JUMALAITA LAPSED NIISAMA JUTTU

soovi veel siin rahutuid jõule

24. detsember 2021

Issand, kuidas tahaks uuesti laps olla, et jõulud oleks lihtsalt üks päev aastas, mis hõlmab hunnikut sööki ja kingiootamist. Kuna ma pole kunagi lapsena piduroast suurt lugu pidand, siis tegelikult olid jõulud see aeg, kus läksime Kohilasse ja ma lihtsalt kannatamatult ootasin, millal juba ometi kinke saab. Aga vähemalt ei pidanud midagi…tegema.

Lastega on jõulud ainult üks suur tegemine, mis hakkab juba jupp aega enne pühi. Kõigepealt katsud välja uurida, mida lapsed tahaksid, kust neid asju saaks, tellid ära jne. Me oleme siin juba jupp aega koos “karantiinitanud”, mis tähendab seda, et kolme lapse asemel on neli. Muidu erilist vahet ei ole, kas neid on kolm või neli, aga sellisel kiirel ajal, kus on mega palju tööd, mega palju orgunnimist, pakkimist jne, siis tänaseks olen ma lihtsalt läbi. Ja kui vähemalt üks inimene veel tunneb tänasel õhtul selle metsiku “blissi” asemel lihtlabast und ja väsimust, siis… I feel you.

Juba eile öösel ei saanud normaalselt magada, sest otsustasime laste üllatuseks ikkagi kuuse tagasi tuppa tassida, ära ehtida ja loomulikult vana hea pakkimisralli, mida me pidime tegema jupikaupa, samal ajal kui teine lapsi eemal hoida üritas. Vana hea Lende ei jäänud enne poolt kaht magama (ma ausalt ei saa aru, mis sisemine kell tal on, sest ta alati viimane magama jääma ja obv ärkama ka). Kõike eelnevat arvesse võttes võite ise eeldada, mis kell me lõpuks magama saime.

Sel aastal esimest korda elus tegin lastele seda, et juba 24nda hommikul on kingid kuuse all. Lähtudes eelkõige enda mälestustest, kui suva mul tegelt sellest söögist oli ja kuidas terve päev venis nagu tatt. Ma tahtsin lihtsalt kingitusi! Ehk siis eilne magamatus oli tegelikult lastele täna väga tore üllatus, aga esimene laps ärkas poole kaheksa paiku ja sellest hetkest alates ei ole trall järele jäänud.

See on igati arusaadav, sest nad on lapsed ja mida neil muud teha on, kui trallida. Aga muidugi käib sinna hulka see ving ja kiun, kuidas keegi katsub kellegi teise kinki ja muu selline hala. Ürita siis samal ajal kodu enam-vähem korras hoida, sest jõulud ja… peaks nagu? Ja muidugi pidasin ma vajalikuks teha mingi mega hunniku sööki, ise väga hästi teades, et lapsi ei huvita absull mu mee-apelsini glasuuris part, mu hoolega kokku keedetud kaste pardile, mu isemesterdatud pasteet ega muidugi ka verivorst, hapukapsas ja kõige vähem mu porgandist tehtud “suitsulõhe”. Keda huvitanud oleks, on Gert, aga see vend ei tunne endiselt ühtegi lõhna ega maitset. Seega oleksin võinud lihtsalt Woldiga hessi tellida ja enamus oleksid isegi õnnelikumad olnud ✌️

Jõulubliss. Marta kriiskab, et tema tahab ainut kana ja lükkab jalaga lauda eemale, Lende lubab endale tõsta ainult killu parti ja klaasitäie morssi, Mari mossitas oma toas, sest tal läks teadmata põhjusel tuju ära ja… Aleksandra kohta ei oska midagi kobiseda, ta ikka proovis vähemalt üht koma teist ?

Kui ma nüüd siin ise kiita võin, siis ma pole elus nii häid röstitud juurikaid, kartuleid, pasteeti, parti ja porgandeid teinud. Seda ei ole mul paraku kuidagi võimalik tõestada, sest noh, Lapsi ei huvitanud ja kuigi Gert kiitis toitu ette ja taha, siis ma ise alles hiljaaegu ei tundnud ka maitseid ja ma TEAN, et tekstuuri põhjal ei ole toidud enivei kiitmist ega laitmist väärt – aru ei saa miskit.

Tegin Aleksandrast ja Gerdist ilusaid jõulupilte ka, aga ise nägin välja nagu mingi retuusides rääbakas. Juuksed sassis, ninal prillirandid ja huuled paarist pokaalist veinist veidi lillakad. Ma võiks praegu ju ennast inimeseks teha, lapsed natist kinni krabada, nad kuuse alla pressida ja naeratamata sundida, aga mis seegi mulle annab. Ma tean, et vähemalt üks neist ei viiitsiks nagunii ja tuleks ainult suure surmaga. Teine kindlasti teeks mingit X nägu ja kolmas istuks mossis moega. Seega jääb nii, et ei hakka siiin instajõule teesklema.

Joon oma veinikest edasi, võitlen unega ja loodan, et lastel oli vähemalt semi tore jõuluaeg. Eile said nad muffineid teha ja kaunistada. Täna tahtsid pooled piparkooke kaunistada ja paar ampsu jõulusööki sain vist kõigile sisse topitud. Nii et võib tänase ehk lugeda siiski edukaks jõuluõhtuks. Isegi kui ma olen väsinud ja mitte eriti bliss. Vähemalt ei pidanud me lastega neljakesti karantiinis passima ja saime siiski mingit sorti pühademeeleolu majja pekstud.

Lihtsalt tunnen ennast kuidagi süüdi, kui vaatan siin instas teiste jõuluõhtuid ja mõtlen, et apppi! Miks mina nii väsinud ja räämas olen? Tahaks ka seda metsikut jõulurahu tunda, mis kõigil peal on. Aga ma mõtlen ainult, et oh, paari tunni pärast saab ehk lapsed voodisse kupatada ja ise ka silma looja lasta. Vähemalt on nüüd aasta selle jõuluteemaga jälle mureta, haha. Ja ma ei pea ju köögi poole vaatama, kus kuhjuvad mustade nõude hunnikud, eks?

Igatahes loodan, et teil on erksam ja pühalikum tunne. Aga kui te ka väsinud, siis tere tulemast klubisse ? Ja muidugi häid jõule ka! Kuidas teil õhtu möödus?

Loe ka neid postitusi!

27 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kerli 29. detsember 2021 at 15:24

    Tundub, et ma olen ainus inimene maailmas, kellele 15 pereliikmele laua katmine peavalu ei valmista- kusjuures lõunasöök ning õhtusöök. Seda kõike 1a ja 3a lapse kõrvalt, abikaasa saab ka aidata.
    Kinke täiskasvanud omavahel ei tee- samas oleme ka loosipaki konkreetse kingisooviga teinud.
    Jõuluvana on käinud pärastlõunal ära.
    Väsimus on pärast küll, aga mis siis. Kord aastas võib ju rapsida, et kõigil oleks mõnus kokku saada.

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. detsember 2021 at 15:25

      No vaata oleks siis olnud see, et kõigil oleks tore ja mõnus olnud, et näed, läks asja ette. Lastel oli savi ja Gert ei tundnud maitseid 😀

  • Avatar
    Vasta Kaija 26. detsember 2021 at 09:53

    Võeh, ma täiega juba vihkan neid kõikide perede ideaalseid jõulupilte, mida pressib sisse igast praost nii kui telo lahti teed! Need nagu mingi mõnitus minu jaoks, sest meie lastest ei saa kunagi ühtegi normaalset jõulupilti tehtud. Eile lasin lati nii madalale, et palusin et nad lihtsalt istuks kolmekesi kuuse ees reas. Vahet pole, mis riided või mis näod peas. Aga eip, ei olnud võimalik pilti saada!

  • Avatar
    Vasta Kaisa 25. detsember 2021 at 20:53

    Meil olid liikumisrohked pühad. 22 Saarelt Pärnu, 23 istumine mehe perega, 24 tagasi Saarele-stumine oma perega. 25 tagasi Pärnu, et jõuluvana külla saaks mindud. 26 külast ära ja äkki 27 saame tagasi koju Saarele?. Kõige juures oli lastel väga tore, ise aitasin koristamisega( toidu tegemisel olid teised abiks. Kirjad saadeti jõuluvanale varem ära , seega ga kingid olid ka need, mida taheti. Mida veel tahta?

  • Avatar
    Vasta A 25. detsember 2021 at 15:45

    Omg need viilutatud ahju kartulid! Kuidas sa neid tegid? Meil oli ka alati need jõululaual aga mul pole need kunagi välja tulnud. Vanaemale ikka vastu ei saa! Üli ilus part! ja lapsed ju ka ilusti riides. Ma oma lapsepõlve pulte vaatan siis mõtlen et mul vist polnudki peale sukapükste ja pusa seal kapis midagi ?‍♀️

  • Avatar
    Vasta Hally 25. detsember 2021 at 15:28

    Minu jõuluõhtu põhikoostisosa on reeglina nõudepesu, seekord kestis see tegevus praktiliselt nonstop, alates juba varajasest lõunatunnist. Paar korda sain tagumiku korraks maha toetada ja kiirelt toitu sisse ahmida 😀 Oh seda rõõmu, kui lõpuks sai voodisse vajuda ja kergendatult mõelda, et jõuluõudus selleks korraks läbi on 😀

  • Avatar
    Vasta Marjana 25. detsember 2021 at 15:06

    Ohh, ma ise olin haige 2sega kodus, kes ainult nuttis ja tundis end mega halvasti.
    Mees ja suurem laps (6ne) käisid mehe venna juures jõuluõhtul. Kellegilgi olid ilusad jõulud.

  • Avatar
    Vasta Tyy 25. detsember 2021 at 13:42

    Üks väga tore ja relax õhtu oli, sest otsustasin, et meie läheme otsime elava muusika ja hea söögikohaga paiga ja see oli igasmõttes tore kinkkõigile, sest keegi polnud liiga väsinud. A unustasin mainida et oleme Fanabe rannal …

  • Avatar
    Vasta Karita 25. detsember 2021 at 01:44

    Panin ka 8 a jooksul esimest korda kingid juba hommikuks kuuse alla valmis. Minu arust ka igati õige mõte. Ehk sellest kujunebki meie 3 lapseliku pere uus dratitsiion.

  • Avatar
    Vasta A 25. detsember 2021 at 00:29

    Eriti blessed oli olemine hommikul kui üks vend, kes endale mitu kuud magnetklotse tahtis, oli ööga meelt muutnud ja tahtis hoopis Barbie loomaarsti komplekti ?‍♀️ loomulikut tuli sellest juba kell8 väga häälekalt tervele kortermajale teada anda.Lisaka veel oli vaja mainida, et see Jõuluvan on üks kakape.. e ?
    Hea, et saab need sussid ja asjad kokku ära panna ja rahus magama heita ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 25. detsember 2021 at 12:17

      Elu õied ??

  • Avatar
    Vasta Pille 25. detsember 2021 at 00:15

    Me oleme kolmanant kuud Hispaanias ja hetkel Tenerifel. Ei mingit jõulutunnet endal aga lapse pärast ikka tegime jõuluistumise ja käis ka jõuluvana.?

  • Avatar
    Vasta kristel linde 25. detsember 2021 at 00:06

    Ma just samas seisus. Juba eile sai osad asjad valmis vaaritatud. Päeval surnuaed, kirikus käimine, kus ma pidin surnuks külmuma, siis lippasime üle hangede koju, sest teed olid lahti lükkamata… külalised istusid lauda, mina ruttu siis soojendasin ja sättisin söögid lauda, siis jõuluvana möll… siis minu 1.3 a ja mehe õe 1.2 aastane kukkusid kisama, sest kartsid veits jõuluvana, siis kingituste harutamine jne. Lõpuks, kui külalised läinud ja laps magama pandud, hakkasin koristama veidi viisakamaks seda lugu ja siiiiiiis arvas mees, kes oli mõne pitsi rohkem võtnud, arvas, et äkki võiks seksida?!!! Ma siis tund aega üritasin seletada, et kle see ei ole praegu ok ja surusin ta jõuga magama?Nüüd kallasin omale klaasi veini ja lebotan diivanil, oehh ma ütlen ja NEVER AGAIN! Vähemalt paar järgmist aastat ma lihtsalt laekun kuhugi kohale ja naudin kellegi teise tehtud ja korraldatud jõululauda.

  • Avatar
    Vasta Marju 25. detsember 2021 at 00:02

    Väga lahe postitus. Ja kunagi, kui sa taastunud oled, tahaks hullult teada, kuidas sa seda parti tegid! Mulle endale jõulude ootus meeldib väga, see kui piparkoogitaigen ilmub tasapisi müügile ja menüüdesse ilmub “glögi” ja inimesed on kuidagi tehtud olemisega… Aga no selleks ajaks, kui jõulud päriselt käes, on kõigest suht kopp ees 😀

  • Avatar
    Vasta ML 24. detsember 2021 at 23:55

    Täpselt samad emotsioonid ja samasugune räsitus valdab, beebi ei taha nüüd magama ka jääda ? ilus jõul!

  • Avatar
    Vasta T. 24. detsember 2021 at 23:54

    Just seepärast ma igal aastal jõule aina vähem ootan ja armastangi. Nagu isegi neid krdi jõululaule ei jaksa enam kuulata, veel vähem mingit blissi ja härdust teeselda, kui tegelt teavad kõik, et see üksteisele viimasel hetkel kinkide muretsemine on hoopis räige peavalu, ajakulu, rahakulu. Ma olen kohe päris õnnelik kui need jõulupühad mööda saavad. Talv ok, lumi ok, aastavahetuse praaznik ok, aga vot jõule ei jaksa lihtsalt.

  • Avatar
    Vasta Karmen 24. detsember 2021 at 23:52

    Mina nii väsind polegi aga lapsed vingusid. 6 a suur kuhu asju aga käis mul järgi kui uni et tal on igav, suuremat 12a üldse üritused eriti ei huvita. Lõppkokkuvõttes lõppes õhtu sellega et mehel tekkis meeletu allergia millegi vastu ja sõitsime kiirabile vastu et abi saada. Niiet kui tore ?

  • Avatar
    Vasta Karoliina 24. detsember 2021 at 23:48

    Literally nuttes, sest ma vaatasin 5min Inglite aega ja suudan aind selle peale mõelda, kuidas inimesed panevad sotsiaalmeediasse enda ilusatest kinkidest ja kuusepuudest ning söögilauast pilte, aga nii paljud inimesed ei saa endale seda lubada ning vaatavad selliseid pilte ilmselt nuttes. Ebavõrdsus sakib lihtsalt, mul on nii kahju??

  • Avatar
    Vasta Triin 24. detsember 2021 at 23:44

    Ei ole veel mingit blissi, kaks päeva veel minna :D. Äkki pühapäeva õhtul tuleb see tunne kui trall läbi.

  • Avatar
    Vasta Kairixxx 24. detsember 2021 at 23:17

    Meie peres on kingitused alati 24.nda hommikul kuuse all ? Ei kujutaks ette et lapsed peaksid õhtuni “kannatama” ? Seee hommikune kogunemine kuuse ümber on nii tore, igaüks uudistab oma kingitust ja päev on mängude/mänguasjadega sisustatud ? Eriti äge on see kuidas esimene ärkaja kõik üles hõikab kui kuuse alt kingid leiab ?

  • Avatar
    Vasta Kt 24. detsember 2021 at 22:58

    Ma olen hoidnud madalat profiili. Ootused madalal hoidnud kõigil Kelgutasime. Kingid tulid hommikul, legod, muus sodi keeldun kinkimast. Lapsed sõid tatartja jõud kokakoolat. Ei üritanudki neile midagi pakkuda. Kusjuures mul tulid ka head juurikad.

  • Avatar
    Vasta Kats 24. detsember 2021 at 22:26

    Nii 10sse see jutt.
    Räige kopp on ees?
    Ja poolest püevast ka juba mõtlesin, et miks ma hommikuks neid kinke kuuse alla ei pannud? Sest õhtuks oli küll korra tunne, et minge te ka oma kinkidega kus see ja teine….

    • Mallu
      Vasta Mallu 24. detsember 2021 at 22:41

      Edaspidi tead ka hommikul panna ? ma mõtlesin tegelt sellele ka, et muidu kingid käes ja ei taha keegi normaalselt ajal magama ka minna?

      • Avatar
        Vasta Kats 25. detsember 2021 at 00:01

        Jaa, ja see ka jumala õige, et savi see söök neil lastel ju. Muidugi nad tahavad kinke.
        Üritan järgmine aasta targem olla ja meelde selle jätta et nii toimetada.

  • Avatar
    Vasta P. 24. detsember 2021 at 22:19

    Konkreetselt sama – Väss. Ja süütunne. Aga vein aitab seda viimast veidi unustada. Häid jõule, Mallu!

  • Avatar
    Vasta S. 24. detsember 2021 at 21:54

    Oh , ometi keegi, kes sama tunneb. Sel aastal on kõik kuidagi jõuludel viltu vedanud, ainus tore asi on see, et lapsed (4, 7, 14) olid kinkidega rahul ( ei, ei saanud tahvleid, droone, telefone ega isegi mitte Legosid) ja ma selle üle nii rõõmus.
    Valvan vabatahtlikult beebi und ja teised vaatavad telekat, on sellised teistsugused jõulud sel aastal. Vahel vist juhtub nii.

  • Avatar
    Vasta Kadi 24. detsember 2021 at 21:54

    Feel you. Meil kodus veel 3kuune,kes ei absull ei maga. Blissist on asi kaugel. Lapsed saime magama. Mees norskab diivanil ja ma loen Mallukat. Esimesed jõuluminutid mulle. Nõud said pestud ja varsti voodisse. 31 a ja tunnen end nagu pensionär koos mehega. Saaks aind voodisse?