JUMALAITA KURB ON OLLA LAPSED

täielik haigemaja…

5. juuni 2019

Totaalne õudukas. Üleeile rääkis Mari, et tal on hammas väga valus. Sõi teine just porgandit, hammustas ja nii valus oli, et lausa võttis nutu lahti. Panin kiirelt Gaili juurde aja, saime kohe järgmiseks päevaks löögile. Vahepeal oli Mari täitsa harjunud minuga koos hambaarstil käima, aga siis tegime me saatusliku vea ja lasime Maril siis mulle suhu vaadata, kui seal veidi verd tuli. Mari  tõmbus näost kaameks, tõmbas jope selga ja edaspidi kaasa tulla ei tahtnud. Noh, ega ma ei sundinud ka, aga kui inimene ikka nii nutab valust, siis paraku valikuvõimalust minekuks ei ole.

Mari keeldus tooli istumast, aga seistes lubas endale suhu vaadata. Esiteks kui arst küsis, et milline hammas tal valutab, näitas ta hoopis teist hammast, mida mulle kodus korduvalt näidanud oli. Gaili katsus igemed üle ja visuaalselt ei tundunud, et midagi seal häda oleks, põletikku vms ei paistnud, seega jäime arvamusele, et äkki jäi porgand kuidagi hammaste vahele ja tegi haiget või miskit. Olenemata enda vastumeelsusest ja mitte eriti koostöövalmis olemise eest, sai ta siiski lausa diplomi ja auhinna kaasa, et järgmine kord julgem tulla oleks.

Oleks ma teadnud, et see hetk nii ruttu tuleb. Öösel ärkas Mari paaniliselt nuttes, et tal on hammas NII valus ja oli valmis lausa kohe hambaarstile minema ja nuttis niii südantlõhestavalt, et mul hakkas inimesest kohe väga kahju. Nutuga ajas ta üles ka Lende ja Martagi, nii et öö oli kergelt öeldes hullumaja, sest poole öö pealt sain ma aru, et ka Martal on nohu. Ja mitte natukene, vaid lausa nii, et luttigi suus hoida ei saanud ja sööta vaid istudes.

Hommikul palus Gaili mul Mari hammastest pilti teha ja nendelt nägime me kahte asja. Ühe päevaga oli tekkinud hambasse põletik (seesama, mis ta mulle näitas, mitte see, mida eile hambaarstile) ja lisaks oli tal lambist kasvanud esimene jäävhammas. Kahjuks olemasoleva hamba TAHA ? Hambaarst õnneks ütles, et kui piimakas eest tuleb, siis on lootus, et läheb ikka paika, aga võib-olla on Maril lõpuks breketeid vaja. No VAENE laps, mida ma muud oskan öelda. Kuna aga põletik on nii valus, siis pole mõtet Mari torkima hakata, ega ta teha ei laseks mitte midagi, kui isegi näpuga puutumine haiget teeb. Seega määrati talle nüüd antibiootikumid ja neid peab ta nüüd võtma, kuni põletik kaob ja siis vaatame edasi, mis nende hammastega saab. See kõik on lihtsalt õudne, sest alles eelmine suvi oli see, kui Mari näost paiste läks ja see oli kohutav?

Eriti lambikohas olev hammas….

Kirsiks tordil on Maril  täna tekkinud mega nohu ja köha, süüa ta eriti midagi ei saa ja üldse on ta suur hunnik õnnetust.

Nii me siin elame. Vahepeal keegi nutab ja tihub ja kellelelgi on vaja auru ja teisele ninaimurit ja kolmandale juua ja siis on tarvis midagi süüa ja kõigele lisaks on maja totaalselt segamini, koristaja puhkusel ja õues oleks niii palju teha. Eile panime aiamööbli kokku, täna paigaldatakse aiamajakest.

Kogu selles segaduses ei saa Kardo ikka veel lapsi sülle võtta, ega midagi tõsta, niiet ma muudkui käin ja tõstan ja toon ja tassin ja …tuleks see taevaisa ükskord appi. Parimad sõbrad on külm Värska, inhalaator ja tatiimur. Glam life, mis muud.

ustav Nosiboo

Ühe surakaga nii palju tatti – sry, veits rõve 😀

Meil on GT inhalaatot, aga SEE on umbes sama vist ?‍♀️ (instas juba kõik küsisid, ennetan)

Konkreetselt EI taha, et mu lapsed haiged on ja et neil valus või halb oleks, niii vastik tunne on sees siis. Aga ainukene hea noot siin postis on see, et täna kell pool 10 on Malluka Suvi maal esimene osa ja ma ütlen kohe ära, et see on päris tore vaatamine 🙂 Kelle lapsed ei maga, siis visake silm peale, ikka Kanal2 peal! ?

Loe ka neid postitusi!

31 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta K. 6. juuni 2019 at 12:42

    Ka minul kasvasid sama vanalt kaks esimest alumist jäävhammast piimakate taha. Tükk aega käisin ringi endal kaks paari hambaid all keskel… Lõpuks kui piimakad eest ära tulid, liikusid alumised jäävhambad üsna kiirelt kenasti ettepoole omale kohale.. Kõik hambad on sellest ajast kenasti sirgelt reas.
    Eks see jäävhammaste ‘kasvatamise’ periood olegi veider aeg. Kindlasti saab Maril ka kõik kenasti korda ja muretseda pole põhjust! 🙂

  • Avatar
    Vasta K. 6. juuni 2019 at 11:24

    Sama vanalt kui Mari praegu, kartsin ma hambaarsti nagu tuld.. mäletan sellist seika, mil keeldusin autost välja minemast ja lihtsalt röökisin kuni mul ema alla andis ja loobus sellest katsest.. Samas edaspidi käisin arsti juures vabatahtlikult ja ilma suurema kisata 😀 😀 Sain breketid kui olin u 13 ja kandsin neid alla 2 aasta. Mäletan seda aega kõike positiivsena – peale igat ortodondi juures käimist olid hambad küll vähe tundlikud ja midagi katki närida ebameeldiv, kuid tänu nendele on mul täna hambad ilusti sirgelt reas ja selles kõiges pean tänama oma ema, kes kuulas hambaarsti kui öeldi, et mul on kindlasti breketeid vaja.. 🙂 🙂

  • Avatar
    Vasta Vaike 6. juuni 2019 at 09:26

    Kuigi mul endal lapsi veel ei ole, siis tean, et haige laps on k6ige valusam pilt vist üldse. Mäletan, kui väike sugulane valude pärast nuttis. Ma oleks parema meelega mitu korda ise selle valu v6tnud, kui näinud teda piinlemas. Nii pisike ja nii kurb.

  • Avatar
    Vasta Triin 5. juuni 2019 at 22:49

    Mul mõlema probleemiga kaasarääkimist seekord. Just olid samuti mõlemad lapsed haiged. Väiksemal kolmenädalaselt nohu ja köha ja suuremal oli kolm päeva nii kõrge palavik, et pidime lausa EMOs käima, sest sonis ja ei suutnud ärkvel olla. See oli jube. Ikka iga päev sai nutta.
    Aga mul endal tulid kah hambad niimoodi teiste taha ja kah arst soovitas keelega pidevalt lükata ja liikusid ilusti õigele kohale. Hiljem tuli veel ülemine silmhammas piimaka ette, see päris õigele kohale ei liikunud, aga mkh, olengi huvitavam 🙂

  • Avatar
    Vasta Merje 5. juuni 2019 at 22:30

    Mina soovitaks lasta see hammas eest ära tõmmata. Muidugi ei taha lapsele haiget teha ja see hamba tõmbamine on ikka väga vastik. Aga mu väiksel sugulasel oli sama keiss ja ei liikunud see hammas pärast enam kuskile paika. Teine hambaarst kelle juurde nüüd mitu aastat hiljem läks. Ütles, et selle oleks pidanud kohe eest tõmbama siis oleks paika läinud. Nüüd pannakse breketid ?

  • Avatar
    Vasta Rika 5. juuni 2019 at 21:30

    Mul vanemal pojal tulid ka mõlemad esimesed alumised jäävhambad samamoodi, et kasvasid sisemisse ritta nö alguses. Ehk siis seetõttu ei lükanud ka piimakaid eest lahti ning tuli siis minna ja lasta alumised hambad ise välja tõmmata, et uued jäävhambad saaksid omale ruumi kasvamiseks. Läksid väga kenasti oma õigele kohale tagasi veidi ajaga, kui piimakad eest ära olid. Nii et tõenäoliselt ikka lähevad ise oma kohale ja breketeid pole vaja.

  • Avatar
    Vasta Jess 5. juuni 2019 at 20:05

    Meil aitas põletiku ja nohuga kalanhoe taim (loodan et kirjutasin õigesti) hambale võtsin tüki lehte tegin küünega augud sisse ja panin igemele kus põletik oli ca 3 tunniga tuli mäda (põletik) välja.
    Nohuga võtsin ühe lehe lasin läbi küüslaugupressi ja tilgutasin ninna jäi üle ainult aevastamist oodata ja nii see tatt välja tuli. 🙂

  • Avatar
    Vasta Geidi 5. juuni 2019 at 19:56

    Tänks, et saate aega meelde tuletasid,ma juba unustanud 😀
    Ma üritan elus ja tervena hoida last kel puudub keha ventilatsioon (ta higinäärmed ei tööta) ja lisaks on tal kips, seega jahe vann pole lahendus. Aga mul on siiski kergem.
    Palju tervisi ja kannatlikku meelt teile!

  • Avatar
    Vasta Anette 5. juuni 2019 at 19:48

    Olen hambaarst ja jälgin alati kõige suurema põnevusega just igasugu hammastega seotud postitusi. Põnev lugeda, kuidas patsient kogu seda maailma näeb. Mari hambalood on mulle hinge läinud, kahju väiksest!

    Kõigepealt väike tähelepanek. Ma kahtlen kas tegu on Mari esimese jäävhambaga. Enamasti lõikuvad kõigepealt esimesed alumised jäävmolaarid. Neid tasub otsida alumises hambareas piimahammaste tagant ehk siis soovitan lugeda lapse alumises hambareas olevad hambad kokku. Kui neid on 10tk, siis on tõesti tegu esimese jäävhambaga, ent kui rohkem, siis on jäävhambaid suus juba rohkem. Ja see tähendab vajadust kontrollida veel hoolikamalt kas laps ikka peseb enda hambaid ja kindlasti siis juba fluoriidi sisaldava, täiskavanute hambapastaga ja mitte mingi tita pastaga, mis ta hambaid ei kaitse.

    Teiseks see valutava hamba lugu.. aasta tagasi tehtud pildilt on näha, et paistes on meie poolt vaadates parem näopool ehk siis põletik on paremal. Vaadates sinu tehtud fotot, siis on näha, et paremal pool tagantpoolt lugema hakates oleval piimahambal on hiiglaslik täidis ning lisaks on hammas värvunud roosakalt. Viimane on tüüpiline “surnud hamba” tunnus. Ühe visiidiga sellist hammast korda ei saa, kui just hammast ei eemalda. Õige ravi sellisele hambale ongi hamba eemaldamine, sest nii kaua põletikuga olnud hammast korralikult ravida enam ei õnnestu (piimahammastele teostatakse väga harva juureravi). Tegelikult peaks see hammas vahetuma jäävhamba vastu alles 11-12–aastaselt. Ilmselgelt nii kaua see piimahammas vastu ei pea ja kui ei taha sageli (ehk siis iga immuunsüsteemi nõrgenemise korral kui krooniline hamba all olev põletik jälle ägeneb) lapse valu taluda, siis tulebki hammas eemaldada ja edasi on juba vajalik ortodondi nõu- kas teha mingisugune kohahoidja või kuidas edasi. Samas hamba mitte eemaldamine tähendab lapse jaoks pidevat võitlust põletikuga. Isegi kui laps valu ei kaeba ja lapsed on meeletult kannatlikud(!), siis sellise hamba peale laps süües hammustada ei saa. Aga jah, hamba eemaldamine pole kunagi lapsele meeldiv, eriti selliste põletikuliste hammaste puhul. Edu!

  • Avatar
    Vasta Merle 5. juuni 2019 at 18:15

    Minu 9-aastasel oli eile mandlilõikus. Ma võtaks iga kell mõne nohu või midagi…see valutav ja õnnetu laps, kes lihtsalt sülle ronides nutab… ise on juba pool meest suur, aga õnnetu olles poeb sülle ja pühib pisarad minu särki. Mu süda tahab lõhki minna, no nii võtaks kogu ta valu ja kurbuse ära! Jäätist ei jaksa ka nii palju osta kui talle kuluks praegu.
    Nii, et võtan klubisse kirja end! Unetud ööd ja mässamine, kestvusega vähemalt kaks nädalat.

    • Avatar
      Vasta carmen 6. juuni 2019 at 15:54

      Iga 4h tagant ikka valuvaigistit annad? Mul oli eelmisel aastal opp ja lapsel ka mõni kuu varem, valuvaigistit tuleb anda, ennetavalt ja no nädal kohe kindlasti, pigem kauem

  • Avatar
    Vasta Johhi 5. juuni 2019 at 18:00

    Kurat Mallu ma just sõin kui see tatipurk ette tuli, ole meheks pane hoiatus järgmine kird ‘not safe for eating’ 😀

    • Avatar
      Vasta Mallu 13. juuni 2019 at 22:59

      Ups 😀

  • Avatar
    Vasta Stella 5. juuni 2019 at 17:44

    Minu suuremal lapsel natuke enne 5a saamist liikusid mõlemad alumised hambad ja tagant tulid teised. Kenasti 2 korraga ikka. Hambaarst tõmbas need piinavad välja ja ütles et küll need uued õige koha peale lähevad. Ja võin öelda, et kuskil 4 kuud hiljem on suht kensti paigas kus olema peab.

  • Avatar
    Vasta K. 5. juuni 2019 at 17:35

    Meil läks ka hammastega sama õnnetult. Ja tulevikus ootabki breketiaeg, sest üks ülemine hammas tänu piimakale risti. Sõna otseses mõttes. ja alumine hammas ka natuke viltu aga ülemine poole hulllemas seisus. Saime ka viimasel hetkel jaole. Avastasin niisamuti piimahamba tagant jäävhamba. Järgmisel päeval lasime välja tõmmata aga kasu ei olnudki.
    Aga ole tubli ja pea vastu!

  • Avatar
    Vasta Heidi 5. juuni 2019 at 17:26

    Meil tuli ka alumised nii…hambaarst rahustas kohe ära et need liiguvad tagasi ja nii oligi. Nüüd tulid ülemised kaks ära ? septembris saab 6.

    • Avatar
      Vasta Mallu 13. juuni 2019 at 22:58

      Loodetavasti Maril läheb samamoodi

  • Avatar
    Vasta Piret 5. juuni 2019 at 17:21

    Vaene laps jah… Minu lapsel vastupidine mure…. ülevalt 4 piimahammast välja tulnud, üks esihammas kasvas ka asemele, teisi jäävhambaid ei paista juba 5 kuud kuskilt ja laps näeb nii hambutu välja… juba koolilaps ka ja teised narrivad, et hambutu on ? justkui ta ise saaks neid hambaid kasvatada… Lapsest nii kahju…
    Miks ei õpetata kodudes lapsi, et teisi ei narrita???

    • Avatar
      Vasta Mallu 13. juuni 2019 at 22:57

      Kahjuks kõigile tõesti ei õpetata 🙁

  • Avatar
    Vasta Jane 5. juuni 2019 at 17:21

    Ohh nii tuttav olukord. Vanemal 2 nädalat tagasi palavik ja nohu, siis nooremal(2kuune) nädal tagasi nohu ja köha. Nüüd tagatipuks vanemal lapsel pühapäevast alates tuulerõuged ja veel raskel kujul. Palavik 39, suu ja muud limaskestad ville täis ning öösel valust ja palavikust röökiv laps. Õues rannailmad ja meie kössitame toas.

  • Avatar
    Vasta Kristi 5. juuni 2019 at 17:09

    Mul tulid tüdrukule samamoodi alumised esimesed jäävhambad piimakate taha. Kui seda märkasin, läksime hambaarsti juurde(õnneks ta väga ei pelga) ja too tõmbas piimakad kohe eest ära. Ütles, et kui uus hammas niimoodi mööda kasvab, pole seda piimakat miski enam lükkamas ja too võib sinna päris pikalt hängima jääda ja uued kasvavadki viltu. Peale seda käskis keelega neid uusi välja poole nügida ja nüüdseks ongi juba täitsa õige koha peal. Enam-vähem samapalju oli väljas, siuke nurgake, aga kaks korraga. Rohkem jäävhambaid ei paista veel tulemas, kuigi sügisest juba koolilaps. Hambaarst oli ka tore ja kaval, tegi tuimestuse nii, et laps ei jõudnud protestima hakatagi. Väljatõmbamise ajal oli tal paha küll ja pigistas kätt aga oli vapper ka lasi ikka lõpuni teha. Ja olidki väga pika juurega need veel, mitte sellised kontsud nagu oma ajast mäletan :/ Igatahes, sellele tasuks vb ikka mõelda kui see põletik järele annab. Aga pea vastu ja no, sa pole üksi 😉

    • Avatar
      Vasta Mallu 13. juuni 2019 at 22:56

      Tal juba loksuvad need esimesed, nii et vast tulevad ise eest ära.

  • Avatar
    Vasta A 5. juuni 2019 at 17:06

    Mul küll üks laps aga tean mida tunned. Ma ei soovi ka et ta haigeks jääks sest siis endal nii paha.
    Malluka suvi juba salvestusse lisatud. Sest sel kellal käime koeraga ja hakkan last magama sättima.

  • Avatar
    Vasta A4 5. juuni 2019 at 17:00

    Meil juba kuu aega paras haigemaja siin. Algas väiksemal köha-nohuga, sai terveks, hakkas vanem laps köhima, sai terveks ja jälle väiksem. Siis õnnestus vanemal tuulerõuged saada ja nüüd istume kõik kodus, väiksem köhib ja tatistab ja suurem täpiline. Õnneks palavikku pole ja tuju hea. Ja kindlasti kui ta terveks saab, jääme me väiksema lapsega, sest mul ka pole tuulekaid olnud veel. Et tore suvi, nii ilusad ilmad ja istu toas vangis!
    Kiiret paranemist teile!

  • Avatar
    Vasta Sokuke 5. juuni 2019 at 16:57

    Welcome real mom life!

  • Avatar
    Vasta Laura 5. juuni 2019 at 16:48

    Kiiret paranemist lastele!

    Ise maadlen ka praegu nohu, köha ja palavikuga ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. juuni 2019 at 16:50

      Sulle ka kiiret paranemist!

    • Avatar
      Vasta Kadi 5. juuni 2019 at 17:11

      Minu lapsel kasvasid hambad veel rohkem keele alt välja. Arst käskis keelega vaikselt neid lükata kui meelde tuleb, et siis liiguvad ise paika. Ja nüüd on ilusti paigas kõik?

  • Avatar
    Vasta K 5. juuni 2019 at 16:45

    Mul kasvasid mu meelest peaaegu kõigi esihammaste taha samamoodi uued hambad. Ma polnud aga nõus väga pikalt piimahammast välja kiskuma, jäävhammas oli juba peaaegu välja kasvanud. Ja see ajas küll hamba lõpuks viltu. Väiksena ei lubanud hammast ära loksutada ja ema ma ka ei kavatsenud uskuda, et suurena siis hambaklambreid vaja. 😀 aga emadel ikka lõpuks õigus. Haha.

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. juuni 2019 at 16:50

      Maril õnneks need alumised esihambad loksuvad juba.

    • Avatar
      Vasta Maix 5. juuni 2019 at 17:11

      Sellenkohta vist tõesti õige öelda, et tere tulemast kolme väikse lapse ema maailma. Aga se läheb üle, jõudu ja kannatust.