KODU

vabandage, kust seda sobivat kodu üldse leida?*

14. juuni 2021

Nonii. Ilmad on ilusad, mina tegin rõdu mega hubaseks ja toad organiseerisime Korrastuskunstiga ära. Nüüd võiksin ma jalad seinale visata ja kodu nautida. Aga mida teen mina? Elan ikka paganama kinnisvaraportaalides ja ei teagi nüüd, kas nutta või naerda. Selle otsuse võtsin vastu, et uus kodu peab olema võimalikult Mari kooli ja Lende-Marta lasteaia lähedal. Seda tänu teile, mu kallid inimesed, kes te meenutasite mulle, et linnast väljas pole Wolti. Mõneti vähendas see küll mu otsingute mastaapi, aga tõsiasi on see, et enamasti lihtsalt POLE midagi pakkumises, mida vaadates ma tunneks, et oooo, vot sinna koliks kohemaid. 

Ja eks ma pidin kahjuks tunnistama seda, et isegi kui see ideaalne korter vähegi normaalse hinnaga mulle vastu vaataks kuskilt portaalist, siis paraku ei saa ma ju kohe ilmselt pangaga tegutsema hakata. Isegi, kui mu sissetulekud neile lõpuks sobivad on, siis praegusel kinnisvaraturul läheb hea kraam kohe ära. Ei jõua silma ka pilgutada ma ütlen. Ja alles jäävad need, mida noh, mitte keegi ei taha. Võib-olla selle pärast ma siin silmi peast välja ulgunud ei olegi, et eriti kehv oleks sellepärast idekast kodust ilma jääda, et see pangavaheline taidlus võtab liiga kaua.

Samas saatis üks lugeja mulle ühe huvitava kodulehe. Ma ise ei olnud sellest enne kuulnudki, aga tegu on siis sellise asjaga nagu MUM Kodu. Põhimõtteliselt ongi see teenus mõeldud täpselt minusugustele inimestele, kes tahaksid KOHE kodu soetada, aga noh, veel ei saa. Ehk siis nemad ostavad sinu soovitud kodu ära ja nii kaua kuni sa panga jaoks oma rahaasju sätid ja klaarid, saad sa juba oma kodus sees elada ja neile üüri maksta. Kui pangaga kõik klaar, ostad korteri nende käest ära.

Huvi pärast küsisin neilt ühte pakkumist ka. Saatsin lihtsalt soovitud kinnisvara lingi ja nemad saatsid vastu endapoolse pakkumise. See korter, muuseas, oli tõesti korraks mul kaalukausil, sest see on kohe lasteaia taga, Kardo kõrval ja kooli lähedal, aga mida rohkem ma seda vaatan, on mul tunne, et ma laseksin ikka LIIGA palju oma ideaalis järele, kui sinna läheksin. Jah, asukoht on super, aga see paneelmaja ja väiksed toad ja elutuppa ehitatud köök… Seda enam, et seal peaks kindlasti tegema ka köögiosa ja vannitoa remondi, aga noh. Mis seal ikka, pakkumine siis selline:

Minu meelest jumala norm diil, seda enam, et neile makstavat sissemaksu saab kokkuleppel maksta ka mitmes osas. Okei, selles suhtes küll, et sellist korterit ma muidugi nii suure summa eest muidu ei üüriks, aga arvestades, et ma praegugi üüri maksan (küll paar sotti vähem), siis laias laastus see pool aastat kakssada euri rohkem üüri maksta kui siin korteris ei oleks ka suur asi. Seda enam, et lõpuks on tegemist nagunii minu enda koduga ja ma saaksin kohe seal kõike tegema hakata, mida ma tahaksin. 

On keegi teist seda teenust kasutanud või teab kedagi, kes oleks? Selles suhtes tundub mulle küll päris hea variant, kui mulle hommepäev see ideaalne kodu kuskilt vastu vaataks ja ainuke, mis mind selle ostmisel takistaks oleks see, et ma pole veel endale piisavalt kaua suuremat palka maksnud. Seda enam, et ma just EILE nägin idekat korterit ja tahtsin seda vaatama minna, aga tänaseks on juba kuulutus maas. Ehk siis konkreetselt päevaga läks see minema… Kuidas üldse inimesed endale praegu kodu ostavad, kes pankadega majandama peavad? Või on kõigil korteriraha sukasääres olemas ja saavad sobiva koha leidmisel selle kohe välja kühveldada?

Also, kui keegi on just Nõmme kandis müüki panemas korterit või majaosa, kus on vähemalt kolm magamistuba ja mille hind jääb alla 200 000 euro, siis ole inimeseks ja kirjuta mulle, äkki seal ongi see minu idekas kodu, mida ma otsin!

Loe ka neid postitusi!

16 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kätrin 15. juuni 2021 at 09:12

    Meil naabrinaisel on plaanis kolmetoaline korter müüki panna. Vanem puumaja valdeku tn ja neli korterit. Vajab veidike kõpistemist ikka. Hoov on suur. Hinnaks mainis 160-170 tuhat aga eks näis mis hindamine näitab ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 15. juuni 2021 at 09:56

      Pliis anna mulle ta kontakt!

      • Avatar
        Vasta Kätrin 17. juuni 2021 at 23:47

        Ma homme pean talle nkn helistama. Siis uurin kas võin edasi sheerida. ?

        • Mallu
          Vasta Mallu 18. juuni 2021 at 09:30

          Aitäh!

  • Avatar
    Vasta Mari 14. juuni 2021 at 23:10

    Inimesed uurivad pangast esmalt oma võimalusi: küsivad max summat, milliste varade puhul kui suurt sissemakset tarvis on, vajadusel esitavad ettevõtte finantsid, et haldur saaks omapoolse esmase analüüsi teha. Kui piirid-plaanid teada, asuvad kodu otsima ja sobiva leides broneerivad selle koheselt (tihtipeale rahaline bronn). Eks see väike risk ole, sest alati on nüansse, mis võivad lõplikku laenuotsust muuta, aga kui asjalik haldur, kellega konkreetse plaani paika panete, on see kõik tehtav. Teisalt, kui on olemas vähemalt 20% omafinantseeringut ja vara pigem heas korras, ei ütle ilmselt ükski pank ei, kui navigeerid max summa piirides. Vastan laenuhaldurina 😉

  • Avatar
    Vasta I 14. juuni 2021 at 23:05

    Kui tundub, et ümberringi kõik muudkui ostavad kinnisvara, siis tekib kange tahtmine ka endal ruttu midagi osta. Et äkki muidu jään ilma. Ei jää. Võta asja rahulikult, sul on olemas elukoht ja sa ei pea lihtsalt ostmise pärast ostma. Alusta sellest, et suhtled pankadega ja saad teada kui palju üldse laenu saad ja mis hinnaklassis elupinda vaatama peaks ning kui palju omaosalust vaja on. Ja kui laenuvõimekus teada, siis hakkad rahulikult otsima. Ostad selle, millest tõesti kodu saab. Mingi vahendaja peale ära hakka oma raha kulutama, nad ei tee heategevust ja parem hoia see raha sissemaksuks.

  • Avatar
    Vasta Erika 14. juuni 2021 at 13:29

    Chill, lihtsalt ostmise pärast pole mõtet osta.
    Hetkel vaatad ikka päris kohutavaid variante ka.
    Anna aega 😉

  • Avatar
    Vasta T 14. juuni 2021 at 12:50

    Oi sellist paneelikat küll ära osta. Leiad parema.
    Ja igasugu vahendust ma kindlasti ei kasutaks, lihtsalt järjekordne raha tampimine kellelegi mitte millegi eest. Pangaga tuleb üldjoontes läbi ära rääkida, kui palju umbes laenu võimalik saada olek, missugused on panga tingimused (sh missuguse korteri ostuka nad sulle raha laenavad ja kas ainult hüpoteegist tagatiseks piisab). Samuti on hea, kui sul oleks vähemalt 20-25% sissemaksu raha kohe olemas. Et igasugune Kredexi käenduse ajamine venitab ka. Ja siis loota normaalse müüja peale, kes sulle oleks nõus nädalakeseks bronnima.

  • Avatar
    Vasta Anna 14. juuni 2021 at 12:37

    Ise ka ei usu, et asjad nii on, kuid broneerisime eile endale korteri. Saime hiljuti minimaalse sissemakseautomaati kokku ja motlesime, et läheme siis paari korterit vaatama, et käsi soojaks saada, kuid sellest esimesest kaugemale pole jõudnudki. Samas mida ma lähen vaatama korterit, mille puhul ma näen juba piltidelt või kaardilt, et see kindlalt ei sobi… Endalegi meeldiva üllatusena täidab väljavalitu kõik meie soovid peale hinna, mis on umbes 5k kõrgem, kui sooviks maksta. On 3 tuba, on vaikses rajoonis kuid siiski kesklinnast mitte liiga kaugel (elan praegu väiksemat sorti tänaval, kus on megalt liiklusmüra ja no peale nelja aastat on see korralikult närve sööma hakanud), on parkimiskoht, on kelder, on remonditud köök ja vannituba ning on rõdu. Need olid need asjad, mis olid meil wish listis, aga hakkas juba tunduma, et sellist korterit hinnaga kuni 115k polegi olemas Tallinnas. Hinna osas on veidi mõru maitse suus, kuid reedel saame hindamisakti kätte ja eks see siis näitab, et kas meie oleme koonrid või omanik ihne ? Vaatasime, et ta ostis korteri paar aastat tagasi ja maksis selle eest 25k vähem ning remonti pole teinud, aga noh, turg on nagu on ?

    Praegu hoiame pöialt, et keegi teine üle ei hakka pakkuma.

    • Avatar
      Vasta Lily 15. juuni 2021 at 20:48

      Kinnisvara mõttes on 5000 ikka üliväike ühik ju, nii et kui korter nii meeldib ja ainus viga on 5000 liiga kõrge hind, siis ei tasu üldse muretseda. Meil läks ikka kauem sobiva kodu leidmine ja kuude möödudes pidime ikka u 30 000 rohkem maksma, kui alguses plaanisime 🙂 Aga ikkagi oleme rahul, sest kodu on suht ideaalne ja saime ostetud vähemasti enne seda viimaste kuude hinnatõusu.

  • Avatar
    Vasta Anu 14. juuni 2021 at 10:40

    Ma paneelikasse muidu ei ostaks, nende eluead on nagu on, samas 9. korrus on lahe – kõik need vaated jne.
    Aga müstilised hinnad ikka, ma otsisin sügisel ja siis olid ikka pigem alla 100 000 nendes paneelikates hinnad.

    Männikul vaata pigem neid stalinkasid või tellismaju (see nelgi-pihlaka nurgal ja need 2 tk pihlakaga paralleelsed) või siis Astris on Valdeku-Kerese vahel ka üks tellismaja.

    Puitmajad on nunnud, seal tuleb muidugi korrashoidu vaadata.

    Kas oled vaadanud ka Järve keskuse taga 9-kordses tornis? Seal oli ka midagi müügis ja võib-olla saad midagi ise planeeringus muuta, et kõik kenasti mahuksid.

  • Avatar
    Vasta Sille 14. juuni 2021 at 10:25

    Inimesed sõlmivad maakleri või omanikuga broneerimislepingu, mille hind on äkki 5% kinnisvara hinnast.

    See leping kohustab omaniku korterit sulle hoidma kuni tegeled pangaga (hindamisaktid, laenukomisjon jms paar nädalat. Mitte kuid kuni sa endale rohkem palka maksad).

    Hiljem broneeringu tasu arvestatakse pangalaenu sissemakseks. Minu korteri ostmisel oli isegi klausel et kui pank keeldub lõpuks laenu andmast saan kogu broneerimistasu tagasi.

    Ehk siis ei, inimesed pigem ei osta kortereid sularahas välja, neil on sissemakse raha olemas ja päris tugev kindlus, et saavad pangast laenu.

    • Avatar
      Vasta T 14. juuni 2021 at 11:02

      Selles broneerimislepingus on sees ka trahv, et kui omanik otsustab bronni üles öelda. Ja seda võib vabalt juhtuda, kui tuleb keegi ja pakub hinna üle. Nii et põhimõtteliselt see broneerimisleping ei taga 100% kindlust siiski.

      • Avatar
        Vasta Tiina 14. juuni 2021 at 12:57

        Täpselt nii, kui tuleb teine ostja, kes on nõus selle trahviraha peale maksma ja on valmis KOHE tehingusse minema, siis põhimõtteliselt ei maksa see broneerimisleping mitte midagi.
        Ja see kinnisvaraturul toimuv on ULME. Vabandust väljenduse eest, aga iga peldiku eest küsitakse ka mingeid miljoneid enamvähem. Ei saa müüjaid süüdistada, sest kui on lolle, kes maksavad, siis tulebki küsida. Meie jäime ka sügisest passima natuke liiga kauaks ja see rallimine, mis praegu toimub, pani plaanid ootele. Pigem suuname korteri sissemaksuraha hetkel hoopis aktsiaturule, investeerime natuke ja vaatame mõne aasta pärast. Lihtsalt ei soovi seda kinnisvaramulli omalt poolt toita. Juba aastakümnetepikkune äri- ja turuloogika ütleb, et selline olukord pikalt kesta ei saa ja ühel hetkel need hinnad peavad normaliseeruma.

        • Avatar
          Vasta juks 14. juuni 2021 at 18:45

          Hinnad ei normaliseeru sul enam kunagi vaid ehk jäävad püsima , et ei tõuse. Aga hetkel ongi probleem , et inimesed soovivad uus arendusi ja see tõstab hinna lakke ja vanad paneel majade hinnad võivad ainult langeda sest nende energia tähis ei vasta nõuetele tänapäevaga. Ja uus arendused tõusevad hetkel prognoosiga veel 5% aastaga , et pigem praegu soetada kui jääda ootama seda
          nn aega ja siis kiruda, miks ma ei ostnud:) Edu leidmisel 🙂

          • Avatar
            Ly 15. juuni 2021 at 08:18

            Nalja teed v 😀 Meil on paneelikas väga hea energiatähis ja odavad kommunaalid. Vanu maju muide ka renoveeritakse javeel vägahästi.