RAHA SÖÖK

fine, hakkan toidule vähem kulutama

29. jaanuar 2023

Avasin ükspäev oma Swedi äppi ja nägin seal seda kohta, mis näitab täpselt, mille peale raha kulutanud olen. Ma olin seda enne tegelikult kunagi enne ka näinud, aga see oli suht siis, kui see teema sinna tekkis. Toona tuli seal enamik kulutusi ise käsitsi ära kategoriseerida, mida ma ilmselgelt tegema ei hakanud. Nüüd suudab äpp ise juba umbes 70% väljaminekutest ise ära sorteerida ja tulemus oli konkreetselt šokeeriv. Ma eelistan, et ma poleks seda üldse näinud, et saaksin elada õndsas teadmatuses, palju söögile raha kulub.

Ma arvastasin, et olen toidu peale see kuu kulutanud 1500€ (see oli paar päeva tagasi, tänaseks on see juba 1700€). Kui see pole absurdne summa, siis ma ei tea, mis on. Vaatasin eelmist kuud ka. Kuigi olid jõulud, olin ma eelmine kuu mingi ime läbi saanud hakkama “ainult” 1100 euroga. Novembris oli jälle 1500, oktoobris 1400€.

Ega ma teadsin küll, et söök on poes kallis ja kui lemmikvein on 30€ Amarone (mis ka seal kategoorias toidu alla läheb, sest ilmselt ma ostan seda toidupoest) siis ega ma eeldasin ka, et toidule/joogile palju kulub, aga et no NII palju!? Tundus väga üllatav. Ega ma seda Amaronet nüüd pudelite kaupa iga päev ka ei joo, ma luban 😁 Aga jah, kui mõelda kõiki woltimisi ja väljas söömisi jne, siis iga kord läheb selline 50€ kindlasti. Nõnda need summad vaikselt kokku tiksuvad.

Küsisin instas lugejate käest ka, palju neil kuus toidule kulub, aga ega see vastus ei olnud nii väga võrreldav. Ma ei tea ju, kui palju kellelgi peres inimesi on jne. Sellegipoolest tundus mulle, et osad saavad ikka umbes kolm korda vähemaga hakkama kui mina. Muidugi on mul suur pere ka – aeg-ajalt isegi kaks täiskasvanut ja neli last. Samas lapsed söövad minu meelest nii vähe, et nende peale ei tohiks küll suurt kuluda (või nii ma arvasin). Ja lisaks ei ole ma ainuke, kes poes käib. Nii et ilmselt tulevad need suured summad ikka pigem woltimistest ja tööl lõunasöökidest jne.

Ühesõnaga otsustasin, et ma proovin ka siis veebruaris söögile tunduvalt vähem kulutada. Aga mis summa juurde ma peaks jääma, seda ma ise välja mõelda ei oska. Mul küll jääb veebruarisse lastega spaa külastamine, mis üldiselt on tähendanud vähemalt 3-4x väljas söömist jne, aga no elame-näeme, kuidas me Haapsalus hakkama saame. Mu sünna tuleb ka, aga selle suhtes pole ma rohkem midagi välja mõelnud kui seda, et kutsun kõik sõbrad lihtsalt külla. Ma küsisin küll siit-sealt pakkumisi, aga alla 2000€ ei saanud ma kuskil löögile ja ma parem teen selle rahaga midagi targemat 🥲 Kuigi ma armastan sünnasid, aga noh, ega kodus ka kehvem pole.

Seega pliis öelge mulle, kas 150€ veebruarikuu eesmärgiks toidule nädalas kulutada oleks mõeldav ja tehtav? Kui ma aus olen, siis tegelikult on mu kodu paras toiduladu ja ma olen kindel, et saaksin vähemalt esimene nädal 90% vajaminevast kraamist enda maja pealt ka välja otsitud ja kõik söödetud 🙄 Või peaksin ma lihtsalt nii tegema, et kulutan nii vähe, kui vähegi võimalik, ja siis iga nädal annan teile teada, kui vähesega ma hakkama sain? Ja kui kunagi midagi teada ei anna, siis järelikult feilisin haledalt.

Mulle endale tundub, et ma lähen tihti kergema vastupanu teed. Lihtsalt peale tööd nii väsinud, ei viitsi kokata ja siis tellin endale ja lastele midagi. Kuigi kodus on kraami küll ja veel, tuleks ennast ainult püsti ajada ja tegutseda. Ja kui ma kodus normaalselt õhtusööke teeks, siis jääks mul seda ka üle, et järgmine päev lõunaks tööle kaasa võtta. Sest kui ma juba lõunale lähen/tööle tellin, siis kulub selle peale 15-20€ ikka.

Minu jaoks isiklikult tundub see Clean Kitcheni tellimus ka sääst, kuigi osad räägivad, et see on maru kallis. Sest kui mul kogu kupatus juba olemas on ja veel nii lihtsaks tehtud, et kõik mõõdetud ja kaalutud ja eraldi kotti pakendatud, siis tundub see vaimselt kuidagi lihtsam alustada, kui esiteks mõelda, mida teha. Siis poodi minna asju tooma (mis minu puhul tähendab ka 47 646 464 muu asja ostmist, mida vaja pole) ja siis kokata. Ja ma olen tähele pannud ka seda, et kuigi meil on kogus neljale ja meid on ka neli, siis jääb mul ikka piisavalt järgi, et saan järgmine päev ka süüa. Aga no eks see oleneb inimesest, kindlasti on odavam ise asju osta ja mõõta. Kes minusugused on, siis kood “mallukas” pidi essalt tellimuselt 20% alet ka andma.

Mul ongi kodus veel kaks Clean Kitcheni õhtusööki olemas, nii et teen need ära ja siis alustan veebruaris oma uue puhta lehega, kus minust saab maailma kõige kreatiivsem ja säästlikum pere toitja. Või siis ei saa… eks näis.

Seda ma ei viitsiks vist küll kunagi, et käiksin sajas erinevas poes, et kõiki asju soodukaga leida, aga näiteks vähe pikema ringi Lidlisse kavatsen ma küll ette võtta, sest kõik räägivad, et seal on toit sada korda odavam kui mujal. Mulle endale ühtegi väga tee peale ei jää, aga töölt sõidan Haabersti omasse mingi 7 mintsa, ehk siis tõmban selle äpi, mis kõik influencerid promovad ja vaatan, kas on siis tolku ka.

Mul on tunne, et mega suur osa rahast läheb laste mingisugustele jäätistele ja kohukestele ja Danonkidele. Nad on iga kord niiii pettunud, kui neid pole, et mulle juba tundub, et see on nende inimõigus kõiki neid asju saada. Kuigi need pole ilmselgelt super tervislikud. Eks siis edaspidi ostan neile marju, mis ka neeru hinnaga 😁

Aga mitu inimest teil kodus toita on ja palju selle peale iga kuu raha läheb?

Loe ka neid postitusi!

74 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Mardikas 6. veebruar 2023 at 20:02

    Mina saan mega vähe kuus palka, ainult 300 e. Sellest peab jaguma mulle ja 2 kassile. Paar korda kuus käib tütar külas mõned päevad, siis muidugi läheb rohkem raha söögile. Arvetele hetkel ei kulu midagi ( selline periood elus, et hooldan üht armast inimest ja elan tema juures ). Vahel kulub küttepuudeks 50 e. Aga ei tunne, et oleksin millestki ilma jäänud, kõik on olemas, mis eluks vajalik ja natuke pealegi. Iga kuu saan pisut kõrvale panna tagavaraks. Tean, et Jumal on mind õnnistanud, sellest ajast kui maksan kümnist ( 10 % sissetulekust ), pole mul puudust olnud.

  • Avatar
    Vasta Katryna 3. veebruar 2023 at 01:32

    4 inimest peres, 2 täiskasvanut ja 2 last. Söögid kodus teeme ise. Neid nn poolfabrikaate ei tarbi. Värsked puuviljad, juurviljad , liha , kala, pähklid jne iganädalases menüüs. Kala vähem, sest üks lastest kala ei söö. Kaaviari, kalamarja ei osta. Väljas sööme harva. Mõned korrad kuus tellime nt sushit u 55€/ kord. Nädalas läheb enamjaolt 300-400€, vahest ka rohkem, aga vähem paraku mitte kunagi 🙂 Seal hulgas ka siis igasugune majapidamiskraam ( wc paber, majapidamispaber, puhastusvahendid, pesugeelid, jne. Tihti ka mõned kirjutusvahendid, paberid ja muu koolikraam, mis toidupoes saadaval ).

  • Avatar
    Vasta Muki 2. veebruar 2023 at 13:43

    2 täiskasvanut ja 2 last. Jaanuaris läks mul Swedi andmetel toidule 663 eurot, sellest 110 eurot väljas söömine. Suures osas kokkan kodus ise toidu. 🙂

  • Avatar
    Vasta Merit Kadak 1. veebruar 2023 at 22:42

    2 täiskasvanut ja ca 350-400 euri kokku kuus toidu peale (summa jaguneb 2 vahele ära). Vahel tööl ostan lõuna poest/kohvikust, siis natukene lisandub.

  • Avatar
    Vasta Mar 30. jaanuar 2023 at 23:16

    Issand, ma ei saa palkagi nii palju kui sul kulub toidu peale. Veab sul 😃

    • Mallu
      Vasta Mallu 31. jaanuar 2023 at 13:11

      No vedamine vist asjasse ei puutu, ma teen palju tööd ka 😀

      • Avatar
        Vasta Nublu 1. veebruar 2023 at 14:38

        Ikka puutub mingil määral. Ma töötan ametlikult poole kohaga, kuigi tegelikult teen tööd kõvasti rohkem kui täiskoha eest. Tihti alustan kell 8 hommikul ja lõpetan peale südaööd, lisaks veel olen kõik nädalavahetused ja riigipühad kättesaadav. Nagu arvata võib, siis mul eraelu ja pere ei ole. Aga ma armastan oma tööd. Tegu sotsiaalorganisatsiooniga, kus lihtsalt on palgad väga väikesed ja pole ka võimalust neid tõsta. Ni et hoolimata kõrgharidusest ja sellest, et teen tööd nö peaga on mu palk alla 500 euro kuus. Jah, võiksin minna kusagile erafirmasse, aga olen seda korra proovinud ja põlesin kiirelt läbi.

  • Avatar
    Vasta Kairit 30. jaanuar 2023 at 22:33

    2 täiskasvanut, 3 last (15a, 9a ja 4a) + 4 kassi ja papagoi. Kuus läheb “toidupoes” 900-1000 euri, see summa sisaldab ka kodukeemiat jne.
    Poes vaatame ikka hindasid kuid tänu dieedile ei õnnestu alati soodukaga kaupa soetada ning omajagu täishinnaga kaupa rändab ka korvi. Nüüd õnneks avastasime poole odavama kassiliiva kust veidi võitu tuleb. Lastele saab ka kommi jm lubatud, sest seda ometigi keelama ei hakka. Toiduraiskamist/ ära viskamist on väga minimaalselt.

  • Avatar
    Vasta Investor 30. jaanuar 2023 at 14:18

    Kui ma nüüd siia kirjutan, et ma ei pea kunagi jälgima oma toidu peale kuluvat raha ja reaalselt ka seda ei tee… (ehk et mul pole aimugi palju me toidu peale kulutame), siis kõlab see suurustamisena. Aga tegelikult on asi selles, et ma ei osta praktiliselt kunagi midagi emotsiooni pealt lisaks. Ma ei pea jälgima, sest ostangi kogu aeg miinimumi. Nii, et kõht oleks täis ja meel hea. Halvaks midagi ei lase, toidud on lihtsad, ntx juurikas-liha tüüpi. Iga euro peab kaubandusvõrk mu külmade konksus näppude vahelt ära kiskuma 😀 Ma pole nii kokkuhoidlik alati olnud, aga praeguseks on see elustiil keskonnale, rahakotile ja kehakaalule väga hea.
    Vbl korra nädalas sööme kellegi teise valmistatud toitu ja eile ostsin endale ühe kohukese (tegelikult polnud seda üldse vaja). Reklaam mind ei morjenda, hästi lõhnavad kaubamajad ostma ei kutsu.
    Elame investeeringutest ja naudime pigem reisimist ja muud meelelahutust.
    Kuhu on jäänud vana hea “annan vähem raha välja” kokkuhoid? Ja asendunud “teen exceli tabelit” kokkuhoiuga? Milleks?

  • Avatar
    Vasta H 30. jaanuar 2023 at 11:57

    Me kahekesi(ja kaks kassi) ja just paar kuud tagasi hakkasin rohkem kulusid jälgima. Läheb ca 500€ kuus toidule, aga meie puhul siis elukaaslase tõttu eridieet ehk kuivained kõik gluteenivabad ja piimatooded laktoosivaba( osaliselt täiesti taimsed) ehk see meie jaoks tõstab oluliselt toidukorvi hinda.
    Ja ei woldi/boldi enam üldse ja väljas söömas käime ka heal juhul kord kuni kaks kvartalis. Elu läks liiga kalliks nii.
    Sest ütleme nii, et su mõne kuu toidukulud on suuremad kui mu palk, millest peab saama tasutud ka laen ja arved jms 🙉

    • Mallu
      Vasta Mallu 30. jaanuar 2023 at 11:59

      Mul õnneks jah kaks palka, selle ühega ei saaks ma enda liising+kodulaen+kindlustus+kütuski makstud 😀

  • Avatar
    Vasta Getter Sepp 30. jaanuar 2023 at 11:05

    2 täiskasvanut ja kokku umbes 400€ kuus toidule.

    • Avatar
      Vasta Krissu 31. jaanuar 2023 at 18:25

      Mina pidasin üks kuu päevikut, et kuhu mu raha kaob. Toidu peale kulus ca 600 eurot (oktoobris), 4 liikmeline pere. Täna kulub ilmselt rohkem kuna hinnad on nii palju tõusnud. Minu suureks üllatuseks oli aga väga suur kulu igasugused sünnipäevade kingitused nii sõpradele kui laste koolikaaslastele, see kulu oli samas kuus 250 eurot.
      Aga üldiselt ise söögi tegemine on ikka palju soodsam kui boltimine, woltimine. Ma ei maksaks 15-20 eurot töö lõuna eest, mul eelmise päeva ülejäägid tööl kaasas. Siit saaksid mega kokkuhoiu.

  • Avatar
    Vasta Yuliana 30. jaanuar 2023 at 09:24

    300-400 euri kulub kahele täiskasvanule

  • Avatar
    Vasta Mina 30. jaanuar 2023 at 02:14

    Meil peres 4 inimest ja kass ja saan toidule kulutada heal juhul kuni 300 eurot kuus, sest arved vajavad ka maksmist ja auto kütet, et tööl käia. Kõik toidud tuleb ise teha, sest no väljas söömas käimiseks lihtsalt ei jagu. Üritad peale palgapäeva suuremad asjad varuga osta ja siis jagad toidueelarve raha ülejäänud nädalatega, aga no siis tuleb ikka ette ettenägematuid kulutusi. Eelmise nädala eelarve oli 50 eurot, kuid tänu lapse haigestumisele lisandus 15 eurot veel apteegiarve ja nii jäi viimaseks nädalaks enne palgapäeva 35 eurot, aitähh talv ja viirused🙄

  • Avatar
    Vasta Hanna 29. jaanuar 2023 at 23:56

    Huvi pärast panime ka kulud toidu peale
    kokku- 510€ 2 täiskasvanut, 2 väikest alla 3 aastast last ja kass. Mehe arvates on seda ikka väga palju, aga siit lugedes ei tundugi nii hull. Proovin ka järgmine kuu säästa, kui sa ka säästad siis tee kuu lõpus jälle avalik poatitus, äkki proovivad teisedki ja vaatame palju kamba peale säästsime😊
    Meil tegelikult väga suur sääst on see, et meil on laut lähedal. Meil kulub nädalaga umbes 15l piima ja 3 l maksab 2€, ühe purgi pealt saan 200ml vahukoort ja kuna ma ei taha perega koguaeg vahukoort näost sisse ajada siis viimasel ajal ole maitsevõid ise teinud koguaeg koorest. Hiljuti pidin külla piima viima ja kui soodukaga oli täispiim 2.09 2l , siis mõtlesin küll, et tegelikult milline sääst…

  • Avatar
    Vasta A4 29. jaanuar 2023 at 23:27

    2 last, 2 täiskasvanut, 1 kass ja 1 koer, umbes 500 eurot kulub toidupoes kuus. Paar korda kuus käime perega väljas söömas, siis lisaks ~100€.

    Iga nädalalõpp planeerin järgmise nädala toidukorrad. Juba 3 aastat rakendanud seda ja siiani toimib. Üldjuhul jääb toitu ka piisavalt üle, et saaksin lõunaks tööle kaasa võtta.

    Meie kulutusi tõi ka alla e-poest tellimine. Riiulite vahel (eriti tühja kõhuga) kooserdamisega tekib mul liiga palju emotsioonoste 😀 lisaks nii hea on vaadata iga nädala lõpp, kuidas külmkapp ilusti tühjaks saanud ja pole ka mõttetut toiduraiskamist 😊

  • Avatar
    Vasta N38 29. jaanuar 2023 at 22:50

    Neljaliikmeline pere . Eelarveks oleme määranud 500 euri kuus aga mul pole sellest kinnipidamine veel õnnestunud. Reaalne kulu toidule ca 700-800 eurot ja tunnen, et ikka ei saa lubada päris kõike mida sooviks.

  • Avatar
    Vasta Jane 29. jaanuar 2023 at 21:51

    1 täiskasvanu ja 3 last ja pakun siuke 900€ 😖 mulle tundub ka et jätsid ja jogurtid ja muud vidinad mis salaja alati korvi hiilivad on suur põhjus miks nii palju kulub, aga ka nagu tahaks neile ju ikka midagi nämmat lubada😃 Aga no inflatsioon on ikka korraliku töö teinud 🤮 aasta tagasi kulus ca 500€, katsun jälle korra nädalas suurema šopingu teha, et 3-4 õhtusöögiks asjad oleks olemas, sest tihtipeale jagub ka kaheks päevaks ikka ja no mida vähem poes käin seda vähem kulub😃

    • Avatar
      Vasta E 29. jaanuar 2023 at 22:23

      6 liikmeline pere 2täiskasvanut ja 4 last ( 3 koolilast ning 1 aastane).. Toidule kulub kuus umbes 500€ ning lisaks koera- ja kassitoit ning majapidamistarbed.
      Elades maal käin 1-2 korda nädalas poes ja ostan nädala toidu. Väljas käime väga harva söömas.
      Kuus kuskil lisa 100€ on arvestatud lastel võistlustel käies söögile 😊

      Lapsed ja meie mehega oleme rõõmusad, terved ja täiskõhuga 😁

  • Avatar
    Vasta E4 29. jaanuar 2023 at 21:23

    Clean kitcheni lehelt saab ju retsepte vaadata ka ilma tellimata, ehk, saad sealt omale sobuvad retseptid välja valida, nädalamenüü kokku panna ja tellida barborast v selveri epoest koju vajalikud asjad, väldid poes emotsioonioste ja mõtetuid kulutusi 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. jaanuar 2023 at 22:07

      Ma tean, aga siis ma lähen poodi ja ostan veel 900 muud asja 🥲😀

      • Avatar
        Vasta E4 Gutmann 30. jaanuar 2023 at 18:28

        Nu siis peadki epoe tellimuse tegema asjadele 😂 kuller toob koju ja asi ants 😃😃

  • Avatar
    Vasta Vaike 29. jaanuar 2023 at 20:35

    Inimene ja kass, 40-60 Eur nädalas ja kogu nädala söögi ostan Barborast korraga. Söön neli korda päevas, omast arust päris hästi, ning hinna sisse jääb kodukeemia. Saaks odavamalt muidugi, aga et ei pea, siis luban endale seda. Süüa teha meeldib ja tööke võtan karbiga kaasa, aga ilma lasteta on see kõik kindlalt lihtsam.

  • Avatar
    Vasta Nimetu 29. jaanuar 2023 at 19:42

    Puhtalt toidukulu kokku ca 500 eurot kuus stabiilselt. Kui kõiksugu pesuvahendid ja majapidamisvahendid ka juurde lisada, siis max 600€. Ja see ongi reaalne kulu, kasutan kulude-tulude äppi juba aastaid ja no veel umbes aasta tagasi oli meie pere toidukulu 300-400 eurot kuus vaid.

    Pereks siis mina ja kolm kooliskäivat poisslast pluss koer. Maakad (okei, väikelinn tegelikult), väljas söömas üldiselt ei käi ja woltida-boltida pole lihtsalt siinkandis võimalik. Teen ise pea iga päev korralikku toitu. Tihtipeale planeerin järgmise paari-kolme päeva toidud ette ja teen korraga kõiksugu ettevalmistused ühel õhtul korraga ära, sest peale töölt tulekut muidu tundub liiga overwhelming (ATH siinpool ka).

    Näiteks täna kui tegin lõunaks süüa, siis söögi valmimise ajal nagunii pidin ju köögis hängima, siis korraga tegin valmis homseks pitsataigna ja pitsakatte (praetud hakkliha ja köögiviljade segu), seega homme töölt tulles vaid tainas rullida ja asjad peale panna ja ahju, max 10min. Samuti koorisin karpi valmis 2kg porgandeid, et terve ndl oleks sealt kohe lastele ja endale snäkkideks võtta iga kell pluss ka toiduvalmistamine läheb palju kiiremalt, kui ei pea hakkama köögivilju koorima.
    Samuti praen veel täna valmis hakkliha-sibula segu ülehomseks kartuli-köögivilja-hakklihavormiks ning koorin ära ka kartulid külmkappi veega karpi. Siis läheb mul teisipäeval hakklihavormi ahju saamine peale tööd samuti vaid max 15min. Kui alustaksin nullist, siis puhtalt toidu ahju saamine võtaks üle tunni ja see juba on nii demotiveeriv, et ma üldse ei alustakski.

    Ehk siis toitume igati tervislikult ja mitmekülgselt: värsked köögiviljad, puuviljad, alati laual kauss pähklite ja mandlitega, avokaado mul viimased pool aastat iga jumala hommikul leiva peal, õlidest kasutan toiduvalmistamisel ainult oliiviõli…. poolfabrikaate ostan haruharva, aga liha-kana-kala kogu aeg toidulaual esindatud nii et ei söö paljaid makarone ja jahukastet kartuliga 😀

    Lihtsalt fakt on see, et ma saan kogu perele ühe korraliku mitmekülgse toidukorra tehtud 5-10 euroga. Väljas süües on see heal juhul ühe inimese toiduportsu hind…. ja sealt see suur toidukulude numbri vahe tulebki 🙂
    Pigem hakkab ilmselt vaikselt toidukulu tõstma lisaks üldisele hinnatõusule see, et mu enda suund on järjest puhtama ja ökoma toidukraami poole (kuigi ka siiani pole ma kunagi kõige odavamat ostnud) ning see paratamatult maksab rohkem.

    Lõuna võtan tööle kaasa (kas eelmise päeva jääk või võileib). Toitu ostan kohalikust coopist või e-Selverist (just hetk tagasi saabus 130 euro eest toidukraami järgmiseks nädalaks, seega selle kuu söögiostusid näitab äpp hetkel 517 eurot, aga veebruar algab juba kolmapäevast :P) või kord-paar kuus kuskil linnas käies siis ka alati varun kõike tavapäraselt tarbitavat soodukatega koju. 90% asju saab sedasi soodukate ajal osta, soodukad käivad ju suht kindla regulaarsusega. Kapid ja sügavkülm toiduvarusid kenasti täis alati. Ka suvel teen rõõmuga ise erinevaid moose purki ja külmkirstust pool on maasikaid ja metsmustikaid täis.

    Maiustusi ja kõiksugu magusaid ampse (jogurtijoogid, kohukesed, kohupiimakreemid, saiakesed jne jne) ostan küll suhteliselt vähe ja see on ilmselt päris korralik kokkuhoid juba, sest no kolme lapsega….. jääks sedasi õige ruttu vaeseks. Samas no paar-kolm tahvlit Fazeri šokolaadi on küll alati kapis olemas ja jooksvalt tarbimises ja sügavkülmas praegu nt 3 liitrist regatti soodukaga ostetud, et ise küpsetatud õunakoogile või šokolaadikoogile lisada või mõni õhtu niisama magustoiduks tarbida.

    Ehk siis ma ausõna ei taha siin nina püsti ajada ja uhkustada, vaid olles olnud pikemat aega üksikema kolme kasvava poisslapsega on see söögiteema ja kulude kokkuhoid üleüldse ikka väga päevakajaline teema olnud pikalt. Et lisaks söömisele tahaks ju elus ka endale muid asju ja tegevusi lubada, hobid, sport ja reisiminegi.
    Ja siinkohal mainin ära, et ma tegelikult üldse ei armastagi süüa teha 😀 Minu elu unistus on, et ma jõuaks sellisele elujärjele, kus ma saaks endale kokk-majapidajanna lubada ja süüa-süüa-süüa nii et ma ise seda valmistama ei peaks 😀
    AGA elu on sundinud olema usin ja sellest on saanud lihtsalt nüüdseks hea harjumus ja see planeerimine ja mõistlik majandamine käib kuidagi möödaminnes. Ning no viimasel ajal motiveerib toidukulusid jätkuvalt kontrolli all hoidma ka üsna värske investeerimishuvi, et no milleks priisata (süüa ja see söödu välja s*ttuda 😀 ) seda raha, millega saan hoopis enda ja laste tulevikku kindlustada ning tulevikuks mugavamat ja vabamat elu endale lubada 🙂

    Ehk siis Mallukas, ma arvan, et kui võtad eesmärgiks 150€ söögikuludeks nädalas, siis see on täiega tehtav ja ausõna nälgima ei pea 😀
    Samas jälle, ilmselgelt siis võtab see toidumajandus rohkem enda aega ja energiat ja kui Sa samal ajal saaksid selle õhtusöögi planeerimise ja valmistamise ajaga pigem mitu sotti mõne koostöö teostamisega juurde teenida, siis ma ei tea kui otstarbekas see optimeerimine on 😀 Aga no juba puhtalt mõistlikuma tarbimise ja enda toidukulude teadvustamise teema tõstatamise pärast võiksid selle eksperimendi ikka veebruaris läbi viia küll 🙂

    • Avatar
      Vasta K 29. jaanuar 2023 at 21:40

      Ma pole vist kunagi ühegi kommentaari lugemist nii nautinud. Mallukas, kui sa kommentaari autorilt peaksid mingi nõustamise võtma, kas ma palun saaks ka liituda 😀

      • Mallu
        Vasta Mallu 30. jaanuar 2023 at 10:55

        See on tõesti super kommentaar! 😀

    • Avatar
      Vasta Hanna 30. jaanuar 2023 at 00:03

      Nii hea kommentaar, nii tubli oled🥰!
      Mulle ka ei meeldi süüa teha, aga kui asjad hakkavad vanaks kapis minema siis tuleb see viimase hetke agarus ja jäägi pitsa on nt alati see , mida kõik söövad ja ise saad muheledes mõelda, et need asjad lihtsalt vedelesid pea nädal aega poolikuna kapis ja siis tegin midagi imelist🤣

  • Avatar
    Vasta Tuuliki 29. jaanuar 2023 at 19:09

    Kahekesi ja 150 euri,tütar teismeline,ha teine 100 majapidamis asjad,aga alati pn eelmisest kuust sogavkülma asju jäänud ja alati hakkama saanud,

  • Avatar
    Vasta Nele 29. jaanuar 2023 at 18:22

    Kunagi Sa ju Orgutasid… Kas see oli puhas reklaamitrikk? Kindlasti läheks ise süüa tehes oluliselt vähem raha 😁
    Mul 2 täiskasvsnut ja üks laps ja vaid 500 EUR söök kuus. Ja ka see tundub kuidagi liiga palju.

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. jaanuar 2023 at 20:41

      Mis see kunagi orgutamine mu praegusesse väljaminekusse puutub?

  • Avatar
    Vasta Kats 29. jaanuar 2023 at 18:13

    Minul on ka kodus mega palju toidukraami ja mingist TLC saatest jäi silma, et üks paarike tegi kuluvaba nädala. Otsustasime sama teha. Sügavkülm ja kapid on koguaeg mingit kraami täis. Homsest enam juurde ei osta nädal aega ja tarbime neid asju, mis kodus on.

    • Avatar
      Vasta Hanna 30. jaanuar 2023 at 00:05

      Oh väga hea idee, peaks ka proovima, panin igatahes leiva taigna kerkima:d proovin liituda

      • Mallu
        Vasta Mallu 30. jaanuar 2023 at 10:55

        Oh, ma panen ka homme, kolleeg andis juuretist 😀

  • Avatar
    Vasta Sigrit Viljapuu 29. jaanuar 2023 at 18:12

    Peres 5 liiget( 3last 2täiskasvanut) pluss lisaks veel 2 kassi.

    Olen arvestanud et kuskil 500-700€ kuus läheb toidule.

  • Avatar
    Vasta iSiil 29. jaanuar 2023 at 16:05

    30 eurone amarone on KINDLALT way overpriced 😀 soovitan e-drinksi poode, kus väga mõnusaid veine saab ka alla kümne euro ja müüjad on superhead soovitajad!

    #DRINKSMART

    • Avatar
      Vasta Vaike 29. jaanuar 2023 at 21:06

      Väga mõnusid veine saabki alla kümne euro, aga mitte head Amaronet. Ka mitte sinu poolt soovitatud poest. Kahjuks, sest ma juba lootsin! 😀

      • Mallu
        Vasta Mallu 29. jaanuar 2023 at 22:06

        Ma mõtlesin ka, et kust kurat saab amarone 10 euriga 😀🥲

  • Avatar
    Vasta Sandra 29. jaanuar 2023 at 15:51

    Püha jessas ma saan palka ka oluliselt vähem kui sul toidule… millest tuleb kõik liisingud ja arved ja asjad maksta ja alles siis toit. See on ikka hull aeg, kui juba juust on ka luksuskaup tavainimesele… Praegu kulubki lõviosa rahast toidule… Väljas söömas ja tellimusi ei teinud juba siis, kui nn hea aeg oli enne hinnatõusurallit, pole kunagi nii palju üle olnud. No 1-2 korda aastas käisime kohvikus, nüüd pole sedagi võimalust enam. Peaasi et palgaga kuidagi välja venid uue palgapäevani. Õnneks palju toitu on omal ja kelder on hoidiseid täis, aga piima- ja lihatooted on ka kõik 3-4x kallimad nii et mnjah. Masendav aeg on. 2 inimest peres ja toidule ca 300€ kuus äkki, vb veidi rohkem. Sööme 3x päevas.

  • Avatar
    Vasta Seekord nimetu 29. jaanuar 2023 at 15:49

    250-300 kuus ,seal sees on juba ka majapidamistarbed ja kassitoit ning mu suitsud . 5 päeva nädalas üksi ja laup-pühap kolmekesi. Ning alati erinevad retseptid kuna meeldib hullult kokata. Poodi lähen alati ettekirjutatud nimekirjaga ja naljalt ülejäänud toitu ära ei viska sest ühe päeva jääkidest saab teisel päeval teha täiesti teise roa lisades nipet-näpet miskit muud juurde

  • Avatar
    Vasta K 29. jaanuar 2023 at 15:45

    2 täiskasvanut ja 2 last + koer.
    Mees küll siiski e-n Soomes, ent võtab ka kodust sööki kaasa. Läheb umbes 400,- plus vahel koju tellimised woltist. Nädala söögi üritan enam vähem pühapäeval ära osta. Nipet näpet peab ka nädala sees siiski ostma. Ei osta eriti kohukesi ega selliseid asju, pigem puuviljad jne. Jäätist siiski ostame mõni päev nädalas, samuti shokolaadi või kommi. Toitu teen ka mitmeks päevaks, kas siis kaheks või kolmeks. Tihti pigem nii, et lõunal üks toit ja õhtul teine, sest mitu päeva järjest kahel korral sama toitu ei jaksa süüa. Tööle olen alati söögi kaasa võtnud, sest never ei raatsi kulutada väljas söömisele. Üldiselt söögi eelarve ka iga kuu paika pandud.

    • Avatar
      Vasta Kril 30. jaanuar 2023 at 08:15

      Kulub 1 suits kuus w? 😂

  • Avatar
    Vasta OlemeVistImelikud. 29. jaanuar 2023 at 15:33

    Vaatasin just mis meie toidukulu on olnud jaanuaris, peamiselt (98%) käin toidupoes mina, ja kulu on ca 400 eurot kahepeale. Kodus elan mina, mu elukaaslane, 2 kassi kes söövad lisaks kvaliteetsetele kröbinatele ka liha (toortoitu) ja sinna läheb ka kassiliiv jne.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 29. jaanuar 2023 at 15:32

    Mu silmad pole vist elusees nii suureks läinud😃 söögi peale rohkem, kui mu sissetulek. Püha jeerum, Jeesus ja muud karvased. Eriti kui “lapsed nii väga ei söögi”. Ma ostan sooduka ajal mõne asja rohkem, et varu oleks, aga siiski on max 100 euri nädalas toit ja muud kulud. Meid siis 2tk ja 3last(kasvavad poisid ka veel) +kass. Väljas ei söö, wolti jms ei kasuta. Kõik söök ise tehtud.
    Lisaks saan aidata vajadusel ka õe pere söögi ostmisega ja ikka jääda eelarvesse.
    Just täna käisin keskmise lapsega poes ja ütlesin päris korralikult kõlava “ei”. Sa ei kujuta ette, mis näoga mind vaadati- nagu oleks last löönud. Kujutad ette, ma ei osta kõike, mida laps küsib!?🤯

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. jaanuar 2023 at 20:46

      Ma ostan jah toidupoes kõike, mis laps küsib. Endale ju ostan kõik mis tahan, mis ta sitem on 😀

  • Avatar
    Vasta Lila 29. jaanuar 2023 at 15:20

    Kaks pea 3 aastast last, kes söövad kokku ühe täiskasvanu jagu, rohkem kodus kui lasteaias ja kui nad lasteaias, siis me tööl maksame enda lõuna eest iga päev 4-7€.
    1300-1500€ kuus viimasel 4 kuud. Nüüd teeme nädalamenüü ette, äkki siis raiskame vähem. Väljas käime mehega 1-2x kuus söömas-joomas, seda ära ei jäta 😄

  • Avatar
    Vasta Kethelin 29. jaanuar 2023 at 15:15

    Kuna mul sarikommentaatori maine omade seas, siis kirjutan parem siia 😀
    Me oleme 5kesi pluss siis veel 3 merisiga(kes vajavad igapäevaselt värsket kraami ja värske kraam on praegusel ajal kallis). Meil kulub umbes 900-1000€ söögile. Väljas sööme harva ja toitu koju ka ei telli(maakad, siia ei toogi keegi süüa peale Rimi ja Selveri). Kui ma suudaks planeerida nädala ette(ja külmik mahutaks nii palju toitu) siis saaks kindlasti vähemaga hakkama. Sest kui ma siin aasta esimesel nädalal suure hurraaga alustasin seda toidu pealt kokku hoidmist, siis sai hakkama isegi 150€ nädalas, aga ongi see, et ma ei tea vahel tund enne lõunatki mida süüa ja siis vaatan kapi sisu ja otsustan alles mida teha 😀 et kuidas ma siis peaksingi suutma nädala jagu ette mõelda.. ikka on ju erinevad isud. Hetkel lapsed(neid on 3) umbes 2,5 nädalat ka kodus olnud ja on veel 2-3 nädalat, ehk siis peab neid ka toitma mitu korda päevas, siuke tunne nagu teekski vaid süüa koguaeg 😀 kõik, ka mina ise, olen kuidagi ära hellitatud ka söögiga, varem võisin süüa 3 päeva ja 2x päevas sama praadi, aga hetkel ma ei suuda 2x päevas sama sööki süüa, lihtsalt ei ole isu. Ja see muidugi tähendab jällegi, et vaja mitu korda päevas süüa teha. Lastega üritan hoida sama režiimi ka söömisel ajaliselt, ehk siis 3-4 põhisööki ja vahepalad(enamasti värske kraam).

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. jaanuar 2023 at 15:16

      Mul on tunne, et mu lapsed tahavadki ainult friikaid ja makarone, see on odav küll, aga ei tundu väga jätkusuutlik 😀

  • Avatar
    Vasta Sandra 29. jaanuar 2023 at 15:14

    Kahe inimese peale katsetan ma meetodit:
    1) tellin koju epoest, sest epoes ei viitsi hakata juurde panema asju, mida vaja pole
    2) kui lähen poodi, lähen alati täis kõhuga, kasvoi söön kaks võileiba ära enne minekut
    3) uhel vabal päeval avastasin, et saab sisse teha hakkliha/kana/koogivilja tortillasid ja pannkooke ning neid sügavkülmutada ja pärast soojaks teha, AUSALT – see on nii päästev + säilib kauem.
    4) eraldan konkreetselt raha mis ongi mõeldud toidu jaoks ning premeerin end “investeerimise” eest sellega, et panen raha III. sambasse
    5) ostan Maximast enamik asju ja hulgi, kui nad on soodustuses, sest ka siis kulub vähem

    Lisaks arusaadav, et lastele kulub palju kuna nemad tahavad maiustada, aga ka neile saab asju sisse teha või osta neile kuskilt hulgilaost komme ning räägid, et need kommid on teile 2 nädalaks, kui varem otsa saavad, siis teate, et peate ühel päeval sööma vähem. Niimoodi õpivad nad ka end kontrollima ja ka Sinu rahakotile on see hea

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. jaanuar 2023 at 15:17

      Mul e-poega on just see, et ah, ise ei pea tassima, võtan siis…kõike ja palju 😀 Aga tühja kõhuga tõesti poodi minna ei maksa, see ei lõppe iial hästi 😀

  • Avatar
    Vasta Heli Künnapas 29. jaanuar 2023 at 15:05

    Swedi kontol loeb mul sisse kõik toidupoest ostetava, seega 5 last, mina ja koer kokku umbes 1000€ kuus. Ühel kuul püüdsin ise ka rohkem süüa teha, aga siis oli elektriarve tunduvalt suurem, nii et tihe kokkamine ilmselt seda numbrit väiksemaks ei teeks. Woltimist meil pole.

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. jaanuar 2023 at 15:08

      Jah, eks ilmselt toidupoest saab ostetud asju, mis söök ka pole mingil määral, aga no seda ma hetkel küll välja arvutada ei oskaks, et kui palju summa selle võrra väheneks.

  • Avatar
    Vasta Nell 29. jaanuar 2023 at 15:05

    Ma ütleks, et kõigepealt tutvu oma koduste toiduvarudega. Kui on kombeks “igaks juhuks” asju varuda siis tõenäoliselt on olemas ka asjad, millest peale tööpäeva kiiret õhtusööki valmistada saab. Teiseks tee plaane. Ostad pühapäeval liha, kala ja kana ära, salati/lisandi vajadusel ka ning õhtul söögi kokku klopsimine jälle kiirem.
    Meil peres 2 täiskasvanut, hea isuga algkoolilaps ja 2 kassi. Toidu ja esmatarbekaupade peale kulub umbes 800€ kuus. Väljas sööme harva, tööl võtan vahel toidupoe kulinaarialetist lõuna aga üldiselt eelmise päeva kodutoit karbiga kaasas. Hetkel leian, et see on üsna OK summa. Poolfabrikaate sööme harva, pigem liha ja köögiviljad ning värske kraam. Puuviljad kodus alati olemas.
    Teatud asju ostan alati soodukate ajal ning põhiasjade puhul jälgin kilohindu alati. Ei näe põhjust nt pesugeeli täishinnaga osta, pigem sooduka ajal 2 pudelit ning saab järgmise soodukani läbi. Teatud asjad ostan pikemat aega juba Lidlist kuna nt juust on seal muudest poekettidest jupi soodsam aga maitse sama, või ja osa värskeid asju samuti.

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. jaanuar 2023 at 15:09

      Jaa, mul kodus kindlasti vääääga palju asju, millest süüa teha. Peaks tõesti pilgu peale viskama…

      Soodukate ajal ostmisega on see, et ala kui ma täna märkan, et mul 1 nõudeka kapsel alles, siis ostan ikka poest ära, olgu soodukas või mitte 🥲

  • Avatar
    Vasta Maris 29. jaanuar 2023 at 15:03

    Kuus läheb umbes 575€, 2 täiskasvanut ja 3 last + kass. Seal sees siis kõik majapidamistarbed ka, mis toidupoest saab.
    Järgmine kuu üritan vähemaga hakkama saada, kuna see summa on juba liiga palju.

  • Avatar
    Vasta Helena 29. jaanuar 2023 at 14:56

    Mina + 3 last. Jaanuaris on kulunud hetkeseisuga 325€, järgmise 2p jooksul ilmselt miskit väga juurde ei tule, aga igaksjuhuks jätan omale laveerimisruumi ja ümmardame siis 350€ni 😀 Tööl väljas söömas ei käi, teen alati toidu kaasa – siit juba vähemalt 100€ võit iga kuu.
    Poes käin nimekirjaga, et vältida mingi mudru ostmist. Hetkel teen LiisaFitnessi challengit ka, niiet poenimekiri ongi üldse 90% selle järgi. Lastele kohukesi jms ei osta, sest… neil pole vaja? 😀 meil veel jõuludestki megapalju komme järgi ning iga päev peale õhtusööki luban neil mõne võtta ja nad ei küsi ka muud.
    Kättevõtmise asi, saad hakkama küll! 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. jaanuar 2023 at 15:01

      No see on ehe näide neile, kes ütleb, et toitumiskava järgi söömine on kallis lõbu 😀

      • Avatar
        Vasta Maix 29. jaanuar 2023 at 15:47

        2 täiskasvanut, poeg 15, tütar 13, väike koer, kass
        Huupi pakun, et kuskil 1000€. Söögi teen suures osa ise nullist, kontoris käin kahel päeval nädalas, söön seal nii hommikust kui lõunat kohvikus, kokku mingi 8€ . Söögid seinast seina hakkliha makaronidega kuni osso-bucco jms.

  • Avatar
    Vasta K 29. jaanuar 2023 at 14:55

    Meil läks ka 1500€ julgelt, sest sõime pea iga päev väljas või tellisime koju, toidupoes hindu ei vaadanud jne. Peres kaks täiskasvanut ja neli last (aga lapsed kõik alla 7a, seega nad väga palju/üldse ei söö). Tegime huvi pärast proovikuu – kordagi kuskilt väljast toitu ei tellinud, kasutasime eelkõige seda, mis külmkapis (mitte ei teinud, mis esimesena isutas), jälgisime poes veidi rohkem hindu jne. Toidukulu kohe ~600€. 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. jaanuar 2023 at 15:01

      Ma proovin ka järele 😀

  • Avatar
    Vasta K 29. jaanuar 2023 at 14:55

    Meil läheb nädalas umbes 180€, 3 inimest. Saaks natuke säästlikumalt, aga samas midagi ülemõistuse kallist või üleliigset ka ei osta. Väike rõõm headest asjadest peab ikkagi olema.

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. jaanuar 2023 at 15:01

      Kuule isegi mina mõtlen, et ega ma ju ka mingi kaaviari söö, aga ikka…kallis 😀

  • Avatar
    Vasta E.L 29. jaanuar 2023 at 14:53

    5 liiget ja vähemalt 500 kuus.

  • Avatar
    Vasta SIRLI 29. jaanuar 2023 at 14:53

    Ma pakun et keskmine 4 liikmeline pere saaks min hakkama 600ga kuus- 90% ise tehes… Aga enamasti ikka sinna 1000+-200 mõeldav. Mida rohkem väljas söömist,tellimist,seda suurem on kulu.
    150 nädalas.. Noh,kodus saab hakkama 😀 Lisa sinna juurde väljas söömised ja tellimised ka… 🙂

  • Avatar
    Vasta M 29. jaanuar 2023 at 14:53

    Mul kulub kuus toidule ca 300-400 eurot. Elan üksi. Tellin vähe, väljas söömas pmst üldse ei käi ja enamuse toitudest teen kodus, kuigi see on vahel ikka annoying af. Aga sellepärast teengi üldiselt natuke suurema koguse toitu korraga valmis ja siis söön, kuni ta otsa saab. Lihtsamaks teeb asja mulle see, et ma töötan kodukontorist ja toidupoe kraami tellin ka koju. Ausalt öeldes on raske seal e-poes mingeid värvilisi uudistooteid tähele panna, otsid ikka selle järgi, mida vaja on.

  • Avatar
    Vasta Elukogenud 29. jaanuar 2023 at 14:51

    Meil hetkel kodus veel ainult pesamuna, kes on 17, seega oleme kolmekesi. Kass ka (väga nõudlik ja valiv). Ma seda swedi appi ei kasuta, seega 100% kindlalt ei oska väita, palju kulub, aga robustse arvutusega saab sellise tulemuse: igal laupäeval suurem poeskäik, arve 100-120. Nädala sees vähemalt 4 väikest poeskäiku, arved 15-30. Kokku seega vähemalt 800, arvan, et pigem isegi 900 kanti kindlasti. Jälgin hindu, mingite universaaltoodete puhul st ostan soodsamat hapukoort või kohvikoort või mune. Samas kohukesi sööb plika ainult neid kalleid belgia šokolaadiga, värsked marjad ja puuviljad ka igapäevaselt kodus menüüs. Tomatid ka Rimi Romantica, msi on vist üks kallimaid valikuid. No ja leiva-saia, sinkide ja liha puhul ei osta odavat, vaid ikak seda, mis on kõige maitsvam meie perele. Jah, võiks olla säästlikum kindlasti, samas meil mingit suurt eesmärki kogumiseks pole, sissetulekud normaalsed ja majalaen makstud. Inflatsioon on nii mega, et vahel küll mõtlen, et säästukomntole võiks 300 asemel iga kuu 600 suunata ja vähem kulutada eluolule, siis jälle, et milleks koguda, kui homme on see raha oluliselt vähem väärt. Kogumishoius on juba märkimisväärne ja tegelikult luban endale ülepäeva, et hakkan investeerimist õppima!

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. jaanuar 2023 at 15:03

      Ma lubasin endale eile sama, et proovin ROHKEM investeerimisest aru saada kui kolmas sammas 😀

  • Avatar
    Vasta P 29. jaanuar 2023 at 14:47

    Meil on viis pluss kass, aga ma ei tea palju toidule kulub. Liiga palju seda tean 😀 aga kolm meist on vanuses kuni 4a, seega eriti ei söö. Või noh söövad neid kalleimaid asju, puuviljad, kohukesed jne 😀 seega jah keeruline on. Ise mõtlesin, et järgmise poeskäigu ajal on nii, et iga üks saab valida endale ühe meelepärase snäki ja vjso, kogu kaubanduskeskuse valik ei pea kodus külmkapis esindatud olema. Eks näis kuidas läheb sellega.

  • Avatar
    Vasta Airi Toots 29. jaanuar 2023 at 14:47

    Meie pere koosneb minust ja seitsmeaastasest lapsest. Toidu peale u 50 – 70 euri nädalas. Ca 300 euri kuus.
    Ei Woldi, ega Boldi. Tööl lõunatamas ei käi, vaid pigem võtan kaasa.
    Kui põnn ikka Maci tahab, siis ikka saab ka, aga see ei ole iganädalane teema.
    Poes käin nimekirjaga. Ostan ka varuks sooduspakkumises olevaid asju. Kodus on toiduvaru piisav, et nädala kaks vabalt ilma poeskäimata ära elada. Ma muidugi olen hull hoidistaja. Mahla-moosi-kurke jne ei osta kunagi.
    Kindlast saan ma elada veel kokkuhoidlikumalt, aga siis vist kannataks toidu kvaliteet ma arvan

  • Avatar
    Vasta Anne Lasting 29. jaanuar 2023 at 14:45

    Peres 6 inimest, 100 – 150 nädalas.

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. jaanuar 2023 at 14:49

      Mul vaja teada, kuidas sa seda teed 😀

      • Avatar
        Vasta Kadi 29. jaanuar 2023 at 15:19

        Meil on peres neli täiskasvanut ja 2 last. Nädalas läheb söögile 150. Seal sees ka majapidamisasjad, alkohol. Ise tukeb palju teha. Väljas söömas harva. Ma teen nädalavahetusel õhtused söögod valmis ja nädala srrs hea võtta.

  • Avatar
    Vasta M 29. jaanuar 2023 at 14:39

    Ma pigem tunnen, et hetkel on kulud suuremad, kui tulud ja teeme veebruaris lapsega säästukuu. Me kahekesi ja 50€ proovime siis nädalas toidule panna (seal sees ka pesuvahendid jne). Proovima peab, sest hetkel olen kuidagi jube laristajaks muutunud.

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. jaanuar 2023 at 14:49

      krt, ma sellele ei mõelnudki, et kodukeemia ka sinna alla läheks, mul pesuvahend suht kohe otsas 😀