LAPSED Lasteasjad Mari TESTIN JA ARVUSTAN

kuidas pesta lapse hambaid?

7. mai 2017

sNo päris ausalt on see meie kodus vahepeal ikka täielik põrgu. Ma tean, et hambapesu harjumus tuleb lapsele maast-madalast sisse juurutada ja ma mäletan, et mõned meie beebigrupist hakkasid juba pooleaastastel selle näpuhambaharjaga hambaid pesema. Kuna aga Mari oli enne 1a2k hammastest endiselt lage, sis ei olnudki meil enne ühegi hambaharjaga miskit teha.

Kui need hambad ükskord tulid, siis on nende pesu sellest ajast saadik olnud üks paras rabelemine. Mõni päev tuleb last lausa kinni hoida ja ise pesta, teine päev proovib püüdlikult ise. Kolmas päev saame ainult kaks “tõmmet” tehtud, kui preili hambaharja nurka viskab ja kisab: “Ei taha ambaid!”

Selles suhtes, et kui ta hambaid ei taha, siis ta on õigel teel, sest kui ta neid pesta ei kavatse ega lase, siis varsti tal polegi hambaid ja tema unistus on täitunud 😀 Meil Kardoga on lapsevanematena siiski mingi teatud kohustus neil vähemalt mõnda aega hambaid suus hoida ja no üldse ei tahaks, et need tal katki läheks. Erti arvestades, kui kommimaias ta on, siis seda enam peaks ka hoolikalt hambaid pesema. Ma olen näinud pisikesi lapsi pruunide könthammastega ja see on nii jube. Kuidas need hambad selliseks läinud on? Või peaks küsima, et kuidas vanemad neil selliseks minna lasknud on? Ei tea, igatahes enda lapsele sellist saatust väga ei taha.

Päris õudne oli, kui mõni õhtu saime suure surmaga heal juhul kuskilt kolm sekundit hambaid pesta ja noh, enam ei lase. Kriiskab ja rabeleb ja rüseleb ja no mitte ei saa pestud. Täitsa õudukas. Nagu hullumajas, üks hoiab kinni ja teine muudkui üritab pesta. See on umbes sama lihtne, kui võtta mingi libe boamadu ja siis selle hambaid pesta üritada. Või metsikut makaaki. Keeruline, ma ütlen.

Siis kirjutas mulle mingiaeg Philips, et neil on lastele ka Sonicare  ja tahaksid Marile selle kinkida. Kuna ma olen enda Sonicare’i juba üle poole aasta kasutanud ja enam kui rahul, siis olin nõus. Ma alguses arvasin küll, et no kinkida võib, aga et kas ta sellega ka midagi teha laseks, oleks omaette ooper. Seega võtsin asja rahulikult ja kui me hambaharja kätte saime, siis oli Maril esialgu võimalus sinna peale kleepse kleepida, need tulid harjaga kaasa. No ja siis oli muidugi tore niisama nupust seda põrisema panna ja eks ta minu eeskujul natukene proovis seda suhu ka panna, aga alguses on see ka suurtele harjumatu (võdiseb nii kiiresti ja teeb kõdi), et võttis natukene aega harjumiseks.

Kui juba vähe harjutud oli, siis tõmbasin alla Sonicare Kids api ja olin valmis selleks, et ma raudselt elusees ei oska neid ära ühendada, aga minu üllatuseks oli nii, et kui ma harja sisse lülitasin, siis ta ise juba ühendaski ennast ära. Äpist näed siis samal ajal ka hambaid ja nii kaua kuni sina pesed, pesed sa ka nn selle tegelase hambaid äpis.

Lastele meeldivad ju mängud ja no eriti kui me räägime siin telefoni mängust! Mari jaoks täielik hitt. Kohe hakkas ta hambaid palju parema meelega pesema. Okei, vahepeal peseb ta ka kraanikaussi ja seinu ja oma mänguloomade “hambaid”, seda muidugi äpp ei tuvasta ja arvab ikka, et laps enda hambaid peseb, aga no vähemalt on see üks viis, kuidas sed “hirmsat” hambapesu meeldivamaks teha.

Muidugi oleneb see lapsest, aga meil on tavaline hari ka kasutuses, sest mõnikord (kui ise oleme süüdi ja oleme lasknud lapsel juba üle väsida) siis juhtub nii, et ei taheta seda hambaharja üldse näha. Siis kasutame vana head “sina hoia kinni, ma pesen” taktikat, mis ei tundu just kõige parem vanemdamine, aga no, pesta tuleb, mis siis ikka 😀

Miks on Sonicare Kids hea? Esiteks teeb ta umbes mitusada liigutust rohkem, kui tavalise hambaharjaga ise teed. Seega on mu süda natukene rohkem rahul, et kui ma natukenegi prääniku hambaid pesta saan, et ehk sai ikka puhtamaks, kui tavalise harjaga saanud oleks. See äpi süsteem on lahe ja mõni päev töötab päris hästi. Päris motiveeriv on see ka lastele, sest mida paremini sa pesed, seda õnnelikum see loom seal äpis on ja saad talle nn sööki välja teenida. Sellest osast Mari veel hästi aru ei saa, aga suuremad raudselt saavad.

Mis mulle veel väga meeldib, on see, et sellel on MEGA PEHME otsik. Osad laste hambaharjad on nagu krdi tellisega hõõruks hambaid, see on mõnus ja pehme. Siin on väike video ka, mis näitab enam-vähem, kuidas see värk käib.

Mis siin ikka, kui soovitan jälle soojalt. Soetada saab seda näiteks Euronicist, maksab mingi alla kuue kümbi, aga kasutada saab seda pikalt, ainult otsikuid tuleb aeg-ajalt vahetada. Kui aga veidi kallis kraam tundub ja päris eelarvesse ei mahu, siis ühe loosin ma enda toredate blogilugejate vahel välja ka, et kellegi mudilasel natsake toredam hambaid pesta oleks. Et loosis osaleda, jäta blogisse kommentaariks, et kuidas su lapsel suhe hambapesuga on ja lisahääle saamiseks võid mu Facebooki lehel ka posti jagada (maini siis ka seda kommentaaris, et mõlemat tegid).

Võidumehe (või naise)  valin välja juba kolmapäeval! 

Ps! Kõik pildid on tehtud umbes nii, et annan korraks Marile hambaharjad kätte, tema karjub: “EI TAAAAA PITI!” ja siis ma läbi häda olen need ära teinud. Tegelikult me elutoa laual hambaid ei pese. Ja eriti ei pese ta minu hambaharjaga hambaid, aga noh, oh well! Vähemalt sain ära tehtud 😀

Loe hambaharjast rohkem SIIT!

Loe ka neid postitusi!

180 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Hel 10. mai 2017 at 18:53

    Meil hambapesu kuidas kunagi..Laps kohe 2a. Alguses üritab ise niikaua kuni oma hambaid pesen ning siis võtan sülle ja teeb suu lahti. Aga väga pikalt siiski ei luba, hakkab harja hammustama ja närima jne. Aga uus hari oleks küll vajalik, lapsel ülevalt 2 ja alt 2 esihammas suure tõenäosusega antibiotside tõttu rikutud. Oli 2k kui pidi neid saama. Ja kui 7k esimesed hambad tulid, siis nägin et midagi valesti, olid sellised kollakad laigud. Aastaselt kui hambad täiesti väljas olid, käisime hambaarstil, kes algul arvas, et kas kõva katt, mis pesuga maha ei tule või hambaemail puudu. Kahjuks siiski see viimane variant ning ytles et yhe toimainega antikas võibki veel arenemata hambaid kahjustada. Teha pole midagi, välja ju veel ei tõmba. Aga hoolitsema peab nende eest kõvasti, et siis päris hambad ilusad tuleksid.

  • Avatar
    Vasta kaja 10. mai 2017 at 10:07

    Meil olid tavalised el. hambaharjad, aga need tegid nii müra ja värisesid, lastel ebamugav. Pesevad ilusti 2 korda päevas, aga eelistaks harja, kus tulemus oleks veel parem.

  • Avatar
    Vasta Kadri 9. mai 2017 at 23:49

    Aahhh, nii kift hambahari! Meil on nii, et ühele piigale meeldib hambaid pesta, teisele mitte. Kui üks on hambapesu mainimise peale kohe vannitoas (kasvõi mitu korda päevas), siis teine leiab, et hammaste pesemine on niiiii nõmeeeee! Ma ei teakski, kummale uut hambaharja anda. Jätaks vist hoopis endale 😀

  • Avatar
    Vasta R. 9. mai 2017 at 22:57

    Minu väike tegelane on 2,5 aastane ja hambapesu pole kindlasti ta lemmiktegevus. Vahel pole üldse nõus aga teinekord peseb ise täitsa hästi. Uus vahva hambahari teeks kindlasti asja kergemaks, ehk on siis neid kordi, kui ta ise peseb rohkem 🙂
    Jagasin ka 😉

  • Avatar
    Vasta K. 9. mai 2017 at 22:22

    Meil 7-kuune ja veel pole proovinud hambaid pesta. Usun, et saaksime isegi hakkama, nii et tuleb plaani võtta! Uus ja efektiivne hari lapsele oleks tore küll 🙂

  • Avatar
    Vasta Anks 9. mai 2017 at 20:20

    Laps 1,5 kuune ja eile ostsin tavalise hambaharja. Algul oli vastu aga andsin tema kätte, maitses ära ning lõpuks lasi mul endal pesta. Hommikul lasi ka ilusti pesta. Loodan, et edaspidi on sama lihtne 😉

  • Avatar
    Vasta Margit 9. mai 2017 at 14:55

    Mu peagi 3-aastasele meeldib hambaid pesta, alguses pesen ise ta hambad ära, istub seni kenasti tooli peal ja paneb mu juhiste järgi hambad kokku või suu lahti, kiire tiir üle iga hamba ja siis saab ise pesta, selle nimel ta ongi valmis kannatlikult ootama kuni mina oma pesu ta hammastega lõpetan 🙂 Kui kiiruga kodust vaja ära minna nii, et laps koju jääb, siis pean salaja oma hambaid pesema minema, meil WC ja vannituba 2in1, ütlen, et lähen pissile ja möödaminnes pesen kiiruga oma hambad ära, sest ega ma ju ilma temata oma hambapesu teha saa 🙂
    aga usun, et uue hambaharjaga oleks tal veeeel toredam hambaid pesta 🙂
    Teine on veel väike, peagi aasta, tema veel biiti ei jaga ja närib niisama oma hambaharja 🙂

    • Avatar
      Vasta Margit 9. mai 2017 at 14:56

      Hambapastaks on weleda beebidele sobilik öko-möko hambapasta 🙂

  • Avatar
    Vasta Ingrid 9. mai 2017 at 14:17

    No mul on 7ne ja 4ne ja kui 7sel pesu läheb OK, siis 4ne on pigem seda “karjume nii kõvasti, et naabrid kohe kutsuvad politsei” 🙂 tüüpi. Nii et kuluks ära see Sonicare.

  • Avatar
    Vasta Kristi 9. mai 2017 at 12:12

    Minu peaaegu viiekuusel veel hambaid ei ole ja hambapesuga kogemusi ei ole, aga varsti-varsti tuleb sellega hakata tegelema. Siis oleks hea, kui selline äge aparaat on ootel. Aga kui tulla nende pruunide köntide juurde, siis mina olen üks, kellel need lapsena olid. Ema on mul arst ja ma ei tea, kuidas mul need tekkisid, aga ükskord need välja tõmmatud said.

  • Avatar
    Vasta Tiina 9. mai 2017 at 10:56

    Tohoh, just täna hommikul pesime kisaga enne lasteaeda hambaid. Lubasin lapsele, et kui rohkem raha saame, siis ostame põriseva hambaharja talle 😀 No meile kuluks see ära küll. Triinuke saab suvel 3, kuid hambapesu on pigem tüütu tegevus, kui vahva ajaviide enne magamist. Mõnikord peseme peaaegu ilusti, mõnikord jällegi sööb ainult hambapasta ära või halvimal juhul hõõrub selle pasta mööda vanni servasi või põrandat laiali.
    Jagasin ka facebookis.

  • Avatar
    Vasta Riti 9. mai 2017 at 10:48

    Oh issand minu 1a4k lapsel hambaid võimatu peata, keerab pea ära ja ei tee üldse suudki lahti, hoian kinni et saaks natukenegi pesta aa see on nii õudne, üldse ei meeldi, küll proovin nii et laulan talle ja proovin meeldivaks teha, aga see suht võimatu, hea oleks see hambaarst, äkki natukenegi aitan, jagan ka?

  • Avatar
    Vasta Ave 9. mai 2017 at 10:21

    Meie preilidele tuleb alatihti meelde tuletada, et vut vut hambaid pesema, väiksem jookseb ka kohe suurema õe järgi hambaharja haarama, suurem vahest streigib vastu aga siis pesen tal ise, väiksemal üldjuhul pesen ise, saab ka ise proovida. Kujutan ette kui vaimustuses nad elektrilisest hambaharjast oleks, tahavad koguaeg minu elektrilist näppida/kasutada. 😀

  • Avatar
    Vasta Victoria 9. mai 2017 at 08:57

    Hammaste pesemisega ei ole probleemi. Vahepeal oli mu 4. aastasel ainult soov seda teha 5x korda päevas, lihtsalt heast peast mängimise ajal tuleb meelde, et nüüd tahab hambaid pesta 🙂

  • Avatar
    Vasta Katrin 9. mai 2017 at 05:42

    Ohh, see tundub endalegi põnev 😀 äkki tõesti on lapsed ka rohkem huvitatud hammaste pesemisest. Vahepeal on meil ka täiesti suur probleem, olenevalt siis tujudest. Uue abimehega oleks kindlasti toredam 🙂

  • Avatar
    Vasta Epp 9. mai 2017 at 04:59

    Hammaste pesemisega üldiselt probleemi ei ole aga sellise uhke masinaga läheks see kindlasti veel meelsamalt , jagasin ka ?

  • Avatar
    Vasta Marge 8. mai 2017 at 23:21

    Meil ka ei tahtnud pesta. Aga talle ei meeldi purud, mitte kuskil. Ja nüüd laseb hoolega pesta, loeme päeva söögid ette, a la küpsise purud vaja ära pesta ja juustusaia omad ja supipurud jne 😀
    ja muudkui peseme.
    Uue harjaga oleks veel lõbusam 🙂

  • Avatar
    Vasta Marily 8. mai 2017 at 23:10

    Hammaste pesemine on ka meie pere suur-suur mure. Iga pesu möödub kisamise saatel. Sai küll varakult harjutama hakatud, kuid hambaharjaga harjumist ei paista kuskilt. Praegu lugedes, mõtlen, et miks ma küll ise pole varem sellise hambaharja peale tulnud… Meie poisile väga meeldivad kõik esemed, mis vähegi põrisevad ja häält teevad. Seega just see võiks olla meie edu võti 😉

  • Avatar
    Vasta Kriss 8. mai 2017 at 21:51

    Meil käib ka hambapesu pooltel päevadel last kinni hoides. Oleks lootus, et elektriline pakuks rohkem huvi ja saaks kergema vaevaga asjad aetud.

  • Avatar
    Vasta Merilyn 8. mai 2017 at 21:24

    Meil kahese poisiga täpselt sama lugu, peab kinni hoidma ja kuidagi röökimise saatel saab hambad pestud ja noh vahel tuleb ka krokodilli pisarad ja EI TAHA, Aga mis teha, äkki uus abimees aitaks hädast välja 🙂

  • Avatar
    Vasta Mari 8. mai 2017 at 21:15

    Läheb suht üle kivide-kändude, seega uus abiline kuluks igati ära 🙂

  • Avatar
    Vasta Triin P. 8. mai 2017 at 20:39

    2-aastasel tundub see olevat lootusetu nagu kõik muugi. On üksikuid päevi, kus ta vabatahtlikult haarab ise hambaharja ning laseb ka mul üle tõmmata. Enamus aega on nagu lõputu võitlus. Suu kinni ja jookseb lihtsalt ära..

  • Avatar
    Vasta Triin 8. mai 2017 at 20:26

    Meil oli ka algus väga vaevaline ja sarnaselt Marile, tuli vanema tütre esimene hammas alles aasta ja 2 kuuselt. Nüüdseks laseb 6 aastane hambaid pesta ja peseb ise kaa, aga mitu korda on ikka vaja kutsuda hambaid pesema. Elektriline hambahari kindlasti meelitaks kiiremini hambaid pesema tulema 😉

  • Avatar
    Vasta Kats 8. mai 2017 at 20:20

    Ma sain lapse rahulikult hambaid pesema niimoodi, et samal ajal “otsisin” sööbikut ja pisikut ja pisik kukkus ülevalt hambast alla ja sööbik jooksis nüüd sinna tahapoole (samal ajal harjaga edasi liikudes) jne. Pärast loputades lehvitame sööbikule ja pisikule, kes kraanikausist alla lendavad ?

    • Avatar
      Vasta Kats 8. mai 2017 at 20:21

      Sry, kirjavea paranduse pärast läks topelt?

  • Avatar
    Vasta Kats 8. mai 2017 at 20:20

    Ma sain lapse rahulikult hambaid pesema niimoodi, et samal ajal “otsisin” sööbikut ja pisikut ja pisik kukkus ülevalt hambast alla ja sööbik jooksis nüüd sinna tahapoole (samal ajal harjaga edasi liikudes) jne. Pärast loputades lehvitame sööbikule ja pisikule, kes kraabikausist alla lendavad ?

  • Avatar
    Vasta Lagle 8. mai 2017 at 19:07

    Minul endal kasutusel just seesama kuldne Sonicare ja väga-väga rahul! Kodus kaks väiksemat tegelast (6 ja 8) keda saab hambapessu meelitada vaid kôikvôimalike vigurite ja lubadustega. Kui ise nad pesema panen, on ka lihtsalt hambaharju märjaks tehtud ja mustade hammastega magama mindud 🙂 Olen ostnud harju, mis vilguvad mingi aja kuid elevus vaid hetkeks. Lastele elektrilise ostuks olen veel hoogu kogunud, ehk oleks see just ôige masin, et neid pesema saada.

  • Avatar
    Vasta Leelo 8. mai 2017 at 17:14

    Minu kolmesele oleks seda hädasti vaja! Ta vihkab südamest hambapesu ja samamoodi nagu Marigi, ei lase ta meil oma hambaid pesta, läheb hüsteeriasse, kui keegi talle hambaharjaga üritab läheneda. Võib-olla see äpp oleks tema jaoks motiveeriv, siis ta saab telefoni kasutada ja nö multikat näha. Ise ehku peale nii kallist hambaharja ei ostaks, äkki ta põlgab selle ära, siis hakkab rahast kahju 😀 Me oleme juba narkoosi all hambaid käinud ravimas, sest auke oli tal rohkem kui näppe 🙁 Enam ei tahaks seda läbi elada!

  • Avatar
    Vasta Kaari 8. mai 2017 at 16:14

    Üldisel meeldib lapsele hambaid pesta. Soovib endale saada juba pikemat aega elektrilist hamabaharja.

  • Avatar
    Vasta Andra 8. mai 2017 at 15:40

    Meie präänikul tekkis ka ühele hambale see tume täpp ja hakkas va paharett aina edasi arenema. Aga õnneks piirdus kogu see jama ühe hambaga. Nii sai meie üheks suureks sõbraks Hambaarst ja hoidsime asja koguaeg kontrolli all. Esimese arsti juures kuulsime ka ainult kiljuvat last “ei taaaa” ja teise arsti juures istus ise toolisse ja olin hämmingus sellisest usaldamisest. Kuigi suhted hambaarstiga on head, on suhted aukudega sama head… :S ju jääb siis sellel pisikesel käel ka jõust puudu, et korralikult pisikud lahti harjata. Tahaksime küll selle suristajaga hambaid pesta 🙂

  • Avatar
    Vasta A 8. mai 2017 at 15:37

    Oma lapsel hambaid veel ei ole ja hambaharja siia seisma ka ei soovi kuid oma väiksele õele teeks hea meelega kingituse. Temagi ei taht hambaharja alguses näha, lõpuks arenesime nii kaugele et tema seisis mina õrnalt pesin, kuni sai ostetud roosa jänkuga hambahari millega soovis preili juba ise proovida, kuigi sealt tuli ainult mõned sekundid pesu siis algus seegi

  • Avatar
    Vasta pix-rix 8. mai 2017 at 15:28

    Meil oleneb täitsa päevast. Vahel peseb ise, vahel pesen tal ise. Poiss sai viis ja ikka ei taha veel iga päev ise peata 🙁

  • Avatar
    Vasta Kristina 8. mai 2017 at 15:16

    Minu beebi on 7-kuune ja 2 alumist hammast on välja tulnud, nii et praegu alles silikoonharjaga vaikselt harjutame. Muidu selline hügieeniline ja mänguline hambahari ootel: https://www.amazon.co.uk/Rockabilly-Kids-Standing-Cheryl-Toothbrush/dp/B00LVVSNEC/ref=pd_bxgy_121_img_2?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=DCK4FQB036NP0DKACGSC

  • Avatar
    Vasta T 8. mai 2017 at 13:48

    Minu 2a5k preili soovib hambaid pesta peale igat toidukorda! Mul on hambad mustad – kõlab pidevalt. Samas tuleb ka neid õhtuid ette, kus peame teda meelitama.

    Talle kindlasti väga meeldiks see hari ja harjaks end segaseks 😀

  • Avatar
    Vasta Karin 8. mai 2017 at 12:53

    Minu 9 aastane poiss kasutan just seda hambaharja vist juba 3 aastat. Peseb hommikul ja õhtul, pole probleemi aga tütar kes aasta ja viie kuune, oh jah.. hambapastat vaja hambaharja peale koguaeg aga seda ikka selleks et seda maitsvat pastat süüa, harja liigutada ei tohi siis kohe pahandus majas. Loodetavasti ikka saab millalgi isu täis ja saame normaalselt rutiini selgeks ka talle 🙂

  • Avatar
    Vasta h 8. mai 2017 at 12:14

    tahan ka uut hambaharja, ükskord tellisin siin reklaami järgi bambushambaharja, öko värk, siis on on mul mitu soft hambaharja n.ö a elektrilist polegi. :P:)

  • Avatar
    Vasta Laura 8. mai 2017 at 11:50

    Minu poeg on umbes sama vana kui Mari (mõni kuu siia- sinna) ja aegajalt samuti läbi ähvarduste (hambad kukuvad välja, siis ei saagi kommi süüa, hakkavad valutama, jne). Ta nüüd küll juba laseb suhtkoht hästi pesta… Aga siiski… Eriti kuna ta eelmine sügis kukkus omal esihambast õnnetu killu välja ja see hammas nüüd tumedam ja tuhmim kui ülejäänud, siis üritaks tal neid “allesjäänuid” mitmekordselt pesta 🙂

  • Avatar
    Vasta Leena 8. mai 2017 at 11:49

    Ojaa, “sina hoiad, mina pesen” meetodit oleme pidanud palju kasutama. Hambapesuga multikad ka olid vahepeal abiks. Nüüd 3-ne J. on leplikum, enamvähem laseb pesta ka.. Ok,vahest ta ei suuda hambapastat valida (meie viga, et tekitasime nii suurt valikut), vahest tahan vaid emmet/issit/öde, vahest on vaja peeglit nina alla.

  • Avatar
    Vasta Kaia 8. mai 2017 at 11:23

    Minu 6-aastane tüdruk peseb ise hambaid. Aidata üldiselt ei luba. Kahjuks pesu liiga lühiajaline. Sooviks küll temale elektrilist hambaharja?

  • Avatar
    Vasta Anu 8. mai 2017 at 11:04

    Minu 5a poeg peseb küll tublisti hambaid, aga liiga lühiajaliselt. Ja loomulikult ei tohi keegi teda ju aidata ka, kui aitad, siis solvub ja surub suu kinni.

  • Avatar
    Vasta Aljona 8. mai 2017 at 10:28

    Meil viiene preili tuleb ise selle peale väga harva, et nüüd oleks vaja hambaid pesta. Ise meenub talle see siis, kui on vaja magama minna, aga tema arvates oleks veel sada asja vaja teha üks siis hambapesu -oh well, seda muidugi on vaja teha! Meeldetuletades ta teeb seda küll ise, aga peale seda kui ise on hambad puhtaks nühkinud, siis teen ma selle kindluse mõttes üle… ahjaa, meil oli hambaharjaga kaasas ka liivakell, mis on eriti põnev ja muidugi hambahari laulab ka vahepeal kui saab ülemiste/alumiste hammaste pesu aeg täis ja on vaja siis vastavalt alumisi/ülemisi pesema hakata.

    PS! Ma ka alati mõtlen, et kuidas saavad mõned kolmeaastasel sellised mustad rehapulgad suus olla? Mismoooodi? Olen kuulnud küll, et hambad on nõrgad ja ise lähevad.. wtf? kuidas? Hirmutan mõnikord enda last ka, et muidu tulevad sööbik ja pisik kambavaimuga (kambavaim on mingi selline hirmus asi tema arust) ja teevad hambad koledaks ja siis kukudvad ära ja siis küll enam kommi süüa ei saa. *olen halb ema* 😀

  • Avatar
    Vasta Heldi 8. mai 2017 at 10:11

    Minu 8 ja poole kuune ei tea hambapesust veel midagi, seevastu viiene poisiklutt hakkas viimasel ajal hambaid ise pesema. Huvi on tal isepesemise vastu suur, kahjuks tavaharjaga tõepoolest hambaid nii puhtaks ei saa seega kuluks meile see lastekas vägagi ära 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristel 8. mai 2017 at 09:38

    Minu põnn 1a8k on huvitatud hambaharjadest ja hambapesust, kuid olen mõelnud, et pisut põrisev hambahari oleks hea, sest siis ehk ei karda hambaarsti ka niipalju ( seal ka ju põrisevad tarvikud).
    Ja samaa oleks väga hea, kui saaks palju puhtamaks hambad 🙂

  • Avatar
    Vasta Evelin 8. mai 2017 at 09:04

    Minul veel last ei ole, aga augustis sünnib ja ilmselt peaks tõesti päris varakult talle hammaste pesemist tutvustama, et talle see hiljem vastumeelne ei oleks 🙂

  • Avatar
    Vasta Helery 8. mai 2017 at 08:51

    Minu laps hambapesu ei salli ja hea meelega osalen loosis.

  • Avatar
    Vasta Virve-Liis 8. mai 2017 at 07:25

    Võimalused:
    1. peske koos. sina oma hambaid, tema oma. Siis vaadake ja võrrelge (soovitavalt peeglist), kellel on puhtamad. Sama võib laps issiga teha. siis on mängu- ja võistlusemoment ja laps harjub hambaid pesema.
    2. pane laps kõrge tooliga nii, et ta näeks hambaid pestes ennast peeglist. siis ta näeb, mis teeb ja asi ei tundu nii koledana.
    3. kui ta etteloetust juba aru saab, siis loe talle “Pisikut ja Sööbikut”. Arutage see läbi ja seostage hammastepesuga.
    4. erinevalt harjumuspärasest ei soovita ma elektrihambaharju, vaid spetsiaalset tavalisest väiksemat harilikku hambaharja. See on lapsepärane ja sõbralik. Elektrihambahari võib paljudele lastele tunduda ebameeldivana, ka on see lapse väikese suuga võrreldes suur ja kohmakas.

  • Avatar
    Vasta Lugeja 8. mai 2017 at 07:18

    Vanem laps soovis ja lasi hea meelega maast madalast hambaid pesta, väiksemaga on kuidagi risti-vastu kõik:) aga tuim järjepidevus viib sihile 🙂

  • Avatar
    Vasta Kadri 8. mai 2017 at 00:44

    Meie peres käib hambapesu,nii et hoian tüdrukut(1.3a)süles,tema hoiab ühekäes ühte hambaharja ja teisekäega katsub/mängib voolava kraaniveega,mina üritan siis kuidagi need hambad pestud saada.
    Ega peab tunnistama,et endalgi,habapesu just kõige toredam enam pole kuna,kui mina lähen hambaid pesema siis tuleb preili järgi ja arvab,et ma peaksin oma harja talle närimiseks jätma.Nii ma siis kuidagi üritan kähku ära pesta või teinekord hiilin kiiresti vannituppa,et ta ei näeks.
    Peaks samuti muretsema elektrilise 🙂
    Aga sai jagatud ka Facebookis 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaia 7. mai 2017 at 23:00

    Meil ka kahjuks see hambapesu käid üle kivide ja kändude ?

  • Avatar
    Vasta EP 7. mai 2017 at 22:58

    Sõltub päevast, kui hästi see hambapesu meie 2-aastasel õnnestub. Vahel väga hästi ja vahel on jälle paras kemplemine.

  • Avatar
    Vasta Annika 7. mai 2017 at 22:56

    Oleneb lapse tujust. Vahel laseb pesta, vahel mitte. Enamjaolt saan 2sek seda kasutada kui juba jonn ja tahab ise. Ta veel ei nühi, ta närib (asi vast seegi?) 🙂

  • Avatar
    Vasta marju 7. mai 2017 at 22:55

    Laps 2 a 5 k. Hakkasime maast-madalast harjutama ja alguses olin ma see uhke ema, kelle laps suht hästi pesi hambaid. Kuni ühel päeval ta sai 2 ja arvas, et see on end tema jaoks täiesti ammendanud. Oleme soetanud vilkuvaid hambaharju, maasikapastasid, mida iganes, mõni natuke aega siis aitab ka. Aga oeh, millal ta ükskord inimeseks saab ja hakkab vabatahtlikult hambaid pesema.

  • Avatar
    Vasta lepsu 7. mai 2017 at 21:42

    Tüdruk 2 a. ja 1 k. Ja on alles jant. Kui õnnestub hari suhu saada (vahel tuleb võidelda) siis tihti laksatab suu kinni kui karulõks ja pesemisest pole juttugi. Kui üritan harja sikutada siis jõnksub kogu pea kaasa. Kui harja tema kätte annan siis läheb selle närimiseks ja korralikust harjast saab päevadega prügi. See närimine on tal kuidagi loomuses, näpuharjadele pures ka augud sisse. Kui natuke õnnestub isegi pesta siis seegi selline vaev ja viletsus. Sõbranna ostis väikestele lastele elektrilised ja huvi ja valmisolek suurenes märgatavalt. Ja pealegi nii palju efektiivsem tulemus.

  • Avatar
    Vasta Jaanika 7. mai 2017 at 21:26

    Meil lapsel tuli esimene hammas 8-kuuselt ja sellest ajast alates pesen igal hommikul ja õhtul tema hambaid väikse manuaalse laste hambaharjaga (meil selline, millel ka teiselpool närimiseks ja igemete sügamiseks mõeldud ots). Kui ta esimest korda sellega tutvus, siis käis tundide kaupa mitu päeva ringi hari tähtsalt käes või suus :D. Soovitatakse omada kahte harja, üks on lapse käes ja teine ema käes, sest siis laps saab ka nö ise pesta. Senikaua kuni laps joonistab pildiraamatus üle joonte, pole tema käeline tegevus veel nii hea, et ta suudaks iseseisvalt oma hambaid edukalt pesta :).

  • Avatar
    Vasta Kaisa 7. mai 2017 at 21:23

    Oii ,meil láks ka alguses üsna samamoodi nagu teil sellesmõttes et üks hoidis kinni ja teine “pesi” 😀 . Aga mingiaeg kasvas põnn justkui suureks ja hakkas ise hambaid pesema ja nüüd ei möödu páevagi ilma ,et oleks 2x eeskujulikult hambaid pesnud . Aga ise olen mõelnud ka just elektrilise hambaharja muretseda talle ,sest olen kuulnud ,et need pesevad puhtamaks hambad ja lapsel võiks see kindlasti olla. Seega miks mitte proovida õnne ja see siit võita ? 🙂

  • Avatar
    Vasta Eve 7. mai 2017 at 21:19

    Mu omale meeldib hambaharja märjaks teha ja seda vett siis juua, aga rahulikult pesta laseb ainult esimesi hambaid 🙂

  • Avatar
    Vasta LS 7. mai 2017 at 21:10

    Nii minul ka mõistus otsas oma poisi hammastepesuga. Hakkasin ka talle tutvustama hambaharja juba siis kui esimesed hambad tulid. Praegu on 2.3ne ja SIIAMAANI ei taha ta seda harja enda ligigi lasta. Vahepeal läks vanaema elektriline hästi loosi (erineva otsikuga muidugi), ostsin talle selle odava Spidermani elektrilise käraka, seda jälle kardab kuna põriseb kõvemini. Kuna aga vanaema elab Rootsis ja meie Eestis siis vanaema elektriline jääb nats kaugeks meile. Noh tema jällegi hea meelega peseks ka hambaid täpselt nii harva kui vanaemagi näeb ? tahaks hirmsasti proovida seda Philips Sonicare’i kuna lootus ta hambaid pesema saada on ainult elektrilisega ilmselt ja ilgelt kahju oleks ligi 60 välja käia ja möönda et ta ikkagi ei võta seda omaks. Teiseks on ta kleepsudega hetkel sina peal ka ja ehk see kui saab hambaharjale kleepse panna, muudab talle hambaharja sümpaatsemaks. Kohutavad kahesed täies hoos no! Venna on hetkel 6kuune ja siis saaks hiljem nagu 2 kärbest ühe hoobiga. Ostaks erinevad otsikud ja vuristaks mõlemal neil hambad puhtaks ehk? Noh helesinine unistus muidugi et üks kannatlikult ootab kuni teine ägeda hambaharjaga suus sahistab ? aga kui asi töötab ostan teisele ise samasuguse juurde!! Jagan ka FB kindlasti.

  • Avatar
    Vasta Eva 7. mai 2017 at 20:50

    Mul enda tirtsuga TÄPSELT sama jama iga õhtu. Hommikuti peseb enamasti ilusti, aga õhtuks nii väsinud ja jonnine, et vahel pean ka lausa kinni hoidma. Meile (loe: minu närvidele) kuluks ka selline hari ära 🙂

  • Avatar
    Vasta Natalia 7. mai 2017 at 20:47

    Hambaid oleme vahelduva eduga 5 kuust pestnud, kuid sellega on koguaeg rist ja viletsus ja nüüd 2a ja 4k pole olukord kuigi paremaks muutunud 🙂 olen ise ka sonicare poole vaadanud, et vb on ikka parem kui tavaline 🙂 selles loosis tahaksin küll osaleda.

  • Avatar
    Vasta Krissu 7. mai 2017 at 20:35

    Meie aastane pesamuna naudib väga hambepesu. Praegu on temaga lihtne. Kuue aastane küll enda arust peseb korralikult aga tegelikult kõnnib lihtsalt hambahari suus mööda maja ringi. See on pidev võitlus, et ka päriselt tema hambad puhtaks saaksid ja ta sel ajal vannitoas püsiks, mitte jälle mingil põhjusel ära ei viiliks.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 7. mai 2017 at 20:33

    Minu 3,5 õnneks peseb heameelega 😉
    Kui ütlen õhtul, et lähme kikusi pesema siis kohe jookseb lausa 😀 aga päris korralikult ta harjata veel ei oska 🙂
    Kindlasti oleks selline hambahari uus ja huvitav, talle kindlasti meeldiks 🙂

    Jagasin postitust ka!
    Ilusat kevadet! 🙂

  • Avatar
    Vasta Diana 7. mai 2017 at 20:27

    Oeh..lühidalt öeldes võimatu ja kisarikas tegevus 😀 Ma plaanisingi soetada elektrilist hambaharja, ehk pakub see rohkem huvi, kui tavaline hambahari. Ehk veab ja loosiõnn naeratabki meile?
    NB! Jagan ka!

  • Avatar
    Vasta Luisa 7. mai 2017 at 20:26

    Meil käib ka hambapesu ikka emme sundimisel ( tüdrukud 11a, 6a ja 1a 9k). 11- aastase saab lihtsalt pesema, kuna on pubekas, siis tasub mainida, et hambad on kollased või hingeõhk ebameeldiv 😀 , 6-aastasel üritan ise pesta alati ei olda nõus, aga siis vaatan, et oleks asjalik pesu. 1a 9k pesen ise meelitamise abil (teen peegli ees talle nägusi, lasen tal minu hambaid pesta vm). Kui keskmine preili oli umbes 4-aastane ütlesin talle, et kui ta hambaid ei pese, siis kukuvad hambad suust välja. Ta teatas mulle: ” Ei kuku! Ma hoian suu kinni! ” ?

  • Avatar
    Vasta K 7. mai 2017 at 20:24

    Meil on samamoodi hambapesu üks korralik tsirkus. Hakkasin kohe esimest pisikest hammast pesema, mis ilmutas ennast vist umbes 6ndal elukuul. Nüüd on laps varsti saamas 2.5, kuid hambapesu toimub samamoodi, vahepeal laseb ilusti pesta,vahepeal ei lase üldse, vahepeal paneb korra suhu ja ütleb, et kõik, samuti on seda kinnihoidmist ka ette tulnud. Äkki oleks sellest hambaharjast kasu ja ta peseks parema meelega oma hambaid 🙂

    • Avatar
      Vasta K 7. mai 2017 at 20:26

      Jagan postitust ka 🙂

  • Avatar
    Vasta Kiks 7. mai 2017 at 20:24

    Lapsed pigem hiiliksid hambapesust kõrvale, kuid suurem (saab 4) adus pärast esmast ortodondi visiiti, et seal on arstil päriselt puurid jms. Tarvikud olemas ravimaks nende laste hambaid, kes hoolsalt hambaid ei pese. Super tore arst võttis esmavisiidil teadlikult rohkem ka aega, et laps end hästi mugavalt/huvitatuna (mitte hirmul) tunneks. Sellest visiidist läks hambapesu kohe hoolsamaks.
    Väiksemal (saab 2) tuleb teinekord ikka jonn peale selle vajaliku, ent tüütu tegevusega. Neil päevil laulan tähelepanu kõrvale juhtimiseks lastelaule, ning märkamatult saavadki hambad puhtaks?

  • Avatar
    Vasta Margit 7. mai 2017 at 20:16

    Minu 1 aasta ja 1 kuusel poisil on hetkel 10 hammast suus. Hammaste pesust ta midagi eriti ei arva. Ostsin Rocksi laste (0-3 a) hambapasta ja sellega vähemalt natuke laseb harjata. Algul ütles selle kohta “mämm-mämm”.
    Ps jagan ka postitust.

  • Avatar
    Vasta Gerli 7. mai 2017 at 20:13

    “Kui ta hambaid ei taha, siis ta on õigel teel.” ? No super, abikaasaga naersime niiet sai 🙂 Igatahes, meie laps on aasta ja seitsme kuune. Peale silmahammaste tulekut ei taheta hambaharja nähagi, eriti ei taha neid alumiste hammaste vastu… Niiet me oleme samas suunas teel, ei taha hambaid.. 😀 Olen mõelnud soetada elektriline hambahari talle, et ehk on põnev ja uus ja on nõus ikka oma hambaid pesema.. Jagan ka fb’s

  • Avatar
    Vasta Kätlin 7. mai 2017 at 20:08

    Mingi aeg sõdisime lapsega samamoodi. Kisaga pesime. Laps võis olla kahe-kolmene äkki. Aga võtsin sellise hoiaku, et on asju, mida peab tegema. Ja hambaid peab pesema. Tal on need niigi õrnakesed. Nüüd (4 aastane) ütleb ise, aga hambad? Elektrilise hambaharja mõtteid on mul olnud küll ja veel, aga on jäänud raha ja ka aja taha. Aja taha selles mõttes, et ma ei ole uurinud, milline peaks see olema. Jah, suvalisi saab ka tavapoest. Aga ma pole isegi selleni jõudnud.

  • Avatar
    Vasta Fännikas 7. mai 2017 at 20:01

    Kuna olen ise alles “laps”, tuleb ka minu vanematel mulle meenutada, et kuule ole inimene, pese enda hambad ära. Selline masin teeks mulle aga väga rõõmu, kuna olen vanematega rääkinud elektrilisest hambaharjast, aga vähemalt praegu see meie eelarvesse ei mahu 🙁
    Jagasin ka Facebookis!

  • Avatar
    Vasta Elis 7. mai 2017 at 19:43

    Hetkel peseb meie piiga oma hambaid banana brush närimisharjaga. Aga meil plaanis pere hambaharjad elektriliste vastu vahetada kohe kui piiga nii suur on, et päriselt pasta ja harjaga oma hambaid pesema hakkab.

    Jagan facebookis ka!

  • Avatar
    Vasta Sandra 7. mai 2017 at 19:38

    Mu preili on 2,5 aastane. Hambad olid kõik suus väga varakult juba.. ja see hambapesu .. ohh see on iga hommikune ja õhtune võitlus. Tahaks väga proovida seda harja 🙂

  • Avatar
    Vasta Getter 7. mai 2017 at 19:36

    Iga päev on lahing, peab meelitama ja altkäemaksu pakkuma, et pestud saaks 😀

  • Avatar
    Vasta Kaili 7. mai 2017 at 19:25

    Mul õelaps oli nädal meil külas, kuuene, hambapesu ümber käis pidevalt üks jant. Küll kaks korda lükkas harja edasi-tagasi ja tema arvates puhtad olidki. Küll põgenes ja küll hoidis seda niisama suus et küll nii puhtaks saavad. Kodus rääkis emmele kuidas tädi on nii laisk et hambahari peseb ise ta hambaid ?. Samas minule väitis et kui tal ka hambahari oleks, mis ise hambaid peseks siis ta peseks korralikult igapäevaselt. Vot võta seda kuuese juttu nüüd ?

  • Avatar
    Vasta k 7. mai 2017 at 19:07

    hei,
    mul olid võiksena mustad köndid esihammaste asemel. see tegelikult ei tule mitte hammaste pesemattusest. võib tulla, kui liiga kaua lutti saad, organismis mingi ainepuudus.

  • Avatar
    Vasta Kai 7. mai 2017 at 18:55

    Meil oli tsirkus… Mitte kuidagi ei saanud pestud… Siis ostsin ka sonycare hambaharja ja kõik oli ok… Seda api asja ma ei teadnudki, äkki seda meil polnud. See oleks hitt olnud… Nüüd, 2 aastat hiljem, hari ütles üles… ostsin kähku tavalised. Tuleb välja et on ikka vaja uus osta, sest kemplemine on taas alanud.

  • Avatar
    Vasta K 7. mai 2017 at 18:55

    Meil ka alati korralik võitlus hambapesuga. Vahel tuleb ka vägisi kinni hoida, mõnikord aitab sellest, kui öelda, et ajame ussid suust ära.

  • Avatar
    Vasta Tuuliki 7. mai 2017 at 18:51

    Minu neljane laps peseb õnneks hästi hambaid. Tavaliselt lasen tal alguses ise pesta ja siis teen ise üle. Nüüd viimasel ajal ta, aga ei luba mul enam üle pesta, sest ta on juba suur tüdruk. Hambaharja üle oleks tal kindlasti hea meel 🙂

  • Avatar
    Vasta Kätlin 7. mai 2017 at 18:37

    Ooo mul õel ka vaja. Talle just sellised mängud meeldivad, ta parajalt suur selleks aga natuke väike ka veel ? plzzz

  • Avatar
    Vasta Anne 7. mai 2017 at 18:03

    Oleks hädasti tarvis, minu tütar ei soovi samuti hambaid pesta, peame ka tihti kinni hoidma teda. Ehk see aitaks 🙂 Jagasin postitust ka!

  • Avatar
    Vasta Egle P. 7. mai 2017 at 17:55

    Meile kuluks ka vist üks selline nutikas hambahari ära. Me kohe kahene ei taha ka üldse hambaid pesta. Suure hädaga saame vahepeal paar tiiru suus tehtud. Ostsime mingi suvalise elektrilise hambaharja. Esimesed korrad oli sellega põnev, lasi meil pesta ja pesi ise, aga edasi ei paku enam pinget. Selline nutividin, et telefonist saab kellegi teise hambapesu ka jälgida, võiks ehk rohkem huvi pakkuda. Nii et jagan ka facebokis uudist! 😛

  • Avatar
    Vasta E 7. mai 2017 at 17:55

    Väga hea meelega 😉 Tegin mõlemat ?

  • Avatar
    Vasta Anita Hohlov 7. mai 2017 at 17:44

    Minu väikevend (2a8k) peseb hambaid suurima hea meelega. Vahel on tal isegi vaja kolme hambaharja ja mitu korda pastat, sest see tegevus on mõnus pläkerdamine kraanikausi ääres ?? Sooviks väga oma vennale seda elektrilist harja, kuna omal on ka Sonicare ja väga rahul!
    Jagasin FBis ka.

  • Avatar
    Vasta Marika 7. mai 2017 at 17:44

    Enamasti laseb pesta, aga tihti tuleb ette, et ma pean mingit klouni mängima. Küll siis huvitavaid nägusid või hääli tegema, teinekord räägin, et nägin üht kolli suus, kes tuleks minema harjata. Üldiselt tuleb ikka vaeva näha, et kohustusliku 2 minutit ära kannataks 🙂

  • Avatar
    Vasta Boffin 7. mai 2017 at 17:35

    Need pruunid könthambad võivad olla pärilikud. Minu suguvõsa poisslastel kõikidel olnud see haigus, et piimaga nad hakkavad nagu ära söö oma, lähevad äärtest pruuniks ja lõpuks ongi rõvedad kondid.

    Selle vastu aitab ERITI hoolikas harjamine ja meil hambaarst soovitas juba praegu lapsele (2-aastane) elektriline sonicare osta.

    Muidu on meil hambapesu alati väga OK olnud. Noormees ise tuletab alati hommikuti ja õhtuti kõigile meelde, et nüüd hambaid pesema! Alguses peseb ise ja sööb hambapastat. Hiljem hakkab lihtsalt hoolikamalt hambad üle.

    🙂

    • Avatar
      Vasta Boffin 7. mai 2017 at 17:38

      Piimahambad*

    • Avatar
      Vasta Boffin 7. mai 2017 at 17:39

      Ma väga vihkan autocorrecti.
      ?

  • Avatar
    Vasta Hedi 7. mai 2017 at 17:24

    Meil oli alguses väga raske see hambapesu. Ta tahtis kogu aeg hambaharja närima hakata. Siis sai ma ise endale elektrilise hambaharja. See on talle põnev katsuda ja kuulata. Me teeme nüüd nii, et tema “peseb” põristades minu hambaid ja siis lubab mul enda hambaid ka pesta. Ma arvan, et talle meeldiks väga päris oma põrisev hambahari.

  • Avatar
    Vasta Pilleriin Viil 7. mai 2017 at 17:18

    Minu väike 6. aastane vend peseb peale seda kenasti hambaid, kui vanaisa näitas, kuidas tal hambad suust välja käivad, ” sest ta ei pestnud väiksena hambaid” 😀

  • Avatar
    Vasta Kairixxx 7. mai 2017 at 17:16

    Meil käib ka hambapesu ümber paras tsirkus. Laps on äsja 3 aastaseks saanud. Vahepeal kavaldasin nii, et küsisin, mis kõik hammaste pealt vaja ära pesta on? (ja siis hakkasime ükshaaval päevamenüüd ette võtma) Aga alati see nipp ei toimi.. Pesen ka siis suure sõjaga, pesemata ei jäta.
    Sonycare Kidsi prooviks küll!

  • Avatar
    Vasta K. 7. mai 2017 at 17:03

    Minu laste tädi on hambaarst ja meil on see hambapesu (ja hammaste hoolduse) programm ikka beebieast juba väga range kontrolli all olnud. Nii, kui esimesed hambad suhu tulid, kohe hakkasime neid harjama. Nad ise närisid ka hambapastaga kokku mäksitud harja ja tegid ilusti “aaaaaa” kui mina soovisin neid aidata.
    Meil on tädi näol ikka korralik hambaharjapolitsei tekkinud. Nii, kui kellelgi veidi karvasemaks hari muutub, ollakse uute harjade või manitsevate sõnadega kohal. Aga selles mõttes on mul vedanud, et kui hambaarst on lastel oma tädi, siis on need arstil käigud väga ladusalt läinud. Kui käisime ise arsti juures, siis alati võtsime lapsed ka kaasa, et neid korra arstitooli paigutada ja lasta selle situatsiooniga harjuda. On hästi mõjunud!
    Aga olenemata sellest, et oleme hoolsad olnud, on meil ikka mõned hambaaugud ka esinenud ja siis on alati see “failure mom” tunne.

  • Avatar
    Vasta Diana 7. mai 2017 at 16:46

    Mu 3,5-aastane peseb/laseb pesta juba mõnda aega heameelega hambaid, sest oleme talle fantaasiarohkeid hambausside lugusid rääkinud 🙂

  • Avatar
    Vasta P. 7. mai 2017 at 16:42

    2a4k on siis poisipõnn, hambaid meeldib väga pesta, kui hommikuti ise alustame seda hammaste protseduuri siis jookseb ta kohe kraanikausi juurde hambahari näpus ja hakkab hambapastat nõudma. ? Iga õhtu on kindel hammaste pesu kui ütlen, et nüüd on aeg hambaid pesta on ta kohe vannitoas ootel, aitan tal ise neid pesta kuna ta väga veel ei oska neid nühkida.

  • Avatar
    Vasta Hannak 7. mai 2017 at 16:18

    Väga suure entusiasmiga ei pesta just.. Selle väikese aja jooksul teatab mitu kotda, et KÕIK! Siis peab ikka meelitama, et sul on ju niiiiiii palju hambaid suus 😀 ja kui uni piinab, siis ei tule midagi välja. Minul on tegelikult sonicare olemas ja lapsele ostan laste otsikuid, aga oleks tore kui me saaks koos hambaid pesta 😉

  • Avatar
    Vasta M. 7. mai 2017 at 16:08

    Meil käis ka vahepeal kerge sõda selle harjamisega aga lepisime kokku, et laps peseb ise palju suudab ja siis peab emme alati “ülevaatama”. Hetkel toimib ? olen aga kuulnud, et elektriline hambahari on tõhusam seega osalen aga loosis! ?

  • Avatar
    Vasta Sirli 7. mai 2017 at 16:05

    1a6k hammaste pesu on paras ooper, hoian käsi kinni ja üritan kõik 16 hammast puhtaks saada.
    5a peseb ise ja hoolikalt, kuid õhtul peseme ise üle veel igaks juhuks.

  • Avatar
    Vasta Annaa 7. mai 2017 at 15:55

    Ma oma lastega olen ilmselt jätnud “maast madalast” selle harjutamata ning nüüd on keeruline. Iga kord peab rohkem kui korra ütlema, et mindaks pesema ja kui ei ütle, siis ise naljalt ei lähe. Elektriline hari ehk aitaks vanemal lihtsamalt hambapesuharjumust juurutada ning noorem järgiks eeskuju.

  • Avatar
    Vasta Merily N 7. mai 2017 at 15:51

    Minu poeg (2a.4k) laseb hambaid pesta nii 20 sekundit. Alumisi hambaid saab nii enam vähem harjata, kuid ülemisi talle ei meeldi kui puudutakse. Kasutan tavalist pehmet hambaharja ja natuke siis lastehambapastat peale.
    Küll proovisin nii, et tema peseb minu ja mina tema hambaid. Kuid sellega läheb siis nii, et hambahari mu väikese tubli peseja käes püüab pigem mu kurku pesta kui hambaid. Ja nii see siis lähebki, et lasen tal nö harjata oma hambaid umbes 5 sek ja siis võtan korraks harjamise üle, et “kontrollida=imekiirelt üle harjata”. Ei ole see hambapesu kerge.

  • Avatar
    Vasta Sirje 7. mai 2017 at 15:49

    Meil on nii, et mida ilusam hambahari on, seda suurem on tahtmine hambaid pesta. üldiselt on koolipäeval hammaste pesemine lihtne, aga nädalavahetustel tuleb ikka meelde tuletada seda tegevust

  • Avatar
    Vasta Karin 7. mai 2017 at 15:38

    Minu lapsel on väga kehvad hambad. Aastasena tõmbasime juba 8hammast välja,et ennetada seda,et jäävhambad tuleksid ilusad ja terved. Nüüd on esimesse klassi minek sügisel ja ootame elevusega uusi hambaid. Kuluks ära kindlasti hambahari,mis teeb oma tööd mitu korda tõhusamalt kui tavaline hambahari. Ma südamest loodan,et üks väike tüdruk kes on elanud siiamaani peaaegu ilma hammasteta saab tulevikus laialt naeratada ilma piinlikkust tundmata.

  • Avatar
    Vasta Kati 7. mai 2017 at 15:28

    Minu 3 aastane peseb päris ilusti hambaid, aga ainult õhtul. Meil on kasutuses liivakell ka – peseb nii kaua kuni liiv jookseb ja siis pesen mina ka veel üle, et ikka kõik kollid saaks pestud 🙂 olen mõelnud ka osta elektriline hambahari, aga samas need odavad tunduvad raha raiskamisena ainult. Võib olla selline peen aparaat meelitab hommikul ka hambaid pesema 🙂

  • Avatar
    Vasta Liisa 7. mai 2017 at 15:26

    Minu kohe kolmeseks saav poeg on väga hea hambapesija. Ma ei tea, kas see on õige aga ma olen talle varem rääkinud, et kui ta hambaid ei pese tulevad suhu ussid ja söövad ta hambad ära ning ta peab elu lõpuni mannaputru sööma 🙂 mis iseenesest polegi väga suur vale. Nüüd ta tahab juba pikka aega ise hambaid pesta. Ma isegi ei vaidle temaga kui ta vahest harva, enne ja pärast lõunaund nõuab hambapesu.

  • Avatar
    Vasta Kerli 7. mai 2017 at 15:20

    Väga hästi peseb 5a hambaid 🙂

  • Avatar
    Vasta Katrin 7. mai 2017 at 15:17

    Meil ka kommimaias ja ei taha pesta. 2a 9 kuud vana preili. Meil vahvad kalavitamiinid ostetud ja enne hommikul ei anna, kui hambad puhtad. See nyyd hommikune nipp et pesema saada teda. Õhtul punnib samamoodi vastu ja siis googeldan talle koledaid ja katkiseid hambaid ja kohe kisa, et emmmme pese hambad ära. EASY ?
    Meil tavaline philips printsessi hambahari, elektrooniline aga kui selle käima paneb siis myrin nii suur, et suhu ei julge kyll panna. Seda mudelit nyyd ei tea, aga proovida tasuks siiski, ehk tekib huvi ise harjama hakata, kuigi ise seda tehes olen praegu kindel vähemalt et saavad hambad puhtaks. Ja teine nipp on laste hambapasta. Golgateil laste oma, aga see ei sobi talle ja siis ei taha ka pesta, kui seda tuubi näeb. Soomes Muumi ja maasika Pepsodent, need kuum kaup meil ?

  • Avatar
    Vasta M 7. mai 2017 at 15:14

    Hambapesu on jah ikka üks selline asi mis enamustele väikelastele ei meeldi. Mina olen mõlemal lapsel väiksena nii peanud et võtan sülle (ise istun wc poti peal) ja siis nagu ühe käega hoian natuke kinni.alguses ikka tabeleb aga pärast ei viitsi enam. Minu jaoks on ülioluline see et ma ise pesen neil hambaid ,mitte nemad ise ( ise pesevad pärast või enne seda kui mina pesen nii et hambapesu on “selge”) aga see kui lastel ise lastakse pesta on sama mõttetu kui mitte pesta . Tagumised hambad on need kuhu koguneb kõige rohkem toitu nii et kui tagumisi korralikult igeme ja hamba kohalt ei pese siis sealt tulevadki augud . Ja minu õde kes on hambaarst ütles ka nii et paljud vanemad usuvad et kui magusat anda igapäev ( magusa alla ei kuulu ainult komm ja jäätis vaid ka siirupid ,mahlad ,krõbinad jne) anda siis see hambapesu on küll oluliseim faktor aga magusa kogus päevas teeb ikkagi organismis töö ära ja hambaauke vältida on raske . On ka neid kel kunagi auke ei tule ja hambakvaliteet on parem olememata hygieenist ja magusa kogusest aga mina paneks ikka vanematele südamele vaadata lapse magusa kogused üle .

  • Avatar
    Vasta Andea 7. mai 2017 at 15:14

    Minu poja hambapesu on samuti täiesti põrgu, jonnib, rabeleb ja jookseb minema. Üliharva saab korralikult hambad pestud. Olen mõelnud, et ehk elektrilisega oleks asi huvitavam.
    Fb jagatud.

  • Avatar
    Vasta Kerli 7. mai 2017 at 15:13

    Meil kodus 5 suud mis igaõhtul pesu vajavad. 3 last isa ja ema . Oi kuidas unistan ise ka et kõigil oleks need udupeened aparaadid. Usun et need aparaadid teeks õhtused pesud pisut lihtsamaks.

  • Avatar
    Vasta kati 7. mai 2017 at 14:57

    Meil ei lase ka laps hambaid pesta sellega on ka yks tants ja trall peseme tavalise hambaharjaga. Hoiab lihtsalt suud kinni ja kõik vahest ikka laseb ka aga see väga harva usun et äkki meid päästab ka see äpp.. loodame väga õnnele

  • Avatar
    Vasta Gerda 7. mai 2017 at 14:56

    Meie preili on 1a2k ja see hambapesu on tõesti õudus kuubis. Esimesed hambad tulid poole aastaselt ja selle aja sisse on jäänud kümneid kordi tagasilangusi. Kuna meil on täielik põrguline tegelane kodus, siis ilma mängulisuseta ei saa midagi teha, sest talle lihtsalt ei meeldi/sobi, see “PEAB” tegemine. Ma olen sõna otseses mõttes üleni higine kui hambapesu lõpetame. Ja kuna mul tõesti on suur hirm, et võivad augud tekkida, siis kogu see asi tekitab juba mulle endale suurt stressi. Ja muidugi ka talle, iga kord on ta ennast hääletuks kisanud lõpuks. Aasta lõpus tahaks temaga hambaarstil ära käia, seda ettevõtmist ootan ka hirmuga juba. See hambahari kindlasti lihtsustaks meie igapäevast võitlust. 🙂

    Jagan seda loosimist fb’s!

  • Avatar
    Vasta Sirili 7. mai 2017 at 14:55

    Meil käib see ka vist tujude järgi. Alguses lasi laps mul ilusti tema hambaid harjata ja alati lubasin pärast seda tal ka ise natuke pesta, mis võrdus muidugi hambaharja närimisega. Siis oli mingi periood kui minul enam üldse ei lasknud aidata ja tahtis ise pesta ja pärast seda oli mingi lühike aeg, kui ta ei tahtnud ise harjata ja ka mind ei lasknud ligi. Siis oli see tõesti tõsine tsirkus, sest pidin teda lihtsalt kinni hoidma ja siis sain kuidagi hambad pestud. Nüüd on õnneks juba pikemat aega kui lubab minul ilusti ära pesta ja mingit vastuvaidlemist pole. Laps saab suvel kolmeaastaseks. Selline korralik Sonicare hambahari kuluks kindlasti ära meile 🙂

    • Avatar
      Vasta Sirili 7. mai 2017 at 15:11

      Jagasin Facebookis ka
      ?

  • Avatar
    Vasta aka 7. mai 2017 at 14:51

    Meie plikad pesed suht ilusti hambaid…eriti kuna suurem õde ees pesi juba ilusti ?
    Aga mina sain ka omale selle ägeda elektrilise harja..oi kui kaua olen tahtnud, aga pole raatsinud. Mees halastas mu hammastele ja kinkiz mulle ? no ja preilid nûûd nii vainistuzes ja tahavad kaa omale. ?

  • Avatar
    Vasta Keidy 7. mai 2017 at 14:49

    Alates esimesest hambast kuni 2 eluaastani oli poiss väga tubli hammaste pesus, aga see viimane aasta on nüüd oioi kui raske. Kui ma igapäev uusi hambaharju ja -pastasid ostaksin, siis peseks ta rõõmuga ?? Olen ka mõelnud elektrilise harja peale, aga pole veel selle ostmiseni jõudnud. Aga äkki ikka peaks ??

  • Avatar
    Vasta Ehtel 7. mai 2017 at 14:37

    Meie noormees, (hetkel 3,5 a) ei tahtnud ka üldse hambaid pesta, minul ka ei lasknud, issi vahel sai kaubale. Vägisi tegema ei hakabnud. Asi muutus, kui hakkas käima lasteaias, kus kõik lapsed peale lõunasööki, enne magamaminekut hambaid pesevad. Nüüd on see tema loomulik päeva osa ja sõdima ei pea. Hambaarst kiitis puhtaid ja terveid hambaid. Hambapasta osas on valiv…auto pildiga pasta on ainus, millega pesema on nõus 😀

  • Avatar
    Vasta Karmen 7. mai 2017 at 14:33

    Poiss pesema tuleb ilusti, kuidas kunagi siis kas pusserdab ise või laseb aidata. Enamasti saab ilma suurema kisata peale tema enda pesu ka ise veel kiirelt hambad tal üle lasta.

  • Avatar
    Vasta Ellu 7. mai 2017 at 14:32

    Lapsele meeldib väga hambaid pesta, talle kuluks marjaks üks korralik hambahari ära. 🙂

  • Avatar
    Vasta Triin 7. mai 2017 at 14:32

    Väga suurt sõda selle pesuga pole, väga tahaks seda võita…

  • Avatar
    Vasta Heli 7. mai 2017 at 14:31

    Mul suurem laps on koguaeg hamabapesust vaimustuses, kunagi ei protesteerinud. Väiksem see-eest aga on vastupisi, vahepeal olin juba lootust kaotamas, sest surub suu kriipsuks ja mitte mingi valemiga ma seda harja sinna suhu ei saa, nüüd vaikselt laseb, aga tähelepanu peab olema kuskile mujale suunatud ( telefon, multikas või kraanikaussi sampooni valamine). Olen ka mõelnud elektrihambaharja soetamisele, kuid mõtteks see jäänud ongi.

  • Avatar
    Vasta ANGELIKA 7. mai 2017 at 14:27

    Mina hakkasin lapse hambaid harjama kui ta oli aastane.
    Praegu on ta 2 aastane ja peseb väga hea meelega hambaid peegli ees .
    Algul tahab ise pesta ja siis aitan mina tal pesta.

  • Avatar
    Vasta K. 7. mai 2017 at 14:27

    2a ei luba mul pesta. Peseb ise, a see ka nii, et korra hambahari suhu ja k6ik 🙁

  • Avatar
    Vasta Karin 7. mai 2017 at 14:25

    Minu kahene peseb meeleldi (kõike mis ette juhtub), aga muuhulgas ka hambaid. Kuna ostsin endale hiljuti Sonicare’i ja olen vaimustuses, siis usun, et laste oma ei saa mitte halvem olla.

  • Avatar
    Vasta Kerstin 7. mai 2017 at 14:16

    Meil oli ka suur sõda kuni mees leidis mingi app’i, kus sai koos erinevate loomadega hambaid pesta ja ka sellega neile söögiraha teenida. Enam seda suurt sõda ei ole. Küll aga hõõrub laps hambaid liiga tugevalt ja see ka hea ei ole. Olen mõelnud, et ehk elektriline hambahari lahendaks selle mure 🙂

  • Avatar
    Vasta Gerli S 7. mai 2017 at 14:14

    Üldjuhul ei taheta hambaharja nähagi, vahest proovib ise ja ülejäänud korrad hoian kinni ja pesen ise lapsel kikud puhtaks! Üsna suur kaklemine on sellega, kuigi alustasime 9k ja siis lapsele meeldis. 🙂

    Jagasin ka fbs.

  • Avatar
    Vasta Kiivi 7. mai 2017 at 14:11

    Meil on just pesamuna (kahepoolene) see, kes kõige meelsamini hambaid peseb. Sellist vinget äpiga hambaharja oleks väga vaja seitsmeaastasele, kellel on iga jumala kord enne hambapesu üks ving ja hala :D.

  • Avatar
    Vasta Anna-Liisa 7. mai 2017 at 14:09

    2-aastasel pojal pesen hambaid mina, sest tema peale nätsutamise ja pealiskaudse harjamise muud ei tee harjaga. Alguses ta ei lasknud üldse pesta, pesu käis maailma suurima kisaga, aga nüüd saab aru, et selle peab ära tegema. Uus tore hari kuluks muidugi ära. 🙂

  • Avatar
    Vasta L...M 7. mai 2017 at 14:09

    Oii,minu kaks poissi (5 a ja 3 a ) pesevad väga heameelega õhtul ja hommikul.Kõige toredam on see ,et ise lähevad või tuletavad meelde et peab pesema.Pesemine toimub nii kuidas peab ,pärast tahavad veel suuloputus vedeliku ka aga seda ma ei ole veel lastele ostnud. Elektriline oleks kindasti neile hea ja tore üllatus 😀 Kuigi kui alguses sai neile pakutud siis kartsid ,et peseb hambad suust üldse välja aga nüüd juba tahaksid.

  • Avatar
    Vasta K 7. mai 2017 at 14:06

    Minu kolmene tütar peseb oma hambaid üldjuhul meeleldi, aga tehnika vajab veel natuke lihvimist. See hambahari aitaks kindlasti õigele harjamisele kaasa.

  • Avatar
    Vasta Aimps 7. mai 2017 at 14:06

    Mul kaks poega. Väiksem peseb suure huviga aga suuremat tuleb kogu aeg tagant torkida. Ehk meeldiks talle see hambahari rohkem, kui ei siis saame panna uue otsiku ja anda pisemale ja miks mitte ei võiks mõlemad poisid seda hambaharja jagada?(ps. Tuleks otsikud ainult ära vahetada, et keegi ei arvaks, et mu lapsed ühe hambaharjaga oma hambaid pesevad 😀 )

    Tegin mõlemat 😉

  • Avatar
    Vasta Liina 7. mai 2017 at 14:04

    Ma ikka üritan oma põnnil ise hambaid pesta, aga see käib samuti suure rabelemise tähe all. Ise “peseb” ta oma hambaid nii, et võtab hambaharja ja pasta ning siis nätsutab seda niisama suus. Aga et hambaid ise hõõruks, seda ei ole 😀 (jagasin facebookis ka 😉 )

  • Avatar
    Vasta Keiti 7. mai 2017 at 14:02

    Hambapesu on kuidas kunagi, vahest õnnestub tülita, vahest kaksiratsi lapse peal aeledes? Elektriline oleks suureks abimeheks igaljuhul.

  • Avatar
    Vasta M 7. mai 2017 at 13:55

    Meil käib ka läbi suur surma hambapesu…kuigi ole teda juba imikust saadik harjutanud hambaharjaga…poiss 2aastat ja 9 kuud….iga ôhtu käib kauplemine, et peseks…vahel pean ähvardama, et politsei tuleb kui ei pese( vahepeal môjus, kuna lasteaias käis politsei neil kulas:):)) olen tôsiselt kaalunud kiirustmôôtva politsei ees kinni pidamist ja paluda, seletada ,et kui tähtis on hambapesu:):):) meile kukuks see hambahari väga väga ära:)

  • Avatar
    Vasta Kaili 7. mai 2017 at 13:52

    Minu kahene tüdruk peseb hea meelega hambaid. Ja tahab ise pesta nii oma 7 korda päevas 😀 Ainuke probleem on see, et ta pigem lutsutab selle hambapasta pealt ära ning siis närib hambaharja peale. Nii et üle nädala ostan talle uue hambaharja :/

  • Avatar
    Vasta Liina 7. mai 2017 at 13:48

    Minul endal on philips sonicare hambahari ja nõustun täiesti, et imeline hambahari.
    Veidi kooner olen olnud, et lapsele pole raatsinud osta. ?
    Õnneks teeb ta oma suu lahti kenasti ja laseb mul oma hambaid tavalise harjaga pesta.
    Ma oleks super õnnelik kui võidaks lapsele ka elektrilise hambaharja, ehk peseks ta sellega ise ja minu elu muutuks kergemaks ??

  • Avatar
    Vasta K 7. mai 2017 at 13:44

    Mu laps hakkab juba 10 saama, aga hambapesu on siiani selline läbi häda kui-just-väga-käsid tegevus. Olen proovinud ka elektrilisi ja värvilisi ja koos pesu jne. Aga nii vana juba, et võiks ise tulla rutiinist hambapesu peale, seda tal pole. Kui ma kõrval ei unda, siis jääb pesu vahele. See hari aitaks kindlasti kõvasti kaasa, sest telefon ja mängud on sellises vanuses väga popp värk ju 🙂

  • Avatar
    Vasta Gelena 7. mai 2017 at 13:43

    Hammaste pesu…. oehh…
    Kui meelde ei tuleta, siis ikka ei pese ka. Õhtune hammaste pesu on see kõige põnevam. Vahepeal korda tund aega järjest aga ikka hiilib pesemata hammastega magama. Ise on 9 aastane aga ikka tuleb meelde tuletada kuidas peab hambaid pesema. Meil on isegi need roosad tabletid. Sõna otseses mõttes on see hirmutamine, kui ütlen et kas pistame tableti suhu, et kontrollida. Tagumised hambad on loomulikult need, mis harja vist ei ole näinud. No ma ei tea. Enne pean maailmasõja ka edukalt maha kui suudan hambapesu harjumuseks teha talle.

  • Avatar
    Vasta Eliis 7. mai 2017 at 13:42

    Appi meil on seda vaja!!! Mu 4a siiamaani sôdib selle pesuga. See on tõsiselt närvesööv ettevõtmine. Ma ei salga isegi seda, et olen kohati loobunud, et peret sellest kisast säästa.
    Ühesõnaga see võit ehk motiveeriks last rohkem

  • Avatar
    Vasta Yutulind 7. mai 2017 at 13:42

    Meil oli ka alguses kinnihoidmist, aga tänaseks peseb ilusti 2xp algul ise ja siis issi kontrollib ehk peseb kõik üle. Laps marivanune. Magusat kommide näol väldime. Olgem ausad, pesu ei hoia ära auke, vaid menüü. Teil õnneks tulid hambad mingi pool aastat hiljem, aga pane vaim valmis, et kommid= augud. Need tulevad ja Kalev ei käi arstil, vaid sina. Üle maailma on hüppeliselt kasvanud laste hammaste narkoosis ravi.

  • Avatar
    Vasta Mari 7. mai 2017 at 13:42

    Oma kaheaastasega on hambapesu ka kohati paras võitlus. Käigus on tavaline hambahari. Mõni päev üritab ise pesta ja laseb mul üle teha, teine kord hoian ühe käega ta käsi ja pead kinni, et pestud saaks. PS! nutu ajal on see pesu imelihtne, sest suu pole kriipsuks pigistatud ? veidi aitas Maša video, kui teine liiga palju kommi sõi ja hambavalu sai.
    Elektriline hambahari tundub hea lahendusena. Jagan ka postitust!

  • Avatar
    Vasta Tiiu Kivimaa 7. mai 2017 at 13:41

    Meie 1a1k preili streigib ka hambapesule, kuid oleme juba algusest peale ikka üritanud kaks korda päevas hambaid pesta, et just nimelt seda harjumust tekitada. Tean, kui head need Sonicare hambaharjad on ja selline kuluks igal juhul pisikesele ära. jagatud ka FB’s.

  • Avatar
    Vasta Karita 7. mai 2017 at 13:40

    Meie majas õnneks pestakse hea meelega hambaid. Aga mäletan kui suuremad lapsed veel väiksed olid siis oli küll üks trall sellega. Praegu 3 ja 4 aastane on aga täitsa hammastepesu musternäidised mul kodus ?

  • Avatar
    Vasta Andrea 7. mai 2017 at 13:39

    Mu laste hambapesu on selline,et nad pm närivad oma harja nii kaua kuni pasta on pealt kadunud,paar nühkimist kah ja ongi kõik. Mõlema harjad näevad välja nagu peldikuhari sellest närimisest. Mul ei lase nad üldse neid pesta, sest ma tahan korralikult ja kaua nühkida ja noh, eks neil nats kõdi ka, kui ülemiste pesuks läheb. Aga ma olen hambapesuga täitsa hädas ja kakelnud nendega algusest peale. Tahaks ju,et poistel oleksid suurena ilusad,terved ja lumivalged hambad …ei tea,kas jääbki see unistuseks? Jagasin ka fb-s.

  • Avatar
    Vasta Jansa 7. mai 2017 at 13:39

    Meil oli mingi hetk ka täielik sõda selle hambapesuga. Võisin seletada, et kui hambaid ei pese on päris suur jama majas..aga no kasu polnud sellest ikka midagi.
    Aga nüüd on ta nagu aru saanud vist, et ma ei anna alla ja ei luba neid pesemata jätta. Muidugi ta katsetab peaaegu igakord kui mainin hambapesu, et äkki ma täna ikka ei käsi pesta ja õhtul nt jookseb juba ruttu voodisse ja räägib, et ta on nii väsinud ja jääb tuttu ära, pole aega hambaid pesta. Aga ei..ei lähe läbi.
    Õnneks päris jõuga pole kunagi pidanud pesema, aga kisa tehakse ikka vahel. ?
    Nii et kuluks igati selline vahva mänguga hambahari ära.
    Jagan kindlasti ka Facebookis. ?

  • Avatar
    Vasta Gerli 7. mai 2017 at 13:38

    Mu lapsel alles tulevad hambad, aga sellegipoolest sellist ägedat vidinat tahaks proovida! 🙂
    Jagasin fbs ka.

  • Avatar
    Vasta Kristina 7. mai 2017 at 13:37

    Kindlasti prooviks Sonicarega pesta. Meile mõjub kui emme või issi pesemise ajal midagi laulab. Enamasti nõutakse Niki lugu “Äike päike” 😀

  • Avatar
    Vasta Astrid 7. mai 2017 at 13:36

    Poja tunneb väga huvi hammaste pesemise vastu ja närib hoolega harja, ja üritab tsaka-tsaka liigutusi järele tehA 🙂

  • Avatar
    Vasta Mari 7. mai 2017 at 13:33

    Ohjumal-see hambahari oleks mu pojale ja mulle kui jumalaõnnistus KINDLASTI. Meil on iga hambapesu täielik õudusunenägu.. Ja hambad- oleme käinud hambaarstil kaks väikest auku parandamas juba.. Pojal ees hammaste väljatõmbamine, sellepärast, et haiglas ega kuskil ei vaadatud tal suhu ega midagi.. Oli nagu tavaline tita ikka.. Hambad tulid ja juba siis oli täielik põrgu, neis pesta. Ühel hetkel avastasin, et esihammaste värv muutunud ja sain lõpuks aru, et lapsel on KIDA! Vanasti seda kontrolliti kohe peale sündi ja naksati läbi- ja meie poisil läks nii kehvasti :/ Ja pesime ja tegime kõike aga hambad olid rikutud ikkagi 🙁 Nüüd ootab ees käik hambaarstile, et need koledad hambad eemaldada 🙁 Ma nii kardan 🙁 Aga usun, et kui sellise hambaharja saaks poeg omale- oleks see täiesti äge ja ta peseks kohe rõõmuga hambaid.. Ma olen siiani nii vihane enda peale, et ma ei suutnud piisavalt vara aru saada, et lapsel on kida 🙁 Aga ülejäänud hambaid tahaksin tal väga kaitsta aga tunnistan ausalt, et sellise hinnaga hambahari on minu eelarvesse kahjuks liiga kulukas 🙁
    Hoian pöidlaid ja loodan väga, et loosiõnn meile naerataks ja minu poja naeratus saaks imeilus! 🙂 Õnn on see, et tal ju alles titehambad ja vahetuvad aga koledad ruleb eest tõmmata, et jäävhambad samasuguseks ei läheks (kida on juba ammu eemaldatud aga hambaid päästa ei saanud 🙁 )
    Postitan nüüd kommentaari siia ja jagan ka seda postitust kohe 🙂

  • Avatar
    Vasta Kati 7. mai 2017 at 13:32

    Minu kutil oleneb ka päevast, mõni päev laseb ilusti pesta, mõni päev lubab ainult paar tõmmet teha. Kutt ise on 1 aasta ja 9 kuune ning ise veel pesta ei oska, kuigi natukene juba üritab ise ka ☺
    Jagasin ka facebookis ?

  • Avatar
    Vasta Mirjam 7. mai 2017 at 13:32

    Meie 2,5 a hambapesu toimub tihti samamoodi. Siiamaani olen suutnud oma jõududega hakkama saada, ühe käega hoian ümbert käsi kinni, teise käega üritan pesta ja kokkuvõttes kõigil tuju läinud ja kes teab kui puhtaks need hambad ka niimoodi üldse saavad.
    Aegajalt toimib ka vana hea päkapiku-jõuluvana-lihavõttejänese-sööbiku ja pisiku ja kesiganes kõik seal akna taga piiluvad-süsteem.
    Elektrilise peale olen ka mõelnud mitmeid kordi aga kui juba, siis juba koos äpiga…aga pole tõesti raatsinud.

  • Avatar
    Vasta Avokaado 7. mai 2017 at 13:30

    Hambapesu on täielik põrgu meie majas 😀 väga sooviksin võita seda hambaharja, jagasin fb-s ka 🙂

  • Avatar
    Vasta Pille 7. mai 2017 at 13:30

    Mallu, mida sa selle halva vanemdamise all silmas pead? Seda, kui aitad tavalise hambaharjaga lapsel hambaid pesta (st lased lapsel hoida ja ise liigutad)? Miks see halb on? Minuteada peab vanem hea seisma selle eest, et lapse hambad puhtaks saaksid, isegi kui see tähendab, et vanem ise pesebki tal neid. Niikaua on vanemlikku sekkumist vaja, kuni laps suudab ise piisavalt puhtaks pesta hambad. Eeldada, et iga 3-4-5 aastane nii suudab ja oskab, on mu meelest natuke palju.
    Loosis ei osale, saan tavalisega pestud.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. mai 2017 at 13:31

      Nagu see, et me röökivat ja rabelevat last väevõimuga kinni hoiame ja sunniviisiliselt peseme, tundub natsa … karm 😀 Aga no pole midagi teha vast jah.

      • Avatar
        Vasta Pille 7. mai 2017 at 13:43

        Aa, seda. No mis teha jah :/ Ta ise seda ei tea ega saa veel aru ,et palju kehvem emotsioon tekiks hambaarstil, kui hambad juba valutavad. Niiet mitmest halvast valikust on see “väevõimul pesemine” ikkagi parem. Mu meelest.

  • Avatar
    Vasta Inna 7. mai 2017 at 13:29

    talle väga Ei meeldi hambaid pesta ja selle ajal vahel Lihtsalt jää tukkastama.

  • Avatar
    Vasta Natalia 7. mai 2017 at 13:29

    Mina tahaksin seda hambaharja oma 2-aastasele lapsele võita. Tal kukkus esihambast killu välja juba siis kui veel 2 hammast suus oli. Katkise koha juures on kaaries peal ja päris jube näeb välja. Hambaarst ytles, et nemad seda ei paranda aga samas tundub, et see hammas teeb talle valu. (Ma tean, et see hambahari ei tee seda korda ga ylejäänud hammaste saatuse saaks päästa.) Hambaid peseme ka suure riiuga. See hambahari võiks temas isegi huvi tekitada hammaste pesemise vastu.

  • Avatar
    Vasta G 7. mai 2017 at 13:28

    Kuna meil poisil rauaaneemia ja igapäevane võetav rohi mõjub hammastele halvasti siis üritame pesta korralikult 2x päevas hambaid.
    Algul närib ise oma harja, üritab sellega veidi vahel ka pesta ja siis peseme ise üle.

    Olen ise ka näinud last kellel esihambad pruunid ja seee niii jube, et tahaks oksele hakata 😀

    • Avatar
      Vasta G 7. mai 2017 at 13:29

      Jagatud ka fbs ! 🙂

  • Avatar
    Vasta Mai-Liis 7. mai 2017 at 13:27

    Minu pisike alles alustamas hambapesuga. 3 olemas ja neljas-viies kiku lõikumas. Hetkel peseme näpuharjaga ☺

    jagasin ka facebookis !

  • Avatar
    Vasta Käta 7. mai 2017 at 13:27

    Nii vinged hambaharjad.
    Meil kipub ka see olema tohutu tüütus. Laps küll juba 6ne. Oleme proovinud liivakellaga ja lauldes ja igasuguseid imetrikke tehes. Önneks möistus on pead ka jonni vöi turtsuga ta vannituppa saame. Eks paras shokk oli muidugi hambaarstil käik, puurimine ja tuimestus ja löpuks saigi 3 auku korda.

    Seega meie majas oleks seda harja väga vaja 🙁

  • Avatar
    Vasta Liisi 7. mai 2017 at 13:27

    Varem enamasti oli suur jonn aga nüüd olen kavaluse appi võtnud lasen temal enda omi pesta ja siis saan mina tema hambaid vastu pesta, ja kui räägib, et ei taha pesta siis räägin talle, et sööbik ja pisik teevad hamba sisse maja ja siis hakkab väga valus ja hammas läheb mustaks jne siis ikka saab aru ja saame pestud, ta mul kolmene 🙂

    • Avatar
      Vasta Pille 7. mai 2017 at 13:41

      Meil ka sööbiku & pisiku jutt abiks.

  • Avatar
    Vasta LiinaK 7. mai 2017 at 13:26

    Mina olen oma 5-aastasele tütrele seda piilunud nüüd, kui tal oli esinene hambavalu ja mina ennast selles nii süüdi tundsin, kuna ju see ikka minu süü, kui ei ole lapsele korralikult hampesu selgeks teinud. Nii kurb oli vaadata teda seal hambaarsti toolis puur suus 🙁 . Õnneks oli neiu ise nii vapper ja pidas vastu. Jagan fb ka loosi ?.

  • Avatar
    Vasta Marilin 7. mai 2017 at 13:25

    Meil 4 last, kaks siis väiksemad. 3a tütar keeldub, aga kuidagi peab ju hakkama saama.
    Kõigepealt keerutab end ühtpidi vannis, siis teistpidi, seejärel hüppab ühtpidi ja teistpidi. Siis ei lõpeta ja mina pean hüüdma: “Sohk!” Siis teeb suu lahti ja saame harja suhu. Kui pesen, pean laulma “Väike lõoke olen ma…” laulu. Tema karjub sel ajal. Aga saame pestud 😀
    2a venna on õppinud, et hambapesu peab midagi halba olema. Nõuab ka seda sama laulu ja siis karjub õe järgi samuti. Kui läheb meelest, siis ma ei laula ja ta ei karju.

  • Avatar
    Vasta Marita K 7. mai 2017 at 13:24

    Meie 4,5 aastasel Carolinil on ka hambapesuga nii ja naa, pigem on see et hoitakse seda hambaharja käes või lutsutatakse niisama ning samaaegselt vaadatakse emmele-issile otsa, et palun aita 🙂 Seega sellist motiveerivat abi oleks küll vaja talle, et ta ikka ise neid hambaid peseks ja sellest huvituks. 🙂 Kindlasti jagan oma FB lehel ka sinu postitust 😉 Võita tahaks ju niiiii väga 🙂

  • Avatar
    Vasta Heleri J 7. mai 2017 at 13:22

    Meie saime apteegist sellised tabletid, mis kogu suu punaseks tegid. Siis oli tarvis kõikidest punastest kohtadest lahti saada ja laps ei jõudnud ära oodata, et hambaid pesema saaks. Kasutasime kuniks harjumus sisse jäi.

  • Avatar
    Vasta Triin 7. mai 2017 at 13:22

    Khm…mallu…Philips vast ikka, mitte Samsung ☺

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. mai 2017 at 13:29

      apppi 😀

      • Avatar
        Vasta Triin 7. mai 2017 at 13:49

        Juhtub ☺ meil see hari kodus ja mõtlesin, et kas Samsung on julmalt Philipsi patendi rotti pannud ?

  • Avatar
    Vasta Helina ja heili 7. mai 2017 at 13:21

    Meil on tavaliselt nii et mõlemad paneme pasta harja peale, siis heili vaatab kuidas mina pesen ja ise lutsutab harja. Siis istub ta mulle sülle ja peseme koos tema hambad ära. Ma küll räägin läbi hambapesu et hõõru hambaid nagu emme, ära lutsuta aga veel pole kohale jõudnud. Heili on varsti 3a. Jagasin ka fb postitust.

  • Avatar
    Vasta Ave 7. mai 2017 at 13:21

    Minu plikal oleneb samuti tujust, kuidas hambapesu läheb. Kord laseb rahulikult u2 min pesta, kord olen õnnelik, et saan harjaga üle tõmmata hambad. Just sai 2a. Sonicare laste hambaharja tahaks küll proovida.

  • Avatar
    Vasta Mari 7. mai 2017 at 13:21

    Pesime pikalt tütrel (6-ne) ise hambaid ja ka praegu aegajalt, sest tundub, et ta ise veel nii puhtaks ei saa. Oleks tore midagi uut proovida, seda enam, et kaks väiksemat ka pesu vajavad.

  • Avatar
    Vasta Marielle 7. mai 2017 at 13:21

    Minu 2-aastane tütar peseb hea meelega hambaid, aga 9-aastane on siuke laiskvorst, et teda peab vahel utsitama 😀 Endal on ka Sonicare ja olen väga rahul, niiet tahaks lastele ka 🙂

    • Avatar
      Vasta Marielle 7. mai 2017 at 13:22

      Jagasin ka facebookis ja loodan, et loosiõnn naeratab 🙂

  • Avatar
    Vasta Evelin 7. mai 2017 at 13:21

    APPPIII-see sõna käib meie hambapesemise iseloomustamiseks :-). Mul tüdrukud 3 ja 1,3 aastased. Vanemat hoian ùldjuhul “vägisi” kinni ja pesen, või siis närib ta ise hambaharja otsa, mis tema meelest võrdub hammaste pesemisega. 1,3 aastasel pesen näpuharjaga ja see lõpeb alati minu karjatusega, kui ta igajumalakord mind hammustab. Kokkuvõtteks on meie lapspere hambapesu minule kõige aeganõudvam ja ebameeldivam asi.

    Jagatud on kaa..

  • Avatar
    Vasta Karin 7. mai 2017 at 13:20

    No eks meiegi oleme kemplend selle hambapesuga. Õnneks on ikka suure hädaga hambaid pesnud. Nüüd ostsime vilkuva Trollide hambaharja mis vilgub siis minut aega, selle ajajooksul peab siis laps hambaid nühkima. Ja toimib ilusasti. Ja jagasin ka fb lehel loosimist. 🙂

  • Avatar
    Vasta Triin U 7. mai 2017 at 13:19

    Meil OLI ka see hambapesu paras tsirkus päevast päeva, kuni ma lõpuks googlist lagunenud hammaste pilte näitasin. Ütlesin, et lõpetan teie hammaste pesemise aga siis peate kogu ülejäänud elu selliste hammastega olema. No ja aitaski vist! Nüüdseks on poisid 5 ja 3 aastased ja pole üldjuhul mingit probleemi.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 7. mai 2017 at 13:18

    Hambapesu on nagu ikka, üks päev tahetakse 10x hambaid pesta, teinepäev üldse mitte 😀

  • Avatar
    Vasta o 7. mai 2017 at 13:18

    Kui ma ei eksi, siis laste puhul pole mustadel hammastel hambapesuga mingit erilist seost. Mu ema rääkis mulle, et kui mul esimesed hambad tulid, olid needki üleni mustad, pärast läksid alles valgeks. Aga ma pole sellesse teemasse eriti süvenenud.

  • Avatar
    Vasta Marta 7. mai 2017 at 13:16

    Minul on kodus kaks väikest tüdrukut 3a ja 5a. Olen ammu tahtnud neile elektrilist harja osta, kuid pole nagu raatsinud… :/ mõlemal on hambapesu harjumus ilusti sees ja sellega õnneks probleeme pole 🙂

  • Avatar
    Vasta Dagmar 7. mai 2017 at 13:14

    Minu laps peseb suhteliselt rahumeelselt oma hambaid, aga kui meelde ei tuleta seda tegevust, siis vabatahtlikult ta seda tegema ka ei lähe.

  • Avatar
    Vasta Elina 7. mai 2017 at 13:14

    Mul on küll neiu alles veidi alla aasta aga oma nelja hamba hakatist peseme me ilusti ja nii tore on ju siis emme sõrme hammustada 🙂 kasutame veel sõrme otsa käivat silikon harjakest 🙂