JUMALAITA

hirmsad ajad on ees?

14. september 2021

Ma ei tea täpselt, mis hullusehoos tegin ma oma väiksele vennale sellise sünnakingi, et otsustasin ise ta sünnipäevapeo korraldada. Nüüd on aga jänes püksis, sest see on tema 18. sünnipäev, mis tähendab seda, et sünnipäevalised on kõik alles täisealiseks saanud. Ma mäletan kahjuks liiga hästi pidusid, mis mul endal selles vanuses toimusid. Keegi oksendas, keegi nuttis, keegi kulistas nurga taga viina, keegi ameles. Noh, selline casual tiinekate pidu, mis sellel ajal tundus igati normaalne. Nii et kui MINA pean peokoha ja nende väikseste präänikute eest vastutama, on veits hirmus küll.

Koha suhtes ei osanud paremat välja mõelda kui Oxforell, sest juba minu ajal (loe penskari häälega) olid seal noortel peod. See on ka piisavalt eraldatud, et pole vaja muretseda politseid kutsuvate naabrite pärast, kui muusika liiga vali on vms.

Pidu on juba paari päeva pärast ja ma pole toitlustusele IKKA veel mõelnud! Mida ma söödan kaheksateistaastastele inimestele? Päris pakki krõpse lauale ei viska, aga cateringi sellisele hulgale ma ka tellida ei jaksa. Juba majutus ise maksis korraliku kopika, nii et palun aidake mind. Millega ma nende kõhtu täita võiksin?

Ma tegelikult usun, et mu vennal on igati normaalsed sõbrad, kuna ta on ise ka ometi normaalne. Aga samas taob kuklas hirm, et varsti saate Õhtulehest lugeda, kuidas Mallukas tiinekaid täis jootis. Ma luban, et see ei ole mu plaan, aga no täiskasvanud inimesi (mis siis, et just saanud :D) ma ju takistada ei saa. Loodan olukorda hallata selle abil, et võtan kaasa inimese, kes ise (lahjasid) kokteile teeb ja käin veekannuga ringi.

No ja suurim hirm on see, et noored jõuavad nii kaua üleval olla ja mina, vana inimene, raudselt vajun mingi hetk magama. Ja siis nad saavad aru, lasevad rihma lõdvaks ja hommikul ongi ülaltoodud pealkiri õhtulehes..

Ühesõnaga, help! Miks ma seda endale tegin?! Ma lihtsalt tahtsin äge vanem õde olla, aga nüüd tunnen ennast nagu mures vanamutt. Mida ma süüa pakun? Kuidas ma neid elusate ja tervetena hoian? Kuidas mitte magama jääda ja see pidu üle elada?

Issand, ma ei taha teada, mida ma siis tunnen, kui mu enda lapsed pidudel käima hakkavad – õudneeee!

Loe ka neid postitusi!

38 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta T 17. september 2021 at 09:55

    Kuidas nad sinna kohale ja pärast koju saavad? Kui seltskonnas on värskeid juhiloaomanikke, kes on ise roolis, siis sebi hommikuks alkomeeter.

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. september 2021 at 13:10

      kõik jäävad ööseks 😀

      • Avatar
        Vasta T 17. september 2021 at 13:58

        Nojaa, ma mõtlengi, et hommikuks. Ega nad oska vist veel arvestada, mis ajal tuleks joomine kindlasti lõpetada, et hommikuks kaineks saada. Noh, igaks juhuks, et nad jääknähtudega rooli ei roniks ja mingeid jamasid ei tekiks.

        • Mallu
          Vasta Mallu 17. september 2021 at 14:10

          Kõik pidada bussiga tulema, niiet sellega fine 😀

  • Avatar
    Vasta Maša 16. september 2021 at 09:19

    Usinas on väga head salatid ja suupistevalikud. Hind ka väga hea 😉 Ma tavaliselt arvestanud, et ca 200-300g salatit inimese kohta, mingi lihalaadne toode ka (nt grillvorstid vms), krõpsud-dipikastmed ja muud snäkid. Alati on toitu üle jäänud (vb peaksin nüüd siinkohal üle mõtlema oma arvestuse).
    Pealekat kindlasti 😀 kui seda puudu jääb siis ega ses vanuses mõelda, et “oi, pealekat enam pole, no ongi aeg lõpetada”. Las teevad pigem lahjemad kokteilid kui hakkavad pärast viina kartulisalatiga kummutama.

  • Avatar
    Vasta leeni 15. september 2021 at 17:36

    muhahaaa! minu poeg sai eelmine aasta 18 ja korraldas oma peo ise…. kutsust 40 kõige lähemat sõpra (khmm-khmm), osad neist kaaslastega ja söögiks plaanis kilo kurki, kilo porgandit, kilo hapukoort koos dipikastmega, 5 pakki krõpse ja 2 kg soolast kringlit ja hunnikutes alkoholi (ikka seda va kuluefektiivset lauaviin + mahl) “no meil pidudel eriti ei sööda” lisas ta eneseõigustuseks, vaadates mindsüüdistaval pilgul … no üldsielt pressisin ma talle umbes 5x rohkem toitu kaasa (rohkemaga ta ei olnud nõus) ja KÕIK SÖÖDI LAGEDAKS.

    mallu, usu mind, nendes mootorites põleb igasugune kütus. hangi osalejate arvu jagu kilosid toitu + natuke veel. valikus – kurk, porgand, paprika, lillkapsas, kartulikrõpsud, dipikaste, soolane ja magus kringel, kartulisalat, juust, arbuus,õunad, kirsstomatid, kommid, viinerid vms vorstikesed. sõltub seltskonnast, tort pole minu arust sellises seltskonnas väga oluline.

    nad söövad, sest kõht on tühi, nad ei ole veel sellises gurmee-eas (st on ka, aga gurmee jaoks ei ole läbu-sünnipäevad). ja üldse – küsi oma vennalt, mida söögisk osta.

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. september 2021 at 13:50

      noh, kahjuks nüüd peavad leppima nad juba sellega, mis ma orgunnisin 😀

  • Avatar
    Vasta K 15. september 2021 at 08:49

    Ma (hetkel 24), mäletan, et laual tavaliselt salatit, mingisugust lihaprodukti, porgandeid ja kurki jms dipikastmega söömiseks, krõpsu, singirullid làksid alati hàsti, viinamarjad ka. Kuigi jah, tüdrukud pigem snäkkijad vist ja poisid ikka salatit kühveldamas. Ma väga üle ei mõtleks seda toidu poolt (et nt catering). Grillimine vôiks küll poistele peale minna, aga siis peab öösel jàlle põdema, et ega keegi end põlema ei pane ? Ja tort on oluline, aga minu arust ei olnud eriti oluline, et mis tort, sest kõik joogised ja poistel niigi savi?

  • Avatar
    Vasta K. 14. september 2021 at 21:40

    Võid vaadata ka ecarmenist. Seal saab huvitavaid toite mis ka noortele vast peale lähevad.

  • Avatar
    Vasta D 14. september 2021 at 19:03

    Elan üsna Oxforelli lähedal niiet mäletan isegi, kuidas tiinekana sai seal pidu pandud ? Nüüd pole muidugi aastaid enam sinna sattunud.
    Aga oma 18ndal sünnipäeval tellisin Selveri köögist salatid + erinevaid snäkke ja lisaks siis grillisime liha, vorste jms. Krōpsud, juurviljad jms snäkid olid ka muidugi. Tellisin küll toitu megalt üle (teen seda iga üritusega kahjuks siiani) aga samas ei saa ōelda, et oleks väga vähe söödud. Kōige suuremaks söömiseks läks vara hommikul, kui pidu hakkas vaikselt läbi saama?

  • Avatar
    Vasta Pille-Riin 14. september 2021 at 18:51

    suht keeruline ülesanne aga hõikan ka sõna sekka teadlike toitujate ja taimetoitlaste kaitseks, noored pole sugugi kõik burksi ja pitsa usku , meie noorte pidudel on väga popp kooskokkamine

  • Avatar
    Vasta H 14. september 2021 at 18:39

    rasvased toidud aitavad kauem kainena hoida. 😀
    seega ma popcroni ja puuvilja peale ei panustaks.
    pigem pizza-grill-rasvane supp-rasvased koogid-friikad

    lisaks sekka møned alkovaba ølled ja limonaadid – et vaheldust oleks ja saaks vaepeal alkovaba ringi teha. ja køvasti morssi

    • Avatar
      Vasta Väike Myy 14. september 2021 at 21:29

      ha-ha nii et siis mulgikapsas ! 🙂 🙂 🙂 Vett ja leiba. Ürituse/ stiilipeo nimi võiks olla “hommikul otse vanglasse. ”
      Kõigil paluks ilmuda triibulises kostüümis.

  • Avatar
    Vasta meow 14. september 2021 at 17:12

    Mõtlesin ka Selveri köögile, seal miniburgereid jm kraami, lisaks ülihea hinnaga kringlid, mis on tegelikult väga maitsvad.

  • Avatar
    Vasta K 14. september 2021 at 15:36

    https://www.cosius.ee/e-tellimine/
    Kosel tegutsev ettevõte, väga head söögid 😉

  • Avatar
    Vasta Ann 14. september 2021 at 15:27

    No Selveri köök on kõige taskukohasema hinnaga mu meelest teeb ja väga okeid suupisteid ja salatit ka ja väga ok.
    Üli lemmik on mul muidug Mirru Myrfel, kõike head ja paremat saab lauale ta juurest, magusat ja soolast. Võid ju hinnapakkumise võtta, äkki ei lähegi miljonit maksma.

  • Avatar
    Vasta Mirru 14. september 2021 at 14:31

    Pakun ka siis ühe variandi, mida veel pakutud pole. Kooker minipannkoogid (soolased, magusad) erinevate dippidega. Hommikuks varu palju hapukurki ?
    Ja kui kutsud kellegi kokteile segama, siis nt iga viies ring on veering. Pole aimugi, kuidas järge pidada ?

    • Avatar
      Vasta Kai-Liis 14. september 2021 at 14:39

      See ka super mõte, meil oli täiskasvanu sünnal ja kõigile maitses. Termo kastis püsivad soojad ka!

  • Avatar
    Vasta Kai-Liis 14. september 2021 at 13:59

    Mina telliksin ka pitsat ja sushit, sest minu teismelised ei söö salateid, või poesalateid! ?‍♀️
    Siis krõpse , snäki vorste, erinevaid maitse uustukuubikuid ja puuvilju/ Rimi seemneteta arbuus on mega praegu näiteks!

  • Avatar
    Vasta Janika 14. september 2021 at 13:51

    Vrapiassortii ja bataadifriikad?

  • Avatar
    Vasta Liisa 14. september 2021 at 13:43

    Popkorni võib ka ohtralt lauale panna, minu arust läheb see alati peale ja on hea odav ka 😀

  • Avatar
    Vasta a 14. september 2021 at 13:40

    Toite mida on mugav välja roopida ?. Peedisalat sinna alla ei kuulu(vaatepilt on muidugi epic)

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. september 2021 at 14:10

      hahaha, parim vastus 😀 kuiva leiba? 😀

      • Avatar
        Vasta a 14. september 2021 at 16:16

        Jah, ainult kuiv leib ja vesi ? laim on ka suht hea, peidab maohappe ja sapi maitset

    • Avatar
      Vasta Liis 14. september 2021 at 16:13

      Silmukala???

  • Avatar
    Vasta Kärol 14. september 2021 at 13:37

    Muhaha või kuidas seda kirjutatakse – tulid kohe mälestused meelde?
    Osta pitsat ja suupistevaagnaid (mõni siis puuviljavaagen, et magusat kah), rohkem polegi vaja, sest peale viiendat koksi on nagunii tordist küll suva ja mu meelest need lasen-kellelgi-teha tordid max kallid ka kui mingi mitmekümnele inimesele tellida?
    Ja jõudu, et mitte magama jääda – aga äkki rokid ka räigelt kaasa hoopis, vastutustundlikult, videoreportaaži paluks ka sündmuskohalt?

  • Avatar
    Vasta A. 14. september 2021 at 13:34

    Oled kindel, et kõik pidulised ikka on “just 18 saanud”? Kui su vend saab 18, tundub loogiline, et sõbrad on vanuse poolest seal kandis ehk siis on nii neid, kes on just 18 saanud kui neid, kes varsti saamas… Ma saan aru, et tõele au andes on naiivne loota, et kõik inimesed oma esimese pitsi tõstmisega 18. sünnipäevani ootavad, aga kas sina tahad olla ametlik vastutaja peol, kus võivad alkoholi tarbinud olla ka alaealised, on antud juhul küsimus. Edu igatahes ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. september 2021 at 14:10

      olen üle kontrollinud, et peole alakaid ei tuleks 😀 Seda jama veel vaja 😀 Aga no ega see “just 18 saanu” ilmselt palju vastutustundlikum pole 17 aastasest, seega kardan ikka 😀 Jääb aint üle loota, et nad mind rohkem kardavad 😀

  • Avatar
    Vasta N28 ? 14. september 2021 at 13:33

    Edu! Mul saab poeg kevadel 18 (ma ei tea küll kuidas ta küll nii vana on, sest ma pole ise juba mitu head aastat grammigi vanem kui 28) Plaanivad sõpradega 2-3 sünnat koos teha ja tahavad kamba peale maja rentida…. mul tingimus, et ei oleks veekogu lähedal. Söökide osas. Telli hunnikus pitsat ja kananagitsaid, krõpsud, poppcorni. Ära kvaliteedile rõhku pane, sellises vanuses söövad kõike ja palju ? Kui tüdrukuid ka, siis vb pokekausid v juurvilja, puuvilja ja juustu vaagnad. Lahjade alkokokside mõte hea.

  • Avatar
    Vasta Anny 14. september 2021 at 13:15

    Pitsat! Telli mingid pitsad, lisaks erinevad snäkid. Vabalt võid võtta mingid vaagnad kusagilt.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. september 2021 at 13:26

      oh, pitsad on hea idee! 😀

  • Avatar
    Vasta G 14. september 2021 at 13:14

    Lase teha igasugu snäkivaagnaid ja kartulikrõpsud noorte sünnipäeval on suht must have ? Kui on salatisööjad, siis ehk kartulisalat ja veel miskit. Nii on veits kogukamat toitu aga ka asju, mida pidevalt näksida saab.

  • Avatar
    Vasta C, 14. september 2021 at 13:13

    Ma läheks ilmselt jalutaks terve poe läbi mõttega, et kas ja mis ma 18aastaselt näost sisse ajasin ? Võibolla äkki vend kaasa tarida poodi ja küsida, mis maitseb ? ? Samas kui mõelda, mis endal oli lauapeal sellises vanuses , siis kindlasti igasugused asjad mis dippimiseks sobisid – juurikad, küüslauguleivad ja otseloomulikult ikka krõpsu ka. 😀 Singirulle kühveldavad teismelised päris hästi. 😀 Poes ka valmis igasugu erinevaid vaagnaid, kus igat valikut peal. Salatit ja värki. Põhimõtteliselt ikka nagu tavaline sünnalaud. Teismelised ikka söövad vist enamjaolt kõike kui kõht ikka tühi on 🙂

  • Avatar
    Vasta Camme 14. september 2021 at 13:13

    Pitsa, sushi, puuviljad või siis retrokas kartulisalat ja keedetud viinerid (penskari häälega- sest meie ajal tehti kogu aeg nii ) 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. september 2021 at 13:27

      haha, ma lugesin “keedetud penskari häälega” ja mõtlesin, et mis see veel on 😀 Aga ma ei viitsi viinereid keeta krt 😀

  • Avatar
    Vasta G 14. september 2021 at 13:12

    Mina telliksin nt Coopi letist hunniku salateid, saab ette tellida ja tuleb normaalsete plastkaussidega, samuti vb sealt mingi muu näksivalik. Internetis üsna lihtsaks tehtud seal toidu tellimine ja täitsa söödavad toidud, olen isegi mõnikord kasutanud.

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis 14. september 2021 at 13:10

    Pitsa, puuviljad ja kook 😉

  • Avatar
    Vasta M 14. september 2021 at 13:08

    Telli valmistoit. Näiteks Usinast saab väga normaale hinnaga salatid, mingid muud pidulauale kõlbavad asjad ja koogid. Vb mõned pitsad, sest kõik armastavad pitsat. ja siis chipsid, mingi juustu/vorstivalik, köögiviljad tipiga…nagu need asjad on. 18 aastased nagunii panevad joogile rohkem rõhku,kui toidule. Nad ei ole veel selgeks õppinud, et tühja kõhuga joomine lõppeb halvasti 😀 Ma olen varsti 30 ja tundub et siiani õpin seda värki…