SÖÖK

mida te täna süüa teete?

13. aprill 2021

Ma ei saa aru, miks mu pea on alati täiesti tühi, kui ma pean hakkama mõtlema, et mida täna süüa tegema peaks. Üli tihti on nii, et mingid teatud toidud jäävad kogu aeg korduma, mida on lihtne ja kiire teha, aga lõpuks on nendest kopp ka ees. Igatahes avastasin ma, et ma olen siin vahepeal kokkamise ajal pilte teinud ja mõtlesin teile ka jagada, et ehk annan teile ka mõne hea idee. Kui ma instas enda brüsseli kapsaste “retsepti” jagasin, siis tekkis mul küll juba tunne, et ma olen vaikselt hakanud brüsselikapsasaadikuks. Lihtsalt päris palju on ilmselt minusuguseid, kes brüsseli kapsaid ainult kuskil külmutatud köögiviljasegus saanud ja kes arvavad, et need mingid vastikud kibedad asjandused on. Ma ütlen kohe ära, et kui te poest leiate paki värskeid brüsseli kapsaid, koorite need ära (nt pealmised kaks-kolm kihti, kuni need koledad pealmised ja kibedad lehed maha saab) lõikate pooleks ja jala maha, panete lapiku külje peal või sisse praadima ja raputate soola peale, on tulemus kõrbe ja ÜLI hea. Kes soovib, võib sinna sisse peekonit ka praadida, siis on veel eeeeritiiii hea. Aga ilma peekonita on ka, ma luban. Enamik, kes proovinud on, neile meeldib. Valmivad mega kiiresti ka, max 5 mintsa, enamuse aja võtab selle toidu juures koorimine.

Kes aga arvavad, et see pisukene kibedus neile kohe teps mitte ei istu, siis soovitan eriti lihtsat varianti, mille kohta on isegi raske retsept öelda. Lihtsalt otsi poest või turult paar väikest ja kindlasti värsket kapsapead, lõika nad neljaks (jäta vars kindlasti alles, muidu tahab kapsas laiali laguneda) ja prae mõlemalt poolt krõbedaks. See on lihtsalt NII hea ja lihtne, ma isegi ei viitsinud sinna kõrvale midagi muud juurde teha. Okei, lastele oli veits brokkolit ka, Lende pole suur tavalise kapsa fänn, aga brokkolit kugistavad kõik hea meelega.

Kapsateemadel edasi jahudes. Ausalt mul polnud plaani siin kapsajuttu ajada, aga ma piltidelt näen, et just seda viimasel ajal kahte lehte kokkan. Ükspäev ostsin poest paki hapukapsast, kodus oli Food Studio veisepuljongit ja üks väike tükk sealiha, paar kartulit ka. Seega viskasin puljongi ja liha koos kapsaga potti, lasin veitsa podiseda, lõpuksin kartulit ja veits tomatipüreed ja mu esimene hapukapsasupp oligi valmis. Ma tean, et sinna peaksid kruubid ka sisse käima, aga mul neid ei olnud, asendasin tuugalt kartulitega ja ikka oli hea.

Eriti basic toiduainetega jätkates – kartulid. Ma panin metallkõrre kartuli kõrvale (et ma kartulit päris läbi ei lõikaks) ja viilutasin kartuli ära. Vahele surasin veits võid, peale panin soola ja ahju. Kui kartulid pehmed olid, lasin ma selle grillrežiimiga krõbedaks (ja panin veits põlema ka, aga oh well). Ahjaa, sibulaid viskasin ka sekka, sest miski pole parem, kui ahjusibulad.

Üks hommik tahtsin võikut teha, aga vot leiba-saia ei olnud. Mis seal ikka, võtsin paprika, lõikasin pooleks, võtsin sisu välja, määrisin toorjuustuga kokku, peale panin kuumaõhufritüüris tehtud peekonit ja veits avokaadot. Spinatit leidsin ka kapist, seda rändas ka vahele. Teoorias võib sinna ükskõik mida peale panna, sinki ja juustu jne. Maitsestasin soola-pipraga ja jälle mega hea kombo. Ma tik-tokist vist kunagi nägin midagi sellist ja tõesti hea sai.

Mingil õhtul keetsin lillkapsa tervelt ära ja viskasin ahju. Samal ajal keerasin potis kokku juustukastme ja praadisin kõrvale kammkarpe ja peekonit. Mulle meeldis täiega, Gert palus mul enam seda mitte kunagi teha (ma nüüd jäin mõtlema, et kas asi oli selles, et talle ei maitsenud, või oli seda veits põhjakõrbenud juustukastmest potti lihtsalt nii nadi pesta) aga mulle maitses. Lillkapsas on niiii hea. Krt, jälle kapsaülistus.

Ja eile tegin jälle Signe retsepti järgi pasteeti. Võttis konkreetselt vähem kui 15 mintsa ja maitseb niiiii hea. Mul blogis selle retsept ka olemas, näe SIIN. Kui samal päeval kõik ära sööd, siis ei pea võid nii palju panema, aga ma täna vaatan, et ta ööga on külmikus päris kõvaks läinud, seega soovitan võiga mitte koonerdada. Ja kes ei taha, et pea neid seedermänniseemneid sisse panema, aga mulle täiega meeldivad.

Okei, aitab tänaseks toidujuttudest. Mõtlesin, et ehk keegi saab endale tänaseks õhtuks mingi idee, tahtsin ka kord elus kasulik olla. Aga kuna ma ise ei tea, mida täna süüa teha, siis jagage heaga minuga enda viimase aja lemmikretsepti, või öelge heaga, mida ise õhtuks teete. Ma mõtlesin vist lasagnet teha, aga ma ei tea, kas ma viitsin poodi minna 🙁

Loe ka neid postitusi!

20 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Eva 14. aprill 2021 at 16:03

    Pannkooke, algul soolaseid ja pärast magusaid.

  • Avatar
    Vasta Kadri 13. aprill 2021 at 22:50

    Proovi teha aubergine parmigianat, üks lemmikumaid roogasid! Retsepte on nii palju ja erinevaid aga see peaks ok olema https://www.simplyrecipes.com/recipes/eggplant_parmesan/

  • Avatar
    Vasta stiina 13. aprill 2021 at 20:22

    pasteet jääb vedelam, kui ikka vedelikku ka on, milles maksa hautada 🙂 ja pasteet läheb jahtudes tunduvalt paksemaks/tahkemaks, mulle meeldivaks lõpptulemuseks peab kuum pasteet olema täitsa püreesupi konsistentsiga

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. aprill 2021 at 21:35

      Hmm, mis sa vedelikuks paneksid 😀

      • Avatar
        Vasta JJ 13. aprill 2021 at 23:18

        No tehakse pasteeti ju nii, et maksa hautatakse muuhulgas vedelikus, ja sealt see mahlane leemeke tuleb, millega pasteeti vedeldada.

      • Avatar
        Vasta Stiina 14. aprill 2021 at 10:51

        vett 😀
        nt selle retsepti järgi proovi: https://nami-nami.ee/retsept/852/maksapasteet
        kuigi ok, sul kanamaksapasteet, aga põhimõte sama. aga jah, tavaline vesi või puljong

  • Avatar
    Vasta Signe 13. aprill 2021 at 19:35

    Pole küll retsept, aga parim nipp põhjakõrbenud pottide-pannide puhastamiseks on see, kui paned poti põhja u 0,5-1tl sidrunhapet ja niipalju vett, et kataks kogu ala ära, lased sellel seista (no äkki 30 min) ja siis saad lusikaga kogu põhjakõrbenud jama lihtsasti lahti kraapida. Seega äkki võid tulevikus veel lillkapsa rooga teha 🙂

  • Avatar
    Vasta Anka 13. aprill 2021 at 15:58

    Värskekapsa hakklihahautis, see mu mehe lemmik! Isegi kartulit pole kõrvale vaja.

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. aprill 2021 at 17:50

      jaaa, seda peaks tegema mingi päev

  • Avatar
    Vasta Tikker 13. aprill 2021 at 15:42

    Me mõlemad kapsalainel, nagu näha 😀 Kahjuks lapsed mu vaimustust ei jaga. Aga tänks, brüsseli kapsad pean nüüd ka ära proovima sel kombel!

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. aprill 2021 at 17:49

      mis parata, et see kapsas nii hea on 😀

  • Avatar
    Vasta L 13. aprill 2021 at 15:23

    Tee jah lasanjet, mul oli ka täna just plaanis 😀 Sain ühe korra Itaalias tüki lasanjet, millest siiani vahel leian end unistamas… ja see retsept on ütleme nii, et kõige ligilähedasem: http://www.exclusivelyfood.com.au/2007/12/beef-lasagne-recipe.html. Omg, ila jookseb.
    Mu viimase aja lemmik toit on erinevad ahjuköögiviljad (bataat, porgand, paprika, kartul vms) + riis või kuskuss + see kaste: https://nami-nami.ee/retsept/11466/Sriracha-majoneesikaste – best ever!! Aga veel väga maitsvaid toite, mis meie peres aus on: kana-wokiroog (munanuudlid+wokisegu+kana, ohtralt sojakastet, ingverit ja küüslauku), kikerhernekarri (Sandra Vungi retsept, googeldades leiab, mega lihtne tegemine), ahjulõhe bataadi või riisiga, kiirelt või ja küüslauguga läbi praetud krevetid, kuumsuitsulõhega salat (konkreetne lemmik vist, võib ükskõik mida panna ja mingi kastme peale kokku mixida, kuumsuitsulõhe on niiii nämm salatis), samuti oleme ise teinud poke-bowli laadset toitu, lemmik on riis+edemame oad+punane kapsas+tofu+kurk+karrimajonees.

  • Avatar
    Vasta Elise 13. aprill 2021 at 14:49

    Plaan teha täna Thyme Out retsepti järgi lasanjesuppi. Tal instas highlightsides retsept olemas täitsa 😉

  • Avatar
    Vasta G 13. aprill 2021 at 14:48

    Mul oli eile ja on ka täna söögiks roast pot või mis muu iganes nimetusega- sisse läksid peakapsas, baklažaan, porgand, seller, kartul, sibul (lõikasin kuubikuteks ja osad viljad ketasteks), peale oliiviõli ja vahemere ürdisegu, soola ja garlic-pepper maitseaine. Ahju 200 kraadi juurde küpsema, vahepeal segasin, et pealt ära ei kõrbeks.

    Samal ajal praadisin pannil kanahakkliha ja pärast veel šampinjonid. Need läksid lõpuks kõik ühte potti koos köögiviljadega. Nii heaa!! Mõtlesin veel äkki tomatipüreega kokku segada, aga hiljem sõin hoopis hapukoorega.

  • Avatar
    Vasta Helena 13. aprill 2021 at 14:01

    Ahjukana, ahjulõhe, pasta bolognese (tomatera tomatipastaga, mitte valmiskastmega), ahjujuurikad kanafileega

  • Avatar
    Vasta Katrin 13. aprill 2021 at 13:59

    Lasanje (ja kapsamaaniaga) seoses – minu laste lemmik on roog, mida nemad kutsuvad valelasanjeks.
    Vormi põhja lillkapsas ja brokkoli, peale Felixi bolognese kastmega segatud praetud hakkliha, siis mõnusa koguse riivjuustuga ning pipra ja vajadusel soolaga maitsestatud segatud köögikoor või toidukoor ning 200-kraadisesse ahju pooleks tunniks. Natuke riivjuustu veel peale, grilli all ilusaks ning valma. Soovitan peale ahjust väljavõtmist lasta natuke rahuneda nagu pärislasanjel, aga tavaliselt hakkavad lapsed kohe pistma, ise kurtes, et jube kuum on 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. aprill 2021 at 14:51

      oh, raudselt teen mingi päev!

      • Avatar
        Vasta JJ 13. aprill 2021 at 23:21

        Ärge laske toidul rahuneda, ega ta mingi marutõves 3aastane pole! Meil Eestis siin toit ikka vastavalt seisab või taheneb (või settib või jahtub või tardub olenevalt sisust).

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. aprill 2021 at 14:13

          ma ütlen “puhkab” 😀

          • Avatar
            i. 14. aprill 2021 at 19:36

            Veel parem sõna pärineb mu kadunud sõbralt: liha “muheneb” pärast küpsetamist ?