LAPSED Lasteasjad TESTIN JA ARVUSTAN

räägime riidekatest – odavad mähkmed

28. jaanuar 2019

Tsauki-tsau! Ma tahan täna lõpuks hakata kirjutama teemast, mida ma ammu kirjutada tahtnud olen, aga no mitte pole seda aega leidnud. Ehk siis riidest mähkmed! Jah, ma olen neist ennegi juttu teinud, aga nii aktiivselt, kui me peale Marta sündi neid kasutanud oleme, ei ole ma nendega iial kokku puutunud, seega eks neid teadmisi on lisandunud ja tõepoolest, kui me vaatame, mis kiirusega muudkui igast jama toodetakse ja kui sodi täis meie maakera on, siis tundub ühekordsete mähkmete kasutamine lausa tobe.

“Ei, ma ei viitsi mässata see on ju nii keeruline!”

“Iuu, ma ei taha kakas solberdada, see on nii rõve!”

“Ma ei saa sellest riidest mähkme maailmast midagi aru, see on liiga raske, liiga palju erinevaid mähkmeid ja firmasid ja…”

Kõiki neid mõtteid mõtlesin ka mina, enne kui lihtsalt proovisin.

Ausalt, riidest mähkmete kasutamine ei ole sugugi keerulisem, kui ühekordsete kasutamine. Te ju teate, et ma olen maailma kõige laisem inimene, seega kui see oleks tüütu või keeruline, siis ma suure tõenäosusega ei teeks seda. Aga see ON lihtne. Ja kuigi see võib tunduda kallis, sest keskmiselt maksab üks riidest mähe ala 8-30€ (oleneb firmast ja materjalidest jne), aga tegelikult kulutad sa tavaliste mähkmete peale väga palju rohkem. Riidest mähkmeid võid sa osta ka kõige odavamaid ja saad vabalt hakkama, raha hakkab kuluma siis, kui sa avastad, et vauuuu, see mähkmemaailm on nii suur ja tahaks kõike proovida ja enda mähkmekogusse seda ja toda mustrit ja… ütleme nii, et siis võib vabalt paaaaaalju raha kuluda.

Mähkmekalkulaator lumman.ee lehelt.

Öeldakse, et mugavaks igapäevaseks kasutamiseks oleks vaja umbes 20 mähet. Ma ütlen ausalt, et kuivati olemasolul võib see arv olla isegi meie peres näiteks 10 mähet, sest me peseme iga päev pesu ja vabalt saaks hakkama. Aga mul on küll see tekkinud, et tahaks ju erinevaid proovida ja igasuguseid ilusaid mustreid ja… Needus on see elu ilusate mähkmetega! Ma isegi ei tea, palju mul neid on, aga eks ma selle postituse auks loen nad kokku varsti (ma olen seda posti sada aastat kirjutanud ja iga kord pooleli jätnud, sest mul on ju pooled mähkmed pesus ja blaablaablaa).

Aga alustame algusest – kui sul on laps, kes kasutab mähkmeid, siis jep, just sina võiksid riidest mähkmeid proovida! Vahet ei ole, kas su beebi on just sündinud või aasta vana – riidest mähkmed sobivad kasutada terve mähkmekandmisea. Lihtsalt täitsa vastsündinuga on alguses hea kasutada spetsiaalseid vastsündinutele mõeldud mähkmeid, nad on lihtsalt nõnda palju pisemad ja nendega on mugav majandada. Ma ostsin endale suuuuure hunniku vastsündinute omi, aga kahjuks PopIn’i omad (need) olid meile juba väiksed, kui neid üldse proovima hakata tahtsin. Nimelt olime me erinevate firmade käest saanud päris mitu pakki neid kõige väiksemaid tavalisi mähkmeid ja tundus tobe neid raisku lasta. Aga selle kahe nädalaga oli hiiglas-Marta juba nendest välja kasvanud. Seega hakkasime kohe kasutama Baba+Boo vastsündinute mähkmeid, mida saimegi suht kuukese kasutada, kuni Marta ka neist välja kasvas.

Baba+Boo lammastega vastsündinumähe

Mõlemad jällegi Baba+Boo omad

Kui te nüüd mõtlete, et issand, Marta alles kaks kuud vana ja juba on kaht sorti mähkmed väikseks jõudnud jääda, siis ärge muretsege. Esiteks on Marta jube suur ja see, et ma ise kohe ei hakanud neid riidekaid kasutama, on ka mu enda mure. Vabalt oleksidki mul võinud olla ainult need Baba+Boo riidekad, sest noh, Marta oli nii suur ja neid saab trukkidega teha niiöelda kaht mõõtu. Väiksem ja suurem. Mari ja Lende olid omal ajal pisikesed ja oleksid neid Pop In mähkmeid vähemalt kuu-kaks kasutada saanud ja siis nt Baba+Boodele üle minna saanud, aga kuna beebide suurust ette ei tea, siis mõttekas on varuda endale paar erineva firma vastsündinumähet. Kasutad mida kasutad, mis väikseks jääb või mingil põhjusel ei meeldi/sobi, saad ära müüa. Riidest mähkmetel on VÄGA HEA järelturg (liitu näiteks riidest mähkmete KKK grupiga feissis, seal saad nii osta-müüa, kui ka nõu vms). Seega kui tahad mugavust, osta kohe alguses vastsündinute omad ja kui ei viitsi mässata, siis kasuta alguses tavalisi, nagu mina ja siis saad kohe üle minna one size mähkmetele. Hunniku erinevaid leiad SIIT (koodiga mallukas on seal 10% soodsam).

Muuseas, tavamähkmetest oleme me kasutanud Bebe Cash mähkmeid, need on samad, mis haiglas kasutada antakse. Neid kasutame siiani ka öösiti, sest…Tead, ma isegi ei tea. Ma olen nii laisk, et ma ei viitsi öösel tõusta ja… tegelikult vahepeal olid otsas ja siis kasutasime riidekaid ja polnud ka absull probleemi, aga lihtsalt praegu on kuidagi nii jäänud, et 1 pakk tavakaid on ikka kodus olemas, kuigi hakkama saaks ka 100% riidekatega. Aga ka mina alles… harjun kui nii võib öelda. (seal lehel saab ka “mallukas” koodiga 10% ale!)

Aga räägime siis praegusest ajast ja sellest, milline on mu mähkmekogu:

Ma olen seda posti nii sada korda edasi lükanud, sest ma kogu aeg tellin neid erinevaid ja uusi juurde ja mõtlen, et ah, kui need või teised tulevad, et siis teen selle posti ära, aga no olgem ausad, ma jääksingi seda hetke ootama… Niiet jah, näitan üldiselt enda varu ja mõtlesin, et räägin konkeetselt kõige soodsamatest mähkmetest.

44 mähet, veits overkill ?

Sortisin nad firma järgi hunnikutesse ja kõige rohkem ongi mul just Alva Baby mähkmeid.

Alva Baby kasuks räägib soodne hind ja ülipalju ilusaid mustreid, neid tuleb kogu aeg juurde kah. Alvad on taskumähkmed, mis tähendab seda, et neil on üleval selline auk, kuhu sisse saab panna imava sisu. See mähe juba tuleb ka mingisuguse sisuga koos (osad on sellised, et tuleb eraldi osta).

Mustrid on ägedad eks

Sees on selline õhuke fliisilaadne riie, mis hoiab niiskust siis beebi pepust eemal

Ülemine “auk” kus sees on lapp

Nende lappidega on ka nii, et suured fännid oskavad raudselt öelda, et mis erinevaid sisusid ja kaltse sinna sisse toppida saab, aga ma võtan sahtlist suvaka puhta lapi, mis enamasti on Baba+Boo oma, sest neil tuli ühe mähkmega kaks sisu kaasa ja neid on mul kõige rohkem. Ma ei mäleta, millised nende enda orginaalid olid, millega nad tulid, sry!

Ülemisel pildil näitan siis kolme erinevat suurust, mis sellega teha saab. Nagu näha, siis see kõige pisem ei ole päris kolmekilosele vastsündinule ehk kõige parajam, vaid päris suur. Aga kahekuune Marta on juba keskmise mõõdu peal ja saame veel pikalt kasutada.

Aga jah, nad on küll üsna odavad (mahkmed.eu lehel 8.95€) minu meelest teevad oma tööd väga hästi ja kui sa mingi mega FÄNN ei ole, siis saad osta endale mingi portsu neid ja saad vabalt mähkmetatud nii kaua kuni vaja. Mis erinevus kallimate firmadega, ongi esiteks see, et osadel kallimatel firmadel on sees see fliisikiht kuidagi paksem ja pehmem, seega on see vast beebi ihu vastas natukene mõnnam. Muidugi teistel firmadel on sada miljon erinevat mudelit ja kõik need “kaks ühes ja üks kahes ja hübriidmähkmed ja sisemähkmed ja kõik keerulised sõnad võivad pea sassi ajada, aga minu jaoks on neid üsna lihtne kasutada, ilusad ja mugavad. Ma mõnes teises postis näitan oma lemmareid ka, mis mulle rohkem meeldivad kui Alvad, aga pole mul ka Alvade kohta halba sõna öelda.

roosa, kollane ja oranž on Little Lambid – parempoolne on vist mingid eriti suvaks hiinakas. Ühel pole üldse firmanime peal, sellel krõpsuga, teine on Smartipants, mille kohta ma arvasin ka, et see mingi mega odav firma, sest see on mul natsa väsinud, aga praegu googeldasin ja avastasin, et pole üldse kõige odavam firma. Mõlemad jällegi suht samalaadsed eelmistega, ainult need hiinakad on krõpsudega trukkide asemel ja smartipantsil on auk sisu jaoks mõlemas otsas, mitte vaid ühes. Aga jällegi, jumala kasutatavad ja okeikad mõlemad. 

Odavamatest mähkmetest on veel Little Lamb mähkmed, mis on Mahkmed.eu lehel 12.95€ ja on pmst samasugused nagu Alvad, ainukese erinevusega, et neil pole väga mustreid, on erinevad ühevärvilised toonid (kohe peaks tulema uued pastelsed toonid ka), trukid käivad kuidagi natsa kergemini ja sisu on tsutikene pehmem, aga muidu suht samad.

Alval on üleval kumm, Little Lambil selline teistsugune, suurem, auk. Mugavam lappi sisse toppida küll.

Lapi sissetoppimise asemel võid panna sisse ka sellise…sisemähkme. See on vist hea ööseks või õue minnes, imab rohkem, kui see üksik lapp seal sees.

Ühesõnaga, ma ei hakka seda postitust veel pikemaks ajama, sest neid firmasid on niiii palju ja eks teil jookseks ka juhe kokku, kui ma kõikidest korraga räägiksin. Seega valmistuge selleks, et teen teinekordki riidest mähkmete postitusi. Tutvustan erinevaid firmasid, räägin sellest, kuidas ma neid pesen, kust ostan ja kõike muud sellist. Ja muidugi enda lemmareid pean ka näitama, kuidas muidu. Ja neid, mis nagu eriti ei meeldi, neid näitan ka. Aga eks see, mis meeldib või ei meeldi, on enda maitsest olenev.

Aga ma tahan teid kõiki kindlastu julgustada proovima – me ei ela enam nõukaajal, kus riidest mähe võrdub sitase kaltsu keetmisega või midagi. Ei! Need on ilusad, nunnud ja ei ole nendega suuremat sorti mässamist. Säästa loodust ja raha!

Marta Alvababydes!

Mul on nii hea meel näha, et paljud blogijad on riidest mähkmete rada läinud, sest mida rohkemad neid kasutavad, seda parem see ju meie maailmale on. Ja nende rahakotile ka, kes neid kasutavad. Vaja on ainult teha esimene samm ja osta endale kasvõi proovimiseks paar erineva firma mähet. Ja kui meeldib, siis saab edasi ka vaadata ja testida. Selle pärast loosin täna välja koostöös Mahkmed.eu‘ga ühe Alvababy mähkme ja ühe Little Lambi mähkme, et saaksite lihtsalt midagigi ära proovida ja veenduda, et see tõesti ei ole nii keeruline. Ja et loosis osaleda, pole vaja teha midagi muud, kui räägi kommentaariumis kaasa. On sul ehk mõni küsimus, mis sind seoses riidest mähkmetega painab? Proovin vastata! Või mingi konkreetne bränd, millest teada tahaks? Ühesõnaga, anna tuld, räägi kaasa ja võida endale vahva väike mähkmepakike, et saaksid alustada oma teekonda riidest mähkmetega ❤️

LOE KA: 5 põhjust, miks riidest mähkmetega alustada (LINK).

Loe ka neid postitusi!

201 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Ragne 9. november 2019 at 00:27

    Millal uus postitus riidest mähkudest tuleb? 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaisa 2. veebruar 2019 at 12:31

    Väga tore lugemine ja informatiivne ülevaade! Meil on paar baba boo mähet ja olen kõigi lastega kuigipalju neid kasutanud, pigem just öösel. Nii suurelt pole enda laiskusest vist viitsinud ette võtta. Aga täna seda lugu lugedes, mida need ühekordsed mähkmed sisaldavad, hakkasin kohe rohkem huvi tundma riidest mähete kasutamise kohta. Kolmanda lapsega on vōimalus oma laiskusest lahti saada ja riidest mähete teekond ette võtta. ?

  • Avatar
    Vasta Liis V 1. veebruar 2019 at 09:10

    Mina praeguse lapsega ei julgenud neid proovida, kartsin järgnevat:
    – kuna tal läks kõik alt kergelt hauduma ja tekkis lööve ka kõige naturaalsematest mähkmetest, siis pärast igat pissi pidime mähet vahetama (alguses läks meil 12-15tk/päevas!!!!), et mul oleks pidanud siis sünnist saadik neid mähkmeid juba u 15tk olema? Ilmselgelt see tegelikult nii pole, aga no nii ma mõtlesin..
    – kuidas ma seda kakast mähet pesumasinasse viskan? Kuna me kasutasime väga palju valgeid riideid lapsel, siis ei kujutanud ette, et lapse asjad kõik koos viskan masinasse või siis kas ma tõesti panen pesumasina ainult kolme mähkme pärast pesema?!

    Nüüdseks on nii kaugel meil asi, et kasutan sama firma potitreeningupükse, neid võiks meil ikka 3-5tk olla, sest laps 1a 4k ja just alustasime selle jamaga 😀 Aga uus laps tulekul ning tahaksin ikkagi ära proovida ühekordsete mähkmete elu – sest see pole normaalne päevas tekitada niiiiiii palju prügi, süda lausa on kurb seetõttu..

  • Avatar
    Vasta Nata 31. jaanuar 2019 at 15:04

    See tekst on justkui kellegi teise kirjutatud. Hakkasin lugema ja mähkmetelt läks ruttu mõte sellele, kas ma loen ikka sinu blogi :,D

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. jaanuar 2019 at 16:18

      what, miks 😀

  • Avatar
    Vasta Teele 31. jaanuar 2019 at 11:40

    Minul ka selline pontsum beebi ja ma kuidagi kardan, et ta läheb hauduma sealt alt või tuleb kaki kuskilt välja? mul juba 8 kuune beebi ka enam nii palju ei kulu mähkmeid et tahaks proovida küll. Aga kas näiteks vannituba haisema ei lähe kui need mustad mähkmed seal oma pesukorda ootavad ? Ja kas värvi ei anna need ümbrised? Ja need universaalsuurused siis sobivadki ntks nii aastasele kui 2 aastasele mõlemale?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. jaanuar 2019 at 12:27

      Jah, trukke saab regullida ja mul ei haise midagi 🙂

  • Avatar
    Vasta Aska 31. jaanuar 2019 at 11:33

    Kas veits kalliks ei lähe, kui iga päev peab pesumasin uugama mähkmete pärast? Mul aastasel lapsel oli siin nädal aega kõht lahti ja mõni päev kulus ~20 mähet.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. jaanuar 2019 at 12:27

      Vesi on odavam kui pakk mähkmeid – meil huugab pesumasin iga päev 2-3x ka ilma mähkmeteta 😀

      • Avatar
        Vasta Aska 1. veebruar 2019 at 11:51

        Aga veele pane ka elekter juurde + pesuvahend ja siis korruta see kogus iga päevaga, ehk siis vähemalt 30ga. Meil kulub kuus umbes 30 euri eest Pamperseid.

  • Avatar
    Vasta Eva-Lotta 30. jaanuar 2019 at 17:56

    aitäh Mallukas ülevaatliku, selge ja lihtsa jutu eest! Aprilli alguses (märtsi lõpus), sünnivad kaksiku-preilid, kelledel tahaks küll riidest mähkmeid kasutada. Lihtsalt hirmutav on see kui palju prügi muidu tekib. Oma esimesel (pojal), kes on hetkel 3ne, kasutasin küll tavalisi…aga nüüd on kange tahtmine miskit nn. paremini teha. Sa kinnitasid ilusti minu mõtet, et äkki päris alguses paar kuud kasutada tavalisi ja siis tellida ühes suuruses kõik. Mõtlesin et 15 ühele ja 15 teisele peaks piisama küll. Mul on hea meel, et odavamad sobivad ka 🙂 tean nüüd mida tellida 🙂
    planeeritud kahe asemel samuti üsna pea kolme lapse emme 🙂 (appi!!!)

  • Mallukas
    Vasta Mallukas 30. jaanuar 2019 at 15:27

    Võitja – kiiraudu@gmail.com

  • Avatar
    Vasta Katre 30. jaanuar 2019 at 14:37

    Tahaksin proovida riidest mähkmeid 11. jaanuaril sündinud pisitütrel. Sinu blogi innustusel viisin ennast hetkel selle mähkmemajandusega natuke kurssi. Küsimused tulevad hiljem 😉

  • Avatar
    Vasta Tiina Tart 30. jaanuar 2019 at 07:46

    Hehee. Mina eriti sinu blogi varem eiblugenud, aga just riidest mähkmete kohta googeldades jõudsin siia. Paar hiinakat on olemas, aga loosis osaleks küll, sest tahaks katsetada neid “päris” firmade omi. Siis ehk julgeks kodust väljas ja öösel ka alla panna.

  • Avatar
    Vasta A. 29. jaanuar 2019 at 23:15

    See postitus pani mind mõtlema, et tahaks proovida. Eelnevalt olen lihtsalt mõõda vaadanud. Ja nii ilusad ! Tundub et see Alvababy on esimeseks proovimiseks mõistlik valik!? Aa ja 1 küsimus. Kas need on ainult nö 1 pissi jaoks (peab vahetama peale igat pissi) või on neil mähkme omadused? Kas on lekkinud ka?

  • Avatar
    Vasta K 29. jaanuar 2019 at 22:31

    Mulle sünnib aprillis beebi. Tellisin 10 littlelambi taskukat ja 20 sisu ära. Aga nüüd olengi dilemma ees, et mis veel? Peaks äkki vastsündinu omi võtma ja mjngeid kallimabrändi kmi ja äkki veel paremaid imuga sisusid? Maailm on kirju ja valkk suur.
    Priisata ka ei tahaks ja asjade müüja pole seega sinu postitus tuleb õigel ajal ja ootan lisa ?

  • Avatar
    Vasta K. 29. jaanuar 2019 at 22:29

    Sooviks ka loosis osaleda! Üks mähkmetega preili on praegu kodus ja teine beebikene üsna pea tulemas. Pole kunagi proovinud riidest mähkmeid, aga vaikselt mõlgutan mõtteid sellesse maailma sukelduda.

  • Avatar
    Vasta Kai 29. jaanuar 2019 at 20:57

    Ostsin kunagi esimene lapsele ka ühe riidest mähkme, nii prooviks. Kuid kasutama ei hakanudki, sest tundus et jätab nii kole suure pambu ja ükski body normilt selga ei mahu. Nii see asi soiku jäi. Teise lapsega on infot tunduvalt rohkem ja enda huvi suurem ka. Nii mõnigi mähe on tee meie koju leidnud ja vaikselt katsetan. Palju on veel õppida nii hoolduse jm taolise kohta ja hea, et sellest räägitakse /kirjutatakse. Iga päev saan midagi uut teada. ?

  • Avatar
    Vasta Anett Holter 29. jaanuar 2019 at 20:49

    Palun räägi pesemisest! Olen aru saanud, et uusi mähkmeid tuleb ka kuidagi pestes ette valmistada? Millega Sina pesed, kas kuivatis kuivatamine on ok jne?
    Saan kohe esimest korda emaks ja tahan ka väga riidest mähkmeid kasutada. Tähtaeg on kohe käes, aga ei ole julgenud veel ühtegi mähet osta, sest infot on NIII palju (üks või kaks ühes, taskukad, 100 erinevat sisu, siis veel vormiõmmeldud ja oeh…. nii palju erinevaid)! Võtan Sinu postitusest eeskuju ja ostan esmalt kasvõi siis mõned taskumähkmed ära, siis saan lihtsalt vaikselt katsetada 🙂

  • Avatar
    Vasta Rocky 29. jaanuar 2019 at 20:46

    Mis firma omad need keskmises riiulivahes olevad pingviinide mustiga mähkmed on? 🙂

  • Avatar
    Vasta Helery 29. jaanuar 2019 at 19:52

    Olen pikalt edasi lükanud oma pisipiigale riidest mähkmete soetamist. Viimasel ajal on neist nii palju juttu, et vist peab KOHE need ära tellima ja ära katsetama. Kuna Sinul on kõige rohkem Alva Babysid, siis otsustan hetkel nende kasuks. ??

  • Avatar
    Vasta M. 29. jaanuar 2019 at 17:53

    Mina hakkasin riidest mähkmeid igapäevaselt kasutama lapse aastaseks saades. Nüüd on ta 1a7k ja suurema osa ajast mähkmevaba. Öösiti kasutame totspotsi bamboozle+peenut kate varianti või pop-in kõik-kahes mähet öösisuga. Kuidagi on nii, et meie pere lemmikuteks on kujunenud krõpsudega mähkmed. Samas mingil perioodil olid hoopis trukkidega baba+boo taskukad kõige rohkem kasutuses. Järeleproovitud mähkmeid on mitmeid-mitmeid (baba+boo, bumgenius, totspots, pop-in, bambooty, tickle tots…), kuid alvababy ja little lamb kumbki nende hulgas ei ole, uue beebiga ahvatleks aga proovima küll. Mul on hea meel, et laps potil hakkas käima üsna ruttu pärast riidekate kasutusele võtmist, aga samas on kahju ka, et see aeg meil nii lühikeseks jäi 😛 ja kuidagi nii hea on mõelda, et uue beebi tulekul mähkmed ei saagi iganädalase ostukorvi lahutamatuks osaks! Jah, pesumasin hakkab rohkem vatti saama ja vett kulub sellevõrra rohkem, aga see ei ole ikka üldse võrreldav selle kulu ja prügi kogusega, mis päris pisikese beebi mähkmetega tekib. Aitäh, et riidest mähkmete teemast oma blogis kirjutad!

  • Avatar
    Vasta Kaidi 29. jaanuar 2019 at 16:11

    Meile meeldivad ka Alva mähkmed, mugavad kasutada ja need mustrid on niiii ilusad! ???

  • Avatar
    Vasta Liisa 29. jaanuar 2019 at 12:48

    Ausalt öeldes tundub eriti tülikas. Vaheta, pese, kuivata. Kuivatiga vb tõeti lihtsam. Aga neil kel pole kuivatit. Siiani olen kasutanud ikka tavamähkmeid. Kuid nüüd uue tita saabumisel vb tasubki hoopis proovida neid, äkki polegi nii tülikas kui ma arvan. Uutele asjadele kätt ette ei löö ?

    • Avatar
      Vasta S. 29. jaanuar 2019 at 17:42

      Hea suhtumine, et uuele kätt ette ei löö. Ei ole see midagi eriliselt tülikas, algul vajavad rutiinid sisseharjumist lihtsalt. Kui sul juba mitmes tita, siis beebi olemasolu ilmselt enam nii suurt paanikat ei tekita, nii et jagub energiat ka mähkmetele mõtlemisele. Mulle tundus ka algul veits keeruline, aga praegu, kui kõik käpas, siis ei ütleks, et eriliselt rohkem aega võtab kui ühekordsete kasutamine. Jah, tuleb teha paar liigutust (mähe kotti, mähe pesumasinasse, mähe kuivama, mähe kuivamast kuskile mujale riiulisse), aga mõned liigutused tuleb ka ühekordsetega teha (ostmine, prügisse viskamine, prügikoti väljaviimine). ÜLImugav on see, et kunagi ei saa mähkmed kodus otsa :D. Nii et proovida tasub ikka, kas või ühekordsete vahele mõni riidekas kasutada. Ei pea kohe endale 50 tk tellima ja täieliku ülemineku pärast stressama (kuigi hoiatan, et kui oled asja käppa saanud ja loodusest hoolid, siis tõenäoliselt lähed täielikult üle) :D.

  • Avatar
    Vasta Annela 29. jaanuar 2019 at 12:21

    Tellisin ka just katsikuteks taaskasutatavaid mähkmeid – soovitan! ☺️☺️

  • Avatar
    Vasta Katriin K 29. jaanuar 2019 at 11:18

    Plaanin aprillis sündiva beebiga kindlasti kasutada riidest mähkmeid. Kas just kohe alguses, aga niipea, kui tunnen, et olen beebiga harjunud. Esimene laps on kasutanud vaid pabermähkmeid. Alguses ma ei teadnud eriti üldse riidest mähkmetest midagi, vaid neid jutte emadelt-vavavanematelt, kes päevast päeva neid marlikaltse küürisid ja keetsid. Selles valguses tundus muidugi pabermähe tõeline õnnistus. Aga tegelikult peale näilise mugavuse, neil ühtegi eelist ju riidest mähkmete ees pole. Kui osta üks-kaks pakki korraga ei taipagi, kui palju raha neile ajapikku kulub. Minu kaheaastane on veel siiani osaliselt pabermähkmete peal ja kahe aasta peale ületab see summa kindlasti tuhandet. Seega isegi, kui mind tabaks riidest mähkmete mustrihullus, kulutaks ma neile ilmselt vähem. Aga isegi olulisem motivaator mulle on kokkuhoid keskkonna arvelt. See on kurb teadmine, kui kauaks pabermähkmed meie planeedile kõdunema jäävad, isegi ökomähkmete täielikuks lagunemiseks kulub rohkem aega, kui ilmselt aimame. Seega olen igati positiivselt meelestatud ja vähehaaval hakkab mõistus ka toime tulema selle tohutu infotulvaga, mis nö rohelisena riidest mähkmete maailma sisenedes mind tabas.

    • Avatar
      Vasta S. 29. jaanuar 2019 at 17:44

      Täpselt! Ületab 1000 ja eks ka riidest mähkmete peale võib mitusada eurot minna, aga kui vähemalt osa alguses teiselt ringilt osta (või jälgida UK mähkmemüügilehtedel soodukaid ja mähkmegrupis ühistellimusi), saab 100-200 eest väga hea alustuskomplekti kokku. Hiljem saab siis juba vastavalt vajadusele juurde osta.

  • Avatar
    Vasta D 29. jaanuar 2019 at 10:50

    Tundub niiii keeruline 😀 aga hea meelega prooviks küll

  • Avatar
    Vasta Br 29. jaanuar 2019 at 10:28

    Ma juba kasutan riidest mähkmeid. Eelmisel kevadel tellisin Lipsukese käest neli Alvat ja hakkasin neid oma olematute teadmistega kasutama. Kuna ma lisasisusi ei ostnud, siis sageli magasin õige vahetamisaja maha ja vahetasin alles siis, kui lekkelaik tagumikul oli. Vahepeal jäi kasutamine soiku, kuna ma ei osand neid nii pesta, et haisust lahti saaks. Lapsel oli sügisel mitu korda põiepõletik ja mähkmelööve nahal, siis olin arg ja ei kasutanud üldse neid. Aga rahakotile andis see kohe tunda. Detsembris tellisin 6 mähet juurde, õppisin neid õigesti pesema ja sealt maalt alates olen pingutanud selle nimel, et laps saada 100% riidekate peale. Tellisin veel lisasisusi ja nüüd tegin mõned päevad tagasi “tiigrihüppe” ja panen ka ööseks lapsele kk mähkme ja ärkab kuivana. Soovitan ka teistele lihtsalt taskumähkmetega alustada ja kindlasti kaks imu sisse panna. Pesu pesemisel vaadata, et vahendiga üle ei doseeriks ja elu on lill.

  • Avatar
    Vasta Liina 29. jaanuar 2019 at 10:22

    Mina arvasin ka et see riidest mähkme majandus tüütu ja lekib ja mida kõike veel. Aga nüüd teise lapsega ikka pidin proovima ,kuna nii ilusad nägid välja ja nüüd enam ei taha ühekordseid üldse kasutada.
    Mina olen ALVABABY omasid ainult kasutanud ja väga rahul. Soovitan kõigile ka proovida.

  • Avatar
    Vasta Liis 29. jaanuar 2019 at 09:36

    Palju riidest möhkmeid päevas läheb? Rohkem või vähem kui ühekordseid ? ?
    Laps küll juba 1.5 aastane aga tahan ikka ära proovida.

  • Avatar
    Vasta Kairi 29. jaanuar 2019 at 09:31

    Hey.Meil veel kaksikute sünnini natsa aega aga eeltööd tuleb teha?
    Kui ühe lapse pealt säästaks loodust kui ka raha ühe korraliku reisi jagu,siis mis me veel kahest räägime?
    Tittedega pesumasin vurab nii ehk naa koguaeg,seega ei ole ka see mingi probleem.
    Tahan kindlasti proovida.

  • Avatar
    Vasta Kata 29. jaanuar 2019 at 09:19

    Appi!
    Pean kõigepealt kiruma veidi! Kuidas inimesed nii sAamatud on? Nüüd ma täiesti usun, kui sul ka üle viskab, et igasugu mõttetusi küsitakse! Krt! Guugeldada ei oska,kui omal loogilist mõtlemist ei ole?
    No hetke näide sealt samast riide märkide grupist- oo,sain portsu taskumähkmeid ja portsu sisukaid! Aga ma olen nii loll, et aidake, kuhu ma need sisud panen? Hmm, ma alustaks sellest, et äkki taskusse!?!?!
    Oleks juba sinna Samasse kommentaari panema hakanud, aga meenus et seal grupireeglites kirjas, et ei tohi pahasti suhtuda teistesse :p
    Igaljuhul osalen loosis, ja kui peaks võitma, siis luban, et ei lähe sinna uurima kuidas neid kasutada- sain lapse tehtud, saan märkide kasutamisega ka hakkama :p

  • Avatar
    Vasta Liis 29. jaanuar 2019 at 09:01

    Mind ka ausaltöeldes riidest mähkmed veidi heidutavad, kuid iga postitus, milles sa riidest mähkmetest kirjutad, hakkab mu heitumus hajuma ja tekib hoopiski tasapisi tunne, et täitsa tahaks proovida.
    Kuidas on riidest mähkmete pidavus? Kuidas neid hooldada?

  • Avatar
    Vasta Annemari 29. jaanuar 2019 at 08:49

    Hea meelega prooviks ära riidestmähkmed ?

    Kuidas sa külas riidest mähkmetest saad, kui tekib vahel vajadus neid vahetada ?

  • Avatar
    Vasta Mariliis 29. jaanuar 2019 at 08:38

    Lugesin ja mõtlesin et noo jaa lahe ja tore ja no lapsel mõnusam materjal vastu tagumikku jne jne, aga no mul erivajadusega laps kes juba natuke suuremate mähkmete peal (ja no eks me arvatavasti jäämegi mähkmetesse), et nende peale pole raudselt keegi mõelnud AGA läksin sellele lehele ja WOWWW – on olemas isegi minu lapsele vastav suurus, aga no hind krõbe eriti arvestades erivajadusega lapsega seonduvaid sissetulekuid ja väljaminekuid ? Samas on nii kurb talle koguaeg mähkmeid alla panna ja tagumik peab koguaeg mähkmes istuma … nendega saaks ehk talle natuke mugavust juurde tuua. Nii et osaleks ka loosis ja minetea, äkki lähen veel tänavale kerjama ja ostangi talle kodus kasutamiseks neid riidest mähkmeid ?

  • Avatar
    Vasta Liis 29. jaanuar 2019 at 05:32

    Olen ka praeguseks 10 mähet kogunud ja üritan neid kasutama hakata. Praegu tundub küll keeruline natuke ja palju jamamist aga loodetavasti saan asja kiirelt käppa 😀 aga mustrid on tõesti niinii ilusad ja raske on ainult 10ga piirduda ?

  • Avatar
    Vasta Aire 29. jaanuar 2019 at 04:32

    Ütlen ausalt, et ma ei arvanud sellest riidest mähkmetest suurt midagi kuniks praeguse lapseni. Poiss on mul hetkel 7 kuune ja riidest mähkmed hakkasid mind huvitama, kuna mu lapsele ei sobinud kõik mähkmed pissimiseks. Tal nimelt on mingi kiiks,kui on juba piss mähkmes, teist pissi ta enne ei teinud, kui mähkme jalast võtsin. Pidin leidma ühekordse mähkme, mis ei jääks pissides kui kõva tomp ja oleks natuke pehmem. Selleks olid Pampersid aga see lõhn ? ja teiseks mega kogus mähkmeid mis meil prügikasti lendab. Nii olengi juba mitu kuud lugenud ja uurinud riidest mähkmete maailma. Igasuguseid hirme on, millele sealt grupist olen vastuseid saanud ja mida rohkem loen, seda rohkem meeldib. Mind ajavadki meeletult segadusse need erinevad sisud , mis on kõige parem. Ja kas taskumähe või kate ja sisu süsteem? Mees ei arva neist endiselt suurt midagi, nii ma tellisin salaja mõned kasutatud mähkmed prooviks. Esimest korda proovisin ühte eile talle jalga ja olin nagu laps jäätisekohviku ees? nii põnevil mis juhtub, midagi ei juhtunud, pissis ja kakas selle hetkega täis. Seega sain aru, et korralikult aru saamiseks, kas meile see maailm sobib, mulle kolmest praegusest mähkmest ei piisa. Seega võtan põnevusega loosist osa, et siis saaks kindla ja sirge seljaga endale ja ka mehele tõestada, et see maailm on riidest mähkmetega palju parem koht ? Ning ehk on ka mu kallil lapsel siis parem enesetunne ja lihtsam pissida?

  • Avatar
    Vasta Jane 29. jaanuar 2019 at 00:49

    Kindlasti palun räägi pesemisest. Eelnevalt olen kommentaaridest lugenud, et Sa üldse ei loputa ega midagi? Otse jalast pesumasinasse? Kus Sa määrdunud mähkmeid hoiad niikaua kuni masinatäis kokku saab/masina pesema paned? Kas pesed koos teiste riietega?
    Ja oma beebile tahaks riidest mähkmeid küll. Juba pikka aega uurinud ja piilunud aga see hind on alati natuke eemale lükanud. Eks tuleb kollektsiooniga lihtsalt kuskilt otsast alustada.

  • Avatar
    Vasta Keidi T 29. jaanuar 2019 at 00:41

    Uuuh kui nunnud need Alva mustrid on. Peab ikka endale ka tellima! Ma neid nii kaua passinud. Aitäh selle postituse eest! ?

  • Avatar
    Vasta Merle 28. jaanuar 2019 at 23:54

    Prooviks need àra küll 🙂

  • Avatar
    Vasta Kerli 28. jaanuar 2019 at 23:45

    Kss on ka mingid mähkmed, mis on tekitanud lapsele punase pepu või lausa lööbe?

    Sooviks ise ka ikka ära proovida riidest mähkmed, aga mõtlen ikka, kas on pepul mugav ja ei ole märga tunnet 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. jaanuar 2019 at 00:02

      Kui mugav pepul muidu nende kemikaalide sees on, mis suudavad imeda sisse mai tea kui palju vedelikku :D? Kas sa tead, et tavamähkmetes on nii räiged niiskust imavad kemikaalid, et tõmbavad pepunahast ka niisukuse välja. See ka ei tundu mugav 😀

  • Avatar
    Vasta Kaisa 28. jaanuar 2019 at 23:25

    Kõige suurem hirm ongi, et nendega nii palju jändamist, aga tahaks proovida küll.

    Kas sa siis eelnevalt puhastad kakast? Beebidel veel siuke vedel kaka ka. Tundub hull jebi.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 29. jaanuar 2019 at 00:03

      Ei puhasta, beebi kaka läheb lihtsalt masinasse koos mähkmega ja on pärast puhas. Ei ole nagu suurem jebi kui paar sokke pesumasinasse tõsta 😀

  • Avatar
    Vasta kai 28. jaanuar 2019 at 23:12

    Meil on pisike beebi tulemas ja kaldun riidest mähkude poole. Esiteks see mustrimaailm on nii vahva! Teiseks säästan loodust ! Kolmandaks mulle meeldib taaskasutus! Aga mis on sinu kõige lemmikumad mähkud?

  • Avatar
    Vasta kai 28. jaanuar 2019 at 23:11

    Meil on pisike beebi tulemas ja kaldun riidest mähkude poole. Esiteks see mustrimaailm on nii vahva! Teiseks säästan loodust ! Kolmandaks mulle meeldib taaskasutus! Aga mis on sinu kõige-kõige lemmikumad mähkud?

  • Avatar
    Vasta Kristiina 28. jaanuar 2019 at 23:03

    Minu veebruari beebi kindlasti proovib ja juurde soovib ?

  • Avatar
    Vasta Meelika 28. jaanuar 2019 at 22:47

    Võtan ja võtan juba tükk aega siin hoogu, et proovida riidekaid, aga ka silme eest kirju. Loosiga võit oleks kui rusikas silmaauku (väga napakas ütlemine muidugi – miks peaks rusikas silmaaugus positiivne olema, eks?!) 😀

  • Avatar
    Vasta t 28. jaanuar 2019 at 22:47

    Saan aru , et on neid taskutega ja taskuteta variante? Mis see vahe on, et kas saad, seda sisu sinna panna või ei? Ega pessu vist läheb see mähe igaljuhul, ei saa ju nii, et vahetad ainult sisu?

  • Avatar
    Vasta Signe Lotsman 28. jaanuar 2019 at 22:40

    Ma mäletan enda kolme lapse riidest mählmetega “jändamist”… Nostalgia… Ma ei osanud toona, 1999.a (vanim tütar sündis dets. 1998 ja pabermähkmetest loobusin päevasel ajal, kui ta oli 5 kuu vanune. Öösiti ikka vahel sai ühekordseid kasutatud) eriliselt midagi kuskilt otsida. Siis vist veel väga polnudki. Mu emal oli nõukaajast seda ülihead marli riiet alles ja õmbles mulle paar tosinat marlimähet. Kuskilt sain krõpsudega mähkmepükse mõne paari ja apteegist sai osta mähkmekilesid. Mähkisin last siis sedasi, et kõigepealt marlimähe mähkmekilesse, laps peale, sidusin külgedelt kile kinni ning siis mähkmepüksid ja sipupüksid. Saime kenasti hakkama! Pesin käsitsi igapäevaselt hoolega nii mähkmepükse kui ka – kilesid (kiled läksid kiiresti kõvaks ja ebameeldivaks, neid ostsin apteegist ikka pidevalt uusi), mähkmeid pesi mu elu esimene täisautomaatne pesumasin! Oli see vast luksus tooaeg minu jaoks! 95 kraadi ja marlimähkmed olid täiesti puhtad! Poeg sündis 3 aastat hiljem ja temaga läks sama rada. Ma pole ilmselt normaalne, kui väidan, et mulle tõepoolest meeldis marlimähkmetega mässata! Noorim laps sündis 2009.a kevadel ja siis olin teadlikum. Kuskilt netist tellisin mingid odavamad riidest mähkmed, sest kahe vanema lapse järgselt olid marlimähkmed kahjuks kasutuskõlbmatud ja rändasid ahju. Need marlid olid ikka parimad, just nõukaaegne marli! Tänapäeva marliriie on mõttetu jura. Mu ema tõmbas ühed mähkmepüksid nööpnõeltega paberile sirgu ja võttis mõõdud. Tegi lõiked ja õmbles mulle mitu paari mähkmepükse sellisest voodikaitse materjalist, mis ühelt poolt kummine ja teiselt poolt flanell. Nii ilusad said, kõik kummid ilusti vöökohas ja kintsude ümber nagu originaalidelgi! Nii kasvas ka kolmas järeltulija riidelappi pissides-kakades üles. Kolmanda lapse ajal oleks ilmselt mähkmete (ja mähkmepükste) valikut rohkemgi leida olnud, aga ma sain kenasti hakkama nende odavate riidest mähkmete ja ema õmmeldud mähkmepükstega. Ema tehtud mähkmepüksid on siiani alles, ei raatsinud ära visata…

  • Avatar
    Vasta Lilja 28. jaanuar 2019 at 22:06

    Väga hea ja lühike ülevaade ? Sooviks teada, mis lehekülgedelt oleks kõige mõistlikum mähkmeid tellida.

  • Avatar
    Vasta Piret 28. jaanuar 2019 at 22:05

    Pisem tänaseks kolme kuune…ja muudkui võtan hoogu, et samuti riidest mähkmeid kasutama hakata. Aga…siis jään jälle hätta, sest neid on nii palju erinevaid…ja sisusid erinevaid jne. Puust punaseks ette tegemine on väga hea!

  • Avatar
    Vasta Ma 28. jaanuar 2019 at 22:05

    Ma tahaks lugeda, kui tihti sa neid mähkmeid Martal vahetad (kui ainult piss on sees) ja mis programmiga pesed (kui on kakane). 🙂

  • Avatar
    Vasta tiina 28. jaanuar 2019 at 21:28

    Ma nagu ei saa üldse aru, mille jaoks see mikrofiiber imu on? See ka peab miskit kinni?

  • Avatar
    Vasta Riin 28. jaanuar 2019 at 21:17

    Kas musta mähkme loputamisest piisab, või peab vahendiga küürima, kui tahad mähet pesta koos muu pesuga?

  • Avatar
    Vasta S 28. jaanuar 2019 at 21:08

    Meie kasutame oma beebil ka riidekaid juba sünnist saati. Nii mõnnad on!! Meil hetkel kõik baba+bood, nüüd tellisin ühe alvababy katsetuseks, aga pole veel kätte saanud. Ainuke jama, et laps on hea sööma peal olnud ja babakad hakkavad vaikselt väikseks jääma, vaja midagi suuremat. Aga saabki siis jälle uusi firmasid ja mustreid katsetada!

  • Avatar
    Vasta Merka 28. jaanuar 2019 at 20:36

    Proovin ilmselt heameelega oma juunis sündiva esimese beebiga riidest mähkmeid ?

  • Avatar
    Vasta Mari 28. jaanuar 2019 at 20:15

    Mõtlesin enne beebi sündi, et hakkan korduvkasutatavatega tegelema aga. .. nüüd on beebi juba 2+ kuud ja mul pole veel ühtegi soetatud. Mõtlen enda jaoks asja keerulisemaks kui see ilmselt on. Olen sirvinud erinevaid lehti ja … no keeruline tundub see algus. Lisaks ei mõista lähedased, et miks selle planeedi hoidmisega nüüd nii suur häda on ja ma ei viitsi ennast õigustada. Beebi kasvatamisega peab seda nagunii koguaeg tegema.

  • Avatar
    Vasta Merje 28. jaanuar 2019 at 20:14

    Kui ma loosis võitma peaks, siis ilmselt kingiks mähkmed kellelegi, sest olen küll ainult 1,5 kuud riidest mähkmete maailmas olnud, aga see on mind niivõrd haaranud, et mähkmepark juba niigi päris päris suur. Palju ilusaid mustreid, soov erinevaid proovida jne. Minu arust on Little Lambi ja Alvababy mähkmete erinevus põhiliselt selles, et esimesel on jala- ja taskukummid pehmemad, katteriie ka natuke venivam ja sisemine riie pehmem. Minu 4,5 kuu vanusele poisile istub Little Lamb kuidagi paremini, aga beebide kehakuju on erinev ning mõnele sobib ehk just Alva paremini.

  • Avatar
    Vasta Kaili 28. jaanuar 2019 at 20:08

    Võiks võita küll, siis ma olen sunnitud asjaga tegelema ja ennast kurssi viima selle maailmaga. Hetkel toodan oma kaksikutega kuus 480 mähet ja maakerast hakkab kahju kui sellist hunnikut prügi toodan .

  • Avatar
    Vasta K. 28. jaanuar 2019 at 19:49

    Ma juba üle poole aasta lükkan edasi seda riidemähkmega proovimist. Endale jäid silma just Alvababyd hea hinna tõttu. Küsimust tekitab ikka, et kui mitu/palju pissi see peab ja kui kuivaks lapse pepu jääb?
    Arvan, et eriti tubastes tingimustes on nende kasutamine igati õigustatud.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 21:59

      Aga mitme pissiga sa tahad, et su laps vedeleks ??

      • Avatar
        Vasta K. 1. veebruar 2019 at 01:04

        No paar sortsu ikka võiks vedeleda, eriti öösel, mil ta tglt ainult vedelebki. Öösiti üldiselt mähkmeid ei vaheta, sest spets sellepärast üles ajada ei raatsi.
        Päeval ta ei vedele, vaid rapsib ringi ja ausalt peale iga pissimist kohe mähet vahetama ei torma (no ma ei saa arugi, millal ta pissind on, kui seda juba paar portsu seal pole). Õues olles samuti samuti peaks mähe kuivaks jääma, oleks kena.
        Aga mähkmed käes, aitäh! Saan lapsel katsetada, mitu pissi siis kannatab vedeleda ?

  • Avatar
    Vasta K. 28. jaanuar 2019 at 19:20

    Beebi on küll alles tulekul, aga soovin kindlasti riidest mähkmeid kasutama hakata.
    Huvitaks kogemused kuivatis kuivatamisega (Sul endal vist veel pikemat kogemust ei ole küll), et kas kuluvad rutem ära vms.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 28. jaanuar 2019 at 18:58

    Mind huvitaks eelkõige, mis sorti mähkmeid osta? Ma hiljuti vahtisin tükk aega seal mähkmed.eu lehel juhe koos. On ju hübriidud ja tasku ja eraldi sisu, välis ning mis kõik veel… algaja ei oskagi sealt midagi osta ja lööb põnnama. Tore oleks lugeda infot just selle kohta, millest sa soovitaksid alustada või millist mähet sa ise eelistad….

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 19:04

      taskukas ongi vast kõige lihtsam 🙂

  • Avatar
    Vasta Marit 28. jaanuar 2019 at 18:48

    Milline pesuvahend on kõige parem?
    Ning kuidas sättida sisu et ei kohe peale esimest pissit läbi..sätin omastarust ilusti aga ikka laseb vahest läbi .

  • Avatar
    Vasta Kaie 28. jaanuar 2019 at 18:47

    See postitus oli küll nüüd nagu rusikas silmaauku ehk siis ma täiesti juhuslikult hakkasin täna riidest mähkmete kohta uurima (erinevad tüübid, firmad…) ja tekkis mõte, et võiks ehk ise ka katsetama hakata oma peaaegu pooleaastasel beebil. Tahtsin uurida erinevaid kogemusi ja mõtlesin, et küll mõnes blogis kirjutatakse neist ja no näed 🙂 Kuulaks huviga ka teiste firmade mähkmetest, nende pesemisest jms 🙂

  • Avatar
    Vasta Evelin 28. jaanuar 2019 at 18:17

    Mis pesuvahendit sa mähkmete pesemiseks kasutad?
    Esimene laps sünnib mais ja plaanime ka riidest mähkmeid kohe sünnist saati kasutama hakata! 🙂

  • Avatar
    Vasta b 28. jaanuar 2019 at 18:02

    beebit pole a paar riidest mähet on ostetud tulevikuks.

  • Avatar
    Vasta Kris 28. jaanuar 2019 at 17:57

    Kuidas väljaspool kodu nendega toimetada on? Ilmselt peab mingi spetsiaalne kott kasutatud mähkmete jaoks kaasas olema?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:29

      jah, spets wetbag maksab u 10€.

  • Avatar
    Vasta Triin 28. jaanuar 2019 at 17:40

    Ootan esimest last ja hetkel just kahevahel, kas peaksin proovima või oleks see liigne mässamine. Hea meelega katsetaks nende kahega.

  • Avatar
    Vasta Katrin 28. jaanuar 2019 at 17:39

    jaaa, osalen kohe kindlasti! kodus kohe 10-kuune tegelane ja olen seda riidest mähkmete maailma pikemalt piilunud. Aga no ei ole seda sammu julgenud astuda. Tundub niiiiiiiii keeruline 😀 jälgin läbi mehe FB konto seda FB gruppi ka, aga kammoon, nüüd mu pea veel rohkem sassi aetud 😀
    reaalselt tahaks neid enne ostu katsuda. Nii et osalen loosis kohe hea meelega!
    ja üks rumal küsimus ka- kas need ongi reaalselt riidest? mis materjal? koostis? ega see selline vakstu-laadne pole?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:30

      riidest jah 😀 koostis on kodukal alati kirjas, aga ta on selline.. sile 😀

  • Avatar
    Vasta Kadri E 28. jaanuar 2019 at 17:34

    Kuna väga raske on teha esimest valikut kuluks starterpakk hästi ära. Kõige rohkem sooviks teada mustade mähkmete hoiustamise kohta 🙂

  • Avatar
    Vasta Ilona 28. jaanuar 2019 at 17:27

    Minul esimene laps varsti sündimas ning plaanis riidest mähkmeid kasutama hakata. Alguses tundus tõesti keeruline aga võtsin endale aega ja lugesin mahkmed.eu lehel olevaid juhendeid ning nüüd isegi enam vähem selge. Veel pole mähkmeid ära ostnud. Plaanis prooviks mõned vastsündinu omad osta ja siis edasi vaadata.

  • Avatar
    Vasta Annika 28. jaanuar 2019 at 17:18

    Tahaks riidest mähkmeid proovida ja kui sobib siis ka edaspidi kasutada ?

  • Avatar
    Vasta Kati 28. jaanuar 2019 at 17:16

    Minul on neid tervelt 18 tükki.. Seisavad kahjuks sahtlis. No kas mina ei oska või ma ei tea.. Koguaeg lekkis ja lekkis. Iga pissimiskorraga pidin vahetama ka riideid. Tahakd nagu uuesti alustada aga no ma ei suuda/eitaha iga jumala kord neid riideid vahetada, eriti öösel.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:30

      kasuta öösel siis tavalisi, mina ka kasutan 🙂

    • Avatar
      Vasta Liis 28. jaanuar 2019 at 19:47

      Millised sul on? Mul pole mitte ükski mitte kordagi lekkinud, küll aga lekivad pabermähkmed…

  • Avatar
    Vasta Minni 28. jaanuar 2019 at 17:12

    Kolmas laps kohe- iga- päev sündimas ja mina olen üks neist, kelle jaoks tundub see teema nagu tuumafüüsika.. ausõna võtan end ükspäev kokku ja püüan asjas selgust saada.. tahaks kindlasti ära proovida need! ?

  • Avatar
    Vasta Jaanika 28. jaanuar 2019 at 16:51

    Mul veel last lähiajal ei terenda,aga olen vaikselt ka keskkonna säästmise usku läind. Teise lapsega juba kasutaks, kui see kunagi tulla plaanib. Hetkel jagaks sõbrannale. Mu suurim mure nendega on see,et kuidas ikkagi pesta, mis kraadidel ja kus musti mähkusid hoiustada

  • Avatar
    Vasta Egle P. 28. jaanuar 2019 at 16:48

    Üks aastane mähkmekandja on kodus täitsa olemas. Olen riidest mähkmeid piilunud juba enne tema sündi, aga ostmise ja kasutamiseni pole jõudnud, sest no, tundub keeruline see maailm, aga samas on need mähkud ju nii ilusad, et ikka käin ja piilun seda maalima. Saaks proovida, oleks ehk kergem otsustada. 🙂

  • Avatar
    Vasta Carmen 28. jaanuar 2019 at 16:46

    Kuidas sa kakaplekid välja saad?
    Kui kaua võivad pesemata mähkmed seista, et hallitama ei läheks seal panges ?

  • Avatar
    Vasta A 28. jaanuar 2019 at 16:41

    Issand see stardikas kuluks küll marjaks ära, tõesti see maaipm on niiiiiii kirju, et ma lihtsalt ei suuda orjenteeruda, sain humanast kaks mingit Pilvit, mis tunduvad mu hiiglasele väiksed olema…mitu korda ooen juba epoes korvi täis ladunud igast kraami ja siis ei saa ise ka aru, mis asi mille jaoks on….huuh. Kui keegi müüks mingit sellist stardikat(kott, mõni mähe,mõni öösisu, paberirull) see oleks super ? veel parem oleks muidugi võita ja siis ise edasi pusida

  • Avatar
    Vasta Liis 28. jaanuar 2019 at 16:34

    Meie viiekuune on päeval riidest mähkmete peal, ööseks panen ühekordse. Neid mainituid pole proovinud, aga tahaks 🙂 Meil vähe mähkmeid, peame igal õhtul pesema 🙁

  • Avatar
    Vasta H 28. jaanuar 2019 at 16:33

    Beebi tähtaeg umbes 3 nädala pärast- plaanin ka riidest mähkmed kasutusele võtta 🙂

  • Avatar
    Vasta A 28. jaanuar 2019 at 16:28

    Neile, kes muretsevad liigse kulu pärast – pissised mähkmed saab vabalt kraani all üle loputada – vett kukub sama palju kui keskmiseks kättepesuks. Pane kohe sipsti kuivama (ahju olemasolul selle äärde, või radika äärde vms) saab täiesti vabalt elada kodustes tingimustes ka 5 mähkmega. Ja kui pesumasina nkn sisse lükkad, viska mähkmed ka.

    • Avatar
      Vasta P. 28. jaanuar 2019 at 19:29

      Suva marlilapi saab vist jh käsitsilobistades pissist puhtaks, aga kas ka need igast bambusimud, Kanepist jmst…?

  • Avatar
    Vasta Merili 28. jaanuar 2019 at 16:13

    Meie poja sai eile nädalaseks ning varsti plaan minna üle riidest mähkmetele. Siiani olen soetanud nö hiinakaid ja taskumähkmetena siis… Üks vastsündinu oma on ka olemas, kuid proovinud veel ei ole.
    Ma sooviks teada, kuidas seda mähkmepaberit mähkmel kasutatakse ? Ning kas ta teeb ka oma töö ära -korjab kaka kokku ? ?
    Siiani pole millegi pärast raatsinud Eesti kodukatelt tellida, sest tundub kallis. Tean, et alguses ongi, aga ikkagi on kuidagi tahaplaanile jäänud..

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 17:16

      Kui beebi ei söö lisatoitu, ei ole vaja mähkmepaberit. Viskad niisama masinasse. Mähkmepaber on pepu vastas märg

    • Avatar
      Vasta Birgit 28. jaanuar 2019 at 20:35

      Meil oli disana mähkmepaber. Korjab ilusasti kaka kokku, vähemalt suurema osa. Pluss pissise mähkmepaberi saab pesumasinas puhtaks pesta ja uuesti kasutada. Paberipesu tundus alguses eriti naljakas. Aga lõpuks saab seda ühte rulli ikka kaua kasutada, kui laps harva kakab. Kui aga sarikakaja on, siis vähem. Samas on ka vähem kakapesu. Beebi kaka on vedelam ja disana oma võtab selle ilusti kinni ka. Mähkmepaberi puhul tulekski vaadata, et mõned on aint suuremate laste kaka jaoks ja väikese beebi oma võib läbi tulla. Igatahes mina soovitan küll. Samas kakamähkud pesin ma ikkagi ennem enamvähem kraani all puhtaks ja siis on päris mõnus, kui mähkmepaberiga suurema sodi ära saab visata.
      Pestud mähkmepaber on muidugi rohkem kortsus. Ilmselt saaks ka triikida, seda ma ei viitsinud. St et kui on kortsus, siis ta kipub rohkem kortsu ka mähkme sees minema ja vähem jama kinni püüdma, kuid abiks ikka.
      Ainult et, ma tean, et mõned seda teevad, mina mähkmepabereid ikkagi vetsupotist alla ei soovita visata, sest võivad torud ära ummistada.

  • Avatar
    Vasta Liisa 28. jaanuar 2019 at 16:06

    Ma olen ka mõelnud nende riidest mähete peale aga tundub samamoodi hull mässamine ja korraga tundub suur summa välja käia. Kui võidaks siis prooviks hea meelega ära?

  • Avatar
    Vasta Kats 28. jaanuar 2019 at 15:52

    Väga sooviks veel paari mähkut juurde võita:) Tegelikult avastasin mähkmemaailma veidi enne kui sina sellest vist esimese postituse tegid ja olin kindel et hakkan oma uhiuue beebiga kasutama! Hakkasin siis asja uurima ja selle aja peale kui minu beebi novembris sündis,oli käima läinud mega mähkmebuum 🙂 mulle isiklikult tundub, et sina selle palli veerema lükkasid ja tänu sellele on seal Facebooki grupis selline rabamine nendele mähkmetele mis müüki lähevad, nii et raske on löögile pääseda! :p nii et panustan sellele, et siit blogist paar mähkut võita!

  • Avatar
    Vasta Janne 28. jaanuar 2019 at 15:50

    Poja saab varsti aastaseks ja plaan minna üle riidest mähkmetele. Olen kuulnud et riidest mähkmetest üleminek potile on lihtsam ja kiirem. Ega enne ei tea kui pole proovinud ?

  • Avatar
    Vasta Nele 28. jaanuar 2019 at 15:44

    Kas mähkmed jätavad mingi haisu külge ka või tuleb pesus kõik maha? Pesed pika programmiga? Kas kasutad ainult spets mähkmete pulbrit?

  • Avatar
    Vasta Elerin 28. jaanuar 2019 at 15:41

    Mina tahaks küll riidest mähkmeid proovida, need näevad ju niiiiiiiii nunnud välja, aga mees tõrgub. Nii et palun üks postitus kus Kardo ka meeste vaatenurgast ja meestele arusaadavas keeles nendest räägiks.
    Kumb on siis parem kas lased raha täis sittuda ja viskad minema või pesed puhtaks ja saad edasi kasutada ?

  • Avatar
    Vasta Janne 28. jaanuar 2019 at 15:40

    Poja saab varsti aastaseks ja plaan minna üle riidest mähkmetele. Olen kuulnud,et riidest mähkmetega hakkavad lapsed lihtsamini potil käima. Ei tea kui tõsi see on aga proovin ära 🙂

  • Avatar
    Vasta Triin 28. jaanuar 2019 at 15:33

    Kodus on 4 kuune plika. Heameelega prooviks ka mõnda riidest mähet. Nüüd lähengi uurin järelturgu 😛

  • Avatar
    Vasta Kaia 28. jaanuar 2019 at 15:25

    Mina sain sellesama FB grupi yhe emme käest prooviks kolm riidekat ja mu 1a7k nyyd keeldub konkreetselt pabereid jalga panemast 🙂 Kui anda valida, kumba tahab, siis valib riideka (just kuivatasin taskukat ja laps muudkui tassis seda restilt mulle kätte). Ja uuele beebile, kes aprillis synnib kavatsengi kohe haiglast tulles riidekad alla panna. Isegi mees on n6us jamama, alguses tegi kyll nägusid, et mida f***i, aga nyyd on pardal.

  • Avatar
    Vasta Keidy-Liisa 28. jaanuar 2019 at 15:24

    Ma olen nüüd ca kuu aega seal grupis ringi uurinud, lugenud erinevaid blogipostitusi jne ning olen päris vaimustuses nendest! Ja mees samuti. Seega hakkame ka tasapisi riidekatele üle minema. Mul on tohutult kahju et alles nüüd, kui mu kolmas laps on 6kuune, avastasin selle enda jaoks. Ainus mis hetkel segadust tekitab on need sisud. Pühajumal kui palju erinevaid ?. Aga küllap see ka selgeks saab, kui kasutama hakata ?

  • Avatar
    Vasta Kkhtm 28. jaanuar 2019 at 15:21

    Ma mõeld ka neile. Mul küsimus kui tihti vahetate päeva jooksul? Kas palju tihedamini kui ühekordsete puhul ?

  • Avatar
    Vasta Katrin 28. jaanuar 2019 at 15:18

    Ma paar nädalat tagasi rääkisin just mehega, et kas võtta riidest mähkmed kasutusse. Kohe on lisandumas uus pereliige ja ta oli nõus.

  • Avatar
    Vasta Merily 28. jaanuar 2019 at 15:18

    Kus hoiustad musta mähet nii kodus kui ka kodust väljas?

  • Avatar
    Vasta SirliM 28. jaanuar 2019 at 15:04

    Preili on küll juba üle aasta ja oleme kasutanud ühekordseid, aga tahaks väga proovida korduvkasutatavaid ka, kuna nüüd kulub mähkmeid vähem oleks see majandamine ehk lihtsam. Seega prooviks võiks võita küll( ehk hakkavad ka meeldima ja lähengi neile üle!) ja kui kunagi uus laps tuleb võiks seda mähkmemajandust rohkem kontrollida 🙂

  • Avatar
    Vasta Liisa 28. jaanuar 2019 at 15:01

    Ootan põnevusega su järgmisi mähkmepostitusi!
    Olgugi, et esimese lapsega sai ka riidekaid kasutatud (alustasin küll nii mõne kuu vanuselt), siis tutika titaga alustasin kohe. Ja ma ei saa aru, kuidas saab kakaseid mähkmeid ilma eelneva plekieemalduseta masinas puhtaks. Mul ei lähe ja kõik. Seega sapiseep on mu suur sõber, aga käenahale see üldse ei meeldi. Seega ootan enim pesurutiini postitust!
    Paar uut mähet ei teeks ka paha 😉 Aga jah, plaanis on mahkmed.eu lehelt mõned fäänzimad ja kallimad ka juurde soetada. Lihtsalt, sest tahan näha, kuidas nad mu senistest erinevad ?

  • Avatar
    Vasta Katrin 28. jaanuar 2019 at 14:57

    Mähkmed on toredad küll…aga kirjuta juba kümblustünnist ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:32

      meil oli suur feil, see oli transpordil katki läind 😀 viidi ära, parandatakse ära ja ootame tagasi 😀

  • Avatar
    Vasta E 28. jaanuar 2019 at 14:53

    Tundub ülikeeruline aga hea meelega prooviks (Y)

  • Avatar
    Vasta riidest mähkmed 28. jaanuar 2019 at 14:53

    Peamiselt tekitabki küsimusi ja segadust erinevad firmad ja erinevad sisud, mis mähkmetele sisse lähevad. Olen ennast lisanud ka riidest mähkmete gruppi, kuid seal on samuti infot nii palju, et pean lihtsalt ükshetk aja maha võtma ja sinna maailma sisse sukelduma. Kuna olen tudeng ja hetkel pole võimalik lisaraha teenida, siis pean tasa ja targu hakkama endale mähkmeid kokku ostma. Olen soetanud endale kaks pop-in vastsündinu mähet ja ei jõua ära oodata, et neid proovida ja katsetada saaks. Jään ootama uusi postitusi sellel teemal, kuna sooviksin teada, milliseid mähkemid, mis temperatuuriga pesta ja millised pesuvahendid on selleks kõige sobilikumad.

  • Avatar
    Vasta Mina 28. jaanuar 2019 at 14:49

    Mina sooviks proovida. Ootan esimest last ja hakkan vaikselt ette valmistama. Tahan kindlasti teise ringi mähkmeid osta, siis on päriselt ka loodust säästev.

  • Avatar
    Vasta Mariliis 28. jaanuar 2019 at 14:46

    Ma mõtlesin just nii, nagu sa kirjutasid. Lugesin nende eri tüüpi mähkmete kohta, sattusin megalt segadusse ja sinna see jäigi. Siis tuli teine laps ja mõtlesin, et okei, nüüd proovin. Aga siis ostsime maja, kolisime 12päevase lapsega ja sinna see jälle jäi. Korra vist tegelikult isegi uurisin, siis leidsin mingid megakallid variandid ja lükkasin selle asja jälle edasi. Süda tilgub küll iga kord verd, kui mähkmeid täis prügikoti jälle välja viin ja muudkui kirun ennast, et miks ma ometi nii teen?! Aga nüüd on uus aasta alanud kuidagi motiveeritult, hiljaaegu sain teada, et saame üllatuseks kolmanda beebi (ausalt, ma tundsin end tükk aega üsna samamoodi, kui sa Martast teada saades) ja järgmisel palgapäeval tellin prooviks mõned mähkmed ära oma aastasele poisile. Siis olen kolmandaks juba harjunud ja valmis nendega mässama 🙂

  • Avatar
    Vasta Stella 28. jaanuar 2019 at 14:38

    Beebi peaks kohe sündima hakkama ja raseduse algul oli isegi mingi huvi riidest mähkmete vastu. Aga see kadus kuidagi… väga järsku, kui fb grupiga liitusin. Sain teada, et ei ole ikka ainult nii, et ostad selle värvilise mähkme ja asi ants. Ikka mingid sisud ja värgid särgid käivad ka asja juurde. See tekitas segaduse ja huvi kadus. Kuigi loomulikult tahaksin olla keskkonnasäästlikum antud kontekstis. Aga jube tuumateadus tundub küll praeguse seisuga.

    • Avatar
      Vasta Liis 28. jaanuar 2019 at 20:05

      On ka selliseid AIO mähkmeid – nt mähkmed,eu lehel on Bumgeniuse omad. Ei mingeid lisalappe, viskad ühes tükis masinasse 🙂

  • Avatar
    Vasta Anne-Grete 28. jaanuar 2019 at 14:38

    Kas need mähkmed megarasked ei ole? Mul esimese lapsega oli üks mähe ja sisu ning see oli koos selle sisuga nii nii raske lihtsalt.

  • Avatar
    Vasta Helina 28. jaanuar 2019 at 14:37

    Minu beebs on sündinud juunis ja oleme ikka natukene üritanud nüüd loodust säästma hakata. Alguses oli meil vastsündinud suuruses mähkmed olemas ja kasutasime neid ka usinalt. Aga kui ta neist välja kasvas… siis asi jäi soiku. Nüüd just nädal tagasi tellisin endale fuzzypantsi kolm taskumähet ja sooviks väga veel erinevaid firmasid proovida, et leida endale need lemmikud!
    Aga kuna kutt on ikka kõva pissija, siis ma ei kujutagi ette kui palju neid mähkmeid peaks vaja minema, et enam ühekordseid ei vajaks… eks aeg näitab 🙂

  • Avatar
    Vasta Eleriin 28. jaanuar 2019 at 14:35

    Tahaksin proovida küll, aga kõige rohkem hirmutab kaka selles mähkus?? Beebi kaka on vahel paksem ja vahel vedelam, no kuidas sa puhastad viskad otse masinasse?

  • Avatar
    Vasta Kerstin 28. jaanuar 2019 at 14:34

    Meie Marta on juba 1.5 aastane ja aprillis saabumas teine laps. Olen mitmeid kordi mõelnud korduvkasutatavate mähkmete proovimisest, koduski üks hipsiku oma olemas (sain selle muuseas Sinu beebikarbikesest kui selle special editioni tegid), aga pole kordagi proovinud. Kõige rohkem hoiabki mind vist tagasi nende hind, sest toimima saamiseks tuleb korraga välja käia suht suur summa. Samas kui dekreediraha kontole laekub, siis ilmselt miskit ikkagi proovimiseks ostan.
    Kas see one size mähe siis võiks sobida nii 3 kuusele kui ka 1,8 aastasele?
    Mulle endale tundub mõttekam kasutada katteid ja sisusid eraldi kui et taskumähkmeid, või mis sinu seisukoht selles osas on?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:34

      mul on pildid kuidas 1.5aastane Lende samu mähkmeid kannab, mis Marta praegu 🙂 Taskukad on minu meelest mugavamad, nagunii viskad mõlemad ju pessu, st ma viskan 😀

  • Avatar
    Vasta Liis 28. jaanuar 2019 at 14:33

    Ma juba raseduse ajal vaatasin et nii ägedad ja lahedad aga nüüd mul laps juba 1.4 a ei tea kas enam mõtet on ? kuigi kunagi ei tea kaua selle poti teemaga aega läheb. Hetkel läheb küll 60 €mässudele iga kuu. ? selle eest saaks juba päris palju mässusid ju? ?

  • Avatar
    Vasta Riina 28. jaanuar 2019 at 14:29

    Ma just plaanin järgmine nädal mõned erinevad tellida prooviks, laps 4 kuune ja tahaks riidest mähkmetele üle minna 🙂

  • Avatar
    Vasta Kadi 28. jaanuar 2019 at 14:29

    Just eile arutasime mehega, et kas katsetada uuesti või ei?!? Teise lapsega kasutasin valdavalt hipsikuid, mis olid lubatud vist kuni mähkmeea lõpuni – fakt oli see, et meie 10 kuusele pojale olid need juba väiksed (suur poiss oli, 10k 11,5kg). Siis vihastasin end ikka välja küll – olin oma 20tk neid kokku ostnud ja kasutada saime vaid 3k.

    Nüüd prooviks hea meelega uuesti ?

  • Avatar
    Vasta Jaanika 28. jaanuar 2019 at 14:27

    Meil on ka korduvkasutatavad mähkmed kasutuses, esimesest lapsest alles jäänud mõned. Mu lemmikud on gdiapersid. Aga hea meelega prooviks need teised ka ära ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:35

      mul on üks gdiaper, aga pole temaga veel jutule saand 😀

  • Avatar
    Vasta Kristel 28. jaanuar 2019 at 14:26

    Minul kohe kahene keeldub potil istumast, mõtlesin et taskumähe ehk aitaks kaasa. Ja isegi kui ei sobi, on mul beebi kohe 5-kuune, kelle peal oleks soetatud mähkmeid hea proovida. Olengi vaadanud Alva omasid kuna need kõige soodsamad, ostuni pole veel jôudnud kuna pole endas “nii kindel”, kas toimin ikka ôigesti jne. Aga väga ilusad on küll!

  • Avatar
    Vasta L 28. jaanuar 2019 at 14:21

    Ma liitusin riietest mähkmemaailmaga eelmise aasta lõpus, natuke enne kolmanda lapse aastaseks saamist. Siiani olen rahul. Võtsin alustuseks 6 baba and boo oma, ?? st tellisin ühe TotsBotsi AIOi ja muu stafi, mida vaja läheb. Selle kuu alguses võtsin hiinast veel 2 Alvababyt juurde ning ilmselt see jääb ka viimaseks tellimiseks. Sest siis on kokku 9 mähkut ning aastase lapsega saab edukalt hakkama nendega ? ( lihtsalt muster võlus mind). Suve lõpus läheb kogu kraam müüki, siis tuleks laps potile harjutada.

  • Avatar
    Vasta Gerli 28. jaanuar 2019 at 14:20

    Ootan oma esimest last ja olen nii kahe vahel, kas hakata kasutama ühekordseid mähkmeid või osta kohe korduvkasutatavad. Korraks olin juba nii kindel, et ostan korduvkasutatavad, aga siis lõin põnnama, et äkki ikka ei peaks. Õnneks aega veel on, saan nkn veel mitu korda ringi mõelda.

  • Avatar
    Vasta Katrin 28. jaanuar 2019 at 14:19

    Ma prooviks ka, aga ma just mõtlen, et kuidas väljas/külas/kohvikus käies nende mähkmetega toimetada?!

    K.

    • Avatar
      Vasta Liis 28. jaanuar 2019 at 20:15

      Pole midagi keerulist – lihtsalt panen wetbagi (mis muide on ülihea asi ka ujukate hoiustamiseks ujulast tulles!) 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristi 28. jaanuar 2019 at 14:19

    Mul on hea meel, et nii mitmed blogijad nii head reklaami teevad korduvkasutatavatele mähkmetele. Esimese lapsega kasutasin ainult tavamähkmeid, aga teisega on mõte, et peaks kohe algusest peale riidekatesse investeerima. Need on tõesti ilusad ja järjest rohkem pildis, nii nagu vanasti oli lapsekandmine ainult mingi hipide teema ja praegu väga popp.
    Selliseid postitusi võiks veel olla, teeb selle maailma veidi tuttavamaks. Hea on lugeda nippidest, eri firmadest ja hinna-kvaliteedi suhtest.
    Ja võita tahaks ka 🙂

  • Avatar
    Vasta Triin 28. jaanuar 2019 at 14:17

    Jep, mulle meeldivad , kasutan , olen rahul. Siiani on ka madalal temperatuuril puhtaks läinud, väga viis. Püksid ja body nagu tuleb suuremad selga tõmmata, näeb teine veits karlssoni moodi välja ?

  • Avatar
    Vasta B 28. jaanuar 2019 at 14:15

    Mina just alustasin ka riidest mähkmete varumisega oma novembribeebile, seega mähkmed kuluksid ära küll 🙂 4 aastat tagasi sai ka mõnda aega kasutatud aga kahjuks ei mäleta, miks lõpuni riidest mähkmeid ei kasutanud. Seekord plaanis hakata varem kasutama ja ikka katsuks mähkmeaja lõpuni seda teha.

  • Avatar
    Vasta Doris 28. jaanuar 2019 at 14:14

    Mul juba aastane kutt, aga mähkmeid kulub nagu ikka. (ühekordseid). Olen mõelnud küll, et riidest on nahasõbralikumad jne.. Aga see lekkimis teema kuidagi häirib ei suuda nagu uskuda, et riidest mähe kõike kinni hoiab ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:37

      Eks ta imavus on väiksem küll, aga kas ka peab üldse mähe olema paksult pissi täis- ühekordsed mähkmed sisaldavad niii räigelt imavaid kemikaale, et kuivatavad sama hooga ka beebi pepunahka 🙁

  • Avatar
    Vasta Liina 28. jaanuar 2019 at 14:09

    Ei ole veel emmeks saanud, printsess peaks saabuma märtsi lõpus, aga olen ka korra mõelnud riidest mähkmetele ja kohe on samad mõtted tekkinud, nagu ka postituse alguses kirja panid, et ah ei oska ja nii keeruline ja ei viitsi mässata jne. Oleks vaja seda nö stardipauku, et asi kätte võtta. Praegu pole mul pisikesi vastsündinu ühekordseidki veel.. 😀
    Kui palju neid riidest mähkusid esialgu peaks varuma, et nt päev või paar toime tulla? Kas üldse kannatab neid nt üle päeva pesta või peab masin kogu aeg ketrama? Lõhna poolest mõtlen just ka, et elamine pissi-kakahaisu täis poleks. Seda ma kardan, et ma lihtsalt ei jaksa selle masina vahet joosta iga päev (mähkmed eraldi, muud riided eraldi, pool masinat veel tühjalt- õudne majandamine ju?!) Kui lollid küssad, siis no sorry, ma praegu ei oska õieti mähkmeidki vahetada, veel vähem tean palju neid kuluda võiks, kuidas pesta jne.. 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:38

      vastsündinu piss ja kaka ju ei haise 🙂 paned kaanega ämbrisse või spets wetbagi 🙂

  • Avatar
    Vasta Kätlin 28. jaanuar 2019 at 14:09

    AlvaBabysid on mul mitmeid, mõned TotsBotsid ka ja mõned HappyFlute hiinakad – kõik head ja meeldivad. Enne beebi sündi mõtlesin ka riidekaid kasutama hakata, aga siis uppusin tõesti kõigesse selless infosse ära, kuni Berit kirjutas oma blogis ülevaatliku postituse ja liitusin ka mainitud FB rühmaga ja tellisin oma esimesed AlvaBabyd – tõesti lihtne tegelikult! Julgustan samuti kõiki lihtalt peale hakkama – telli suvalt mustri järgi üks, mis meeldib ja vaata, kuidas asi käib.

  • Avatar
    Vasta Hanna 28. jaanuar 2019 at 14:07

    Olen hetkel oma 8 kuuse tütrega Austraalias puhkusel ja ma lihtsalt ei suuda ära oodata millal saan koju riidest mähkmeid katsetama minna ?? Siiamaani olen koju tellinud 10 mähet (3 erinevat firmat). Oleks hea ka Alvababy ning Little lambi omi proovida ?

  • Avatar
    Vasta Elen 28. jaanuar 2019 at 14:05

    Sooviks ikkagi teada, mis Sinu lemmik mähe ja muster on?

  • Avatar
    Vasta Anu 28. jaanuar 2019 at 14:03

    Augustis on lapsukest oodata ja tahaks riidest mähkmeid proovida kohe kindlasti.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 28. jaanuar 2019 at 14:03

    Kas teed mähkmelappidele eraldi pesu või kannatab muu lastepesuga koos ka masinasse panna, mis sama kraadiga sobilik?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:39

      enamasti panen kõik koos 🙂

  • Avatar
    Vasta Kätlin 28. jaanuar 2019 at 14:02

    Mina tellisin ka tänu sooduskoodile 3 vastsündinu ja 3 taskumähet mahkmed.eu lehelt. Nüüd tuleb vaid aprilli oodata et neid katsetada saaks. 😀 Veel on plaanis ebayst/alist juurde tellida ja vaadata kuidas need odavamad on. Tahaks teada palju läheb alguses nr1 mähkmeid vaja, kui ainult öösel neid kasutada? Ja palju üldse neid vastsündinu omi juurde tellida, et alguses oleks normaalne kogus olemas.

  • Avatar
    Vasta Kyka 28. jaanuar 2019 at 14:00

    Kas neid võib kuivatis kuivatada?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:46

      katteid mitte, sisu jah

  • Avatar
    Vasta Pirje 28. jaanuar 2019 at 13:58

    Ütlen ausalt, et pole raatsind korraga 10 riidest mähet osta. Saan aru, et lõppkokkuvõttes tuleb odavam. Korraga lihtsalt suur väljaminek.
    Aga prooviks oma beebi peal neid küll, kui loosi võidan:)

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:47

      aga kes käsib korraga osta 🙂

  • Avatar
    Vasta tiina 28. jaanuar 2019 at 13:57

    Hakkasin ka hiljaaegu katsetama neid riidemähkmeid ja no harjun veel. Mul kohe mingit vasikavaimustust neist ei ole. KA ei hulluta mind nende võrratud mustrid, st ainult ilusate mustrite pärast seda mähkmeparki suurendama ka ei hakka. Riidemähkmetele ja nende hooldusvahenditele kulub tegelt päris palju raha, aga pigem kulugu raha kui kuhjuvad mähkmed looduses kuskil. Kui mõelda, kui palju on inimesi maailmas, siis kogu see hügieenitarvete teema (nii naiste kui laste) on ikka väga nukker. Mu meelest on see koht, kus ärilised huvid tuleks natuke allapoole tõmmata ja mõelda rohkem sellele, kuidas inimeste tarbimisharjumusi keskkonnasõbralikumaks muuta. Ning vastupidi, sellised ühekordsed mugavustooted peaks olema kallid, sest need reaalselt reostavad nii palju. Mis vahendeid sa ise kasutad mähkmete pesuks?

  • Avatar
    Vasta Keidy-Liisa 28. jaanuar 2019 at 13:55

    Ma olen nüüd ca kuu aega ringi vaadanud seal grupis ja uurinud ja puurinud aga need sisud on vist hetkel veel ainsad, mis segadust tekitavad. Aga otsustasin et lähen ka ikka riidest mähkmetele üle. Laps on 6kuune, vast mingi kokkuhoid ikka tuleb :D. Küllap need sisud ka saab paremini selgeks kui lõpuks end kokku võtan ja hakkan tellima :D.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:40

      mina pole siiani selgeks saanud, kasutan neid, mis mähkmetega kaasa tulevad ja yolo 😀

  • Avatar
    Vasta Kristi 28. jaanuar 2019 at 13:54

    Ma olen palju mõelnud, tänu sinu postitustele, et ehk võiks kah oma esimese lapsega proovida neid riidest mähkmeid. Õnneks on veel mõned kuud aega mõelda ja otsustada ja varuma hakata. Nii et sinu postitusi ootan huviga alati.

  • Avatar
    Vasta Bella 28. jaanuar 2019 at 13:52

    Oo, seda auhinda tahaks võita küll! Ma niikuinii plaanin need uue titaga kasutusele võtta ja võib-olla peaks isegi praegu pojale ostma, kes veel kannab mähkusid. Aga ma olen mõelnud küsida küll, et kui tihti seda sisu vahetama peab või kuidas üldse aru saad, kas see mähku on täis või ei?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:40

      Ma vahetan lihtsalt… loogikaga 😀 kui kuulen et kakab (kogu aeg kakab :D) või peale magamist 🙂

  • Avatar
    Vasta Edith Varb 28. jaanuar 2019 at 13:52

    Kas masinas pestes lähevad mähkmed ilusti puhtaks või jääb siiski vahepeal ka plekikesi? Kui palju oleks vaja lisasisusid muretseda ühele mähkmele? Veebruari lõpus tähtaeg, oleks aeg juba mähkmed muretseda:)

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:47

      mõnikord jääb jah plekikesi, aga siis järgmine kord pihustan hoolikamalt ja kaovad ära 😀 Lisasisusid ma ei soetanud üldse, sest enamik, mis ma ostnud olen., tulevad koos sisuga.

  • Avatar
    Vasta Relika 28. jaanuar 2019 at 13:51

    Tundub põnev teema ning plaanin kindlasti kasutada. Pole veel nii süvitsi jõudnud minna. Pigem mõtlen hoiustamisele, kui iga päev vb ei ole otsest vajadust pesu pesta, kas mähkmed peaks eraldi üldse pesema jne. Ja kas kodust pikemaks välja minnes või külla minnes paariks päevaks kasutaks tavalisi või riidest mähkmeid, kui paar päeva ei saa pesta ja kus külas hoian neid siis… Eks kõik on katsetamise teema. Aga ilusad on need riidest mähkmed ja see prügiteema ka. Enamus prügi juba sorteerime kodus, tundub kuritegu mitte riidest mähkmeid proovida. Olen mõelnud ka, kas alist tellitud mähkmed on sama kvaliteetsed…pole ju nii kontrollitud kaup, kuigi paljud tellivad sealt.

  • Avatar
    Vasta Kerli 28. jaanuar 2019 at 13:51

    Mul on kuuekuune beebi ja täitsa tahaks ka proovida riidest mähkmeid 🙂 Seni on see jube keeruline tundunud kuna ma niigi vihkan pesu pesemist aga eks proovida tasuks ?

  • Avatar
    Vasta Kersti 28. jaanuar 2019 at 13:48

    Mina tahaks teada Kas nendega kaka ei leki?
    Olen kasutanud erinevate tootjate ühekordseid mähkmeid ja tihti on juhtunud et kui laps kakab siis on kuidagi selg täis läinud. Sooviks väga proovida riidekaid, äkki nendega pole seda et laps endale selga kakab ? laps 1a 4k ja vb on potitreening nendega lihtsam?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:41

      No mõnikord ikka lekib 😀 niii riidekate, kui tavakatega 😀

  • Avatar
    Vasta Agne 28. jaanuar 2019 at 13:46

    Teine laps sünnib märtsis ning juba sügisest kripeldas, et peaks vanemaga ära proovima, et kuidas nendega toimetada oleks. Kas oleks mõtet, soovi, tahtmist teise lapsega neile üle minna?
    Nüüdseks olen ka juba nädalakese proovinud riidest mähkmeid ning mulle täitsa meeldib nendega mässamine. Alustuseks valisin Baba&Boo ning nüüd tahan ära proovida ka AIO mähkmed.
    Mõnikord esineb väikeseid lekkeid, aga ajan selle oma algaja staatuse kaela, küll muutun osavamaks.
    Igatahes on see riidest mähkmete maailm mind köitnud. Vajab veel küll palju katsetamist, aga algus looduse ja omaenda raha säästmisele on tehtud.

  • Avatar
    Vasta Karmen 28. jaanuar 2019 at 13:45

    ma ei saa aru mis point on nendel mustritel.. suvel vb veel et ei panegi midagi muud siis selga kui megapalav, aga muul ajal koguaeg nagunii body seljas ja keda see msuter siis huvitab 😀 vb tõesti kui raha on palju siis ostad enda jaoks neid kokku? 😀

    aga 1-2 riidest mähet võiks kindlasti olla igal lapsel, saab hästi õhuvanni teha sellega, lõdvemalt kinni ja siis lasta olla, ma ostsin hipsik vms omad järelturult. aitas haudumise ajal

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:42

      jaa, ei olegi mingit vahet, muster on.. endale mähkmeriiulisse hea vaadata 😀

  • Avatar
    Vasta Mari-Ann 28. jaanuar 2019 at 13:45

    Mul on kohe-kohe sündimas beebi ja hakkan proovima riidestmähkmeid. Praeguseks olen soetanud 2 pop in ’i vastsündinumähet ja 5 baba+boo oma. Just lugesin ,et alguses peaks võimalikult mitme tootja omad olema. Siis selgub millised kõige paremini beebile sobivad ?. Alvababyl on tõesti mega ägedad mustrid ?. Loodan ,et jõuan tellida veel Alvababy ja Milovia mähkmeid. Need on kõige paremini silma jäänud.
    Kas paned mõlemad (mähkmega kaasa tulnud) sisud mähkmesse? Või ühe? ?
    Ööseks ostsin tumedad bambus sisud. Kas neid kasutada koos tavalise sisuga või ilma (panna ainult tume sisu) ?

  • Avatar
    Vasta C 28. jaanuar 2019 at 13:42

    Kas tohin taskumähkme taskusse ka kaks/kolm sisu korraga panna? Nt ööseks?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:48

      Ikka 🙂

  • Avatar
    Vasta Loora 28. jaanuar 2019 at 13:41

    Mul beebi kolmekuune kohe ja ma olen planeerinud et kohe-kohe hakkan seda riietest mähkmemaailma uurima ja katsetama aga pidevalt lükkan edasi.

  • Avatar
    Vasta Jetzu 28. jaanuar 2019 at 13:39

    Aga kuidas on lood nende korduv kasutavate sidemetega on? Sooviks sellest pikemat kirjeldust vms?!?

  • Avatar
    Vasta Triin 28. jaanuar 2019 at 13:38

    Minul tibu varsti 8-kuune ja olen mõelnud riidest mähkmete peale.

    Minu põhiline küsimus oleks, et see on küll raha kokku hoidvam mähkmete ostmise seisukohalt, aga see suurendab ju vee tarbimist, kui igapäevaselt neid sisusi jne pesta.

    Kas kokkuvõttes on see siis tõesti kokkuhoidlikum?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:44

      Vesi maksab kõvasti vähem kui mähkmed 😀

  • Avatar
    Vasta Laura 28. jaanuar 2019 at 13:38

    Oi ma olen pikalt mõelnud riidest mähkmetele, et peaks proovima. No ei julge 😀 Mees arvab ka, et see on selline lännimine, siis ma olen öelnud jälle, et proovime ikka 😀 ma arvan, et meie väiksele Matule kindlasti meeldiks proovida neid 🙂

  • Avatar
    Vasta Gedy 28. jaanuar 2019 at 13:36

    Ostsin just prooviks potitrenni riidest püksmässud, mis on samuti mõnnad ja pehmed. Laps siiski veel paar kuud(?) tavamässuga, seega väga hea meelega prooviks enne seda beebiea lõppu riidest mässu värgi ka ära ?

  • Avatar
    Vasta Kaija 28. jaanuar 2019 at 13:34

    Plaanin hakata ka riideist mähkmeid kasutama paljuski tänu sulle. Nii palju ilusaid mustreid,tunduvad pehmed ja mõnusad. Lapsed hetkel 1 ja 3( enamasti ainult öösiti) . Kuidas Lende suhtus riidest mähkudele üleminekusse?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:44

      Lende oli rahul 😀 ainult osadele lastele meeldib krõpse ise lahti teha, siis on trukkidega paremad 🙂

  • Avatar
    Vasta Sigrid 28. jaanuar 2019 at 13:34

    Mul selle aasta esimeses pooles ka esimene põnn sündimas. Ütlen ausalt, et tõesti AINULT Sinu blogist loetud tekstide pärast üldse midagi (mitte palju) tean riidest mähkmetest ja on huvi tõesti ka nende kasutamist proovida. Eriti just sellepärast, et need pidid vähendama pepu löövet (ei tea, kuivõrd tõsi see on).
    Aga üks asi on alati segaseks jäänud – selle mähkmepaberi kasutamine… Vot sellest ei saa midagi aru, et kuidas see toimima peaks ja kuidas kasutatakse jne …

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:48

      See on suuremale lapsele kaka püüdmiseks. Aga ainult rinnapiimabeebile pole seda vaja 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristel 28. jaanuar 2019 at 13:30

    Minul on 1,2 aastane laps. Kasutan tavalisi mähkmeid, aga kogu aeg võtan hoogu, et alustada riidekatega. Kõik jääb ainult selle taha,et ei tahaks mingit väga suurt raha kohe nende peale kasutada ja no nii kirju on see kõik. Kui oleks keegi, kes teeb mulle tellimise valmis ja mina ainult maksma peaksin oleksin nõus kohe alustama ! ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:45

      telli siis endale 1 alva ja 1 LL ja proovi 🙂

  • Avatar
    Vasta Siret 28. jaanuar 2019 at 13:20

    Mul mees arvab, et see riidest mähkmed teema ülirõve. Tahaks talle näidata ja proovida. Meie tüdrukutirts on sündinud 8. nov ja mähkmeaeg veel pikk ees?

  • Avatar
    Vasta Annika 28. jaanuar 2019 at 13:16

    Kus hoiustad musti mähkmeid ning kas sul kõik sellised, mida saab 60C pesta? Jälgid sa üldse temperatuurisoovitust? Oled sa kunagi pidanud seda stripwashi tegema? Kui mul on nüüd õige nimi meeles.

  • Avatar
    Vasta Moonika 28. jaanuar 2019 at 13:16

    2 vanema lapsega (4a ja 2a) kasutasin ühekordseid mähkmeid. Esimese ajal polnud vist väga riidest mähkmetest kuulnud või vähemalt ei olnud sel ajal piisavalt huvi. Teise lapse mähkmete kasutamise ajal tekkis juba huvi, kuid tundus keeruline ja ei süvenenud väga. Nüüd suve alguses sünnib kolmas laps ja temaga on kindel plaan riidest mähkmeid kasutama hakata. Seega ootan huviga veelgi postitusi antud teemal.

  • Avatar
    Vasta A 28. jaanuar 2019 at 13:15

    Ma ausalt ostaks ja prooviks. Aga eelarve näeb välja 30euri kuus mähkmetele ja eks see alustamine ongi kõige raskem et leida see raha et 20mähket ja sisu ära tellida. Ma isegi usun rahlisse säästu mugavusse jne aga jah see alustamine kahjuks pole finantsi võtta ? aga ühte sooviks küll prooviks :3

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 13:17

      No ei pea ju korraga ostma kohe 20 mähet, võid ju iga kuu kasvõi 1-2 osta (ka kasutatuna saab 🙂

  • Avatar
    Vasta Marianne 28. jaanuar 2019 at 13:15

    Tellisin endale hunniku eBayst. Tulid nädalaga kohale (inglismaalt). Sain palju odavamalt ca 4euri mähe. Lisaks sain 8 mähet kaubapeale. Iga mähkmega sain kaasa 2 bambuse sisu. Kokku on mul 24 mähet millest 5 on igaks juhuks spetsiaalselt vastsündinutele mõeldud. Loodan, et jätkub. Malluka koodiga tellisin mähkmed.eu seda mähkmepaberit ka, et oleks lihtsam kakaga majandada. Ootan juba pikisilmi oma esimest põnni kes peaks iga sekund sündima. Tunnen ennast nagu sina oma viimasel nädalal kirjeldasid 😀 tahaks juba “koorma” maha panna.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 13:18

      beebi, kes on vaid rinnatoidul, ei ole vaja mähkmepaberit kasutada, st isegi pole mõtet, sest mähkme fliis on mõeldudki selleks, et see niiskust hoiaks enda sees, mitte pepu vastas, Mähkmepaber imbub aga läbi ja jääb pepu vastas märg. Mina viskan mähkme kakasena masinasse, välja tuleb puhtana. Aga no see lõbu on vaid kuni ta lisatoitu saama hakkab ??

  • Avatar
    Vasta Mina ise 28. jaanuar 2019 at 13:14

    Ootan oma kolmandat ja kahe esimesega 10a tagasi tundus see riidemähkmemajandus ülemäära keeruline. Tegelikult ei olnud ka siis ilmselt 🙂 nüüd tahaks ikka ära katsetada 🙂 ootan järgmist postitust, et kuidas edasi, kui juba koju mõni korduvkasutatav mähe varutud on 🙂

  • Avatar
    Vasta Anni 28. jaanuar 2019 at 13:14

    Mina plaanin ka kevadese beebiga hakata riidest mähkmeid kasutama- hetkel on kõige keerulisem valida, milline see kõige mugavam oleks- taskumähe, kõik ühes, hübriid jne. Ilmselt tuleb lihtsalt alustuseks erinevaid osta ja siis ise selgusele jõuda, mis mulle kõige paremini sobib 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristin 28. jaanuar 2019 at 13:13

    Mina soovin loosis osaleda. Küsimus ka olemas: Kaua selle paksema sisuga kannatab kuiv olla? Ma kardan nende mähkmete juures seda, et õues olles hakkab kiirelt lekkima.

  • Avatar
    Vasta Cathreen 28. jaanuar 2019 at 13:12

    Olen pikalt mõelnud, et peaks proovima neid, aga kuidagi automaatselt olen ikka tavamähkmeid pojale ostnud 🙂 Hea meelega prooviks ära, kindlasti hoiaks raha rohkem kokku ja säästaks loodust ka 🙂

  • Avatar
    Vasta Kats 28. jaanuar 2019 at 13:10

    Mul on ka see teema, et kolm last, kellest kaks veel kasutavad mähkmeid (2-kuune ja 2-aastane), aga kuna meil kuivatit pole ja KOGU AEG kaks resti riideid kuskil kuivab, siis ma ei kujuta ette, kuhu veel selle ühe resti mähkmetega peaksin panema. ? Seega enne ei mõtle riidest mähkmetele, kui kuivati olemas, aga no ma kardan, et enne saab mähkmeaeg läbi, kui ma kuivati.
    Kui võidaks ja saaks paari proovida, siis äkki mõtlen ümber. 😀 Või müün oma vasaku neeru ja ostan kuivati. 😀

  • Avatar
    Vasta Egle 28. jaanuar 2019 at 13:09

    Meie pole ka seni riidestmähkmeid oma koju soetada julgenud. Olen olnud samadel mõtetel, et kas need tüütud pole? Sinu postitus tekitas küll mõtte, et peaks ehk proovima? Seega oleks mähkemte võit ehk hea algus 😉

  • Avatar
    Vasta Kairi 28. jaanuar 2019 at 13:07

    Üks asi, mis mind takistab selle mähkmendusega kaasa minemast on laiskus (kõik see pesemine, kuivatamine, voltimine..) Teine teema on see, et kui keskkonnasäästlik see tegelikult on? Neid peab mitu korda kõrgetel kraadidel pesema ja seegi pole väga säästlik.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 13:19

      mida sa voldid? no mõtle mis konkreetne PRÜGI mähkmetest tekib, suva see veits kõrgemal kraadil pesemine (kuigi ma pesen samadel kraadidel mis tavalisi asju :D)

      • Avatar
        Vasta L 28. jaanuar 2019 at 13:48

        40 kraadiga mähkme pesemine ei tundu eriti hügieeniline…bakterid ei hävi nii madalal temperatuuril.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 28. jaanuar 2019 at 18:41

          osasid katteid ei tohi vist pesta väga kuumalt, aga ma pesen suht suvalt, kuidas juhtub 😀

    • Avatar
      Vasta T. 28. jaanuar 2019 at 14:09

      Ühekordse mähkme tootmiseks kulub rohkemgi vett…

    • Avatar
      Vasta Kätlin 28. jaanuar 2019 at 15:46

      Ja olen nõus, ka nende mähkmete tootmiseks kasutatakse ressursse. Samas on vesi meie planeedil väga defitsiitne asi, iga päev pesta masinatäis mähkmeid, kui keskkonnasäästlik see on? Lisaks energiakulu jne.

  • Avatar
    Vasta Loona Ljas 28. jaanuar 2019 at 13:06

    Mulle sünnib aprillis esimene laps ja tahan hakata kohe esimsega riidest mähkmeid kasutama! Enamus infot olengi saaanud sinu blogist. Hetkel ei ole veel ühtegi mähet ostnud kuna ei tea milliseid valida, sest valik on niii suuuur!