Uncategorized

adulting ja kolm kuud kodulaenu vaba elu

7. detsember 2021

Mul oli lapsena illusioon, et täiskasvanud inimesed teavad kõike ja oskavad oma elu elada. Tegelikult ma ei tea, võib-olla kõik teised ongi ammu need basic teadmised kuskilt omandanud ja ma olen ainuke, kes selle hetke maha magas. Nimelt tekkis mul küsimus elektri kohta, ehk keegi oskab vastata?

Uudised on täis artikleid, et elektrihind tõuseb iga päev nii palju, et varsti juhtub ilmselt samamoodi nagu Covidiga. Et omakeskis meenutad, et mäletad veel neid aegu, kus sai rahus väljas käia ja ei pidanud ennast hommikust õhtuni testima ja vaktsineerima. Üsna pea tuleb ilmselt jutt, et “mäletad veel, kus sai elektrit kasutades lambivalges vetsus käia või elektripliidiga süüa teha”.

Ühesõnaga, ma saan aru, et on mingid elektripaketid? Aga… kes need valib? Kui ma elan korteris, kus on korteriühistu, siis minu loogika ütleb, et nemad on selle paketi juba valinud. Selles suhtes, et mu kommude arves on elekter kenasti sees ja minu käest pole keegi küsinud, mis paketti ma tahan? Või ma saan seda ise muuta? Kuidas? Ma tahaks ka seda “kõige odavamat”, aga kust seda saab, teab ainult vanajumal. Või teie? Issand keegi öelge mulle, kuidas täiskasvanu elu käib?

Samas ei saaks öelda, et aju mitte omamine alati kehva oleks. Mõnikord võib inimene endale oma lollusega kingituse teha. Nagu te aru saate, siis mul ei ole kunagi enne korterit olnud ja mul pole enne vaja olnud ka kodulaenu maksta. Ja kui te mind vähegi teate, siis ma unustan absull KÕIK asjad ära ja mul oli paaniline hirm, et ma ühel hetkel unustan ka kodulaenu ära ja siis ühel päeval lendab siia kapo sisse ja viskab mu välja, sest ma pole pangalaenu maksnud ja siis pean ma lastega kuuse all elama. Ma küll ei tea, kui kaua peab inimesel kodulaen maksmata olema, et ta välja visataks, aga minu arvamuse kohaselt umbes kaks päeva.

Igatahes oli mu hirm selle ees nii suur, et seda mitte KINDLASTI ära unustada, panin ma endale kalendrisse iga kuu suure märkme MAKSA KODULAENU! Ja lisaks panin ma mingi hetk endale püsimakse peale, et siis ma ei pea vähemalt ise meeles pidama, läheb ise maha. Kui te nüüd arvate, et ma mäletasin, et ma selle püsimakse peale panin, siis te eksite. Viimased kolm kuud olen ma a) automaatselt kodulaenu maksnud tänu püsikorraldusele ja kui kalender teavitas mind, et aeg on kodulaenu maksta, tegin ma seda kohusetundlikult sekundipealt.

Ehk siis olen ma viimased kolm kuud oma kodulaenu topelt maksnud, millest ma alles nüüd aru sain. Võtsin siis Bigbank’iga ühendust ja rääkisin ära, et andke andeks, aga ma ei saa aru, kas ma olen teile miskit topelt maksnud või midagi. Tulemus on see, et ma ei pea nüüd järgmised kolm kuud kodulaenu maksma ja seega võiks öelda, et minevikumallu tegi tulevikumallule kingituse! Kolm kuud laenuvaba, halleluuja ?

Te võite nüüd kõik ohkida, et KUIDAS ma seda ometi varem ei märganud ja takkajärgi võiks öelda, et ma märkasin küll, arvestades, kui palju ma blogis kogu aeg halasin, et raha kuidagi jube vähe. Aga noh, leib on lauale saadud ja nälga ei kannatanud, seega lahenes kõik kenasti. Edaspidi olen targem (vähemalt üritan).

Ja kuna pole ammu vannitoast juttu teinud, siis ühes seinas on juba plaadid olemas ja seal hakkab juba nagu miskit looma! Miinuseks on see, et:

a) WC pott on eelmise töömehe poolt liiga madalale ehitatud, pole arvestatud põrandaplaadi kõrgusega ja vb ei mahu see sinna ära ja peab kogu WC poti kasti laiali lammutama. Imeline uudis, eksole…

b) kadunud on mu uhke miljonieurose dušitrapi metallosa, mis karbiga kindlasti kaasa tuli, aga mitte kuskil siin korteris seda müstiliselt enam ei ole…

EDIT: Keegi jättis sellise kommentaari: Ma ei ela korteris, aga kas see elekter mis kommunaalides sisaldub ei ole mitte koridor/kelder? Korteri elekter peaks eraldi arvena tulema ja selle valiku pidid sa tegema siis kui kolisid. Ehk ma eksin, aga tunduks loogiline.

Kuna ma kommentaaridesse ei saa pilti panna, siis näete, siin on mu eelmise kuu kommunaalid. Eraldi elektriarvet pole ma veel siin elades saanud (või siis olen saanud ja pole maksnud ja jälle tuleb kapo??)

Ütleme nii, et ma ei taha näha, mis see arve siis veel on, kui ma kodus vett ka kasutama hakkan. Siis parem juba tulgu see kapo, sest kuuse all on soodsam elada.

Loe ka neid postitusi!

58 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Sandra p 8. detsember 2021 at 02:03

    Järelikult ja arvelt tundub et kortermaja on ühisostul. Teisi sõnu ei pea sa ise midagi valima ega saagi. Kõik käib läbi Korteriühistu. Ainus mida saad uurida on see et mis kWh on Korteriühistul seda näed muidugi arvelt – kas iga kuu muutub see sentide arv seal mitte kWh kogus vaid just see hind. Kui hind muutub igal kuul siis ühistu on börsil ja tõenäoliselt on kallis elekter ja soovi korral saad tarbimist jälgida. Küll aga korterites on üldiselt ikka väga väikesed tarbimised kui pole põrandakütet jms siis ei ole ka suurt vahet mis pakett on. Sõltub muidugi paljudest asjadest, ei väida et kõigil ei ole vahet jne. Ühesõnaga sa oled selle paketiga mis ühistu valinud on.

  • Avatar
    Vasta A 8. detsember 2021 at 00:23

    Ma just ostsin korteri ja pidin elektrilevis tegema tarbimiskoha lepingu ja siis sain valida omale elektripaketi. Ma ka teadnud, et ühistule maksan seda elektrit, mis koridoris/keldris aga oma korteri asju ikka tuleb ise ajad ?‍♀️ ja siis lisaks elektrile tuleb maksta ka võrguteenust.

  • Avatar
    Vasta Kata 7. detsember 2021 at 22:09

    Kle, ole hea, võta nüüd arve maha. Aadress ilusasti näha kõigile pervertidele 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. detsember 2021 at 22:18

      mu aadress on netist nii lihtsalt leitav, et iga pervert võib selle sekundiga välja googeldada, like i care 😀

  • Avatar
    Vasta Mamm 7. detsember 2021 at 19:26

    Selle trapi metallosa suhtes – soovitaks otsida papist toru, veits jämedam kui õllepurk öeldi, kus pidavat lisavidinad sees olema (k.a. too metallosa). No juhul kui sul AINULT metlallosa puudu pole. Mul mees täna just paigaldas sama brändi trappi (küll mitte sama mudel), aga ehk on abiks 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. detsember 2021 at 20:46

      Haha. Ja oligi papist silindris!!!?

  • Avatar
    Vasta E 7. detsember 2021 at 17:34

    Elektriga on sul korras. Arvelt on näha, et terve maja peale on korteriühistul elektrileping ja korteriomanikud mingeid lepinguid ise sõlmima ei pea. Elektrinäidud võetakse automaatselt ja sina sellega üldse tegelema ei pea. Hea mugav. Muidu peab ise sõlmima võrgulepingu ja siis elektripaketi valima, kui kolid uude kohta. Netis kerge teha, aga lihtsalt tüütu adultimine. Tuleb üks-kaks arvet kuus juurde ka maksmiseks. Nii et tahaks, et minu majas oleks ka ühistul ühine pakett. Vaevalt, et 200 korteriga majas selles suhtes mingit konsensust kergesti saavutaks.

    Ainus murekoht võib olla see, et sinu majas on valitud tõenäoliselt börsipakett, mis praegusel hetkel on tegelikult üüratult kallis. Sest elektri kogumaksumus 267 kWh tarbimise kohta on ikka kõrge. Mul vanematel fikseeritud hinnaga pakett ja sama tarbimisega oli arve umbes 25 eurot. Aga räägitakse, et pikas perspektiivis on ikkagi börsipakett odavam. Talvel maksad kõige rohkem, aga suvel märksa vähem (kuig sel suvel oli väga kuum ja kõik panid konditsioneerid huugama ning seetõttu oli jällegi elektrihind krõge).

    Kui tahad säästa, siis võid vaadata mingi äpi vms, kus näitab tunni täpsusega, mis hinnaga elektrit saab. Siis saad valida näiteks pesu pesemiseks ja kuivatamiseks soodsama aja (ei pea olema kell 3 öösel). Tüütu küll, aga noh, vähemalt saad oma tarbimist planeerida.

    • Avatar
      Vasta Evelyn 7. detsember 2021 at 21:04

      Sõltub paketist. Ühistu börsipakett võib olla päeva keskmise hinna peale – siis pole vahet, mis ajal elektrit tarbid, terve ööpäev on sama. Meie ühistus on nii, aitab äärmusi leevendada. Üldiselt tekivad äärmused siiski ajal, mil inimesed kõige rohkem tarbivad.

  • Avatar
    Vasta Leevi 7. detsember 2021 at 15:51

    Ma elan su kõrvalmajas, samal ajal ehitatud, korter on natukene suurem (120m2) ja meil talvekuudel kommunaalid siiani olnud koos enda korteri tarbimisega 350-400 vahel. Veenäite peaks korteriühistu sinult ikka küsima. Võta korteriühistu esimehega ühendust ja uuri, kuidas teil see asi korraldatud on.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. detsember 2021 at 15:59

      shit ma pole kunagi veenäite saatnud 😀 aga keegi pole küsinud ka 😀

      • Avatar
        Vasta Tiina 7. detsember 2021 at 21:57

        Võib olla ka kauglugemisega veemõõtur. Siis ei peagi ise midagi kuhugi saatma.

  • Avatar
    Vasta Bianka 7. detsember 2021 at 14:15

    Igaks juhuks ütlen, et iga kuu pead sa ühistule oma veenäidud teatama, kui just pole kauglugemisega veearvesti. Siis ilmub ka kommunaalidesse veearve rida. Mingi veetarbimine sul ju ikka oli?
    Aga elektripaketti pole praegu küll mõtet torkida, sest usun et ühistul on suure tarbimishulga pealt nagunii soodsam elektrihind.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. detsember 2021 at 14:18

      keegi ei ole mulle öelnud küll, et ma veenäite teatama peaks 😀

  • Avatar
    Vasta Zac 7. detsember 2021 at 14:01

    November oli ju veel leebe ,kütet enamik majades alles kuu teises pooles hakkas minema aga see mis õues täna toimub ja hinnaturul nii kütte kui elektri hindadega seega pakun et see arve on detsembri eest juba ca 400 paraku..

  • Avatar
    Vasta Sirly 7. detsember 2021 at 13:42

    Mul oli ka eelmises kodus elekter ühistu arve peal ja ise maksma ei pidanud. Ühistu maksis korraga terve maja eest ja pärast maksis igaüks oma tarbitud osa ühistule.

    Ma eluaeg Swedbangas olnud ja ise pole ühtki pangalaenu maksnud, st et pank võtab ise teatud kuupäeval arvelt maha. Bigis teisiti?

  • Avatar
    Vasta E. 7. detsember 2021 at 12:52

    Kui sa topelt kogu aeg maksasid siis maksad laenu kiiremini + võidad, sest maksad intressi kokku võttes vähem pangale, mis tähendab et sulle jääb rohkem raha kätte. Ei pea jälgima kohustuslikku maksegraafikut – võid kiiremini ära maksta.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. detsember 2021 at 14:11

      no kuna ma 30 aasta jagu ette maksta ei jaksa, siis parem maksan graafiku alusel 😀

      • Avatar
        Vasta K 7. detsember 2021 at 14:18

        Kui sul on laen 30 aastat ja sul on tegelikkuses võimekus tasuda topelt kuumakset, siis sa saaksid maksta tagasi 15 aastaga. Pane laenukalkulaatorisse oma summa ja intress ja võrdle 30a vs 15a, see ongi sinu võit intressilt.

      • Avatar
        Vasta Mir. 7. detsember 2021 at 19:08

        Mallu, kui sa maksad topelt, siis sa vähendad oma laenu 30 aastalt 15 aasta peale ja säästad intressimaksetes pea sada tuhat. Siin on lihtsalt selgitatud see põhimõte: https://www.youtube.com/watch?v=ocm-ShNaK28 Aeg level upida ja õppida, kuidas korraldavad rahaasju rikkad inimesed (nagu sina) 😀

        • Avatar
          Vasta Egle 17. detsember 2021 at 01:34

          Samas praegu on raha odav (st intressid väiksed) ja inflatsioon suur – st ajaga laenumakse osakaal teenitavast palgast ilmselt väheneb oluliselt, seega soovitus kiiremini äea maksta ei pruugi olla üldse asjakohane ja rahaliselt mõttekas! Pigem ‘rahatargad’ inimesed soovitavadki laenu võtta max aastateks.

  • Avatar
    Vasta Anneli 7. detsember 2021 at 12:47

    Vaadates Sinu arvet ja lugedes kommentaare, siis ma ei taha Tallinnas elada ? Elan Tallinnast 60 km kaugusel,3 toaline korter 68 ruutu, meil elekter eraldi ja maksan suvel 30/40€ ja sügis/talv 80€, kuna kütame elektriga enne kui paneb korteriühistu kütte järgi. Ja siis kommunaalid suvel on 30€ ja talvel 200€ ? Ma räägin koguaeg, et meil on odavam kütta elektriga, aga ühistu kütet välja ei saa ju lükata ? aga selleks, et talveperiood oleks kergem, maksan suveperioodil rohkem kommunaalide eest, siis ei tunne seda arvete koormust. Ühistu tahab nüüd küll panna päikesepaneelid katusele ja siis tuleks elekter ka nende kaudu, aga tundub et meil pole keegi nõus, sest vaadates nende pakkumist elektri näol, siis meie elektri arve tõuseks suvel 100€ peale ja talvel 250€ ja kui panna sinna juurde veel muud kommunaalarve talvel 200€, see teeks juba talve kulul ainult 450€ ? Ma ei taha teada, kui see läbi läheb, mida meie maja pensionärid tegema hakkavad.

  • Avatar
    Vasta Tume 7. detsember 2021 at 12:35

    Tead, hetkel olen sinuga samal pulgal. Ostsin samamoodi paar kuud tagasi omale esimese kodu ja samamoodi on mul õhus küsimus mis elektripakett mul on. Helistades ühistusse ja küsides kas pakett on minu valikult või kõigil ühine ning mis pakett on siis sain vastuseks, et miks ma peaks oma peakest sellega vaevama? Tema hoolitseb selle eest! Väga suuremeelne aga see, et ma “vallaline, noor naisterahvas kes ei tea asjadest” olen ei tähenda, et ma ei taha ennast kurssi viia mis toimub. Ühesõnaga ma olen ühistule väike tüütus kellel on liiga palju küsimusi mis nende arvates pole minu rida ja peaksin maksma nii nagu nad mulle ette on kirjutanud… Ja samamoodi põdesin maksete pärast pangale kuid siis avastasin, et nad võtavad ise maha mu kontolt raha kokkulepitud summas aga ma pole siiani kindel kas kodukindlustus ka maha läheb? Ja mis kodukindlustuse paketti pank mulle pani? Jah, ka mina olen halb selles täiskasvanu värgis kuigi vanus ütleb, et ma peaks ammu selles osav olema.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. detsember 2021 at 12:49

      Mina kodukindlustuse valisin ise ja pidin saatma pangale kinnituse, et mul see ikka olemas on 😀

  • Avatar
    Vasta Vaike 7. detsember 2021 at 12:22

    Ma pole kummagi kodulaenuga pidanud mingit ostekorraldust tegema või nö ise maksma; pangas küsiti vaid, millisel kuupäeval ma tahan, et summa maha läheks. 32sel, vastasin, aga see ei läinud läbi, rsk.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. detsember 2021 at 12:50

      ise saab maha minna aint siis, kui su laen on võetud su kodupangast. Mul pole big kodupank 😀

      • Avatar
        Vasta Vaike 7. detsember 2021 at 13:31

        Nojah, ma muutsingi mõlemal korral panka ja mu jaoks täielik uudis, et laenu saab maksta ka arve alusel. ?

  • Avatar
    Vasta Jaanika 7. detsember 2021 at 12:12

    All good su elektriarvega. Päevane ja öine elekter on sinu tarbitud elekter ja üldelekter on koridor. Ära nüüd uuesti üle maksma hakka ?

  • Avatar
    Vasta Hanna 7. detsember 2021 at 12:06

    See üldelekter jah koridor jms, aga tundub, et tavaelekter ka ikkagi sees jah, sest erialdi päevane ja öine välja toodud. Minul korterühistu arvel üldelekter vaid kirjas ja Eesti Energialt tuleb eraldi arve päevase ja öise elektriga.

  • Avatar
    Vasta Mina 7. detsember 2021 at 12:01

    Sul ju täitsa elekter kommudes sees…
    On päevane öine ja üld… nii et minu arusqama järgi tehtud…
    Oleks mul ka et maksan laenubtopelt. Elekter 3k tegemata komnud ka sest paganama haigused ei lase tööl käija ja palk olematu ja nüüd siis esimene kuu norm summa saades tuleb kõik järgi maksta 😀 jeez jõuludel sööme me kuuseokkaid ja kingiks on üllatus üllatus kuuseokkad 😀
    Ok nii hull pole veel õnneks

  • Avatar
    Vasta Maris 7. detsember 2021 at 12:01

    Sul ju väga hästi. Mul 4 toaline korter. 3 last, kellest viimane 10-kuune. Elektriküte. Sooja ei saa kuidagi kinni lükata. Kõik kokku kommunaalid elektriga eelmise kuu eest 421 eurot. Tänast elektrihinda vaadates tuleb okse isu peale. Kahjuks ei saa ka ise paketti vahetada, elektrileping ühistul.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. detsember 2021 at 12:07

      Okei, mul ei ole siis miskit kurta tõesti. Meil selle küttega on nii, et maksame korteri suuruse järgi, mitte selle järgi, palju kuuma kütame.

  • Avatar
    Vasta Anni 7. detsember 2021 at 11:57

    Elektriarve ikka peaks ka olema eraldi ju, kus näha paketid, võrgutasud jne. Ise saad valida paketi ja seda vahetada. Ma isegi üürimisel sain omanikult volituse ja tegelesin enda elektrimajandamisega ise..

  • Avatar
    Vasta Geity 7. detsember 2021 at 11:54

    Oleks mul siis selline kommunalide arve nagu sul ? mul kommunalid ise üle 300 hetkel kuu pluss elekter eelmine oli 145 ?,ennem neid hinnatõuse oli 70 kuni 80 ja elan korteris muide,mitte majas nagu kõik selle summa peale arvavad.. vahetasin nüüd paketi ringi ja vaatab kas uuel aastal on midagi muutunud. Mul muidugi on osa juhtmeid korteris veel vanad ja kes teab,äkki sellest on ka mingi suurem kulu kuskilt. Aga pole veel saanud seda ette võtta,et kõik juhtmed uued vedada. Seni tuleb kuidagi elada nii et elekter ikka olemas oleks ?

  • Avatar
    Vasta Laura 7. detsember 2021 at 11:50

    Hahaha, ma uude koju kolides avastasin kolmandal kuul, et issand ma pole suures lahti pakkimise ja remontimise kõrvalt aega leidnud elektri arvetega tegeleda?
    Ja siis avastasin, et aaa, nii nagu sul on elekter läbi KÜ… Huhh
    Korteri suurust arvestades ei ole sul üldse suur arve, sisaldab ju ka kõiki kommunaale.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. detsember 2021 at 12:10

      okei, siis timm, enam ei mõtle sellele iial 😀

  • Avatar
    Vasta E 7. detsember 2021 at 11:49

    Uuri korterühistult ja ilmselt kui soovid siis saad nende nn paketistblahkuda ja ise endale sobiba koha otsida ja lepingu sõlmida.
    Ma elan ka korteris, ja ega korteris elades küll sellest hinnatõusust aru ei saa, me oleme lastega päevas läbi kodus ja eelmise kuu elektriarve oli 15eur, eelmine kuu oli 3eur rohkem. (muidugi elektriküttega elukohtades saan probleemist aru. Meil naabrid hakkasid öösiti pesu pesema, kuna öösel ilmselt elekter odavam, oiii kui närvi ajab kui kella kolmeni öösel pesumasin naabril undab .

  • Avatar
    Vasta A 7. detsember 2021 at 11:32

    Ma ei ela korteris, aga kas see elekter mis kommunaalides sisaldub ei ole mitte koridor/kelder? Korteri elekter peaks eraldi arvena tulema ja selle valiku pidid sa tegema siis kui kolisid. Ehk ma eksin, aga tunduks loogiline.

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. detsember 2021 at 11:38

      vaata, ma lisasin postitusse pildi.

      • Avatar
        Vasta Triinu 7. detsember 2021 at 11:46

        Sõltub KÜ. Sinu arvelt on kenasti näha, et teil on ühistu selle valiku teinud. Ole mureta, kapo ei tule.
        Aga peab ikka rikkur olema kui ei märka et laenu topelt maksad. Mul läheb viiekas kaotsi ja ei sa rahulikult magada ka mitte.

        • Mallu
          Vasta Mallu 7. detsember 2021 at 12:13

          ma ei ütleks rikkur, vaid lihtsalt ei pane tähele midagi 😀
          Mind painab palju rohkem see, et ma lõpuks tegin selle sammu, et maksta uudiste eest eur kuus, aga MUL EI AVA IKKA NEID ARTIKLEID 😀

          • Avatar
            Liis 7. detsember 2021 at 13:06

            Mul on täpselt sama probleem nende artiklitega 😀 😀

      • Avatar
        Vasta Mina 7. detsember 2021 at 11:48

        Hehee, ikka üliagar laenumaksja oled. Aga miks mitte edasi topelt maksta, varsti oleks makstud. ?
        Ma vahel maksan meelega nt telefoniarve vms ette topelt, nagunii kogu aeg sama summa, midagi ei muutu.

        • Mallu
          Vasta Mallu 7. detsember 2021 at 12:12

          Tead sellel pole mõtet, kiiremini laenu tagasi maksta. Lihtsalt selle pärast, et raha väärtus kahaneb nii kiiresti, et mõttekam on pikapeale maksta 😀

      • Avatar
        Vasta K. 7. detsember 2021 at 11:50

        Üldelekter – koridori-, keldri- jne valgustus, katla käigushoid, veerennide sulatusmehhanismid, üldvent jmt.
        Päevane+öine elekter – sinu poolt tarbitud ja mõõtja alusel kasutatud elekter sinu korteris (mõnes majas ka keldriboks sama mõõtja taga).
        Pakett on valitud ühistu poolt, ühistu koosolekul.

      • Avatar
        Vasta A 7. detsember 2021 at 11:51

        260 kwh, meil majas läheb 850kwh ja ma ei ütleks, et me priiskame. Samas 260 tundub koridori jaoks palju. Uuri kelleltki targemalt, kes korteris elab. Küsisin emalt kuidas tal ja tal tuleb eraldi arvena, aga äkki teil ikka teisiti. Tasub uurida, muidu varsti blogid küünlavalgel paberile ?

        • Avatar
          Vasta A 7. detsember 2021 at 11:53

          Krt sul ikka üldelekter veel eraldi. Siis peaks ikka korras olema ??

        • Mallu
          Vasta Mallu 7. detsember 2021 at 12:09

          Jah, blogilugejatele saadan iga päev käsitsi kirjutatud elu update 😀

      • Avatar
        Vasta K 7. detsember 2021 at 12:04

        Su korteri elekter on ilusti sees 🙂 midagi sa juurde ei pea otsima

    • Avatar
      Vasta Riina 7. detsember 2021 at 11:45

      Samas, kui vaadata jälle kulu ja summat, siis ehk isegi loogiline, et ühistu on kõik ise ajanud. Mul majas iga kuu ka 40€ elekter fikseeritud paketiga. Ma natuke kahtlen, et koridori ja keldri elekter on nii suures summas ? Et koguaeg tuled siis ju põlevad. Samas ei tea Tallinna elu kommenteerida ka, ise elan maal ? Linna elu ongi kallim siis äkki.

    • Avatar
      Vasta Kairixxx 7. detsember 2021 at 11:46

      Üldelektri nime all on koridori jms elekter

    • Avatar
      Vasta Geity 7. detsember 2021 at 11:56

      Nii on aga tal on seal eraldi üldelekter välja toodud,niiet ju siis on siiski ühistu nimel elektri leping. See päevane ja öine on korteri oma siiski.

    • Avatar
      Vasta Anna 7. detsember 2021 at 12:03

      Üldelekter on see koridori elekter. Korterelamutes, eriti uuemates, võib terve maja olla liitunud ühe paketiga ja siis ise ei saa tõesti vahetada paketti, kui pole nt kaugloetavaid arvesteid. Meie uusarenduses nt on võimalik vahetada paketti siis, kui teeme kogu maja elektriloendurite süsteemi ümber ja see oleks väga kallis.

      Esimesed kaks rida sellel arvel on ikka korteri elekter. Esimese asjana tasubki KÜ-lt või maja haldurilt uurida, mis pakett praegu on ja kas saab üldse kergesti vahetada.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 7. detsember 2021 at 11:30

    Kuidas see võimalik on? Kui palju raha sul peab olema et sa ei märka et sul mingi tonn läinud on?(eeldades et sul kodulaen mingi 400-500€?, siis topelt on ju 1000€) pohh summa või krdi hea elu siis?

    • Mallu
      Vasta Mallu 7. detsember 2021 at 11:34

      Ma mõtlen pidevalt, et ma peaks rohkem jälgima mida ma kuhu maksan, aga ma ausalt ei julge, ma ei taha näha kui lampide asjade peale ma priiskan 😀

    • Avatar
      Vasta Katrin 7. detsember 2021 at 11:38

      Kas ta mitte lasteaia arveid ka millalgi topelt ei tasunud ? 😀

      • Mallu
        Vasta Mallu 7. detsember 2021 at 11:40

        Ma jah mingi hetk sain kirja, et PALUN LÕPETAGE JUURDE MAKSMINE 😀

      • Avatar
        Vasta M 7. detsember 2021 at 11:53

        St äkki eelmine omanik ei ole eesti energiaga lepingut lõpetanud?
        Peaksid uurima.
        Mina kui kolisin uude korterisse, siis vana omanik lõpetas lepingu ja mina sõlmisin uue 🙂
        Soovitaksin kindlasti mitte valida börsihinnaga lepingut 😀 sest need börsihinnad ongi need, mis kõiguvad ja tekitavad suuri arveid.
        Mul on fikseeritud hinnaga leping, st päevane tariif on ühe hinnaga ja öine tariif teise hinnaga.
        Ja ükski elektriarve pole siiani olnud üle 25euri.
        Aga mul pole ka nt põrandasoojustust, mis tegelikult iseenesest pidi hull elektrisöödik olema

    • Avatar
      Vasta Katrin 7. detsember 2021 at 12:08

      Sul on elekter ikka jah korteri oma. 2 esimest rida.
      Üldelekter on trepikoda jne ära jaotatud.