KODU SÖÖK

EKSPERIMENT “poodi ei lähe” – külmikusisu

2. jaanuar 2019

Nagu te teate, siis tahan ma sellel aastal suure hurraaga Orgutama hakata, aga mida ma juba paari poeskäigu järel avastasin, oli see, et ma jäin poolte koostisosade juures mõtlema: “Eee.. ma ei mäleta, kas meil seda on kodus, või tuleks osta.” Seega sündis otsus, et alustada tuleb sellest, et teeme endale selgeks, mida meil üldse kodus on ja tarbime need asjad ära. Ehk siis andsin endale lubaduse, et kuna päris poes käimata ei saa, siis toome sealt esiti ainult piima ja midagi värsket (puuviljad), Kardo arvas, et kartulid peaksid ka olema poenimekirjas lubatud, aga muus osas teeme siis sellist säästuvärki ja üritame võimalikult kaua poes mitte käia. Kui kaua see õnnestub, seda ma ei tea, aga eks näis.

Eile ei kulutanud ma poolt sentigi, täna hommikul pidin selle aasta esimesed kulutused siiski tegema. Esiteks käisin ma hommikul poes, kust ostsin banaani, õuna ja suure piima. Arve 5.10€. Ma ei mäleta, millal mul viimati nii vähe raha läks, sest tavaliselt on ju ikka nii, et kui juba poodi mindud on, siis mõtlen mina küll, et “kui ma juba siin olen” ja laon korvi ikka triiki täis.

Mitte just eriti säästlik ei olnud ma täna samas jälle selles suhtes, et ma käisin küüsi korda tegemas. Kuna õues oli räme lumetorm ja minu küünetehniku juures ei ole kunagi ka kuskil parkida, siis otsustasin, et lähen taksoga. Sinna 6.70€, küüned 20€ (sain 5€ ale, vist oma suure “ma üritan siin säästa!” hala peale ?) ja tagasi  8.60€, sest ma pidin Lende ka lasteaiast ära tooma.

Ma tegelikult poleks üldse pidanud minema, sest väljakasv mind ei häiri (ma lasen endale sellised säästuküüned teha, kust väljakasv välja ei paistaks), aga ma suutsin kaks küünt ära murda ja see nägi päris inetu välja. Nüüd üritan neid hoida ja vaatan, kas ma suudan ehk nii hakkama saada, et see kuu enam üldse ei lähe, kuigi seda ma eriti ei usu…Heal juhul kolm nädalat venitan ma tavaliselt välja, aga eks näis. Kui midagi ära ei murra, siis võin rotikat ka teha ja väljakasvanud küüned lihtsalt tavalise küünelakiga punaseks värvida, aga krt, kuidas ma ei salli pikki küüsi, seega ma kardan, et küüntesäästu ma siiski ei tee. Ega ma loom ole…Aga vaadake, kui ilusad nad nüüd on…

Igatahes kui ma koju tulin, oli mul esiti plaan kohe täna kõik oma toiduvarud maja pealt välja kraapida, aga kuna juba külmiku revideerimine võttis nii kaua aega, siis otsustasin, et täna külmik, homme köögikapid ja ehk jõuab isegi Kardo keldrisse külmakirstu sisu mulle ette kandma. Igatahes tundub mulle juba ainuüksi külmkappi vaadates, et äkki saame lausa paar nädalat poodi minemata hakkama (noh v.a siis need korrad, kus me ostame neid paari lubatud asja). Mulle tundub, et kraami on maa ja ilm!

Külmiku ukses on dijoni sinep, salatikaste küüslauguga (ja see on maailma parim kaste, ausalt, proovige! mul sõbranna soovitas ja jäimegi peale seda ostma ?), poolik kondentspiim, sest Kardo tegi just siin linnupiimakomme. Poolik hapukoor, sidrunimahl, veits BBQ kastet, mingil põhjusel kaks avatud võipakki, veel mingi küüslaugukaste, aga see pole üldse nii hea, kui see ülemisel riiulil olev kaste, seega tema vedeleb kurvalt kasutamata. Kolm sinepit. FS Goods pastakastmed, mis on ülihead ja pmst meil alati külmikus olemas. All on veel mingi mahe sinep, majonees, magus-hapu kaste, coca zero, ketšup ja suur piim, mida me tarbime kohvi juues ja putru tehes, niisama ei kaani.

All ühes sahtlis on hunnik FS Goods puljongit – üks veise, üks kana, kaks aasiamekilist. Lisaks kaks väikest punase veini kastet, mis on jällegi ÜLI hea nt ahjuliha kõrvale. Kes proovinud pole, soovitan soojalt.

Teises sahtlis on igast tervislikku kraami, nagu seller, pudelkõrvits, väike punane kapsapea ja kott porgandeid ja üks kott rediseid.

Ülemisel riiulil on Nopri kohukene, paar tavalist kohukest, rabarberijogurt, õunamoos, skyr ja ghee. Selle all on kaks pakki kanamune (mitte piinatud kanade omi!), pohlamoos, pakk hapukapsast ja Kardo tehtud linnupiimakommid. Ülalt kolmandal riiulil on viilutatud juustu, Juustukuningate kitsejuustu, halloumi juustu ja fetajuustu. Lisaks kaht erinevat hummust. Lõpetuseks pakk suitsupeekonit, maitserohelist, juua ja seal taga on üks alkovaba õlu ka, mis ei paista.

Sügavkülm on ikka palju huvitavam ja sealt leiab kõvasti proteiini. Näiteks peidab esimene sügavkülmasahtel kõike seda:

Pangausefilee, kanapugud (pasteedi tegemiseks), sinimerekarbid, lõhe, kana kintsuliha, kammkarbid, peekon, maitseroheline, herned, supisegi, vokisegu, spinat ja veel üks viljasegu.

Kõige all on külmutatud saialised: naan, kaneelisaiad, viineripirukad ja kaks pakki lehttaigent ja üks külmutatud ciabatta.

Jah, see sahtel on üleni rinnapiima ja jäätise jaoks✌️

Ma ei oska isegi ette loetleda kõiki miljonit võimalust, mida me sellest kraamist süüa teha saaks, aga no ega teie täit pilti nagunii ei saa ka, kui ma kappide sisu ette ei näita, sest mul seal igasuguseid kastmeid ja hoidiseid ja konserveeritud kraami küll ja veel. Aga kuna me saame homme uue pesumasina ja seetõttu tahan ma terrrve köögi korda teha (mul tekib alati tahtmine seda teha, kui ma kuskile ruumi midagi uut saan?) ja küllap näitan homme teile oma oakollektsiooni ka ette.

Muuseas, küüntes just naersime tehnikuga, et me mõlemad käitume väga imelikult. Nimelt ostame IGA KORD poes ale ajal konservube ja sööme neid täpselt 1x aastas. Aga ostame konkreetselt iga kuu, et need kuskile kapi tahaotsa “igaks juhuks” ritta laduda. Ah, eks homme näete ise mu oakogu.

Täna hommikuks sõin ma õuna ja banaani, lõunaks võisilmaga kaerahelbeputru ja õhtusöögiks tegi Kardo kana riisi, sibula ja paprikaga. Ka need asjad olid ilmselt enne külmikus, aga minu pildistamise ajaks juba ahju susatud 😀

Kardo kotikana

Ma pean tunnistama, et uus külmik (LINK) on küll hea ja suur, aga lihtne on sinna asju kaotada ja unustada, ning need alles siis avastada, kui need juba käest läinud on. Säärane raiskamine ei ole ilus! Selle pärast eksperimendi ette võtsingi. Lisaks tahan ma lahti saada enda kombest toitu koguda, nagu hommepäev hakkaks sõda. Pidevalt avastan, et taarun poest 3 raske kotiga kodu poole, aga midagi tarka sealt koju ei too. Seega proovime ära tarbida olemasoleva ja siis on hea puhtalt lehelt kavatamisega alustada. Ps! Kavatsen ka selle toidu kasutamisel kasutada Orgu retsepte, nt homme teen ma Orgu kavast aromaatset lõhesalatit, kõik asjad on kodus olemas!

Kui palju teie üldse teate, palju teil mida kodus süüa on? Kui täis teil külmkapp on ja kui te tänane päev otsustaksite, et teadmata aja poodi ei läheks, kaua teie vastu peaks? Mis arvate? 

Loe ka neid postitusi!

68 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Pille 6. jaanuar 2019 at 13:00

    Peale seda, kui mina enam paljusid asju mugavalt süüa ei saa, on meie menüüst täielikult kadunud nt võileivad. Nii palju vähem jama vaja osta. Hommikuti läheb enamasti puder, muna vms. Figuurile ka parem.
    Enne poodiminekut teen sageli kappide sisust pilti, et mingeid kuivaineid jms ei duubeldaks. Toimib.
    Kasutan ka OneNote äppi, mis elukaaslasel samuti olemas ja sünkroonis. Kohe kui tekib mingi mõte, et midagi vaja osta, märgin üles ja kumb iganes meist poodi satub, teab mida sealt vaja on. Vanasti koosnesid enamus meie poeskäike sellest, et arutasime teisega telefonitsi, mida ostma ja süüa tegema peaks. Milline tüütus see oli. Praegu ostan palju köögivilju ja sügavkülma erinevat liha/kala ning neist tuletan eri asju. Laias laastus on nädala ostukorv oma sisult alati suht sama, aga samadest asjadest annab niii palju eri toite teha.
    Ja mina siiralt ei mõista neid inimesi, kes väidavad, et tervislikult toitumine on kallis. Kaalikad-kapsad-porgandid-kartul on kõige odavamad asjad üldse. Pole vaja mingeid üheks toidukorraks jaguvaid poolfabrikaate osta, siis rõõmustab nii päästerõngas kõhu ümber kui pangakonto.

  • Avatar
    Vasta Kellukas 4. jaanuar 2019 at 20:26

    Mina saaks pool aastat läbi oma külmakapi sisuga.Käin poes kord kuus, kulub umbes 100 või alla selle eurot.Maal elamise rõõmud 😀

  • Avatar
    Vasta Triinu 4. jaanuar 2019 at 16:36

    Kust sellist naani leida võiks? 🙂

  • Avatar
    Vasta k 4. jaanuar 2019 at 14:05

    kuna olude sunnil me jagame külmkappi suurt, siis meil on aint pool kappi midagi täis ja natuke jääkülmas ka.
    ütleme nii, et ma võin päevi süüa singisaia, croissanti. juua oma kasvatatud piparmündi teed ja pärnaõie korjatud teed. lisaks mõni rahustav, kerge tee kummel, põdrakanepi jms.
    külmkapis on mõned kaasa asjad ning minu. snäkid, võileivamaterjalid, kiisutoidud, purgid n.ö vanaisa tehtud kõrvitsad, moosid, jms ning veidi köögivilju, kastmed ja rohkem väga ei teagi. külmas on aint mõni jäätiseosa ja pelmeenid, isetehtud toormoosid mõned karbid ja kõik.
    kuivained väga ei ole mõni mehe tatar, riis. maiuseid me väga ei söö, v.a vahel mõni kamashoks vms. muidugi jahust on paar kilo juures a elu sama tavaline nagu ikka. vahel saab küpsetada vaaritada toitu ka. kuigi poes läheb hullukanti raha, siis tihti on külmkapp tühjem. vahel ostame sinke jms kokku, kuid koer aitab ka süüa ja kass kanafileed.

  • Avatar
    Vasta Jaanika 3. jaanuar 2019 at 22:32

    Me elaks vabalt kuu ära. Liha ja muud on külmakirst täis, kott kartulit kah+igasugu hoidised mis ema saatnud meile. Järgmisest nädalast alustan ka 2 nädalase eksperimendiga, et võimalikult palju ära tarbida sellest kraamist.

    • Avatar
      Vasta Kristel 18. juuli 2019 at 14:31

      Oma külmikut teie omaga võrdlen, siis me nagu nälgiks ? P.S. ms vihkan poes käimist ja söögi tegemist!

  • Avatar
    Vasta TN 3. jaanuar 2019 at 16:14

    Mõistlik on hoida kodus ikkagi väike söögivaru ka. Mis see soovitus oli, nii et vajaduse pere nädalakese söönuks saaks? No kui peaks mingi mega jama juhtuma, nii et kodust väljagi ei pääse. Tegin hiljuti samasugust toidutagavarakoristust, aga seda pigem seetõttu, et ühes FB abivajajate grupis kirjutati, et noor ema väikse lapsega vajab toiduabi just kaua säiliva kraami näol. Sahver ja sügavkülm said kohe ruumi juurde ja kaks suurt kotitäit süüa ära antud.

  • Avatar
    Vasta ann 3. jaanuar 2019 at 13:27

    Taolist külmikutühjendust teen tavaliselt korra kuus, kuu lõpupoole, kui raha enam ka väga pole. Kuna üritan käia poes nii, et alati oleks kodust võtta vähemalt kuivaineid, kaunvilju (kuivainena, konserveerituna, külmutatuna, värskena), köögi- ja puuvilju, siis ei ole raske poodiminekut edasi lükata ja veel päevi tühjavõitu külmikusisuga elada. Köögi- ja puuvilja kraam kipub meil aga siiski pigem väga minev värk olema, mitõttu tuleb ikkagi vahepeal käia varusid täiendamas. Lisaks neile saab kiirelt otsa veel leib/sepik, juust jm võileiva kraam, hapukoor, kohvikoor, tofu muna, kodujuust, jogurt… Et see jooksva ostukorvi kraam on ka ikkagi suht kulukas. Tomatipastad, taimsed koored, taimepiimad jms säilivad päris kenasti, et saab väga edukalt ka neid osta nii, et mõneks ajaks muretu. Sedasi varuga ette ostmist hakkasin rakendama siis, kui lapse (d) sain. Lihtsalt ei ole viitsimist pidevalt lapsega mööda poodi kapata, lihtsam on teha üks väga suur ostlemine ja osta varuga asju, mis seda kannatavad. Ma ei viitsi pidevalt jälgida kah, mis seal kuivaine kapis hakkab otsa saama jms. Lihtsam on teada, et on mingi varu ja kui näha, et juba seal väheneb, siis lisan järgmisse suurde ostunimekirja.

  • Avatar
    Vasta K 3. jaanuar 2019 at 12:47

    Me käime kord nädalas poes (ainult puuvilju toome nädala sees juurde) ja päev enne “poeskäigupäeva” on külmkapp alati tühi. Nii juba ca 2 aastat, enne seda süsteemi oli ka nii, et poes võis kuluda üle päeva 50 euri, aga midagi süüa ikka polnud ja viskasime kord nädalas halvaks läinud asju minema. Nõme mõelda, aga õnneks sai meist ka asja.

  • Avatar
    Vasta Sigrid 3. jaanuar 2019 at 11:50

    On tõesti vahva teiste inimeste külmiku sisu vaadata 😛
    Enda oma nii huvitav ei ole – meil vahepeal mitu kuud kööki ei olnud ja siis sai oma poeskäigu harjumusi korralikult muudetud võrreldes varasemaga (milleks oli nädalas korra coopi tellimus 30-40 € koos majapidamisvahendite ja šampoonide-asjadega).
    Nüüd, kus köök on uuesti olemas, ei oska uuesti vanale rajale minna (ei tea enam, mida poest ostma peaks) – keeruline 🙁
    Ja kuna ostame hetkel pigem kahtlasemaid asju, siis on ka isusid rohkem tekkinud.

  • Avatar
    Vasta Carolin 3. jaanuar 2019 at 10:33

    Võibolla keegi juba soovitanud, aga avastasime ise kodus, et kui tellida e-poest süüa, siis kulub toidule oluliselt vähem (seni Coopist tellinud, sest seal alates 25€ tasuta tarne juba kas koju või toidukappi). Ja samas saab päeva jooksul toidukorvi täita ja vajadusel kappe/külmkappi revideerida, et veenduda, et tegelikult ka tarvis seda ja teist osta :).

  • Avatar
    Vasta Teele 3. jaanuar 2019 at 09:27

    Kuna olime perega jõuludest aastavahetuseni maal siis sõime ka enne maaleminekit kûlmkapi tühjaks. Nüüd kodus olles oli tõesti hea nö puhtalt lehelt alustada. Tellisin ka Orxi kava ja nii hea oli ainult head vajalikku kraami koju osta. Kuna olen ka väikese beebiga kodune emme ja ma ei viitsi tassida toidukraami siis tellin enamasti nädala toidu kulleriga koju ja ka jooksvalt siis piima ja nipetnäpet ostan poest ? süvavkülma olen ka varunud lihakraami ja juurikaid aga mitte ülearu,sest mulle ei meeldi “aegunud” liha tegelt süüa,kuigi tean et sügavkülmas pole taga midagi juhtunud. Ilmselt nüüd uuesti peaksime vastu umbes 2 nädalat ?

  • Avatar
    Vasta K 3. jaanuar 2019 at 08:20

    Ma lihtsalt hoian peast kinni ja ei suuda uskuda, mida mu silmad just lugesid 😀 Mul ei ole pärast nädala toidukraami tellimist ka nii palju asju külmkapis kui teil “lambist”. Milleks kuhjata asju, mis pahaks lähevad, enne kui jõuad ära kasutada. Tõesti tekib tunne, et valmistud sõjaks. Kuidas te Kardoga nii vanaks olete suutnud elada, ilma elementaarseid majandamisoskuseid omandamata? 😀 Muidugi, ma pean ka mõistma, et kui raha pole otseselt vaja lugeda, siis käibki selle kulutamine üsna kaootiliselt ja kui toitu ei planeeri, siis satub ka endal korvi asju, mis lihtsalt poes silma jääb.
    Tahaks teid mõlemat nagu ema muiste käe kõrvale võtta ja poodi talutada – vali toidud, tee nimekiri asjadest ja nende täpsest kogusest, mida vaja on, kriipsuta maha asjad, mis kodus juba olemas on, mine poodi ja OSTA TÄPSELT NEID ASJU.

    • Avatar
      Vasta Helina 3. jaanuar 2019 at 20:27

      Kõigi kasvatus on erinev, mu ema külmikus on alati asju, mis on pahaks läinud, sest tal on ka suurem pere olnud(nüüdseks enamus välja kolind) ja no tekkiski hirm, kas lapsed saavad söönuks ja sellepärast ostis ka varuga.

      Aga muidu kui koolitama tahad hakata, siis ma arvan, et päris palju on neid teadmatuses inimesi 😀

  • Avatar
    Vasta E* 3. jaanuar 2019 at 01:22

    Meie alustasime jõuludest sama eksperimendiga. Ütleme nii, et vast kaks päeva peame veel vastu ja siis peaks nälginult poe poole jooksma. Vahepeal oleme poes käinud 2 korda piima ostmas, sest ilma hommikuse pudruta meie laste päev õnnelikult ei alga.
    Oleme varemgi nii teinud – kui midagi “head” süüa ei ole, siis näljaga sobib see kappi seisma jäänud kraam ka ? ning selline kappide tühjendus on tõesti parem kui toidu riknemisega minema viskamine.

  • Avatar
    Vasta Tups 3. jaanuar 2019 at 00:13

    Ma olen soodukatehull, kogu aeg jälgin ja ostan enamuses neid asju, mis soodukaga on. Ja siis kogunebki mõnda asja palju, nt pähklid. Nagu kiibitseja passin peale, kui tuleb suurem sooduspakkumine ja sõna otseses mõttes võin paar kilo korraga valmis osta. Teine hullus on mul juurikad ja puuviljad, ostan ka igasuguseid värvilisi juurikaid kokku, nii mõnus ilus ju 😀 Söön igapäevaselt igasuguseid panniroogi ja kasutan korraga 5 erinevat juurikat, supi sisse olen suutnud panna ka ca 9 erinevat. Kolmas hullus viilutatud juust, seda näksin iga päev ja kuigi ostan (muidugi soodukate ajal) lemmikuid mitu pakki valmis, on ikka päris tihti otsas. Põhipobleem on see, et poes olles isutan häid asju kokku, aga järgmine päev on juba isu läinud ja mõned ostetud asjad jäävad seisma. Kipub ka pahaks minema, sellega peaks tegelema. Ja tihti ongi nii, et asjad mattuvad üksteise taha ära ja unustad ära, et see asi külmkapis on. Kuivainetega on veel hullem, ei mäletagi, mis kõik kokku on ostetud ja mattuvad üksteise alla ära. Õnneks ei lähe pahaks 😀
    Kõige vahvam on see, et süüa tehes mõtled, mida kõike kokku paneks, ka need samad pagana oad nt, aga siis istud juba maha sööma ja tuleb meelde, et pooled asjad unustasin sisse panna 😀
    Pühade ajal ei käinud põhimõtteliselt poes, boikoteerin suuri jaekette, et nad laseksid inimesed ka pühade ajal normaalsel ajal koju. Mingi aktsioon võiks lausa olla: varu kõik vajalik ette ja ära mine 24.-26. detsembril toidupoodi. Kui ostjaid oleks vähe, ei hoitaks nii kaua kauplusi lahti.

  • Avatar
    Vasta Anuke 2. jaanuar 2019 at 23:56

    Meie 6 liikmeline pere peaks vabalt kuu -kaks vastu oma toiduvarude ja hoidistega?

  • Avatar
    Vasta A 2. jaanuar 2019 at 23:44

    mina olen see imelik, kes ei saa menüüd ette teha, Hiljemalt ülejärgmisel päeval läheb kõik alati lappama. Poes käin sisuliselt iga päev ja ostan vajalikud toidud selleks päevaks. Iga kord kui ostan näiteks kasvõi 3-4 päeva asjad korraga läheb vähemalt kolmandik kahjuks raisku. Sügavkülmutatud ja uuesti sulatatud liha, kana või kala ma süüa ei suuda, ainult juurikaid jms talun ka külmikust sulatada kui väga häda käes. Nii et alati ei säästa ette ostes ja pikemaid plaane tehes, kuigi enamusele sobib selline korraldus väga hästi 🙂

  • Avatar
    Vasta Anny 2. jaanuar 2019 at 23:32

    Mul on täpselt sama asi käsil kodus. Poest süüa ei too ja prooviks ära tarbida need asjad, mis kodus on. Siis saan rahus alustada Orgu kavaga. Tänaseks roaks oli spagetid lõhe, hiidkreveti, koorekastmes. 31. Oli ahjuliha ja köögiviljad bataat, peet, brüsselikapsad, paprika ja sellest jätkus ka 1.01 ning täna söön harjumuspäraste näksimiste asemel hoopis hapukurke, sest neid on kaks purki. Ja panin leiva hakkama, et homme siis küpsetan ja hommikuks oleks leiba. Veel on järgmisteks päevadeks köögivilju ja purk kapsast lihaga, samuti saaks ühe vegeroa kokku keerata seentest, tatrast ja läätsedest. Lisaks kallata peale mingi tomati mögin, mille tegi sügisel ämm. Hommikuks on mune (need tõi küll mu ema täna, aga need on ka kodu omad, seega kerge sohk, millele vaatan läbi sõrmede). Sügavkülma on jäänud veel poolik pakk pelmeene ja ühed seened. Lisaks on otsa saamas kõik õlid. Seega max nädala lõpuni tarbime “jääke” ja siis hakkame 4kesi korralikult Orgut jälgima. Maiks peaksin olema siis ideaalkaalus. (Patsutab ise omale õlale)

  • Avatar
    Vasta Kai 2. jaanuar 2019 at 23:23

    Tere! Küsin kas see hea küüslaugu kaste on see Tarplani firma oma?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. jaanuar 2019 at 23:31

      mhmh

  • Avatar
    Vasta L. 2. jaanuar 2019 at 23:09

    Kain juba aasta aega ainult nädalas korra poes ja vaid nimekirja alusel. St, et mehele teen nädalamenüü ja ise fitlapitan. . Töötab väga hæsti . Nädalas kahe inimese toidukorv kuskil 25-30 euri. Enamasti saab ikka 25ga hakkama ?

  • Avatar
    Vasta Anna 2. jaanuar 2019 at 23:03

    Mulle jäi silma soola-karamelli jäätis sügavkülmast. Pole sellist poes näinud, kust saab?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. jaanuar 2019 at 23:15

      saad aru, et ma ei mäleta, kust ma selle ostsin ja niiii hea 😀

      • Avatar
        Vasta Vaike 3. jaanuar 2019 at 12:59

        Solarises on.

      • Avatar
        Vasta Helen 4. jaanuar 2019 at 13:29

        Mina tõin 😉

    • Avatar
      Vasta Merka 3. jaanuar 2019 at 09:10

      Need on Lumi jäätised, peaksid olema Delice’is saadaval. Kiidan jäätisevalikut ?

    • Avatar
      Vasta Helina 4. jaanuar 2019 at 18:47

      See peaks Lumi käsitööjäätis olema, suht uued tegijad, Fb peaks nad üles leidma.

  • Avatar
    Vasta Sshhh 2. jaanuar 2019 at 22:52

    Kirjutasid, et ülemisel riiulil on ghee ja mõtlesin tükk aega mis see olla võiks, kuniks pilti vaatasin ja tuttavat purki nägin ? Mõtlesid ghee asemel cajeta’t? Mul veel proovimata see kraam, aga köögis kaks purki ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. jaanuar 2019 at 23:15

      ghee on selitatud või mitte see kaste 😀

  • Avatar
    Vasta Mirru 2. jaanuar 2019 at 22:39

    Minu säästunipp näeb välja selline, et kui on vaja nt piima ja sepikut, siis saadan mehe poodi ja ta on 10 minuti pärast ainult piima ja sepikuga tagasi. Vastupidiselt minule talle ei meeldi poe riiulite vahel kolada ja mingit mõttetut kraami kokku osta ja ennast sinna unustada. Aga ta hea meelega pigem käib ise poes piima järel kui laseb mind 1,5 tunniks ?
    Ma olen lastega kodune inimene, tegelikult on õhtune poeskäik üksi ilma lasteta tõeline puhkus! 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. jaanuar 2019 at 22:45

      haha, Kardo on kahjuks liiga kaua minuga koos olnd ja on vaikselt nagu mina, et toob kõike 😀

  • Avatar
    Vasta A 2. jaanuar 2019 at 22:15

    Ma tean täpselt palju mul kodus süüa on va suhkur seda ma ostan miski pörast koguaeg juurde sest ehk on otsas ja nüüd ladu suhkurt kodus. Mu külmkapp o üpris tühi. Pakk mune, poolik peekon, poolik juust, sepik, pool pakki piima. Ma ostan alati täpselt vajamineva kogu ehk siis 2kuni4 päeva jagu, kui proovisk 7päeva menüüd teha ss kolmandal päeval avastan et kõike vajalikku pole.seega kui ma otsustaks täna et homme poodi ei lähe siis peaksin vastu homse lõunani.

  • Avatar
    Vasta Jansa 2. jaanuar 2019 at 22:00

    Meil on nädalamenüü. Üldiselt käime iga pühapäev (vahel harva ka esmaspäev) poes. Ostame nädalamenüü järgi sooja söögi jaoks asjad ära. Piima, sepikut ja juustu/sinki toob mees peale tööd poest, kui vaja. Üldiselt terve nädala me poodi ei torma. Ja vahest tellin ma coopist nädalasöögikraami, siis jäävad ka emotsiooniostud ära.

  • Avatar
    Vasta Marianne 2. jaanuar 2019 at 21:59

    Mismoodi sinimerekarpe ja kammkarpe valmistad? Tahaks ka proovida 🙂

  • Avatar
    Vasta Liis 2. jaanuar 2019 at 21:47

    Tänase seisuga käisime poes 31.dets ja järgmised 2-3 päeva ei pea kindlasti poodi minema. Kui varasemalt võis tühi külmkapp tunduda hirmus, siis nüüd maal elades on see väga okei ja lausa auasi (sest et toit ei lähe raisku!!)

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. jaanuar 2019 at 21:58

      No tegelikult oleks ju hea, kui linnas ka toitu raisku ei läheks, aga maal vist raskem korraks poodi “lipata” :D?

      • Avatar
        Vasta Liis 3. jaanuar 2019 at 16:07

        maalt korra poodi minemiseks peaks autoga sõitma 5 minutit ja pisut normaalsemad riided ka selga panema.. seega.. ei viitsi 😀 lihtsam on juba olemasolevatest toiduainetest midagi kokku klopsida

  • Avatar
    Vasta Sigrid J 2. jaanuar 2019 at 21:43

    Tean täpselt mus kappides peidus. Olen eluaeg säästlik olnud ja muskipärast ja toidu suhtes. Ära ei viska pea ùldse toidukraami,proovin köik ära sùùa. Sùgavkùlmikusse korjan sùgisel marju ja seeni. Keedan hoidiseid (kurgi kùùslaugu salat on lemmik ) . Ostan poest -30% lihatooteid. Poes käin harva. Piimatöttu peab ùlepäeviti käima. Vöileibu sùùakse meil harva.
    Vastu peaksin arvatavasti kuu aega kindlasti.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. jaanuar 2019 at 21:58

      keedad kurgi-küüslaugu salatit? 😀

  • Avatar
    Vasta Kerttu 2. jaanuar 2019 at 21:27

    Hei , Kus seda külmutatud Naani saab?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. jaanuar 2019 at 21:38

      ma sain stockist

  • Avatar
    Vasta K 2. jaanuar 2019 at 21:23

    Oi, nippe pangasiusefilee tegemiseks loeks huviga, ma tean ainult võis praadimist, aga tahaks midagi uut ka proovida?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. jaanuar 2019 at 21:38

      ma mõtlesin kalasupile või kalakotletile.

  • Avatar
    Vasta Piret 2. jaanuar 2019 at 21:22

    Hei. Kus seda külmutatud naani müügil on? Mulle pole kusagil poes silma hakanud, aga võib olla ka sellepärast, et isegi ei teadnud, et seda külmutatuna müüakse. Igaljuhul tormaksin kohe ostma, mulle hullult maitseb see, eriti juustunaan.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. jaanuar 2019 at 21:38

      stockis 🙂

  • Avatar
    Vasta Nets 2. jaanuar 2019 at 21:14

    Just täna kui elukaaslasega kesklinnast koju liikusime, siis ta küsis, et kas poodi ka läheme. Küsisin, et mis meil vaja on, sest süüa on nii palju, et jaguks kindlasti vähemalt kaheks nädalaks. Tuli välja, et vannitoa vedelseep on otsakorral. Vahet pole, et meil on umbes 4 tahket seepi vannitoakapis kannatlikult ootamas, mugavad inimesed oleme.
    Potentsiaalselt oleks võinud ju minna ja selle vedelseebi ära osta, aga meid teades lahkume me lõpuks ikkagi suure kotitäie asjadega, sest “Oh mingi uus asi” või “Oi, see on praegu nii hea soodukaga”. Õnneks on hetkel see “uuel aastal uue hooga” vibe veel sees ning otsustasime olla kokkuhoidlikud ja üldse mitte poodi minna. 😀

    Aga rääkides sellest, et kas üldse tean, mis toiduvahendid kodus olemas, siis alles hiljuti avastasin küpsetamise tarvis jahu otsides, et meil mingis x-riiulil köögikapis taga nurgas 2 pakki riisi. Enamasti ikka selliseid üllatusi ei leia ja tean, mis kodus olemas. Väljaarvatud muidugi siis kui ma juba poes ja nimekirja maha olen jätnud, siis pole absoluutselt meeles, mis kodus olemas on.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. jaanuar 2019 at 22:00

      Minu meelest ka parim säästunipp on MITTE minna poodi (või ahvatlevatele netilehtedele). Nt lushis olla -50% ale, aga vot ma meelega ei lähe. Pole mul vaja neid vannipomme 😀

  • Avatar
    Vasta Tiina 2. jaanuar 2019 at 21:13

    Meie püüame käia korra nädalas poes. Pere neljaliikmeline. Piima leiva-saia pärast võib juhtuda et tuleb vahepeal veel käia. Miskise kondikava teeme aga rangelt kinni ei pea et noh reedel plaanime pajarooga ja siis isu tegelikult selle järele pole kellelgi….alati loovalt läheneme. Liha, kala, kana köögivili. Kui miskit seisma kipub jääma siis suskan sügavkülma. Kvartalis korra toimetame sügavkülma kraamiga. Et siis sööme seda mis sinna kogunenud on

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. jaanuar 2019 at 22:00

      Tublid olete!

  • Avatar
    Vasta Geidi 2. jaanuar 2019 at 21:07

    Me puht kogemata polnud poes käinud alates 24ndast detsembrist. Täna käisin kuna KÕIK oli otsas. Ja ostsin ülivähe asju, sest midagi ju pole vaja. Kuivainekapp hakkab kontrolli alla saama. Olen seda tühjemaks kokanud juba pea kaks kuud. Ja toidu osas, me varusime meelega jõuluperioodiks palju süüa, et mitte vahepeal sellega tegeleda. Tegelikult pidime poodi piima järgi minema juba mitu päeva tagasi. Iga õhtu avastasime selle peale poe sulgemist. Seefa jõima ka kohvi piimata. Elasime üle.
    Pidigi natukene rohkem mõtlema mida-kuudas süüa teha.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. jaanuar 2019 at 22:00

      Ma loodan, et mu eksperiment “kapid tühjaks” 2 kuud ei kesta, mulle päriselt meeldib toidupoes käia 😀

  • Avatar
    Vasta S. 2. jaanuar 2019 at 21:03

    Meil on hiiglaslik külmik, aga sellega on alati kaks äärmust. Kui on ostetud igasugu asju kokku ja külmkapp on toitu täis, siis pool saab ikka lõpuks ära visatud, sest isu enam pole nende asjade järgi või tulevad kiired päevad vahele nii, et kodus süüa teha ei jõua vms. Ja teine variant on see, et meil pole seal praktiliselt peale kohvikoore ja mingite ketsupite, sinepite ja hommikusöögi jogurtite midagi. Sellel juhul vähemalt ei raiska toitu ja sööme külmiku tühjaks. Sügavkülmas küll mingit jäätist, pelmeene ja pirukaid on juhuks kui tahad kiirelt midagi teha.
    Koguaeg mõtlen, et peaks rohkem planeerima ja saaks sellega toiduraiskamist vähendada ja kulutusi vähendada, aga mul pole motivatsiooni sellega hetkel tegeleda. Tööl ja koolis ja igalpool on nii kiire ja kunagi ei tea kas õhtul tuleb inspiratsioon midagi teha või ei. Samas, meil on see rumal komme ka, et mingi hetk on isu millegi järgi. Ja järgmisel hetkel enam pole ja nii see toit seisma jääb. Lööge risti mind nüüd laristamise ja toiduraiskamise pärast. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. jaanuar 2019 at 21:08

      Mul on TÄPSELT sama asi 😀

  • Avatar
    Vasta Ge 2. jaanuar 2019 at 20:54

    Mul hetkel kapis toitu 2päeva jagu ? kuigi palgapäev alles 6päeva pärast ? ja enamasti kui poes käin, siis ostan toidu 2-4 päevaks kahele inimesele ja arve tavaliselt 20 euri. Poes käin mingi 2x nädalas. Paljusti oleneb kui mitu päeva nädalas tööl olen. Kui 5päeva, siis planeerin poekäike teistmoodi, et ostangi nt aint üheks päevaks süüa. Kuivained koguaeg olemas igast erinevad ja ostan juurde kui vaja, aga ûldjuhul on neid varuga. Ja kui raha eriti vähe, siis kasutan coop epoodi, sest seal ei lähe toidukorvi môttetud ja mittevajalikud asjad.
    Ja kuna ma olen kokk+elukaaslane, siis oskame nagunii poest natuke teise pilguga osta kui tavainimesed. Poes juba keerleb, et mida millest ja kui kauaks jagub jne. Ja noh ega kui poodi ei viitsi minna vôi pole aega, siis saab ju süüa 5-6 päeva vanust toitu(kui on midagi kappi seisma jäânud)va piimatoodetega tehtud toidud.
    Ühesônaga pika joru peale..kuus läheb mingi 100+ euri puhtalt aint toidu peale k.a rämps jne.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. jaanuar 2019 at 22:01

      eriti soodsalt saate hakkama 😀

      • Avatar
        Vasta Ge 2. jaanuar 2019 at 23:23

        No kuna oskame-siis saamegi. ? kui osta kilode viisi erinevaid juurvilju/aedvilju kokku ja lihad sügavkülma, siis saabki. Nt isegi kui ostan 500g liha ja kasutan sellest ainult 200g ära, siis ülejäänud läheb sügavasse järgmist korda ootama.
        Juurikatega ju lihtne. Saad teha ahjus, supiks, püreesupiks, hautiseks, pudruks(nt kartul+porgand) jne jne. Alati alustan söögitegemist nö lisandist ja siis vaatan, mida kodus leiab, et oleks toitvam ?

  • Avatar
    Vasta Pillekas 2. jaanuar 2019 at 20:48

    Tänu kogumispäeviku toiduchallengile enam kapid üleliigset toitu täis ei ole ja mul on üsna hea ülevaade sellest mida kapid endas “peidavad”. Kui saaks veel sellest kombest lahti, et poes igat soodustoodet korvi ei paneks ja koju ei tassiks.

  • Avatar
    Vasta Kata 2. jaanuar 2019 at 20:36

    Ostan tavaliselt linna koju pühapäeva õhtul nädala jagu toiduaineid.Tavaliselt mõtlen siis kohe 5päeva toidukorrad ette.Kuivained ostame kord kuus.Piima ja muna ostame tavaliselt siis nädala sees juurde.Linnas on väike külmik,et sügavkülma praktiliselt polegi.Reedeti maale sõites siis sama nädalavahetuse toitutega.Niimoodi kahe kodu vahel elades siis juba kolm aastat.

  • Avatar
    Vasta Kelly Koort 2. jaanuar 2019 at 20:35

    Just täna poes ei mäletanud, kas kodus juustu on. Guess what, nûúd on 4 pakki ?

  • Avatar
    Vasta Pisi 2. jaanuar 2019 at 20:35

    Meil on korra nädalas poes käimine. Kui tuleb mingi sellise toidu isu, mille kraam ei pea kaua vastu, siis saab ekstra selle järgi käia. Meil käib ka hetkel sügavkülma tühjendamine, kuna see nii jääs ja ei saa eraldi ainult sügavkülma osa sulatada, siis vaja saada esmalt sügavkülm tühjemaks ja siis saab tõsta kogu kraami rõdule külma, kuniks saab külmik sulatatud. Mul nimelt supimaterjal ühes kastis, mida lahti ei saa. Kujutan ette, et seal on ka minu sügavkülmutatud roheline sibul ja till. Ei tea, kas on veel söödavad? Aga meil läks ka vahepeal ikka väga palju toitu minema viskamisele ja nüüd ongi nii, et kui külmkapis nt tuul puhub, siis on kuivaineid ikka, millele lisaks saab sügavkülmast midagi juurde. Meil kuivaineid ka ei ole nii palju, et unustaks kasutada. Kuna köök on jube pisike, siis ei saa midagi kokku koguda alega. Kuivaineid ostame, kui vanad kasutatud. Selleks on hea wunderlisti app telefonis, kuhu me lisame jooksvalt asju, mis lõppemas või otsas ja järgmisel poekäigul on neid vaja osta. See aitab ka palju säästa, kuna kaob ära see, et kas seda on või ei ole, ah ma igaks juhuks ostan ja siis ongi seda liiga palju kodus. Nüüd, kui enamusel nututelefon kasutusel, siis on hea kasutada seda appi. Meil nt mõlemal mehega see ja kontod ühendatud. Mõnikord on juhtunud nii, et ma lähen poodi ja mees aga lisab nimekirja asju juurde 🙂 Ja mulle tuleb kohe see info, et mida on lisatud.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. jaanuar 2019 at 20:53

      Oh äge, ma tõmban ka!

  • Avatar
    Vasta Liana 2. jaanuar 2019 at 20:32

    Meid peres :Mina,elukaaslane ja kaks last
    Ilmselt saaks sügavkülma ja tavalise kapi varudest 2-3 pâeva süüa teha?
    Meil mehega kokulepe et käime kord nädalas poes(teen iga pühapäev menüüd)
    Nâdala sees käiakse ainult juurde toomas piima ja leiba/saia.
    Siis ei viska sööki ülearu minema ja huvitaval kombel läheb tōesti raha kohe palju vähem?

  • Avatar
    Vasta Liis 2. jaanuar 2019 at 20:25

    Mina olen ka selline toidukoguja. Samas meeletustes kogustes kappidesse miskit ei mahu – väikese köögi rõõmud. Olen meelega sisse harjutanud endale selle varumise, et vähemalt tühja kõhuga ei peaks olema.
    Poodi minemata peaks vastu ilmselt paar nädalat, samas piima ja kartulit-porgandit peaks ikka tooma.

  • Avatar
    Vasta Kärt 2. jaanuar 2019 at 20:20

    Tean suht täpselt hetkel,mis meil nö külmikus on ja midagi juurde ka ei varu v.a hädavajalik (nt. Piim, juust, vorst). Seda kuna jõulul otsustas meie 2 aastane külmik töö lõpetada. Ja praegu kasutame külmikune aknalauda (küll on hea, et talv on) ? aga jah kahjuks ei saa meil üks väikemees ilma piimata ja suur mees ilma võikuta (ja ka piimata). Aga plaan on kõik jama (mida väga seal polegi enam) ära süüa ja enne mingit laari juurde ei osta, kui külmik parandatud saab ?

  • Avatar
    Vasta Külli 2. jaanuar 2019 at 20:18

    Meie külmkapp oli täna nii tühi, et isegi arvutihiired pidid end peaaegu näljast üles pooma 😉
    Käisin õhtul poes ja täitsin kappi, aga meie suure perega, üle paari päeva, selle laadungiga hakkama ei saa ikka.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. jaanuar 2019 at 20:19

      Aga köögikappidest oleks vast ühtteist ikka leidnud?