LAPSED Lasteasjad

üks mänguasi, mis sobib sünnist koolieani, mis see on?*

8. oktoober 2019

Ma olen instas paar korda enda Votoni pikleri kolmnurka näidanud ja kohe sain miljon kirja, et mis see on, kust saab, kas mul sooduskoodi on. Mina sain selle isiklikult kingituseks ja esiti mul rohkem sellega seost polnud, aga kuna aina küsiti seda soodukat, võtsin firmaga ühendust ja uurisin värki, et kas saaks teile kah teda veits soodsamalt. Et jah, sain küll nendega jutule ja sooduskoodi ka, aga enne, neile teadmiseks, kes mu instas pole, et mis see Votoni pikleri kolmnurk üldse on:

See on selline kolmnurkne turnimisredel, millele viimastel aastatel on tootjad lisanud ka liumäe. Pikleri kolmnurk on Montessori kasvatuspõhimõtteid järgivate vanemate seas vägagi au sees. Miks? Sest see on miljonil moel kasutatav ja laseb lapsel ise ennast arendada ja avastada erinevaid kasutusviise. Lisaks on see ka laste enda suur lemmik, sest enamik lapsi on suured turnijad ja ronijad. See olla tegelikult lausa refleks – turnida, liikuda, võimelda.

Kas nüüd on mu lugejate seas neid, kes ütlevad, et ei, minu laps pole elusees mööda laudu, toole ja aknalaudu kõõlunud, ei ole ta nii suur turnija miskit, et ilmselt lapsele see vist ei meeldiks? Ka Pikleri kolmnurga looja, Ungari perearst Emmi Pikler, avastas juba selle, et lapsed teevad seda, mida neil lastakse teha ja seda, milleks on võimalus antud. Esiteks ei ole enamikel kodus vastavat kohta, kus turnida ja enamikes mänguplatsides ja -alades ei ole päris väikestele kuigi palju turnimisvõimalusi loodud. Suured liumäed ja muud säärased kohad on väikelastele esimeseks turnimise harjutamiseks liiga keerulised (kui me räägime siin nt alla aastastest) ja kukkumised kerged tulema. See aga tekitab kahte asja: vanemad ei taha, et nende lapsed kukuksid ja hakkavad neid keelama.

“Ei turni seal, sa kukud alla!”

“Ei lähe sinna otsa! Saad haiget!”

Ja ega laps loll ole, ka tema ei taha haiget saada, misõtttu valu+vanema keelamise tulemusel ei tekigi osadel lastel kunagi huvi kuskile ronida, sest sealt saab haiget ja emme ka nagnii ei luba ja…Nii tekivad siis need lapsed, kes “pole suured ronijad”. Ehk siis nad võivad hinges olla küll, aga kui eakohast võimalust selleks ei ole, siis seda osa neist välja ei arene ja ongi kõik. Ka hilisemas elus, kus nad ammu juba oskavad ja saavad hakkama, ei pruugi neil selleks huvi tekkida.

Ehk siis, kui sina arvad, et su laps ei ole suur turnija ja ronija ja talle vast seda kolmnurka vaja ei ole, siis mõtle sellele, kas ta on üldse päris pisikesest peale kuskil harjutada? Sest tegelikult teeb laps suht kõike, milleks talle võimalus anda ja pikleri kolmnurk seda ka teeb.

Näiteks esimesel päeva, kui me kolmnurga koju tõime, ronis Marta ise esimesele pulgale ja edasi ei läinud. Ainult kisas nagu siga aia vahel, et laske mind nüüd heaga alla tagasi.

Täna seisan ma tal hirmuga kõrval, sest temal endal küll mingit hirmu pole. Ludinal läheb ta lausa kolmnurga tippu ja jääb sealt kaugustesse vaatama, nagu mägironija muiste. Lihtsalt hakkas iga päev natukene kõrgemale minna proovima ja tegi konreetselt trenni. Jalutas sellest kinni hoides ringe ümber kolmnurga, tegi oma püsti-kükke harjutusi ja niiöelda valmistus üles panema. Ja näete, ära valmistus! Alla ta muidugi veel ei oska tulla, aga kaugel ka see aeg on?

Nüüd võib tekkida küsimus, et kas üldse on vaja seda, et laps turniks mööda elamist ringi. Mina arvan, et on, aga mis minu arvamusest. Ka Emmi Pikler jõudis sellele järeldusel! Juba oma lastearstiks õppimise ajal täheldas ta, et niiöelda tolle aja madalamast klassist laste seas, kellel oli võimalus õues mängida, esines vähem vigastusi, kui neil, kes olid pärit kõrgema klassi perekondadest, kus oldi pigem toas ja ei tormatud ringi. See veenis Dr.Piklerit, et lapsed, kes olid saanud nautida jooksmise, mängimise ja turnimise vabadust, olid füüsiliselt osavamad, ettevaatlikumad ning suutsid kukkuda rohkem endale viga tegemata. Seda seetõttu, et neile oli antud võimalus õppida oma kehalisi võimeid ja piire. Eriti hea on seda õues teha, aga miks mitte anda võimalus ka seda toas teha. Seda enam, et me elame nii haiges kliimas, kus pidevalt on mingisugune külm, märg pläust õues. Nii ei kannata ju mänguplatsidel nagunii turnimist harjutada, sest libedus teeb selle ohtlikuks. Suuremad naudivad kindlasti ka vihmaga turnimist ?

kui ise alla ei saa, siis tuleb suur õde appi ?

Pikleri kolmnurk on tegelikult kasutatav juba täitsa väikse beebiga. Paned sinna mingi tekikese alla ja riputad lapsele vaatamiseks, katsumiseks mänguasju. Hiljem saab ta selle naljale ennast püsti vinnata, harjutada seismist, tasakaalu ja hiljem ka ronimist.  Lisaks saab seal liugu lasta, või liumäest mänguasju alla sõitma panna, sellest onni või tipitelgi teha (kui teki peale viskad) ja meie peres meeldib see kõikidele lastele. Tegevust küll ja veel.

Muidugi ei ole head ilma halvata. Kolmnurk võtab üsna korralikult ruumi ja on päris krõbeda hinnaga, kuid minu kogemus ütleb, et raisatud ruum või raha see ei ole. Ilmselt näete seda isegi, kui endale ühe kolmnurga soetate. Ja krõbeda hinna suhtes mainisin ma juba alguses, et ma saan aidata. Nimelt kasuta ostes koodi MALLUKAS (kehtib nädala, kuni 15.10) ja saad Votoni pikleri kolmnurga -20% soodsamalt. Teist nii head soodukat nad see aasta enam ei paku, seega siin teile väike idee: pange vanematega, sugulastega, kellega iganes rahad kokku ja ostke kolmnurk näiteks jõuludeks lapsele ette ära. Saate praegu parema hinna ja on vähemalt üks jõulukink kenasti olemas, mille peale ei pea enam muretsema ja hiljem raha välja käima. Uskuge mind, lapsed on väga rahul!

Vahepeal võib kolmnurgast väikse ampsu võtta ?

saab ronida nii redelist, kui liumäe pealt

Tore on ka see, et seda on väga lihtne kokku panna, et ala kui vahepeal väga ees on või miskit, et saab vabalt kuskile kõrvale tõsta ja hiljem jälle üles ehitada. Ja kui oma lapsed on mängud aastatega ära mänginud, siis saad selle vabalt järelturul maha müüa, need lähevad nagu soojad saiad ja ei lähe vist iial “moest”, seega ausalt – soovitan soojalt!

Soetada saab SIIT LINGILT. Ja kood MALLUKAS annab lausa üle 50€ ale!

PS! Soovitan vaadata ka enda Instagrami @mallukaz, sest seal loosime ühe Votoni kolmnurga välja ka! Ja tag’i sinna raudselt sõber ka ära, sest sinu võidu korral saab tema kolmnurga 50% soodsamalt osta!

Kui palju teie lubate lastel turnida, ronida ja “ohtlikus olukorras” olla? Või pigem ootate, kuni nad 10 on, enne kui turnimistega tegelema hakkavad ??

*Postitus sündis koostöös Voton’iga

Loe ka neid postitusi!

7 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta M 8. oktoober 2019 at 14:04

    Mind vaadati kui hullu, kui vast aastaseks saanud lapsel üksi varbseinal laeni lubasin ronida… Pikler oli meie pärdikule tilulilu aastaselt, ta on harjunud sünnist igasugu vigureid tegema 🙂 aga põhimõtteliselt väga toetan igasugu ronimise soodustamist.

  • Avatar
    Vasta Deily 8. oktoober 2019 at 12:01

    Vaffa piklerikolmnurk tundub nagu rohkemate võimalustega. Keegi oskab võrrelda miks see või too parem on? 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. oktoober 2019 at 12:03

      Jah, Vaffat saab rohkematesse asenditesse panna, aga minul oli ta ikka alati aint nii, sest võttis nii kõige vähem ruumi. Lisaks on Voton veidi raskem/toekam.

  • Avatar
    Vasta Sirli 8. oktoober 2019 at 11:44

    Meie plika on 2 ja ronib ning hüppab igal pool? mõni teine vanem oleks ammu hullaris lõpetanud.

  • Avatar
    Vasta M 8. oktoober 2019 at 11:29

    Nii äge asi, aga hind ei ole üldse äge 🙁 . Disaini poolelt võiks olla ka üks valge, halli, beežiga nt 🙂 .

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. oktoober 2019 at 11:36

      Kodukal on erinevaid värve 🙂

  • Avatar
    Vasta Annika 8. oktoober 2019 at 10:51

    Hääh.. Nüüdseks 5aastaseks saav poeg on selline ronija, et ise ka ei usu. Aknalaualt hüpped voodisse ja diivani seljatoel tasakaalu harjutamine on liigagi selged..Paljud vaatavad, et mis me hullud et lubame ronida kõik võimalikes kohtades aga no tõesti. Miks mitte? Kukkunud on ja kukub veel aga ei kasvata me jalgpallurit kes iga kõksu pärast suremist mängib. Hetkel ronib puude otsa nagu orav. ?
    Millal siis ikka ronida kui mitte lapsepõlves. Sai isegi lapsena ronitud kõõõrgete kaskede otsa ja seal jalgu kõlgutatud. Nii saabki tasakaalu harjutatud ja tekib ohutunne ning tunnetab enda piire.