Lapse üles kasvatamine LAPSED TESTIN JA ARVUSTAN

kuidas nutimaailmast maksimumi võtta?*

3. mai 2019

Ma rääkisin juba aasta tagasi (või rohkem?) Numro äpist, aga pean seda jälle tegema. Nimelt tegi äpp vahepeal kõva uuenduse, muutus kasutajale veel mugavamaks, lapsele veel huvitavamaks ja lisaks kõigele hakkas Telia nüüd Numro partneriks, et ilmselt päris tuus värk, kui juba sellised suured kalad seda märganud on.

Igatahes jah, ma pean tunnistama, et ma olen SEE kohutav ema, kelle eest head vanemad hoiatavad ja ma tõepoolest annan oma lastele aeg-ajalt mingisuguse ekraani näppu. Mõnikord lihtsalt on tegemist ja vaja mõnda aega rahu ja vaikust, et enda asjad ära teha. Ja kui ühele annan, siis pean ju teisele ka andma, muidu tuleb sellest suuremat sorti peks ja kraaklus.

Lende tahab enamasti Peppat vaadata või täbis puslet kokku panna, Mari aga surfaks hea meelega niisama mu telefonis Youtube’is. Ma tean ise ka, et ega see väga kasulik ei ole. Noh, peale selle, et Mari oskab igasuguseid naljakaid inglisekeelseid väljendeid. Näiteks hüüatab ta aeg-ajalt: “Oh my godness!”. Et mitte ennast süümekate tõttu mättasse lüüa, siis hakkasin jälle usinamalt Numrot kasutama. Kui see esimene kord välja tuli, siis oli Mari veel nii väike, et ta ei saanud eriti midagi arugi, aga nüüd paistis, et ta saab poindile pihta küll. St mina saan valida, et mis ajavahemiku tagant, mis ülesanded ekraanile tulevad. Kas siis liitmine, lahutamine, korrutamine, kell, raha vms. Saab ka taseme valida, et ala kui liitmises on väha hea, siis paned raskemad ülesanded, aga korrutamisel kergema.

Naljakas oli see, et kui ma selle uuesti tõmbasin, siis panin ülesannete vaheks 60 sekundit, et lihtsalt näha, millised ülesanded seal on. Ja Mari lihtsalt ei teinudki telefonis mitte midagi muud, kui ootas 60 sekundi kaupa, et saaks juba uut ülesannet lahendada.

Seal on nii, et kui valesti vastad, pead vist umbes 7 sekundit ootama, kuni uuesti vastata saad. Ja kui teatud arv kordi valesti paned, siis tuleb uus ülesanne, et ei ole nii, et suvalt huupi pakkudes aina edasi saaks. Alguses laps seda nagunii üritab. Aga kuna lapsed on niiii targad, siis lõpuks tal hakkabki oma loogika tekkima ja tõepoolest – mina ei ole Marile arvutamist õpetanud. Alles hakkas teine rääkima ja ma mõtlesin, et… küll kunagi õpime seda kauges tulevikus. Aga näed, inimene jõudis ise minust ette. Ja kui me Tenerifel olime, siis ma avastasin, et ta oli ise täbi ka tõmmanud mingisuguse arvutamise mängu ja mängis seda mega hea meelega. Ja mis veelgi olulisem: jumala õigesti kah!

Mis mulle veel selle äpi juures meeldib on see, et ma saan valida, mis aegadel Mari üldse mu telefoni näppida saab. Mul on praegu sinna pandud 16.00-18.00 vahemik. Selles vahemikus saab laps telefoni kasutada ja vahepeal nuputada, selle välisel alal tuleb ette kood, nii et laps ei saa telefonile üldse ligi. Eriti hea on see muidugi veel lapsele, kellel on ENDA telefon, sest sellisel juhul on seda telefonis passimist raskem piirata kui enda telefonis. Kuigi enda telefoniga on ka see hea, et ma võin ju mõelda, et annan pooleks tunniks, aga siis jääd toimetama ja ongi naks tund möödas. Äpiga ei pea muretsema, et läheb meelest. Seadistad lihtsalt ära ja kui aeg täis tiksunud, läheb lihtsalt ise kinni ja ei ole mingit anumist, et oiii natukene veel.

Numro äpp maksab Telia kliendile 1.99€ ja teistele 2.49€, mis minu meelest on täitsa okei summa, sest see tõesti on vanemale hea abiline ja lisaks igasuguse nutiaja piiramise enda peale võtmise ta veel arendab last. Mega hea ju :)? Rohkem infot saad Numro enda kodukalt – SIIT.

Me käisime äpi looja, Kaspariga, Digitargas sellest natukene rääkimas ka. Ps, max hämmastav ennast videos inimesena näha, ma tavaliselt räme malakas. Peaks välja uurima, kes filmis ?

*Postitus sündis tänu Numrole. Ma ütlen TÄNU, sest ma olen tõesti tänulik, et mingi nutividin nii nähtavalt last arendab, äge ju! Tore, et vähemalt Numro ei kritiseeri, et miks sa krt, kehv ema lapsele ekraani annad, ah?! Vaid hoopis aitab vanema hädast välja. Tore loom. 

Ps! Kes seda postitust Facebookis oma sõpradega jagab ja sellest ka teada annab, nende vahel loosime välja ühe Tallinna Loomaaia perepileti ja ühe perekülastuse T1 malli vaaterattale – päris maailm ja emotsioonid on alati hulga lõbusamad, kui ekraanimaailmas. Seega räägi kommides kaasa: kui palju sinu lapsed nutimaailmas on ja kuidas sa seda haldad?

Loe ka neid postitusi!

20 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Ann 8. mai 2019 at 14:20

    Mu 2.5a kutt saab ainult siis tel/tahvli kui ma teen süüa(ehk kui issit pole kodus) autosõidul ja ta nii hästi oskab kasutada, vaatab kas multikaid või joonistab tahvlis ?Vahepeal issi ütles et laps nii teeb järgi asju mida näeb videolt(https://m.youtube.com/watch?v=M9s1G7VDu1Q vaatab selliseid multasi või https://m.youtube.com/watch?v=jxRkhz2VWRY ?

  • Avatar
    Vasta Liis M 7. mai 2019 at 08:36

    Jagatud!
    Vahepeal annan ikka telefoni kätte – on ka mingid arendavad mängud, mida mängib või siis youtube’is kuulab laule. Aga alati jälgin ajalimiiti, seega üle tunni kasutamist väga ei ole.

  • Avatar
    Vasta Merit Eier 6. mai 2019 at 09:14

    Minu 2,5a saab tahvlist multasid vaadata ainult siis, kui auru teeb (vahepeal tahab seda teha ka tervena, et multasid vaadata). Tegin youtubes talle listi, kus eestikeelsed lastelaulud ja multad, aga ta ikka ja alati suudab niimoodi susserdada, et saab youtubist muud videod ka kätte ?. See mulle väga ei meeldi, ma ei suuda ju kogu aeg seal kõrval passida, ükskord sattusin peale, kuidas ta vaatas mingit videot, kus kaks paksukest hiinlast kaklesid ?‍♀️. Enda telefonist annan vahel ka videosid vaadata, sealt saab siis neid vaadata, mida temast ja vennast (9k) teinud olen.

  • Avatar
    Vasta Stella 4. mai 2019 at 09:30

    Mul kodus 5a ja 2a. Pole kummalegi nutiseadmeid kätte andud. Vahel tahvlist näevad mingit multikat aga see nt auru tegemise ajaks v kraadimiseks. Ma vist selles osas halb ema, et ei luba. Aga arvan, et aega on sellega. Egas nad ei näita sellist huvi ka, et nüüd nii tahaks.

    • Avatar
      Vasta Ave 5. mai 2019 at 13:09

      Istuvad seal rohkem kui peaks, paratamatult ? kuid aeg ajalt suunan neid ise pausi tegema ja muude asjadega tegelema. Kindlat režiimi ei ole. Õnneks tuleb soe aeg ja rohkem ollakse siis õues

  • Avatar
    Vasta Sille 4. mai 2019 at 09:11

    Meie lastel on lubatud arvutis olla kuni kella 20.00ni, mis ei tähenda seda et tulevad koolist ja reaalselt ongi seal maksimum aeg. Teevad kõigepealt oma toimetused ära, kes noortekas, kes trennis, kes sõpradega väljas. Arvan, et kuskil tund kaks päeva jooksul ikka veedavad arvutis.

  • Avatar
    Vasta Annika 4. mai 2019 at 07:57

    Minu tütar hetkel 4,5 aastane , ta pole huvitatudki tahvlist ega telefonis scrollimisest. Küll aga oleks super kui telekale saaks mingi piirangu peale panna ??

  • Avatar
    Vasta A 3. mai 2019 at 19:22

    Vahetevahel ikka vaatab multikaid sest emme tahab oma aega ka nautida vahel rahus ja igapäev ei ole tal tuju üksinda mängida.

  • Avatar
    Vasta Tiina 3. mai 2019 at 19:00

    mul on laps juba suur, aga kui ta just öösel salaja netis ei käinud või Simsi ei mänginud, siis saime enam vähem hakkama. ma ise arvan et keelatud vili on magusam. aga kui on süsteem, et millal saab, siis on lapsel ka lihtsam elada.

  • Avatar
    Vasta Ema 3. mai 2019 at 18:24

    Mõned kuud tagasi oli ta youtubes üsna palju, aga kuna inglise keeles tuli päris palju sõnu vs eesti keeles, siis nüüd on mobiilil kriips peal. Multikaid vaatab telekas eesti keeles. ja sõnavara järjest suureneb. Tagantjärgi mõeldes poleks üldse pidanud mobiili tutvustama aastaselt, potitamise ajal, vb oleks kõne parem.

  • Avatar
    Vasta Meriliis 3. mai 2019 at 18:23

    Meie reegel- nutiseadmete aeg algab reedel peale lasteaeda ning kestab kuni pühapäevani. Siinkohal sisimas teame, et nädalavahetuseti käime kodust tihti perega ära ja seega on see aeg üpriski napp mis olla saab ajaliselt.

  • Avatar
    Vasta CarmenL 3. mai 2019 at 18:18

    Mmm mul on kodus kaks poissi 3a ja 1.5a ja no ma pean vahepeal kurja vaeva nägema, et nad telekast multikatki vaataks rääkimata nutimaailmast. Meie majas laste jaoks see puhas 0. Vahepeal õe 5a tahab minu poisiga youtubest peppat vaadata, aga 2sekundit ja mul poiss paneb jooksu lihtsalt ei huvita telefon, telekast aeg ajalt vaatab ja talle meeldib peppa aga nutimaailm pinget ei paku. Ainuke asi mis ta telefoniga seoses teeb koos
    minuga on vanaema ja tädiga messengeri videokõne .
    Mina olen rahul, kuigi no vahepeal võiks ikka 10 min nad paigal olla ja multikat telekast vähemalt vaadata, aga see juhtub vb kord kvartalis ???

  • Avatar
    Vasta Katrin 3. mai 2019 at 18:07

    Mul on nii piinlik tunnistada aga mu lapsed on ikka üle mõistuse palju netis. Küll arvutis, küll telefonidest, küll tabis. Arvutiga lihtne… lükkan kaane kinni ja parooli nad ei tea. Telefonis Screentime peal ja kl 19 on lukus. Tahvliga tüdruk väga ei mängi, kuna ekraan on ämblikuks. Poiss aga juba 6 aastaselt suutis meid üle mängida… Ka tahvlis oli Screentime peal… tegi tahvlisse teise konto. Logis tahvli teise kontoga ja meie ei taibanud, miks ta saab edasi olla netis, kui aeg peale läbi oleme.
    Ehk siis… Arvutist õppinud midagi muud ka peale rumaluste ?

  • Avatar
    Vasta Merli 3. mai 2019 at 18:06

    Isiklikud telefonid on koodide all ja neid lapsele kasutada ei anna. Ta ei küsi ka. Lapse (5a) vanaisa andis talle telefoni, mida ei saa laadida ja kui panen sinna enne laetud aku sisse, siis saab kasutada. Ma pigem ei tee seda, sest siis igal vabal hetkel kasutab telefoni, kui parasjagu ei keela. Nii ongi, et mõni päev ta jälle otsib oma telefoni ja laetud aku ning õhtul panen selle jälle ära ja ta puudust ka ei tunne, kui silma all pole. Teine lugu on vanavanemate pool, kus tükk aega oli nii, et esimene küsimus külla minnes oli “kus su telefon on?”. Tean, et kui ta seal ööseks käis, siis üldiselt ei piiratud nutiaega. Nüüd käib seal harva ja mulle meeldib, ei poolda palju ekraani taga istumist, sest ma näen, et tal sõltuvus kerge tekkima.
    Väiksem on 2. aastane ja ei kasuta veel nutiseadmeid, huvi puudub õnneks.
    Kui saab päris oma telefoni, siis olenevalt vanusest tuleb seda aega piirata. Mõtlen, et kui läheb kooli, siis ehk oleks kasu, saab vajadusel helistada. Samas pean siis tagama, et vahetunnid ei möödu telefonis mängides. Siis tuleb see äpp vist kasuks.
    Jagasin kah :D.

  • Avatar
    Vasta Kristi 3. mai 2019 at 18:05

    Meil koolilapsel oma telefonis paar mängu ja app family link. Ohjame päevast netis veedetud aega (1,5 h) ja üldse telefoni näppimis aega (kella 7-21) . Lisaks näitab app, kus laps on. Kuna telefoni pole igasugust sodi vaja ja nad võivad ohjeldamatult lollusi tõmmata, on mängude tõmbamine ka läbi vanemate. Kui kiidame mängu heaks, saab mängida.
    Pooldame rohkem õues mängimist ? ja teame endast, kuidas see sinine ekraan neelab aega

  • Avatar
    Vasta Kaisa 3. mai 2019 at 17:55

    Meil tahvelarvutil ongi eraldi lasterežiim kus saan ise panna kui pikalt laps seadet kasutada. Meil pandud 30minutit. Ja siis saab kasutada seal neid õppe ja asju mille ise olen sinna olnud. Tüdrukule meeldivad väga pusled ja nuputamis mängud. Poiss see vastu mängib rongi mängu jaa vaatab youtubest videoid ?

  • Avatar
    Vasta K 3. mai 2019 at 17:53

    Ma luban om 5 aastasel lapsel juutuubi vaadata ainult siis, kui ta aurutab. Õnneks väga tihti pole vaja aurutada.

  • Avatar
    Vasta Liisa 3. mai 2019 at 17:51

    Mina olen ka see halb ja paha inimene kes on lubanud lapsel liiga palju nutiseadmes olla. Youtube on üks halvim koht kus mu laps käib jubedaid multikaid vaatamas. Ma küll keelan kui näen et jälle mingi nõme minecraft ees on.. Vaataks siis mawa ja karu või muid vahvaid õpetlikke multikaid, aga ei. Olen ka tähele pannud et peale nutiseadmes olekut on laps tujukas ja pahur isegi kuri. Olen siis järk järgult jätnud seda seadmes olekut väheseks. Max tunnid õues ja lasteaias ja mujal ning siis laps ka rõõmsam ja tülisi tekib ka vähem ?
    Ma olen juba 9a hoogu võtnud et minna loomaaeda, koguaeg miskit vahele tulnud ning laps 5aastane ning jaksab seda maad käija ka juba ????

    • Avatar
      Vasta A 4. mai 2019 at 21:52

      Hetkel on 3 ja poole aastane suur nutiseadmete fänn. Ainult saaks kätte aga ma ei luba nii palju aega seal mängida nagu ta sooviks. Seadme ära võtmine on tihti suure kisa ja tüliga 🙁

      • Avatar
        Vasta Paula 22. mai 2019 at 20:12

        Kas te ei mõista, et teie enda käes on võim, palju lapsed nutinduses on. Kas te soovite, et teie lastest kasvaksid suhtlemisoskamatud, puupead, alaarenenud, ülekaalulised, psüühikahäiretega, agressiivsed inimesed? Uskumatu seltskond.