JUMALAITA NALJAKAS

hambutuna langen su käte vahele

5. juuli 2021

Eile õhtul, kui me seal metsade vahel külitasime, panin ma Martat magama ja korraga tundsin keelega üle hammaste tõmmates, et hammas nagu… liiguks? Ei, mitte otseselt liiguks, aga mingi imelik tunne oli. Umbes nagu liiv oleks hamba vahel või midagi. Issand, ma ei oska seda tunnet seletada, aga tunne oli, et MIDAGI on valesti. Samas ei oska ma seletada, miks ma last magama pannes lampi keelega üle hammaste tõmbasin, aga noh. Mida rohkem ma sellele mõtlesin, seda rohkem ma seda hammast keelega katsusin. Ühel hetkel sain aru, et see on tõesti teisest esihambast justkui natukene eespool.

Ma sain ausalt kerge insuldi, sest mõte sellest, et mul keset ööd kuskil pärapees ESIHAMMAS ära kukub, ei tundu eriti meeldiv. Gerdi arust oleks see super naljakas olnud, aga minu meelest noh, not so much. Saatsin siis seal veel ööpimeduses oma hambaarstile paanilisi kirju, et aita mind ometi, mul kukuvad esihambad ära ja see ei ole cool. Ta arvas, et noh, oleks isegi lihtsam, kui kukuks. Sellisel juhul saaks ta selle lihtsalt “tagasi tsementeerida” vms. Jeesus, kui vana ma olen ah?

Kes kauem lugenud, see ilmselt teab, et mul esimesed viis hammast kõik kroonid. Ehk siis enda hambad lihviti pmst täiesti ära ja peale pandi kroonid, et hambad sirged oleks. See oli umbes kuus aastat tagasi ja sellest ajast peale on mult kogu aeg küsitud, et aga mis siis, kui üks ära kukkuma peaks? Ma alati vastasin, et issand jumal, never ei kuku ju. Nojah, nüüd on see naer naerdud, sest midagi on seal viga küll. Ma juba õudusega mõtlen, et homme hambaarstil ütleb Gaili mulle üht kahest:

 • Midagi on veits viltu jah, aga noh, las ta ikka olla, kuni ta ise ära kukub. Ehk siis ma pean järgneva X ajavahemiku veetma pidevas hirmus, et mul poole vestluse pealt klahve välja pudisema hakkab.
 • Peksab ja puurib ja kangutab selle hamba ise lahti ja paneb uue asemele.

Ehk siis ma ei ütleks, et kumbki nendest mulle eriti ahvatlev variant tunduks.

Palvetage palun minu eest, ma tõesti kardan. Kuigi jah, kui mul TÕESTI esihammas välja sajaks, siis ma kardan, et see oleks liiga naljakas content, et mitte teiega jagada. Aga ei hakka nüüd selle pärast palvetama, et see tõesti poole vestluse pealt suust vehkat teeks, ma ei elaks seda üle 😀 Ja also vb naeraks surnuks. Emba-kumba.

Tulevikumina peol

Loe ka neid postitusi!

17 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta Kairi 6. juuli 2021 at 23:09

  Lugu muidugi hirmus ja teadagi on sel va hirmul kõige suuremad silmad.
  Aga lugedes kommentaare siis ma tegelikult ei mõista, kuidas saab tsemendiga kinnitatud kroon liikuma hakata või hullemgi veel, lambist ära kukkuda… või ka värvi muuta.
  Ette on tulnud ikka korralikke pauke. Lapsevanemad ju teavad küll seda mõnnat tunnet kui järelpõlv oma peaga matsu esihammastesse kütab. No enivei, pole nende kroonidega midagi toimunud peale neid intsidente. Ka muretsesin aga arsti kommentaar oligi, et nagu mis sa mõtled, need ei tohigi niisama ära tulla 😀

 • Avatar
  Vasta Tiina 6. juuli 2021 at 14:55

  Ojaa, tuttav hirm. Mul üks esihammas krooniga esialgu. Peaks teine ka kroonimisele minema (issand, praegu kõlab see kuidagi kuninglikult – kroonimisele minema 😀 😀 😀 ). Ja mul ka koguaeg küsimus, et aga mis siis kui midagi juhtub.
  Aitäh sulle, et sa vähemalt kursis hoiad meid oma lugudega. Et kui kunagi häda käes ja paaniliselt guugeldame, siis tuleb vähemalt miskit välja 😀

  • Mallu
   Vasta Mallu 6. juuli 2021 at 15:04

   Ma ütlen kohe ära, et kroon EI tulnud ära ja ära ka ei kistud :D! win!

 • Avatar
  Vasta meow 6. juuli 2021 at 14:53

  Minul ka esihammastel laminaadid (kaks krooni ka) ja olen selle jubeduse läbi teinud. Nektariini süües läks kivi kuidagi kahe esimese hamba vahele ja prõks, pooleks, pikkupidi, ülevalt alla, pool hammast läinud. Ma röökisin nagu segane, samamoodi hakkasin oma hambaarsti vastu ööd pommitama, hommikul olin tal ukse taga ja lappis mu hamba plommiga kokku. Kuna need hambad olid mul üle 10a juba vanad ja veidi ka värvi muutnud, otsustasime, et teeme uue ringi. Oh, see oli ka kadalipp, sest ajutiste hammastega sain 2x südari, kui need lahti lõid. Niiet ma täiiiiega fiilin sind selle hambateemaga!

  • Mallu
   Vasta Mallu 6. juuli 2021 at 15:04

   hambateemad on grosss :(((

 • Avatar
  Vasta Mari 6. juuli 2021 at 13:28

  Tore on!
  Lugesin seda postitust eile enne magama minekut. Mul endal 4 esimest hammast kroonitud ja lisaks 2 kruvi lõualuus, mis hoiavad 2 tervet krooni paigal. Nägin siis unes, et üks nendest kroonidest oli keelega katsudes tunda, et praguline ja unenöo lõpuks pudises suust… Aitäh sulle selle unenäo eest!

 • Avatar
  Vasta Sandra 6. juuli 2021 at 10:13

  Issand mul tuleb selle loo peale enda klahvi välja kukkumine meelde aasta alguses. Tagant järgi mõeldes hullult naljakas aga tollel hetkel not so much 😀 😀 Igastahes ma sõin lihtsalt grill liha ja neljas hammas eest arvas, et oleks jumala vahva lihtsalt ära murduda 😀 Ma olen ainult 29 aga tollel hetkel tundus, et vanadus on lähemal kui ma arvata oskasin. Käisin mingi 4 korda selle murdunud hamba pärast hambaarsti juures. Paar kuud hiljem ja 800 euri vaesemana on mul õnneks hammas ikka suus. Hea oli see, et siis oli maskikandmise kohustus ja ükski võõras mu hambutut naeratust ei pidanud nägema thank god for that :D:D aga jaa esmane shokk oli oi kui suur, poetasin ka paar pisarat 😀

  • Mallu
   Vasta Mallu 6. juuli 2021 at 15:05

   ma mõtlesin ka, et kui kukub, siis hoian igaks juhuks maski taskus 😀

 • Avatar
  Vasta Marju Shmarju 6. juuli 2021 at 08:39

  Reklaamimaailm on ikka kõigist targem ja oskab reageerida – kohe selle sinu postituse all pakutakse väikelaenu. Very appropriate 😀

 • Avatar
  Vasta A 6. juuli 2021 at 00:12

  Mul oli paar aastat tagasi nii,et närisin nätsu ja järsku käis krõks. Esihammas läks pooleks,tuli igemest vms välja ja paigaldati mingi pulk,mis peaks hammast hoidma kinni. Täna tabas aga olukord kus peab ka kiiremas korras hambaarstile aja panema,sest mul tunne,et täna kukkus nagu alumiselt hambalt kild ära ja nüüd mega auk,mis häirib. ?

 • Avatar
  Vasta Eff 6. juuli 2021 at 00:06

  10 punkti postituse avapildi eest???

 • Avatar
  Vasta Epp 5. juuli 2021 at 23:18

  Minul on üks ülemine hammas ka tsementeeritud(mitte täitsa esimene) ja hiljuti hakkas samamoodi üks liikuma. Väga jube tunne oli. Õnneks sain ruttu arsti juurde, korraks arst tõmbas, ja läinud kroon oligi ning sai selle siis uuesti tagasi panna 🙂

 • Avatar
  Vasta Kati 5. juuli 2021 at 23:04

  Minul on ka Gaili juures pandud 2 esihambale kroonid ja tuli ka üks tööl lahti ükskord. Väga ebameeldiv ja jubedalt ehmatas. Õnneks sain samal päeval arstile aja ja paigaldati tagasi. Küsisin tookord, kas on mingit võimalust seda ise tagasi paigaldada ajutiselt kuni arsti juurde saab, nàiteks kui oled reisil ja ei saa kohe arstile, aga öeldi, et ei ole sellist ajutist lahendust. Nüüd olen kõige söömisega mega ettevaatlik.

  • Avatar
   Vasta Zz 6. juuli 2021 at 13:48

   Ajutiselt saab ise panna superattackiga vms? või kui on oht/hirm nt reisile minnes, siis arstilt spets liim küsida pisikeses pudelis. Ei soovita muidugi sesuhtes ise hambaarsti hakata mängima, aga mul mees liimib ise seda tagasi? ja on arstilt ka saanud kaasa seda.

   • Mallu
    Vasta Mallu 6. juuli 2021 at 15:04

    Kuidas selle pärast ära saab haha 😀

    • Avatar
     Vasta Zz 6. juuli 2021 at 15:34

     Kuna tal aastaid tagasi lihviti oma hammas liiga õhukeseks, siis tal tuleb see ikka ära aegajalt.. ? ja isegi mingi superliimiga ei jää kauaks püsima?

 • Avatar
  Vasta Laura 5. juuli 2021 at 23:00

  Tean seda tunnet, mul peaksid minema esihambad kroonimisele, aga sada takistust on ees olnud ja nii see venima on jäänd. Ise märtsis sõin apelsini ja siis koore küljes need valged asjad vms 😀 see jäi hamba taha ja läind oligi ? õnneks sain samal päeval arstile