LOOMAD

keegi teab midagi juhtkoertest või?

9. aprill 2022

Leban hetkel siin voodis ja hakkasin tiktokkima. Sattusin mingi pimeda naise kontole, kes näitab, kuidas ta juhtkoer tööd teeb ja mismoodi nad jalutamas käivad. Esiteks ma olen hämmingus, et koeri niimoodi üldse treenida saab. No näiteks, et kui miski on tee peal ees, siis jäävad seisma ja juhatavad sind mööda, kui arvavad, et sa ei mahu ja võid koperdada. Okei, see osa on veel kuidagi loogiline, et selle saab neile selgeks õpetada.

Aga üks asi jäi mind kogu selles asjas küll painama. Vaatasin hunniku ta videosid läbi, et vastust saada, aga no ei saanud. Ütleme näiteks, et ma tahan minna maja lähedal asuvasse poodi. Sellisel juhul tundub loogiline, et koer on seal 100x käinud ja saab aru sõnast “poodi”. Aga mis siis, kui ma tahan minna teise poodi? Mis asub kaugemal? Kas tõesti koer saab aru käsklusest, et kuule lähme täna sinna Kuuse ja Lepistiku ristmikul asuvasse lillepoodi? Või kui inimene tahab niisama sihitult ringi jalutada ja hiljem koju tagasi saada, kas see koer oskab siis alati igalt poolt koju tulla ja mäletab täpselt teed?

Või kui inimene tahab minna külla kellegi juurde, kes elab 15 minuti kaugusel, aga koer pole seal enne käinud, kuidas seda siis talle seletada? Sorri, kui loll küsimus, aga ma olen nii segaduses, kuidas see värk töötab. Ilmselt oleks loogilisem Kai käest küsida, siit vaevalt et keegi seda vastust teab, aga noh… Akki teab? Kuidas need pimedate juhtkoerad NII targad on!?

Selles suhtes, et mul võib Google Maps ees olla ja ma suudan IKKA ära eksida, aga koertel pole ju mapsi ja aadresse nad ka lugeda ei oska. Mulle lihtsalt ei mahu pähe, kuidas see süsteem toimib 🥲 Help.

Loe ka neid postitusi!

22 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta T 10. aprill 2022 at 17:42

    Koeri on võimalik õpetada pmst kõike tegema. Ma oma koeraga jalutan nii, et ei pea kunagi vaatama kus mingi post vms tuleb, ta tuleb alati siit poolt, sest käsklus on selline ja nüüdseks ta juba teeb seda ilma ütlemata. Üldiselt soovitaksin kõigil koeraomanikel sõnakuulelikkuse trennis käia, omanik koolitatakse nii ära, et pole kunagi vaja mõelda kas koer oskab käituda v mitte 😄. Seda siis selle koha pealt, kuidas need koerad midagi oskavad

  • Avatar
    Vasta Triin 10. aprill 2022 at 14:12

    Juhtkoer oskab minna sinna kuhu teda on õpetatud minema. Kui tahad minna nt mujale poodi koeraga vöi sõbra juurde siis saad minna ainult juhul kui on koerale varem teekond selgeks õpetatud. Igal õpetatud teekonnal on siis oma märksõna mille järgi koer teab kuhu minna.

  • Avatar
    Vasta Kadi 9. aprill 2022 at 19:10

    So cute 😀 Vastus: sa lähed sinna, kuhu tahad minna, sa ei ütle koerale vaid hakkad lihtsalt astuma. Tema töö on sind kohale viia kuhu iganes sa tahad minna, kasvõi jalgsi Keilasse… Aga sa ise pead teadma suunda ja eesmärki, enam-vähem.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. aprill 2022 at 19:58

      nojaa, aga seda ma mõtlengi, et kui näiteks uus tuttav ütleb, et kle ma elan sust 15 mintsa kaugusel, tule läbi…siis how? 😀

      • Avatar
        Vasta Kadi 10. aprill 2022 at 15:32

        ei, siis ei saagi, siis peab tuttav vähemalt ühe korra aitama. samas ma pole (hetkel veel) pime (samas -12 nägemisega olen neil teemadel veidi mõtisklenud), teoreetiliselt siiski nad oma kodukanti 15 min raadiuses ka tunnevad ning Google maps on ka kindlasti abiks, arvan, et saaks hakkama küll.

  • Avatar
    Vasta Morgie 9. aprill 2022 at 18:55

    Kõige targem, küsi Kai käest: http://www.puhtapime.ee/

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. aprill 2022 at 18:58

      seda ma ju kirjutasin postituseski, et peaks vist Kai käest küsima 😀

      • Avatar
        Vasta Morgie 9. aprill 2022 at 19:50

        Tänapäeval saavad nad muidugi nutitelefoni kaardirakendusi ka kasutada (häälega) ja koer aitab siis liiklusega toime tulla.
        Aga tegelikult, tee õige Kaiga intervjuu, kümme küsimust ja ilusad pildid! Kui võimalik.

        • Mallu
          Vasta Mallu 9. aprill 2022 at 19:59

          Tead, see on väga hea idee, peaks küsima ta käest, kas ta viitsib vastata 😀

  • Avatar
    Vasta Anneli 9. aprill 2022 at 18:50

    Vaegnägijatel on suu peas ja oskavad teistelt abi küsida, kui teed ei tunne. Halb silmanägemine ei tähenda puudulikku ajutegevust.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. aprill 2022 at 18:56

      Issand, ega ma ju seda arvagi 😀 Aga tundub ka ebaloogiline, et nad iga tänavanurga peal seisavad ja ootavad kedagi, et küsida, kas suund on õige.

  • Avatar
    Vasta A. 9. aprill 2022 at 17:25

    Ega pimedad väga tundmatutel aladel vist ei seikle ja suvalisse poodi ka ei lähe.
    Mõnikord on piirid nähtamatud, aga nad on olemas.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. aprill 2022 at 18:56

      Selle pärast mind huvitabki, et mis siis saab, kui on vaja minna.

  • Avatar
    Vasta m 9. aprill 2022 at 16:15

    Mina olen sellest asjast nii aru saanud, et koer ikkagi on ohutuse tagamiseks mitte nn Google Maps. Pime ise peab teadma, kuhu ta minna tahab ja siis annab koerale käsklusi, kuhu poole pöörata ja kas otsida trepid, uksed jms. Ühel hetkel jäävad koerale lihtsalt meelde need kohad, kuhu kodust tihti minnakse, kui ma olen õigesti aru saanud. Ma sain oma info Molly Burke’i youtube’i kaudu, tal peaks tik tok ka olemas olema.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. aprill 2022 at 18:56

      okei, see tundub isei loogiline, et paned endale nt google mapsi tööle ja koer lihtsalt… aitab 😀

  • Avatar
    Vasta Liis 9. aprill 2022 at 14:59

    Ma pole kunagi aru saanud, kuidas koerad saavad aru, et fooris on punane tuli.. Ok,, jah kui autosid voorib või on foor nn häälega. Aga kesklinnast kaugemal, punane “vaikne” foor ja autosid parasjagu pole… Kuidas ta siis teab? 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. aprill 2022 at 18:57

      Nad pidid värvipimedad ka veel olema 😀

  • Avatar
    Vasta Silvia 9. aprill 2022 at 14:34

    Minu arusaamist mööda koer ikkagi asukohti ei tea, pigem toetab. Ilmselt mingi arv kohti on talle võimalik selgeks teha nagu kodu, bussipeatus ja lähim pood. Keerulisemaks orienteerumiseks saavad ka pimedad kasutada kaardirakendusi, on isegi nutikaid jubinaid, mis telefoniga sünkivad ja annavad märku kui on vaja liikumissuunda muuta. Kindlasti on abi kui koer tunneb ära trepid, piirded, ülekäigurajad jms ja oskab oma inimest hoiatada. Trepid on paras peavalu, olles ise vaegnägija (mitte pime), ma ikka kirun kui tehakse eri kõrgusega astmeid ja sinna veel mingi triibuline muster ka peale pannakse. Äkki mõni trepidisainer loeb seda, palun ärge nii tehke😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. aprill 2022 at 18:57

      Võib-olla tõesti jah, krt, peaks ikka Kai käest küsima 😀

    • Avatar
      Vasta Morgie 9. aprill 2022 at 19:52

      Trepidisaineritele on isegi seda raske selgeks teha, et trepikäsipuu võiks olla sama pikk kui trepp ise, mitte stiilselt kaks astet lühem.

    • Avatar
      Vasta Sillu 9. aprill 2022 at 20:04

      See triibuline on ohutusteip, mis just peaks näitama, et trepp algas-lõppes või on erikõrgustel vms. Seda nõuab tööinspektsioon ohutuse tagamiseks, et märkaksid astet. Disainiga pole siin kahjuks miskit pistmist.
      Siiralt küsin – kuidas vaegnägija seda siis näeb/tajub? Kas oleks miski muu mis aitaks seda eesmärki täita?

      • Avatar
        Vasta Silvia 9. aprill 2022 at 20:39

        Ei ma seda linti tean, see on ok. Pean silmas seda moodi, kus trepis kasutatakse mustrilisi sillutiskive või betooni sees mustreid. Viimane, mis meelde tuleb on botaanikaaia uus alpiaaed, kus on betooni mitutpidi joonitud. Eriti halb on ereda päikesega kui helehall pind peegeldab vastu ja varjud tekivad nii astmete kui ilujoonte kohtadesse.