KODU

mida kasvuhoonesse panna?*

26. mai 2019

Tere taas! Jah, ma olen esimeselt osalt oma raamatuesitlustelt tagasi ja kindlasti räägin neist ka lähemalt, aga praegu  tahan ma teile hoopis rääkida, mida ma tegin täna, pikalt reisult koju tagasi jõudes.

Mul tekib iga aasta korra tunne, et ma tahaks näpud mulda saada. Üldiselt tassin ma aeda ampleid ja ostan Nõmme turult hunniku lilli, mis ma siis mööda aeda suvalt istutan, aga see aasta on sellega vähe keerulisem. Nimelt soojustati meil siin vundamenti ja kui ma ise arvasin, et ah, see selline paari päeva töö, et niks-naks ja valmis ta on, et …umbes mingid labidatega vennad tulevad siia ja ongi kiirelt tehtud, siis tegelikkuses kestis see kohutavalt kaua (okei mingi nädalakese) ja pool sellest ajast oli meil majja sisenemine ja väljumine lihtsalt läbi suure kraavi ronimisega rikastatud. Konkreetselt 1.5 sügavuse kraaviga oli maja ümbritsetud. Aga noh, sellest ma pean uue posti tegema, mul päris palju huvitavaid enne-pärast pilte. Või no MULLE huvitavaid, teile vb ei ole huvitav vahtida suvalist maja Männikul, kuhu on lambist megasuure kopaga kraav ümber kaevatud.

Igatahes tahtsin ma rääkida sellest, et tänu sellele kopa ringi sõitmisele ja suurtele kaevetöödele ei ole enam alles mu tavalisi kohti, kuhu lilli istutada. Terve aed on mingisuguse ebamäärase liiva-mulla kihi all ja reaalsuses tuleks esimesena üldse mulda juurde tellida, see siis rulliga lamedaks litsuda ja siis õhutada ja siis uus muru kasvama panna ja siis mõelda, et kuhu ja mis peenraid ja lillekaste me üldse panna saame ja tahame. Seega ei mingit lilleistutamist mulle.

Aga tulin mina reisult tagasi ja kodus oli kohe ERITI hea olla. Lapsed tundusid 200x armsamad kui enne ja kodu palju ilusam ja rohkem korras kui enne ja… Kõik on kuidagi nii oma ja mõnus ja hea. Tubli Kardo oli isegi kasvuhoone kokku pannud. Ta konkreetselt pani seda vist kolm nädalat kokku ja praegugi olla ÜKS mingi väike jupp kuskile veel panemata, aga igatahes oli kasvuhoone valmis ja ootas uhkes tühjuses seda hetke, kui me Nõmme turule lähme ja talle tomati- ja kurgitaimi toome.

Ma ei suutnud oodata. Nagunii oli korraks Selverisse asja, seega ostsin poest neid potikestes olevaid maitsetaimi ja tõin need koju, et nad kasvuhoonesse mulda panna. Ma tean, et nad hakkavad seal kenasti kasvama – Kardo on enne ka mu köögi ülejääke mulda pannud ja need on seal usinalt terve suve edasi kasvanud. Kuigi üldiselt maitsetaimi kasvatasime me enne ikka terrassil, aga noh, praegu meil lihtsalt ei ole terrassi. On see sama vana hea liiva-mulla segune plats.

Koriandrit on kaks, sest koriander on parim maitsetaim maailmas ❤️

Vähemalt on kasvuhoone, sain vähemalt oma “näpud mulda” vajaduse rahuldatud ja nüüd saan selle jälle edaspidi Kardo hooleks jätta, sest tema on selles tunduvalt parem. Ega ta eelmine suvi ilmaasjata “kasvuhoonemehe” videosid ei teinud. Lubas seegi suvi tegema hakata. Te oleksite pidanud ta nägu nägema, kui talvel männi otsast meie kasvuhoonele ilgem kuhi lund potsatas ja kasvuhoone katki läks, Kardo oli niiiiiii kurb. Aga õnneks saime me Hansapostist uue (täpselt samasuguse ja sama suure) kasvuhoone, millega sai kauba peale megasuure hunniku turvast, sama pakkumine kehtib ka praegu – SIIN.

Ma ütlen ausalt, et kui te seda kokku panema hakkate, siis kutsuge kohe heaga sõber appi. Kardo pusserdas nii kaua üksinda, aga tegelikult on seal vaja neid juppe välja lõigata ja paika panna ja kuna need on nii suured, siis üksi võtab see kõik kohutavalt aega. Nagu öeldud, siis üks tükk on meilgi siiani puudu, aga noh, Kardo lubas lähiajal ta täitsa valmis teha. Üldse ega see kasvuhoone püsti panemine ei ole naljategu. Alla tuleb ju ehitada puidust alus või vundament ja sisse ehitada ka mingi… osa, et kuhu taimed panna. Seekord vedas – eelmise kasvuhoone üles panemisel oli pool tööd tehtud ja nüüd sai neid edasi kasutada.

Sinna tulevad veel tomatid ja kurgid kasvama. Ehk mõni tsillitaim ka – mõtlesimegi nt Hortesesse või Nõmme turule minna, sealt saab raudselt hunniku igasuguseid põnevaid taimi. Näiteks pidavat arbuusid ja melonid meie kliimas täitsa okeilt kasvama, lihtsalt pisikeseks jäävad, aga mis siis. Ma ise ükskord kasvatasin kompostihunnikus kõrvitsat, aga seda küll kasvuhoonesse panna mõtet pole, sest see kasvab niiiiii suure ala peal, et üks kasvuhoone võib seda üht kõrvitsat täis olla.

*Haha, sidebar. Ma mäletan, et ma kirjutasin ka kunagi oma kõrvitsakasvatusest ja pilte tegin ka, seega ma hakkasin blogist otsima seda postitust (post SIIN).

Kardo: Mis teed?
Ma: Kunagi ma kasvatasin ühte kõrvitsat…
Kardo: …ja nüüd sa googeldad, et mis temast saanud on ja kuhu ta jõudnud on?

Edasi jätkus meie jutuajamine läbi naeru ette kujutamisega, et mu kõrvits elab New Yorkis penthouses ja tal raudselt narkoprobleemid ?‍♀️ Ma ei tea, miks me nii normaalset juttu ajame kodus ?*

Mida põnevat veel kasvuhoonesse panna võiks? Väljapoole kasvuhoonet tuleb meil veel herneid ja maasikaid ja vaarikaid ja rohelist sibulat plaanisin peenrakese teha. Aga ma ei suuda unistamist lõpetada, et KUNAGI on meie aed täitsa valmis ja täis lilli ja marju ja värve. ❤️

Kas teil on kasvuhoone? Mis seal kasvab? Korteriinimesed – kas midagi aknalaual kasvatate?

*Kasvuhoone on kingitus Hansapostilt

Loe ka neid postitusi!

58 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Mairi 31. mai 2019 at 22:25

    Meil on kasvuhoones tomatid need hästi suured ja teine sort on need pisikesed kobartomatid. Punast pabrikat panime ka kasvuhoonesse kuna lastele meeldib seda süüa.
    väljaspool kasvuhoonet tuleb värske kurk ja herneid. Maas juba kasvavavad petersell ja piparmünt. Piparmündi tee on ju maalima parim. Lisaks on kasvamas veel roheline sibul, till ja rabarber. Rabarberist oleme teinud kooki ja kisselli.

  • Avatar
    Vasta Anu 28. mai 2019 at 23:04

    Mul on päris suur kasvuhoone- kurk, tomat, sibul, till, 4 sorti lehtsalat, porgand, punapeet, apteegitill, redis. Paras “Tootsi” kasvuhoone

    • Avatar
      Vasta Mallu 29. mai 2019 at 21:09

      Täiega mõnus ju! 🙂

  • Avatar
    Vasta SS 27. mai 2019 at 20:03

    Ise rohenäpp pole, aga mul on toredad vanaemad, kes on! Ühel vanaemal on alati 70 +/- 5 tomatitaime ringis kasvuhoones. Kui kõrghooaeg on, siis muidugi saab kõikidele tuttavatele ka jagatud, sest ise ei jõua ära süüa. Sorte on nii 15 erinevat umbes, kollane pirnikujuline (pisikesed, nagu kirsstomatid), triibuline, rohelisi jne jne. Üldiselt tuleks ise ka vanaemale kõrvale minna, et nipid selgeks õppida, sest kunagi tahaks ka osata nii maitsvaid tomateid kasvatada 🙂 Kardole jätkuvat indu rohenäpp olla, minu meelest on nii äge, et ta viitsib sellise asjaga majandada!

    • Avatar
      Vasta Mallu 29. mai 2019 at 21:11

      mmmm, oma (vanaema) kasvatatud tomatid on parimad!

  • Avatar
    Vasta Marge 27. mai 2019 at 18:59

    Mul kasvuhoonet ei ole, aga terrass on täis maitsetaimedega kaste. Kuna ma ei märkinud, kus mis kasvab, siis peab ootama kuni need suuremad on, et aru saada, mis kasvama läks 🙂
    Kas keegi teab,, kust saab rabarberi taimi?

    • Avatar
      Vasta Siram 28. mai 2019 at 08:00

      Rabarberit peaks saama igast puukoolist või aiandist.. nt eile Juhani puukoolis ma nägin 🙂

    • Avatar
      Vasta Mallu 29. mai 2019 at 21:12

      Vähemalt on põnev 😀

  • Avatar
    Vasta Anneli 27. mai 2019 at 15:27

    Nüüd ma võtan küll sõna ?
    Olen täielik rohenäpp! Elan lasnamäel, oman klaasitud rõdu ja alates aprillist täidab mu rõdu kasvuhoone rolli. Hetkel kasvatan seal paprikat, kolme sorti tšillit, tomateid, kurki ja muidugi lilli. Seemneid sai mulda veits palju, nii et osa olen müüki pannud ja ostetakse rohkem kui müüa raatsin ? Osad istikud tahan veel maakodusse viia, kus on õige kasvuhoone. Nii et jah, ka lasnamäel elamine ei peata mind, mässan siin rahumeeli oma taimedega!

    • Avatar
      Vasta Mallu 29. mai 2019 at 21:12

      Nii lahe!

  • Avatar
    Vasta Siram 27. mai 2019 at 08:29

    Mul ka see aasta esimest korda kasvuhoone ja sinna läksid peale tomati-kurgi paprikad, erinevad lehtsalatid, redis, till, sibul, basiilik, jääsalat, spinat. Õues on suvikõrvits, hapuoblikas, rabarber, kartul prooviks, porgand, peet, kurk, sibul, murlauk, lisaks eraldi peenrakastid hernele ja maasikatele. Samasse peenrasse köögiviljadega külvasin ka söödavaid lilli kaunistuseks, kress ja saialill.. 🙂 Huuh..ma nii põnevil ja tahaks veel külvat, mul natuke veel ruumi on.. tahaks ka prooviks arbuusi veel kasvuhoonesse ja viinamarju..lisaks füüsalit ka.. peab veel jahile minema 😛

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2019 at 08:54

      jumal, kui suur kasvuhoone sul on 😀

  • Avatar
    Vasta neiu 26. mai 2019 at 23:02

    Me kaks aastat oma aia “arendust” teinud. Lastele söömiseks on sõstrad – punane, must ja uuena ka valge. Lisaks vanu ja vastupidanud tikripõõsaid ja üks vana kirss. Juurde panime kuu tagasi kaks maguskirssi. Peenrasse sai redis, porgand, hernes, till. Stevia oli naabrinaisel ja tahaks endale ka, pean Bauhofis silmad lahti hoidma – lapsed olid nende suhkrulehtede üle niiiiii õnnelikud. Kasvuhoonet veel ei ole, ootan veidi laste kasvamist enne kui veel kohustusi kasvatada saab:)

    • Avatar
      Vasta Mallu 29. mai 2019 at 21:14

      Oo, pean ka stevia nimekirja panema 😛

  • Avatar
    Vasta Nets 26. mai 2019 at 22:11

    Mul on eriti sel aastal tulnud ka see “tahaks asju kasvatada” tunne. Kuna ma elan korteris, siis ma käin nii tihti kui võimalik vanaemal külas, saan teda aias ja kasvuhoones aidata ning ta annab vastu mulle vilju ja taimi, nt praegu mul rõdul kasvab mitu lehtsalati ja basiiliku potti. Rohkem ei julge hetkel asju juurde võtta, sest pulmaks soovisime lõikelillede asemel potililli ja maitsetaimi. Pärast on terve rõdu hõivatud. 😀

    • Avatar
      Vasta Mallu 29. mai 2019 at 21:14

      Ilmselt ongi 😀

  • Avatar
    Vasta A. 26. mai 2019 at 20:38

    Oiii minu paps müüb Nõmme turul oma tomatitaimi, mille üle ta jõhkralt uhke on 😀 Aga sa pead kiirustama, sest need peaksid juba ammu maas olema, et mingit saaki saada.

    Kasvuhooned on meil maast laeni igasuguseid coole maitsetaimi ja asju täis. Basiilik on nt mu suur lemmik, aga seda on ka lihtsam potis köögilaual hoida, kui päevas mitu korda kasvuhoonesse joosta, et paar lehte basiiilikut oma toidu sisse puistada. Arbuusid on vist ka meil ja jäävad tõesti pisikeseks, aga minu teada olid üsna magusad.

    Ma ise paneks selliseid maitseaineid, mida ise ka kasutate, salatilehte, sest no suvel hea salat alati must be ja no kurk/tomat ka selline basic asi, mis ikka olemas võiks olla kui juba kasvuhoone on. Aga eks see kõik tahab jõhkralt toimetamist ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2019 at 08:55

      Kuidas ma su papsi Nõmmelt leida võiks :O?

      • Avatar
        Vasta M 30. mai 2019 at 14:35

        Ei jaksa kommentaare üle lugeda aga kui keegi soovitanud pole, siis saab kasvuhoones edukalt ka viinamarju kasvatada. Kasvõi üks põõsas, asi seegi ju 😀 kahjuks ise ei oska näpunäiteid anda nende kasvatamise osas…vb kui taim istutada siis saab alles järgmisel aastal vilju 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 26. mai 2019 at 18:14

    Proovin see aasta rõdul kasvatada maitsetaimi, salatit ja rõdutomateid. Eks elame-näeme kuidas välja tuleb. Nii tahaks kasvuhooonet, et oma kurke, tomateid jne saada

    • Avatar
      Vasta Mallu 29. mai 2019 at 21:15

      Asi seegi, et rõdult midagi saab 🙂

  • Avatar
    Vasta Jannu 26. mai 2019 at 17:56

    noo paprika,tomat,kurk need on minulgi aga ma esimest korda elus panin kartulid ka kasvuhoone teiste liikmetega kokku elama 😉 Ja teine on täitsa kohanenud 😉 Noo ja redis ka mida juba saab näost sisse ajada 😉

    • Avatar
      Vasta Mallu 29. mai 2019 at 21:15

      Mõnus 🙂

  • Avatar
    Vasta Käts 26. mai 2019 at 16:15

    Mul on korteris aknalaual click and grow ja seal saab igast manti ilma suure vaevata kasvatada, ainult lisan vett.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. mai 2019 at 16:42

      Ma olen kuulnud, et see mega äge asi 🙂

  • Avatar
    Vasta shame 26. mai 2019 at 14:40

    what its like being grown ass KIUSAJA? Häbi!

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. mai 2019 at 14:58

      Et kui mainida, et korraldaja osaleb enda korraldatu üritusel, siis see on kiusamine? Kui see nii solvav on, siis ehk tasuks mitte osaleda? ?‍♀️

  • Avatar
    Vasta Keidy 26. mai 2019 at 14:13

    Isa pani kõvasti suurema üksi kokku. Aeg-ajalt oli kedagi toetamiseks/hoidmiseks vaja. Aga kasvuhoones peaks vist viinamari ka kasvama. Arbuusiga on meil see jama olnud, et enne kui valmis saab, leiame ussiaugu. Sellega vist hiljaks ka jäänud, taime oleks mõistlik ette kasvatada, vähesed seemned lähevad üldse kasvama ka.

    • Avatar
      Vasta Haldjapiiga 26. mai 2019 at 20:12

      Meil kasvab viinamari maja lõunaservas, igasuguse kasvuhooneta. Viisakusest võiks talvel katta. Marju saab alati.

  • Avatar
    Vasta Kats. 26. mai 2019 at 13:20

    Kasse kasvatan aknalaual, sest muud ei saaks?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. mai 2019 at 13:33

      kuidas kasvavad ka 😀

      • Avatar
        Vasta Vaike 26. mai 2019 at 13:41

        Minu oma kasvab hästi. Eriti hetkel ema juures nuumal olles. 😀

        • Mallu
          Vasta Mallu 26. mai 2019 at 14:02

          saad tagasi 14 kilose juraka 😀

  • Avatar
    Vasta Nimi 26. mai 2019 at 12:53

    Seda kasvuhoonet on tõesti megaraske kokku saada, juhend veits puudulik. Meil kulus 2 peale 2 päeva ja väga palju närve ? aga kokku sai ja super kasvuhoone.
    Mis aga kirjutama ajendas oli hoopiski Lotte, sõbrake nii õnnetu viimastel piltidel alati, ega ta ometi haige ei ole?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. mai 2019 at 12:56

      Juhend oli jah nagu ta oli. Lotte ei ole kurb, tal lihtsalt pole kõrvad alati üleval 😀 Haige ka pole!

  • Avatar
    Vasta Anna 26. mai 2019 at 12:05

    Oh, oleks sa varem öelnud, et sa tomateid tahad istutada… mul ema juures on neid igal kevadel niiii palju, et me konkteetselt tassime kõikidele tuttavale neid istikuid. Oleks sullegi heameelega neid toonud. ??

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. mai 2019 at 12:56

      No uuel kevadel tead :D!

  • Avatar
    Vasta carmen 26. mai 2019 at 11:47

    Korteris kolmas aasta kirsstomatid. Vilma sort. Salatit on ka nüüd. Kunagi kasvatasin piparmünti(rohemünti vms münti) ja tilli ka.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. mai 2019 at 12:57

      Piparmünti on nii mõnus ise kasvatada, see levib täiega ja nii mõnus sellest teed teha.

  • Avatar
    Vasta Marta 26. mai 2019 at 11:44

    Kuna ma olen maakas linnakorteris, siis kasvab mu aknalaual tomateid, pomelo, kumkvaat, draakonvilja taimed ja rõdul on herneeeed. Mees iga päev koju tulles on hirmul, et mida see segane jälle teinud on ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. mai 2019 at 12:57

      draakonvili kasvab ka? :O

  • Avatar
    Vasta Marju 26. mai 2019 at 11:36

    Esiteks tahtsin kurta, et suht imelik on sind ikka unes näha. Tulin sulle külla nagu oma jope kunagi. Lapsed mängisid ja jäime öömajale. Majutasid meid kuskil koridoris. Siis hilisõhtul tuli meelde, et oot ma ju tegelt pole suga tuttav, veits imelik ehk niiviisi ööseks jääda. Et oleme raudselt tüliks. Korjasin kodinad kokku ja hakkasin siis keset ööd minema. Ja sisse jäigi see veider segu familiaarsusest ja võõrast inimesest.
    Aga meil kasvab kasvuhoones püsitaimena ja täitsa hooldust mitte vajavana murulauk. Kevadel kui esimest korda kasvuhoonesse nina pista suvatsesin oli too juba suur ja rikkalik. Mine aind ja korja. Ise arvan, et lisaks tomatile panen ka basiilikut see aasta.

    • Avatar
      Vasta Mallu 29. mai 2019 at 21:19

      Haha norm uni 😀 Pane muidugi, isekasvatatud tomat ja basiilik koos, njämmm!

  • Avatar
    Vasta maakas 26. mai 2019 at 11:02

    Minul kasvab ka igasuguseid maitsetaimi, aga no ei suuda välja mõelda, mida selle kasvava koriandriga teha. Kuhu sa teda paned? Mille sisse ta sobib? Nt nagu basiilik ja tomat on koos suurepärane kindel kooslus, aga äkki koriandril ka midagi sarnast. Maitse poolest pole just lemmik, aga mõtlesin et prooviks ja äkki hakkab ikka meeldima.

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. mai 2019 at 08:57

      IGALE POOLE! Tomatiga sobib imeliselt, aga tegelt suht kõigega, nt india toitudele – sealt ma ta endale avastasingi.

      • Avatar
        Vasta Kaja 28. mai 2019 at 11:43

        Mul kulus mitu aastat, et koriandrit armastama hakata. esimesed kaks aastat viisin otse peenralt komposti, aga nüüd armastan üliväga

  • Avatar
    Vasta Tuti 26. mai 2019 at 10:54

    Aga miks sama maja samasse kohta? Kas ei karda, et samalt oksalt järgmine hunnik lund kukub? Või kärpisite männioksa? 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. mai 2019 at 10:56

      No esiteks samasse kohta, sest kogu ettevalmistus oli tehtud samasse kohta (kõik vundamendid ja värgid), enne talve tulekut laseme kinldasti kärpida ka jah, sest ega see lumi vaid kasvuhoonele ohtlik pole, mõtle kui mõni laps oleks sattunud alla vms.

  • Avatar
    Vasta Laura 26. mai 2019 at 10:52

    Me kasvatame tomateid, kurki ja baklažaani. Suvikõrvitsat soovitan ka kasvatada sul, väiksem taim ja annab palju vilja pikka aega.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. mai 2019 at 10:53

      ma mõtlesin suvikõrvitsale, aga nagu mäletan, et see ka levis täiega laiali?

      • Avatar
        Vasta Kaja 28. mai 2019 at 11:42

        On ka sellist sorti, mis eriti kuhugi ei levi. kasvab põõsana ühe varre otsas.

        • Mallu
          Vasta Mallu 28. mai 2019 at 19:12

          oskad sorti ka öelda?

  • Avatar
    Vasta Maarja 26. mai 2019 at 10:27

    Minu kallis kaasa ehitas mulle emadepäeva kingituseks täitsa oma kasvuhoone! ? See on 95% taaskasutus – vanadest akendest tehtud, just selline nagu ma olin pikka aega soovinud. Seal kasvab 5 erinevat tomatisorti, 2 erinevat paprika sorti, chilli, arbuus, loofa, sidrunikurk ja 2 erinevat kasvuhoone kurki. Lisaks veel rucola, spinat ja petersell. Ei jõua ära oodata, millal juba saaki saab. Lisaks on veel õues palju lilli, roose ja kõike muud. Naudin ülekõige seda kui saab sõrmed mullaseks teha ja ise midagi kasvatada ja aeda planeerida, see on igikestev projekt kuna ideod nii palju. Ei kujuta üldse ettegi enam, et peaks elama korteris ja ei oleks võimalik oma aias aega veeta ja erinevaid taimi kasvatada..

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. mai 2019 at 10:49

      Ooo, mis huvitav asi on sidrunkurk? Ja loofa? Kui Kardo oleks nullist kasvuhoonet tegema hakanud, siis see oleks valminud 5775 aastat :D:D

    • Avatar
      Vasta Mai 26. mai 2019 at 14:15

      Näita palun akendest kasvuhoone pilte.

  • Avatar
    Vasta Evelin 26. mai 2019 at 10:22

    Ma sel aastal juba tükk aega mõtlen, et tahaks rõdule/ aknalauale midagi kasvama panna, aga mul on ju kass ja kardan, et retsib äkki ära ja kraabib potid mullast tühjaks. Ma päris kogu aeg ei saa ka püssiga kõrval valvata:D

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. mai 2019 at 10:49

      Mul korteris elades ka rõdul kasvas manti ja kasse väga ei huvitanud ?‍♀️?‍♀️

      • Avatar
        Vasta Evelin 26. mai 2019 at 11:12

        No proovima peab. Kui hakkab liigset huvi tundma, eks siis mõtlen, mis selle probleemiga teha.