AVALDAN ARVAMUST

ma ausalt maksan makse

8. september 2021

Püha juudas, täna on lausa kaks meediaportaali minuga ühendust võtnud, et küsida, kas ma ikka makse maksan. Sain lõpuks aru, et selle taga on SEE artikkel, mille lugemise jaoks tegin ma midagi ennekuulmatut. Nimelt regasin end lõpuks lugejaks, et ma ei peaks iga kord maksumüüri taga konutama nagu orb, sest edasi lugeda ei raatsi. Ma ei tea, miks see 9€ kuus mulle röögatu summa tundus, aga noh. Nüüd on see makstud ja hoidke nüüd oma piipu ja prille, kuidas ma hakkan päevakajaliste teemadega kursis olema.

Igatahes, ega seal artiklis ongi pmst kirjas, et mida maksuamet teeb, kui blogija oma makse ei maksa nagu üks seadusekuulelik kodanik seda tegema peaks. Ühtlasi küsiti mult, mida mina arvan, miks soovitavad Perekooli kommenteerijad Jane maksumaksmise (või maksmata jätmise) kommetest maksuametile vihjeid teha. Ütlen ausalt, et mul pole õrna aimugi, kas, kui palju ja milllal teised blogijad oma makse maksavad. Olen sellel teemal kunagi ainult Henryga rääkinud. Kuna me tookord koos halasime, kui suured on maksud ja täpselt mitu pisarat me neid makstes valame, võin ainult eeldada, et ka tema makse maksab. Samas on alati võimalus, et see oli ta viis mind jälgedelt segada ja tegelikult istub ta praegugi, as we speak, oma maksmata maksude võrra kogunenud rahapajas. Mida rohkem ma sellest mõtlen, seda loogilisem see praegu samas ka tundub…

Ega ma pikalt ei keeruta, ütlen kohe ära, et maksan makse nagu enamik meie seast. Et ma seda teha ei unustaks, saadab raamatupidaja mulle pidevalt taolisi toredaid meile:

Ma ütlen ausalt, et kui sa ise firmat omad ja ei tea maksudest midagi muud, peale selle, et neid maksma peab, siis soovitan soojalt endale sama hea raamatupidaja leida kui mul on. Ilma temata unustaksin ma esiteks maksud raudselt ära. Teiseks ei oleks mul õrna aimugi, palju neid üldse maksma peab. Veits utoopiline tundub omale palga maksmise pealt NII suur osa maksudeks maksta, aga no ju siis peab. Kes olen mina, et selles kahelda. Nutan ja maksan. Selles suhtes oli kellegi teise juures palju parem töötada – said kindla summa oma kontole ja siis tegutsesid sellega. Nüüd antakse nagu narrimiseks rohkem kätte, et sa ikka oma silmaga näeksid, millest kohe uuesti ilma jääd.

Mis muud – jõudu ja edu maksuametile selle teemaga! Ma muuseas arvasin, et ikka kogu aeg “hoitakse silma peal” kõigil, mitte et alles nüüd sellega alustatakse. Aga noh, mina olen riigi silmis puhas poiss, saan rahuliku südamega perearstil käia ja õhtuti pimedal aal tänavalgustust nautida. Mida muud nende maksude eest saab, ma ausalt öeldes ei teagi. Poliitikutele vist anname ka normi pataka?

Igatahes loodan, et olen teid nüüd ära rääkinud, et minu peale kaevata pole mõtet.

Okei, see kõlab täpselt nii nagu ma elu eest üritaksin teile selgeks teha, et ausalt ma maksan makse, aga tegelt olen praegu Henryga Kariibidel. Never mind

A naljakas on see uurimine muidugi praegu küll, et noh, kui tihti teie sõbrannalt, aga veelgi enam võõralt inimeselt küsite, et ou, makse ka maksad muidu v? Ja te ikka maksate makse v? Ah!?

Loe ka neid postitusi!

17 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kaelkirjak 9. september 2021 at 10:47

    Ma lähen teemast veidi mööda, aga ma olen alati mõelnud, et miks on meil nii suured maksud? Töötan kahe koha peal nagu loom, tulumaksuvabad on tõmmatud miinimumini ja ikka maksan tuludekl. esitamisel riigile peale. Eks tuleb neid lisatasusid aasta jooksul, mida ei arvesta ise tulumaksumiinimumi esitamisel. See on nii kohutav, et meil läheb nii suur summa maha maksudeks.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. september 2021 at 11:56

      Ma ausalt ei oska vastata sellele küsimusele 😀

    • Avatar
      Vasta Agnes 9. september 2021 at 14:30

      Aga kas see USA süsteem, mida Rents allpool kirjeldab, oleks parem? Kõik asjad, mis meil on riigi poolt, alustades kooliharidusest ja lõpetades 1,5 aastat kestva vanemahüvitisega, on võimalikud ainult tänu maksudele, mida sissetulekutelt maha arvatakse.

    • Avatar
      Vasta Kaisa 9. september 2021 at 20:20

      No siis peaks ju nii tegema, et kuskil ei arvesta maksuvaba miinimumi, läheb tulumaks kogu tulu pealt. Siis kindel, et juurde ei pea maksma.

  • Avatar
    Vasta Rents 9. september 2021 at 00:12

    Kuna mul on mees ameeriklane ja tema õdedel ka väikesed lapsed, siis saan pidevalt meeldetuletusi selle kohta, KUI palju vähem saab tavainimene õhema maksusüsteemiga riigis. No näiteks ütles mehe üks õde, et tema sünnitus läks ainult 500 dollarit maksma, sest tal on väga hea kindlustus, ning küsis, kui palju mina maksan. Ma ütlesin, et ma ei tea, kui peretoa saab, siis see maksab ehk midagi, alla saja euro igatahes. 😀 Või hiljuti käisin EMOs, tehti seestpoolt ultraheli, väljastpoolt ultraheli, võeti uriini- ja vereproov ning hoiti paar tundi tilguti all. Arve muidugi null. USAs oleks see arve paar tuhat dollarit kindlasti, tuttava pimesooleopp läks hiljuti ca viis tuhat dollarit. Muide, täiesti tavaline on USAs ka see, et inimesed jõuavad rasedusega esimesse kontrolli alles pärast 20. nädalat, sest no neil ei ole raha varem minna. Või miks nii paljud neist on lastega kodused – sest kui riik lastehoidu ei doteeri, siis maksadki ühe lapse eest vaesema inimese kuupalga ning kahe lapse puhul on mõistlikum ise koduseks jääda. Isegi faking kooli ostavad vanemad ise asju (vetsupaber, kriit, tahvlilapid, mitte ainult oma lapse mant) igal aastal hunnikus juurde, sest koolide rahastus on nii kehv, et no muidu lihtsalt pole kriiti, millega tahvlile kirjutada. Mingid ranitsatoetused või sünnitoetused vms, haha, neist võib ainult und näha.

    Nii et me saame ikka nii mõndagi oma maksuraha eest. 😀 Rääkimata sellest, et see meie tasuta haridus on ka suht igal pool üsna konkurentsivõimeline, väga kehvasid koole on vähe. No ja politseinikud, kelle käest võib julgelt teed küsida, kartmata kuuli saada, on ka üsna tore lisandväärtus (mu mees on valge, aga tal on ikkagi nii ebameeldivaid kogemusi olnud kodumaal, et ta oli väga šokeeritud, kui ta aru sai, et minu jaoks on politseinik keegi, kelle poole võib alati tänaval murega pöörduda, sest “politseinikud on ju siin selleks, et meid aidata”).

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. september 2021 at 10:29

      Jah, see usa meditsiinisüsteem on ausalt minu jaoks absurd. Kuidas seal üldse keegi elus on, tekib küsimus.

  • Avatar
    Vasta Kuti 8. september 2021 at 21:16

    Kui jätta see teine blogija hetkeks täiesti kõrvale, siis küsin sinu käest hoopis nii.
    Sina, kui staažikas blogija, ja siis pane kõrvale siia mingi blogija X, keda sa ei tunne ega tea, kuid on fakt, et samuti blogib aastaid ja on põhimõtteliselt täpselt samasugune suunamudija nagu sina, kuid tegutseb veidi teistmoodi, omamata ainsatki registreeritud firmat, ja sedasi juba aastaid. Kas selline asi üldse võimalik ja mis sina ise näiteks arvad (lihtsalt suvalised variandid mis pähe tulevad), kuidas koostöös summad vastu võetakse, kas tõesti ümbrikus või kanditakse kellgi teise arvele, näiteks sugulase, tuttava, jne. Ausalt öeldes, mina maakana ei mõista, mismoodi selline käitumine, et olen ise enda tööandja, omamata samas ühtegi firmat. Töö meeldib ja selline tegutsemine majanduslikult väga kasulik. Ainuke variant mis tähe tuleb, et isik tegutseb mustana. Millised mõtted sinul on, nii ülldises mõttes. Ei viita kellegi konkreetse isiku suunas, vaid kuulaks meelsasti sinu mõttekäiku. Tänan.

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. september 2021 at 22:31

      No ma arvan, et selline olukord on kerge tekkima. Alguses rõõmustad tasuta asjade üle, siis hakkab keegi lausa raha pakkuma? Kõige loogilisem oleks, et on keegi sõber, kellel on suva firma, mida ei kasuta ja mille käive on nii väike, et keegi ever ei kontrolliks, ja lased talle kanda? Niisama sugulase kontole ei saa ükski firma kanda ilma arveta ju 😀

    • Avatar
      Vasta O 10. september 2021 at 08:47

      Võs leping emtas ja arvestatakse kõik maksud maha ja neto kantakse blogija kontole. Väga lihtne 🙂

  • Avatar
    Vasta Nell 8. september 2021 at 20:58

    Mina ei maksa makse aga tööandja kurinahk krutib mu palgalt päris korraliku osa maha enne kui ülekande lõpuks teeb… 😀

  • Avatar
    Vasta H 8. september 2021 at 20:23

    Maksan iga kuu ca3500 euri maksudeks. Varem mul silm ka ei pilkunud – teenin hästi ja no siis las läheb nats teiste hüveks kah.
    Aga viimane aasta on kõiksugu riigiasutused mind sajaga alt vedanud (alates politseist ja lõpetades haiglatega). Nüüd ei taha nagu eriti enam maksta.
    Ei ela Eestis.

  • Avatar
    Vasta Merli 8. september 2021 at 20:11

    Enamusel maksab maksud ikkagi tööandja 😀 nii ka mul. Ise ei teeni lisatulu, pole seega midagi deklareerida, ega milleltki maksta.

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. september 2021 at 20:15

      Tjah, see kõige lihtsam variant :D!

  • Avatar
    Vasta Elke 8. september 2021 at 20:02

    Sõbrannadelt küll ei küsi. Miks peaks, kui nad ametlikult tööl. Küsin oma arstist sõbralt, et ou, paned mustalt või?
    Mina maksan oma sissetulekult makse, mu ettevõtjast abikaasa maksab nii, et vähe pole. Mis selles maksude maksmises nagu naljakat või piinlikku on? Piinlik on elada riigi ehk maksumaksja kulul, ma leian.

    • Mallu
      Vasta Mallu 8. september 2021 at 20:15

      Kes muidu su meelest leidis, et maksud naljakad v piinlikud on? 😀

      • Avatar
        Vasta Elke 8. september 2021 at 20:55

        Su kirjutisest jäi selline mulje. Kirjutad ju ka ise, et selline uurimine on “naljakas”.

        • Mallu
          Vasta Mallu 8. september 2021 at 20:57

          MA mõtlesin seda, et uuritakse lampi ühe konkreetse blogija maksumaksmisi, kui ta on aastaid sellega tegelenud ja teisi samasuguseid on päris palju. Mitte maksud iseenesest 😀