JUMALAITA

madratsisööja pihtimused…

28. jaanuar 2019

Minu meelest ma olen siin blogis maininud enda üht imelikku kommet. Nimelt ei suuda ma meenutada elus mitte ühtegi korda, kus ma oleks nätsu suust võtnud ja ära visanud. Nagu… 28 aastat ja mitte ühtegi säärast mälestust mul ei ole. Samas ega ma nüüd mingi megasuur nätsusööja ei olnud ka, seega tundus suht suvaline “kiiks” mul.

Samas poole raseduse pealt hakkasid mul kõrvetised ja need olid nii räiged, et ma sõin kogu aeg renniet. Ja ühel hetkel ma avastasin, et rennie asemel töötab näts ka. Ma ei tea, vb keha vaatas, et on jah piparmündimaitse ja koheselt taandus ka kõrvetusetunne. Ja siis umbes see pihta hakkaski, et ma sõin keskmiselt 10 nätsu päevas ja neelasin nad kõik kenasti alla. Samas 10 tundub kuidagi vähe, sest ma ostan vist iga päev uue nätsupaki, nagu mingi nätsuherokas ja neelan kõik viimse kui üheni alla. Kerge arvutus ütleb, et ma olen selle ajaga vähemalt manustanud 1800 nätsu. Vähemalt!

Ühesõnaga tuli meil täna see Kardoga jutuks ja püha jumal, kus läks härra alles sabinasse, jeerum küll.

“Issand, MA EI TEADNUDKI!” ahastas ta.

Ei no jah, ma ei teadnudki, et ma pean isandalt iga kord enne millegi neelamist luba paluma.

Ta ütles, et ma olen nagu need inimesed sealt saatest, kellel mingid haiged kalduvused olid. Teate ju küll? Seal oli üks naine, kes sõi oma madratsist porolooni ja siis seal oli naine, kes lasi endale suhu õhuvärskendajaid ja noh, sellised tegelased. Tore, nüüd on Kardo terve õhtu mind madratsisööjaks nimetanud.

Tegelikult alguses läks ta mega paanikasse ja rääkis tõsimeeli, et näts on “kõige mürgisem asi, mida sa süüa võiksid”. Jah, unustage torusiil ja rotimürk, peitke laste eest eukalüptimaitseline orbit ära! Ma siis hakkasin googeldama, et mis see nätsuneelamine siis teeb. Väike nõuanne teile, et googeldes tuleb kindlasti jälgida, kas sa paned otsingusse “swallowing gum” või “cum”, sest tulemused on teisel juhul veidi… ebasobivad ja ei anna üldse mitte vastust, mis nätsu süües juhtub. Lihtsalt väike nipp teile eluks…

Ühesõnaga ütles internet seda, et kui sa nätsu alla neelad, siis pmst ei juhtu midagi, sest ta tuleb lihtsalt… välja teiselt poolt. Aga no kui sul peaks parasjagu olema kõhukinnisus, siis võib kuskil kõhus tekkida blokaad ja pead opile minema. Samas ma sain aru, et see “ei juhtu midagi” oli nagu mõeldud, et kui ühe nätsu neelad, aga kust saada infot, et mis juhtub kui sa sööd päevas paki nätsu ära? Nagu…neelad alla ja puha. Mis internetiühiskonnas me elame, kus googeldus “mis juhtub, kui ma olen alla neelanud 1800 nätsu poole aasta jooksul” ei anna ÜHTKI vastet.  Igatahes, kui keegi siia sellise otsinguga satub, siis ma ütlen omast kogemustest, et essugi ei juhtu. Vähemalt siiani ei ole juhtunud.

Aga kui kellelgi on infot, et mis juhtub, kui ma samas vaimus jätkan ja kas ma suren jalapealt maha, või võin ma rahus edasi orbitit paugutada? Nii vähe vastuseid, nii palju küsimusi!

 

 

Loe ka neid postitusi!

43 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kkz 1. veebruar 2019 at 13:52

    Mu poeg sai umbes kaheaastaselt kogemata mu käekotist nàtsupaki kätte ja neelas kõik alla enne kui ma jaole sain. Tulemuseks oli see, et võttis põhja alt ära nii, et seisis liivakastis ja järsku lihtsalt kukkus lühkarite säärest välja suur ports sedasamust ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 1. veebruar 2019 at 13:53

      mul seda pole juhtunud ausalt 😀

  • Avatar
    Vasta Rooza 31. jaanuar 2019 at 10:18

    Mitte midagi ei juhtu, kui nätsu alla neelad. Mul oli ükskord vääga pikk sõit ja jäin igava sõidu ajal tukkuma näts suus. Üles ärgates oli nätsust suus vaid pudi järgi – sülg oli selle lagundanud. Maohape on tunduvalt tugevam lagundaja.

  • Avatar
    Vasta D 30. jaanuar 2019 at 20:53

    Mm, mulle ka meeldib nätsu neelata. Samas lapsepõlvest nagu meelde jäänud, et see jääb kuskile soolde kinni ja siis ma olen paranoiliselt selle enne pisemateks tükkideks närinud (ilge rahuldustpakkuv on veel kui proovida võimalikult ühe suuruse jaotusega) ja siis neelan jupikaupa ja pean natuke vahet igal tükil ??‍♀️ Nii igaks juhuks

  • Avatar
    Vasta Emme 29. jaanuar 2019 at 18:01

    Aga muidu kõlab väga loogiliselt, et nätsu alla neelates omandab keha sealt kõike, mida on võimalik seedida. Ehk siis mõnusalt keemiat ja kahjulikke aineid. Ja seedimatu osa mingi aja pärast väljub teisest otsast. Samas kõlab loogiliselt ka see, et kui nätsu pidevalt ja tihti alla neelata, võib tekkida kusagil ummistus ja tekkida eluohtlik seisund, mis heal juhul opiga lahendatakse, hullemal juhul hiljaks jäädakse. See, et seni pole juhtunud ei tähenda, et tulevikus ei juhtu. See on tulega mängimine.
    Nagu need juuksesööjad, ka algul arvavad, et midagi ei juhtu.
    Googeldage hair eating disease, siis näete, milliseid “karvapalle” maost välja on opereeritud. Samasugune seedimatu asi nagu näts.
    Kui nätsu ei oska neelamata närida, siis ei tohiks seda üldse närida. Ka ei ole hea seda pidevalt nätsutada, lisaks muudele vähivormidele tekitab see sageli süljenäärmevähki, sest süljenäärmed on pidevalt töös + otsene kokkupuude selle keemiaga, millest näts koosneb.

  • Avatar
    Vasta Emme 29. jaanuar 2019 at 17:52

    Kui ma muidu Telegrami artikleid kõiki ei usu ega soovita, siis see artikkel on Mallul vajalik üle lugeda. Info on suht hästi kokku võetud. Ei ole räägitud nätsu neelamisest, aga juba pidev närimine on piisavalt kahjulik. Kui mõelda siia juurde veel nätsu “söömine” ja rasedus, siis mul võtab küll kõhedaks veits…
    https://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/narimiskumm-uks-murgisemaid-tooteid-toidupoes

  • Avatar
    Vasta m 29. jaanuar 2019 at 17:00

    mis asja minu teada on nätsupaki peal just kirjas et võib kõhulahtistava toimega olla..midagi olen lugenud või kuulnud:P:D
    lisaks minu teada ei tohi nätsu maha õues visata..et sei lagune ära jms. paha ja neelata ei tohi alla.
    kunagi oli see valge orbit tumesinise triibuga vms mündi oma ja see jenki roheline neid ma võisin närida mingi 1-4minutit ja siis suust välja ja viskasin prügikasti või salvaka sisse. sest muidu läheb näts kas liiga läilaks või liiga kangeks suus:D:P.
    ma mingi aeg jõin palju koolat ja siis alati aint veerand pudelit või pool ja ülejäänd kallasin ära, sest siis kadusid gaasid ära n.ö ja suhkrulaks sealt rohkem tunda oli nii rõve, a paar lonksu on nii hea. a enam ei joo palju õnneks enam.
    sõltlaste probleemid haha:P

  • Avatar
    Vasta iSiil 29. jaanuar 2019 at 15:39

    Apppiiii 😀
    See vist on ikka sama, nagu pea kilekotti pistmisega, väiksena taoti pähe, et kilekotti pähe ei pane ja nätsu alla ei neela. Ja külmkapi ust ei hoia ka lahti! Nätsuga mulle ema ka midagi rääkis pimesoolega seoses, et noh, ummistab ära ja siis põletik, aga päris loogiline, et mittesöödavaid asju ei peaks neelama, just seetõttu, et kõht on nagu .. eee, wadisdis? Pluss näts on selline kahtlane kleepuv mass, mida ma kindlasti ei tahaks enda sisikonda rändama 😀 a huvitav, et kommentaariumi lugedes on näha, et ANN-e ehk anonyymseid nätsuneelajaid on meie vabariigis siiski päris palju.

  • Avatar
    Vasta K 29. jaanuar 2019 at 15:18

    Kunagi tuli samuti see elukaaslasega jutuks ja tema hurjutas, et ma lõpetagu. Muidu oled varsti opilaual ja pimesool kadunud.
    No siiani pole seda juhtunud, aga peale seda juttu üritan (rõhk sõnal üritan) nätsu vähem alla neelata.

    Anonüümne nätsuneelaja.

  • Avatar
    Vasta karmen 29. jaanuar 2019 at 10:57

    orbit? miks orbit? see ju jama.. ma ostan viimased aastad ainult Jenkki nätse, need ksülitooliga

  • Avatar
    Vasta Jaanika 29. jaanuar 2019 at 10:46

    Mhhh…mina olen suur Jenkki nätsu närija ja seal peal oli mu meelest kirjas, et suurtes kogustes tarvitamine tekitab laksatiivseid nähtusid ehk siis kõhulahtisust? Vb kui alla neelad, siis tasakaalustab ära ja ei juhtugi midagi :’D

  • Avatar
    Vasta marianne 29. jaanuar 2019 at 10:30

    Ok kui see nätsu kumm sind ei tapa aga närimiskummis sisalduv aspartaam võib seda ajapikku küll teha. Eriti kui nii üüratus koguses seda tarbida. Ise ei tarbi ühtegi toiduainet mis sisaldab seda suhkruasendajat. Lühidalt põhjustab see ajukahjustusi, krampe, tasakaaluhäireid, kasvajaid, sünnidefekte jpm. Ei taha siin party pooper olla ega sarnaneda sellele nõmedale tarkpeast plikale keda ma oma klassis kunagi ei sallinud sest ta targutas pidevalt. But there it is. Googelda aspartaami.

  • Avatar
    Vasta Tädi Maali 29. jaanuar 2019 at 10:24

    Ikka neelan nätsu alla, juhtub.
    Näiteks nätsutan usinasti ja siis astub ligi keegi, kellega vesteldes tundub ebaväärikas nätsu suus veeretada ja peia. Klõnks ja probleem lahendatud. Või harvaesinev nõme olukord, kus näts meenutab juba suhutopitud saapatallaviilu, aga pole ei prügikasti ega paberitükki käekotis, millesse näts keerata ja prügikasti ilmumist ootama jätta.
    Rõve oleks ju näts maha sülitada.
    Elus siiani, kuigi nätsunärimisstaaž ulatub juba Kalevi esimeste nätsude eelsesse aega.

  • Avatar
    Vasta Karolin 29. jaanuar 2019 at 09:45

    Muidugi olen mina ka terve elu kuulnud, et nätsu alla neelata ei tohi, aga ma olen ikka lapsest peale need alla neelanud ? samuti neelasin väiksena nt kirsikivid alla ja alati kui keegi küsis dramaatiliselt “KAS SA NEELASID SELLE ALLA??” tegin ma mingi mega loomuliku näo pähe ja vastasin ei. ? Praeguseks ma õnneks enamjaolt enam ei neela neid alla, vaid viskan ikka ilusti ära, aga kui peaks tekkima olukord, kus mul valida, et kas visata maha või neelata alla, siis ma ikka silmagi pilgutamata neelaks alla.?

  • Avatar
    Vasta E-R 29. jaanuar 2019 at 09:13

    Ma leidsin su küsimusele, mis juhtub kui palju nätau neelata, ühest artkli lõpust vastuse 😉 kopeerin sulle siia ka selle artikli 😉 (Jah, ma ka hakkasin googeldama 😀 kuigi nätsu ei söö aga huvitama hakkas ju ) Nii artikkel siis —>
    “Kuigi levib müüt, et kogemata allaneelatud näts püsib kehas seitse aastat, on seda uskuda siiski jabur.
    Kuna närimiskumm on suuremas osas sünteetiline, siis vastab tegelikult tõele fakt, et kunstlik osa nätsust on seedimatu, kirjutab Reader’s Digest. Seeduda võib osa närimiskummist, näiteks mõni magusaine.
    See aga ei tähenda, et näts jääks pikaks ajaks organismi või et oleks tark mõte nätsu sageli alla neelata. Maksimaalselt võib nätsu väljutamine organismist võtta kuni nädala, kuna organismil on seda ikkagi üsna raske töödelda.
    Põhimõtteliselt ei erine nätsu liikumine kehas teiste toiduainete seedimisprotsessist. Küll aga võib see lihtsalt kauem aega võtta, sest soolestik püüab kuidagi nätsu lagundada. Nätsu pikem väljutamine organismist leiab aset seetõttu, et söödud toit liigub esmalt perioodiliselt peensoolde, siis suunatakse see järgmisena käärsoolde ning lõpuks väljub näts väljaheitega.
    Kui nätsu sagedasti alla neelata, võib see tipneda sellega, et kleepuv näts moodustab enda ümber besoaari ehk seedumatutest ainetest tekkinud moodustise. See omakorda võib põhjustada juba seedehäireid ja kõhuvalu. “

  • Avatar
    Vasta MP 29. jaanuar 2019 at 09:11

    Mina teadsin seda, et nätsu alla ei tohi neelata, juba päris noorest east. Ikka öeldi, et ei tohi. Ja polegi seda kunagi teadlikult teinud. Väga harvad korrad olen kogemata alla neelanud. Miks ei tohi? Ma ei oskagi seletada seda, miks ei tohi või see hea ei ole. Keegi kunagi ütles küll, miks ei, aga ei tule meelde. Pigem vist oli ka selline natukene mitte nii hea jutt ja sellepärast polegi kunagi teadlikult nätsu alla neelanud. Ja nätsu sööja pole enam ammu. Kooli ajal olin suur nätsutaja, et kui koolis lõuna söödud või ka muul ajal, kohe näts suhu, et suu ei haiseks. 😀 Nüüd eelistan pigem tictaci.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. jaanuar 2019 at 09:24

      Ma peaks ka ticktacki peale üle minema, siis poleks lugu kui alla neelan ?

  • Avatar
    Vasta Kadri 29. jaanuar 2019 at 08:40

    Tere! Minu nimi on Kadri ja ma olen haardkoor nätsuneelaja. Üheltpoolt on isegi meeldiv, et ma pole ainus.. mõlema raseduse ajal ma üritasin ennast tagasi hoida. Kujutasin elavalt ette, kuidas laps sünnib orbit peas või kolm tükki peos. Õnneks hakkas tol ajal nätsumaitse vastu ja nii palju ma seda ei närinud, kui nüüd. Ja kusjuures, see on ainult piparmündikatega nii. Kui juhuslikult mingit magusat nätsu söön, siis see lendab peale tarbimist ilusasti prügisse aga no vot see piparmündikas.. täitsa kole lugu.

  • Avatar
    Vasta Kata 29. jaanuar 2019 at 08:32

    Mina ise eriti nätsu ei söö aga selline kogemus on mul olnud lapsega, kes nätsud alla neelas. 5-aastane poeg oli saanud kusagilt kätte suure nätsupaki, mitte need väiksed. Oli rõõmsalt kõik alla neelanud. Sellele järgnes kõhuvalu, palavik ja EMO. Arst aitas lapsel sooled tühjendada ning ütles, et põhjuseks oli alla neelatud nätsud. Hirmuga kontrollin nüüd kui lapsed nätsu närivad ja kuhu panevad pärast. Selline kogemus, mitte suure inimesega aga lapsega.

  • Avatar
    Vasta k 29. jaanuar 2019 at 08:30

    miks sa alla neelad neid?
    prügikasti käib näritud näts!!!!
    olen kuulnud ka, et pimesoolega jamad ja kõhuvalud. Ise viskan ikka prükkarisse
    aga kirjuta nätsutootjatele ja uuri, et kas on ohutu alla neelata 😛

  • Avatar
    Vasta Marii 29. jaanuar 2019 at 08:04

    Lugesin ka artikleid siis sellest, sest minagi teadsin lapsepõlvest, et nätsu EI TOHI alla neelata. Noh.. ilmselt ei juhtus sinuga tõesti midagi. Võib juhtuda nii nagu asjad inimestega ikka võivad juhtuda, aga ei pruugi. 😀 Lapsele nätsu(de) alla neelamine võib tekitada soolepõletiku, sest tema sooltesse võib mitu allaneelatud nätsu tekitada ummistuse. Ilmselt sealt tulevadki enamike teadmine, et nätsu alla ei neelata, kuna vanemad hoiatavad ja keelavad.
    Aga mul on hoopis küsimus, et KUIDAS sa saad seda neelata? Mul tekib kohe refleks, kui ta keele pealt natukenegi (äralõigatud) mandlite poole liikuma hakkab. Teiseks, MIKS sa tahad sellist asja alla neelata? Muidu ökosmöko mutt ja tervislikud eluviisid, aga mingit sünteetilist asja nii maias alla neelama. 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. jaanuar 2019 at 09:28

      Mitte kuidas ma suudan neelata, vaid õpeta palun kuidas ma suudaks mitte neelata ? ma närin ta mingi 10x läbi ja kohe automaatselt neelatan ?

      • Avatar
        Vasta Eeps 29. jaanuar 2019 at 13:42

        Nojah, tuleb välja, et Sa ei oskagi nätsu närida, Sa sööd nätsu 😀

      • Avatar
        Vasta väike Myy 30. jaanuar 2019 at 13:36

        tyyna nätsukool siis sulle 🙂
        närid ja nätsudad ja suunad nätsu põse ja igeme vahele peitu ja nüüd neelatad ja seejärel
        tood närimiseks nätsu taas peidust keele otsaga välja ja kõik kordub.
        HHaah-haa esimene kursus läbitud.
        Kas saadan diplomi.
        🙂

  • Avatar
    Vasta K 29. jaanuar 2019 at 07:30

    Oi kuidas ma kirusin ja ohkisin ja puhkisin kui seda postitust lugesin. Kas sulle pole lapsepõlves õpetatud, et nätsu ei tohi olla neelata?! Kohutav!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. jaanuar 2019 at 09:29

      On, aga ma juba siis ei võtnud seda tõsiselt 😀

  • Avatar
    Vasta Giisela 29. jaanuar 2019 at 06:46

    Nätsud võivad minna pimesoolde ja seal probleeme tekitada.

  • Avatar
    Vasta Kristi 29. jaanuar 2019 at 06:45

    Tere, mina olen Kristi ja ma olen nätsuneelaja. Olen nätsu alla neelanud nii kaua kui mäletan, mõned üksikud korrad olen ära visanud. Tore teada, et ma ei ole ainuke. Kui neid hirmulugusid lugeda, siis kõige usutavam oleks vast see, et nätsu soolestikus lagunemisel eralduvad mingid mürgised ained (aga see vist ei ole nii), aga see, et need nätsud kuskile kogunevad (välja arvatud see kõhukinnisuse teema), see küll usutav ei ole. Inimesed neelavad hullemaidki asju (kirsikivid, mündid jne), kõik tulevad enamasti teisest otsast välja. Pimesoole põletikus ka mingid alla neelatud asjad süüdi ei ole, sest seal ei ole selleks piisavalt suurt avagi, et midagi sinna koguneda saaks.

  • Avatar
    Vasta Birx 29. jaanuar 2019 at 02:52

    Ma teismelisena sõin kipsplaati..kodus oli remont pooleli ja igakord kui seinast mööda läksin, tegin väikse ampsu 😀 ääred olid näritud kóik..kriit maitseb siiamaani ja vahel ikka ampsan seda kaa. Küünlavaha ka vahepeal isutab 😀 hmm mis veel..harilike neid pliiatsisüdameid vóin ka süüa ja móned pehmemad kivid rändavad vahepeal suhu. Minevikust meenub veel A4 paber kaa 😀 pole kunagi rase olnud ja ei tea, et mingi aine puudus ka oleks..

    • Avatar
      Vasta H. 29. jaanuar 2019 at 14:25

      Hemoglobiin on korras? Ma olen avastanud, et mul tekivad imelikud isud siis, kui hemoglobiin alla läheb. Kui rauataseme korda saab, siis on jälle normaalne.

    • Avatar
      Vasta Lila 29. jaanuar 2019 at 20:23

      Jep, hemoglobiin madal äkki, mul tekkis siis jääkuubikute isu

      • Avatar
        Vasta H. 4. veebruar 2019 at 10:49

        Jaa, jääkuubikuid sõin ka siis.

  • Avatar
    Vasta S 29. jaanuar 2019 at 01:12

    Pealkirja lugedes tuli kohe esimesena see geniaalne stseen meelde 😀 https://www.youtube.com/watch?v=W7Ioy1LMg8I

  • Avatar
    Vasta Karo 29. jaanuar 2019 at 00:19

    Hahaha kui hea feil swallow gumi ja cumiga 😀 😀 😀
    Aga mina neelasin aastaid nätsu alla, kuni kellegi käest kuulsin et see tervisele üliohtlik on. Otsisin siis samuti googlest ja leidsin mingi artikli mis väitis et kõik need nätsud, mis alla neelad, sinu teisest poolest välja ei tule sest inimene pole võimeline nätsu seedima ja need jäävad terveks eluks sinu soolestikku. Kes teab kui usaldusväärne see artikkel üldse oli, aga pärast seda ma enam ühtki nätsu alla pole julgenud neelata 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. jaanuar 2019 at 00:33

      No mul peaks selle loogika järgi seal mingi 5 kilone näts kuskil sees olema?

      • Avatar
        Vasta Eneli 29. jaanuar 2019 at 08:04

        Hahaha, ei seedu jah ära aga väljub kindlasti, lihtsalt samal kujul mis ta oli sul suus ?? ja no halvimal juhul Mallukal tuleb pussuga koos mull pepust ?

    • Avatar
      Vasta Laura 29. jaanuar 2019 at 01:06

      7a vist on su organismis üks näts??

  • Avatar
    Vasta Ika 29. jaanuar 2019 at 00:09

    Pimesoolepõletik tuleb ajapikku, neelasin ka koguaeg nätse alla, kuni lõpuks kannatasin 3 päeva kõhuvalu all ja see valu ei olnud tavaline ja kordagi ei kadunud ära kaa ja ega hea ei olnud ka haiglas olla hiljem, kui istuda ja asutada paar päeva ei saanud.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. jaanuar 2019 at 00:34

      Mis see ajapikk on siis ?

      • Avatar
        Vasta Tiina 29. jaanuar 2019 at 09:29

        Eks siin ongi tegu selle nn blokaadiga, kus näts ei tule enam välja. Jääb pimesoolde kinni ja tekib põletik. Parem viska näts suust, kui maitse on kadunud 😉 See pimesoole valu pidi väga hull olema. Ja pimesoolepõletik ka eluohtlik, kui õigel ajal jaole ei saa ja pimesoole näiteks lõhkeb.

      • Avatar
        Vasta Triinu 29. jaanuar 2019 at 09:37

        Ma nimetaksin seda pigem suuremaks tõenäosuseks, et nii juhtub. Mida rohkem seedimatuid võõrkehi alla neelata seda suurem on võimalus, et tekib pimesoole põletik.
        ( Ja see tekib sellest, et ussripikusse asjad sisse mahuvad, aga välja hästi tulla sealt ei taha ja siis tekib põletik ja siis ilma kõrvalise abita see võõrkeha sealt lihtsalt välja ei pääse, kui mitte arsti juurde siis kõhuvaluga minna pimesool plahvatab ja siis on minutite mäng kas suudetakse elu päästa või mitte)
        Mu vanem õde sõi arbuusi seemnetega alati. Mu ütlesin, et ta võib põletiku saada siis ta vastas selle peale, et pimesool ongi rudiment ja vahet pole. Lõpuks läks ikka opile.

    • Avatar
      Vasta Flamingo 29. jaanuar 2019 at 00:53

      Pimesoolepõletikul pole mingit pistmist nätsuga.