AVALDAN ARVAMUST

Kus riik jagab alles rahamägesid!

31. august 2022

Kogu aeg kõik kurdavad, et riik ikka üldse ei aita ega toeta. Ma ei tea, minu meelest aitab ja toetab nii et vähe pole. Näiteks kannab sotsiaalkindlustusamet mulle iga kuu 520€ peretoetuse nime all ja siis lisaks veel eraldi 57.45€ “TREIMANN MALLU MARIANN peretoetus” selgitusega. Ma ei tea, mille eest ma seda teist jupikest saan, aga küsida ka ei viitsi. Las annavad. Kokku lausa 577,45 eurot! Kas seda pole mitte…mega palju? Lihtsalt selle eest, et ma olen otsustanud kolm last valmis kütta, annab riik mulle heast peast peaaegu 600€.

Loe ka neid postitusi!

25 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Laura 5. september 2022 at 11:35

    Lapsehooldustasu suurus oli 38,36 eurot kuus alates vanemahüvitise saamise lõppemisest kuni lapse 3-aastaseks saamiseni. Kui peres kasvab lisaks veel 3-8-aastaseid lapsi, oli nendega seoses lapsehooldustasu 19,18 eurot kuus lapse kohta. 3-lapselistes ja suuremates peredes oli õigus lapsehooldustasu (19,18 eurot) saada ka kõigi kuni 8 aastaste lastega seoses.

    Lapsehooldustasu on toetusliik, mis on järk-järgult kadumas.
    Alates 1. septembrist 2019 sündinud lastega seoses lapsehooldustasu enam ei määrata!
    Sellest vabanevad vahendid seob riik aastatel 2020-2022 järk-järgult uude vanemahüvitise süsteemi.
    Kõigile peredele, kuhu sündis laps hiljemalt 31. augustil 2019,
    maksame lapsehooldustasu vana korra järgi edasi.
    Samuti maksame lapsehooldustasu edasi kõigile, kes 31. augusti 2019 seisuga said juba lapsehooldustasu või kellele on see varem määranud.
    Lapsehooldustasu maksame edasi kuni selle saamise õiguse lõppemiseni või hiljemalt 31. augustini 2024.

  • Avatar
    Vasta Myy 4. september 2022 at 18:23

    Mis see 57.45 veel on? Miks ma seda ei saa 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. september 2022 at 07:31

      ma ei tea 😀

      • Avatar
        Vasta Pille 7. september 2022 at 11:25

        äkki on puudetoetus?

  • Avatar
    Vasta Tyy 1. september 2022 at 17:59

    kas sa ebavõrdsust ei näe?
    Rikkad veel rikkamaks … Ma kahjuks tean mitut paljulapselist ema kellele see ongi viis elatuda.
    Tema saab endale iga kuu küüntes, kosmeetikus käija ja reisib ringi ja samal ajal tööl ei käi.
    Üksik emad on olnud ja on edasi KÕIGE raskemas olukorras. Ma ei räägi lahutatud peredest, kus alimendid ka lisaks on.
    Tõelistest üksik emadest , kel ei ole mitte mingit tuge, tihti ka mitte lähiringi, kes kasvõi mõne tunni sulle vaba aega võimaldab. Absoluutselt kõigega tuleb ise hakkama saada ja maksekohustust ei ole kellegagi jagada. Mida teeb riik – annab sulle 19€ edaspidi 80 samal ajal saad sina iga lapse kohta 192€ kokku siis 577€ JAH RIIK TÕESTI LARISTAB JA samal ajal kasvatab LÕHET kõige raskemas olevate ja ülejäänute vahel.
    See üksik ema on sunnitud esimesel võimalusel oma beebi juurest tööle minema. Võimalik et kodu- nimel mitut tööd tegema ja kes kannatab- laps kel on ainult üks vanem. Ma saan aru et riigil on plaan rohkem maksumaksjaid tulevikus tekitada aga nii see asi SIISKI ei tööta.

    • Avatar
      Vasta Leen 28. november 2022 at 05:55

      Kes need üksikemad emad? Kes lapse üksinda sigitasid?? Sellist asja pole olemas! Ei ole mõtet toetada vastutundetuid üheöösuhete harrastajaid kes isegi nime ei küsi! Iga tegevusega kaasneb vastutus, ja kui seda inimest oma lapse isana ei näe, pole vaja ka voodisse ronida!

  • Avatar
    Vasta Erts 1. september 2022 at 13:45

    Mina tegelikult ka ei mõista, et kuidas mõned inimesed saavad ikka rääkida, et summa on väike (kusjuures ma isegi ei teadnud, et seda nii palju on). Meil on võreldes muu maailmaga suurepärane emapalk ja lapse haiguse korral haigusraha 80% palgast. Kui see suur valitsuse skandaal nende lastetoetustega oli siis tundus ka, et meelitatakse n.ö madalama klassi valijat. Inimene saab ju lapsed iseendale, ta peab olema valmis nad ise üles kasvatama, kui lastetoetus on sama suur kui kuupalk siis on miskit mäda kuskil mujal, mitte toetustes. Siit jääb nagu mulje, et riik peakski lapsi kasvatama. See, et kolmest lapsest see toetus korralikult tõuseb ei pane ju tarku, haritud ja elus heal järjel olevaid inimesi lapsi juurde tegema kui nad seda ei soovi. Küll aga ahvatleb see suur toetus lapsi juurde tegema selliseid perekondi kelle peale niigi kulub riigil keskmiselt rohkem ressurssi.

    • Avatar
      Vasta Leen 28. november 2022 at 06:07

      Kui mul kaks last oli just tekkis see kolmada lapse toetus ja otsustasime et soodsam on kolme pidada, viitsime kasvatada küll, ja oleme oma otsusega väga rahul! Poleks seda toetust, ilmselt olekski piirdunud kahega. Kui on veel peresid kes mõtlesid samamoodi nagu meie siis võibki varsti Eesti iive olla positiivne

  • Avatar
    Vasta Janika 31. august 2022 at 16:32

    Aa ok, lugesin nüüd posti ka läbi. Vaatasin enne seda pilti ainult

  • Avatar
    Vasta Mirjam 31. august 2022 at 16:25

    Eks see sinu jaoks on jaa pluss. Meie jaoks noh 2 last, siis suht olematu summa. Aaaaga me abikaasaga saime lapsed ikka ise mitte riik ja loota riigi abile on suht s*tt siiski. Lapse saamine on vastutus igasmõttes.

  • Avatar
    Vasta Janika 31. august 2022 at 15:52

    Kolmanda lapse pealt saab 500 eur? Kas siis sellele lisaks tuleb veel see 300 eur, mis muutub nüüd 600 eur peale? Ma ei saa täpselt pihta.. ja lisaks siis veel esimese lapse pealt 60 eur ja teise pealt 60 eur?

    • Avatar
      Vasta Helery 31. august 2022 at 18:33

      Esimese lapse pealt 80€, teise pealt 80€, kolmanda pealt 100€. Tänu sellele, et sul on kolm last saad juurde kolmelapse toetus 600€. Kokku 860€.
      Juurde tulevad veel tasud, et kui üks lastest on alla kolme aasta, siis 38€ ja kolm kuni kaheksa(või oli kuni kooli minekuni?) aastase lapse puhul 19€.

      • Avatar
        Vasta Janika 31. august 2022 at 20:56

        Tänks!

    • Avatar
      Vasta Lembi 1. september 2022 at 08:48

      Kõik mida antakse võetakse ka kohe ära , hinnad on lihtsalt nii tõusnud et see on rohkem enda reklaamimine . “Me anname ja samas me teame et saame selle tagasi “

  • Avatar
    Vasta Elis 31. august 2022 at 15:45

    (ma kahjuks küll ei näe kogu artiklit lugeda, aga kommenteerin esimese nähtava lõigu najal)
    Mina jällegi ei näe, et see toetus nüüd megasuur oleks.. eks sõltub, kui palju sa palka saad.. 😀 mina saan palka näiteks 600eur.. lasteraha siis 520eur.. ei ole kokku palju ja saame nibin nabin hakkama 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 31. august 2022 at 20:01

      No aga sellegipoolest on see lasteraha sul pmst sama suur kui palk, pole palju v 😀

      • Avatar
        Vasta Mariin 2. september 2022 at 00:52

        Mina tegelikult mõtlen halvustavalt ja võtan vabaduse see siin ka välja öelda. Mitte mingi raha ei vedele kuskil. See, mida keegi saab nö. toetusena, on sisuliselt see raha, mida teised inimesed teenivad ja on sunnitud maksudena maksma ja kahjuks keegi ei küsi, kuhu või kellele ma maksta tahaks. Sinusuguseid ma kindlasti ei valiks, enda teenitud rahaga toetama. Reaalselt Sa teenid rahulikult 600 eurot kuus palka, teise 600 eurot maksavad Sulle iga kuu teised inimesed enda panusest, lihtsalt selle eest, et Sa oled paljunenud ja Sa ikkagi veel tunned õigust seda väheseks pidada?! Kas Sul Elis häbi ei ole? Ma isegi ei hakka välja tooma kui palju ma teenin ja kui palju ma iga kuu maksudeks maksan. Samas on see minu töö, aeg ja panustamine. Mida Sina selajal tegid? Said lapsi lootuses, et riik neid üleval peab? Saad enda 3 lapse pealt pea 600 eurot ja Sulle on ikka vähe? Really?! Mina saan enda ühe lapsega toetust näiteks 60 eurot kuus. Reaalselt ma ei vajagi mingit toetust, aga ma olen lihtsalt hämmingus, kuidas keegi, kes ise ilmselgelt mitte kuidagi enda tegevusega riigi nö. ühisesse katlasse ei panusta, julgeb ikka öelda, et endiselt on vähe.

        • Avatar
          Vasta H. 3. september 2022 at 16:49

          Kuna ka Elis saab 600 eurot palka, siis ilmselgelt käib ka tema tööl ja seega maksab ka makse. Põhimõtteliselt võib öelda, et see raha, mis ta lastetoetusena tagasi saab, tuleb tema enda aja jooksul makstud maksurahast.

          Ja veel Mariin, kui ütled, et ise sa tegelikult toetust ei vajagi, siis võiksid ju sellest igakuisest 60 eurost loobuda, mitte seda endale ahnitseda. Avalduse alusel on loobumine võimalik. Tekib muidugi ka küsimus, miks sinusugune rahaboss üldse seda toetust taotlenud on.

    • Avatar
      Vasta Mena 1. september 2022 at 07:29

      Selliseid inimesi ma absoluutselt ei sooviks “toetada”. Sa saad sisuliselt mitte millegi eest iga kuu pea 600 eurot ja ikka on vähe. Kus Sa mõtled muidu seda raha tulevat? Lihtsalt jälk, et selliseid inimesi olemas on ja et lisaks need veel ka jõudsasti paljunevad.

    • Avatar
      Vasta Annika 1. september 2022 at 14:04

      Kui saab nibin-nabin hakkama, miks sa siis sissetuleku suurendamisega ei tegele? Ma ei mõtle sellele halvustavalt, aga tegelikult on päris arusaamatu see mõtteviis, et hakkama saamiseks peavad suurenema toetused, mitte ei pea ise tööga rohkem vaeva nägema. Mingi hakkama saamise plaan peaks ju olema siis, kui peret planeerida.

      • Avatar
        Vasta Elis 2. september 2022 at 10:04

        Ma ei ole väitnudki, et toetused peavad suurenema või et hetkel saadavat toetust mingit pidi vähe oleks. Aga lihtsalt tänasel päeval, vaadates kuidas hinnad on tõusnud ja tõusevad aga edasi, aga palgad jäävad samaks.. on tore, kui saab riigilt toetust. Meil näiteks on lasteaia tasu ainuüksi 20% miinimumpalgast. Ja kõik muu juurde. Ja kõigil ei ole võimalik valida töökohti, kus saab palju palka.

  • Avatar
    Vasta Maali 31. august 2022 at 15:23

    Vähe on neile, kel 2 last.
    Need 2 last tahavad ka käia ringides. Neil on ka vaja teraapiaid jne. Kuid näedsa, nendele kulub justkui 80 euri kuus, samal ajal kui kolmas laps on pühalehm ja talle kulub 600 🥲.
    Aga patt on kurta, ise tahan nii vähe lapsi ja ise saan hakkama.

    • Mallu
      Vasta Mallu 31. august 2022 at 15:34

      No mul siis joppas, et Marta näol sellise püha lehma sain 😀

    • Avatar
      Vasta Jansa 31. august 2022 at 18:52

      Maalapsed võivad ainult unistada 320 eurosest kooli mineku toetusest ja iga aastasest 100 € toetusest, need privileegid on ainult pealinna lastele, maalastele visatakse 100€ korra esimesse klassi minnes ja saage sellega hakkama.

      • Avatar
        Vasta Tr 6. september 2022 at 09:28

        See oleneb ikka omavalitsusest. Igas vallas erinev. Palun koli Setomaa valda ja saad esimesse klassi mineku toetust 300€. Enamus huviringe on ka tasuta. Setomaa hoiab oma lapsi.