AVALDAN ARVAMUST

raju halloween on tulemas

31. oktoober 2020

Mul olid tänaseks mega plaanid. Pidin alguses sünnale minema ja siis ühele suurele peole ja… tulemus on see, et tegelikult istun kodus ja teen lastega kõrvitsa… nägusid? Mis iganes nende asjade nimi on? Kõrvitsalatern?

Kuskile ukse taha me muidugi kolistama ei lähe, mitte et lapsed ei tahaks, aga ma olen viimastel päevadel nii palju näinud netis seda hala ja vingu, et kurat, mis halloween, Eestis joostakse ikka Marti ja Katri. Kui ma aus olen, siis ma ei ole ise küll lastele midagi Halloweenist väga rääkinud, aga ilmselt multikatest ja mujalt nad selle info saanud on. Mari teadis isegi täna rääkida, et tuleb ukse taha minna ja öelda “komm või pomm”, ehk siis tal päris palju infot selle kohta. Minu poolest võiksid nad minna küll, aga esiteks ma ei taha lapsi kurvastada selle ka, kui ust lahti ei tehta või ei ole inimestel parasjagu kodus kommi vms. Seega ma ostsin ise paki komme ja ütlen, et teeme mängult seda. Võivad mu välisukse taga seista ja komm või pomm karjuda ja kommi vastu saada. Ehk abiks seegi.

Muidugi ma ei tea, ehk meile tuleb siia ukse taha mõni halloweenitaja? No kui ka tuleb, siis nagu öeldud, mul on kommid olemas, tulgu aga. Lisaks plaanin ma täna lastega neid hirmsaid nõiasõrmeküpsiseid teha, näis, mis nendest välja tuleb.

Pildi rottisin kuskilt netist

Ma tegelikult ei saa üldse aru sellest suurest Halloweeni vihast, et kuramuse väljamaa komme jne. Selles suhtes, et ma ei usu, et ükski lapsevanem istuks kodus ja sunniks oma lapsi kuskile kommi või pommitama minema, lapsed ikka ise tahavad ja minu poolest käigu siis, ega mul kahju kommi anda pole. Ja kui tahavad, jooksku veel Marti ja Katri ka peale, andku aga tuld kui huvi on. Olgu see siis väljamaine või kodumaine tegevus, ei huvita. Peaasi, et lastel tore on.

Mis te arvate? Peaksid lapsed selle halloweeni ära unustama ja ikka koduste pühade peale jääma v on suva?

Loe ka neid postitusi!

39 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Viki 5. november 2020 at 17:49

    No ma tegin ka neid ilgeid sõrmeküpsiseid vendade õdede rõõmuks ja peab mainima, et väga maitsvad on, aga panin pildi ka kuskile fb toidu gruppi, oi jummel mis pasarahe ma kaela sain vanakeste poolt. Küll üritati neid rahustada, aga kus sa sellega. Jummel mis vahet sel on. Mul jumala savi ?

  • Avatar
    Vasta Vaike 3. november 2020 at 17:29

    Kadri- ja mardipäev on iseenesest ka kunagi sisse toodud pühad, ei ole “esimeste” eestlaste endi välja mõeldud, vaid saabusid koos ristiusuga ja segunesid nn paganlike kommetega kuni võtsid need üle.

    Karja- ja viljaõnnega teha on alati midagi, ka Tallinna kesklinnas, sest kui seda ei ole, on Selveris letid tühjad.

  • Avatar
    Vasta Kaija 2. november 2020 at 23:48

    Mind ikka natukene teeb kurvaks see halloweeni tähistamine. Minu arvates võiks mardi- ja kadripäeva tähistada, sest need ju ainulaadsed Eesti omad pühad, aga lihtsalt oleks vaja veidi moderniseerida neid. Ega ei pea ju teri loopima ja karjaõnne soovima, vaid võib näiteks rahaõnne või armuelu õnne soovida. Kostüümid ja mõistatused ka ei pea nii kitsates raamides olema. Ja keegi võiks teha/toota mingeid ägedaid mardipäeva dekoratsioone või maske, siis läheks see kindlasti lastele peale. Mina teen iga aasta oma parima, et asi lastele põnevaks teha.
    Eks ma halloweenil ikka jagasin kommi ukse taha tulijatele. Mul endal on küll üli lahedad mälestused mardi jooksudest. Kostümeerisime ennast korralikult ja jooksime kambakesti linnas ringi. Teiste mardisantidega kohtudes võrdlesime, kes mida ja kust sai. Nii äge oli!

  • Avatar
    Vasta Pole Tähtis 2. november 2020 at 14:01

    Tundub, et sa ei saa jah paljudest asjadest veel aru. Tegemist pole mitte hala ja vingumisega vaid pretensiooniga, et mitte kohalikku kultuuri sissetoodud prügiga ära solkida. Pühad peaksid ja võiksid ollagi pühad, mitte ettekääne võõrastelt kommi pommimiseks, ähvardusega maja ära lagastada. Selle viimase osa on meie järele ahvijad sujuvalt õnneks ära unustanud aga see selleks. Igas kultuuriruumis on omad tavad, kombed ja uskumused. Lihtsalt ägeduse pärast ei ole sünnis järele ahvida – eriti kui asja iva kaduma läheb. Tegemist ikkagi iiri/šoti hingedepäevaga, mille jänkid ära lagastasid. Hingedepäev meil (veits hilinemisega) on aga rahupüha mitte ringikollitamine. Ja nii võikski see jääda. Ärgem solkigem meie kultuuri. Iga asja kuhugi juurdepanek pole rikastamine. Enamasti on see solkimine. Kui lisad bensiini vett siis sa ei ütle ju rikastatud kütus. See on solgitud.

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. november 2020 at 15:05

      sul vist tõesti paha päev

  • Avatar
    Vasta T. 2. november 2020 at 12:57

    Facebooki kommentaare lugedes läks süda pahaks, seega kommenteerin siin. Eriti naerma ajavad sellised mimmuemmede kommentaarid, et kui lastele ust lahti ei tehta, siis see näitab, et pole laste vastu üldse austust 😀 😀 😀 Ma ei või noh. Mina neid lapsi pole teinud, mina neid omale külla pole kutsunud, trepikotta räuskama ja kommi lunima. Nagu reaalselt, ühelgi teisel päeval aastas me ei utsita oma lapsi ju võõraste uste taha minema, et kuule – täitsa niisama võid kaks maja edasi suvalise korteri uksele taguda ja kommi küsida. Ja ai tainad kui nad ei anna! Mingit austust pole laste vastu! 😀 😀
    Ja ma võin oma pea panti panna, et kui lastelt küsida, et mida selle päevaga tähistatakse – 99% ei oska vastata. Nende jaoks on see üks suur karneval kõik. Mardi- ja kadripäevaks annab samuti ägedad kostüümid ja näomaalingud, soengud-kaabud teha – kõik on enda loovuses ja tahtmises kinni! Ja soovida võib ju ka raha- ja lapseõnne, rahu ja armastust. Ei pea tõesti selle karjaõnnega Tallinna kesklinna korterisse norima minema 😉 Ja laule ning luuletusi on olemas mustmiljon, ainult vali ja harjuta.

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. november 2020 at 15:06

      lastele ONGI see karneval, issand jumal 😀

  • Avatar
    Vasta Evelin 1. november 2020 at 16:40

    Ma muidu mõtlesin ka, et väga ei huvita see Halloween, kuigi igasugused kostüümipeod mulle väga meeldivad. Ei plaaninud ka sel aastal midagi teha, aga siis viimasel hetkel sõbrad kutsusid, et neil plaanis kostüümid selga ajada ja koos lahedat aega veeta, nii et pidin midagi välja mõtlema.
    Hädaldasin oma teismelistele õuetütardele, et mul pole kostüüme ega midagi ja nad tõmbasid nagu võluri varrukast kohe mitu varianti välja ja lubasid veel takkapihta hea grimmi ka teha.
    Peab ütlema, et kogu see ettevalmistus ja hilisem sõpradega pulli tegemine oli väga äge, nii et Halloween pole tore mitte ainult lastele, vaid ka täiskasvanutele. Meie küll kommimas ja pommimas ei käinud:D

    • Avatar
      Vasta Evelin 1. november 2020 at 16:41

      * mitte õuetütardele, vaid ikka õetütardele:D

  • Avatar
    Vasta S 1. november 2020 at 14:21

    Halloween on tore ikka ja kes soovib tähistagu, aga samas peaks arvestama, et kuna tegu pole veel päris juurdunud pühaga, siis paljud ei tähista ja ebaõnnestunud kommipommitamine võib lastele pettumust valmistada. Muidugi saab ka tägistada edukalt ilma uste taga käimata enda koduse kostüümipeoga ja dekoratsioonide/teematoitudega. Ka välismaal on kombeks juba turvalisuse huvides minna ainult nede uste taha, kus halloweeni dekoratsioonid väljas, nii ei tülitata inimesi, kes seda ei soovi ja ei ole ka ohtu, et võõrast väravast sisenedes näiteks koerad vastu tulevad.

  • Avatar
    Vasta Merithh 1. november 2020 at 11:09

    Need kisajad ja karjujad võiks muidu veits ajalooga ja erinevate kultuuridega ennast kurssi viia. Halloween on sünnipäraselt täiesti Euroopa püha. Alguse saanud Šoti ja Iirimaalt. Sealt rändas see koos väljarändajatega Ameerikasse, kes nüüd on püha veidi lõbusamaks tuuninud lihtsalt. Halloweeni vastu ei ole mul mitte midagi. Mardi- ja kadripäeva vastu ka mitte. Aga kõik need “tublid” lapsevanemad võiksid pea tööle panna ja oma lastele mingeid ideid anda, kuidas mardid ja kadrid tänapäeva sobituksid. Vilja- ja karjaõnnega pole mul mitte midagi siin Tallinna kesklinna korteris peale hakata ?

    • Avatar
      Vasta Piret 2. november 2020 at 18:06

      Mina ka pole vastu, et võivad olla nii halloween kui ka kadri- ja mardipäev. Mis mind häirib, on see, et vanemad ei suuda selgeks teha lastele nende pühade erinevusi ja kommete erinevusi. Halloweenil käiakse ja kommi ja pommitamas vaid, aga miskipärast tänapäeva lapsed tahavad kadri- ja mardipäeval sama kergelt läbi ajada. Vanasti (20aastat tagasi, ärme räägi siis 50-st ega nii, selle ajaga ei oska kaasa rääkida), oli ikka kadridel ja martidel pikad ja põhjalikud kavad, mida esitati, praegu hea kui 1 laul või luuletus tuleb ja juba noolitakse kommi, et saaks edasi minna. niimoodi solgitakse ka meie vanarahvapühad ära. Võiks olla kõik nad, aga korralikult. 🙂

  • Avatar
    Vasta Liis 1. november 2020 at 10:46

    Meie pere ka kommitamasvõi pommitamas ei käi (kui lapsed väiksemad olid, siis marti ja kadrit käisid küll jooksmas), aga on traditsiooniks saanud iga-aastane halloweenipidu sõprade juures. Dekoratsioonid, temaatilised söögid ja joogid ning muidugi näomaalingud-kostüümid. Tekitab elevust nii lastes kui ka täiskasvanutes, võtame kõik alati asja põhjalikult ette ning planeerimist-valmistumist jagub isegi kuudeks. Ses suhtes ütleksin, et väga lahe ja vajalik püha pimedal sügisperioodil!

  • Avatar
    Vasta KK 1. november 2020 at 09:43

    Mul enda lapsepõlvest on meeles, et väga äge oli lapsepõlves end kostümeerida. Kas siis mõne tähtpäeva, peo või etenduse tarvis. Kogu ettevalmistusprotsess oli vaat sama tore kui sündmus ise. Seega ma arvan, et kui lastel on huvi siis miks mitte 😉 millal veel kui mitte lapsepõlves? Me mehega oleme ka tähistanud – enne lapse sündi käisime tavaliselt mõnel peol või vaatasime kodus Halloweeni teemalisi filme 😀 Nüüd lapsega oleme lihtsalt kodu kaunistanud.

  • Avatar
    Vasta Kapsauss 1. november 2020 at 09:40

    Mina halloweeni ei tähista ja ei tunne et tahaks seda teha. Asi pole mitte niivõrd väljamaa asjas vaid selles, et kogu maailm nii vastikult ameerikastub(ma isegi ei tea kas see on sõna). Black Friday pole ka muud kui üks kapitalistlik jama ja inimesed lähevad on asjade ostmisega lolliks.

  • Avatar
    Vasta kk 1. november 2020 at 05:40

    Elan üle ookeani ja siin on Halloween 1 vahvamaid päevi aastas lastel. Koolis, trennis on nad kostüümides. 1 päev aastas, kus sa saad olla, kes iganes sa unistad. Ja kommijaht on ka õhtul väga tore. Hea trenn. Aiad on inimestel lahedalt kaunistatud. Kui majal lamp õues põleb & kõrvits on ukse juures, siis võib koputada/kella lasta.

  • Avatar
    Vasta Jaanika 31. oktoober 2020 at 23:25

    Kuule käpad üles nõus, jõle hädaldamine käib, laste rõõmu arvelt. Mingu need täiskasvanud jobud siis ise Marti- ja Katri jooksma, ei lähe nad ühti, ainult kisavad. Ja lapsed jäävad süüdi ja neile käratatakse veel pealegi. Häbiväärne minu meelest, aga noh, ega karavan seisma jää, saame tähistada mida iganes soovime ja ongi ehk parem, kui mossitajad omakeskis vigisevad. 🙂 🙂

  • Avatar
    Vasta Madli 31. oktoober 2020 at 18:01

    Lastele meeldib ju igal võimalusel kostüüme kanda ning ka kõrvitsate uuristamine ja igasuguste dekoratsioonide tegemine on tore, nii et miks mitte. Ma ise pole küll Halloweeni vastu, eriti, kuna siis saab ka ennast ägedalt ära kostümeerida 🙂 Aga samas ei saada ma ka oma last uste taha, sest kardan samuti, et ta saab sõimata, et miks ta ronib kommi nuiama. Õnneks piisab talle ka kostüümi kandmisest ja kummituse mängimisest. Muide, stalker alert: ma nägin sind ja su lapsi täna Nauticas 🙂

  • Avatar
    Vasta Vaike 31. oktoober 2020 at 14:11

    Elu muutub, mis teha; meeldib või mitte. Mardi- ja kadripäev ei pea sellepärast ära kaduma, et uusi pühi lisandub. Kellele vanemad kombed kallid, saavad ju lastele neist rääkida ja traditsioone edasi kandma ärgitada. Vingumine, et varem oli parem, aitab kindlalt kõige vähem.

    Palju rohkem häirib mind, poole kohaga keeleperverti, pühade suure algsutähega kirjutamine, mis tuleb ilmsesti inglise keele mõjust, aga pole eesti keele pärane. Sain öeldud! 😀

  • Avatar
    Vasta Hundu 31. oktoober 2020 at 13:51

    Me tähistame küll, peamiselt kõrvitsat rappides ja kõrvitsapirukat tehes, aga minu mees on ameeriklane, nii et meil on n-ö etnilis-moraalne kohustus tema päritolumaa kombeid ka au sees hoida 😀 Kommipommitamiseks on lapsed veel liiga väikesed niikuinii. Pigem hea põhjus paar kaunistust üles panna ja erilisemat toitu teha ja muidu argipäeva halli väheke raputada.

  • Avatar
    Vasta Ä 31. oktoober 2020 at 13:38

    Ausalt, kui lastele meeldib, siis andku minna ? ei saa aru sellest halast, et meil peab ainult marti ka kadri jooksma, aeg läheb edasi ja kombed muutuvad ning 21. Sajandil peaks juba täitsa norm olema, et teiste riikide asjad ka meile jõuavad, inimesed ju liiguvad ja ka telekast, sotsmeediast jne jõuavad asjad siiamaile ka ? see ju lastele mõeldud püha ja kui tõesti saab sellega rõõmu tuua neile sellisel pimedal ajal, siis igakell olen nõus tähistama 🙂 eriti veel praegu kui lasteaedades ja koolides on palju üritusi ära jäetud ja no edaspidi ka. Mul kapis alatine kommivaru olemas ja kindlalt teeks ukse lahti, kui keegi tuleb. Las lastel olla lõbus ??

  • Avatar
    Vasta Triinu 31. oktoober 2020 at 13:37

    Loomulikult ma eelistaksin eestimaist, aga kurbusega peab tõdema, et mardi- ja kadripäev jäävad tegelikult ajale jalgu. Ei ole ju selle viljaõnne ja karjaõnnega suurt midagi peale hakata jne. See väljamaine kõrvitsa- ja kollipüha lastele meeldib, sest selle juurde käib nii palju põnevat – kostüümidest dekoratsioonide ja toitudeni välja. Kõik see kõnetab lapsi palju rohkem, meeldigu see meile või mitte. Mis seal pattu salata, läksin sel aastal isegi halloweeniga kaasa ja aitasin üht oma lastest kostüümi, soengu ja meigiga, et halloweeni stiilikal osaleda. Nii et … 🙂

  • Avatar
    Vasta Sirly 31. oktoober 2020 at 13:02

    Meie kodus ei tähistata ja lapsed ei tunne huvi ka. Eks lapsed kasvavad ikka oma kodu nägu. Kui ma lastele kostüüme ei osta ja kõrvitsalaternaid ei tee, pole ka traditsioone.

    • Mallu
      Vasta Mallu 31. oktoober 2020 at 13:15

      Lapsed ju näevad telekast kogu seda halloweeni möllu? Ja noh, kostüümid on meil nagunii igal ajal olemas 😀

      • Avatar
        Vasta Mailis virak 31. oktoober 2020 at 15:23

        Mu arust kõik pühad on ägedad ja tähistamist väärt, lastel ju kohe lõbus ja äge.
        Meil kõrvitsat pole paraku, aga kommi on, kuigi vaevalt, et keegi tuleb siia metsa kommi küsima ?
        Kostüümid olid neil eile lastekas seljas, täna äkki teeme lõket ja sööme kommi lihtsalt ?

      • Avatar
        Vasta Kätlin 31. oktoober 2020 at 23:31

        Otseselt mul Halloweeni vastu miskit pole. Tore on lastega meisterdada ning kodu teha natuke õudsamaks. Lastele tohutult meeldib – ämblikud, nahkhiired, kõrvitsad, küünlad jms. Kõrvitsatest tegime nägusid ka. Aga ukse taha kommi,pommi küsima ei saada. Ma pole selle mõttest aru saanud ega süüvinud, et mis selle idee on. Midagj võiks siis nagu veel olla. Sama hästi võin suvalisel päeval saata naabri ukse taha küsima- jäätis või …?
        Marti ja Katri käivad jooksmas ning siis on ikka korralik kava ka – mõistatused, laulud, tantsud, pererahvale väike kingitus vms. Väga on neid sante kiidetud, et korralik eeltöö tehtud.

  • Avatar
    Vasta Kristi 31. oktoober 2020 at 12:53

    Ma olen veidi kahevahel aga otseselt selle vastu mul midagi ei ole. Ikka tore, kui lastel tore on 😀 Ma olen aru saanud, et selle pommitamise point ongi, mitte luuletused ja mõistumängud, vaid just see kostüüm? Et kui on ikka vinge kostüüm seljas ja mask või meik, siis ei saa ju öelda, et pole midagi teinud ja mitte millegi eest saab kommi :/ Peab ka igaks juhuks tooma veidi kommi. Meil siin läheduses küll ei ole palju lapsi jooksmas aga mine hullu tea 😀

  • Avatar
    Vasta K 31. oktoober 2020 at 12:22

    Minu meelest on need vingujad mõttetud. Halloween on palju põnevam ja toredam püha kui Kadrid ja Mardid. Ok see komm või pomm on igav, võiks miskit etendada või teha, aga samas on palju huvitavamad kostüümid ja soovi korral võimalus kaunistada ja konkreetsed pühade värvid jne. Palju põnevam kui Eesti aegunud pühad.

    • Mallu
      Vasta Mallu 31. oktoober 2020 at 12:29

      Mu meelest ka 😀

    • Avatar
      Vasta Brit00 31. oktoober 2020 at 17:05

      Ee, mis osas siis põnevam? Kui teistesse pühadesse ei süûbi, ilmselt siis küll. Ka halloweeni sisu tegelikult kedagi ei huvita. Lastele vôiks môlemad pühad lahti seletada mu meelest. Puhas harid(t)us ja kultuuri tundmine (vôi mitte tundmine).

  • Avatar
    Vasta Kati 31. oktoober 2020 at 12:18

    No sorri… selles osas kasvatan ma oma lapsi vatis, et ei luba sedasi Tallinnas keset magala rajooni joosta ja kommi nuruda. Eriti, kui nad paarikesi käivad. Kunagi ei tea mis perverdi ukse taha ta satub.
    Jah, kui oleks mingi pisike küla Kus kõik teavad kõiki aga linnas küll mitte. Meie jaoks pole ka see Halloween muud, kui mingi vällamaa värk.

    • Mallu
      Vasta Mallu 31. oktoober 2020 at 12:29

      Ega nagu ma ütlesin, ma ka ei lase minna kuskile 😀

    • Avatar
      Vasta Mina 1. november 2020 at 07:30

      Eile ka röögiti mul trepikojas, kas komm või pomm. Õnneks minu ukse taha ei tuldud, ega kommi ka polnud. Mul pole otseselt midagi Halloweeni vastu, aga iseendale ei ole see püha harjumuseks kujunenud. Karjumise peale ehmatasin, et pekki, täna ei ole ju ometi juba mardipäev. Arvasin, et aeg on nii palju edasi läinud vahepeal, keerati kella, nüüd päevi ka edasi ? Vot kellakeeramine võiks küll ära jääda, see on tõeliselt nõme.

  • Avatar
    Vasta marii 31. oktoober 2020 at 12:16

    Kui tahavad siis las jooksku aga mulle ka see püha ei meeldi. Just sellepärast, et lihtsalt lähed uksele ja ütled komm või pomm ja siis saadki juba kommi. Või samas kui pomm õeldakse mis siis saab ? Kadri ja Mardi päev ikka minu lapsepõlvest ja sellele eelnes nädal aega tantsude, mõistatuste ja laulude õppimine. Tuli ikka kena kava kokkupanna et saaks kommi ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 31. oktoober 2020 at 12:29

      Ma pole elusees mingit kava kokku pand 😀 kommi sain ikka 😀

      • Avatar
        Vasta Marta 31. oktoober 2020 at 13:30

        Ei saa absoluutselt aru sellest Halloweeni üle halamisest. Vaadake kasvõi Mardilaulu sõnu, räägitakse mingist viljaõnne soovimisest jne?! No ilmselgelt ei taha tänapäeva lapsed neid vanu aegunuid pühasid tähistada ju, nende sisu on laste jaoks täiesti mittemidagi ütlev.

      • Avatar
        Vasta Pille 31. oktoober 2020 at 16:14

        Ma mäletan ka, et mardi- ja kadripäevade eel tuli ikka mingeid mõistatusi välja mõelda või nendega end ise kurssi viia ,sest kui kellelegi sante mängima läksid, võisid nemad hoopis sulle endale mõistatusi esitada. Kostüümide planeerimine oli suur projekt. Laulukesed, mängud.. Et ikka karjaõnne ja saagiõnne ja… 😀 😀 😀 Haha. Ise pole küll kunagi marti ja katri jooksnud, sest olin lihtsalt nii häbelik ja tundus suht veider minna mingit nänni kellegi suva ukse taha lunima. Meil endal ikka mõni sant käis. Eks nad olid kõik ikka tuttavad, st ei läinud nad ka suvakate uste taha kolkima. Huvitav, et nänni nimel unustati ära see fakt, et muidu koolis keegi nagu never väga oma kampa ei võtnud 😀 Aga mäletan ,etm u kõige vanem vend andis neile raha, sest kommi meil polnud. Ja nad olid nagu waaaauuuuuuuu, nii sillas. Soovisid veel karjaõnne ja mistahes õnne, loopisid teri esikusse ja tõmbasid jeed. No tore oli. Aga ainult kõrvalt vaadates 😀 See hälloween mind ka ei sega. Ei sega mardid ja kadrid ka. Aga mu meelest võiks neeed kombed ka kuidagi areneda ja muutuda… ägedamaks…

      • Avatar
        Vasta Liisa 31. oktoober 2020 at 21:08

        Mina enam ei taha oma koju seda viljaõnne, eelmisel aastal koristasin sada aastat esikust erinevatest teraviljadest, mis sinna laiali loobiti. Ses suhtes halloween palju muretum. Ja eks ta ikka võtab kadri- jamardipäeva rolli üle, olen üsna kindel, et see on paratamatus.
        Halloweeni juures lisaks megatore see kodu kaunistamine, mis muudab pimeda sügise palju ägedamaks.

        • Avatar
          Vasta Pille 1. november 2020 at 14:46

          Aa… ainult koristamise pärast ei taha.. Hea, et ise pole liiga viljakas selle viljaõnne pärast 😀 😀 Kaunistamise mõttes tore ja tegelt seekord lastele ka kodus ühte-teist korraldasin ja neile väga meeldivad sellised sündmused. Saavad argipäevast välja, toredad elamuse ja mälestused…..