KODU LAPSED Lende Mari Meisterdused PILDID SÖÖK

tegelikult on see segasummasuvila meie kodu*

20. august 2019

Eilehommikune paha tuju läks õhtuks tasapisi üle. Ei teagi, kas asi oli selles, et päike tuli lõpuks välja, või selles, et saime veidike ka koristatud. Minu jaoks on hubane kodutunne väga suures seoses sellega, kui korras see kodu on ja segamini majas on mul endal ka kuidagi kaootiline olek. Sellepärast oli nii hea, et Kardo koristas enne õue ehitama minemist ära köögi ja mina sain elutoa üsna koristatud. Kohe parem hakkas. Lendegi aitas mul kraamida, kuigi tema lemmikuks on pigem pihustamine ja siis seal sees lapiga solbedamine, aga abiks ikka.

Mõtlesin eile, et ah, enam ma seal netis ei passi, olen parem kasulik ja tegin peale koristamist kiirelt valmis ka õhtusöögi, et Mari saaks kohe aiast tulles süüa. Jumal teda teab, muidu tellib veel Hesburgerit või miskit. Keerasin kokku kartuli-brokkoli-kana ahjuroa koorekastmega.

Halleluuja, lapsed sõid mõlemad üle pika aja vingumata kenasti oma taldrikud üsna tühjaks. Mari isegi kiitis mind, et ma olen nii tubli, et ma nii hea söögi tegin (aga et mitte liigseid illusioone luua ideaalsest õhtusöögist, siis ta korraks vahepeal solvus mu peale, ähvardas mulle politsei kutsuda ja ütles, et siis ma ei saa Martale piima ka anda, justkui nagu see oleks mu enda isiklik huvi ja hobi muudkui beebile piima pakkuda ?).

“Sa oled täitsa okei” kruus on küll minu oma, aga Mari tahtis eile just sellest piima juua ?

Lende värvis enne värviraamatut, nagu näha, siis oma nägu ikka veidikene ka ?

Olen ammu täheldanud, et kui ma koos lastega koos kokkan, siis nad söövad parema meelega. Seega kui neil vähegi huvi on, lasen neil ka kampa lüüa. Alati ei ole, aga mõnikord tulevad nad hea meelega appi ja teevad koos minuga süüa. Kuna ma õhtusöögi tegin juba siis valmis, kui Mari veel lasteaias oli, siis lubasingi talle, et magustoidu teeme koos. Ja just parasjagu oli Fazer mulle hunniku Kodusaia saatnud, siis tuligi mõte, et prooviks saiavormi teha. Ma sõin seda vist küll viimati kooliajal, aga tuli selline tunne, et see tundub piisavalt lihtne ja maitsev asi, mida lastega koos teha.

Võtsin siis netist retsepti, kuigi ma ei imestaks, kui te kõik teaksite vabalt ka selleta, kuidas üks mõnus saiavorm kokku keerata. Retsepti võtsin SIIT, aga küllap neid leiab ka mujalt.

Esimese sammuna tuligi sai tükkideks lõigata. Selleks sobis hästi see miniröstsai, mille sai lihtsa vaevaga neljaks teha ja Mari sai ka selle ülesandega kenasti hakkama. Hekseldasime koos saia, rääkisime juttu ja lollitasime nagu normaalsed inimesed ikka. Ma küll kogu aeg manitsesin, et ikka ettevaatlikult, muidu lõikad näppu, aga ta on juba elus korra näppu lõiganud, seega ta teadis ise ka, et noaga peab tasakesti talitama. Eks elu õpetab neid lapsi, mis muud.

Kui sai kuubikuteks lõigatud, hõõrus Mari ahjuvormi võiga kokku.

Seejärel sai vormi laduda esimese kihi saia.

Kui esimene saiakiht laotud, tuleb talle peale panna kiht viilutatud õunu. Meil on terve aed õunu täis, niiet ainult mine, nopi ja viiluta. Ütleme nii, et Mari “viilud” ei olnud just erilised viilud, aga no kuna meie saiavorm kuskile iludusvõistlusele teel ei olnud, siis lasin tal teha, kuidas tema tahab.

Peale seda tuli lisada suhkrut (mida minu meelest sai natukene liiga vähe, aga ma olen paras maiasmokk ka).

Ja muidugi ka kiht kaneeli. 

Kuna edaspidi tuli teha sama: sai, õun, suhkur, kaneel – kui vorm täis sai, siis mingit erilist õpetust see vast ei vaja. Lende vahepeal tüdines oma teistest tegevustest ära ja tuli ka meiega kööki hakkima. Ja kui juba Mari viilutamine ei olnud eriline viilutamine, siis Lende tegevus meenutas rohkem saia ja õuna noaga pussitamist, aga mis seal ikka.

Suhkrut puistas ta vaid ühte kindlasse hunnikusse (ja vormist mööda)

Kaneeliga läks ka muidugi liiale ?

Siis tüdines Lende jälle ära ja kuna hakkas pihta munadega mässamise aeg, oli Mari nagu viis kopikat tagasi. Talle meeldib neid kausiääre vastu katki lüüa ja hiljem kloppida. On inimesel alles elus väiksed rõõmud, eks.

Nagu näha, siis mu sama päev koristatud köök oli üsna lühikese ajaga jälle parajalt segi läinud. Kraanikausis sööginõud ja kokkamiseks vajalikud nõud. Mööda kööki laiali suhkur, kaneel ja muna. Aga mis seal ikka.

…peaasi, et lapsed õnnelikud on.

nagu näha, siis väike abiline ise ka koristas. või no pigem leotas seda lappi munasegus ?

Lõpuks valasime peale muna-piima-suhkru segu ja viskasime saiavormi ahju küpsema.

“Mis nüüd teeme?” küsis Mari sekund peale vormi ahju panemist. Seda küsib ta kogu aeg ja pidevalt on tunne, et ma peaksin tema meelest igaks õhtuks 90 tegevust välja mõtlema, et jumala eest mitte ühtegi sekundit “niisama” olla. Üheksakümmet tegevust mul polnud, aga ma olin netis näinud lahedat pilti siilist, mis oli kahviga joonistatud/värvitud. Näitasin seda Marile ja uurisin, et kas tal oleks huvi seda joonistada. Oli.

Samal ajal, kui ma Mari juhendasin, alustas Lende oma lemmiktehnikaga, mille nimi on “teeme paberile palju käejälgi”.

Lende avastas, et ta käed on mustad, mistõttu panin ta korraks vanni ja tegin kiirelt puhtaks. Ütleme nii, et see oli ennatlik samm, sest vannist sibas ta kohe laua taha tagasi ja mis edasi juhtus, mul isegi eriti sõnu ei ole, vaadake ise:

niisama varbaküüsi värvimas

kaugustesse vaatamas ja oma kõrile punast värvi hõõrumas

Et jah. Nagu ma alustasin. Köök ja elutuba said korda ja said kohe tagasi sassi ka, aga kodutunne oli sellegipoolest kuidagi suurem. Ah, mis ma jauran, täna tuleb õnneks koristaja ?

*Postituses on kasutatud kingitusi Fazerilt

Loe ka neid postitusi!

14 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta RK 22. august 2019 at 09:58

    Mulle nii meeldib, kuidas sul on jaksu ja närvi lasta lastel lõbutseda. Mul endal kipub tihti liiga kiirelt tulema see “ära nii tee ja ära naa tee…” ja häda, et elamine läheb sassi ja laps mustaks. Kuigi tegelikult on ju laps pestav ja elamine koristatav, pean end pidurdama rohkem selle hädaldamise osas, et ikka laps saaks laps olla ja oma tegevusi nautida, mitte muretseda, kas riided saavad mustaks või tuba läheb sassi. Aitäh sulle!

  • Avatar
    Vasta K 21. august 2019 at 19:30

    Tahan ka nyyd ju kartulivormiiiiii, mis retsepti järgi tegid? Siis homseks õhtusöök olemas 😀
    Hea viitsimine ikka niii mässata oma tsikkidega, tubli ema. Ma jõuan nendega 18.30-19 töölt-aiast-mängukalt ja siis vaja syya teha, nõud pesta, koristada, pesu pesta ja niii need lapsed teleka eest istuvad.

  • Avatar
    Vasta Vaike 20. august 2019 at 22:04

    Niimoodi pläkerdab end punase värviga kokku vaid depressioonis laps!

    • Mallu
      Vasta Mallu 21. august 2019 at 18:59

      ???

  • Avatar
    Vasta Mari 20. august 2019 at 18:53

    Kas saaks sinu retsepti soolasest toidust? 🙂
    Kartuli-brokkoli vormist

  • Avatar
    Vasta Jane 20. august 2019 at 18:27

    Hei Mallu.

    Lugesin just ka su eelmist postitust ja tahtsin lihtsalt öelda, et oled üks võrratu ema!

    Suurem enamus inimestest ei leia oma laste jaoks seda aega mida sina leiad ja neist marakrattidest saavad kindlasti ühed megavinged tegelased üks päev 🙂

    Nende lapsepõlv on täis armastust, mänge ja palju praktikat (kokkamine näiteks) ja see ongi see, mida nad kõige rohkem vajavad meilt.

  • Avatar
    Vasta C. 20. august 2019 at 15:55

    Lende on üks äge laps. ? ❤️

  • Avatar
    Vasta Katrin 20. august 2019 at 15:22

    Ma kujutan ette, milline pilt see oli kui Ta pärast vanni panid… punane värv 😀 😀

  • Avatar
    Vasta Nata 20. august 2019 at 13:02

    Selle Mari ähvarduse peale tuleb meelde ainult mu enda 4-aastase ähvardus. Leppisime kokku, et tema koristab ära ja siis alles panen multikad. Aga ta ei tahtnud koristada ja ütles sellepeale: ma ei taha siis enam kunagi multikaid vaadata kui ma ära koristan. ?? ma ütlesin sellepeale ainult ok. Mulle sobib. Korista ära ja multikaid enam kunagi ei saa.

  • Avatar
    Vasta Flamingo 20. august 2019 at 12:29

    Appi ma algul vaatasin, et Lende on mingi veresauna korraldanud! Õnneks siiski mitte 😀

  • Avatar
    Vasta Sille 20. august 2019 at 12:18

    saad ju küll oma keskmise lapse ka naeratama kui tahad… anna ainult purk värvi kätte ?

  • Avatar
    Vasta Kristiina 20. august 2019 at 11:22

    Vähemalt laps saab laps olla ja mis kõige tähtsam- õnnelik laps???

  • Avatar
    Vasta Liina 20. august 2019 at 11:08

    Kust kohast sa lapsele neid ideid vaatad ? 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 20. august 2019 at 11:34

      ma pinterestist otsisin, et pidid guaššidega. Ma olen tähele pannud, et Mari teeb suurema rõõmuga, kui tal alguses pilt ees on, et siis teab, kuidas teha ja mis lõpptulemus on.