TEEME HEAD Uncategorized

võta endale (hoiu) kass

12. oktoober 2021

Nagu te teate, siis ma elan pehmelt öeldes kassiarmee keskel ja kuigi see on aeg-ajalt tüütu (eriti kui sa elad ilma magamistoaukseta nagu loom), siis tegelikult meeldib see mulle väga. Kassid on lihtsalt nii armsad ja nunnukesed, pluss nendega ei pea jalutamas käima ja nad ei taha 24/7 su tähelepanu. Okei, te teate ilmselt ise ka, mis loomad need kassid on, ei pea siin seletama hakkama.

Küll aga ma tean, et nii palju on neid, kes teoreetiliselt kassi tahaksid, kuid ei saa seda erinevatel põhjustel teha. Näiteks on kodus juba mingi teine loom ja ei tea täpselt, kuidas loomad omavahel sobiksid. Või ei ole kindel, kaua praeguses kodus elatakse ja kas üldse uude kohta looma võtta võiks. Või ei ole lihtsalt endas kindel, kas elu kassiga üldse sobiks. Või sa tahaksid lihtsalt kassipoega nunnutada, aga suurema kassi huvi puudub. Jumal teab, põhjuseid võib olla palju erinevaid.

Aga sellele on lahendus (loe seda teleturu häälega), sa võid endale võtta hoiukodukassi! Neid kassikesi, kes praegu VÄGA hoiukodu vajavad on nii palju! Nii poegi, kui ka suuri kasse, kes ootavad praegu kuskil puurides või veel hullem, tänaval, et keegi neile abikäpa ulataks.

Mina ise olin vabatahtlik Cats Help MTÜs ja ma ütlen olin, sest ma läksin sinna ideega hoiukodu pakkuda, aga tulemus on see, et mina neist kolmest loobuda enam ei taha ja noh, juurde ei mahu siia kahjuks ühtegi hoiukodulist. Aga abivajajaid on nii palju ja mul on nii kahju, et rohkem inimesi seda hoiukodu varianti ei kaalu. MTÜ aitab sind sellisel juhul isegi liiva ja toiduga, kui sul seda vaja peaks minema, aga kiisudele on nii oluline saada kuskile vabamasse keskkonda, kus nad saaksid turvaliselt oma päris kodu oodata. Mõni vajab aega ka inimesega harjumiseks jne, aga kui sa hoiukodu pakud, võid sa ise ka öelda, millist kassi sa sooviksid. Kassipojad on selles mõttes kindla peale minek, et nemad harjuvad inimestega üldiselt väga kiiresti, aga minu jaoks on NII eriline hetk, kui suurem kass ühel hetkel vaatab, et kuule, see inimene ei tee mulle haiget ja on üldse normaalne tüüp ja tuleb sinult esimest korda pai küsima.

Nii jube on mõelda, et nii palju on inimesi, kes loomadega kohutavalt käituvad. Viskavad neid suvaliste majade ette nälgima. Loobivad autodest ja akendest välja, kui ise enam ei taha. Viivad lampi loomaarstile, et neid magama panna jne. Sellest ei hakka parem rääkimagi, kuidas mõned leiavad, et on normaalne kassi lüüa või õhupüssiga lasta. Nii palju kassikesi, kes on varakult aru saanud, et inimest ei saa usaldada, vaid neid peab kartma. Nii palju kasse, kes on nälginud, külmetunud, haigustest räsitud. Eiiii, ma ei taha mõelda, sest ausalt ma tahaks kõik nad endale koju tassida, aga Hella näriks vist mu kõri suurest pettumusest esimesel ööl läbi.

Igatahes ma tahan, et te korraks täna mõtleksite, et kas teie kodus oleks ruumi ühele kiisule? Kui mitte igaveseks, siis isegi hoiukodu pakkumine aitab NIII palju. Sina saad natukene katsetada, et mis tunne oleks, kui kodus üks suurte silmadega tegelane nurru lööb ja pai tahab, tema elu saab aga päästetud. See võib kõlada dramaatilisena, aga kuna ma ise olen vabatahtlike grupis, siis näen liiga palju apphüüdeid, et kas KEEGIGI saaks võtta enda juurde järgmist õnnetukest, sest hoiukodud on täis, ruumi ei ole, MTÜl raha otsas, aga välja jätta ei ole lihtsalt südant.

Ei pea pelgama, et nendega ka palju tööd oleks. Minu kiisudel olid alguses silmad natukene vesised ja pidin natsa silmatilkasid panema, aga see kadus ruttu ja nüüd on nad ideaalsed. Muidugi on ka loomi, kellel natukene rohkem ravi vaja, aga seda ei pea kartma, et võtad hoiukodukassi ja siis lampi avastad, et pead temaga 4x nädalas arstil käima, kõik detailid arutatakse sinuga ikka enne läbi. Ja kuna nt kassipoegi tahetakse nagunii kõige enam, siis vabalt võib juhtuda, et su hoiukoduelu jääb maru lühikeseks. Muidugi võib minna nii nagu minul, et pärast avastad, et krt… ei tahagi enam ära anda. See oleks muidugi eriti armas, aga see ei pea üldse nii minema 🙂

Ma selle mainin ka ära, et Priit leppis beebidega paari päevaga. Hella kõhises ikka pikemalt, aga siis ma ostsin selle ja olukord läks palju paremaks. Nüüd ta vihkab ainult jänest 😀

Aga kui sa tõesti ei saa või ei taha kassi võtta, siis ma palun sind, aita siis teisiti. Kraapimispuud on väga teretulnud! Kui ehk leidub ka mõni nobenäpp, kes saaks ehitada puidust mingid majakesed või astmed mis saaks seina sisse puurida, kus kiisud saaksid turnida oleks ka tore. Nad vajavad sinna veel liivakaste, toidunõusid, kühvleid, metallpuure karantiiniruumi, transpordipuure, mänguasju jne. Ei pea tingimata uued asjad olema, kasutatud sobivad ka! Kui sul midagi sellist üle on, siis kirjuta palun catshelpmtu@gmail.com.

Ja kui midagi sellist pakkuda ei ole, siis aitaks ka kasvõi eurone annetus. Ma tean, et see tundub nii lambine väike summa, et selle jaoks isegi viitsiks netipanka sisse logida, aga no kui ma vähegi teile midagigi tähendan (haha, nagu ma peaks teile midagi tähendama :D) siis pliiiiiiis tehke seda. Mul on nii kurb lugeda, et Cats Help’i võlad aina kasvavad, sest haiget looma ravita jätta pole südant, aga kuskilt peab see raha ju ka tulema. Mõni kuu tuleb rohkem, mõni kuu vähem. Mõni kuu on ka suuri kulutusi nõudvaid oppe ja ravisid vähem, aga see kuu on juba nii palju ja need summad on tõesti juba üüratud.

Mõelge lihtsalt selle peale, et kujutate ette, et kõik need inimesed teevad seda vabatahtlikult, nad püüavad haiged loomad kinni, viivad nad arstile, hoolitsevad nende eest omal vabal ajal, peavad pealt nägema valudes ja kannatavaid loomi, kes mõni kahjuks ka hinge heidab. See on emotsionaalselt niii kurnav ja raske, nii et mõelge nii, et selle osa teeb keegi teine praegu meie eest ära, aga rahalise poolega saame meie ka aidata, eks.

Niiet nüüd võtame selle minuti, avame uue akna, lähme netipanka ja sisestame sinna:

MTÜ Cats Help
SWED: EE742200221071322431
SEB: EE091010220291056222

Annetustelefon: 900 0001 (10€ kõne hind)
paypal.me/catshelpmtu

Ma tean, et kõne oleks kõige lihtsam teha, aga see summa jõuab nendeni alles uuel kuul, abi oleks aga hädasti praegu vaja 🙁 Ja nagu ma ütlesin, iga väike eurokene loeb ja aitab, nii et aidake mul jälle aidata. Te olete alati niii armsad ja südamlikud olnud, seega ma loodan praegu ka teie peale, eks! Laav juu!

Ja kui keegi nüüd tunneb, et äkki tõesti prooviks seda hoiukodu värki, siis need kiisud vajaksid VÄGA ühte kohta, kus ennast kerra tõmmata.

Loe ka neid postitusi!

22 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Janika 16. oktoober 2021 at 13:51

    Kuidas varasemad kassid uutesse kassidesse suhtusid? Ja mitu wc-d neile sul nüüd on ja kus hoiad neid?
    Tahaks võtta, aga pelgan, kuidas praegune kass sellesse suhtub.

  • Avatar
    Vasta Janika 16. oktoober 2021 at 13:48

    Kuidas eelnevad kassid suhtusid/suhtuvad uutesse kassidesse? Mitu wc- sul neile nüüd on? ?
    Tahaks ka veel kiisusid võtta, aga kardan praeguse kassi suhtumist sellesse..

  • Avatar
    Vasta nimi 14. oktoober 2021 at 12:56

    Me leidsime kunagi tänavalt kassipoja ja pidasime kohaliku kassipäästeühinguga nõu ning jätsime ta enda juurde hoiule, kuni talle päris kodu leitakse. Täna, 8 aastat hiljem, magab ta mõnusat lõunauinakut endiselt meie voodis 😀

  • Avatar
    Vasta Kati 13. oktoober 2021 at 08:57

    Mul on hea meel, et sa kasutad oma blogi sellisteks eesmärkideks 🙂 väga tubli!

  • Avatar
    Vasta Liis 12. oktoober 2021 at 21:38

    Ma ise olin just hoiukoduks kahele kiisubeebile. Leidsime nad maakohast kui nad olid kuskil 3-4 nädalased. Nende ema oli juba pikemat aega kadunud. Ma otsustasin, et võtan nad ajutiselt enda juurde ja otsin neile kodud. Nad olid kuskil kuu aega minuga koos. Ma olin ka juba ise sellises seisus, et ma ei tea kas ma suudan nad ära anda ja hea meelega oleks vähemalt ühe endale jätnud, aga elukaaslane oli sellele uuesti vastu et endale jätta. Õnneks ajutise kodu pakkumiseks ma sain ta kuidagimoodi nõusse. Aga nende ära andmine oli kuradi raske, nutsin kaks päeva ja ka praegu seda kirjutades tulevad pisarad silma. Kuigi ma tean, et nad said väga hea kodu ja nad said veel kokku jääda, siis ikkagi see on väga raske. Ma olen alati mõelnud, et kui ma saan endale enda päris kodu (hetkel elan üürikorteris) siis kindlasti hakkan pidevalt hoiukodu pakkuma, aga kahjuks peale praegust kogemust ma enam ei ole kindel kas ma suudan seda uuesti ja uuesti läbi teha. Minu jaoks oli see selline tunne nagu ma oleks tüki enda südamest ära andnud. Tegelikult ma ei taha seda rääkida teiste hirmutamiseks, see on lihtsalt minu kogemus. Ma kindlasti soovitaks vähemalt korra proovida hoiukoduks olemist.

  • Avatar
    Vasta Liis Er 12. oktoober 2021 at 19:01

    I LOVE YOU!
    Tänu just CATS MTÜle sain ma ühed kassid päästetud (khm kinni püütud) ja koju toodud. Tuli välja, et nad ikka päris haiged jne, aga küll ma nad lõpuks üles turgutan 🙂 Kahjuks saan neid hoida täpselt nii kaua kuni igaveseks koduks valmis, kuna mul endal tugev kassiallergia, muidu veaks kõik kassid vist koju. Tegelt mul koer veel pole nendega tutvust teinud, ei oskagi mõelda, mis saab kui nad kokku lõpuks lasen, kui piisavalt terved :D. Aga esimesed nurrud sain neilt kätte ja süda lihtsalt sulas.

  • Avatar
    Vasta Heli 12. oktoober 2021 at 18:41

    Ma olen ka kasside storyde peale täiesti müüdud ja jauran juba pikalt, et võtame ühe ainult kasvõi hoiule veidikeseks. Aga ei räägi ma oma teist poolt kuidagi ära, ei kujuta ette mis saaks, kui ma lihtsalt üks päev kassiga välja ilmuks:D. Esialgu pean jätkama veenmise taktikaga ja kaasan ka lapsed, kõige paremad mõjutajad, ning toetan CatsHelpi nii kuidas hetkel võimalik.

  • Avatar
    Vasta Merle 12. oktoober 2021 at 13:53

    Mul jäi oma varakult lahkunud kassist alles natuke sööki – nii kuivtoitu kui konservi. Kas need saaks kuhugi viia/tuua?
    Endale võtsin just kaks 3-kuust kiisut ja see söök neile ei sobiks (on täiskasvanutele) 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. oktoober 2021 at 13:54

      Jaa! Kirjuta neile ja kindlasti on abiks 🙂

  • Avatar
    Vasta Anneli 12. oktoober 2021 at 13:42

    Väga südamlik postitus ja ma oleksin olnud SOLD hoiukodu pakkumisele, aga paar nädalat tagasi juhtus uskumatu lugu – läksin maale n.ö. maahooaega lõpetama, uksi-aknaid sulgema ja leidsin enda territooriumilit kassipoja. Õigemini tema leidis mind! Ma ei oleks iialgi roninud aita, teisele korrusele heinte vahele kui ei oleks sealt kuulnud meeleheitlikku mäugumist ja näinud kuidas kassipoeg pistis enda pea väiksest seinapraost välja, et endast märku anda kui ma aidast möödusin. Ei olnud südant teda linna tagasi tulles maha jätta (et kas tema ema ilmub välja või mitte). Poleks kunagi arvanud, et endale kassi võtan, aga armusin temasse esimesest silmapilgust ja nüüd oleme siis paar nädalat õnnelikult koos elanud. Nii et hoiukoduga aidata ei saa, aga annetuse teen kindlasti!

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. oktoober 2021 at 13:47

      Nii armas, et kiisu su leidis ja suur aitäh annetuse eest ka, niii tore sinust!

  • Avatar
    Vasta M 12. oktoober 2021 at 13:19

    Ma hakkasin hoiukoduks sinu insta storyde peale.
    Lapsed tahavad juba ammu omale koju looma, aga mina ei taha nii pikka vastutust (7-12a), mul juba ühed inimloomad on minu vastutada 😉
    Ja see hoiukodu variant oli just täpselt selline sobilik variant, et saavad lapsed nunnutada ja mina testida.
    Ja see on mulle ka pluss, et CatsHelp aitab puuri, kasti ja toidunõudegagi, et kassi võtmine ei lähe mulle midagi muud maksma kui mu oma aeg.
    P.S. Mu viiene ärkab öösiti üles, et jonnida, sest see kass, keda päeval voodialustest peidukatest välja meelitatakse/tiritakse, on tema kaissu tuttu roninud.
    P.P.S. Esimestel öödel ärkasin korduvalt üles, sest emana oled ju harjunud iga kobina peale ärkama – kass kraapis oma liivakasti ja/või mängis liiga hoogsalt

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. oktoober 2021 at 13:43

      aga aeg ja kodu ongi kõige olulisemad, nii armas, et aitad 🙂

      • Avatar
        Vasta Ann 12. oktoober 2021 at 15:20

        Teema “kassid” teeb alati südame soojaks. Nii palju on kindlasti abi sellest postitusest kiisudele. Ja nii tore, et sul nii palju kasse on??? kui ma kunagi üldse annetusi teinud olen ja ka teen, siis on läinud need just kassidele.ja no iga lugu kus mainitakse jälle mingit koledat lugu mis on inimesed teinud kassidele, siis mul ikka niii kahju.
        Kui oli esimene koroona hullus Eestisse jõudnud ja inimesed ostsid toitu ja vetsupaberit poodidest kokku, siis ma viisin suure kotitäie konserve hoopis kiisudele turvakodu sse.

  • Avatar
    Vasta kelly 12. oktoober 2021 at 13:10

    Suur aitäh Sulle selle postituse eest! Sellest on kindlasti megalt abi 🙂 Iga hing loeb!

  • Avatar
    Vasta U. 12. oktoober 2021 at 12:54

    Mingil põhjusel ma hetkel kassi võtta ei taha. Laps ja mees tahaksid kindlasti kassi. Aga no kui ma selle sinu triibulise kassi saaks, siis ilmselt kaaluksin kassi võtmist küll?.
    Kuigi nüüd võiksin hea meelega kaaluda hoiukodu pakkumist.

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. oktoober 2021 at 12:56

      Triibulisi kasse on ausalt veel, kui sul on kindel nägemus, et millist kassi sa tahaksid, siis kirjuta Cats Helpi ja usu mind, saad sellise nagu soovid 😀

  • Avatar
    Vasta Katre 12. oktoober 2021 at 12:36

    Ma võtaks hoiukassi hea meelega, sest ma olen täiega kassiinimene. Ja teisalt mul on selline isekas põhjus, et ma tahaks testida oma laste allerigilisust. Aga nii palju kui olen uurinud, siis otsitakse hoiukodusid pigem Tallinnas ja selle ümbruses. Kas Cats Help kaudu saab hoiukodu pakkuda ka teistes linnades? Ja teine küsimus, kaua kassid hoiukodus tavaliselt on?

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. oktoober 2021 at 12:46

      Jaa, ikka kõikides linnades saab hoiukodu olla! Ja no see hoiukoduks olemise aeg oleneb…miljonist asjast 😀 Kassipojad võivad maru kiiresti minna.

    • Avatar
      Vasta L 12. oktoober 2021 at 14:08

      Ei otsita ainult Tallinnas. Üle Eesti igal pool on hoiukodud ja päästetakse kasse. Pole vist maakonda, mis kaetud poleks 🙂

      • Avatar
        Vasta Katre 12. oktoober 2021 at 16:39

        Ma küsisin kunagi Pesaleidja käest ja nemad ütlesid, et otsivad hoiukodu ainult Tallinnas ja selle ümbruses. Seetõttu arvasin seda. Aga väga hea teada.

        • Avatar
          Vasta K 12. oktoober 2021 at 22:50

          Pesaleidja on tõesti ainult Harjumaa piires, sest nende koostöökliinikud asuvad Tallinnas.