AUTOJUTUD

millal teie esimene kõks oli?

7. veebruar 2019

Mul on praegu kolm kuud load olnud, või ei.. neli? Issand, aeg läheb nii kiiresti. Ja kuigi mingi kontingent kartis oma elu pärast, kui mina load saama peaks, siis siiani on kõik ellu jäänud ja iga päev tunnen ma ennast liikluses kindlamini ja paremini. Ma isegi andsin ükskord isegi siin signaali esimest korda elus, sest mu ees seisev härrasmees otsustas foori all telefoni passima jääda ja ei märganud tule vahetust.

AGA, eks mul alguses juhtus igasugu äpardusi, mida ma ei julenud teile isegi rääkida, sest liiga värskelt oli meeles see, kuidas kõik ükshäälselt kaagutasid, et ega mina autorooli ei sobi, sest ma olen liiga pohuistlik. Ma ei tea, kas nad arvasid, et mul on pohui, et sõidan kellegi surnuks ja kiman edasi, sest eee… poogen? Ei tea, igatahes, käsi südamel, pole keskit alla ajanud.

Küll aga olen ma 100x sõitma hakanud nii, et mul on käsipidur peal. Ma isegi kaalusin endale mingi post-it’i kleepimist autosse, et ma ei unustaks seda maha võtta. Õnneks paari nädalaga see harjumus tekkis ja nüüd viimaste kuude jooksul olen ma vist paar korda heal juhul paar meetrit sõitnud, kui taipan maha võtta.

Kuskilt vist saab näha autode kindlustusjuhtumeid ka, ma ei tea kust, aga ilmselt saab, sest kui ma ütlesin, et ma auto varsti maha müün, siis hakkasin täiega kommentaare saama, et mis kindlustuslaks sul novembris oli?! Et kas ma tegin avarii. Noh, niii ja naa. Esiteks ma ütlen kohe ära, et mu autol on vist viis  kindlustuskeissi, enne mind siis neli ja enne kui ma auto ära ostsin, lasin üle kontrollida, et mis seal katki oli ja mis seis nendega oli. Mul sõbranna mees on … autokutt (mehhaanik?) ja ta vaatas üle, ütles, et kõik olid suht suva kõksud ja kenasti ära parandatud. No ja ega minugi asi suurem polnud. St naabrinaine ütles, et kui tal poleks asendusauto, siis tal oleks täitsa suva olnud ja poleks isegi kuskile kindlustusse roninud, aga eks ma siis tunnistan üles, et kui ma sünnitama läksin, siis ma tagurdasin natsa ühele autole pihta.

Naabritel oli tütar külas, kes parkis meie maja juures oma vanemate maja ees. Mul on aga käe sees kuidagi välja tagurdamine ja kuna mul just oli väike tuhuhoog, siis ma sekundiks kaotasin tähelepanu, ei vaadanud taha ja eee… veeresin talle natsa otsa. Ta sai mingi… 2cm pikkuse kriimukese peale, muud miskit. Avariiks ei nimetaks just, aga noh, nimetagem kuidas tahate.

See naine ise oli niiiiii sabinas, et appi, sa ju sünnitad!! Ma olin nagu aa ei ma ei tea, eks näis, tsill, kõik on ok. Mu kiirus oli ka mingi… 5 ja 10 vahel, et nagu reaalselt mitte midagi ohtlikku ei toimunud ja õnneks ei saanud keegi ka suuremat häda, kui see vaene asendusauto oma kriimuga.

Et vot, tunnistan üles, et olen “avariis” olnud ? Aga sellegipoolest sõidan korralikult. Kiirust ei ületa, kurvis pidurdan, kollase tulega isegi ei sõida üle valgusfoori ja sebral annan teed ka. Ainult vahepeal olen omadega erroris ja võin tobedalt kuskile ette sõita, sest ma ei saa waze juhendusel täpselt aru, et mis reas ma olema pean (eriti seal Järvevana kandis). Aga muidu läheb siiski kenasti.

Millal teie oma esimese “kõksu” tegite, kui load kätte saite?

Loe ka neid postitusi!

69 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Pille 10. veebruar 2019 at 01:17

    Kusagil alates 2008 kuni paar aastat sealt edasi nägigi terve mu sõidustiil välja umbes selline, et ma endale (isa poolt) usaldatud autost lahti üritan saada. Meil tekkis isegi mingi ütlus – Pille rondib, isa remondib. See auto oli tõesti kaks nädalat sõidukorras ja siis kaks nädalat remondis. Ma olin päris armutu ja puruloll pealekauba. Liikluses olin alati viisakas, aga metsas sain sellest autost iga kord kuidagimoodi jagu.

    Üks esimesi ehmatavamaid situatsioone oli siis, kui sõbrannaga koos autos suitsetasime ja kurvi peal suitsu aknast välja visata üritasin, ent see looomulikult tagasi autosse lendas. Samal ajal kui pedaalide alt veel hõõguvat koni üritasin kätte saada, täristasin auto ühe esinurgaga head meetrid mööda mingimehe planku, sest kurvi väljavõtmiseks lihtsalt ei piisanud tähelepanu. Keset väikest ja vaikset Kärdla linna järsku selline kolin.

    Teine, vist päriselt kõige ohtlikum ja suurem pauk käis siis, kui sõitsime lõbusa seltskonnaga mööda metsateid ja ühel teelahkmel kaasreisijatelt küsisin, kuhu edasi – paremale või vasakule. Kui kaks hetke hiljem mingit ühist otsust polnud, pidas mitte liiga pika sõidukogemusega Pille parajaks kahe tee vahele ühe õblukese kase otsa ära parkida. Auto oleks äärepealt külili veerenud, aga kukkus napilt ikkagi ratastele tagasi. Kutsusin sõbrad appi, kes (maasturi) stange natukenegi sirgu tagasi aitasid tõmmata. Isale ütlesin jumala oks laiali tähtsalt, et üks teine auto sõitis parklas sisse – what you gonna do, kui mingite sõiduoskamatutega ühte kohta parkima satud. Tal oli muidugi natuke raskusi selle loo uskumisega, sest noh… Teisest autost oleks pidanud loogiliselt võttes peen puru järel olema, aga igatahes sinna see jäi. Õnneks pääses too auto puberteetilise minu hirmuvalitsemisest ja nüüd sõidutab vanaisa sellega oma lambaid koju, kui nood külapeale hulkuma lähevad. Tundub õiglane. Lammaste suhtes ka, nad on toredad 😀

    Peale seda lühikest, aga kohutavalt ohjeldamatu sõitmise perioodi olen siiani ontlik autojuht muiste.
    Ise pole kõksudesse sattunud, aga meie autole on küll parklas korduvalt ja korduvalt otsa sõidetud, uksega virutatud jne. Ükskord sõitis nt tühi ostukäru suure tuulega üle ostukeskuse parkla meie autole otsa, nägin seda pealt, midagi teha ei jõudnud, sest nii Usain Bolt kahjuks pole #shame #slow #fat Aga no kõik asjad ühesõnaga ja kasko on küll mingi mitmekümnekordselt end õigustanud.

  • Avatar
    Vasta A 8. veebruar 2019 at 23:39

    Ma pole lubegi saanud sõitsin mehe autoga õppesõidu märgiga. Minu poolest oli kõik viks ja viisakas. Aga üks naine sõitis mulle auto küljelt sisse rida vahetades sest ta ei näinud et ma just temast eespool seal sõitsin… Peale seda pole julnd rooli minna…

  • Avatar
    Vasta Kadri 8. veebruar 2019 at 13:16

    Sain load mais. Septembris sain teada, et olen rase, muutusin kohe hajameelsemaks ja tegin järjest kaks kõksu. Õnneks ei midagi suurt. Esiteks manööverdasin madala posti otsa, mis tegi autole pisikese kriimu ja teist korda keerasin kangi alla nii, et riivasin auto tagaosaga seina. Sellest jäid juba küljele jõhkrad triibud. Õnneks kasko korvas asja. Ise olin küll jubedalt löödud sellest ja enesekindlus roolis langes kolinal.

  • Avatar
    Vasta Disny 8. veebruar 2019 at 12:59

    Loodan, et sa ikka viimase hetke vahetanud kollasega üle sõidad. See äkk pidurdus on palju ohtlikum liikluses, ja ei tohigi teha, kui et söidad kollasega üle(ilma et eemalt peaksid meeletult kiirust lisama et jõuda üle)..

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. veebruar 2019 at 13:54

      Miks ma äkkpidurdust tegema peaks? Näen ju kenasti enne, et kas jõuan, või ei hakka läbi pressima.

  • Avatar
    Vasta Maama 8. veebruar 2019 at 12:47

    Kuule ma ei leidnud paremat kohta kuhu kirjutada, sorri – see mahkmed.ee sooduskood ei tööta! Help, Mallu! Vajan uusi mähkmeid!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. veebruar 2019 at 12:50

      see kahjuks kehtis vaid jaanuarikuus, aga uurin, ehk saan uuesti 🙂

      • Avatar
        Vasta Maama 8. veebruar 2019 at 13:09

        Jess! Pliis uuri jah, ma külavaene hetkel.

  • Avatar
    Vasta Katrin 8. veebruar 2019 at 10:50

    Esimese kõksu tegin aasta ja 2 kuud peale lubade saamist, väike kõks parklas. Rohkem pole olnud ka. Oma sõiduki kohta saad infot kui paned google otsingusse nt sõiduki taustakontroll ja sealt tuleb siis maanteeameti leht, sinna paned auto nr ja seal ka olemas edasi suunav link kust näed kindlustusjuhtumeid. Waze ei ütlegi täpset rada, sellessuhtes maps parem – too ütleb ?

  • Avatar
    Vasta G 8. veebruar 2019 at 09:05

    Load on olnud 1.5 aastat umbes ja pole ise ühtki kõksu teinud. Mulle tagurdati aasta alguses sisse, aga isegi kriimu ei jäänud peale ja tule vahetamine oli väike töö.

  • Avatar
    Vasta Kirsika 8. veebruar 2019 at 08:48

    Sain load , järgmine päev ostsin auto ja s6itsin sellega parkimisel vastu puud. ? ajaa, rase olin ka üle 30- ndla.

  • Avatar
    Vasta Hanna 8. veebruar 2019 at 06:42

    Load on olnud 5 aastat, minu ainus “kõks” oli esimesel aastal, kui ma kogemata, tagurdas on parklasse seina, hakkasin liiga hilja keerama. Kiirus oli väike ja tegelikult auto ei saanud ühtegi mõlkis, aga ehmatus on meeles:) kuid hullem lugu on olnud olnud, et kaotasin juhitavuse maanteel, 3-ndal aastal. Tegin 360 ja jäin keset teed seisma, vot see oli hull, õnneks reaktsioonid olid nii kiired et kusagile põõsasse ei sõitnud, aga õnn et autosid too hetk polnud:)

  • Avatar
    Vasta marik 8. veebruar 2019 at 02:59

    Mäletan, et sain load kätte kui olin 18 aastane. Hakkasin neid tegema siis kui olin 17, oli ENSV aeg.
    Mu esimene auto oli Lada 🙂 ja esimese “avarii” tegin Majaka tänaval, kui peaaegu suletud trammi ustest hüppas välja Lasnamäe purupurjus joodik. Tol ajal oli kohe sealsamas Lubja tänaval politseijaoskond. Andsin ütlusi ja joodik andis ka omapoolseid ütlusi, sest ta põhimõtteliselt hüppas juba suletud trammi uste vahelt otse trammi pealt mu auto kapotile ja sealt edasi veeres mu auto ette asfaldile. Auto eriti viga ei saanud, paar mõlki ja no 1 kojamees oli katki, sest joodik hoidis sellest kinni aga muud häda tal polnud. Hilisema uurimise tulemusel jäi see joodik süüdi ja seda isegi Nõuka ajal. Mäletan, et olin siis suhteliselt värske autojuht, olin vist sõitnud autoga mingi max 1-2 aastat kui see juhtus.

    Aga tead, mul ka selline natukene häiriv küsimus; nimelt, su rotid on jäädavalt kadunud, isegi rotipuure sul enam ei ole. Kus nad on, kas surid ära. Ja nagu ma siin spekuleerin/ vaadatu põhjal järeldan, siis sul 1 tigudest suri vist ka ära, teda enam pole, sest oled vaid ühte näidanud ja pesnud ja mingil suvalisel hetkel võtsid teole uue “sõbra”.
    No, kuna ma nüüd sellise tausta põhjal sedasi otse küsisin, siis tõenäoliselt sa ei avalda seda, olen selles enam kui veendunud, sest see vist suur saladus teie peres mis päevavalgust ei kannata. Juhul, kui ma olen n.ö “valedel jälgedel”, siis palun paranda mind. Tänan tähelepanu eest.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. veebruar 2019 at 12:46

      Rotid on lausa jäädavalt kadunud v :D? Sellle pärast et puur sama koha peal pole? 😀

      Pole keegi surnud, kõik elus ja terved 😀 Kuidas sa üldse mu tigudel vahet teed, keda ma pesen :D?

      • Avatar
        Vasta Evelin 9. veebruar 2019 at 11:48

        Hahaha. Sellised spekulatsioonid v?:D:D
        Kui keegi peaks kunagi ikkagi ära surema, siis olgu laibad kohe ette näidatud:D

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 9. veebruar 2019 at 13:53

          Selle teooria järgi peaks Kardo ka surnud olema, pole teine ammu pildil olnud…

  • Avatar
    Vasta Kriss 8. veebruar 2019 at 02:25

    soovitan sul waze asemel kasutada google mapsi naiteks. Waze on sellise tiheda liiklusega kohas ülihalb, sest ta toesti ei naita, millises reas olla jne. Google maps aga naitab kenasti ara juba enne, millises reas peaksid soitma ja isegi millisest reast keerama, et jargmine keeramine vms oleks kohe oiges reas.

  • Avatar
    Vasta Johhi 8. veebruar 2019 at 02:14

    Mitte just kõks – tagurdasin tuima näoga vastu autot parklas, uks totaalselt mõlkis jne. Kogemus omaette, eriti kindlustusega jamades (neile nimelt ei sobinud, et tegin kohapeal kahjuavalduse vaid tahtsid telefonikõnet kah). Kokkuvõttes jäin võitu, autoga enam eriti ei sõida ka (kui ise pole debiilik siis keegi läheduses ikka on), aga kindlustust ikka enam ei usu.

  • Avatar
    Vasta L. 8. veebruar 2019 at 01:37

    Mul just eelmine kuu oli avarii. Üks vanem meesterahvas otsustas ristmikul tagurdada ja olenemata minu signaalitamisest mulle sisse sõitis. Läksin talle auto juurde ja tüüp ütles, et miks sa ei tagurdanud kui nägid, et ma tagurdan. Johhaidii. Kell oli veel mingi 8 õhtul ja jätsin mehe memmeka beebiga “natukeseks” koju. Lõpuks olin oma poolteist tundi ära kuna ininene ei oskand sõita…Load peaksid olema lubatud ikka teatud vanuseni. 😀
    Mul on kokku olnud 3 avariid ja kõik on hõbedaste/hallide autodega olnud. Ükski avarii polnud minu süü, aga iga avariiga oli mingi probleem. Seekord pipardab kindlustus. Telefon läks avarii tagajärjel katki ja kindlustus korvab 150€ olenemata et remont läheb üle 300€ maksma. 😀 Vahepeal ei tahtnud hõbedaste autodega sõitagi… Tahaks jälle teist värvi autot endale…?

  • Avatar
    Vasta Helika 7. veebruar 2019 at 22:44

    1,5 aastat olid load olnud, kui esimene kõks juhtus. Täielik oma rumalus! Olin eelmine öö sõbrannadele kaineks rooliks teises linnas ja sõitsin otse koju, seega ööuni jäi vahele. Õhtul väsinud peaga oli vaja poodi ronida just natuke enne sulgemist. Jäin ristmikule unistama ja märkasin viimasel hetkel, et foorituli oli vahepeal roheline olnud ja vilkus juba kollast. Automaatselt hakkasin kohe liikuma, aga kuna punase lõi ette, loobusin. Panin tagumise käigu sisse, et veidi tagasi veereda ja sealt see kolakas tuligi. Kust kurat ta välja ilmus ja miks ta ei signaalitanud kui ma seal tema rohelise tule arvelt aega surnuks lõin – ei tea. Vähem kui sekundiga oli mu akna taga noor hüsteerias naisterahvas, kes kisas: mida sa tegid, mu auto on nüüd katki ju!? Tõstsin käed üles, vabandasin ette ja taha. Kuna ristmikutäis autosid ootas endiselt meie järel, tegin ettepaneku kõrvalolevasse parklasse asju klaarima sõita. Seal selgus, et auto on täiesti terve ja neiule mu vabandustest piisas – jumal tänatud! Alles aasta hiljem hakkasin mõtlema, et ta tõmbas õhtupimeduses oma eelnevalt kriibitud stangenurgalt tolmu maha ja ütles, et ei ole siin midagi, aga minu autol oli konks. Selle tagajärgi oleks pidanud stange keskelt otsima. Lohutan end sellega, et kõks oli tõesti tagasihoidlik ja ehk see oli ikkagi meie mõlema jaoks õnnelik õnnetus.

  • Avatar
    Vasta marta 7. veebruar 2019 at 22:10

    Sul on automaatkäigukast, kuid kasutad käsipidurit? keset mäge pargid pidevalt või?!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. veebruar 2019 at 00:05

      Mida te nüüd sajakesti sama asja küsite-mulle autokoolis nii õpetati, seega nii teen ka.

      • Avatar
        Vasta Liis 8. veebruar 2019 at 09:37

        Mul on ka automaat. Käsipidurit tuleb kallaku peal kasutada, et käigukast pinge alla ei jääks. Kes tahavad oma autot lõhkuda, siis andke minna.

        • Avatar
          Vasta Vesper 9. veebruar 2019 at 01:36

          Automaadi peal võib täiesti julgelt käsipidurit kasutada, see ei tekita küll tasasel pinnal mingit olulist lisaohutust, aga parem on omada seda harjumust, et ka mäe peal oleks meeles pidurit kasutada. Samas selle peale unustamine pole eriti tervislik. Uuemad (või noh, suhteliselt, mul 2007 aasta oma) hakkavad õnneks kohe lõugama, kui see peale on jäänud.

  • Avatar
    Vasta Meow 7. veebruar 2019 at 21:23

    Esimene kõks oli nüüd möödunud septembris, load olnud 10 aastat. Olin hästi kitsal ja pisikesel tänaval ristmikul, kui kuskilt kargas välja suur veoauto ja tahtis keerata samale tänavale, kus ma seisin. Mulle tundus, et ma olen liialt keset teed ja ta ei mahu keerama, seega panin tagurpidikäigu, et talle ruumi teha ja hops, just paar sekundit tagasi ei olnud mu taga autot ja järsku käiks kolks! Ehk siis mu taha oli tekkinud üks auto, kellele ma õrnalt sisse tagurdasin. Õnneks olid mõlema auto vigastused väikesed ja saime omavahel diili peale.

  • Avatar
    Vasta T 7. veebruar 2019 at 21:09

    Kaks ja pool aastat load olnud ja jumal tänatud pole autol veel kriimugi ega ûhtegi kôksu jne aga käsipidurit on mees pidanud kaks korda parandama küll 😀 peale seda ikka hoiab see autot paigal ka ja no ei liigu see auto ikka kuidagi kässariga 😀 lase ka ehk korda teha. Aga üldiselt olen ma selline kahtlane sõitja, kui lapsed autos sõidan aeglaselt ja korralikult, kui lapsi pole rallitan ringi ja talvel driftin igalpool kus vähegi võimalik ning rahvast ja autosi pole. Tänu sellele driftimisele ja olen palju kordi pääsenud maanteel liiklusõnnetustest, aga noh kui ükskord see õnnetus tulema peab küll ta siis tuleb kh, ise võin tähelepanelik olla aga teine inimene võib mis tahes põhjustel mu autole sisse sõita/libiseda jne.

  • Avatar
    Vasta laula 7. veebruar 2019 at 20:42

    ma ple elus käsipidurit kasutanud ja iga talv mees küsib üle, et ega sa ometi käsipidurit külmaga ei kasuta.
    kuhu sa arvad, et see auto sul sõidab ilma sinuta 😀 ?
    isegi manuaalil ei ole vaja kasutada.
    kas keegi peale värskelt autokoolist tulnud naiste üldse kasutab käsipidurit?

    • Avatar
      Vasta jaanika 8. veebruar 2019 at 09:48

      Mul on poolautomaat (Peugeot on selline imelik auto, millel pole automaati, vaid poolautomaat) ja ilma käsipidurita on reaalne võimalus, et auto hakkab liikuma…

    • Avatar
      Vasta H 8. veebruar 2019 at 12:35

      Mina! Ma leian, et “topelt ei kärise” mentaliteet on igati kasumlikum, kui “kammoon ma pole algaja” oma.

    • Avatar
      Vasta Helena 8. veebruar 2019 at 16:45

      Manuaalsel autol on väga reaalne, et juhtub (eriti algajal) olukord, kus auto pannakse käima ja käik on sees. Sellisel juhul päästab käsipidur eesseisvast õnnetusest, kui auto nagu noor kits edasi hüppab. Been there-done that -been lucky!

  • Avatar
    Vasta Rents 7. veebruar 2019 at 20:06

    Ma oleks ühe korra reaalselt inimese ära tapnud – sõitsin pimedas Poola maanteel ja järsku mingi purupurjus ühegi helkurita tüüp TÕUSIS KESET TEED PÜSTI ja hakkas teeserva poole kakerdama. Sain nii palju hoo maha, et sinna ta ka jõudis, aga ta oli lihtsalt nii purjus, et oli tee peale magama jäänud (ilmselt mitte kauaks, sest seal nende teede peal ju kaua ei maga, aga siiski) – ja poleks ta ise ennast õigel ajal üles ajanud, ma poleks elus näinud õigel ajal, et tume kogu lihtsalt lebab keset teed, 90 ala ka. Käed värisesid tükk aega veel pärast seda.

    Väiksemaid kõkse on ca miljon.

  • Avatar
    Vasta Ruth 7. veebruar 2019 at 19:53

    Mul on load olnud aastast 2013 ja selliseid kõkse pole olnud. Küll aga juhtus mul 2014 suurem avarii ja auto läks mahakandmisele. Nimelt on lahtine kruus üsna libe ja täpselt ei tea mis juhtus aga sain autoga ühe korraliku tivoli teha. Minuga kaasas oli 4a ja 5 päevane lapsed. Üsna jube kogemus aga viga ei saanud keegi ja õppetund kogu eluks.
    Sõidan praegugi aga talv ja libedus on siiani suur hirm. Ütleks et talvel takistan vist liiklust aga pigem olen ettevaatlik. Parem karta kui kahetseda.

  • Avatar
    Vasta kätlin 7. veebruar 2019 at 19:48

    Load olnud pea 12 aastat, kuid ühtegi kõksu pole ise teinud ega pole ka mulle otsa sõidetud. Kuigi selliseid olukordi on olnud küll, kus mõtled, et see oli küll üle noatera 🙂

  • Avatar
    Vasta Mari 7. veebruar 2019 at 19:01

    Ma tegin täpselt aasta tagasi esimese kõksu, load olnud aastast 2010. Parklas tagurdades jälgisin, et ninaga kõrval olevat autot ei riivaks, aga ei pannud tähele, et taga ka auto. Ma olin jumala šokis, et sellise asjaga hakkama sain. Läks ka kindlustusjuhtumi alla, kuna teisel autol olid pamprikinnitused lahti ja mingid kriimud. Mu enda auto sai vaid üliväikse kriimu, mida peab küll ekstra taga otsima, et näha. Kusjuures nägin seda autot, millele sisse tagurdasin, suvel taas parklas ja seekord oli tal küljeuks lömmis täiega. Mul oli vaid hea meel, et mina selle põhjustaja polnud seekord. ?

  • Avatar
    Vasta K K 7. veebruar 2019 at 18:56

    Mul olid load ca 3 aastat olnud, kui ühel hommikul tööle minnes 50’ga viskas auto risti teele, tegin paar piruetti ja sõitsin vastassuunda ja üle ääre kivi, surusin piduri alla sest nägin parkivaid autosi ja tegin veel 180 kraadise pöörde ning paarkümmend cm enne seal parkivat autot sain pidama. Too hetk oli asvaldil must jää ning tänan jumalat et toohetk kedagi vastu ei sõitnud, muidu oleks kurb kõks tulnud küll.

  • Avatar
    Vasta T. 7. veebruar 2019 at 18:31

    Ma suutsin oma esimese ja siiani ainukese kõksu teha eelmisel suvel, kui olin lubade omanik olnud pisut rohkem kui aasta. Sõitsim tol korral ema autoga. Olin just jõudnud poe parklasse, kui tuli mõte, et teeks sel korral asju teistmoodi – ninaees parkimiskohale sisse sõitmise asemel proovin hoopis tagurdada (mida ma üldjuhul tavaliselt kunagi ei tee). Kuna parkla oli peaaegu tühi, siis tunduski mõte ülihea ja nii ma tähtsalt tagurdama hakkasingi. Hetk enne auto paika saamist käis aga tuhm pauk ja siis sain aru, et olin tühjas parkla servast üles leidnud selle ainukese tänavavalgustusposti. Oii kui tige ma enda peale tol korral olin. Õnneks aga oli auto tagastangel vaid väike mõlk, post jäi püsti ja keegi vist pealt ka ei näinud (I hope ?). Ema ka pahaseks ei saanud, sest autol oli juba varasemast ka nipet näpet korrastamist vajavaid kohti ja seega saidki kõik tööd korraga lõpuks ära tehtud. Enda jaoks sain aga hea õppetunni peeglite pimenurkade kohta, mida sellest ajast alates palju rohkem tähele olen hakanud panema.

  • Avatar
    Vasta H 7. veebruar 2019 at 18:11

    Mul on load olnud pea 7 ja pool aastat. Kaks aastat tagasi esimest korda juhtus siis päris õnnetus. Andsin sebral teed ja tagant tulev auto sõitis ilusa hooga otsa mulle, lükates mu autot kohapealt pisut edasi. Vaene jalakäija otse mu auto nina ees kiljus ehmatusest ja hüppas eest ära. Mis seal ikka, kindlustus laks. Mina süüdi ei olnud.
    Teine peaaegu õnnetus juhtus selle aasta novembri lõpus. Tulin just maalt, eelmine õhtu oli esimene paksem lumi maha tulnud ja minul suverehvid. 30km enne Tallinnat läks lumesadu üsna suureks. Olin just eelnevalt praami peal omale tutikad talverehvid netist ära ostnud. Ja nii ma siis 10km enne Tallinnat, nelja realise tee peal tegin 180 kraadise sõidu. Hoog oli üsna suur, enda viga ?. Õnneks olin eelmine tal ja üleüldse palju elus jäärajal sõitnud, hobikorras. Ka õhtuti mõnes suures poe parklas nt tiirutanud. Aga sellest kõigest tõesti on kasu. Libisesin pikalt külg ees kraavi poole. Sada mõtet käis peast läbi ja leppisin juba, et nüüd sõidan oma bemmi maha kandmisele ka. 2 aastat vaja laenu veel maksta… Aga õnneks napilt enne kraavi keeras tagumiku täiesti teisele poole, ehk siis jah 180 kraadi. Libisesin tagumik ees Tallinna poole. Alles siis vajutasin piduri blokki ja sain seisma. Autod sõitsid muidugi vastu mulle, mina seisin valet pidi oma suunavööndis. Värisesin üle kere aga ohukad ruttu peale ja tee äärde. Midagi ei juhtunud.. aga oleks võinud.
    Sellessuhtes tasub oma autot tunda, sõida sellega libeda peal ja lihvida oma oskusi.

  • Avatar
    Vasta Kristina 7. veebruar 2019 at 17:38

    Õnnetust õnneks ei juhtunud, aga paar päeva tagasi sõitsin kuskil kõrvaltänavas mingi volvo taga, mida juhtis vanem mees. Vahepeal kiirendas 30ne peale ja siis pidurdas vahepeal nii, et ma pidin ka seisma jääma, sest muidu oleksin lihtsalt talle tagant sisse sõitnud. Sõitsime natuke edasi ja järsku paneb pidurid plokki ning alles siis näitas suunda, et kle ma nüüd pööran paremale. Kuna mul kuu ja natuke peale alles load olnud, siis on selline ettevaatlikustunne alles ja hoian natukene rohkem pikivahet. Tee oli küll normaalne, aga libe sellegipoolest.

  • Avatar
    Vasta J 7. veebruar 2019 at 17:19

    13 aastaga pole veel ühtegi kõksu juhtunud. Ptui-ptui-ptui. Käsipiduriga niipalju, et kasutada tuleb, sest meie suht uus auto ei saanud ülevaatusel läbi pidurite ja kädipiduri tõttu. Vastuseks öeldi, et vähe kasutate. Nüüd olen äkkipidurdusi meelega teinud ja käsipidurit kasutan ka tihedamini.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 7. veebruar 2019 at 17:18

    Haha selle post-it sildiga meenus, et aastaid tagasi mu kunstiajaloo õpetaja unustas autol kogu päevaks tuled põlema ja õhtuks oli aku tühi. Järgmisel päeval ta siis istus arvuti taha ja hakkas endale meeldetuletuseks silti tegema, aga ei suutnud otsustada, kas tuleks kirjutada “lülita tuled välja” või “ära lülita tulesid sisse”

  • Avatar
    Vasta Mari 7. veebruar 2019 at 16:59

    Load sain 2012 sügis. Sama aasta talvel rihtisin mehe auto parema külje suure nö ilukivi otsa, mis kodu väljasõidul on. Paar suve tagasi sõitsin oma auto vasaku külje terves ulatuses väiksema ilukivi otsa, mis maja juures on 😀 ja esistanget olen äärekivide otsa veidi kriimustanud. Kõik sellised nipet-näpet kõksud.

  • Avatar
    Vasta Marelle 7. veebruar 2019 at 16:57

    Kas ma nägin seda unes või sa oled sellest samast asjast juba postituse kirjutanud? ?Aga endal on olnud 4 aasta jooksul 3 juhtumit, kaks nendest parklas, kus minu autot mõlgiti ning ühe korra hüppas metskits auto ette nii ootamatult, et enam vältida ei saanud. Õnneks kõik jäid autos terveks.

  • Avatar
    Vasta Helo 7. veebruar 2019 at 16:41

    Mina tegin esimese avarii 6kuud peale lubade saamist. Öösel tagurdasin parkas ja ei osanud ôigesti peeglitest jälgida. Ja vaatasin üle õla. Seega tekkis pime nurk teisele poole, kus parkis üks auto, mida ma riivasin küljepeale. Suurest ehmatusest ei teadnud mida teha. Kysisin oma kaasreisja kâest, et mis ma teen nyyd. Ta kehitas ôlgu ja ytles ma ei tea, sôida minema. Ma panin käigu sisse ja lasin jalga sealt. Hiljem käisin vaatamas ja ei tuvastand suuremaid kahjustusi. Kuna auto millega sôitsin oli mu ema nimel. 10päeva hiljem sai mu ema politseist kirja,et peab kohale ilmuma. Ja kuna ma teadsin et tegelt pean mina minema siis läksin kohale. Sain protokolli avarii tekitamine ja sündmuskohalt pôgenemine, mis vôrdub alkoholi joobes juhtimisega…. ônneks load jäid alles ja pidin rahalist trahvi maksma, mis oli 6000 krooni. See toimus siis 9-10 aastat tagasi. Ôppetund kogueluks?

  • Avatar
    Vasta Tk 7. veebruar 2019 at 16:33

    Avarii on avarii 🙂
    Paljud kiiruse ületajad ka ju vaid ” natuke” ületavad kui 10km/h üle. Seaduse silmis see korralik rikkumine.
    Samuti kindlustuse jaoks ju ka väga pisike kõks on avarii. Pole olemas ” peaagu avarii”:D
    Näiteks turvavarustuse osas ju loetakse avariis osalenud turvatooliks/hälliks aeda, mis kasvõi 10km/ osalenud.

  • Avatar
    Vasta GA 7. veebruar 2019 at 16:30

    Minul on load olnud 9 aastat, kellelegi pihta sõitnud ei ole kunagi, aga oma autosid olen natukene vigastanud küll. Esimene kord oli kohe päris alguses, esimeste kuude jooksul. Sõitsin kruusateel suurel kiirusel ja kurvis viskas auto teelt välja. Õnneks kraave seal ei olnud, aga mul oli jupp tegemist, et auto tee peale tagasi suunata. Et seejärel teisele poole põllule sõita.. ? Noh ja siis nipet-näpet veel. Kännu otsa esistange lahti sõitnud, maasta väljaulatuva septiku toru otsa tagurdanud jne. ?

  • Avatar
    Vasta E 7. veebruar 2019 at 16:18

    Load sain september 2013. Esimene avariii/kokkupõrge oli august 2017. Sõideti Tallinnas esitiiba sisse. Õnneks mitte väga hullusti. Aga esimeses päris suures avariis osalesin september 2017. Siis läks auto ka maha kandmisele ?. Ise veetsin 3 kuud haiglas. Aga õnneks on alles julgus autoga sõitmiseks ?

  • Avatar
    Vasta L 7. veebruar 2019 at 16:10

    Ma panin ka kohe paar kuud peale lubade saamist ühe autoga peeglid kokku aga seal oli selline 50/50 süülisus, teine auto lihtsalt lõikas.
    Liikluskahjude ajalugu saad vaadata siit https://www.lkf.ee/et/kahjukontroll.

  • Avatar
    Vasta Kati 7. veebruar 2019 at 16:09

    Minul läks kahjuks nii et ühtegi väikest kõksu polnudgi vaid tõsiselt kurvalt lõppev avarii?
    Kaotasin selles avariis oma tolleaekse abikaasa ja laps jäi ilma isast.Sellest on möödas 6 aastat ja 6 kuud.Jube meenutada seda päeva.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. veebruar 2019 at 16:31

      Issand, minu kaastunne 🙁

  • Avatar
    Vasta Anny 7. veebruar 2019 at 16:07

    5-10 km/h ? see on mingi tavaline kerge sörgi kiirus, ma lihtsalt pidin seda funfacti mainima.

  • Avatar
    Vasta Ritsik 7. veebruar 2019 at 16:05

    Umbes aasta pärast. Käisime kirikus last ristimas ja pärast söömas, vihma kallas kui oavarrest ja sõitma hakates tagurdasin minu taga seisnud Jürgen Veberi rendiautole sisse. Mu auto veokonks tegi väikese mõlgi tema auto plastosale, aga arve oli seegipoolest soliidne ja mina suht endast väljas. Kindlustus klaaris kõik ära, paanika oli tarbetu ?.

  • Avatar
    Vasta G 7. veebruar 2019 at 15:59

    Avariisse pole sattunud õnneks aga tahtsin öelda, et minu meelest oled sa sellest ise juba kirjutanud, sellepärast ka lugejad teadsid kommenteerida. Kuigi jah, kindlustusjuhtumeid saab nr järgi vaadata ka.

  • Avatar
    Vasta karmen 7. veebruar 2019 at 15:56

    Mul õnneks ei ole veel ühtegi olnud *ptui-ptui-ptui* ja load on olnud aasta ja 7 kuud.. loodan, et veel nii pea ei tule ka 😀

  • Avatar
    Vasta Älis 7. veebruar 2019 at 15:52

    Jah, see nii pisike asi, et pole hullu, aga endal on nõme ikkagi.
    Mina panin oma esimese kõksu paar aastat tagasi talvel, tolleks hetkeks olid mul load 1,5 aastat. Muide ma olin ka rase siis ca 30 nd! Ilm oli kohutaaav, tuiskas ja oli mega libe..ja ma ise süüdi, hakkasin vasakpööret tegema, märk oli ees “anna teed”, jäin sesima, vaatasin, ei pole kedagi..aga ikka oli :(. Ja panigi mulle paugu ära. Et ma ise seisin juba, aga mees ei saanud ka pidurdada selle libedaga..kiirust tal oli ca 20 km, mitte rohkem..hästi rahulik majade vaheline teelõik, kus ise sõidan mingi 100 korda läbi onjuu.. No tuli ka kindlustusjuhtum, aga minu auto sai kannatada nii, et esiratas oli sisse täiesti löödud, tuled katki, üldse oli esiots täitsa katki, jahutusvedelik tilkus jne. Teisel autol tuli number ära ja miskit kriimud ka ikka.. tal oli suurem 7 kohaline buss, mul väike punn hehe.. Mul oli NIIII kahju, et ma seisin seal selle tuisuga ja pillisin mingi pool tundi?. See mees kutsus politsei?. Kuigi ma polnud absull selle vastu, et ma ise süüdi. Ja ma pidin veel EMOsse ka sõitma, sest rase noh..lõin pea nats ära ja siis selg hakkas valutama ja toonused tulid kohe. Et siiani meenutan ja päris õudne hakkab. Nüüd on üle 2 a möödas ja sõidan normaalselt. Äkki siis oli ikka raseaju ka süüdi..

  • Avatar
    Vasta evelin s 7. veebruar 2019 at 15:49

    Mul 12a load olnud,sellest järjepidevalt e igapäevaselt sõitnud 6a ja ei ühtki kõksu vms…a korra tagurdasin vastu kõva lumevalli ?

  • Avatar
    Vasta Maru 7. veebruar 2019 at 15:45

    sa kirjutasid ka seda kusjul juba ju või nägin ma unes?

    Mul oli esimene kõksakas (pold mingi kõks raisk) kui mul olid 4 aastat load old.

    EDIT: krt see “ma ei ole robot” ajab nii närvi

    • Avatar
      Vasta carmen 7. veebruar 2019 at 17:02

      oli jah, ma ka juba seda juttu lugenud ilmselt paar nädalat tagasi vms:D

  • Avatar
    Vasta K2 7. veebruar 2019 at 15:44

    Esimene õnnetus oli umbes aasta pärast lubade saamist. Tee oli libe, tegin kauni pirueti ja sõitsin kurvis teelt välja. Õnneks kiirus oli väike, tegemist maapiirkonnaga, kus teisi autosid polnud (ka abi hääletasin/ootasin ca tund, sest varem kedagi lihtsalt mööda ei sõitnud (üks traktor sõitis, aga tollel polnud nööri, millega mind tõmbama hakata välja tõmbama)). Auto jäi õnneks täiesti terveks. Irooniaks nii palju, et oli mul sama päeva õhtul libedasõidu teooria 🙂 Sain väga hästi aru, mida ma teel olles valesti tegin.

  • Avatar
    Vasta Silvia 7. veebruar 2019 at 15:44

    Mul mingi 7aastat load olnud, ühtegi kõksu pole olnud. Eks ma sõidan ka vähe muidugi ? Oleks normaalsem auto, vb sõidaks rohkem?

  • Avatar
    Vasta Ge 7. veebruar 2019 at 15:43

    Peale pikka tööpäeva töökoha parklas suva kaubikule kriim tema kõrvalt välja tagurdades. Isegi kindlustuskeissi ei teind, sest tal oli kahju 10eur ja mul lihvimine ja tule klaas. Max lamp asi 😀 nagu sulgi. 80% kindlustusjuhtumistes on asukohaks parkla. 😀
    Ja miks automaat kastil käsipidurit kasutad kui parkingu peale paned? Et noh tegelt ei pea kasutama seda. Umbes sama kui sa tõmbaks endale teise turvavöö peale. Vaja nagu pole aga just in case teed seda. 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. veebruar 2019 at 16:33

      Mai tea, mulle õpetati et peab ?

      • Avatar
        Vasta GA 7. veebruar 2019 at 16:41

        Õigesti teedki, et peale tõmbad. Eriti, kui auto on väikese kallaku peal, siis ei ole just eriti hea mõte autot käigukasti peale roikuma jätta. Läheb katki teine. ?

      • Avatar
        Vasta Ge 7. veebruar 2019 at 18:03

        Sulle õpetati manuaal kastiga, et peab ? aga automaadiga vabalt vôid selle jàtta nii nagu ta on ? kasu on 0. See, et ta töötaks on ainult ülevaatlusel vajalik.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 8. veebruar 2019 at 00:08

          Kes mulle manuaalkasti sinu meelest õpetas, kui mu sõidukooli auto oli automaat ?

          • Avatar
            Ge 8. veebruar 2019 at 09:48

            Hahhahaa ? juba on meelest läinud, et sul automaat kasti load ?

  • Avatar
    Vasta Birgit 7. veebruar 2019 at 15:43

    Esimene mini “kõks” oli vist ca pool aastat peale lubade saamist. Valgusfoori taga, ees auto vaikselt liikus – liikusin ka, aga kõrval autos oli megailus kutt, keda passima jäin ning seda tähele ei pannud, et ees auto sama kiirusega edasi ei läinud nagu ilusa kuti auto ning sain ka väikse numbrimärgi mõlkimise kirja kiiruselt kuni 5km/h? 😀

  • Avatar
    Vasta Maarja 7. veebruar 2019 at 15:42

    Siiani on õnneks läinud, pole kõkse olnud ? Mõne cm napikaid on ikka olnud omajagu.
    Luba alates 2008.

  • Avatar
    Vasta Birgit 7. veebruar 2019 at 15:40

    Ca pool aastat olid load olnud ja mul oli vaja isa monstrumiga sõitma minna (hellitavalt: emalaev). Jõudes tagasi maja ette, kus on maru kitsas, hakkasin aga usinalt tagurdama ja rihtisin naabrimehe auto nina tema silme all ära. Isa autol kriim ja naabri autol värv maas. Kuna naaber ise oli norm ja mina pidin hirmust püksi tegema, et mis isa minuga nüüd teeb, siis salaja lasin sõber mehaanikul ära parandada naabri auto.. Isa auto õnneks niigi kriimuline ja ta pole ka 6 aastat hiljem seda märganud. Ja kui ongi, siis ilmselt süüdistab iseennast 😀

  • Avatar
    Vasta Kati 7. veebruar 2019 at 15:40

    5 aastat olnud load ja pole kõksu teinud ? Ja loodan mitte teha ka! ?