Uncategorized

täna pidi see kalapäev olema?*

31. detsember 2019

Ma kuulsin täna sõbrannadelt, et vanaaasta õhtal peab laual kala olema. Kuigi meie täna ei tähista (sest peame juba enne seitset lennujaamas olema homme hommikul) ja niisama rakette lasta tundub ka mõttetu, siis laud on meil tõesti vähemalt korralik. Kuidagi juhtus nii, et külmikus ootas oma aega üks lõhe ja krevetid. Ja nüüd lugesin Henry postitust heeringast ja kuna Vici ka meile mitu-mitu pakki saatis, siis sai meil kohe eriti kalane “viimne õhtusöök”.

Heeringas jäi Kardo teha, sest see on tema üks lemmiktoite, seega võin tema sõnad edasi öelda, et kes tahab teha klassikalist heeringas+kartul+hapukoor+sibul rooga, siis uus õlivaba heeringas Vicilt on selle jaoks ideaalne.

Muuseas, enne kui Vici paki saata jõudis, olime me seda ise ka poest osta jõudnud, tuli siin kalaisu mingi aeg. Rimi müüja lausa soovitas, et väga hea on. Eriti lihtne on võtta lilla pakk, seal on juba punane sibul peale lõigatud. Aga tookord tegime “nullist”, et lõikasime ise sibulat peale.

Ma ei saa aru inimestest, kes ei söö kala. Nagu… kas te olete hullud? See mõnus soolane amps koos jaheda hapukoore, krõmpsuva sibula ja keedumunaga. Kõrvale üks mõnus keedukartulas…See on reaalselt NII HEA! Ma ei oska isegi selles suhtes “kaasa mõelda”, et mul vist pole ühtegi toitu, mida ma ei sööks või keelduks kategooriliselt proovimast. Kõike söön, aga eriti hea meelega söön just mereelukaid ?

Nonii, kellele ma nüüd heeringaisu peale ajasin ja kes õlgu võdistades blogi kinni paneb ?

Ps! Kes tahab näiteks seltskonnale pakkuda, siis hea nipp on sama asi lõigata väikesteks tükkideks ja panna näiteks nendesse pisikestesse leivalootsikutesse või söödavatesse lusikatesse. Saad lauale mõnusa snäki!

*Postitusele aitas kaasa Vici

 

Loe ka neid postitusi!

6 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta E-ained ei ole okeid 31. detsember 2019 at 21:21

    Oeh… Just sellised postitused on see, mis on tänapäeva inimeste toitumises valesti.

    Kala, eriti heeringas, on SUUREPÄRANE toit, mida absoluutselt võiks süüa iganädalaselt (talvel soovitaks isegi paar korda nädalas).

    Aga Vici heeringat süüa on sama hea kui bensiini kõrist alla ajada.

    Tõsiselt, PALUN LUGEGE TOOTE PAKENDIT ja tehke endale selgeks, mida te sisse sööte. Sellesama konkreetse heeringa tootenimistus on naatriumbensoaat, kaaliumsorbaat, naatriumglutamaat ja happesuse regulaator E575 (glükono delta-laktoon). Meile üritatakse pidevalt “müüa” arvamust selle kohta, kuidas kõik need lisandid on turvalised ja ohutud. See jutt on nii vale, et ma hakkan oksele, kui sellele mõtlen rohkem. Naatriumglutamaadi negatiivsetest mõjudest teavad juba enamus inimesi, aga muud ained pole sugugi paremad. Alates emotsionaalsetest probleemidest kuni põieprobleemide, seljavalu ja palju muuni… Miks te teete seda oma kehale?!

    Pole sugugi võimatu leida e-ainete vabasid kalatooteid. Ärge finantseerige laiska tootmist, kus üritatakse kompenseerida kvaliteedilt e-ainete abil. Sama hästi võiks burgereid süüa, kui ajate neid e-aineid sisse.

    Sorri, aga see on lihtsalt minu aus arvamus, mida kahjuks või õnneks toetavad kümned teaduslikud uuringud.

    • Mallu
      Vasta Mallu 31. detsember 2019 at 22:14

      Aga räägi mulle ka, et mis need teevad siis? :O

      • Avatar
        Vasta Mõned allikad 31. detsember 2019 at 22:54

        Ma olen seda teemat uurinud aastaid ja kindlasti ei saaks kõike kokku võtta ühte kommentaari. Kui lühidalt kokku võtta levinumad negatiivsed tagajärjed, siis siin on paar kiiret viidet:
        1. Naatriumbensoaat:
        – Sodium benzoate had the mutagenic and cytotoxic toxicity in lymphocytes caused by micronucleus formation and chromosome break. Link uuringule: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4346689/. Naatriumbensoaat on teadaolevalt toksiline ka inimorganismi DNA-le. Ehkki võid käega lüüa sellele, et “ahh, need mõjud on nii väikesed”, siis vaata, kui palju naatriumbensoaati tegelikult võid sisse süüa enesele teadmata. Erinevate haiguste tekitamiseks piisab VÄGA väikesest DNA-kahjust.
        – Commonly reported side effects of sodium benzoate/sodium phenylacetate include: infection, respiratory system disorder, central nervous system disease, disorder of lymphatic system, hematologic disease, nutrition disorder, and vomiting. Other side effects include: brain edema, metabolic acidosis, seizure disorder, vascular disease, altered mental status, anemia, cardiac disorder, disorder of integument, fever, hyperammonemia, hyperglycemia, hypokalemia, hypotension, mental disorders, and renal disease.

        Ja MUIDEKS – kui kombineerida naatriumbensoaati vitamiin C-ga, tekib BENSEEN, mis on tuntud ja VÄGA LEVINUD vähitekitaja.
        2. Kaaliumsorbaat
        – 2002 study published in “Toxicity in Vitro” sites that when human blood cells were exposed to potassium sorbate they underwent mutation and damage to DNA. This causes for concern for this damage to develop into dysplasia and eventual higher malignancy risk.
        – Potassium sorbate can cause allergic reaction externally and internally. Because this preservative is used in cosmetic products individuals may experience acute skin inflammation with redness, itchiness and hives. Internal allergic reaction can occur within 1-2 hours manifesting with itchiness of the skin, abdominal pain and in severe cases throat swelling and difficulty breathing.
        – Potassium sorbate has been linked to migraines and is some cases can cause an elevation of potassium in the blood stream.

        Nagu mõistad, siis sorbaadid on tõestatult kahjulikud, põhjustades mutatsioone, mis omakorda põhjustab lugematul hulgal probleeme kehas, alates vähkidest.
        3. Naatriumglutamaat
        Naatriumglutamaat on üks kõige tuntumaid toidusõltuvuse tekitajaid. Seda kasutatakse otseses mõttes SELLEKS, ET SA SÖÖKSID ROHKEM! Lisaks sõltuvuse tekitamisele põhjustab MSG meie kehas tohutult palju probleeme. Siin on väike pilt, mis võtab asja kõige paremini kokku: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/core/lw/2.0/html/tileshop_pmc/tileshop_pmc_inline.html?title=Click%20on%20image%20to%20zoom&p=PMC3&id=5938543_EXCLI-17-273-g-001.jpg. MSG vabastab neurotransmittereid, mis mõistagi on seotud erinevate toimingutega meie ajus, seetõttu on ka MSG eriti ohtlik – see võib mõjutada meie ajukeemiat ja tekitada neuroloogilisi probleeme. Uuringud on isegi läinud nii kaugele, et on välja pakkunud, kuidas poleks isegi välistatud keelata MSG kasutus täielikult, kuna see on väga ohtlik inimkehale. Siin on veel üks hea uuring: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5938543/
        Sarnaselt teistele lisanditele on alles hiljuti hakatud leidma tõestuseid selle kohta, kui ohtlik MSG on, aga mida aastad edasi lähevad, seda rohkem leitakse ka tõestusmaterjale. Aasta-aastalt tuleb välja uusi uuringuid, mis toovad välja selle kahjulikkust.

        Kusjuures, väikese lisavihjena: üks tuntud neuroloog kirjutas isegi sellel teemal raamatu “Excitotoxins: The Taste That Kills”, kui kellelegi pakub huvi.
        Kes veel muuhulgas ei usu, et nendega manipuleeritakse toidu kaudu, tasub lugeda Michael Mossi suurepärast uurivat artiklit, kus ta uuris lähemalt toidutööstuse kulisse: https://www.nytimes.com/2013/02/24/magazine/the-extraordinary-science-of-junk-food.html. Ausalt, see artikkel on tõeline silmaavaja ning pärast selle lugemist kadus mul jäädavalt isu igasuguste krõpsude jms järgi. Aga kõige hullem on see, et samasuguseid taktikaid kasutatakse ka tavalises toidutööstuses, kus toodetakse tavalisi toidutooteid sarnastel põhimõtetel.

        Ja muide tagatipuks – enamik kasutusel olevaid aineid on väga noored ning nende kohta pole palju uuringuid, mistõttu enamjaolt ütlevadki ametiasutused, et “seni teadaolevalt pole leitud kahjulikke mõjusid”. See tähendab, et seni pole aineid piisavalt palju uuritud.

        Ma ei osta E-ainetega tooteid juba puhtalt põhimõtte pärast. Pigem toetan ausaid tootjaid, kes suudavad valmistada kvaliteetset toitu naturaalsest toorainest, mitte ei topi toidu sisse võõrkehasid, millel pole mingit asja sinu toidu sisse. Kes meist teeb toitu nii, et paneb kübekese bensoaati oma toidu sisse 😉

        Ja lõpetuseks, veel üks artikkel, mida VÄGA soovitan lugeda: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/feb/21/a-feast-of-engineering-whats-really-in-your-food See kõik on paraku nii tõsi ja on lihtsalt okseleajav. Kes ei loe tootepakendeid, ajab enesele teadmata sisse aineid, mis ei kuulu inimkeha sisse ja tekitavad tohutuid probleeme, mis võivad lõpuks kümnete aastate pärast välja lüüa vähkide või muude raskete haigustena. Kes tahab terve olla, ei söö E-aineid. Täpselt nii lihtne see ongi.

        • Avatar
          Vasta Lisaks 31. detsember 2019 at 23:00

          Ja muide kommentaar Vici pihta… Tõsiselt, “traditsiooniline heeringafilee”. PÄRISELT?!?!?! KAS NAD TEEVAD NALJA?!?! Et siis nende arvates on traditsiooniliselt pandud sutsuke naatriumglutamaati toidu sisse? 😀 😀 Tule taevas appi… Tore, et nad ise ka usuvad seda juttu. Kohutav, kuidas lüüakse lulli inimeste kulul ja kasutatakse sõnu tühjalt. Sellel tootel pole traditsioonilise heeringafileega mitte mingit pistmist.

  • Avatar
    Vasta C 31. detsember 2019 at 20:47

    Kõige kanni oma heeringaga juba ? eilse Henry Blogi peale panin padavai poe poole, nüüd jälle? Deem juu ma ütlen ?

  • Avatar
    Vasta Sandra 31. detsember 2019 at 20:43

    Ei söö kala. 😀 Mõndasid variante proovinud, aga jälk mis jälk. Pole lapsest saadik söönud. Samas krevette jms söön. 😀