KODU

pangalaen ja koduotsingud ja noh… ahastus

6. juuli 2021

Ma ükspäev taipasin, et ma muud ei tee, kui ootan. Sügisel ootasin, et saaksin Baltasse kolitud, issand, kui õnnelik ma too päev olin, kui võtmed kätte sain! Mis on nüüd irooniline, sest ükspäev oli mul linna asja ja ma sõitsin sama teed pidi samasse kanti nagu tol ajal suht iga päev lastekast koju. Ainult et seekord pidin ma roolis peaaegu paanikaataki saama. Lihtsalt seal elamise aeg oli minu jaoks kergelt öeldes kõige kohutavam periood mu elus ja isegi selle tee läbi sõitmine tõi mulle kõik need emotsioonid kohe tagasi. Öäkkk!

Kui Baltas olin, siis ootasin nii väga, et siia Laagrisse tulla. Baltas oli kitsas (ainult kaks tuba nagu te mäletate) ja eriti mu asju sinna ei mahtunud. Seega ootasin juba nii väga, et saaks kuskil pikemalt peatuda ja mingisugust kodutunnet tunda.

Ja nüüd siin olles ei suuda ma ära oodata, et millal ma ometi selle OMA kodu leian. Mitte et siin hea ei oleks, on küll. Korter on avar, lastel on ruumi, mul on ruumi. Maja ees, taga ja pmst iga nurga peal on mänguväljakud. Mari käib üksi õues teiste lastega mängimas, on endale juba sõbrad leidnud ja värki – see kõik on nii tore! Aga ikka sügeleb sees, et see ei ole ju minu oma ja ühte tuba oleks ikka hädasti juurde vaja ja…. Ma ei teagi, kas asi on selles, et ma olengi selline rahulolematu inimene või mis, aga pidevalt on häda midagi oodata. Ei teagi, miks see nii on.

Aga mida on vaja, et oma kodu osta? Eks ikka vana head pangalaenu. Ma mäletan, kui novembris/detsembris uurisin paarilt pangalt laenu kohta ja sain siis vastuseks, et noh, umbes 70 000 võin ma laenu saada küll. Tore, aga selle eest ei saa sinna kanti, kus ma olla tahan (Laagri/Nõmme) mitte midagi rohkemat, kui heal juhul kahetoalist peldikut. Niisiis elasingi mõnda aega teadmisega, et lähiaastatel ei ole mul kuskile panka asja. Kolm last, lahutatud naine, autoliisingud ja värgid – ei tundunud väga loogiline.

Peale ühte intsidenti tekkis mul aga VÄGA tugev soov enda kodu leida. Nagu umbes eile oleks vaja olnud, oli mul tunne. Nõnda haarasingi härjal sarvist. Alustuseks sain lahti oma liisingust. Tõstsin enda palka. Võtsin lisatöö ja hiljuti oligi see imeline hetk, kus ma uued laenutaotlused teele saatsin. Tulemused olid noh… Ütleme nii, et seinast seina.

LHV pakkus mulle 135 000 € laenu. Okei, abiks ikka. MIDAGI selle eest leiaks (kui omafinantseeringu juurde arvestaksin). Intressiga 2,2%.

COOP pank oli heldem ja pakkus mulle 150 000 € laenu. Samas selle summa ütles ta mulle telefoni teel, palusin selle ka meilile panna, aga mida ei tule, seda ei tule (17.06 palusin pakkumist, siiani ootan). Seega intressi ei tea. Ilmselt ei saa ka kunagi teada, sest nad keelduvad mulle vastamast, haha.

SEB-i üritasin laenutaotlust teha umbes sada korda, aga iga kord, kui kogu selle pika värgi ära täitsin, lõi mulle ette selle:


Lõpuks tekkis mul juba tunne, et ma viskan oma arvuti aknast välja, sest ma kontrollisin sada korda üle nii enda kui laste isikukoodid. Aga iga jumala kord sama tulemus. Ja mitte ühe korra, ühel päeval, vaid see juhtus nädala jooksul korduvalt, seega andsin alla. Ju ei ole ma loodud SEB-st laenu saama. Aga krdi tehke oma süsteemid korda palun, olge inimesed.

Luminor otsustas eriti helde olla ja teha mulle suurepärane pakkumine summale 30 100 €. Intress 2,1%.

Swedi kohta ma üritan hetkel midagi meilidest leida, aga ei õnnestu. Ma ei mäletagi, miks või kuidas mul nendega toppama jäi… Igatahes mingit pakkumist mul nende käest saada ei õnnestunudki. Tänks, kodupank, love u too!

Lõpetuseks sain siis laenupakkumise Bigbank-ilt, kes pakkusid mulle 154 000 € intressiga 1.95%. Ehk siis kõige suurem pakkumine + kõige väiksem intress. Ma olin just leidnud Nõmmel ideaalse majaosa, mida ma tahtsin kohemaid vaatama minna. Selle hind oli aga veidi kõrgem, kui see objekt, mida ma taotluses neile näitasin. Näete, SEDA tahtsin kaema minna. Kuna Bigbank oli julgustanud mind, et kui leian ka kallima koha, siis saab kindlasti taotluse üle vaadata ja kivisse raiutud see summa ei ole. Seega pani Gert täna vaatamiseks aja kirja ja kohale me läksimegi. Ma ütlen ausalt, et kohe kena on, kui peika kinnisvaraga tegeleb, sest ma ei oskaks ise pooli asju küsida ega vaadata.

Esmane mulje oli hea – väike aiake, majaosa seest MEGA ilus, avar, klaasuksega ahi (ma ju nii väga olen kaminat tahtnud, suht sama asi onju), suuuuur valge köök, 25-ruudune tuba, millest oma vaimusilmas juba lastele mängutoa jõudsin teha, ups… Mari oleks oma toa saanud ja mina endale pisikese magamistoa ja no üldse, ideaalne! Juba mõte sellest kõigest oli see, et issand, kas ma tõesti leidsin nii hea ja ilusa koha, lasteaiale, koolile ja Kardole nii lähedale?

See maja on nimelt kaasomandis. Me kõik nägime Kuuuurijast, mis keberniit sellega kaasneda võib, eksole. Aga kuulutuses oli kenasti välja toodud, et kõik on notariaalselt jagatud ja sellega on kõik super hästi. Noh, selles suhtes, et kui mu kodu esik ja koridor on notariaalselt MÕLEMALE omanikule kuuluv ala, siis oleks vb veits kehv seal niimoodi elada. Seda enam, et sellest ühiskasutatavast osast läheb ainuke uks alla keldrisse. Praegused omanikud väitsid, et üleval elav daam pole 11 aasta jooksul KORDAGI seda kasutanud, aga selles suhtes, et ega miski teda keelata ei saa. Samamoodi ei saa garanteerida, et ta just nüüd ei otsusta iga päev oma keldris käima hakata.

Üldse tundus praegune omanik üleval elavast kaasomanikust rääkides sellise näoga, et umbes palun osta see koht ära ja päästa meid selle saikari käest. Nagu ma aru sain, on ülemine tädike VÄGA eraklik, ei tekita mingit lärmi (ja eeldab seda ka teistelt), ei taha suhelda, on väga nõudlik selle üle, mis aias toimub (ise seal mitte midagi tegemata) jne. Nagu te ilmselt aru saate, siis jah, ma olen niii kurb ja pettunud. Et ma sain kinnituse, et ma saaks umbes sellise summa laenu nagu ma saada tahtsin. Leian ideka koha, mis on ilus ja mõnus. Aga ikka peab mingi krdi AGA sees olema. Ja seekord on selleks agaks pensionärist erak, kes ilmselt meiesuguste lärmakate naabritega rahul ei oleks, hakkaks kiusu ajama ja näiteks iga jumala päev minu esikust keldrisse rabistama. Või ei lubaks aeda batuuti või mängumaja panna vms.

Igatahes jah, ma olen elus pettunud ja mul on selline tunne, et ma jäängi ootama. Ma ei taha ju oma soovides mingist otsast allahindlusi ka teha. Teoorias tean ja kinnitan endale, et küll õiged asjad tulevad õigel ajal, aga vabandage, millal see ÕIGE hetk tuleb, ah? Kõik hea hinnaga kraam napsatakse kohe ära, kuigi ma elan kinnisvaralehtedel. No ja need eriti head müügis olevad asjad on liiga kallid ja üksi ma neid never lubada ei saaks.

Mu lemmik oli ühe panga töötaja, kes mulle laenutaotluse suhtes helistas ja siis küsis, et aga miks te ometi oma abikaasaga laenu ei võta koos, et siis saab rohkem! Ma mingi “eee… mul pole abikaasat”.

“Aga kust te siis need lapsed saite?”

Nagu vabandage, proua pangatöötaja. Ma ausalt ei unustanud ära, et mul siin diivaninurgal abikaasa ka on. Ja jumala eest, mis see tema asi on, kust või kellega ma need lapsed sain. Ma üritan siin laenu saada, mitte südamesõbrannat leida, kellega voodis teineteisele patse punuda ja enda eksmeestest kihistades lobiseda.

Vabandan kõigi ees, kes selle pika rant’i viitsisid lõpuni lugeda, aga kas see on normaalne, et üks pank pakub sulle 154 000 laenu ja teine KOLMKÜMMEND TUHAT? Kas see on normaalne, et ma iial ei leia sobivat kodu? Kas see on normaalne, et ma ilma abikaasata ka lapsi omada võin? On või!?

*Postitus on sündinud koostöös Bigbankiga

Loe ka neid postitusi!

53 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Janne 8. juuli 2021 at 15:04

    Seb pank annab väga vähe laenu aga Sweedpank on super ?

  • Avatar
    Vasta Kikii 8. juuli 2021 at 08:54

    Kas oled vaadanud ka uusarendusi? Need on hoopis teises kategoorias ja võimalik, et leiad hoopis selle alt midagi, sest uusi maju kerkib PALJU!

  • Avatar
    Vasta Lil' 7. juuli 2021 at 17:06

    Damn, kui vaatasin seda kuulutust seal Lootuse pst-l, siis olin küll meeldivalt üllatunud, aga siis luegsin edasi su tektsti. Kahju, väga kahju.

  • Avatar
    Vasta kats 7. juuli 2021 at 15:29

    ma arvan ka, et otsi veel. küll see õige kodu ka kunagi silma hakkab.
    ise otsisime kunagi maja ca pool aastat, kui ühel hetkel tuli korraga müüki 2 vanemat maja sellises asumis, kus polnud elu sees varem käinud ( kesklinna lähedal). käisime mõlemaid vaatamas, mõtlesime päeva ja tegime otsuse. nüüd juba 15 aastat suure aiaga omaenda eramaja kesklinnast jalutuskäigu kaugusel ühes vaikses tupiktänavas. kartsime, et vajab kap.remonti, tegelikult saime läbi hoopis suurpuhastuse + uue wc+vannitoa rajamisega(+ turvasüsteem muidugi ka)

    sellest, mida sa vaatamas käisid.
    kaasomandit ei tasu iial osta.
    ja see hind oli poole maja eest ülehinnatud – meie asumis vahetas aasta tagasi terve maja omanikku umbes sama summa eest.
    soovitan vaadata vanemaid eramuid sinu soovitud piirkonnas.
    need, mis juba renoveeritud, on mõttetult kallid ja alati ei pruugi renoveerijate maitse sinu omaga sarnane olla.
    kindlasti leiad varsti midagi paremat

  • Avatar
    Vasta doris 7. juuli 2021 at 14:11

    sry, et rahakotis tuhnin, aga palju sul sissemaksu umbes on. 10%, 20%? mul seisab ka sel aastal koduost ees, aga siit-sealt, kes ostnud on, olen kuulnud, et alla 15% omafinantseeringuga võid p*rset pühkida?

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. juuli 2021 at 16:01

      10% ja kredexi käendus 🙂

  • Avatar
    Vasta Kastan 7. juuli 2021 at 13:02

    Kaasomand on Nõmmel suhteliselt tavapärane omandivorm, ja kui on notariaalne kasutuskord, siis seda pank aktsepteerib. Üldiselt on kasutuskorras jagatud ära ka aed, ehk siis kes mis osa kasutab. Juhul kui Sul kunagi kaasomandis eluaseme ostmiseks läheb, siis pead sellega kindlasti tutvuma. Muidu ostad nagu põrsast kotis.
    Sellest majaosast rääkides – seest on ilus, väljast kindlasti vajab palju kõpitsemist, aga ka minu jaoks oleks deal breaker see naaber, kellega on juba aimata, et temaga lihtne ei saa olema.
    Meie elame kusjuures samas kandis, kodu on kaasomandis (notariaalse kasutuskorraga) ja naabrid osutusid toredaks nooreks pereks. Küll leiad sinagi oma pärli!

  • Avatar
    Vasta Laura 7. juuli 2021 at 10:34

    Sõbralik meeldetuletus, et sa oled oma kodu otsinud vaid mõned kuud.. ja ohkad kuidas sa iial seda õiget kodu ei leia 😀 Anna veidi aega, see protsess ongi üsna aeganõudev ja kuigi leiab selle õige ja hea pakkumise ruttu, siis seda eeldada just e tasu ja tavaliselt tõesti sellistel pakkumistel ongi need vastikud AGAd juures 🙂

    Ma tegelt ise otsin ka hetkel, sest perelisa tulemas ja tahaks ikka veits suuremat kodu. No ma küll ei otsi väga suurt kohta, aga hingehinda kolmetoalise eest ka maksta ei taha ja pole õrrrrna aimugi kas ja kuidas pangad ka lapsehoolduspuhkuse ajal laenu annavad.. aga karm reaalsus on see et valikus on a)mustamäe/lasnamäe paneelikad või b)hingehinnaga uusarendused. On ka vaikselt see tunne et nooo ei leiagi midagi sobivat. Aga siis tuleb meelde et oh wait, tegelikult ma ju ainult paar kuud aktiivsemalt otsinud, give it time. 😀

  • Avatar
    Vasta Katri 7. juuli 2021 at 10:29

    kunagi aastaid tagasi, kui seda mingit imetolmuimejat inimestele müüa püüti ja seda kodudes demonstreerimas käidi, siis mulle ei oldud nõus seda näitama tulema, sest mul ei olnud abikaasat kodus. ma täiega ootasin, et nad tuleks ja mu diivani puhtaks teeks, vblla oleks isegi ära ostnud. ma ei hakanud neile ütlema, et mul ei olegi üldse abikaasat ja pole olnudki kunagi, see telefonikõne oli niigi alandav

    • Avatar
      Vasta Kärolyn 7. juuli 2021 at 13:50

      Seal võib olla firma kaitseks turvalisuse värk. Kui demonstreerijaks on mees, siis pole tal lubatud siseneda majapidamisse, kus on ainult naine. USAs väga tavapärane asi kõigi ukselt-uksele müüjate puhul

  • Avatar
    Vasta F 7. juuli 2021 at 10:24

    Aga kas mõistlikum ei oleks seni rahulikult üürikorteris elada, kuni selgub, kas praeguse peikaga tuleb ühine tulevik ja kodu?

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. juuli 2021 at 10:25

      Tead, isegi kui meil on ühine tulevik, siis elu on õpetanud, et oma kinnisvara tahan ma osta üksi ja endale 😀

    • Avatar
      Vasta Kata 7. juuli 2021 at 13:53

      Läbisin laenu võtmise kadalipu just kuu aega tagasi (olin panga silmis üksikema, kahe lapsega.)
      Küsisin samuti kõigist neist pankadest päringud ning vastused olid suurusjärkude võrdluses täpselt samad nagu Sul (noh, mul summa oli küll nats väiksem, mida tahtsin juurde küsida).

      Ütlen kohe ära, et Coopi esmase pakkumise saamiseks läks mul ca 2 nädalat (olin samuti neile juba käega löönud ja pidasin juba tõsisemaid läbirääkimisi teise pangaga), aga lõpuks lepingusse läksin ikkagi Coopiga (tegid parima pakkumise.) Kes kannatab, see… ?

  • Avatar
    Vasta Emma 7. juuli 2021 at 09:13

    Soovitan kirjutada otse kinnisvarabüroodesse. Tihti on neil kortereid ja maju, mida ei ole jõudnud veel portaalidesse üles laadida. Ühtlasi, kui meil eelmine üürikas maha müüdi, siis see maakler ütles, et ta võib ostjaid ka esindada. Et lisatasusid sulle ei ole, müüja maakleritasu läheb jagamisele (MP kinnisvarast öeldi nii). Äkki saab maakler paremini jala ukse vahele…?

    Mul on igatahes pöidlad pihus ja loodan, et leiad selle õige kodu!

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. juuli 2021 at 10:08

      Aitäh!

    • Avatar
      Vasta Anna 7. juuli 2021 at 16:15

      Müün praegu oma kodu ja kui mulle peaks laekuma ostja, keda esindab maakler ja kellele pean ma maksma, siis ma tehingusse ei lähe. Pole mu asi teiste otsused kinni maksta.

      • Mallu
        Vasta Mallu 7. juuli 2021 at 16:32

        Samas paljud tulevadki ju maakleri kaudu 😀

      • Avatar
        Vasta Emma 8. juuli 2021 at 12:39

        Kui ise müüd siis küll. Kui sind esindab ka maakler (kellele nkn maksad), siis see tasu pidavat jagamisele minema. Aga ega ma täpselt ei tea ka, ise ei kasutanud seda võimalust.

  • Avatar
    Vasta Ingrid 7. juuli 2021 at 07:09

    Mind tõesti üllatab BigBank. Ka meie saime sealt korteriostuks raha 2017a., küll aga pisut suurema protsendiga jne ja mitte nii head soovitud summat, aga siiski! SEB ja oma kallis kodupank Swed ei võtnud jutulegi. Uskumatu!
    Nüüd hiljuti isegi autoliising.. Swedist ei oleks saanud üksinda 37 000, tahtsid, et võtaksin koos kaastaotlejaga. Luminor aga ütles, et saan ise. See juba rõõmustas mind! Mõtlen, et kui saan u 1300 eur palka kätte ning mul mitte ühtegi maksekohustust ei ole ( ei arveid, laene jms), et kas tõesti siis oma kodupank arvab, et 5a jooksul ei saa hakkama 300 + eur kuus autoliisigu maksmisega.. palk aastsid sama stabiilne, lapsi pole 😀
    Ok, läks veits koduostust mööda, aga ohkima ikka pidin 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. juuli 2021 at 10:08

      Ega jah, laenu saamine on omaette kadalipp 😀

  • Avatar
    Vasta Väike Myy 7. juuli 2021 at 02:05

    Tädile tuleb valge kärbseseenepirukaga külla minna… 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. juuli 2021 at 10:09

      Päris maha lööma ei soovitaks siiski inimesi hakata, lihtsam on leida koht, kus röökivad lapsed nii kõrva ei hakka (kus on teisi röökivaid lapsi ka :D)

      • Avatar
        Vasta juku 7. juuli 2021 at 18:18

        ma ütleks nii palju, et vaata kõigepealt vanaproua üle ja alles siis otsusta. Äkki teed talle liiga oma eelarvamustega? Võib täiesti vabalt normaalne inimene olla.

      • Avatar
        Vasta Mina 8. juuli 2021 at 23:22

        No mes nyyd, soolikas umbes, huumorisoolikas?

  • Avatar
    Vasta Kerli 7. juuli 2021 at 01:32

    Ma sain Luminorist kōige kiirema ja parema pakkumise (mida Seb oli valmis ka üle trumpama, aga neil oli ka veel lepingutasu). Luminor tegi 1,95 intressiga.
    Lhv tegi kõige kehvema pakkumise minu üllatuseks. Leiad oma kodu 🙂 kõik juhtub, kui on aeg. Ma saan sellest alles nüüd aru, ootasin ja otsisin ka pikalt… 🙂

  • Avatar
    Vasta A. 7. juuli 2021 at 00:35

    Nii huvitav, kuidas kõigil pankadega ikka nii erinevad kogemused. Meil oli just vastupidi, et coop pakkus 30 000 ja luminor 160 000, SEB umbes sama mis luminor, swed (kodupank) saatis kohe pikalt ja lhv ka midagi head ei pakkunud. Tüütu ja stressirohke oli see kodulaenu saamise protsess aga küll, niipea ei viitsiks sellega enam tegeleda. ?

  • Avatar
    Vasta Tiina 7. juuli 2021 at 00:25

    Long story short. Proovisin eelmise aasta mais saada üksinda kodulaenu, olles abielus, aga varalahususe lepinguga ning pisikesega lapsehoolduspuhkusel ning omafinantseering oli mul 80k ja pakkumised olid järgmised:
    Lhv 72100.- 2.9%
    Coop 74700.- 2.9%
    (Lapsehoolduspuhkuse ajal ilma kaastaotlejata jätkata ei saa tuli sealt vastuseks)
    Swed 60000.- intressi ei mäleta, aga väga pikk ja meeldiv arutelu toimus meil telefoni teel
    Seb 50000.- (kusjuures see oli kodupank ja juba olemasolev kodulaen tiksus mul summas 55k, niiet pakkusid mulle väiksemat laenu, kui mul juba oli ja lisaks oli väga üleolev suhtumine)
    Luminor 42400.- 2,24%

    Valituks osutus LHV

  • Avatar
    Vasta Kaisa 6. juuli 2021 at 23:27

    Ole vapper, kannatlik, käi kohti vaatamas ja leiad, ma usun! Edu!

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. juuli 2021 at 10:10

      Aitäh! Tänagi lähen ühte vaatama 😀

  • Avatar
    Vasta Kats 6. juuli 2021 at 23:19

    Küsisime ka laenu. Eriti sürr oli SEB, kes nõudis LHV konto väljavõtet, mis sest, et taotluses kirjas olevad laekumised ja kohustused on kõik SEB-ga seotud. Näidake ikka, mis teil seal LHV-s on… Unustage ära. LHV venitas ja kogu asjaajamine oli nii vaevaline, et otsustasime Coopist küsida. Mingit probleemi ei olnud, kohe tuli positiivne vastus, head tingimused kogu moos.

  • Avatar
    Vasta Ann 6. juuli 2021 at 23:15

    Meie just saime SEB-st kodulaenu.
    Kuigi Swed on kodupank, siis saatis meid põhimõtteliselt pikalt. LHV samamoodi ja COOP-ist pole ka siiani vastust tulnud ?‍♀️

  • Avatar
    Vasta Kristiina 6. juuli 2021 at 23:12

    No veab, et midagigi saad. Ma ei saa mitte midagi, sest tahan maja maale osta aga kõik minu kuni 50 000 majad on pankadele vastuvõetamatud olnud. Vat siis KODUTUNNE!

    • Avatar
      Vasta E 7. juuli 2021 at 08:27

      Sama siin 🙁 Tundub, et peabki reaalselt suurema osa kokku koguma ja siis väikelaenud juurde megaintressiga võtma.

  • Avatar
    Vasta Gigi 6. juuli 2021 at 23:10

    Minu teada pangad üldjuhul ei anna ka laenu, kui kinnisvara on kaasomandis.

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. juuli 2021 at 23:13

      Bigbank ütles, et selles pole probleemi (küsisin järele), aga ilmselt jah pangad erinevad.

  • Avatar
    Vasta Merka 6. juuli 2021 at 23:08

    Mis ma teen nüüd, kui mul 2 last ja pole kunagi abielus olnud? 😀
    Aga ma ka elukaaslasega 1a+ oma kodu otsinud Tartus. Sobivast majast jäime ilma, sest keegi jõudis ette. Siis sain ma ka tööle ja tekkis üldse võimalus koos laenu võtta mitte osta vanemate abiga. Siis selgus, et mu palk liiga väike, et piisavalt laenu saada sobiva kodu jaoks (töötan 0.5 kohaga, alla keskmise palgaga kõvasti). Tegime plaani, et praktika ajal hakkan erialast tööd otsima ja siis poole aasta pärast u vaatame uuesti palju laenu saan. Praegust töökohta otsisin 5 kuud, nii et usku pole, et poole aasta pärast kolime. Niigi lükkasime edasi, oleks tahtnud juba sel sügisel kindlalt kolida. Uus daatum on 2022 suvi. Soovin edu nii endale kui sulle 🙂

  • Avatar
    Vasta Ülalpeetav üliõpilane 6. juuli 2021 at 23:06

    Taotlesime ka sügisel pangalaenu. Abikaasa on ettevõtja (tööandja mitmele inimesele) ja mina lastega kodune, lisaks üliõpilane. Kodupank saatis kohe pikalt, Swed pakkus mingit summat, aga suhteliselt olematut, Luminorist oleks põhimõtteliselt saanud, aga loobusime kõrge intressi tõttu ja parim pärl tuli Coopist :):) Väikeettevõtjad olevat nende jaoks riskantne kontingent. Lisaks, kuna olen kodune, siis arvestasid nad ka mind kui ülalpeetavat. Sealne klienditeenindaja andis lahke soovituse, et abikaasa võiks minust ära lahutada ja lapsed ära jagada nii, et ta lastele elatist maksma ei peaks. Sel juhul oleks ta olnud sobiv klient laenu saama. Et ülalpeetavaid vähem ja kohustusi elatise näol pole. Win!!! 🙂

  • Avatar
    Vasta Jane E. 6. juuli 2021 at 23:04

    Eks see kodu leidmine ongi keeruline…. ja olgem ausad, pangad ongi ühed pisikesed suslikud. Ise soetasime ka just maja, kodupank SEB ütles meile et noh, aasta pärast ehk saaksite laenu meilt.. et teil teised kohustused veel nii suured (mis-sest et tegelt vaid autoliising ning Telia telekas) ja kaks last.. ja vanemahüvitis.. absoluutselt neid ei huvitanud see, et meil abikaasaga mõlemad saame palka ja vanemahüvitis on lihtsalt igakuine “boonus” mis kulubki laste peale. Peale pikki arutelusid – Swedbank, Citadele, Bigbank, LHV, Luminor – jõudsime meie parimate tingimustega lepingusse Luminoriga. Ei pakkunud küll kõige suuremat summat meile, kuid intressitingimused olid parimad, ning võtsime lihtsalt lühema aja peale, alati saab edasi vaadata ja hiljem vajadusel refinantseerida asju.
    Aga pikka kannatust on küll pankadega vaja! Nad lihtsalt on nii aeglased kohati. Lubavad kohe või homseks, ja no see homme võibki kätte jõuda alles nädala pärast, kahjuks nii on nende pankadega.

    Aga pikka närvi! Küll ükshetk jõuab turule ka see õige kodune koht.

  • Avatar
    Vasta Liisa-Kai 6. juuli 2021 at 22:55

    SEBst ei saa enne kodulaenu isegi taotleda, kui pole nende laenunõustamisel käinud. Osalesin detsembris laenunõustamisel üle veebi ja edasi sujus juba kõik ladusalt ?? #fingerscrossedforyourownhome

    • Avatar
      Vasta K 7. juuli 2021 at 13:04

      Mina sain just paar kuud tagasi SEBist laenu ja ei pidanud mingisugusel nõustamisel käima. Asi käis päris kiiresti ka, esitasin laenutaotluse ja paari päeva pärast juba helistati ja laenuhaldur andis teada, millises summas maksimaalselt võiksime (võtsin elukaaslasega koos) laenu saada. Õnneks kuidagi vedas nii ka, et leidsime sobiva korteri päris kiiresti (u viies, mida vaatamas käisime) ja omanik oli nii normaalne, et oli valmis seda meile hoidma, kuigi tahtjaid oli teisigi. Esimesest vaatamiskorrast kuni korteri reaalse ostuni läks vist u 2 nädalat. Nüüd vahepeal huvi pärast lappan kinnisvarakuulutusi ja tundub, et meil ikka väga vedas, et endale kodu leidsime ja see protsess ka väga kiiresti läks.

    • Avatar
      Vasta Kristiine 7. juuli 2021 at 13:35

      Vale väide! Mina sain eelmise aasta sügisel SEB’ist laenu, laenu taotlesin üksi, lapsi pole. Mingit nõustamist mulle ei tahetud teha, kõik sujus kiiresti ja sain ka piisavalt madala intressiprotsendi.

  • Avatar
    Vasta Gets 6. juuli 2021 at 22:55

    Käisin paar kuud tagasi sama tee läbi. Otsisime seda õiget paar aastat ? Luminor tegi mulle samamoodi naeruväärse pakkumise ja kõrge intressiga. Coop pank vastas alles siis, kui mujalt oli juba laen käes. Veel pakkus hea intressiga Citadele pank. Swedpank oli valmis SEB panga eest mind ära napsama ja muudkui uuris, et kumba panka ma eelistaks ja mida nad saaksid teha, et neid valiksin. Lõpuks jäi siiski peale kodupank SEB, enda arust hea intressiga.
    Ahja, kindlasti vaata veel vanu kuulutusi ka ja käi vaatamas. Me käisime 2 korterit nii vaatamas, et olin need eelnevalt välistanud, kuid kohale minnes arvasin, et see on see õige, siis oli juba hilja.
    Edu otsingul ?

  • Avatar
    Vasta Keidi 6. juuli 2021 at 22:43

    Mul oli seb-iga sama jama. SADA korda täitsin selle pika taotluse ära, lihtsalt selleks, et mulle lõpus veateade vigasest isikukoodist anda..
    Anyway, kui ikka tahad sealt ka pakkumist, siis helista sinna numbrile (kahju, et sms-i saata ei saa haha) ja ütle neile, et sul seda veateadet kuvab. Neil on mingi loll süsteem, et kui sinu isikukood on kuidagigi nende süsteemist aastate jooksul läbi jooksnud, siis saadki selle lollaka veateate. Nad eemaldasid selle megakiirelt ja siis sain lõpuks taotluse esitatud ka. Kuigi parima pakkumise sain ma mujalt. Aga no, küsida ju võib.

    • Avatar
      Vasta L 8. juuli 2021 at 19:12

      Minul selgus, et probleem oli sellest, et vanast ajast oli jäänud pangas mu nimi muutmata. Järelikult sellep läks süsteem neil lolliks ja ei tundnud mind ära.

  • Avatar
    Vasta Liis 6. juuli 2021 at 22:39

    Mul just kodumüük ja kindlad ostjad olid COOPist, kes ütles, et saavad vabalt selle 190 000€. Ja kui siis hakkas asi notarisse jõudma, leidis Coop mingid asjad ja pakutav laen läks neil topelt väiksemaks???

    Õnneks mul oli ostjasoove väga palju, aga lihtsalt kahju Coop kliendist.?

  • Avatar
    Vasta Lillepille 6. juuli 2021 at 22:32

    Coop pank on aeglane. Küsisime ka igalt poolt pakkumisi, Coopi kõne ja meili vahele jäi nii pikk aeg, et saime tehtud korterile hindamise ja notari aja?
    Nii palju kui aru olen saanud, siis 3+ last on pankadele nagu red flag, siis nad tahavad ka abikaasat või kasvõi suvalist jorssi tänavalt su kõrval näha?

  • Avatar
    Vasta Maria 6. juuli 2021 at 22:30

    Äkki oleks olnud võimalik selle ülevalt tädikesega korraks tutvuma minna? Vb tal poleks midagi batuudi ja mängumaja vastu 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 6. juuli 2021 at 22:37

      Isegi kui tal nende vastu midagi poleks, suus laste kisa vastu ei saa ma ikka ju midagi teha 🙁

      • Avatar
        Vasta Mari 6. juuli 2021 at 23:16

        Palun ei, olin sunnitud ostma korteri kiuslike naabritega kaasomanis, kuna muu variante ei olnud ja see ei ole elu. Olen 45 aasta jioksul ikka igasuguseid inimesi näinud, aga seda kui lapsikud, kiuslikud ja õelad täiskasvanud on sain alles nüüd teada. Rääkida sellistega ei saa. Nüüd elandi kodus kust välja minna ei julge, kogu aeg ootan millal keegi nurga tagant välja hüppab ja sõimana hakkab. Sellised inimesed ei muutu ja mingi sõnavahetus ja kokkulepped nendega ei kehti.

  • Avatar
    Vasta A 6. juuli 2021 at 22:30

    Minul swedbangast kodulaen võetud. Meil vedas täiega-reedel tegime taotluse,kolmapäeval käidi korterot hindamas,neljapäeval saime positiivse vastuse pangalt ka reedel oli raha käes,võtmed käes ja paberid allkirjastatud ja korter meie. Maakler ütles,et ta esimest korda koges,et nii kiiresti asjad käisid. Soovitan swedbanka helistada ja uurida,miks viivitatakse. Meie jäime väga rahule.

  • Avatar
    Vasta Kiks 6. juuli 2021 at 22:25

    Ma kogesin esimest korda maja ostmist viimase aasta jooksul. Seda aga Inglismaal. Ma hakkasin umbes eelmise aasta juunis maju ja kortereid vaatama ja laenupakkumisi küsima. Siin on õnneks sellised firmad nagu mortgage brokers, kes teevad suure töö sinu eest ära väikese tasu eest. Ehk võtavad kõik vajalikud andmed ja siis otsivad parimad ja sobivad pakkumised läbi. Suhteliselt standard on siin et aasta palk x4.5 on summa mida antakse. Mul ei ole ka lapsi ja esmakordne maja ostja seega pakkumised olid suht okeid. Mehe vanemate abiga ja enda säästmisega saime päris korraliku summa kokku ja leidsime maja mis meeldis. Panime pakkumise sisse ja see võeti vastu. See oli okt 2020. Võtmed saime kätte veeb 2021. Ja see on suht standard siin, sest kogu paberimajandus käib advokaatide kaudu, kes teevad asju suht siis kui neile sobib. Meil oli täpselt sama kinnisvara buum siin ja majad kadusid ja siiamaani kaovad turult umbes päevaga. Ma mäletan üks maja, mida väga näha tahtsin. Helistasin agendile ja need ütlesid et see on ju a turult läinud ja kui väga tahame, siis võime end järjekorda panna, et kui müük läbi ei lähe. Aga me oleksime nr7 järjekorras

  • Avatar
    Vasta Liis 6. juuli 2021 at 22:23

    Olles ise ka päris enda kodu otsingul, siis I feel you. Kahjuks ma olengi hetkel loobunud oma kodu otsimisest hetkel, sest kinnisvara hinnad on nii üles läinud ja ei ole võimalik midagi normaalset endale soetada. Laenu kohapealt, mul oli ka nii, et üks pank pakkus 60 000 (luminor) ja teine pank 32 000 (Swedbank). Kui ma õigesti mäletan, siis Coop pank pakkus mulle ka 60 000, aga sealne intress oli 3.0, mis on ikka päris palju. Seega ma istun ka üürikorteris edasi ja ootan et ehk kunagi lähevad kinnisvara hinnad ka alla poole ?

  • Avatar
    Vasta Ühe lapsega ema 6. juuli 2021 at 22:01

    Sa leiad oma kodu.
    Läbisin just selle tee. Sama teema pankadega. Bigbank tegi mulle ka hea pakkumise, ja seb. Teised olid jobud.
    Vaata uuesti ja uuesti vanu kuulutusi. Vahest lasevad hinda alla ja voilaa, ongi unistuste kodu olemas.
    A ja, ps , ma olen ka üksikema. Küll 1 lapsega, aga siiski. Ja ma saan emapalka ka veel. Nii et ära lase pead norgu.