Lasteasjad

lastelauludest ja muusikast

7. aprill 2014

Sellest ajast peale, kui Mari sai endale selle Fisher Price’i lauluraamatu, on mind kummitanud lood nagu: “Sill soll soe bassein, kui sa hullad vees. Lõbusalt, lõbusalt, lõbusalt, lõbusalt suuri laineid teed.”

Ma isegi natuke igatsen aegu, mil mind hakkas teinekord kummitama nõme popplaul. Sest noh, parem popplaul, kui: “Sukeldu, sukeldu suur delfiin,” mis on taaskord sellest hirmsast raamatust.

20140407_090304-6915705Üldse on selles raamatus paar laulu, mis on minu jaoks äärmiselt kahtlased:
“Tüdrukust kasvab kord daam ja tal on kindel plaan, et väike poiss, kes härraks saab, pärib miks me pole paar.” Nagu, mida?! Kas see laul tõesti räägib sellest, et naised peavad ennast varakus eas juba meestele pähe parseldama? Kes teab…

See koer on meil muidugi ka, nagu igal “endast lugupidaval” lapsevanemal olema peab. See koer ajab mind hauda! Esiteks räägib ta teinekord ka siis, kui sa ei ole talle peale vajutanud. Astud hämaras kööki, möödud elutoast ja äkki kostub: “Ma näen sind!” või “Tee kalli-kalli!”. Ma ei taha, creepy koer, ma lihtsalt ei taha!

Häirib selle koera juures see ka, et ta ei laula oma laulu lõpuni, või ütle lauset lõpuni, kui uut kohta vajutada. See on megatüütu ja see võiks ikka nii olla, et kuulad ühe loo lõpuni ja siis saad järgmist alles kuulata. Aga see selleks. See koer laulab ka ühte laulu, kus on sees sõnad “Mul on suu kuhu mahub komm”. Minul oli see koer mitu kuud olnud, kuni ma lõpuks kellelegi mainisin, et huvitav, miks on konna suhumatumine vajalik. Siis sain alles haritud, et tegu on siiski kommi, mitte konnaga.

Ühesõnaga, kas ma soovitaksin neid elukaid? No kui raha just liialt üle on, siis miks mitte. Toredaid lastelaule sa sealt igatahes ei leia. Mari jääb neid natukeseks vahtima, aga noh, veel ta nendega küll mängida ei oska, seega pean mina see loll olema, kes talle raamatu lehti keerab või koera nina/käppa/kõrva/jalga vajutab. “Nii suur!” võib ta sulle veel röögatada…

Mind lihtsalt häirib, et seal on popid välismaised lastelaulud ära tõlgitud ja sellega need kuidagi kahtlaseks tehtud. Olgu jumal tänatud, et ma avastasin, et mu köögis vedeleval raadiol on ka CD koht, sest nüüd ma saan Marile plaadilt ka mussi lasta. See on lihtsalt üli hea, sest Marile pakub muusika väga huvi. Nõnda lohistabki ta ennast makile lähemale ja jääb, suu töllakil, kuulama.

Enne oli mul olemas Nimelaulu plaat, mida ostes saad teha nii, et igas laulus on just sinu lapse nimi. See on väga tore plaat, aga nüüd ma leidsin veel toredama! Nimelt tegid Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna teatrikunsti 10. lennu seitseteist näitleja – ja lavastajatudengit, kes on loomas Tartu Genialistide klubiga koostööd planeerivat kogukonnateatrit, ühe toreda lastelaulude plaadi “Lood plaadi pealt”.

Nad teevad ka lastelavastusi, kus on palju pillimängu ja laulu. Kui need sama toredad on, kui need laulud, siis ma hea meelega lähen kunagi Mariga teatrisse neid tükke vaatama. Mina kuulasin neid lugusid reedel esimest korda. Tegin süüa ja kuulasin köögis terve plaadi ära. Selle aja jooksul suutsin ma endale valida lausa lemmiklaulu. See on plaadil viimane laul “Esiteks ja teiseks”. Aga kõik teised laulud on ka hirmus toredad. Kohe päris ausalt. Näiteks on seal väga armas kaksikutelaul, mis siis, et mul kaksikuid ei ole.

loodplaadipealt-3482009Kui juba väiksele Marile need meeldivad, siis kindlasti meeldiksid need laulud ka vanematele lastele. Seal on igasuguseid õpetussõnu ja soovitusi, mitte ainult pulli ja lusti.

Aga selle jaoks peavadki kõik lapsevanemad selle laheda plaadi endale sebima. Ja teate kuidas? Kuna plaadi ilmumine on Hooandjas heade inimeste teha, siis saab seal 10 euro annetades selle laheda plaadi endale. Minu meelest see küll väga suur kulutus ei ole, plaat on aus – tõesti aus! Kui 10 euri kulutada pole, siis 5 euro annetades saate kah plaadi, küll aga digitaalsel kujul, mis pole sugugi halvem 🙂

Olukord on kriitiline, sest aega on ainult viis päeva! Ja noored, kes selle plaadi teinud on, on toredad ja hingega asja juures. Niiet kohe kui mul emapalk üle tuleb, siis toetan mina ka neid. Umbes 400 euri on vaja veel kokku saada, ehk siis kui 40 lapsevanemat leiaksid, et nad tahavad lapsele toredaid eestikeelseid laule lasta, siis noh, aidake 🙂

HOOANDJA LEHEKÜLG ASUB SIIN! Kellel vähegi võimalik, ulatage oma abistav käsi. Teie laps tänab teid, või kui last pole, kinkige mõnele mudilasele. Luban, et ta jääb rahule.

Kallid lapsevanemad, mis muusikat teie oma lastele lasete? Mis plaadilt? Või mis “imekoerast”?

EDIT: Nüüd on raha täitsa koos, aga kes tahab, siis varsti saab plaati juba poest ka osta 🙂 Tänud kõikidele, kes kaasa aitasid!

Loe ka neid postitusi!

26 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Vasta glamuuritari päevaraamat jätkub | Mallukas 15. jaanuar 2016 at 12:10

    […] blogis ka, et mulle saadeti hästi tore lastelaulude plaat “Lood plaadi pealt” (LINK). Nüüd on Mari suurem ja ühel päeval tuli mulle see plaat meelde. Enamasti seetõttu, et Mari […]

  • Avatar
    Vasta elex86 7. aprill 2014 at 22:15

    Meil oli ka see laulev koerake kodus. Ja kõik need laulud mul tütar ka selgeks õppis. 🙂 Minu lemmik oli see ämbliku laul. 🙂

  • Avatar
    Vasta Kati 7. aprill 2014 at 18:14

    Ma ütleks veel, et parem sios need nõmedad lauluversioonod, kui tablettide ka nutifonidega mängivad 2-4 aastased 🙁

  • Avatar
    Vasta Eliise 7. aprill 2014 at 16:19

    On sul sealt patareide vahelt see jublakas ikka ära võetud ?
    Siis peaks laulma ikka täispikki laule, ja kui siis ka ei laula siis on ju praak minu arust, tuleks tagasi viia 🙂

  • Avatar
    Vasta Ruti 7. aprill 2014 at 13:39

    koera kogemus: Õe pool ööbides tuli keset ööd voodi alt “Ma armastansnd! Tee kalli kalli!” ma ei saanudgi enam edasi magada. Nüüd on sama koer meie juures ja siis mees vahest lööb jalaga eest ära kui laps keset tuba on vedanud koer ise on yli rõõmusja teavitab ma olen su sõber 😀 Samas on õel olemas kõik need laulvad asjad nii külas käies on tore, kodus on koerast enam kui küll.

    • Avatar
      Vasta Liisa 7. aprill 2014 at 19:03

      Varsti leiab laps ka, et normaalne on asju jalaga eest ära lüüa. See pole üldse tore, muideks.

  • Avatar
    Vasta Liisa 7. aprill 2014 at 13:00

    Meil muutus koer populaarseks siis, kui vanust oli u 1,5 aastat. Sellest peale osatakse lasta üks lugu lõpuni mängida ja pannakse siis uus, samuti kujunesid siis välja lemmiklood, mille järgi hoogsalt tantsitakse.
    Meil on käokell ka lisaks koerale, mõlemad on väga tänuväärsed ja pakuvad vahel pikaks ajaks tegevust. Koera boonus on see, et võetakse vahel karu asemel kaissu ka.

  • Avatar
    Vasta Kati 7. aprill 2014 at 11:22

    Meil on ka koer ja raamat. Koer on isegi soome keelse variandina. Esiti koerast välja ei tehtud, aga nüüd (2.5a) laulab kaasa ja meeldib. Soome variandil om patareid praegu väljas, aga varsti saab see ka elu sisse ja hakkab soome asju õppima. Koer ei hakka lampi rääkima ega midagi. Sõnadest saame ka kõik aru :D.
    Raamat nüüd enam väga huvi ei paku :). Rohkem lähevad juba jutiraamaamatud jms peale, kus saab asju nimetada ja õppida :).

  • Avatar
    Vasta Liis V 7. aprill 2014 at 11:16

    Abikäsi ulatatud 🙂

  • Avatar
    Vasta Sigrid 7. aprill 2014 at 10:41

    Meil on lauluraamat ja küpsisetünn. Raamatu ostsin ise ja küpsisetünni kinkis vanaisa. Laulukoera lasen ka kellelgi kinkida, ei hakka kalli raha eest ise ostma. Raamat meeldib lapsele väga (6. kuud) aga on tänu sellele paar korda juba “oksega üle valatud ka” ehk siis mõnusalt laiguline. Küpsisetünn meeldib ka, kisub seda aina külili ja klotse välja sealt. 😀 Nii et paha sõna ei ütle nende kohta.

    Ja lauludest rääkides siis meie väga lastelaulude fännid ei ole. St ma võiks ju kuulata aga ei pea, sest laps ei fänna neid eriti. Rohkem meeldivad talle sellised mõnusad popmuusika lood. Üks “lemmik bänd” tal on nt The Script 😀

  • Avatar
    Vasta Pisi 7. aprill 2014 at 10:15

    Meil ei ole ei koera ega ka raamatut. Mulle juba poes need ei meeldinud. Meil mängib hoopis laste süntesaatoriga.

    Muide olen minagi hetkel laste laulude plaadi otsingul. Tahaks just kvaliteetseid laule ja no entel tentel mulle ei meeldi. tundub kuidagi kasside kräunumisena 😀 Mul laste kisast kõrvad niigi hellad ja mulle meeldivad mahedad laulud. Nii et täiskasvanute hääl peaks sobima. Pean ainult vaatama, et kas saan ka hetkel toetada.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. aprill 2014 at 10:17

      Nagu seal kirjas, siis viie euriga toetades saad laulud digitaalselt, idee poolest saad ju need ise plaadile panna 🙂 Ja kui veel raha pole, siis paari päeva pärast on ju emapalgaaeg 😀 kui sul veel see asi on 😀

      • Avatar
        Vasta Pisi 7. aprill 2014 at 10:26

        Ma ei ela eestis, nii et peab uurima, kuidas välismaalt saab annetada ja mulle see digitaalne variant sobib ideaalselt.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 7. aprill 2014 at 10:29

          loodan, et leiad mingi võimaluse 🙂

  • Avatar
    Vasta k 7. aprill 2014 at 10:00

    Meil on ka see koer ja raamat ning ka tünn olemas. Koer ise pole lambist kunagi laulnud, raamat mind ei sega ja lapsele väga meeldib ning tünni saab ta ka ise need klotsid sisse, taguma ei pea. Laulude kohapealt on jah tünnil vähe valikut aga mul vahet pole 😀
    Pigem oleneb see ju lapsest et mis meeldib ja mis mitte 🙂

  • Avatar
    Vasta Mannu 7. aprill 2014 at 09:35

    “Mul on kaks käsivart ning on kaks väikest kätt” on selles laulus. 😉
    Meile kingiti see esimesele lapsele jacta ei saanud eriti mängidagi kui nina üles ütles.
    Nooremale lapsele jällegi meeldis see väga.
    Raamatust ja “cd mängijast” on ka mõlemad huvi tundnud. Ja kuna olen kodus kanamammastunud, siis minul kõik laulud peas. 😀
    Aga muidu autos laseme entel-tenteli lastelaule või niisama häid laule. 🙂
    Vanem laps vaatab ise youtubist “inchy winchy spiderit” :p

  • Avatar
    Vasta Britt 7. aprill 2014 at 09:21

    Mina leian aga, et see koer on kõige tänuväärsem mänguasi meie majapidamises üldse. Alguses oli jah tüütu, kui ise pidin neid käppasid muljuma, aga kui ta lõpuks ise aru sai kuidas asi toimib, vot siis läks lõbusaks.

    Eks ta ka alguses ikka tegi remiksi, mis natukene ajas pea valutama, aga nüüd on lapsel mingid enda lemmikud juba välja kujunenud ja kui koera haarab, siis muljub kiirelt läbi kuni tuleb laul, mis meeldib, siis tõstab koera kõrvale ja hakkab muusika taktis õõtsuma.

    Ühtlasi peab see koer ka absoluutselt igal pool kaasas olema ja kuna ma kannan suhteliselt pisikesi käekotte, siis vahel on selline rõõmus vaatepilt näha kuidas mul mingi koer kotist välja piilub.

    Lauluraamat on ka hitt. Ainukene Fisher Price mänguasi millest ei arva suurt ei mina ega laps, on see küpsisetünn. Esiteks tuleb neid klotse nendest aukudest konkreetselt sisse taguda ja võrreldes teiste mänguasjadega on selle repertuaar lihtsalt kesisem.

  • Avatar
    Vasta Avely 7. aprill 2014 at 09:20

    Meil koera pole. Seda raamatut ka ei ole. Lapsele meeldib kõige enam tavaline lastele mõeldud trumm ja ksülofon. Olemas ka titadele mõeldud klaver. See ka tore asjake. Laulude osas meeldivad talle mupetsi lood ja Elmo lugu Duck song. Entel tenteli lood on ka väga popid meil 🙂

  • Avatar
    Vasta merka 7. aprill 2014 at 09:13

    See koer on tõesti kohutav. Üks öö ärkasin üles ja see laulab kuskil suures toas.. Lisaks on meil küpsisetünn mis laulab. Lauludest ikka hullult kopp ees 😀 Vennapojal on ka see raamat ja kus on mingi kassett ja muud fisheri tooted. Ise ei ostaks. Koer pea 40 euri või isegi rohkem! Õnneks saime kingituseks.. Või õnnetuseks..

  • Avatar
    Vasta K 7. aprill 2014 at 09:10

    Meil lauluraamat ja laulukoer ka olemas.
    Mind häirib ka kohutavalt selle raamatu viimane laul, see daami teemaga.
    Koer on ka aeg-ajalt ehmatanud oma hüüetega, et ” Ma armastan sind”, või “ma näen sind” 😀
    Lauluraamatul on patareid tühjad, uusi ka panna ei viitsi, las seisab veidi- nagunii piigad eriti sellega mängida ei viitsi ning laulukoer on enamuse ajast “off” 🙂

  • Avatar
    Vasta Kertu 7. aprill 2014 at 09:06

    Meil sai koolilaps tänu sellele koerale tähestiku selgeks :p Aga meie pere lastele see koer meeldib ja siiani pole pidanud patareisid välja võtma. Hääl on küll vaiksema seadistuse peal, seda küll 🙂

  • Avatar
    Vasta Kätlin 7. aprill 2014 at 09:00

    “imekoera” mõtte matsin eos juba maha. Jube asi. Keegi ei nuta ka, et tahaks.
    Lastelauludest ei tehta absoluutselt välja. Aga nii kui ma panen endajaoks muusikat, siis on kohe disko lahti. Kriips kõrvuni lapsel ja tantsib ringi. Endajaoks normaalse lapsega hakkama saanud 😀

  • Avatar
    Vasta Liana 7. aprill 2014 at 08:53

    Meil on autosõidul pidevalt “Kõige suuremad sõbrad” või “Entel tenteli” cd-d, lisaks meeldib mu tütrele see kohutav “what does the fox say” ja siis kuulame Suvehitid 2011 plaati, kus on peal tema enda lugu 🙂

  • Avatar
    Vasta pille 7. aprill 2014 at 08:51

    See laulukoer on naljakate sõnadega tõesti, näiteks ühes laulus: Mul on kaks käsivart, mul on kaks väikest JALT.. Mis see jalt on? jalakest vist mõeldakse? Või mina kuulenn valesti?

    Ja seda ka, et koer ei tee ootamatuid lauseid kui ta oranžist jalast pärast mängimist vajutada seni kuni ta AIDAA ütleb. Kui seda ei vajuta, siis ta räägibki ootamatult.

    Minu laps sai selle aastaselt, kuid huvi tunneb selle vastu alles nüüd, kaheaastaselt! Nüüd juba oskab kaasa ümiseda.

    • Avatar
      Vasta Karina Nurmesalu 7. aprill 2014 at 09:33

      Minu koer küll jalt ei ütle 😀 mul laulab laulu nii ära : mul on 2 käsivart , mul on 2 väikest kätt, mul on 2 jalakest , ning näos on täpp , sel täpil nina nimeks on, mul on suu kuhu mahub komm 😀 jne 😀 mitte kordagi õnneks pole ise hakanud seletama kui off nupust välja lülitas ja see on meil juba 4, 5 aastat olnud 🙂 minu lastele (5 ja 3 ) meeldib see ioer siiamaani..laulud on neil peas ja meeldivad ka kõik teised laulub..yhesõnaga meeldib muusika väga 🙂 kuula uyesti ja äkki ei ytle enam jalt äkki ytleb kätt 😀

  • Avatar
    Vasta Sandra 7. aprill 2014 at 08:51

    Mu esimesele tütrele kingiti see sama koer .. äkki 3-4 aastat tagasi? Õigemini, see oli kuuse all peidus ja hakkas seal lambist rääkima ” Leia mind ! ” jne .. Algul oli endal ka vahva sest ma polnud sellest mitte midagi kuulnud ,aga see hakkas käima isegi siis kui oli välja lülitatud .. lõpuks võtsin patareid üldse seest ära.
    Nüüd sai see koer uuesti välja otsitud sest teine laps pea 6kuune juba ja ta küll kuulab ja vaatab seda koera ,aga palju praktilisem on seda närida :D. Taaskord võtsin patareid üldse välja sest õhtuti üksi telekat vaadates hakkas see koer möllama.. appi! nii mõnigi kord tulid tilgad püksi. Jääb parem kasti oma aega ootama.

    Mina olen lastelaulud leidnud youtube’st. Ikka neid Eesti lastelaule, mis siis popid olid kui ise pisike olin .. mitte et ma praegu vana oleks, kõigest 23 .. Aga sealt neid ikka leidub ja mul mõlemad lapsed , 6 aastane ja poole aastane jäävad enamasti nende saatel magama.