SÖÖK

6 viisi, kuidas kasutada toidujäänuseid

26. juuni 2017

Inimesed viskavad kohutavalt palju sööki ära. Mina ise kahjuks ka. Ikka on nii, et mingid asjad külmkapi tagaotsas on pahaks läinud ja mõnikord lähevad lausa kinnise pakina prügikasti. Leen just kirjutas oma blogis, et tegelikult enamuste toiduainete aeg päris nii kella pealt ei kuku, aga no näiteks liha või piimatooteid ma lihtsalt ei suuda kasutada peale õige kuupäeva möödumist. Ok, piima ehk veel järgmine päev, aga minu meelest haiseb liha värskenagi kuidagi nii räigelt, rääkimata veel mingi eilse kuupäevaga kana. Öäkkk. Ma olen kunagi toidumürgituse saanud, enam ei taha. Aga toitu ära visata on nadi küll. Ok, mingisuguseid asju saab Lottele anda, selle asemel, et ära visata. Oleks Milvi, siis sellele sai ikka TÄIEGA anda, aga tegelikult oleks kasulikum ju võimalikult palju asju ära kasutada.

Miks ma sellest räägin, on seetõttu, et mul on endiselt komme voodis netis surfata ja eile kargas mulle ette mingi video 10 nipiga, kuidas toitu säästa. Seda videot ma enam üles leida ei suuda, aga ma mõtlesin umbes peast teile need kirja panna, ehk keegi saab mõne idee ja tänu sellele raiskab teinekord natukene vähem.

Minul jääb väga tihti see väike maitsetaime pott, mis poest ostes alles jääb, kuskile aknalauale ja kuivab ära. Kõige mõttekam oleks see klaasi sisse tõsta ja natukene vett panna, sest siis püsib ta veel kenasti mõnda aega, aga kui sa oled ostnud lihtsalt pakis maitseaineid ja kõike vaja ei lähe, siis selle asemel, et need kuskile kuivama jätta, purusta need jääresti ja vala peale kvaliteetset oliiviõli. Neid kuubikuid on teinekord hea kasutada, kui midagi praed/kastet teed vms.

Pane grippkotti kõik taimsed koored/kestad/südamikud. Ala kartulikoored, seenevarred, paprikasüdamikud, sibulakoored. Ainult mustad ei tohi need olla (mullased). Kotti hoia sügavkülmas ja lisa sinna nii kaua kraami, kuni tunned, et nüüd on piisavalt saanud. Vala oma kraam potti, keev vesi peale ja lase sellel podiseda vähemalt pool tunnikest. Mida kauem podiseda lased, seda paksemaks see “puljong” keeb. Hiljem võid sellest teha lihtsalt supi, või panna paksemaks keenud kraam väikeste purkidega sügavkülma, et sellest kastet või puljongit teha.

Sama asja saab muuseas teha ka luudega. Et lood sügavkülma veel kaks kilekotti. Üks kalaliste ja teine liha jaoks. Kala omasse võid panna näiteks tervest lõhest üle jäänud pea, selgroo jne. Lisaks krevetikoored ja muud merelised vennad. Liha omasse kana/sealiha kondid. Talitad hiljem samamoodi ja keedad puljongiks.

Kuivanud saia pole mõtet ära visata. Enne kui see hallitama läheb, lõika sai kuubikuteks, viska mõneks ajaks ahju ja lase kuldseks. Neid krutoone saad grippkotis säilitada ja kasutada näiteks caesari salati, või sibulasupi serveerimisel. Oh pagan, nüüd tuli küll suur sibulasupi isu…

Mõnikord teen külalistele sellise juustuvagna ja kindel laks, et järgmisel päeval on mul mingi hunnik erinevaid juustusid alles. Mida nendega teha? Kõvemad juustud viskan ma tavaliselt sügavkülma. Neid on hiljem jumala hea pastade peale riivida! Pehmemate juustudega avastasin ägeda retsepti. Viskad juustud koos küüslaugu ja kikerhernestega blenderisse ja saad sellise mõnusa juustuse dipi! Kõige lihtsam on muidugi lihtsalt pastat teha ja sinna juustud ära kasutada, aga ega alati ei ole pasta isu.

Ära viska lillkapsa lehti ära! Sa võid need sinna puljongikotti panna, millest ma enne rääkisin, aga ma soovitan proovida sellist asja, et viska nad korraks ahju või prae kergelt soolaga ära. Üli mõnus ja krõbe näks, krõpsu aseaine täitsa! Proovida võid ka brokkoli lehti, need maitsevad samamoodi hästi.

Kenasti pestud kartulikoored maistesta kartulimaitseaine + küüslaugupulbriga, peale vala õli ja soola, sega ja pane ahju, kuni koored on kuldpruunid. Neid on mõttekas siis teha, kui sa koorid noaga paksemaid koori, spets koorjaga tulevad mul nii õhukesed, et nendest ei anna küll midagi teha.

Kuidas teie toidujäänuseid säilitate? Ära kasutate? Või viskate suvalt kõik minema, mis vanaks läheb ja üle jääb? Ma ütlen ausalt, et alati ei viitsiks küll leiutada, et kuidas mida sälitada ja kasutada, aga tegelikult võiks ju selle peale mõelda ja rohkem kokku hoida. Kõlab küll imalana, aga niiiii palju on maailmas inimesi, kellel pole midagi süüa, võiksime väärtustada seda, et meil on.

Loe ka neid postitusi!

40 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta * 27. juuni 2017 at 14:52

    Maitserohelise (enamasti tilli) hakin koju jõudes kohe ära ja panen minigrip kotti kõik, mida kohe ära ei kasuta. Palju lihtsam, kui kuubikutega jamada. Sama teen lihaga ja hakklihaga, mida turult rohkem ostan. Kohe portsudeks ja grippidega sügavkülma. Kergem sulatada, kui kott on lapikuks vajutatud ja see eelmisel õhtul sügavkülmast välja võtta. Lisaks ruumikokkuhoid.
    Puljongit (eriti just kanakontidest) olen ka vahel teinud nii, et korjan konte. Näritud kontidest ei tee – tundub kuidagi rõve. Aga kui toorelt kana ära kondistan, siis pole probleemi. Lõhest teen tavaliselt kohe puljongi valmis, siis korraga haisutamine, kui ahjukala teeme. Köögiviljajäänused rändavad prügisse.
    Saia ja nende kontsusid hoiame külmkapis ja lähevad kõik saiavormiks. Mees ja laps lausa ootavad millal jälle piisavalt koguneb, et saaks ära teha. Kusjuured ise teevad veel ka tihtipeale!

  • Avatar
    Vasta Kiivi 26. juuni 2017 at 21:45

    Meil on toidujäänuste jaoks 6 kaagutavat biokonteinerit. Täiesti super – ühest otsast lähevad jäätmed sisse, teisest otsast väljuvad imehead munad. Munakoored rändavad samuti ringiga tagasi “konteinerisse”. Väga öko värk :D. Soovitan proovida, kel vähegi võimalik!

  • Avatar
    Vasta Pille 26. juuni 2017 at 21:06

    Meie majas rändab küll väga vähe sööki prügikasti. Siinkohal ei pea ma muidugi neid kõiksugu koori ja taimseid jäänuseid söögiks. Biokonteiner täitub suht sama kiirelt kui pakendite omaja selle nurga alt vaadates olen ilmselt hirmus “toiduraiskaja”. Vahepeal juhtub, et mitme päeva tagune söök on halvaks läinud aga seda on üldjuhul siis juba vähe alles ka. Ja teinekord läheb mul mees leivakioskis hulluks, veab nii palju leiba koju, et reaalselt ei jaksa seda ära süüa ja on hallitama enne läinud. Puuviljad ka mõnikord kipuvad enne käest minema, kui nad päris otsa saavad. Seda mitte küll sellest, et keegi neid ei sööks, vaid lihtsalt kas liiga küpsed juba poes olnud või mõni muljuda saanud ja mädanema läinud vms. Liha jms meil nagunii ei söödagi, niiet jh.

  • Avatar
    Vasta Kadri 26. juuni 2017 at 19:47

    Hullult hea nipp on enne poodi minekut ka terve nädala menüü enam-vähem läbi mõelda ja siis igaks juhuks suvel veel nii umbes kahe õhtusöögi asjad ostmata jätta, sest niikuinii tuleb miskit ette – siis ei pea nii hullult ära viskama. Aga tegelt talvel panin endale nädalaks ajaks poeskäimisele veto peale, et olemasolevat kraami rohkem ära kasutaks (Siit saab lugeda, kuidas mul läks (http://kahvliga.ee/eksperiment-nadal-aega-toitu-ostmata/) Toidu raiskamine on lihtsalt kurb ja iga kord olen enda peale kohutavalt kuri, kui isegi kaks maasikat hallitama lasen 🙂
    Nüüd on muidugi kuivainete sahtel jälle üle ajamas. Kohe, kui turul enam nii palju ahvatlevat värsket kraami pole teen uue ringi 🙂

  • Avatar
    Vasta Johhi 26. juuni 2017 at 19:08

    Viskan ära ainult siis, kui midagi hallitama läheb (puu- ja juurviljad jms), mida juhtub tegelikult harva. Ostan vähe ja käin tihemini poes. Liha ei viska kunagi ära, jälgin kuupäevasid ja panen sügavkülma kui tean, et ei jõua ära tarbida. Loom on ikkagi elu andnud selle eest. Ja tõepoolest, paljudel pole võimalik täisväärtuslikult süüa, juba seepärast tekivad süümepiinad.

  • Avatar
    Vasta Anks 26. juuni 2017 at 15:57

    Teemaväline küsimus, aga mis on saanud MeluTV-st? Sinna pole juba ammu ühtegi uut saadet tulnud.. ?

    • Avatar
      Vasta Grete 26. juuni 2017 at 18:01

      Oleks kena teada tõesti…?

      • Avatar
        Vasta Janeli 26. juuni 2017 at 18:19

        Suvepuhkus pidi olema vist 😀

  • Avatar
    Vasta Kuki 26. juuni 2017 at 12:45

    Mitu korda selle mitme aasta jooksul Milvit olete vaatamas käinud?? 0?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. juuni 2017 at 12:46

      Null jah.

      • Avatar
        Vasta K. 26. juuni 2017 at 13:37

        Miks te teda vaatamas käinud pole?

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 26. juuni 2017 at 14:02

          Pole nagu sinnakanti asja olnud.

          • Avatar
            kuks 26. juuni 2017 at 18:41

            Nii kahju,aga samas oli nii etteaimatav ka. Miks ei võikski see “asi” e põhjus olla Milvi? Kes Mariga ju ka üles kasvas..kuidas sul niiiii suva on??

          • Mallukas
            Mallukas 26. juuni 2017 at 18:47

            Kle hakka mu psühholoogiks ja kohtu minuga kord nädalas, kui sind nii väga mu hingeelu ja üldse elu huvitab?

          • Avatar
            kuks 26. juuni 2017 at 19:05

            sind ennast võiks ka huvitada

          • Avatar
            Ene 27. juuni 2017 at 08:10

            Jutt käib küll toidu äraviskamisest, kuid tundub, et sina viskad lihtsalt oma loomi ära…

  • Avatar
    Vasta Heidi ;) 26. juuni 2017 at 12:12

    Mul pole rahagi et toitu osta mis siis halvaks lãheks.. ;(

  • Avatar
    Vasta Meyah 26. juuni 2017 at 11:57

    Mina korjan üksikud vinkud, vorsti viilakad mis järgi jäänud sügavkülma. Ühesõnaga kõik liha ülejäägid. Kui on sobivalt teen seljanka põhja. Teen suurema koguse ja panen väikeste kottidega sügavkülma. No on ikka hea?

  • Avatar
    Vasta MiMi 26. juuni 2017 at 11:11

    Mina vôtsin sellepärast kanad…ja hetkel viska ainult sibulakoori ära:) ülejäänud läheb kôik uuesti ringlusesse:) ja ostan ka teadlikult..ei varu palju kraami ette. Nädalaks on arvestatud 50 euri perele söögirahaks:)

    • Avatar
      Vasta Dilaila 26. juuni 2017 at 11:29

      Mina kogun ka sibulakoored (pealmised , kuldsed) kokku. Alustasin, kunagi talvel seda kogumist, et hää lihavõttel kasutaada, aga läks , kuis läks… 🙂 Ja nüüd kogun neid inerstsist edasi, sest leidsin käsitööringi juhendaja, kes tegeleb ise ja õpetab teisi, kuidas igasuguste taimede ja muu sellisega lõnga värvida !

      • Avatar
        Vasta Arvo 27. juuni 2017 at 21:29

        Seni kui mul olid kodus kasvatatud sibulad- Nüüd on nad otsas juba. Korjasin iga kord korralikud koored paberkotti. Valmistasin nendest väga tervislikku teed. On paljude haiguste vastu.Olen seganud ka kurmeeseguteeks-mida rohkem erinevaid -seda huvitavam

  • Avatar
    Vasta Mann 26. juuni 2017 at 10:52

    Seisma jäänud piimatooted panen küpsetistesse. Kohupiim, hapukoor koogi sisse, tavalisest piimast saab pannkooke.

    Ma vahel ostan lausa suurema karbi maitserohelist (till, sibul, petersell jm). Hakin peeneks, panen tavalise kilekoti sisse ja jäässe. Siis hakkan lusikaga võtma- salatid, supid, kastmed mis iganes. Nagu värske kraam oleks 🙂 Parem kui õliga jääkuubikurest, sest iga kord ei taha lisa õli (nt supi sisse) ja kilekotike ei võta nii palju ruumi kui pooltühjaks kasutatud rest :p

    • Avatar
      Vasta K 26. juuni 2017 at 13:40

      Sa võid need kuubikud sealt restist kilekotti valada. Kui nad juba külmunud on, ei pea enam restis edasi kükitama. 🙂

  • Avatar
    Vasta Mannakas 26. juuni 2017 at 10:49

    Mul on kodus puberteedi eas noormees,kes on just selles eas kus meeletult süüakse ( enamus noormehed oma kasvueeas sedasi teevad).
    Nii et ma ei tea mis asi on ülejäägid 😀
    Hea kui poest tulles saiapätsid kappi jõuavad.
    Ise olen suur juurikate fänn, neid hävitan mina.

    Mõnikord kohe kadedusega vaatan tuttavad, kes on mures mida jääkidega teha…

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. juuni 2017 at 10:53

      Sulle tuleb jäägid tuua 😀

      • Avatar
        Vasta Mannakas 26. juuni 2017 at 13:38

        Aga palun 🙂
        Võin tiinekat laenata, kes su kapi tühjaks hingab 😀

    • Avatar
      Vasta Rita 1. juuli 2017 at 22:03

      Ma tean täitsa millest jutt käib. Ma juba kardan kui mul poiss suureks kasvab, peab hakkama armee koguses sööki valmistama 😀

  • Avatar
    Vasta K. 26. juuni 2017 at 10:46

    Kõige parem nipp on ikkagi see, et ei tohiks korraga koju nii palju toitu osta, et see jõuab enne ära söömist pahaks minna. Kõigepealt tuleb vana toit ära süüa ja alles siis uuesti poodi minna 🙂 Mul pole küll kunagi külmkapp nii kaunilt pungil nagu filmides, aga vähemalt ei lähe peaaegu üldse toitu halvaks.

    Erinevate köögiviljade jääkidest saab teha näiteks imehead köögiviljakarrit- kui hautada neid pannil koos vürtside ja kookospiimaga. Karride puhul on see hea, et saab juurde lisada põhimõtteliselt kõike, mida ise tahad.

    Selline inglisekeelne leht on ka olemas, kuhu saab ära märkida kõik need asjad, mida sinu kapis leidub ja siis ta pakub välja erinevaid retsepte, mida ainult nendest komponentidest teha saab – minu meelest päris huvitav variant.
    http://myfridgefood.com/

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. juuni 2017 at 10:49

      Päris äge, vaatan kohe, mis me täna teha saaks selle kohaselt 😀

  • Avatar
    Vasta Pipsa 26. juuni 2017 at 10:25

    Mul on talupidajast sõbranna. Peab kitsi ja hobuseid ja lambaid ja metsaloomad käivad ka aegajalt külas. Ma viin oma kõõgiviljade ja puuviljade jäätmed talle. Kogun samuti sügavkülma ja kui külla minek siis võtan suurema portsuna kaasa. Loomad sorteeriva siis ise kellele mis maitseb. Ja mis koduloomadest järgi jääb saavad varesed ja kajakad endale. Talvel käivad metsanotsud toiduplatsi puhastamas. Minu meelest see koortest puljongi keetmine on aja raiskamine. Kui ma suppi teen siis panen sinna sisse juba need asjad mille maitset tahan. Miks ma.peaksneraldi keetma, kurnama ja siis uuesti koos toiduks sobivate komponentidega keetma.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. juuni 2017 at 10:48

      Mulle meenub ka, et kui väike olin, siis vanaema korjas kellelgi kanadele munakoori 😀

      • Avatar
        Vasta Elex86 26. juuni 2017 at 14:11

        Ma korjan ka munakoori. Siis, kui lapsed vanaemale maale külla lähevad, võtavad need kaasa ja mängivad kanalas kohvikut. ?

        • Avatar
          Vasta Rita 1. juuli 2017 at 22:05

          ?

  • Avatar
    Vasta Helina 26. juuni 2017 at 10:22

    Toidujäätmeid viskame üldiselt väga vähe ära, kuna elukaaslase maakodus on kassid ja koer, kellele siis neid söögiks anda. Kui midagi hakkab vanaks minema külmikus, siis paneme selle sügavkülma ja kui on paras ports kogunenud, siis viime maale loomadele söögiks! 🙂

  • Avatar
    Vasta väga väga naine 26. juuni 2017 at 10:15

    Ma ei viska väga midagi ära (kuigi seda aedviljapuljongit aedviljajääkidest ei hakka üritamagi teha – ma viskan minema nii vähe, et paprikasüdamete vmt hoidmine ei jõua mulle kohale kui vajalik töö, pealegi on siis vaja pärast kurnata ja krt – miks?), aga kuldsed kohad toidujääkide ärategemiseks on
    pannkoogid
    kuumad võileivad (eriti juustu saab sedasi üle küpsetada, aga kõva leivaga pole ka midagi paremat teha)
    singiga läbipraadimine (eilne tatar, makaronid, riis – kuigi riisist saab ka jumala head karrit =))

  • Avatar
    Vasta K 26. juuni 2017 at 10:00

    Kartul teeb buljobgi nn sogaseks.
    Teadmiseks neile kes tahavad selget buljobgit 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. juuni 2017 at 10:01

      Jah, seda küll. Häguseks teeb kartuli sees olev tärklis.

    • Avatar
      Vasta Kolm 26. juuni 2017 at 10:20

      Buljong?

      • Avatar
        Vasta K 26. juuni 2017 at 11:12

        puljong 🙂

    • Avatar
      Vasta K 26. juuni 2017 at 13:55

      Sorry, morry. Open pea 12 a eestist väljas elanud ning taani keeles on tõesti B’ga (rootsi, norra ka). Loodan andestust ?