KODU

kodujutud vol miljon

26. juuli 2021

Issand, jälle mina siin oma koduteemadega. Mul on reaalselt tunne, et keegi on 7-aastasele andnud ülesande pangast laenu võtta ja kodu osta. Mu teadmised nimelt on umbes selle-ealiste lastega samal pulgal. Avapilt on konkreetselt mina kogu seda koduteemat ajamas.

Mingisugused euriborid ja ehitusload ja notarid ja Kredexid ja miljon muud asja, mis kõik mind super segadusse ajavad. Õnneks maakler ja pank on mind kuidagi läbi selle rägastiku juhatanud (“pane siia allkiri”, “saada see paber” jne).

Täna just suhtlesin jälle pangaga ja selgub, et pean seitsme päeva jooksul pärast tehingu sõlmimist uuele kodule kodukindluste valima. Ja siis iga kord kui selle makse tasun, ka panka teavituse saatma. Ma loll arvasin, et pank ise midagi seal orgunnib ja viskab selle mu laenuosale juurde, aga oh well, eks ma siis üritan ise miskit välja mõelda.

Nagu ma aru saan, siis suurt vahet pole, kus see kindlustus tehtud on, hinnad on igal pool enam-vähem samasse auku. Mul enne on olnud Swedi kodukindlustus, kui ma Männikul elasin, ja mingit probleemi sellega vist ka olnud ei ole. Kui midagi juhtus, maksid kinni ja asi ants. Ent kui kellelgi on mingisuguseid soovitusi, mida peaks kindlustuse valimisel kindlasti vaatama, mis summade ulatuses kaitset “ostma”, mis seal sees kindlasti olla võiks ja mis kindlustus teil endil on, siis kuulan hea meelega.

Aga jah, ülehomme on juba notar ja kui midagi eriti pekki ei lähe, siis olengi koduomanik. Suht weird seda öelda, et mis siis nüüd mina, üksinda korterit ostmas nagu täiskasvanud inimene (mis siis, et enamikel minuealistel ammu oma kodu olemas, haha). Veits nagu uhke ka, aga samas selline tunne, et ega see eriti reaalne ka ei tundu.

No ja veits ahastusse ajab see ka, et kui sisse kolin, siis pean suht kohe selle köögi ümbertõstmisega tegelema, sest muidu mul ju pole endal tuba. Issajeesus, aita mind. Kaua see üldse võtta võiks?

PS! Hakkasin vaatama, et palju kindlustused lapse märatsemisi ja lõhkumisi kinni maksavad… Kas see vandalism ongi koodnimi “you have kids“? 😀

Loe ka neid postitusi!

26 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Anne 3. august 2021 at 08:45

    Sa ostsid endale täpselt samal ajal esimese oma kodu. Minu notariaeg oli 13.juuli

  • Avatar
    Vasta Ls 27. juuli 2021 at 12:34

    Igasugused kindlustusmaaklerid tunduvad toredad sest nad pakuvad erinevaid aga nende kaitsed võivad olla hoopis teised võrreldes sellega mida see selts otse pakub. Lisaks iga kindlustustöötaja oskab soovitada mis võiks kaitseteks olla vastavalt objektile. Varasemalt erinevates kindlustusseltsides töötajana olen näinud et väga palju on vahet erinevatel seltsidel ja nende kaitsetel, lisaks ka kahjukäsitluse kiirus igalpool erinev. Kindlasti ei tasu ka hinda taga ajada sest hinnast sõltub ju kaitsete sisu ja ettevõtte enda võime sulle kahjud hüvitada. Minu soovitus on erinevatele kirjutada et tahad kindlustust, mida pakute ja telefoni teel päriselt ka läbi rääkida erinevad võimalused. Poliisi peab saatma korra aastas, siis kui uus kindlustusperiood algab, tasub lihtsalt kindlustusele öelda et soovid et nemad sinu eest poliisi panka saadaks.

  • Avatar
    Vasta M 27. juuli 2021 at 12:20

    Mul on kodukindlustus oma pangas. Järgmine nädal ostan omale talu, sellega sama moodi, ei tea kellet kindlustus võtta, kuna selle jaoks kodulaenu ei võta siis ei pea tehniliselt tegema, aga ainult loll arvab et tema varaga ei juhtu kunagi midagi. Oleks maailmas vaid üks kindlustusandja, küll oleks lihtne 😀

  • Avatar
    Vasta Q 27. juuli 2021 at 12:01

    Swedil.oli häda et tehnika liiga vana ei saanud kindlustuselt midagi. Läksin ifi tagasi, if saadab ise pangale poliisi, swed mitte. Ühesõnaga tuleb vaadata tingimusi!!!

  • Avatar
    Vasta Livia 27. juuli 2021 at 11:03

    Mul laen seb:st ja sealt pakuti ka kindlustust. Veidi odavam aga ei katnud kõike. Võtsin oma kindlustajalt, kes mämmutas mulle kõik ette ja katab ka keldris mõne venna vana kapi uputuse. Valituks osutus ergo. Korterelamus pead arvestama ka naabritega, kahjuks? vahe rahas oli alla euro. Kindlasti vaata ka omavastutuse summat jne

  • Avatar
    Vasta Mari 27. juuli 2021 at 10:23

    Swedbank! Parim kodukindlustus

  • Avatar
    Vasta Ülle 27. juuli 2021 at 07:18

    Tahtmata kedagi veel rohkem närvi ajada, ma lihtsalt panen siia ühe lingi https://www.kinnisvarakool.ee/enne-korteri-umberehitust-paberid-korda/

  • Avatar
    Vasta Liina 26. juuli 2021 at 20:53

    Mina jällegi kolisin Ergost kõik oma kindlustused pärast kohutavat kogemust Salvasse. Ma sain küll oma kindlustusraha kätte, aga vaidlesin nädalaid. Lõpuks saingi nii, et lasin neil nädala niisama olla ja siis läksin uuesti nõudma. Olid vist maha rahunenud ja maksid ära. Aga tee aastane kindlustus, maksad ühe korra ja siis saadadki ühe korra paberid panka ka ja nii iga aasta. Ja kui unustad saata, siis küll pank meelde tuletab. Kindlasti vaata kindlustustingimustest, kui vanu telefone ja läpakaid hüvitatakse. Kunagi kolisin ise nende muudatuste pärast Swedist ära.

  • Avatar
    Vasta Jnn 26. juuli 2021 at 20:48

    Ma töötan Seesamis, seega kui head diili tahad, kirjuta emailile mulle 🙂

  • Avatar
    Vasta Kindlustaja 26. juuli 2021 at 19:34

    Kindlasti ei soovita PZU, Salvat, Gjensidiged ega BTAd olles kursis kindlustustingimustega. 🙂
    Parim valik ERGO, if või Seesam.

  • Avatar
    Vasta Paap 26. juuli 2021 at 16:36

    Minul on kindlustus Seesamist. Võtsin laiendatud koguriskikindlustuse – see natuke kallim aga samas katab oluliselt rohkem kui tavaline kindlustus. Korteris elades soovitan kindlasti üle vaadata selle, et oleks vastutuskindlustus nt kui juhtub, et korteris toimub veeavarii vms suur õnnetus, mis kahjustab teisi kortereid, siis tegeleb sellega kindlustus. Lisaks soovitan koduse vara lasta kindlustada ka laiendatud koguriskiga – eriti siis kui peres lapsed ja igasugu õnnetusi juhtub (nt see juhtum telekaga).

  • Avatar
    Vasta T. 26. juuli 2021 at 16:30

    Ma täiega soovitan kindlustusmaaklerit! Ma ajan kõike läbi nende – kodu-, auto-, elukindlustus jne. Räägid läbi nendega, mis vaja ja mis nad ise soovitavad, siis panevad sulle kõik erinevad pakkujad võrdlusesse ja valid endale sobivaima. MEGAMUGAV! Kodul mul 1 makse aastas ja 4 või 5 aastane poliis, korra aastas saadavad arve meilile – ise kindlalt unustaks! 😀 Sama autoga, kasko jaotasin 4 makse peale aastas ära ja ise jälle tuletavad meelde, et ole vunts vana ja maksa 😀 Samuti oli nii hea arutada nendega, et mida kodul näiteks vaja on, esiteks et pank aksepteeriks, siis et kui naabrid ära uputan ise jne.
    Mina kiidan, olen kasutanud Fixi 🙂 http://fixkindlustus.ee/kontakt/

  • Avatar
    Vasta Hilda 26. juuli 2021 at 16:28

    Ma nii väga feelin kõike, ma värske korteriomanik (alles 4 päeva :D) ja kõik need kindlusteteemad seljataga. Meil kusjuures andis pank kindlustusehalduri, kes meile ise kindlustused tegi (ostsime lisatagatisega, seega ka selle kindlustus). Kui pakub huvi, siis filmisin ka video kogu laenusaamise, notari jm sellise kohta – https://youtu.be/SDPJc0BYFNQ. Igatahes küll sa saad ka kõik tehtud ja korteri kätte, sest noh isegi meie saime, kellesse pmt ükski pank alguses ei uskunud. Edu ja palju õnne ette! 😀

    • Avatar
      Vasta Maarja S 27. juuli 2021 at 11:10

      Hei!
      Vaatasin video ära, oli väga põnev, aitäh jagamast! Palju õnne kodu puhul!
      Kas pangad, kes teile ära ütlesid ka põhjendasid seda? Saan aru, et esialgse laenutaotluse järgi (pangaväljavõtted jne) olite laenukõlbulikud, aga lisatagatis siis ei sobinud?

      • Avatar
        Vasta Hilda 28. juuli 2021 at 08:53

        Mhm, põhiliselt lisatagatise asukoht ning kontoväljavõtted (järelmaksud). Põhiliselt öeldigi, et risk on suur jne, kuigi tegelikkuses me teenime kahepeale päris korralikult ning pole eluski midagi kuskil maksmata jäänud. ?

  • Avatar
    Vasta A 26. juuli 2021 at 16:26

    Mul oli täpselt sama tunne, kui neid asju ajasin, konkreetselt 0 kogemust nende teemadega varasemalt. Eriti vahva oli see, et laenuhaldur muutus ülimalt raskesti kättesaadavaks peale lepingu saatmist ning pidin meilidele vastuseid mitu päeva ootama ? Saatsin talle enda kodukindlustuse lepingu, küsisin, kas sellega kõik OK ning sobib ja ta isegi ei vastanud. Laenu sain, notaris käidud ja summad ka üle kantud, nii et ma loodan, et kõik on siis korras ?

    Pangaks siis SEB ja kindlustus nende koostööpartneri PZU poolt, tuli kõige odavam.

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. juuli 2021 at 16:28

      Mul õnneks Big’is laenuhaldur algusest peale MEGA abivalmis ja pigem olen mina see, kes vahepeal kadunud on olnud haha. Aga no kui sul notaris käidud ja elad sees, siis VAST pole puuküürnik 😀

      • Avatar
        Vasta A 26. juuli 2021 at 16:49

        Veel sees ei ela, aga hiljemalt kolme nädala pärast saame võtmed ? aga jah, ma olen veits pettunud selles, et haldur niiviisi lampi ära kadus, sest varem, kui mind kliendiks oli vaja saada, siis oli maailma kiirem vastaja. Ütlesin talle esimest kõnest saadik, et ma reaalselt ei tea mitte midagi ja et mul on vaja kätt hoida ?

    • Avatar
      Vasta Hilda 27. juuli 2021 at 17:46

      Mhm, põhiliselt lisatagatise asukoht ning kontoväljavõtted (järelmaksud). Põhiliselt öeldigi, et risk on suur jne, kuigi tegelikkuses me teenime kahepeale päris korralikult ning pole eluski midagi kuskil maksmata jäänud. 😀

  • Avatar
    Vasta Kadri 26. juuli 2021 at 16:23

    Mul on Swed kindlustus valitud. On nats kallim kui nt If ja Ergo, aga niipalju kui räägitud, on nendega asjaajamine ka kõige kiirem ja kergem kui miskit juhtuma peaks. Kindlasti on neid , kellel miskit jama ka olnud, aga minu tutvusringkonnas mitte. Kindlasti tuleb summad üle vaadata(ka vastutuskindlustus kõrgeks). Ei tea mis korruse korterit ostad, mõtle kui toru hakkab lekkima ja pead alumise korruse remondi ja nt kalli tehnika kinni maksma, kuna vastutuskindlustus oli nt ainult 5000.-
    Endal muidugi suht kõik katab kindlustus. Pigem maksta 5.- iga kuu rohkem kui pärast kiruda selle väikese kokkuhoiu pärast

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. juuli 2021 at 16:27

      Oi seda muidugi, et kõige odavamat taga ei ajagi, seda enam, et kolm last on ka, kes on vägagi lammutusaltid 😀

  • Avatar
    Vasta Ülle 26. juuli 2021 at 16:16

    Aga jäta siis köök esialgu nii nagu on. Jah pole mugav jne. aga kui täna midagi remontima hakata on mõrv rahakotis ja pealegi HÄID vabu töömehi nagunii pole, kõigil pooleaastane tööjärg ees, räägivad teised. Kui kõik muudatused seaduste järgi teha, siis on sul ka esmalt vaja ehitusprojekti ja kõike muud selle juurde kuuluvat, kinnitust, naabrite nõusolekut jms. See võtab nagunii aega.
    Täna pole osasid ehitusmaterjale saada ja osade hind on tõusnud lausa mitu korda, ei usu , et selline absurdsus kaua kestab. Pooliku remondi sees elada ei ole üldse tore, mina teeksin ära selle mis karjub, Sinu korteri puhul on probleemne see veekahjustus, sellega tegeleksin mina kohe, sest veekahju on salakaval, valgub vaikselt edasi ja rikub konstruktsioone. Aga otse loomulikult valik on Sinu 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 26. juuli 2021 at 16:21

      jah, eks see ka ühest küljest mõistlik ole, et tegelikult peaks selle vannitoaga ja kahjustunud põrandaga tegelema, siis edasi vaatama

      • Avatar
        Vasta Ly 26. juuli 2021 at 17:02

        No ei pea tegema projekti kui algselt korter sellisena mõeldud oligi. Lisaks ei pea enam ammu küsima luba ei KÜlt ega naabritelt kui soovid teha korteris muudatusi projekti alusel. Mind aiab nii närvi kui nõu annavad inimesed, kes ise mitte midagi ei tea ning kirjutavad seda, mida kuskil poole kõrvaga kuulnud on.

        • Avatar
          Vasta Ülle 26. juuli 2021 at 21:14

          No tõesti, palun südamest vabandust Ly, et Sind nüüd nii närvi ajasin!
          Oma viimase kinnisvaratehingu tegin aastal 2017 ja siis SEB pank igatahes keeldus laenu tagatiseks võtmast kinnisvara, kui kasvõi üks detail müüdavas objektis ei vastanud Ehitusregistri andmetele. Meie ridaelamu ostjad olid enne meie juurde jõudmist juba kolm äraütlevat vastust saanud ja need kõik olid põhjusel, et objekt ei vastanud Ehitusregistrile. Arvestades et Mallu ostab pangalaenuga korteri, mille kohta tehti hindamisakt, eeldan ma, et täna on Ehitusregistris korteri dokumentatsioon korras, ju siis müüjad tegid ümberehituse seaduslikult. Või on Bigpank selles osas leebem kui teised. See et naabritelt enam ei peagi luba küsima ja korteriühistul ei ole selle vastu mitte midagi, on küll uudis. Oskad Sa seadusele viidata mis seda reglementeerib?

    • Avatar
      Vasta Tyy 26. juuli 2021 at 21:47

      Lisan, et just täna vestlesin tuttava ehitus mehega, kes mu hinna uuringule vastas, oota veidi praegu on hinnad nii lakke kruvitud, Talve poole on mõistlikum.