LAPSED Lasteasjad Mari

lastega tegelemisest ja muust säärasest*

20. mai 2020

Kui tihti istud sina oma lastega maha mängima? Ma pean tunnistama, et mina mitte nii tihti, kui lapsed ise tahaks. Nõme tunne on küll, sest kui ikka laps kutsub mängima, aga mul on parasjagu tegemata tööde nimekiri lõputu, siis ei saa iga kord ka öelda, et ah, las töö ootab, lähme mängime.  Siis avastasin ma, et tegelikult on minu vabandused ainult vabandused. Sest kui ta mind mängima kutsub, siis ei tähenda ju see seda, et ma tunde peaksin temaga maha istuma. Ta tahabki mulle natukene näidata, mida ta teeb. Ma annan mõned ideed juurde, mängime umbes 15 minutit ja laps jääb edasi täitsa ilusasti üksi edasi tegutsema. Minul ei jää küll mingi oluline ports tööst tegemata selle väikse aja peale, aga lapse jaoks on see täitsa piisav.

Ma tavaliselt räägin Mariga õhtuti meie päevast. Et mida talle meeldis teha ja mis oli ta lemmik jne. See päev, kui ma need pildid tegin, rääkis ta mulle õhtul, kui väga talle meeldis, et me kahekesti talu mängisime. Ja reaalselt ma istusin seal 15 mintsa, kuulasin, mis ta rääkis ja tegin paar pilti, ei midagi erilist, eksole. Aga tema jaoks oli see tore mälestus. Mina sain rahus tegelt päev läbi tööd teha, hehe. Et õppetund iseendale ka, et elu lastega ei ole see, et sa pead terve oma elu 24/7 neile pühendama ja kogu aeg kõrval istuma, piisab ka väiksest ajast, kui sa annad neile JÄÄGITU tähelepanu, mitte millegi kõrvalt.

Nagu ma Instas mainisin, on Legod ühed mu laste lemmikud, aga Mari enda jäägitu huvi kuulub igatahes Playmobile komplektidele, selles ei ole küsimustki. Seal on vähem niiöelda ehitamist, aga kui valmis saad, on detailsemaks mängimiseks rohkem võimalusi, kui Lego duplotel, mida meil hästi palju on. Need istuvad Martale ja Lendele paremini.

Playmobile’i “miinuseks” on see, et kui peres on ka väiksemaid lapsi, tuleb see neist rangelt eemale hoida, sest komplektidega tuleb kaasa väga palju pisikesi osasid, mis suurematele tüdrukutele on kullahinnaga, aga väikestele võib lihtlabaselt kurku minna. Näiteks on meil miniatuurseid lutipudeleid, kahvleid, nuge, kamme jne. Neid hoiame kõiki väikeste suletavate karpide sees ja mängida saab Mari nendega siis, kui teised lapsed on nt allkorrusel teise vanemaga tegevust saanud ?.

Näiteks Mari esimene komplekt oli aastaid tagasi just seesama mängumaja (link), aga siis ei julenud ma talle veel seda eriti kätte mängimiseks anda, jupid liiga pisikesed. Nüüd, aastaid hiljem, on maja kogu aeg kasutuses. Seal elavad kõik meie lego loomad ka, kui nad just loomaaias tööl ei ole, hehe.

Mulle meeldib playmobile juures see, et teemasid on nii palju ja iga lapse huvile leidub midagi. On loomadega seonduvaid asju, printsessikraami (isegi frozeni komplekt!), arstikomplekte, titadega komplekte (kui nt perre pesamuna sündimas), kooli komplektid, hobuste kraami, isegi mägironimine jne.

Mis mulle eriti meeldib – on suuri ja kallimaid komplekte, aga ka täitsa mõnusalt soodsa hinnaga väiksemaid komplekte. Isegi alla viie euro eest saab hakata vaikselt üles ehitama enda lapse “mängumaailma”. Näiteks meie just käisime Hellaga arsti juures ja kohe hakkas Mari ka oma mängu seda sisse põimima. Nii tore on näha, kuidas laps läbi mängu enda emotsioone ja mõtteid väljendab. Nemad saavad ju asjadest hoopis teistmoodi aru, kui meie oma täiskasvanud silmadega.

Muuseas, selliseid rollimänge nukkude ja miks mitte, Playmobile’iga, soovitatakse kasutada ka siis, kui lastel on käimas elumuutused. Ala lahutuste, haiguste ja muude eluraskuste korral, et lapsed saaksid oma tundeid välja mängida. Lastele meeldib ju mängides päriselu imiteerida ja see on neile võimalus ka oma tundeid sõnadesse panna. Näiteks meie mängisime hambaarstil käiku läbi just selle komplektiga (link) ja Mari oli niii tubli, lasi lausa mitu auku ära parandada.

Kui sul veel lapsele Playmobile ei ole, siis ma soovitan siiralt kasvõi üks soetada. Isiklikult soovitaks alates 4-5 aastasest, siis ei ole muret, et midagi alla neelatakse. Vali näiteks lapsega koos ta esimene komplekt välja ja lihtsalt võta oma elust see pool tunnikest ja kuula, mida tema maailmaasjadest arvab. Sulle põnev ja temale tore meenutada, et sai emme-issiga koos mängitud.

Mina igatahes soovitan soojalt! Ja kui kasutate koodi mallukaz, saate ostukorvi 15% soodsamalt!

Ps! Mu instasse (@mallukaz) läheb üles loos, kus võitja saab lausa 75€ kinkekaardi mänguasjamaailm.ee kaubavalikust ❤️

*Postitus sündis koostöös mänguasjamaailm.ee’ga

Loe ka neid postitusi!

Kommentaarid puuduvad

Jäta kommentaar