KODU

mida ma selle pagana vetsuga teen?

12. september 2021

Mul pole endiselt õrna aimugi, millal mul siin elus nii palju raha hakkab olema, et WC ja vannitoa remondile isegi mõelda. Niisiis sain mingi hetk inspireeritud FB kodukujunduse grupi inimestest. Seal neid inimesi mitmeid, kes oma vannitube ja vetse ise üle võõbanud on ja sedasi suht tagasihoidliku eelarvega remonti teinud. Kuigi samas sellise pisikese vetsu remont, st tööraha nüüd nii röögatu ilmselt ka ei oleks, aga lihtsalt üle värvimine tundub ka lihtne. Kas see seda ka on, noh, seda ma ei kujuta ette. Muidugi kui keegi kohe puusalt teab, siis võib mulle öelda, mis maksaks uute plaatide panemine ja santehnika välja vahetamine…

Ehk siis jah, selline ta on. See roheline seal maas on lima. Ärge küsige, miks ta seal on, aga ta on ja ma lihtsalt ei viitsi seda üles nokkida, sorri. Asi, millest ma parimagi tahtmise juures aru ei saa on see, et mis hea pärast see pott niimoodi naaaatukene viltu on? Miks ta otse ei ole?

Igatahes tahaksin selle ruumi seinad ära värvida ja uue WC-poti panna. See pisikene äbarik kraan seal nurgas on ka suht elu näinud ja see toru lihtsalt kole. Üldiselt peaks seal all vist mingi kapilaadne asi olema, et seda varjata.

Nagu näha, siis ka valgusti ei ole midagi, millega kiidelda saaks. Ka selle peaks uue ostma.

Ah teate, kui ma siin kirjutan, siis hakkan üldse mõtlema, et tegelt on kaks varianti. Esimene, et ma ei osta midagi uut ja teen oma värvimisakti ära (või kleepimisakti? Lugesin kuskilt, et tegelt annaks miskit sinna kleepida ka. Aga ma ei kujuta ette, kas seda kleebitakse siis tuugalt üle vuukide või lõikad iga tükki eraldi välja nagu kilplane?), lootes parimat. Või kui hakkan tegelema uue poti, kraanikausi, valgusti ja selle kraami ostmisega, mis nagunii läheb päris palju maksma, et siis äkki oleks mõttekas ikka lasta kellelgi see vets ikka ise ära remontida. Seal on äkki mingi torustikujama ka? Sest aeg-ajalt haiseb vets lihtsalt nagu mingi vana kanalisatsioonitoru ja ma ei tea mis seda tekitab. Kuna kogu aeg õnneks ei ole, tänu sellele pole veel väga närvi ajanud, aga ega ta meeldiv ole.

Ühesõnaga, kui keegi ütleks mulle, mis sellise vetsu remondi hind oleks (ainult töö) siis tahaksin seda infot saada küll. Teine variant oleks lihtsalt hange.ee-sse jälle kuulutus üles panna. Ilmselt saaks siis ka mingi umbkaudse hinna teada.

Vannitoast ma ei hakka üldse rääkimagi. See tundub praegu liiga suur tükk, mida hammustada. Teoorias saaksin seal ka seda värvimisasja teha, aga paar plaati on lahtised ja tegelikult tuleks seal ikkagi varsti see remont ära teha. Isegi kui see läheb neeru maksma.

Fakk noh, ühest küljest tahaks teha küll sellise DIY projekti, aga me kõik teame, kuidas mul nende asjade lõpetamisega on 😀 Mida te teeks? Mitte midagi ja ootaks “päris remonti”? Või hakkaksite ise kuidagi pusserdama?

Loe ka neid postitusi!

35 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta t 19. september 2021 at 03:26

    jumal küll, meil eestis mitmeid ärisid, mis ainult vannitubade renoveerimist teevad. näiteks http://raumbad.ee/ tartus. kirjuta, äkki võlusõna “Mallukas” meelitab ta korraks su juurde tlnsse.

  • Avatar
    Vasta Kerli 14. september 2021 at 21:05

    Ja vale postituse alla sai pandud kommentaar! 😀

  • Avatar
    Vasta Kerli 14. september 2021 at 21:03

    Ei saa ju kõike endale ka hoida – loen ma nagu postitust ikka. Pealkirja lugedes oli teada, et siit tuleb juba midagi head – naeratus juba näol, ja ei pidanud pettuma, hetkega juba naersin ja itsitasin telefoni ees. Ega head asja ei saa endale jätta. Hakkasin mehele ette lugema ja siis läks asi käest ära – no ei suutnud enam lauseid lõpuni välja lugeda, sest ei saanud naeru pidama, endal pisarad silmis jooksevad. Läks ikka enne tükkmaad kui postitus sai ette kantud. Õhtu täis mõnusat meeleolu. Selline on elu, ega meil kõigil on ette tulnud selliseid jaburaid olukordi, tore kui keegi neid jagab ja toob õhtusse teistele naeru ja lõbu 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. september 2021 at 21:12

      haha 😀 no hea kui sain abiks olla 😀

  • Avatar
    Vasta Anett 13. september 2021 at 12:45

    Kasutaks ka mikrotsementi, vb teeks ainult põranda üle. Isenesest seinaplaadi värv tundub täiesti okei. WC potti vaataks kas annab mõõtude poolest kuidagi kuskile poole liigutada. Paneks mingi väiksemat sorti valamukapi, suuure peegli ja rohkem valgust.
    Pigem wc suure remondi jätaks kuhugi kaugemasse tulevikku ja tegeleks siis juba hoopis vannitoaga, see nagu kuidagi olulisem, et näeks parem välja ?

  • Avatar
    Vasta pets 13. september 2021 at 11:58

    see wc pott on seal viltu mitte kogemata vaid ikka meelega pandud. Ruum on lihtsalt nii väike, et kui see pott oleks otse, siis suurem inimene ei saa seal normaalselt istuda. Seda asja sa tegelikult eriti ei lahenda. Haisulukk võib olla puudulik, aga ma ausalt öeldes ei tea veel kuidas see kanalisatsioon seal kortermajas üldse jookseb. Plaatidel endal ei tundu minu arust midagi viga olevat, kuid kui ei meeldi, siis ei meeldi.

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. september 2021 at 11:59

      noh, ma õnneks lastega ei ole “suurem inimene” seega vast võiks ikka otse panna 😀

  • Avatar
    Vasta Karl 13. september 2021 at 10:14

    Oleneb mida kleebid? saada pilt sellest.

  • Avatar
    Vasta Maarja 13. september 2021 at 00:05

    Värvisin ka oma rõveda roosa vannitoa peaaegu 4 aastat tagasi valge ja halliga üle ja põrandale tegin šabloonidega ornamendid ja siiani tulemusega ülirahul,kuskilt midagi ei kooru ja keegi ei ütle kohe peale vaadates,et see värvitud on,kui huvi võin pilte jagada ?

  • Avatar
    Vasta Anni 12. september 2021 at 22:10

    Kips maha, uus kips, pahtel, värv, wc ei pea olema plaaditud,
    Maas plaat ülesse, kerge tasandus ja lvt maha,
    Kui haiseb nuusuta kõik kanali ühendused üle, kuskil võib tihend olla väsinud või toru lahti,

  • Avatar
    Vasta P 12. september 2021 at 19:58

    On ikka probleemid… Täiesti okei WC, kasutatav. Haisuvärk on ainus (ja see lima seal maas), mis on tegelikult viga. Ise halad, et raha ei ole, siis aga tahad 1. kas mõttetut ajutist õudsat remonti teha ja raha raisata sellega või 2. kohe suurt summat välja käia ja siis veel rohkem halada, et nii kallis on see kõik. Okei, halad sa niigi, mida iganes sa teha otsustad. Lisaks, kui põhjalik remont ette võtta, siis elad mõnda aega WCta ka.
    Nüüd võin kihla vedada, on kohe tulemas mingi koostööpakkumine, kus kingitakse uus pott või valamukapp tehakse sinu erisoovide järgi vms. Ja siis kiitled, kui head tegijad ja tooted, aga keegi tavainimene endale neid lubada ei saa.
    Pealegi, WC on koht, kus veedad kõige vähem aega oma päevast, korraga ka kõige vähem. On siis mõtet lihtsalt jälle printsessi mängida ja kiiresti saada mida tahad? Tule maa peale ja saa suureks. Auke oma hinges ei saa asjadega täita.

  • Avatar
    Vasta Sigrid 12. september 2021 at 19:55

    Tegime mõned kuud tagasi wc-vannitoa uueks ja reaalselt – ma ei saa siiani aru, miks ma seda varem polnud teinud. Nii lihtne, nii odav, aga ometi oli esmalt vaja paar aastat jõudu koguda ja kassida koledate ruumide pärast :D. Tegime lõpuks ka selle plaatide ülevärvimise variandi. Algselt oligi vaid plaanis plaate värvida, aga poolel teel nägin, et ok, tulemus saab nii kaunis olema, et peaks ikka kohe uue mööbli ka tellima. Seina ja põrandale läks krunt+veekindel seinavärv (ehituspoes lihtsalt ütlesime, et tahame plaate värvida ja suunati kohe õigete vastupidavate värvideni). See oleks vast nende kahe ruumi peale kokku läinud alla saja euro ja juba oli tulemuseks täiesti uue ilmega kodu. Aga kuna ma uut mööblit-dušikardinat-saunalinu-nipsasjakesi ka tahtsin, siis see lisas veel mõned sajad, aga siiski kogu krempel kokku, wc ja vannituba, ei läinud vast üle 500 euro, aga tulemus on, nagu oleks miski mega uhke remont tehtud. Aega võttis kogu projekt täpselt ühe nädala (tegutsema hakkamisest kuni lõpptulemuseni) ja seda nii “kaua” sel põhjusel, et vähemalt 3 päeva ootasime IKEA kraami. Mina igatahes täiega soovitan, polnud ülemäära keeruline neid seinu võõbata ja paari uut kappi kokku kruvida ja paika sättida, aga üldmulje muutus umbes 100% ja see kõik oli tõesti naeruväärselt odav ja kiire. Köögis on mul töötasapinna tagune sein samas poppide Autentico Versante veekindlate värvidega värvitud (tasub uurida), tumepunasest ühe korraga kollaseks, ja seda ka vaid kiidan – ei vajanud mitte mingit eeltööd ja on praeguseks umbes 3 aastat laitmatuna vastu pidanud, kuigi ikka pesen seda seina ka vajadusel. Oleks duširuumis-wc’s muidu meeleldi sama varianti kasutanud, aga need Autentico värvid on veidi kallimad ja toonid veidi piiratuma valikuga, nii et suurema värvipinna ja hinna tõttu katsetasin ka sellist prostamat varianti.

  • Avatar
    Vasta deko 12. september 2021 at 19:50

    https://www.deko.ee/et/a/nurgavalamu-51-cm
    päris 0k mu meelest

  • Avatar
    Vasta prts 12. september 2021 at 19:46

    nurgaga kraanikaussa näiteks oleks ka lahendus
    https://www.sansan.ee/vannituba/nurgavalamu-gustavsberg-7327-98.html
    neid nurka sobivaid on erinevaid, aga juhul kui valid nurgakausi, peaks olema sügav, sest sul palju lapsi ja nad solberdavad ja ujutavad kogu ruumi kui kraanikaussa on madala ja moodne, üldjuhul moodsad kipuvad olema väga madalad sügavuse poolest. nt see no ja alla saaksid nurga kapi ka kui soovi
    https://kaup24.ee/et/koduremont/vannitoasisustus/kraanikausid/nurga-kraanikauss-8303a?id=1652152
    sellega uputab ruumi, eriti lastega peres

  • Avatar
    Vasta Maarja 12. september 2021 at 16:47

    Vuugivahed puhtaks. Ma ostaks sinna musta värvi wc-poti ja kraanikausi. Seina paneks suure peegli, mis muudaks ruumi avaramaks. Vaip maha, äge käterätikuhoidja ja uus lamp. Ja olekski nagu uus wc 🙂

  • Avatar
    Vasta Vaike 12. september 2021 at 16:33

    Ma värvisin köögiplaadid ise üle, sest uue köögi raha kohe võtta ei ole ja olemasolev oli rõve! Minu jaoks siis, eksole. On tehtav, aga uuesti ei viitsi 😀 http://www.coloratum.ee/plaatide-vaumlrvimine.html

  • Avatar
    Vasta Mari 12. september 2021 at 16:30

    Ei tea ei seda ega teist, aga toetan sind jätkuvalt kõikidele reklaamidele, mis ette jäävad – klikkimisega ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. september 2021 at 17:07

      oled sina ikka armas 😀

  • Avatar
    Vasta Marite 12. september 2021 at 16:21

    Ma mingit poolkõva remonti tegema ei hakkaks. Selle asemel koguks raha ja teeks mõned pisimuudatused. Maha paneksin mingi vaiba/mati(kindlasti pestava!) i sinna maha, et oleks hubasem, vahetaks valgusti välja ja wc poti taha paneks riiulid. Riiulite peale saad panna (kunst)taimi jt dekoratiivelemente. Valamu alla saad ka panna väikse riiuli, nt https://www.ikea.com/us/en/p/ragrund-tyngen-sink-shelf-corner-shelf-bamboo-pilkan-faucet-s39292173/

  • Avatar
    Vasta Mari 12. september 2021 at 16:17

    Vaadates YouTube videosid kiirremontidest, siis on sellised asjad nagu peel and stick plaadid (nt floor tyle vms, otsi amazonist), millega saaks suht lihtsalt ja kiirelt anda uue värskema mulje nii vetsule kui vannitoale. YouTubes tõesti palju ägedaid videoid, kuidas väga drastiliselt nendega kiiret muutust saada. Sobivad nii seintele kui põrandale ja tundub, et suht prosta neid paigaldada ning pärast vajadusel ka ära võtta, kui hiljem põhjalikumat makeoverit tahad. Kui rahhi veitsa rohkem, valiks ma mikrotsemendiga need plaadid üle teha. Vaata nt miramii sisustusblogi, kus tal üks postitus sellest. Näeb palju puhtam ja stiilsem välja, kui miljon vuugivahet. Äkki saad mingi mikrotsemendifirmaga kaubale ka ja nad teevad sulle ära. Kuna sul seal ripplagi, siis võib-olla oleks teema nt termopuidust lagi teha ja sinna süvistatav valgus panna ja selle konkreetse lambivahetusega üldse mitte jännata. Siuksed mõtted siis. Edu remondiga!

  • Avatar
    Vasta KL 12. september 2021 at 16:14

    Mina soovitaksin wc plaatidele peale panna mikrotsemendi, lihtne hooldada ja peaks ka kauakestev olema. Pole vaja plaate seinast maha kiskuda ja tulemus jääb väga ilus, ilma vuukideta ja puhas tulemus. Värvivalik on neil ka. Tasub uurida.

  • Avatar
    Vasta Väike Myy 12. september 2021 at 15:28

    No pole kohane nutta raha puudumise üle, kui tahad remontida täiesti korras wc-d.
    see et tahad ta teha huvitamaks, ei eelda plaatide vahetust, mis tõesti on minu silmis raha põletamine sooja saamise eesmärgil. Tuula veidi videosid kuidas teha huvitavaks wc/vannituba.

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. september 2021 at 15:41

      no teoreeriliselt on siin korteris ju kõik ennegi kasutuskõlblik ja elatav, siis on üldse remondi tegemine mõttetu ju 😀

      • Avatar
        Vasta Vaike 12. september 2021 at 16:29

        Mu korter on ka täiesti elatav, kõik töötab ja toimib, aga pole minu maitse ja kuna on minu kodu, siis põletan oma raha sooja saamise eesmärgil palju kulub. 😀 Üldse on kodu minu jaoks täielik altar, mu kõige olulisem koht. Ja minu jaoks on nii oluline, miskene see välja näeb. Ka siis, kui olen jõudnud ringi kõigele peale teha, tahan otsast jälle midagi muuta, sest esiteks vaheldus, teiseks asjad kuluvad, uued lahendused tulevad peale jms. Kelle jaoks, mis tähtis on. Ise teenin, ise tean, millele kulutan. Ja seejuures halan ka, kui tahan. 😀 Nt on mu vannituba minu silmade jaoks nii rõve, et ma käin seal enam-vähem silmad kinni. Ja seda veel paar head aastat ilmselt, sest enne tahan tubadele ringi peale saada, kui sinna jõuan.
        Btw, täna käis ruloopaigaldaja; arva, kas ma olin valed mõõdud võtnud! 😀 Õnneks, saab väiksemaks teha.

        • Mallu
          Vasta Mallu 12. september 2021 at 17:07

          Hahaha, ma selle pörast lasengi neil alati ise mõõdud võtta 😀

      • Avatar
        Vasta Väike Myy 12. september 2021 at 16:42

        EHEE, no mitte just päris nii. Mina paneks sinna ruumi üht teist mis ta tavapärasest veidi elavamaks teeks.
        Näiteks 6 cm paksune “tööpind” millel on huvitava kujuga mini kr kauss. Kui see toru häirib siis ka alla riiul korvikesega või eritellimusel kapike. selle uksed huvitavaks. näiteks peenikesed puit liistud tihedalt või siis freesitud soontega paneel. Pinna kohal lae all, kõrgemal samast materjalist riiul, , kus sees süvistatud valgustid. Nende riiulite vahel terve sein peegel. Poti paneks ka otseks. Ostaks kaasaegsema. Miks riiul, on vajadus kuhugi panna rullid, sidemed, lõhna jne keemia. Lae all rullide koloonia ja allpool siis muu kraam. Värvi annavad rätid ja matt ja võibolla väike keraamika mini lille, kõrreliste seadega.

  • Avatar
    Vasta Kai 12. september 2021 at 15:06

    Kui ma oma korterisse kolisin, siis mul olika vääga kole vets ja vannituba. Algul mõtlesin, et ootan kuni päris remonti teeb, aga mingi hetk see lihtsalt hakkas nii närvidele käima. Ma ei tahtnud seda isegi koristada enam ? Siis esialgu pusserdasin ise, ostsin uue poti ja seinad värvisin ja lae tegin, aga kokkuvõtteks ikka ei jäänud rahule ja nüüd suvel kraapisime raha kokku ja lasime teha. Aga noh mul oli hullema väljanägemisega kui sul ?

  • Avatar
    Vasta Pillw 12. september 2021 at 15:01

    Vaatan ka aina, kuidas kõik muudkui värvivad oma wc-sid ja vannitubasid, tulemused superilusad, pole maksnud hingehinda, ise tehtav jne. Aga miskipärast ma ei usu, et see mingi väga pikaajaline lahendus oleks. Ikka hakkab värv siit sealt kriimuma ja kooruma ja.. Okei, vb mõneks aastaks isegi ajab asja ära. Oleneb mis ruum on ja kui palju kasutatakse. Ses mtõtes, et ma ei usu iial, et vannitoas see värv nüüd nii ilus ja pikaajaline oleks.. või mdea, lükake ümbes mu arvamus keegi 😀
    Seega mida ma teeksin? Ikka koguksin mõttega teha ühe korra, korralikult ja kauakestvam asi. Seda tahaks-kohe tunnet eksitaks ka mingite suva kaunistuste ja aksessuaaridega. Või kui ei taha neid ka suvalisi osta, siis istukski maha ja visualiseeriks omale lüpplahenduse. Mis seal olema peab, mis sinna tuleb jne. Ja ostaks lihtsalt mõne riiuli, lambi, vaiba või misiganes asja, mis ka hiljem remonditud ruumi nagunii alles jääb. Et poleks topeltkulutus. Rohkem soovitada ei oska.
    See pott on küll maru imelikult viltu seal tõesti 😀

    • Avatar
      Vasta Helen 12. september 2021 at 17:12

      Elasin üürikas, kus olid plaadid üle värvitud. Iga kord vannis käies või potil istudes mõtlesin, et jumal küll, mis inimene see oli, kes sellise idiootsuse peale tuli. No ausalt oli rõve. Vetsus veel kannatas olla, aga vannitoas kõik koorus ja kobrutas.

      • Avatar
        Vasta Anna-Liisa 12. september 2021 at 19:20

        Oleneb ka ilmselt, mis värvidega värvitud ja kas eeltööd on õigesti tehtud. Lihtsalt suvavärv plaadile visata, siis kindlasti ei kesta. See ei tähenda, et töid õigesti tehes ka samamoodi kehva tulemuse saaks.

  • Avatar
    Vasta Kristi 12. september 2021 at 14:44

    Ma vist koguks ja ootaks kuni raha koos ja laseks uue teha. Senikaua saad ju ilmet lisada, nt wc vaiba ja ilusa peegli näol.. vb riiul, kuhu peale mõnusad küünlad .. aksessuaarid noh.. ma arvan, et siis näeks ka palju kenam välja.

  • Avatar
    Vasta Kadi 12. september 2021 at 14:31

    Tegime aasta tagasi oma duširuumis seda DIY-varianti, järgisime ülitäpselt neid FB remondigrupis ühe maalri antud soovitusi, millega eeltöödelda, mis tooteid kasutada, mitu tundi erinevatel alusvärvi- ja pärisvärvikihtidel kuivada lasta jne, ise tegime ja materjali peale kulus ca 500. Väga ilus sai. AGA. Nüüd on aasta möödas ja seinad on siiamaani väga ilusad. Harjaga ei ole nühkinud neid, aga niisama puhastusspray ja švammiga kannatavad pesemist. Aga põrandalt tuli kõik värv lahti (meil on siis duširuum ja trapp põrandal) ja nüüd ei teagi, kuidas korda saab. No tegelikult ikka teame, tuleb ikkagi päris remont teha. Enam uuesti ei teeks sellises ruumis, kus vesi otse põrandale jookseb. Kui oleks vaja värvida köögi tagaseina või wc-d, siis ilmselt küll. Kõige keerulisem oli meil selle DIY juures nurkades ja põranda ääres vana silikooni eemaldamine ja siis uue panek.
    Mis puudutab imelikku kanalisatsioonilõhna, siis Su wc-potil võib haisulukk läbi kulunud olla, aga selle vahetus ei tohiks mingi teab kui suur töö ja vaev olla.

    • Avatar
      Vasta H 12. september 2021 at 23:56

      Dušipõrandale saaks teha näiteks termopuidust resti. Ajutine lahendus, aga näeb kena välja ja varjab koleda põranda.

      https://puumarket.ee/puit-vannitoas/

    • Avatar
      Vasta Ele 13. september 2021 at 11:55

      Mul oli sama teema. Olen vannitoa põrandat värvinud 3x ja kõik koorub ära. Nüüd tegin mikrotsemendiga üle. 7 päeva vannituba küll kasutada ei saa aga tulemus oli päris ok. Mis kõige olulisem-ühtlane.

  • Avatar
    Vasta Hele 12. september 2021 at 14:30

    Mina just eelmine aasta tegin ise vannitoa ja wc värvimise. Eelmine omanik oli selle rõvedaks tumesiniseks teinud ehk see vannituba oli veel väiksem, kui tundus.
    Igal juhul kaapisin ma selle värvi maha ja värvisin uuesti spetsvärvidega. Lisaks tellisin kuskilt šablooni ja tegin kujundid juurde. Vannitoa/wc seinad tuli siis valged koos pronksjate kujunditega.
    Kui hakkamist on, siis saab selle päris easylt tehtud. Eriti veel, kui kaapima vana värvi ei pea.