TESTIN JA ARVUSTAN

kas sul võib ka rauapuudus olla?*

28. jaanuar 2020

Kui sa oled sarisünnitaja, nagu mina, siis oled sa ilmselt rauavaegusega kokku puutunud. Ah, ma ei tea, võib-olla teistel ei ole seda värki, aga mul on a-la-ti peale sünnitust päris tugev rauapuudus olnud ja olen pidanud võtma ravimeid, et rauataset normi saada. Nende ravimitega on aga üks miinus – need panevad kõhu kinni ja võivad tekitada omakorda kõhuhädasid, mistõttu ma olen kindel, et ma enda viimast rauakuuri lõpuni ei võtnud. Kohe, kui natukene parem hakkas, loobusin ka rauast ja elasin oma elu edasi.

Seda selle ajani, kui mulle kirjutas Ferrobio esindaja ja uuris, et kas mul võiks olla rauapuudus ja kas ma tahaksin nende rauda proovida. See olla parem, kui senised rauapreparaadid, sest see EI tekita kõhuprobleeme. Mina aga ei arvanud, et mul rauapuudus oleks. Peale sünnitust oli mul väga selge sümptom – kohutav pearinglus. Ma ei suutnud paar nädalat peale sünnitust isegi viis sammu astuda, ilma, et vahepeal puhkama pidin, aga nüüd olen ma ju täitsa korras. Või oota, kas olen? Lugesin peale pakkumise saamist artiklit, kus olid välja toodud ka mõned üllatavamad sümptomid, mida rauapuudus endaga kaasa toob:

1. Väsimus, kurnatus, pearinglus. Neid mul hetkel ei ole!

2. Sage haigeolemine. Mida vähem on su kehas rauda, seda vastuvõtlikum oled sa viirustele. Ma õnneks eriti haige pole olnud, väike nohu-köha Eestis oli, aga Tenerifel kadus see paari päevaga. Seega sellest kahtlustada ei oskaks.

3. Kahvatu nahk. Kas te teadsite, et hemoglobiin annab su nahale roosaka tooni ja kahvatu nahk tähendab, et rauda on organismis vähe. Mina ei teadnud ja ausalt, ma olen ka üsna laibavalge, isegi siin pidevalt päikse käes istudes…

4. Turses keel. Ma keele kohta ei oska öelda, sest mul on see imelik keel nagunii, mis ma ühes postituses mainisin, see georgaafiline keel või miskit, et ma ei paneks tähele, kas ta paistes või mitte, sest noh, ta pole nagunii väga normaalne ?

5. Rahutute jalgade sündroom. Jaaa! Nii häiriv, aga ma miskipärast arvasin, et seda ravib ainult magneesium, mida ma ka aeg-ajalt võtan, seega ma ei tea, kas siinkohal aitas mind raud või mitte. Lahti igatahes sain.

6. Ebatavalised isud. Rauavaeguses vaevlevad inimesed võivad tunda vastupandamatut vajadust süüa kummalisi asju, mul õnneks seda olnud pole.

7. Juuste väljalangemine. Issand, JAAA! Mul kukkus vahepeal niimoodi juukseid peast, et hoia ja keela. Peale sünnitust oli see arusaadav, mul alati nii juhtunud, aga alles paar kuud tagasi oli täiesti õudne pesemas käia. Vahetasin küll šampooni ja palsamit, aga probleem ei vähenenud enne, kui alles hiljaaegu. Ning ma pole veel väga kaua neid rauatablette võtnud ka, alles paar nädalat, aga selles suhtes näen küll, et on aidanud.

Tegelikult oleks ideaalne, kui me toituksime nii mitmekesiselt, et saaksime enda vitamiinid kõik toidust, mitte ei peaks neid tablettidena juurde sööma. Ja no kuigi ma üritan, siis vereanalüüsid näitavad, et ega ma vist nii hästi hakkama ka ei saa, kui ma ise arvan. Toidus leidub rauda kahes vormis: heemne ja mitteheemne raud. Heemne on lihatoodetes (loomne kraam) mitteheemne taimsed asjad.

Parimad taimse raua allikad on kaunviljad (oad, läätsed, herned), kuid need vajavad töötlemist, et organism saaks neid paremini omastada. Kõige kergemini omastab organism taimset rauda rukkileivast ja sojatoodetest. Head taimse raua allikad on ka pähklid (eriti sarapuupähkel), seemned (eriti mooni-, seesami-, päevalille- ja kõrvitsaseemned), kuivatatud puuviljad (aprikoosid, virsikud, ploomid, rosinad) ja punase peedi mahl. Ja kuigi kõiki neid on väga soovitatav tarbida, siis miskipärast suudab keha seda heemset rauda palju kergemini vastu võtta, kui mitteheemset.

Ja see Ferribio ongi Eesti esimene heemset rauda sisaldav toidulisand. Halleluuja. Lisaks sellele, et ta paremini imendub ja saab kehas toimetama hakata, ei tekita ta ka kõhuprobleeme ja mõjub kiiremini, kui teised apteegis müüdavad preparaadid. Või noh, niimoodi see infobuklett neil väidab, ma pead anda ei saa, aga seda võin küll öelda, et ma tunnen ennast täitsa hästi, probleeme võtmisega olnud ei ole ja  kuigi ma arst ei ole, siis ma isiklikult julgeks soovitada küll. Seda enam, et mina isiklikult arvan, et inimesed võiksid tunduvalt vähem lihatooteid mugida ja kui on võimalik mujalt heemset rauda saada, siis miks mitte seda kasutada?

Kas te võtate rauda?

*Postitus sündis koostöös FerroBioga

 

Loe ka neid postitusi!

22 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Võike Myy 30. jaanuar 2020 at 12:08

    Hetkel mitte aga aasta tagasi küll. Olin k o g u a e g niii väsinud ja kui arstil käik ühe teise murega tõi välja raua puuduse siis see oli nii madal, et õde keeldus seda mulle üldse ütlemast. Võtsin tablettte ja käisin läbi ka muud tohtrid. Kasvajad on need kes su rauda ka ära söövad. Nii ma siis naistearsti käigu järgi sattusin opile, kus eemaldati munasarja tsüst ja emakamüoom. Sõin veel seda miite bio rauda aga kõhu hädasi ei tekkinud, küll oli aga see samune süsimust. Teadsin et rauatablakatest aga ikka oli ehmatav. Kas see bio ka muudab su nr2 süsimustaks?

    • Avatar
      Vasta Margot 1. veebruar 2020 at 12:10

      Enamusel vast siiski ei ole rauapuudus kasvajatest.

  • Avatar
    Vasta Gnoom 29. jaanuar 2020 at 17:22

    Mina ise olen aegajalt hädas madala hemoglobiiniga.
    Minu sõbrannal aga on olukord sootuks teine. Tema keha ei omasta rauda ja tema rauatase on aasta algusest lõpuni (loe:aastaid koguaeg väga madala hemoglobiiniga) alla 90ne. Kõige madalam vist on olnud 79. Üle 100 igatahes tema ei saa. Ometi on kõike proovinud (va süstid, mida perearst ei kirjuta). Toitub mitmekesiselt ja MITTE MISKI ei aita…
    Kahtlen kas needki tablakad aitaksid teda.

  • Avatar
    Vasta Margot 29. jaanuar 2020 at 12:58

    Ma sõin just 3 kuud rauatablette, mille rauasisaldus oli 25mg ning tulemuseks oli, et Ferritiini tase hoopis langes. Täielik raha raiskamine 3 kuud. Sellel tootel on rauasisaldus 18mg. Ma pigem kahtlen, et sellest väga palju kasu on, kui on rauapuudus. Nt Retaferi tablettide rauasisaldus on 100mg ja see on ainuke käsimüügi rauapreparaat, mida loetakse ravimiks, kõik muud on toidulisandid.

  • Avatar
    Vasta De 29. jaanuar 2020 at 09:15

    Ma olen väga kehva rohtude võtja ja ütlesin ämmakale raseduse ajal, et ja jaa võtan rauda aga tegelikult ei võtnud. Tase oli siis 107 ühikut aga lõpus paar kuud enne sünnitust lõi ikka mõistuse pähe ja hakkasin Retaferi korralikult võtma. Peale sünnitust oli tase 90. Lisaks palutakse rauda võtta ka sellepärast, et selle puudumisel võib tekkida sünnitusjärgne depressioon. Kindlasti tasub ikka võtta. Tuttaval oli peale sünnitust näitaja 70 ja viidi vereülekannet kohe saama. Peale sünnitust võtsin ka kuu aega rauda ja nüüd näitaja 140.

  • Avatar
    Vasta Mari 28. jaanuar 2020 at 23:35

    Sõin vastvalt juhistele 2-3 karpi järjest ja kahjuks minul antud toode ei toiminud. Seega raha raiskamine. Sünnituseks sain raua normi Retafer-iga, mis oli pm 4 korda soodsam. Normi ûlemisse piiri lausa 🙂

  • Avatar
    Vasta H 28. jaanuar 2020 at 23:24

    Kui arst pole öelnud, et rauda tarbima peaks, siis ei tarbi. Olin rasedana üks väheseid oma tutvusringkonnas, kellel rauatarbimine mingeid kõhuhädasid ei tekitanud. Käisin wc ikka igapäevaselt nagu kellavärk 😀

  • Avatar
    Vasta Evelyn 28. jaanuar 2020 at 23:09

    Minul naistearst ka soovitas raseduse ajal võtta FerroBio-d, sõin kaks karpi, aga hemoglobiin oli ikka madal. Seejärel arst soovitas hakata võtma kaks tabletti, aga krõbeda hinna tõttu pidasin seda kalliks. Apteegist soovitati vana head Retaferi ja sain hemoglobiini korda ja kolm korda odavamalt.

  • Avatar
    Vasta kätlin 28. jaanuar 2020 at 22:27

    Aeg ajalt võtan iseseisvalt, st, pole arsti juures rauataset mõõtmas käinud.
    Mul terve elu olnud hemoglobiin madal ning rasedustega olen alati pidanud retaferi juurde võtma. Vahel lausa 3 (või isegi 5) tabletti päevas. Mäletan, et kogus oli suur ning äe-gi küsis, et kas saate ikka võtta ( et ei tekita kõhuhädasid). Mul õnneks sellega probleeme polnud. Kõht käis kenasti läbi olenemata palju ma neid sisse sõin.
    Nüüd viimased pool aastat langeb juukseid muudkui välja. Tunnen, et väsin kiiresti. Pea käib aeg ajalt ringi. Käed hakkavad värisema. Ehk on rauavarud otsas.
    Ning mida ma veel olen täheldanud on see, et kui päevad algavad suure verejooksuga, siis tõmbab ka pea uimaseks. Siis püüan rohkem rauarikast toitu süüa.
    Aga homme tõttan apteeki antud toodet otsima!
    Aitäh, selle postituse eest!

  • Avatar
    Vasta Hmm 28. jaanuar 2020 at 21:25

    Eino, reklaam on ju tore, aga tegelik elu näitab, et taimne raud imendub ikka ülihalvasti. Olgu ta kui peene kapsli sisse pandud. Samas, alati on teatud hulk inimesi, kellel taimne raud tõesti aitab, aga tuleb tunnistada, et nendel ei teki reeglina ka rauavaegust, sest noh… imendub igasugune raud 😀 keegi ütles, et b12 aitab raual imenduda, seda väidet küll ei julgeks öelda. Sageli on lihtsalt b12 vaegus rauavaegusega samal ajal ja siis on tõesti mõlemat vaja. Raua imendumist toetab C- vitamiin, takistab kaltsium. Nii et piimaga raua tabletti alla kulistada pole mõtet..

  • Avatar
    Vasta Tups 28. jaanuar 2020 at 20:04

    Suur rasvane hüüumärk: rauapreparaate EI TOHI mingil juhul ilma eelnevalt vereproovi tegemata võtta! Liigne raud organismis on ohtlik.
    “Ka pikaajaline raua ületarbimine, peamiselt toidulisandite näol, võib olla organismile kahjulik. Raua liigsus tekitab sügava oksüdatiivse stressi, mis on paljude haiguste põhjustajaks. Raualiigsuse oht puudutab eelkõige täiskasvanud mehi ja postmenopausis naisi ning neil on mõistlik mitte ületada kestvalt raua tarbimissoovitusi.”
    https://toitumine.ee/energia-ja-toitainete-vajadused/mineraalained/raud

  • Avatar
    Vasta Helen 28. jaanuar 2020 at 17:59

    Mina olen kolme tütre ema ja olen iga päevaselt tööl käiv ning eelmine sügis alustasin ka õpinguid. Olen aasta vaevelnud hirmsa väsimuse käes. Pidin peale tööpäeva minema kooli. Parematel päevadel käisin peale tööd veel lastega suurema lapse trennis ja seejärel nende kõigiga koos oma kooli. Pidasin pidevat väsimust stressile ja ei hakanud sellepärast ka arsti juurde minema, lootuses, et see peale õpinguid ise üle läheb. Sel sügisel hakkas süda rütmist välja lööma. Seda täiesti suvalisel ajal ja kohas. See oli hirmutav ja läksin saatelehega ekg-sse. Õnneks oskas arst panna linnukese vereproovi tabelisse ferrumi kohale. Hemoglobiin oli väga hea aga üllatuseks raua-aneemia ja süda ka õnneks korras. Raua-aneemia tekitab südamerütmihäireid. Mul oli see ikka väga madal ja sain kohustuseks süüa pool aastat rauda. Hetkel naudime perega ka Tenerife päikest laeme patareisid. ?

  • Avatar
    Vasta Eliko 28. jaanuar 2020 at 17:30

    Jah ma võtan rauda, hetkel olen võtnud peaaegu 2 kuud Retaferi.
    Retafer hakkab maole ja paneb mao valutama. Arst on andnud soovituse võtta vähemalt 3 kuud, et taastada rauavarud.
    Peaksin vahetama Retaferi Ferrobio vastu.

    • Avatar
      Vasta Lily 29. jaanuar 2020 at 17:21

      Võta FerreTabi, apteekides saadaval, see mul maole halba ei teinud. Rauasisaldus 150 mg (retaferil 100, ferrobiol puha 15 ainult :O). St see FerroBio pole kindlasti mõeldud neile, kel tõsine rauapuudus.
      Üleüldse mõni peab aastaid rauatablette sööma, et rauavarud täieneks. Rauavarude hindamiseks saab aeg-ajalt teha ferritiini analüüsi, mis neid näitab.

  • Avatar
    Vasta Kristi 28. jaanuar 2020 at 16:11

    Olen elu aeg olnud pigem kahvatu ja sinaka jumega, aga rauda on veres alati üle keskmise olnud. Seega punkt kolm väga ei päde, minu arvates. Samas rasedusega hakkas ka minu muidu kõrge hemoglobiin langema, kuid tegin valiku Eestimaise Nogel-i rauapreparaadi kasuks ja ei pidanud pettuma! See sisaldab raudbisglütsinaati, mille imenduvus on 90% (FerroBio sialdab raudsulfaati, mille imenduvus on 27%) ja ei tekita seedeprobleeme. Hind on ka palju soodam kui FerroBiol ning vereanalüüs oli peale 3-nädalast tarbimist taas korras.

  • Avatar
    Vasta kypsis 28. jaanuar 2020 at 16:06

    Kui mul oli aneemia, siis mul isutasid hariliku terad. Eriti need peenikesed ja krõbisevad, mis lahtiselt eraldi karbis 😛

  • Avatar
    Vasta Tibuemme 28. jaanuar 2020 at 15:51

    Võtan täpselt sedsama preparaati ja lisan sinu jutule et kõik apteegis müüdavad raua preparaadid ei ole rasedatele lubatud aga see on üks nendest mida rasedad ka võtta võivad sest Juba raseduse ajal hemoglobiin samuti langeb. Ise olen ka võtnud ja soovitan samuti! Selle preparaadid ainus miinus on see et ta on maru kallis..

  • Avatar
    Vasta Liisi 28. jaanuar 2020 at 15:43

    Minul on raseduse lõpus hemoglobiin madal olnud. Esimese raseduse ajal kasutasin Retaferi ja hemoglobiini tase püsis normis. Teise raseduse ajal soovitati kasutada FerroBio-d. Sõin kaks karpi tablette kenasti ära (algul sõin ühe tabletti päevas, kuna hemoglobiini tase ei tõusnud, siis hakkasin kaks tabletti päevas sööma ämmaemanda soovitusel), aga hemoglobiin ei tõusnud ikkagi. Võtsin C-vitamiini juurde, et raud imenduks, aga see ei mõjunud ka. Nädal enne sünnitust kirjutas ämmaemand retseptiga kangemad rauatabletid, mis tõstsid hemoglobiinitaset. Eks iga organism ole erinev ja omastab aineid erinevalt. Jagan lihtsalt oma kogemust antud tootega 🙂

    • Avatar
      Vasta Sigrid 28. jaanuar 2020 at 18:03

      Tasub jälgida ka vitamiin B12 taset…. palju artikleid (ning ka mu enda kogemus) on sellest, et ilma selle varudeta ei mõju raud.. aga kui võtta B12 ka, siis see aitab raual toimima hakata.

  • Avatar
    Vasta Kribu 28. jaanuar 2020 at 15:41

    Sedasama FerroBiod soovitas ka minu arst raseduse ajal kui mul rauapuudus tekkis. Oli tunduvalt kallim kui muud rauapreparaadid aga otsustasin lapse ja enda heaolu nimel siiski proovida. Pidin pettuma! Kasutasin vastavalt juhendile kuid minu rauatase langes veel enam ning vereproovide tulemusi nähes oli arst väga hämmastunud, et raua tase edasi langes kuigi need pidid palju paremini ja kiiremini imenduma,isegi koos piimatooteid jms tarbides. Minu kogemus igatahes selline, läksin ostsin apteegist vana head Retafer-i ja voilaa sain oma raua ilusti korda kolm korda odavama raha eest.

    • Mallu
      Vasta Mallu 28. jaanuar 2020 at 15:41

      eks eestis näis, kui testi teen, et mis mul raud teeb

    • Avatar
      Vasta Liisi 28. jaanuar 2020 at 15:51

      Antud toode ei tõstnud ka minu hemoglobiinitaset (2 karpi sõin neid tablette ära. Kolmas poolik karp on siiamaani sahtlis). Lõpuks kirjutas ämmaemand mulle retseptiga rauatabletid, et sünnitama saaksin minna normaalse hemoglobiini tasemega. Ämmaemand oli hämmingus, et kuidas see ei tõsta hemoglobiinitaset. Eks iga organism on erinev ja omastab aineid erinevalt. Jagan lihtsalt oma kogemust antud tootega. 😉