AVALDAN ARVAMUST

kellel on probleem?

6. märts 2019

Käisime eile Kardoga oma esimesel Gordoni perekooli loengus. Kes veel ei tea, siis tegemist on kaheksanädalasest kursusest, kus põhimõtteliselt õpetatakse, kuidas oma lastega ja nende tunnetega paremini hakkama saada. Kodukas lubab, et peale koolitust oskan ma:

  • kuidas tulla toime lapse jonniga
  • kuidas ennast vanemana kehtestada nii, et suhted ei saaks kahjustada
  • kuidas last kuulamise abil rahustada
  • kuidas seada piire ja koduseid reegleid nii, et pereliikmed neid järgiksid
  • kuidas ära hoida ja lahendada konflikte pereliikmete vahel
  • kuidas vanemana jaksata ja enda vajaduste eest seista.

Koolituse läbinud vanem oskab tugevdada ja taastada kontakti oma lapse ning pereliikmetega ning lahendada igapäeva suhtlusolukordi suhteid kahjustamata ja võimu kasutamata. Gordoni perekool rõhutab karistamise negatiivseid tagajärgi ja ebaefektiivsust ning annab vanemale toimivad alternatiivid.

Kuna tegu oli sissejuhatava tunniga, siis oluliselt palju muljeid ja infot jagada ei ole, aga no teoorias tundub mulle, et on põnev värk. Ütlen kohe ära, et tegemist ei ole mingi koostööga. Henry on seda lihtsalt nii mitu korda kiitnud ja kui viimane kord siin läks lahti see arutelu, et kas ja kui palju peab last keelama ja karistama jne, siis tekkis mul tunne, et meie võime siin ju kõik oma vaateid jagada, aga selleks need ka jäävad, meie enda isiklikeks. Igaüks tahab ju mõelda, et ta teeb endast parima ja käitub nn õigesti. Ja kuigi ma usun, et lastekasvatamises seda õiget ei eksisteerigi, tahtsin ma minna ja kuulata, mida seal koolitusel õpetatakse ja arvatakse.

Koolituse läbiviija rääkis maru aeglaselt ja tasakesti, megapikkade pausidega, mis tõsiselt häiris. Nagu tore naine ja teema huvitav, aga jumala eest, räägi veits tempokamalt, ma jään magama muidu! Isegi maailma aeglaseima inimese tiitili omanik, Kardo, tunnistas, et ta saab nüüd aru, mida ma ilmselt temaga rääkides tunnen, kui ma ükskord käratan, et jumala eest, ütle, mida sul öelda on, pole vaja su tunniajaseid mõttepause iga lause vahele ?

Aga jõuame nüüd teemani ka. Nimelt tegime me esimeses tunnis seda, et arutlesime erinevate näidete abil mõistmist, kellel on probleem. Näiteks kui lapsed jätavad mänguhoos asjad laiali, ema närvitseb, et miks on asjad segamini jne, siis tegelikult – kelle probleem see on? Selgub, et see on ema probleem. Sest lapsel probleem puudub  – tema teeb oma lapseasju. Mängib ja jookseb ja noh, on laps. Emal on probleem, sest emale ei meeldi, kui tuba on sassis. Ema ei ole järelikult piisavalt hästi lapsele sisse juurutanud oma asjade kokku koristamist ja seega pole närvitsemiseks põhjust, sest lahendusi on ka selleta mitu. Esiteks koristada see ise ära, sest noh, teistel ju probleemi pole ja sina oled see, keda see häirib. Teine lahendus on lihtsalt nii kaua oma last vaikselt suunata koristama, et see tegevus talle sisse juurduks ja nõnda on ka kõik rahul. Aga see “appi, kõik on nii sassis ja ALATI MINA KORISTAN!” hala võib südamerahus lõppeda.

Mina olen suht alati nagunii selle suhtumisega olnud, mistõttu ma harva üldse seda närvitsemiseasja teen, aga tore oli kuulda, et ma millegagi niiöelda õigel rajal olen. Või vähemalt mitte totaalselt valel rajal. Aga mis mind mõtlema pani, oli ühe grupiliikme kokkuvõte tema esimesest tunnimuljest. Et seda probleemiasja annab ju igal pool kasutada, mitte ainult lastega suheldes.

Seega hakkasin mina mõtlema, selle suure skandaali üle, mis mul siin oli. Kellel oli probleem? Või noh, kuna see suht-koht jätkub, siis sõnastame selle nii, et kellel on probleem. Mis probleemi tekitas? Ma saan aru, et inimestel on probleem: mina ütlesin neile debiilik. Noh, öeldakse, et solvumine on solvuja asi, aga et inimesed on erinevad, on mul raske mõista, kuidas ühe inimese arvamus saab nii hinge minna ja solvata, et seetõttu päevi ja päevi kuskil närvitseda, sõimelda, helistada, kirjutada, smse saata, kommenteerida ja noh, näiteks ka teise inimese pepuaugust meeme teha. Aga kuna issanda loomaaed olla lai, siis ma isegi ei vihasta, ainult imestan. Mulle on korduvalt öeldud, et ma debiilik olen, aga peale õlakehituse ei ole ma sellele üldiselt andnud. Alati leidub keegi, kelle meelest sa debiilik oleks. Ma usun, et isegi maailma kõige targema inimese kohta on keegi kunagi öelnud, et küll on loll. Seega tundubki mulle see kuidagi nii üle panemine, et minu (suvaantsu) arvamusest nii leili minna.

Ma üritasin välja mõelda, et miks mindi, aga lõpuni välja ei mõelnud. Ehk nii, et keegi oli mu blogi kaua lugenud, arvas, et ma norm vend ja siis ma lambist ütlen talle debiilik, et kas nii? Samas sõimlesid enamasti üldse need, kes kinnitasid, et nad mu blogi üldse ei loe, seega nende jaoks ma olengi lambiants, kelle arvamus ju kõigutama ei pea. No mõtle, mis sa mõtled, aga vot välja mina ei mõtle, on kellelgi teisel mulle mingit valgustavat niidiotsa pakkuda?

Mis siin on minu probleem? Noh. Üsna kehv oli, kui mulle mind mitu päeva jutti sõimuga üle valati, aga otseselt probleemi ei olnud, sest telefoni sain hääletule panna, netti tulin nii vähe kui võimalik ja kirjad kustutasin lugemata ära. Selline probleemilahendus siis. Veidi tundus mulle hetkeks ka probleemina see, et ma kellelegi ei meeldi enam, aga siis meenutasin ma endale iseenda sõnu, mida ma teistele alati lahkelt korrutan. Et tegelikult on ju suva, kas ma meeldin nüüd mõnelesajale (või tuhandele) inimesele rohkem või mitte. Päris elus loevad päris inimesed ja minu päris inimesed on ülimõnusad inimesed. Mistõttu sisustasid nad mu seda neti ignomise aega kinoskäikudega, spaatamiste ja restoranitamistega. Mine või teinekordki poliitsõtta, sõbrad kukuvad kohe poputama, hehe.

Mida ma aga kogu sellest kammajaast õppisin, oli lausa mitu asja. Esiteks päris normaalne, et olgu ma lollakas, debiilik või liigselt emotsionaalne, aga vähemalt ma ütlen nii, kuidas ma täpselt sellel hetkel tunnen. Ei mingit valetamist, ei mingit keerutamist, ei mingit ümbernurga poliitkorrektsust. Pauh. Nii ma tunnen, meeldib see või mitte. Võta või jäta. Nii on! Maailm on niigi täis igasugust umbluutamist, vähemalt seda ma ei tee, olgu muuga kuidas on ? Ja see on ju päris hea pluss.

Teiseks õppisin ma enda kohta seda, et olgu mis on, aga ma jään enda sõnadele kindlaks. Jah, need sõnad võiksid mõnikord olla veidi leebemad, aga mõte jääb samaks. Minu arvamused jäävad. Noh, täpselt nii kauaks, kuni keegi need ümber lükata oskaks. Et vähemasti pole ma mingi tuulelipp.

Kolmandaks õppisin ma seda, et vaidlemine pole mõttekas. St arutelu pidada on hea ja tore, aga vaielda pole mõtet. Targem annab järele ja loll ei anna. Ja kui kumbki järgi ei anna, siis ütleb see mõlema kohta nii üht koma teist, hehe.

Ühesõnaga. Sai siis ka poliitsõjas olemine ära proovitud, eks näis, mis jama ma endale järgmine kord kaela tõmban. Nii kaua elan aga ikka edasi ja imbun nüüd vaikselt oma blogimaailma tagasi. Vähemalt neli aastat võib jälle valimiste koha pealt vait olla, siis vaatame uuesti, mis saanud on ja mis saama hakkab.

Homme sõidame me peaaegu kogu perekonnaga paariks päevaks Riiga, mul seal mõned tööasjad teha, aga blogisse proovin ikka rohkem jõuda, kui viimastel päevadel. Nagu oleks oma lihase lapse hüljanud või miskit. Lihtsalt hingan sisse, hingan välja ja panen edasi. Sest muidu see poleks mina.

Siiralt teie,

Mallukas, Mullikas, Möllukas, Mõllukas, Mellukas, Mällukas ja minu enda eriline lemmik “vitukas” ?

Loe ka neid postitusi!

42 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta ann 10. märts 2019 at 12:20

    Oeh peaks ka vist minema..
    Mu 2a on täielik saatan 😀 hommikuti pean lausa anuma, vägisi riidesse toppima,laps lausa röögib ja karjub et ta lastehoidu viia (talle meeldib seal väga) ja õhtuti kui koju jõuame siis ta ei taha riidest lahti võtta vaid jälle pean kisa abil riideid võtma seljast (kombeka,mütsi,papud) 1kord ta oli lausa 2.5h toas kombeseljas :/ ja nv kui ta õue tahab minna siis ajan teda taga toas, panen pluusi selga ta kisub ära :/ Siis ütlen et ma lähen kisa kohe lahti ja ei ole nõus panema selga asju

  • Avatar
    Vasta Getu 7. märts 2019 at 15:47

    Minul oli hea meel selle EKRE postituse üle ja ma ei saa aru inimestest, kes karjakaupa Su väljendusviisi peale minestavad. Kuidas saab kellegi peale solvuda, kui ta mõistab julgelt hukka keskaegse vaimupimeduse? Minu respekt tõusis just tänu sellele postitusele ja tekkis lugupidamine. Pigem tekitab pettumust see, et Sa nüüd oma väljendusviisi pärast vabandad. EKRE esindab kõike seda, mida ma kogu südamest põlgan. Oma pojale seletasin asja nii: EKRElane ei saa aru, et maailm ei ole mustvalge. Tal on otsekui selline sildipatakas, kus on sildid sõnadega: neeger, homo, pagulane, feminist jne. Ja siis ta sildistab inimesi ja see aitab tal oma mustvalges maailmas orienteeruda. Soovitan hoida pea püsti! Debiilne on soosida erakonda, mis võitleb võrdõiguslikkuse vastu, pooldab loomapiinamist ja õhutab rassismi.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. märts 2019 at 18:52

      Ma ei vabanda oma ütluste üle absull, ma mõtlesin seda 100%. Küll aga oleksin ma võinud oma “harimist” veidi rahulikumalt tegema, sest kes ründamise peale ikka rahulikuks jääks.

    • Avatar
      Vasta Maikene 7. märts 2019 at 19:31

      Oh kui nõus ma Getu kommentaariga olen. Mallukas, su postitused olid nagu sõõm värsket õhku. Jaksu!

  • Avatar
    Vasta R. 7. märts 2019 at 14:59

    Olen mõelnud, kuidas oma arvamust viisakalt kirja panna. Esiteks täiskasvanud inimene ei saa ju arvata, et kui herilasepesa torkida, jääb ta ise nõelamata 😀 teiseks oli nii naljakas vaadata, kuidas karjakaupa minestati, kui sinu lapse kohta öeldi välja fakt, mis on kinnitatud arstide poolt, nagu ma aru saan? Aga jumalast normaalne on teisi inimesi debiilikuks kutsuda (pole fakt) ja suurte silmadega kinnitada, et aga see on minu arvamus ju. Ütleks seda ükskõik kellele – mis järgnes, kulus ära ka 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. märts 2019 at 18:49

      Kas ma olen minestanud, et mu lapse kohta öeldi, et tal on kõne hilistumine? On küll jah, ma ei saanud aru, mis see ainult teemasse puutus. Kas just ära kulus, aga oli ta sedapuhku nii ja elu läheb edasi, mis muud.

      • Avatar
        Vasta R. 8. märts 2019 at 15:11

        Kommentaariumis mõisteti seda väga hukka, aga ometi on see ju fakt. Debiilik olemine pole fakt, ometi seda võis nagu vabalt öelda. See oli mu point.
        Mõtisklesin siin selle teema üle, olen pikali voodis haige ja muud teha pole 😀 igaljuhul ma vaatan sellest poliitika teemast mööda, sest see on ainult üks tahk sinust, see ei määratle sinu olemust. Sul on veel 99 teistsugust külge, mis mulle on meeldinud, nii et oleme sõbrad edasi 😀

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 8. märts 2019 at 16:58

          Tavai ?

  • Avatar
    Vasta Lily 7. märts 2019 at 09:43

    Ma pigem paneks selle teistmoodi kirja.
    Kellel on probleem? Mallukal
    Milles seisneb probleem? Mallukas ei poolda EKREt
    Kuidas lahendati probleem? Mallukas sõimas vähemalt sada tuhat inimest debiilikuks, pea peale kukkunud ja et kõik Ekre toetajad tema lugejatest võiksid end jälgijate nimekirjast välja võtta.
    Kuidas oleks võinud probleemi lahendada? Öelda põhjuseid miks mitte EKREt valida ja miks sina seda arvamust ei poolda, ilma kedagi solvamata.
    Reaalselt poleks sa ise ka sellise pasarahe kaela saanud kui sa poleks räuskama ja inimesi solvama hakanud. Ma ei valinud EKRE, aga sellegipoolest olin väga üllatunud sellise teksti peale. Ma lootsin, et kui asjad veidi jahtunud on ja uue postituse teed, siis vabandad vähemalt nende ees, kes on sind aastaid toetanud ja lugenud ja nüüd said sellise sõimu ohvriks.
    Lisaks sellele soovitaks sul teha mingi väikse kastikese oma blogisse, et millised on need kriteeriumid, mis sobivad Mallukale? Varsti räägid kui rumalad on kõik usklikud (sest väga paljud EKRE valijatest olidki usuinimesed, nende vaated lihtsalt ühtivad).
    Sa oled juba nii kaua tegelenud sellega, et sa peaksid teadma kuidas rääkida enda lugejaskonnaga; austa teisi ja saad austuse tagasi. Sülita näkku ja sulle sülitatakse vastu. Muidugi ma pole päri sellega kuidas solvama hakati, aga pärast veel ilkuda, et vaadake kuidas EKREkad käituvad jne oli nagu õli tulle valamine. Ei, koik ekrekad kindlasti ei käitu nii, labaseid inimesi on igas erakonnas, igast rahvuses, igas vanuses. Sildistada inimesi vaid nende poliitilise vaadetest lähtuvad on väga kahepalgeline inimese poolt, kes räägib tolereerimisest ja sallivusest. Igatahes võiksid sa oma lugejate vastu austust üles näidata. Kui suur osa su lugejaskonnaga sinuga ei nõustu ja kägud perekoolis nõustuvad, siis ilmselgelt teed sa miskit väga valesti.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. märts 2019 at 10:13

      53 800st inimeset fbis lahkus 800, seega “suurest osast” rääkida on enam kui liialdus. Liialdus on ka “saja tuhande” solvamine, sest EKREL nii palju valijaid nüüd ka ei ole ?

      Aga mu esimene emotsioonipurse asenduski ju PÕHJENDUSEGA, lausa viiega, miks mitte valida. Kriteeriumitest rääkides: ma ei talu rassiste ja homofoobe 😀

      • Avatar
        Vasta Liisu 7. märts 2019 at 10:56

        Noh see sada tuhat võib olla päris reaalne muidu. Neid kes ametlikult oma hääle Ekrele andsid oli 99671. Ja kindlasti on ka neid, kes hääletamas ei käi ja ikka on Ekre nn pooldaja.
        Ma usun, et tegelikult sul istub seal jälgijate all veel päris palju Ekre usku inimesi. 😀 Lihtsalt osad lasevad infot ühest kõrvast sisse teisest välja ja tahavad ka edaspidi nänni loosist osavõtta 🙂 või mõnda muud põnevat intriigi mitte maha magada.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 7. märts 2019 at 11:00

          no siis läks niigi vähe, et ainult 800 😀 Aga nagu öeldud, see fännide minek mind ei huvita, pole iial teinud midagi, et neid sinna ka koguda, seega nagu öeldakse – kergelt tulnud, kergelt läinud 🙂

      • Avatar
        Vasta Lily 7. märts 2019 at 12:25

        Suur osa ikka. Ma ei öelnud, et need kes su jälgimist lõpetasid, vaid üleüldse lugejad. Sest ikkagi oli nõustujaid vähem kui neid kes ei nõustunud sinuga. Ja kui sa arvad, et kõik su 53 000 jälgijat sind kogu aeg loevad siis see on lihtsalt naiivne. Usun, et võib olla mingi kolmandik, sest juba minu tuttavate seas, kes sind jälgivad, julgelt võin väita, et pooled neist ei kuulu su “lugejaskonna” alla vaid lihtsalt on looside pärast likenud.
        Kui aus olla siis ma sain su jutu mõttest aru ja olin sinuga isegi nõus, aga minu arust see kuidas sa seda “serveerisid” oli lihtsalt kohutavalt ebaviisakas ja jäle ning ainuüksi seetõttu ma ka like maha võtsin. Oleks sa seda kõike kirjutanud ilusti, ilma kedagi solvamata, oleks ma arvatavasti pannud postitusele like, aga terve see draama näitas lihtsalt kuidas sa suhtud enda lugejatesse. “On või ei ole, mul pohhui”.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 7. märts 2019 at 18:48

          Nõustun, et oleks võinud tunduvalt teisiti sõnastada. Ma reaalselt naiivselt arvasin, et ega naguniiiii keegi mu lugejatest mingi ekrekas pole 😀

      • Avatar
        Vasta L 7. märts 2019 at 15:09

        See, et sa pead ekre valijaid automaatselt rassistideks ja homofoobideks, on vale. Mul ei ole mitte midagi omasooiharate vastu, minu paar vana head sôbrannat omavad naist elukaaslasena ja nad on lihtsalt nii toredad inimesed! Omal ajal sai mööda pedebaare käidud jne..:D AGA sellegipoolest praegune mina ei poolda nokulaule lasteaias, peremudelite muutmist, transateema pealetungi vms, nagu see ei peaks käima kooliprogrammis sees. Mulle meeldivad normaalsed naised mitte geyparaadil tilulillutajad. Ja feministeeriumi äärmuslaste suhtes on ka kahetised tunded… Nahavärvi alusel ma inimesi ei diskrimineeri, kôik on armastust väärivad inimesed, AGA ma ei poolda massiimmigratsiooni. Kas ma olen imelik? 😀

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 7. märts 2019 at 18:51

          Ma ei öelnud, et ekre valijad on kõik rassistid ja homofoobid, ma vastasin sellele osale, et pane kirja kriteeriumid, et ala mis inimesed sulle ei meeldi.

          Nokulaulud lasteaias on ju põhjusega – et laps teaks erinevaid kehaosi ja oskaks rääkida, kui keegi neid väärkohtleb. Tihti ei oska lapsed ise säärasele tegevusele sõnu leida, selleks ka lasteaia seksuaalkasvatus. Selle vastu saab minu meelest olla küll vaid keegi, kes ise salaja lapsi reipida tahab, või mis see kuidagi halb muidu olema peaks, ma aru ei saa.

          Geiparaadid ei meeldi isegi mu geisõpradele, aga ma olen Aussis ühel käind ja mega äge oli!

    • Avatar
      Vasta väike Myy 10. märts 2019 at 22:11

      Kulla Lily
      sul mingi oma filter EKRE suhtes. Nõuad tolereerimist EKRE käitumisele, mis EI OLE kaugeltki viisakas, empaatiline ja ON viha ning sallimatust õhutav. Olen ise kogudese liige ja kuulnud Mardi kõnesid. No sorry ei kanata kommentaare. Sellist keskaja kõne kirikus kuulata oli KOHUTAV. Kahjuks on tõesti kirikus palju lihtsameelseid. Helmed lihtsalt kasutavad ära seda gruppi inimesi oma hüveks. Õnneks on seal ka inimesi kel südametunnistus on tugevam kui dogmad.
      Nõuda teiselt sulle sobivat AUSUST, VABANDAMIST ja samal ajal ise siin üllitises VALETADES , no midaaaaa ???
      SA ei tea isegi mida tähendab sõna KAHEPALGELINE. Vastupidi – ei olnud midagi kahtepidi mõistetavat. (olemuselt kahesugune, kaht erinevat -sageli vastandlikku laadi arvamus, räägitakse samaasja kohta vastavalt vajadusele ) Mallu pole kuskil mujal EKRE kohta vastupidst kõnet pidanud.
      Su kiri on nii õel et ma imestan miks sellele üldse reageerin.
      Veel Vabandamisest. Sunnitud vabandusel puudub igasugune mõte. Sellisel juhul on sel alandamise soovi maik.

  • Avatar
    Vasta carmen 7. märts 2019 at 07:18

    Mis 4a.. Kohalike omavalitsuste valimised 2a pärast ju 😀
    Ja europarlamendi omad juba suvel 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. märts 2019 at 09:01

      too soon mu jaoks 😀

  • Avatar
    Vasta lilllll 7. märts 2019 at 05:12

    See EKRE valijate debiilikuteks sõimamine on ilmselt asi, mida ma oleks ise ka teinud, kui mul sama suur jälgijaskond oleks nagu sul. Üldiselt olen VÄGA chill inimene (terve oma karjääri olen töötanud hullumajas, siin muudmoodi ei saaks :D), kuid suhtlemine kellegagi, kes endast erinevaid inimgruppe pimesi vihkab, ajab mind enneolematult raevu. Nimelt olen näinud küll ja veel inimesi, kes oma erineva seksuaalse orientatsiooni või muu erinevuse tõttu maadleb keeruliste psühholoogiliste probleemidega. Oleks ühiskond tolerantsem, annaks vähem hinnanguid, ei peaks inimesed niivõrd kannatama.
    Mis mind veel häiris, oli fakt, et lugupeetud EKRE valijad kommentaariumis mitte ei püüdnud oma seisukohti arukalt põhjendada, vaid ründasid sind isiklikult… ning mitte eriti teravmeelselt 😀 Kui keegi rahulikult püüaks oma vaateid argumenteerida, üritaksin vähemalt mõista. Praegu oli ainus asi, mida mõistsin vaid see, et paljdu EKRE valijad tõepoolest ongi matsid või natsid (püüan mitte üldistada – kuid minu suureks kurvastuseks oli terve mu perekonna valikuks just EKRE).

  • Avatar
    Vasta Merks 6. märts 2019 at 23:00

    Kelle maha jätad koju siis, et peaaegu terve perega? ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 6. märts 2019 at 23:06

      Lende 😀

  • Avatar
    Vasta Anna 6. märts 2019 at 22:44

    Minul on probleem. Tahan sinu sooduskoode aga leht ei tööta, viskab error 404 ette. 🙁

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 6. märts 2019 at 23:06

      Ma küsisin neid ainult jaanuariks, uutega pole tegelenud 😀

  • Avatar
    Vasta Maria 6. märts 2019 at 22:36

    Minu mega suur respekt sulle, et selle poliitteema üldse üles võtsid ja hiljem ka kogu selle pasalaviiniga toime tulid!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 6. märts 2019 at 23:07

      No toime tulemine on lai mõiste, oksa tõmmata oleks ka veits too much olnd ju ennast 😀

  • Avatar
    Vasta Diantsik 6. märts 2019 at 22:24

    Mina olen ka su blogi mitu aastat lugenud ja tõesti see su postitus fb oli lihtsalt meganõme. Eriti see, mis veel kommentaarides toimus ja mida ka sina seal ütlesid, läks kergelt öeldes üle piiri. Mina olin ka su käitumisest mega pettunud, sest sa oled alati tundunud selline mõnus inimene. Oleks see kogu värk siis olnud ainult see üks postitus, kuid nii kui üks asi maha rahunes, valasid sa kohe õli tulle juurde. Ma ei oska seda paremini seletada, aga lihtsalt see olukord tekitas nii suure pettumuse, et blogija, kelle postitusi ma alati ootan ja kes on nagu sõbranna olgugi, et suhtlus on suht ühepoolne, järsku on nii üleolev ja suhtub oma lugejatesse nii halvasti ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 6. märts 2019 at 23:09

      No nõme või mitte, nii ma tunnen. Need kommentaaride vastused läksid tõesti üle piiride – lihtsalt mulle lennati sajakesti kaela ja eks ma sellest tulenevalt olin ka kohe ründevalmis. Aga usu mind, mul tekkis ka suur pettumus, et minu lugejad, keda ma alati siia ootan ja kellega maast ja ilmast räägitud on, järsku niiiiii erinevateks inimesteks muutuvad ja kukuvad sõimama ja mõnitama päevi ja päevi ja päevi jutti. Niiet eks igal mündil kaks poolt 🙂

      • Avatar
        Vasta Maria 7. märts 2019 at 09:22

        Ma usun, et Sa avasid oma positus(t)ega väga paljude silmad. Ehk mõni jättis EKRE poolt hääletamata, ehk mõni läks nüüd kiirema sammuga valima, et oma eelistus ikkagi kirja saaks. Kindlasti ehmatas nende ründav käitumine mitmeid.

  • Avatar
    Vasta Ma 6. märts 2019 at 22:21

    Noh, mina siin olen sinu andunud fänn (?), aga ma pean tunnistama, et mõni EKRE seisukoht on mulle väga sümpaatne. AGA ma ei tundnud end debiilikuna ja sind vihkama ei hakanud ja unfollow ka ei pannud. Rääkimata sellest, et oleks vaidlema hakanud. Sel teemal vaielda on sama mõttetu kui nt vaktsiinide teemal vaielda. Seisukohta on väga raske, et mitte öelda võimatu, muuta. Vot nõnda. ?

  • Avatar
    Vasta Evelin 6. märts 2019 at 22:17

    Kuna Reform võitis valimised, siis tünga saime niikuinii kõik:D

    • Avatar
      Vasta Kille 9. märts 2019 at 22:03

      Kuidas kõik? Nii uskumatu kui see ka pole, on Eestis palju inimesi, kes on Reformierakonna poliitikale tuginevas Eestis eluga rahul olnud ja valivad neid ikka ja jälle.

  • Avatar
    Vasta Geidi 6. märts 2019 at 21:56

    Heal lapsel mitu nime 😀 😀

  • Avatar
    Vasta Ronja 6. märts 2019 at 21:51

    Tere tulemast tagasi ee… Vitukas?! Selle jaoks on vaja mingisugust teatud intelligentsi taset, et selle peale tulla ilmselt! Aga tere tulemast tagasi, Malluka! Jälgisin suht suure huviga kogu seda poliitsõda, kuna olin sama asja oma tuttavatele rääkinud, noh, neid punkte, mille sa välja tõid. Nad on siiani mu sõbrad, ma isegi ei küsinud, kelle poolt nad hääletasid. Aga ütleme nii, et järjekordselt sain kinnitust, et Eesti mina tagasi kolida ei taha. Ärge hakake nüüd, et Eestis on ikka hea jne, kindlasti on, aga kasvatan kahte poega ja hirm, et äkki satuvad selliste seltskonda, on liiga suur… Igatahes, tore, et tagasi oled!

  • Avatar
    Vasta H 6. märts 2019 at 21:47

    Mulle isiklikult teeb alati haiget kui keegi kasutab sõna “debiilik, värdjas, alaarenenud, daun, idioot, …”.
    Mul on õde olnud elu aeg aeglasema arenguga ning on tal on “paberitega puue” ka täiskasvanuna. Mingi hetk koolis (3. klass äkki) hakkasid klassikaaslased rohkem tähele panema, et ta aeglasem ja teistmoodi ning mõne suust tulid ikka eelmainitud sõnad. Kuna ma olen temaga koos kasvanud, siis ma tean, et need sõnad ei tee haiget vaid siis kui neid (eelkõige vaimsete) puuetega inimestele otse öeldakse, vaid ka siis kui neid kellegi teise või mingi situatsiooni vastu kasutatakse. Kuna reaalsus on, et “normaalset” inimest võib ju debiilikus kutsuda ja see teda vaimselt või füüsiliselt vähem täiuslikuks ei tee; kuid puuetega inimene jääb puudega “debiilikuks” tihti kogu eluks. Eelmainitud sõnad on tihti siiski selleks, et iseloomustada puudega inimest halvustavas toonis. Ja see jääb haiget tegema. Ka minule, kes antud juhul vaid õde.

    Lihtsalt mõtlemisaineks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 6. märts 2019 at 23:10

      Eks see teatud sõnade suhtes tundlik olemine on igaühel nii erinev. Mul näiteks sõna plika on niii solvav ja rõve, sest mind kunagi nii kutsuti hästi halvustavalt. Samas sõnaga debiilik ma ei seostaks üldse kedagi, puudub kogemus, kuigi lähiperekonnas on puudega inimene täitsa olemas.

      • Avatar
        Vasta R 6. märts 2019 at 23:39

        Tundsin sama. Sõna debiilik kasutasid arstid ja psühholoogid veel 20a tagasi kirjeldamaks inimest, keda täna nimetatakse kerge vaimse alaarenguga inimeseks.
        Kuna olen oma lähiperekonnas pidanud toimima lapsega, kellele arstid on diagnoosinud kerge vaimse alaarengu, siis kadus minu sõnavarast puhtalt selle pärast see sõna. Olen teadlikum, kui 15-aastaselt ega kasuta ühegi haiguse nime enam sõimusõnana. Piisab ka sõnadest jobu ja tropp 😉
        Aga igaks juhuks ütlen ka, et lisaks sõna debiilik asendamisele, asendati ka:
        sõna imbetsill, millele tänapäeval vastab mõõdukas vaimne alaareng ja
        sõna idioot, mille asemel nüüd sügav vaimne alaareng.
        Sõnu värdjas ja daun on samal põhjusel minu hinnangul väga väär kasutada.
        Ütled oma vastuses, et inimesed on teatud erinevate sõnade suhtes tundlikud. Aga minu arust see “plika” näide ei ole ikka üldse võrreldav.
        Lihtsalt ehk tasub üldteatud ja tundlike sõnade suhtes rohkem respectful olla, et teades tausta, siis ei samasta mingit EKRE trolli vaimse alaarenguga inimesega.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 7. märts 2019 at 00:12

          Värdjas ja taun ma ei kasutakski, aga debiilikut tõesti poleks nende sõnadega patta pannud, debiilik ongi sama kõlaga mullle nagu jobu. Aga no nüüd olen targem!

    • Avatar
      Vasta K. 7. märts 2019 at 10:15

      Vale! Sõna VÄRDJAS on abieluväline laps! Nii, et värdjas ei ole ei alaarenenud ega puudega inimene.
      Värdjas tuleb saksa keelest ja tõesti kasutati seda abieluväliste laste kohta!
      Nii, et ise olete värdjale mingi umbluu tähenduse välja mõelnud.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 7. märts 2019 at 10:15

        see seletab, miks mu ema mind nii kutsus ?

      • Avatar
        Vasta R 8. märts 2019 at 00:04

        Eesti keele seletav sõnaraamat annab küll vasteks, et värdjas:
        /soerd, ebard; eemaletõukava välimusega olend, monstrum. Naisel sündis küürakas värdjas. Kahe peaga vasikas või muu säärane värdjas ei jää harilikult ellu. See mees pole ju mingi värdjas, täitsa normaalse moega./

        Ja siis lisaks, et ka sohilaps.

        Mõlemad on õiged seletused. Mitte mingeid umbluid ma ei mõtle ise välja 🙂

        Aga kui tore, et me nüüd kõik oleme igasuguste väärarengute nimetustega väga hästi kursis 😀

  • Avatar
    Vasta Laura 6. märts 2019 at 21:46

    “Mallukas, Mullikas, Möllukas, Mõllukas, Mellukas, Mällukas ja minu enda eriline lemmik “vitukas” ?” 😀 😀 😀 😀 😀