LAPSED NIISAMA JUTTU

hommiku- või õhtuinimene?

25. detsember 2019

Mingi hetk kuulsin sellisest asjast nagu 5AM club. Ma täpselt ei tea, aga loogika oli vist selline, et kui ärkad hästi vara, näiteks viis, siis on sul hommikuti kolm tundi oma aega lihtsalt passida, kohvi juua, üksi olla, toimetada jne. Et enamik inimesi (eriti emasid) kipuvad seda oma aega öösel unetundidest võtma, aga tegelikult eks ma saan ise ka aru, et see öine üleval passimine on kehva.

Selles suhtes ma pean nentima, et pole midagi paremat, kui see, et lapsed magavad ja sina lihtsalt istud ja vahid, teed, mida tahad, ilma, et keegi sinult aina midagi sooviks või küsiks. Aga samas kui mina neid öiseid üleval passimisi teen, siis mul tiksub kogu aeg peas, et krt, ma tegelikult peaksin ju magama! Selline süümekas on peal, sest lapsed üldiselt ärkavad (kui neile võimalus anda ise ärgata) umbes 9 paiku. St Mari ärkab ja oma lobaga ajab kõik teised ka üles. Lende on ainukene unimüts, see mõnikord ütleb lihtsalt “EI”, tõmbab teki üle pea ja põõnab edasi.  Et jah, ma võin ju öösiti üleval passida, keegi mind keelata ei saa, aga samas siis on pärast unevõlg nii suur ja järgmisel päeval on selline zombie tunne peal, et noh… oleks võinud ikka magada, nagu normaalne inimene.

Muidugi ma ei kujuta ette, et mis kell ma magama peaks minema, et sinna 5AM klubisse jõuda. Lastega koos kell kaheksa õhtul? Samas kui nüüd aus olla, siis mida ma õhtuti ikka muud kasulikku teen, kui vahin ka niisama netis enamasti. Või telekast mingit sarja/filmi. Et teoorias ma ju võiks sellel ajal magada kah, poleks üldse probleemi. Aga ega ma ei kujuta ette, et ma seda nüüd päriselt harrastama hakkaksin. Lihtsalt kell on praegu pool 9 ja ma olen juba kaks tundi üleval olnud*. Teised kõik magavad ja niii mõnus on siin kuusevalguses ja kaminasoojuses üksi passida. Mõlgutan siin mõtet kohvi rüübata ja niisama TLC pealt paksusaadet vaadata. Näete, isegi blogima jõudsin!

suvaline telefonipilt mu olustikust ühel hommikul siin ilmas, jõululaupäeval, ihuüksi

Kas teie olete rohkem õhtu- või hommikuinimesed? Ma vist olen ikka õhtu, aga see hommikune ülevalpassimine tundub siiski mõistlikum, kui öine. Seda enam, kui seda loogiliselt teha, et lähed normaalsel ajal magama. Samas kui lapsi ja kohustusi pole, siis võid poole ööni üleval ka olla ja magada nii kaua kuni tahad. Mulle ei tulnud see variant pähegi esimese hoobiga, tundub utoopiline, haha.

Üldse, mida ilma lasteta inimesed teevad? Kogu aeg seda mida nad ise tahavad v? Siis, kui ISE tahavad?????!?!?!?!?!

Samas kui ma pean hommikul ärkama, siis ega meeldiv pole, aga ma saan hakkama ja funktsioneerin ikka. Ei ole selline, et enne tassi kohvi minuga rääkida ei võiks või midagi. Samas Lende on selline, et kui ta ei saa ise ärgata, siis ta võib mega närvi minna, teki üle pea tõmmata, “EI” karjatada ja edasi magada ?

*See oli eile kirjutatud.

 

Loe ka neid postitusi!

15 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta t 26. detsember 2019 at 22:49

    Lapsi pole ja tõesti teen mida ise tahan ja mis kellaajal tahan 😀 Teen ka kodus arvutis tööd, niiet üldiselt ärkan 11-12 ajal 😀 Kui ärkad lõuna ajal, siis hoiad hommikusöögiraha kokku! 😉 😀 😀

  • Avatar
    Vasta DW 26. detsember 2019 at 17:13

    Ma olen seal 5am klubis sunniviisiliselt, sest mu esiklaps ärkab juba sünnist saati 5-5:30.

    Õnneks teine laps magab 7ni, mis on ju lausa imeline aga ma ikka ärkan vanemaga.

    Enne kui hõiskate, et tee siis õhtul oma asju, siis jah – see laps läheb tihti alles kell 8:30-9 magama ja selleks ajaks olen ma nii küpse, et lähengi ise ka 9 ajal magama ära..

  • Avatar
    Vasta K 26. detsember 2019 at 06:38

    Ma ärkan pool 4 hommikul, et tööle minna. Kuna see on jube vara mu jaoks, siis peale ärkamist sätin 10 minutit ja minek.

  • Avatar
    Vasta Maiken 25. detsember 2019 at 21:45

    Mul lapsi pole ja samas tahaks õhtuti niisama puhata ja tekitada aega niisama olemiseks aga siis kell 6 juba tööl olema ja ärkad nagu zombi:D

  • Avatar
    Vasta A 25. detsember 2019 at 21:16

    Siin üks testike ka selle kohta: https://ekool.tktk.ee/pluginfile.php/47284/mod_book/chapter/5102/Enese_aja_ja_rahajuhtimine/hommikuinimene.pdf
    Ma olen selle järgi pärastlõuna inimene. 😉

  • Avatar
    Vasta Mairi 25. detsember 2019 at 21:15

    Mul suurem 5a selline.. Ei tohi äratada.. Peab ise ärkama, muidu mega vihane. Väiksem ei saa silmigi lahti kui juba tahab süüa ja mängida ?

  • Avatar
    Vasta Ritsik 25. detsember 2019 at 18:32

    Robin Sharma uus raamat on 5am klubi. Aga ei mingit kohvijoomist ja niisama molutamist, tõused kell 5 ja tegeled kõigepealt oma füüsisega (jooga, jooks vms) ning siis vaimuga – loed, mõtiskled, õpid.
    Ma olen hommikuinimene küll, aga kell 5 tundub liiga ekstreemne. Kell 7 ärkan ise tavaliselt suvel-kevadel, praegu pimeduses pigem venitaks tunnikese veel teki all täis.
    Samas peale kella kuut õhtul pole minust enam mingit aktiivsust mõtet oodata.

  • Avatar
    Vasta Tibu0 25. detsember 2019 at 17:36

    Alati hommikuinimene. Kell 5 küll ei suuda. Aga no alates 6.30 juba vabalt.
    Ja õhtul 23ks ikka enamasti magan alati. ?

  • Avatar
    Vasta Älis 25. detsember 2019 at 15:49

    Laste emana tunnen mõnikord VÄGA puudust tollest ajast, kui sai teha mida tahad ja millal tahad ja mitte mõelda lastele :D. Et nagu planeerid oma reise nii, et ei pea vahtima vanema lapse koolivaheaegu, peale tööd lähed rahumeeli trenni, hommikul võid tund aega sättida ja meikida ja juua rahulikult kohvi. Siis sõita otse tööle, mitte lasteaeda. Käia sõbrannadega kohvitamas/veinitamas, siis kui ise tahad, mitte siis kui mees või vanemad saavad olla lastega. Käia mehega kasvõi iga päev kuskil väljas või lihtsalt olla kahekesi koos. Ühesõnaga elada tavalist elu :D. Lastetud naised, i feel you. AAAAAGA.. never ei vahetaks oma praegust lastega elu millegi muu vastu :). Mulle toob just pereelu pudinatega sellise täieliku tunde, nagu kõik on oma kohal ja nii, nagu mulle meeldib. Ei hakka rääkima, kui palju rõõmu ja armastust toovad nad ellu..ja pealegi kasvavd nad nii kiiresti, et varsti on jälle käes see aeg, kui saan taas teha kõiki oma tegemisi ilma, et peaksin globaalselt lastega arvestama.
    P.S olen ikka õhtainimene..hommikul võiks suts rohkem magada?mitte 11:00, 8-9:00 on täitsa ok, aga jah.. alati ei saa.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 25. detsember 2019 at 15:35

    Jah, ilma lasteta inimesed teevad seda, mida ise tahavad ja millal tahavad. Tundub mõnus, eks! Aga samas – keegi näiteks ei kallista neid, siis kui ise tahab ja kuidas tahab. Ja tal ei ole oma armastust ja hoolimist jagada kellegi teise kui kassiga. Ja üldse on elu vahel üpris kurb. Nii et usu mind, lastega on parem. Ma vähemalt arvan nii.

    Aga mina olen ka raudselt õhtuinimene ja passin ka vahel öösel netis nii, et mõtlen, et OMG, miks ma ei maga? Hommikul raudselt kahetsen (ja kahtsen ka), eriti kui tulemas on tööpäev.

  • Avatar
    Vasta C 25. detsember 2019 at 14:24

    Õhtuinimene.
    Hommikul valel ajal valet moodi mind üles ajada või rääkida minuga enne lonksu kohvi ei tasu – olen valmis mõrvaks. Samas õhtul / öösel on niiiiii mõnus. Kõik magavad, teen omi asju rahulikult… Öös on asju noh ?

  • Avatar
    Vasta E 25. detsember 2019 at 14:15

    Enne last olin õhtuinimene, võisin ka õhtul kõik päevased tegemata toimetused ära teha, veel sõpradega väljas käia jne. Hommikul vara ärkamine oli täielik piin, lasin koolis esimesi tunde üle, magasin 10-11ni. Nüüd ärkan suvel lapsega päikesetõusul ja praegu kell 6.30-7 iga päev (kutt ärkab üles, kui õues hämar). Hommikul kasin lapse puhtaks ja hakkan koristama eemise päeva segadust, pesen nõud, teen süüa, panen pesu pesema jne, lõunaks on kõik majapidamistoimetused tehtud. Ja kui laps teise lõunatudusse jääb, siis on see minu aeg, kus ma saan pesemas käia ja rahulikult telos v teleka ees passida, süüa jne. Kui ärkab, siis poodi ja jalutama. Vahepeal lähen õhtul lapsega 8 paiku magama, vahepeal olen veel üleval 10-11ni, aga siis samamoodi kirun ennast hommikul, et oleks võinud varem magama minna, sest laps veel öösiti ka ärkab 4-5 korda ja tahab süüa, see minu arust kõige väsitavam, kui jõuad sügavasse unne ära ja jälle sunnid üles ennast. Praegu tuleb ka ette neid päevi, kus üldse üles ei saa, aga siis mees vahepeal laseb mul magada jess!

  • Avatar
    Vasta K 25. detsember 2019 at 14:14

    Võin olla õhtu inimene, kui saaks hommikul kauaaaa magada. Aga töö inimesena pean saama 9h magada, muidu ei saa kuidagi hommikul yles.
    Et vabalt läheks 20.30 magama ja ärkaks mõnuga 6.30 , et kõik toimetused tehtud ja lapsed üles aetud saaks.
    Aga kuna tüdrukud magavad lasteaias lõunal oma isu täis ja õhtul enne 22-23 neid magama ei saa, siis olen ise koguaeg zombi, sest 6-7h und on mulle vähe, kui päev otsa teed suhtlevat tööd.

  • Avatar
    Vasta Diana 25. detsember 2019 at 14:10

    Mu laps ärkab kell 06-6:30 vahel seega hommikune 05 aeg ei annaks mulle midagi, hakkaks syya tegema perele kohe ?? pigem naudin kui ta 19-20 vahel magama läheb ja ma saan rahul teleka ees lösutada ja “oma aega” nautida. ?

  • Avatar
    Vasta Triin 25. detsember 2019 at 13:46

    Ma olen raudpolt hommikuinimene! See ei tähenda seda, et ma ei võiks vabalt kaua üleval olla aga mulle nii meeldib nautida neid pikki hommikuid…olgu see siis enne tööpäeva ilma kiirustamata toimetamine või vabal päeval niisama varakult ärkamine. Olen tänu sellele näinud megapalju hommikusi päikesetõuse, kitsi põllu peal jooksmas või udu hajumas… Tihti olen hommikul 5 ajal kaamera kätte võtnud ja seda kõike pildistama jooksnud, sest need hommikused vaated on lihtsalt megad! Päev tundub ka kuidagi pikem nii. Hommikul kohe teen-toimetan käik kohustuslikud asjad ära ning õhtul saan süümepiinavabalt lihtsalt logeleda ja olla. Mees ja laps on mul muidugi vastupidi need, kes alatiiii lõunani magada tahavad ?