Lasteasjad Mari

turvatoolidest

4. november 2014

Ühel hetkel keeldus Mari turvahällis istumast ja muud midagi üle ei jäänud, kui pidime ostma turvatooli. Ütlen ausalt – ei viitsinud mina lugeda lõputuid uurimisi, et mis on kõige turvalisem nii ja naa pidi. Kust mida saab ja kes mida toodab. Tool on tool. Seega astusin ma poodi ja väljusin sealt Maxi Cosi Tobiga. Just sellisega.

Teate, miks just sellega? Sest mulle meeldisid väga need värvid. Ahjaa, see oli ka hea osa, et need turvavöö paelad hoidsidki täpselt nii nagu pildil ja mulle tundus väga mugav last sinna sisse panna.

Nagu te teate, siis autot meil nagunii ei ole, aga kuna tooli oli siis kohe tarvis, tegin oma otsuse kiirelt ja koheselt – noh, nagu ma ikka neid asju teen. Maksin raha ära ja tulin sellega koju. Hiljem hakkasin muidugi kahetsema.

Miks? Esiteks kuna see on HELESININE, siis läheb see kohe mustaks. Teiseks – kuna ma olen see “halb ema”, kes ei viitsi kaksteist aastat lugeda mingisuguseid turvatooli teste, aga ometi süda on soe ja lapsele tahaks parimat, küsisin ma ühe säärase ema käest, kes VIITSIB selliseid asju uurida, et mis see parim on ja läksin ostsin endale hoopis Beebicentrist Cybex Pallas Fix 2.

seats2this-2833266

Loomulikult selle punase. Aga miks?

Reguleeritav turvapadi vähendab tõsiste kaelavigastuste riski ilma last piiramata.

Eest tuleva kokkupõrke korral hajutatakse löögijõud üle turvapadja ning vähendatakse löögijõudu imava materjali poolt. See süsteem sarnaneb auto turvapadjale ning aitab oluliselt vähendada kokkupõrkest tulevat löögijõudu. Ei ole ohtu, et rihmad vigastaksid last, samal ajal on lapse õrnad piirkonnad nagu pea, kael ja siseorganid kaitstud. Uudse disainiga reguleeritavat turvapatja on võimalik reguleerida sobitumaks lapse kehaga, pakkudes lapse ülakehale rohkem liikumisvabadust, pakkudes samal ajal maksimaalset kaitset, seda just eriti eest tuleva kokkupõrke korral, võrreldes tavapärase 5-punkti rihmade kinnitusega.

Optimeeritud lisa küljekaitse (L.S.P Süsteem Plus) summutab kokkupõrkest tekkinud löögijõu juba varajases staadiumis.

Külgkokkupõrkest tekkinud löögijõud summutatakse tänu küljepatjadele ja pea ja õlakaitsmetele erinevate reaktsioonide abil. Samal ajal kokkupõrkest tekkinud keha kineetiline energia summutatakse juba väga varajases staadiumis ning pea suunatakse turvalisse positsiooni.

Paljud arvavad, et nende laps keelduks seal sees olemast. Ei tea, Maril on küll üsna ükskõik, kas see padi on tal ees või mitte. Pigem just mugavam, sest seal peal saab asju hoida ja sinna vahele saab pudi pressida ja vahepeal saab pead toetada. Mari on igatahes heaks kiitnud ja mina olen ka rahul, et sain mingi igava uurimustöö lugemise asemel lihtsalt osta lapsele turvalise tooli ja asi ants!

Aga milline turvatool teie lapsel on?

Loe ka neid postitusi!

18 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Age 5. november 2014 at 16:02

    Vahetasid lihtsalt ühe väga hea tooli teise väga hea tooli vastu 😀
    Mõlemad on oma klassi tipud ju, mõlemal on omad pussid ja miinused.

  • Avatar
    Vasta Roosa 5. november 2014 at 13:59

    Meil ka cybex pallas-2-fix roosa turvatool, laps on rahul, ise olen rahul. Turvalisus oli meie valikul oluliseim. Tooli last enne ei pannud, kui ise istuda oskas ja kaalunormi 9kg täis sai.

  • Avatar
    Vasta Pia 5. november 2014 at 10:52

    Olen Anna-Liisiga nõus, et vanema sõidukindlus ja turvaline auto on olulised! Lisaks veel hea närv, et ei sõidaks pea laiali otsas, kui laps(ed) midagi tahavad (midagi kukub kogu aeg maha neil jne) / röögivad / niisama segavad. Selle segaduse sees külma närvi säilitada ja sõitmisele kontsentreeruda ei ole väga lihtne, nõuab enesedistsipliini 😉
    Ja kahjuks päris ära hoida õnnetusi ei saa, isegi kui oled hea autojuht.
    Need väga massiivsed toolid on ilmselt head, kui kohe algusest peale last sellega harjutada, lepivad enamik nendega ilmselt ka.
    Kõige kindlamad pidavat olema ju hoopis need seljaga sõidu suunas toolid, muide!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. november 2014 at 11:02

      Minul küll lube pole. aga kui ma need ära teeks, siis Mari ma küll sõidutada ei julgeks 🙁

  • Avatar
    Vasta Anna-Liis 5. november 2014 at 08:34

    Turvatoolide koha pealt lihtsalt kaks tähelepanekut. Mariann, väga õige, et sa tooli valikul ogaraks ei läinud nagu mõned “tibuemmed”. Lisaks turvatoolile on lapse autos ellujäämisel veel kaks väga olulist (või olulisemat) asja: 1) emme peab oskama hästi autot juhtida. Ei, ma ei mõtle seda, et emme istub korra nädalas habisedes rooli ja siis seikleb kuidagi sihtpunkti ära. Autojuhtimisega peab harjuma, peab sõitma pidevalt, et see tuleks automaatselt ja ohuolukordades reageeriks ülikiirelt ja adekvaatselt. Kui hommikul lapsega lasteaeda sõitev tibuemme kohtub teel näiteks põdraga, on turvatoolist üsna vähe kasu, kui roolis istuva naise reaktsioon ei võimalda väga kiiret ja adekvaatset põiget, mis heal juhul väldib kogu kokkupõrke või vähemalt minimeerib tekkivaid kahjustusi. Sageli jätavad naised Eestis autojuhtimise meestele ja sõidavad ise vaid häda korral, mis tagab selle, et nad pole roolis harjunud ja on ohuolukordades saamatud. 2) auto paeb ka kvaliteene olema. kui teie autoks on odav, turvatestides vähe punkte saanud ja sõiduomadustelt ebastabiilne punn, siis on muidugi tore, kui lapsel on hea turvatool, aga kokkupõrke korral on auto deformatsioon nii suur, et turvatoolist hoolimata saavad kõik asjaosalised viga. Ostke hea, kvaliteetne ja turvaline auto ning õppige sõitma. Ja siis, muidugi, ostke ka hea turvatool.

  • Avatar
    Vasta Jansa 4. november 2014 at 23:07

    Minu lapsel ka see sama Cybex, aga pruuni ja oranzi värvilahendusega. Harjus kiirelt ära.

  • Avatar
    Vasta Kerttu 4. november 2014 at 17:38

    Vaatan seda tooli ja mõtlen, et kas talveriietega või lihtsalt pontsakamal lapsel seal kitsas ei ole? Selle padja kaugust vist reguleerida ei saa?

  • Avatar
    Vasta Egle P 4. november 2014 at 15:00

    Meil see sama, ainult, et roosa-lilla variant. Anne-Maryle küll see padi eriti seal ees ei meeldi, aga vähemalt on hea turvaline ja pikematel sõitudel on tal seal hea magada kaa, kuna igalt poolt on toestus olemas. 🙂

  • Avatar
    Vasta Gessy 4. november 2014 at 13:58

    Tegin ise just vastupidise vahetuse. Ei harjunud laps selle padjaga ja talveriietega oli ta seal nagu siga aia vahel. Kuna teeme ka pikemaid sõite siis sai määravaks ka magamisasendi olemasolu, mis Cybexil puudub. Olen Maxi cosi Tobyga väga rahul. 🙂

  • Avatar
    Vasta Liisi 4. november 2014 at 13:22

    Meie lapsel on ka Cybex Pallas Fix 2. Väga ruttu harjus selles toolis ära, juba teisel-kolmandal päeval tõstis käed ise üles, et ma padja saaksin ette panna ning kui ma natuke uimerdama jäin, andis märku, et kiiremini nüüd teeksin. Kasutuses on see olnud pisut üle 2 kuu ja olen rahul. Minu jaoks on miinuseks see, et pikemate sõitude ajal ei saa jope lukku lahti teha või üldse riideid vähemaks võtta (sõidu ajal siis) (seega ma siis üritan ta pikema autosõidu ajal õhemalt riidesse panna).

  • Avatar
    Vasta riin 4. november 2014 at 12:39

    A see Toby on ju ka päris asjalik. Mina ei oleks vahetanud. Aga noh, mul pole võimalust isegi Toby tooli osta, rääkimata siis sellest, et ostan kaks kallist tooli.

    Otsisin enda poistele ka autosse turvatoole, vaatasin sedasama Pallas Fixi. Vaatasin, unistasin, ja nutsin.

    Aga hea, et keegi vähemalt saab lapsele häid asju lubada 🙂

  • Avatar
    Vasta Egle 4. november 2014 at 12:02

    Pole jõudnud veel osta turvahälli, õnneks kuu aega veel aega ka. 🙂 Ja need on nii hirmus kallid :S…
    Mallukas, kas sa müüsid oma turvahälli maha või on alles? Oleksin ehk huvitatud, või äkki tead kedagi kes müüb, mitte mingi hingehinna eest muidugi.. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. november 2014 at 12:03

      Mina müüsin enda oma naguuus.ee poele, sealt saab odavamalt osta ka!

      • Avatar
        Vasta Egle 4. november 2014 at 12:06

        Lähen vaatan. 🙂 Aitäh.

    • Avatar
      Vasta Gessy 4. november 2014 at 13:46

      Egle, kas sa otsid turvahälli või turvatooli?

  • Avatar
    Vasta Tibu 4. november 2014 at 11:58

    Kas selles toolis saab laps olla alles siis, kui istuda suudab iseseisvalt või võib ka lihtsalt siis, kui 9 kilo täis?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. november 2014 at 12:00

      No kui just mitte teha mingisuguseid mitmetunniseid sõite, siis ma usun, et võib ka enne 🙂

    • Avatar
      Vasta Liisa 4. november 2014 at 20:47

      Turvatooli kasutamiseks peaks laps ikka iseseisvalt istuda oskama.