KODU

andke aiatsilli nõu pliis!

7. aprill 2019

Reisilt tagasitulek oli muuseas ääretult valutu. Just ilma suhtes – päike paistab ja kõik on nii imeilus ja värske lõhnaga, et üldse ei ole tunnet, et tahaks tagasi Tenekale. Mis mind aga kurvastas on see, et sel suvel saab meie aias küll üsna nadi olema. Juba uuel nädalal hakkab ämma maja soojustamine+krohvimine ja kui töömehed ennast tõestavad (MA KARDAN SEDA OSA TÄIEGA, pärast on jälle mingid soss-sepad…) siis laseksime neil ehitada ka esiteks ämma terrassi ja seejärel soojustada meie maja vundamendi ja panna igale poole uus kiviparkett. Ma küll võin unistada, et juba sel suvel soojustame meie maja üleni ja paneme fassaadi ja ehitame meile ka terrassi, aga see on enam kui naeruväärne, sest nii palju raha meil kahjuks pole. Eks head asjad võtavad ikka aega, mis sinna teha.

Paraku ka praegu nimekirjas olevad tööd on säärased, mis meie aia uppi löövad. Ainuüksi vundamendi soojustamisega tuleb terrass maha lammutada, sest jääb ette. Ja kus me siis suvel istuma hakkame? Puupaku otsas või? Selle pärast olingi ma super elevil, kui mulle kirjutas Gardenistas e-poe esindaja. Meie jutt triivis aiamajadele ja kuna ma nende käest hea diili saaksin, hakkas mõte aiamajast mulle aina enam meeldima. Olen ma muide ühte juba ammu tahtnud. Kunagi ammu ostsin suvel pea 400€ eest aiapaviljoni Jyskist, mis konkreetselt pidas vastu kaks kuud, enne kui juppideks lagunes. Enam seda viga ei tee, aga aias oleks ju mõnus varjus istuda ja hängida. Aiamaja on konkreetne, vastupidav ja muidugi ilus ka, mis seal salata. Aga millist võtta? Valik on nii suur, aidake ometi!

Esimesena hakkas silma Cubus2 nimeline maja (LINK). Pisike, aga korraliku aiadiivaniga kindlasti üli mugav istumine. Et varju alla grill ja sisse väike laud ja toolid, kus vihma või jaheda ilmaga hängida. Tunduks ju mõnus?

Viimistlemata näeb ta selline välja.

Värvida võib muidugi ükskõik mis värvi, aga kodukal on näiteks selline näide olemas. Päris ilus, eks? Ma ise tahan muidugi, üllatus-üllatus, kollast majakest valgete raamidega.

Mitte, et see teid huvitaks, aga sellised mõõdud. Väga suur ei ole, aga väiksema seltskonnaga saaks ju istutud küll. 

Ilma katusealuseta on majake nimega FEHMARN 1 (LINK). Ma ei suudagi praegu ära otsustada, et kas see katusealune on hädavajalik osa, või võime grilli lihtsalt maja kõrvale panna ja… loota et ei saja? See on lisaks veel kahe toaga, et ühte saab veits panipaigana kasutada, et panedki sinna grilli ja muud “istumise” tarbed. Kuigi mida rohkem ma vaatan, siis see on ikka pigem…kuur, mitte hängimisala?

Natukene pisem ka, kui eelmine.

Tagasi minnes katusealuste juurde, siis viimasena on silma jäänud BALTRUM2 (LINK), mis on jällegi varjualusega ja tsuti suuremgi, kui esimene. Mõelda vaid, kui äge oleks see maja ära võõbata, panna sinna avatud osa ette mingid ettetõmmatavad kardinad (kas selliseid õue ka on olemas üldse?) vedada sinna elekter, soetada üks soojuskiirgur (soovitage mõnda head!) ja sisse ehitada mingi mõnus leboala diivani ja lauakesega. Ja panna taimi igale poole ja veeta seal ägedaid aias tsillimise suveõhtuid. Meil ju õues kümblustünn juba olemas, sedagi saame kasutada, aga kui endale terrassi ehitame, siis paneme tünni otse terrassi sisse, äge, eks!

Kas kujutate teda juba kollasena ja valge uksega ja amplitega, mis avatud koha küljest alla ripuvad.

Ma loodan, et see kitarriga naine kaasa ei tule majaga ? Mind paneb ainult muretsema see, et me ei või seda ju lihtsalt… Maha panna. Et seal katusealuse juures peaks ju mingi alus ikka olema, et mida sinna panna? On ideid? Või peaks ikka mingi väikse terrassilaudadest aluse sinna kokku klopsima?

Et siis andke nõu, millise teie nendest kolmest valiks ja rääkige mulle ka enda sellesuvistest aiaplaanidest, mis teil plaanis ehitada või kõpitseda? 

Loe ka neid postitusi!

42 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Zac 9. aprill 2019 at 23:45

    Soovitaks rahulikult võtta ja sellise aiamajakesega mitte emotsiooniostu teha. Esiteks nagu öeldi on teil väike aed, vabam ruum annab praegusele majale võimalust paista tervikuna, ilusamana.Selline aiamaja, kergest puidust.. Palavate ilmadega seal sees ei taha keegi olla, ruttu umbne, aga vihma ja jahedaga on seal niiske ja külm. Selline hele ja puidu lõhnaga ei püsi ta kaua, meie kliima kus sajab palju,talved .Aiamajake on üldse mõte pigem kui on ainult suvilakrunt kus elumaja puudub või on suur krunt.Terrass elumaja kõrval on kena,sellele saab katuse teha,variante erinevaid, õhk liigub, päike ei paista lagipähe,väike vihm ei aja veel tuppa.Lihtsalt mõtteks..

  • Avatar
    Vasta Kaisa 8. aprill 2019 at 21:19

    Mulle meeldiks https://gardenistas.eu/toode/aiamaja-kubik-relax/ see.
    Ise elan korteris, kui Stromkale lähen (700 m), siis võtan teki ja sinna alla kile kaasa. Ei mingit aiamaja…

  • Avatar
    Vasta Pauliine 8. aprill 2019 at 12:01

    Viimane!!!!
    Helesinine oleks ka niiiii nunnu, aga kollane mega sinulik ja kindlasti sobib väga hästi 🙂

  • Avatar
    Vasta Ann 8. aprill 2019 at 09:44

    Sa ei tee ju koostööd nende firmadega, kellega Eveliiski?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 8. aprill 2019 at 09:45

      See läheb keeruliseks, kui ta mu postituste järgi meelega hakkab samadest asjadest kirjutama või nii 😉

      • Avatar
        Vasta Mari Laas 8. aprill 2019 at 13:05

        Sööd oma põhimõtteid seega? Minu meelest sa muidugi ise vaatasid, et ta tegutseb oma aia kallal ja kohe hakkasid samaga tegelema, see ei ole esimene kord kui teisi blogijaid ise ahvid, sest ei saa kellestki halvem olla.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 8. aprill 2019 at 13:07

          Et kui Eveliis tegi täna minu eilse posti peale postituse ja linkis sama kohta, siis ma peaksin koostöö lõpetama? 😀 Või äkki panen aia põlema üldse, sest Eveliisil on ka aed? Ausalt, puhka jalga 😀

  • Avatar
    Vasta Hanna 8. aprill 2019 at 07:56

    Viimane

  • Avatar
    Vasta Keidy 8. aprill 2019 at 06:05

    Vanematel oli korralikuma karkassiga riidest varjualune/õuetelk 3×3. k
    Katuse riie andis otsa, isa tegi laudadest/prussidest raami ümber ja katuseks kasutas seda (värvilist) plastikut millest tänapärva kasvuhooned on. Väga vinks vonks. Ma ei kujutaks ette, et ma lähen õue grillima aga istun toas, see just annabki efekti, kui sa kuuled ja tunned mis ümberringi toimub ☺️

  • Avatar
    Vasta Brigitta 7. aprill 2019 at 23:48

    Mulle meeldib ka viimane.Esimesel nii väike aken,et vihmaga chillides oleks kottpime seal toas.Teisel jälle katusealune puudub.Kolmanda telliks endalegi?

  • Avatar
    Vasta Leenu 7. aprill 2019 at 22:00

    Meil valmis terrass maamajas ühe kõrvalhoone külge. Kogu terrass on kaetud katusega ja ma olen ülirahul! me suvel elamegi ainult seal terrassil. Meil on seal ka diivan, mõni vahel magab ka seal, kui sääski pole. Kui päike on suvel kõrgel, siis ta terrassile väga sisse ei pista, ja ongi hea, sest palav!!! Kõik tahavad varju! Madalama päikesega – augusti lõpus ja mais – paistab rohkem päikest sisse, ja see sobib jällegi väga hästi. Meil on terrass 3 küljest avatud, kusjuures ühel neist kolmest on köögiosa ja seal on u meetri kõrguselt sein. Teen süüa ja vaatan terrassilt välja. Meil on seal pikad peod ja pikad hommikusöögid, mis mõnuga lõunasöögiks kasvavad. Terassi kõrval on maitseainepeenrad. Igatesen suve!!! Omal on plaanis lõpuks veevärk natukenegi sisse saada.

  • Avatar
    Vasta Kyta 7. aprill 2019 at 20:20

    Ma kindlasti mõtleks läbi,mis seal “toa” osas soov teha on ja kas siis tegelikkuses mahub sinna nt nii palju inimesi istuma 🙂 meie alustamr ka see aasta oma kuuri/ aiamaja plaaniga.. alustame aga alusest. Kõigepealt maja juurest vesi sinna valmis ( kastmine+aiamaja kraanikauss) ja siis teeme valmisntänavakivist aluse… selle suve plaani jääb veel ka aia ehitus ? maja ise jääb järgmise suve projektiks.. ma soovitan ka kindlasti mõelda “põrandale” alusele ja kui juba selline maja osta siis tuleb sinna kindel alus teha 🙂 seega jõudu sulle ja kui võimalik mine vaata seda “toa” osa seest siis tead, kas vastab sinu ootustele 😉

  • Avatar
    Vasta carmen 7. aprill 2019 at 18:37

    Hansaposti lehel ka palju aiamaju. Sul nendega ka diil ju.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. aprill 2019 at 18:42

      on küll jah, aga mulle vist meeldib see viimane siiski kõige enam 🙂

  • Avatar
    Vasta Vesta 7. aprill 2019 at 16:57

    Kindlasti katusega, kust vabalt lumi alla “voolaks” sulades. Muidu see labidaga koristamise tüütus + kui ei viitsi lund koristada siis tõenäoliselt pead iga aasta uue katuse panema.
    Minu loogika katustega igatahes selline.
    Muidu baltrum 2 on see, mis ma valiks, kui saaks tipuga katuse 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. aprill 2019 at 17:12

      aaa selle peale absull ei mõelnudki 😀

  • Avatar
    Vasta Tuti 7. aprill 2019 at 14:36

    Minumeelest on sul suht pisike aed. Kuhu selle paneksid? Tuleb ämma terass, teie terass, see maja, juba on laste maja, liivakast jnejne. Teil jooksmiseks-mängimiseks ruumi nii ei jäägi ju lastele?

    • Avatar
      Vasta Marii 7. aprill 2019 at 19:48

      Ma ka ei kujuta ette, kuidas nii väikesesse aeda kogu see kupatus mahub. Lisaks sinu nimetatule on veel tünn ju ka. 1 rm muru ehk jääb näha. Ja kui ma õigesti mäletan, siis oli juttu ka garaazist või auto varjualusest. Või on see juba olemas?

      Mis neisse majadesse puutub, siis valiks ikka sellise disaini ja viimistluse, mis sobib kokku kahe olemasoleva majaga. Kui iga maja on ise ooperist, siis hakkab mingit pilpaküla meenutama, mitte läbimõeldud aiakujundust. Mulle meeldib lihtne, kandiline stiil, viilkatusega majake on tõepoolest nagu tööriistakuur.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 7. aprill 2019 at 19:50

        mahub kenasti 🙂

  • Avatar
    Vasta Geidi 7. aprill 2019 at 14:15

    Meil on plaanis selline nagu viimane + kuusnurkne varjualune. Äi soovib kasvuhoone ehitusega sel aastal tegeleda ja mina ostan lastele batuudi.
    Laste mängumaja vajab seest nokitsemist.
    Sel aastal keskendume aiale, eelmine aasta oli sellest paus.
    Terrass vajab ka üle tegemist sel aastal.

  • Avatar
    Vasta Chloe 7. aprill 2019 at 13:53

    Kui krunt pole 3000 m2 min 1500 m2 siis selline puidust jurakas teeks aia jube väikseks. Mina teeks ainult klaasist, et läbi paistaks. Paviljoni tüüpi aga nende hinnad on juba tuhandetes aga nad on niii ilusad.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. aprill 2019 at 15:44

      Selle maja hind on ka tuhandetes ?

  • Avatar
    Vasta Katrin 7. aprill 2019 at 12:57

    Igal juhul valiks katusealusega, sest kunagi ei tea ilma ja isegi kui ilus ilm, siis vahel liigagi ja tahaks päikese käest varju. Kujutan juba ette, kui mõnus olemine suvel sellises. Pekki, nüüd ma saan aru, et mul on ka seda maja vaja 😀

  • Avatar
    Vasta Maigi Riivald 7. aprill 2019 at 12:49

    Baltrum2 igal juhul ja katusealune on pigem kasuks.

  • Avatar
    Vasta Ljuda 7. aprill 2019 at 12:48

    Kollane nii ilus värv….ma tahaks kõigepealt maja ja siis saaks aia peale rohkem mõelda, aga väike aiamajake on must have igaljuhul. Mu vanematel on midagi taolist ja noo õigustab ennast 100%

  • Avatar
    Vasta Merje 7. aprill 2019 at 12:47

    Uue kasvuhoone tahan ehitada ning suurem projekt on garaaži ümberehitamine (sest keegi pole juba mitu aastat viitsinud autot garaaži ajada), kuhu tuleks tööruumid minu jaoks ja lastele mängutuba. Aga eks aeg näitab, kui palju jõuab.

  • Avatar
    Vasta KerliR 7. aprill 2019 at 12:47

    Ise eelistaks esimest varianti. Eesti suve teades oleka katusealune ikka vajalik, samas viimane tundus veidi liiga suur (vb lihtsalt esimese näidispilt hubasem ja mõnusam :D) aga hea, kui ta ei võtaks aiast ka väga suurt ala ära. Kindlasti vast otse murule ei paneks, laseks kiviplaatidest ehk mingi ala teha 🙂

  • Avatar
    Vasta R 7. aprill 2019 at 12:46

    Mulle meeldib see viimane! Oleme ise ka mõelnud, et lammutaks kuuri üldse maha ja ostaks sellise majakese asjade hoiustamiseks ja katusealuse all oleks mega mugav suvel vihmaga istuda! Soovitan seda põranda asja neilt otse uurida, kindlasti on häid nõuandeid.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. aprill 2019 at 12:52

      Hea idee, küsin jah otse neilt 😀

  • Avatar
    Vasta Laura 7. aprill 2019 at 12:46

    Appi kui mõnus, täiega tahaks endalegi sellist! Lähen kohe piiluma!! Aitäh soovituse eest ???

  • Avatar
    Vasta Jessie 7. aprill 2019 at 12:45

    Uuri Linnaplaneerimise Ametist, kas tohib aiamaja panna ja millised piirangud on. Meriväljale ei lubatud panna suvalist aiamaja, väga ranged reeglid olid materjalidele jne.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. aprill 2019 at 12:51

      ma enam vähem neid nõmme nõudeid tean, selle järgi ehitasime kuuri ka 😀

      • Avatar
        Vasta ann 9. aprill 2019 at 21:46

        vaata, et hoonete arvuga üle ei pinguta, mingi täisehituse % jms asjad on ka ju.
        aga muidu, kui tahaks istumisnurgana ka seda kuuri kasutada, siis tahaks,e t uks avaneks varjualusesse, mitte kusagile kõrvale. ma paneks selle varjualuse poole avaneva seina lükanduste või akendega täisklaasist seina . või siis teekski varjualuse, millele paneks lükandseinad, et saab sõltuvalt ilmast ja tuulesuunast jne vajadusel varjuda või avada.

  • Avatar
    Vasta Grete 7. aprill 2019 at 12:44

    Meil ka õue ehitus ees. Laseme kivid panna, parkimisplatsi korraliku killustikkattega ehitada ja maja külge varikatuse. Kõik tööd kuhjuvad meil mai kuusse ilmselt. Aiamaja ja kuuri oleks ka vaja, aga hindasid arvestades see ikka tuleviku teema rohkem ?.
    Sellisele majale, mis sa vaatad, tuleb kindlasti fundament alla ehitada. Kas siis valada või kivi (tuha vms) plokkidest teha. Ja kui juba kaevamiseks+fundamendi teoks läheb, siis saaks sinna avatud osale terrassilaudadest põranda ilusti ehitada. Mina teeks nii igatahes…

    Edu ehitustöödel ja hoian progressil silma peal, äkki saan ka mingeid häid ideid juurde.?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. aprill 2019 at 12:52

      Oh sa jutt, eks ma mõtlen jah 😀

    • Avatar
      Vasta Ann 9. aprill 2019 at 21:49

      vundament
      tuhaplokki pole sellisena nagu ta nõukaajal oli

      vundamendi saab teha plokkidest või ka valada, see sõltub pinnasest ka, mis mõistlikum on.

  • Avatar
    Vasta A. 7. aprill 2019 at 12:41

    Ohhhh kui lahedad aiamajad! Me elame aiaga kortermajas ja selline aiamajake oleks mega lahe meile siia. Kas nad pakuvad paigaldust ka vôi kuidas see tuleb? Kas majadel mingi garantii ka?

  • Avatar
    Vasta K. 7. aprill 2019 at 12:32

    Mulle meeldiks kui saaks aiamaiast otse terrassile minna või isegi aiamaja seinad lahku lükata ja sellega maja ning terrassi lahtine concept tekiks..

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. aprill 2019 at 12:36

      Jaa me mõtlesime sellele, aga see muidu lõikaks meie aia pooleks, selline suur terrassilahmaat. Ja lisaks meie terrass tuleb ju alles min uuel aastal, see tuleks aga praegu ehitada valmis, et ei oleks ühtne…

    • Avatar
      Vasta K. 7. aprill 2019 at 18:06

      Ma mõtlesin pigem seoses nende majakestega. Nt ühe maja uks on viidud tema enda katussaluse juurde. Et aiamajja saaks otse katuse alt. Nt prantsuse uksed, mis avanevad katuse alla, või pigem liuglevad mööda seina nagi Tenerifel aparthotellides rõdule. Et saaks nii aiamaja ja katusealust korraga kasutada, et mingit seina ees poleks.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 7. aprill 2019 at 18:32

        aaaaaa, no ka hea mõte jaa!

      • Avatar
        Vasta Helina 7. aprill 2019 at 22:25

        Tead ma ei valiks neist ühtegi, disainid kuidagi ei meeldi. Iseenesest pole raske punt sõpru kokku kutsuda, ise materjal hankida ja siis siuke lihtne katusealune ise kokku klopsida. Ma ise lihtsalt lapsepõlves ja hiljemgi näinud, et pole just kontimurdev olnud.