KURB ON OLLA

kalli papa mälestuseks…

15. september 2017

Kes teab, siis Haapsalus on selline võimalus, et saad osta viieks aastaks nimelise pühendusega pingi (siin paari lausega seletatud). Kaks aastat tagasi otsustas minu ema papa mälestuseks ühe pingi tellida. Mõeldud-tehtud. Sellist lehte enam pole, aga kui tema tellis, siis oli netis selline interaktiivne kaart, kus said pingile peale klikkida ja ta endale ära tellida. Nõnda mu ema tegigi ja valis pingi promenaadi kõrvale, purskkaevu juurde. Ma siin googeldades leidsin, et just sinna, kuhu vanaisa pink sai, oli kõige suurem nõudlus ja juba järgmisel aastal pingi tellinud inimesed asukohta enam valida ei saanud. Need, kes olid valida saanud, nende pingid pidid siiski jääma, kuhu nad algsest tellitud olid. Sealhulgas siis ka papa pink.

Nende pinkidega on selline värk, et need tuuakse kuskil mais välja ja sügisel viiakse kuskile tagasi siseruumidesse, kus neid siis hooldatakse ja korrastatakse uueks aastaks. Väga kena. Eelmisel aastal läkski mu ema kevadel Haapsalusse, aga mida ei olnud, oli papa pink. Ta helistas linnavalitsusse ja uuris, kus see olla võiks, kui selgus, et papa pink oli kogemata viidud hoopis kuskile kooli ette. Lubati esmaspäeval esimese asjana viga parandada.

Paar nädalat hiljem sattus ema jälle sinna. Pinki polnud. Läks kaes kooli aeda, seal see papa pink oli. Ema helistas jälle linnavalitsusse ja uuris, et kas ta peab ise selle pingi õigesse kohta lohistama, või mida ta täpselt tegema peaks, et pink oleks seal, kuhu tema selle tellinud on. Üks põhjusest, miks mu ema üldse promenaadiäärse valis, oli see, et ka kaugemal elavad sugulased, kes Haapsalusse satuvad, saaksid põhjuse mere ääres käia ja papa pingil jalga puhata, aga no kus sa puhkad, kui pinki lihtsalt ei ole.

Vabandati ette taha, toodi üsna ruttu papa pink õigesse kohta ja saadeti vabanduseks mu emale koju hunnik jama, ala pastakaid ja tasse. No see selleks, vähemalt sai lahendatud.

Sel aastal läks mu ema taaskord maikuus Haapsalusse. Teiste pingid olid, papa pinki JÄLLE ei olnud. Jälle helistas mu ema sinna ja ütles, et tal on lausa piinlik, et mitu korda peab sellise jamaga tegelema. Miks ei võiks lihtsalt üks pink olla seal, kus ta olema peab? Ja kui eelmisel aastal oli KUSKILT võimalik papa pink leida, siis sel aastal ei olnud seda mitte kuskil. Mul emal sõbranna Haapsalus ja see käis otsimas, aga tulutult. Nõnda kirjutaski mu ema neile, et 12. august olen ma jälle Haapsalus ja tahan seda pinki õiges kohas näha. Saate aru, see pink oleks pidanud juba NELI KUUD väljas olema, aga ei olnud. Täitsa absurd.

Ühesõnaga ta siis läkski augusti jooksul sinna ja leidis pingi õigelt kohalt. Aga millisena? Noh, ju siis oli papa pinki kuskil üle värvitud, ilma, et oleks viitsitud seda plaati küljest ära võtta. Siis aga mõeldud, et ah, mis me seda ikka tassime, kruvime parem ainult selle plaadi kohaloleva pingi külge. Nii tehtigi. Samal ajal, kui teised pingid on ilusasti korrektselt värvitud, on papa pingi mälestusplaat värvine, kriimustatud ja takkatipuks pole keegi viitsinud isegi kruvisid lõpuni sisse kruvida.

Minu papa pink…Reaalselt selline mälestusmärgi rüvetamine on kurb. Vähe sellest, et poolest aastast, mis see pink peaks väljas olema, on see sel aastal umbes vaid kahel kuul. Lisaks on ikka tarvis sellest mingi porno teha. Jah, nendel tüüpidel on ju suva minu papast, kes oli Haapsalu suurim fänn ja tulihingeline Haapsalu ajaloo uurija. Pohhui, ei viitsi pingi värvimiseks plaatigi ära kruvida, suva ju….

EDIT: Haapsalu linnavalitsus on vähemalt kiire probleeme lahendama. Kohe tehti nimeplaat puhtaks ja pink korda. Asi seegi! Lisaks pikendati viieaastast pingilepingut tasuta veel kaheks aastaks. Tore kompensatsioon küll, aga noh, loodame, et teistel selliseid probleeme pinkidega ei ole ega tule. Saadeti pildid ka korda tehtud pingist, nii tore 🙂

Loe ka neid postitusi!

19 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Vasta kallis lõbu 12. aprill 2022 at 12:08

    […] Ei, ma ei hakka siin rääkima kütuse- või elektrihindadest, kuigi need on ka hirmkallid. Nimelt paneb mind imestama, et kui palju maksab ühe väikse metallsildikese näitamine Haapsalu linnas. Kes mu blogi kaua lugenud on…ah, ilmselt see ka ei mäleta 😁 Aga igatahes avastas mu ema kunagi miljon aastat tagasi, et Haapsalus saab tellida nimelise pingi ja seda ta ka minu papa mälestuseks tegi. Ilge kamm oli sellega, kirjutasin sellest siin. […]

  • Avatar
    Vasta Tyy 15. september 2017 at 21:46

    Tõesti kahju, et su Papa Pingiga on olnud pahandusi.
    Aga kas kuskilt on võimalik lugeda tema uurimusi või kogutut ?

  • Avatar
    Vasta Anna 15. september 2017 at 16:25

    Kahju, et nii läks, aga veel rohkem kahju on sellest, et asi tehti kiiresti korda alles siis, kui sina sellest oma blogis kirjutasid. Nad võiks selliste asjadega tegeleda sama kiirelt ka siis, kui “tavaline” inimene neid samast probleemist teavitab.

  • Avatar
    Vasta Annika 15. september 2017 at 16:22

    Tore et korda sai, aga nõme mekk jääb ikka ju asjale külge. Pole need ju niisama poosetamiseasjad, inimesed on tellinud need kellegi kalli mälestamiseks. Ja siis pead käima kontrollimas, kas ikka on tehtud see, mille eest on makstud…

  • Avatar
    Vasta Merilin 15. september 2017 at 14:14

    Olen Haapsalust pärit ja kui puhkamas seal olen käin igapäev promenaadil jalutamas. Kahju et teie pingiga nii lãinud on.
    Sellist jama pole ammu seal kuulnud.
    Aga teie mõte armas, aga linna poolt inetu tegu.

  • Avatar
    Vasta Liisi 15. september 2017 at 14:02

    Väga kurb, et nii tehti. Planeerime ka perega emale mälestuseks pink panna. Õnneks isa ja õde elavad ise Haapsalus, niiet saavad jälgida asja tihedamalt. Loodan väga, et su papa pink on edaspidi õigel ajal õiges kohas ning ka korrastatud.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. september 2017 at 14:04

      Linnavalitsuse väitel nad muutsid seda firmat, kes pinkidega tegelevad, et sellest see jama. Loodan, et saad oma emale toreda pingi 🙂 Mõte on ju iseenesest nii armas.

  • Avatar
    Vasta Maria 15. september 2017 at 14:00

    Mulle nii meeldivad su papa silmad. Ilmselt oli ta väga armas ja erakordselt kena inimene. Nii seest kui väljast.

    Kummaline, et pinkidega niimoodi tehakse. Ühel aastal võib see olla inimlik eksitus, teisel aastal on see juba sigadus ja sellest tulebki rääkida. Kas lepingus oli kirjas ka, et igal aastal peate ise vaatama, et see ka olemas oleks?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. september 2017 at 14:01

      No ei tuleks ju selle pealegi, et peaks iga aasta ise taga otsima…

  • Avatar
    Vasta Diana 15. september 2017 at 13:44

    🙁

  • Avatar
    Vasta Mariana 15. september 2017 at 13:39

    Ka meie tellisime eelmisel aastal kingiks pingi. Sel aastal pinki õigel kohal näinud polegi. Sai ka teavitatud ja lubati tegeleda. Aga tulutult. Kahjuks.

  • Avatar
    Vasta Jana 15. september 2017 at 12:38

    kas see kehtib ainult haapsalus või tead sa ehk kas seda tehakse ka mujal eestis? kui jaa siis kas on võimalik selle kohta uurida kuskilt? Ettetänades. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 15. september 2017 at 12:42

      kosel vist oli ka. googelda “mälestuspink”

  • Avatar
    Vasta Haldjapiiga 15. september 2017 at 12:38

    Ma ennem mobiilist lugesin ja tuli kohe üks teine lugu meelde. Kus 70 aastapäeva puhul olid kõik hauaplaadid rokased ja küsimusele mis toimub vastati – me uuel aastal küürime. Igal pool mujal üritatakse tavaliselt ikka igasugusteks ümmargusteks aastapäevadeks asjad läikima lüüa. Artikkel siin http://kultuur.elu.ee/ke517_Porkuni.htm
    Nüüd ma tulin siia ja vaatasin, et näe, Sinu papa oli 25 aasta mees ja võib-olla on asi selles aastas, et nüüd nõnda teid kiusatakse?

    • Avatar
      Vasta Luik Lahelt 15. september 2017 at 21:19

      Issand kas sa saad aru millist paanikat õhutad?? Inetu sama inetu nagu see, et makstud pinki polnud kohal.
      Vaata asja laiemalt. Poes kassapidaja saab ka rumalatelt kuulda sõimu, kes end välja elavad ega suuda mõista, et kassas ei mõtle keegi hindu suvalt välja. Sama on linnavalitsuses, kus töö ja teenimisvõimalus on antud heas usus X firmale üle. Arusaadav, et linnapea jt. ei käi ju ise neid pinke värvimas ega paigutamas. Nagu paljudel elualadel on pahategija peidus ja kurjustada saavad need kes on nö saadaval. Seda enam et probleem sai teatavaks ja asjaga on juba tegeletud. Tuleb ka mõista, et esimeste eksimustega kohe kedagi ka üles ei pooda, loodetakse ikka edaspidi on asi kontrolli all. Kuna pingi asupaiga linki enam pole siis võib arvata, et see asi ei töötanud ja tekitas probleeme. Võimalik et sama X ettevõtte suutmatuse tõttu. Aga uskuge mind Hps on üks väheseid paiku kus linn suhtleb oma elanikega. See on väikse linna eelis. Loomulikult ei välista see elus ikka ettetulevaid jamasi. Peaasi et on valmidus ja tahe asju muuta parandada. Malluka pahandamisest ja tunnetest saan aru aga sinu oma on õel.

  • Avatar
    Vasta Merlet 15. september 2017 at 10:56

    Elan Haapsalus ja mul on seda lugu väga piinlik lugeda. Kahju kohe, et nii tehtud.

  • Avatar
    Vasta Sandra 15. september 2017 at 10:42

    Mul tulid pisarad silma,kui loo lõppu jõudsin ja Su armsa papa pilti nägin.Oeh..mul ei ole au olnud su papat tunda,aga vaadates tema silmadesse,siis pole kahtlustki,et tegu oli kõige lahkema ja siirama mehega 🙂

  • Avatar
    Vasta Olga 15. september 2017 at 10:39

    Väga kurb ?
    Olles ise Haapsalu elanik, näen väikese viigi ääres pidevalt vette loobitud pinke.
    Meie “linna isadel” ei ole sest sooja ega külma. Nagu paljude muude probleemidega, mis siis väikelinnas vajaks lahendamist.

    • Avatar
      Vasta Luik Lahelt 15. september 2017 at 21:31

      Olga kui sa näed seda, miks arvad, et keegi linna isadest kohe peab neid seal igapäev valvama jne. Mina olen ka paari pingi piirkonnas ja kui näen miskit on valesti, nihutan ja koristan mööda minnes ära. Pole ju raske. Aga su valesti suunatud Jorin tekitab nördimust. Endast tuleb alustada , mitte oodata et las kuskil keegi teine korraldab. Ja kui sa pole suuteline siis hoia suu koomal. Mul on hea meel tunda meie linna noori, kes midagi nõudmata teevad korda omakodukoha ümbrust, bussipeatusi jne. Tänagi tuli poja ja küsis kus on kühvel ja hari. Küsisin mis juhtus. Ei midagi bussipeatuses on killud maas. Ma enam ammu ei imesta, see on normaalsuseks saanud.

      • Avatar
        Vasta Olga 16. september 2017 at 09:46

        Väga tore, kui teie pojakene on tubli ja töökas, kuid leian,et meie linna koristamine on küll viimane asi mida mina tegema pean. Panustan niigi, kui hoian oma hoovi ja aiataguse korras, et linna kodanikel oliks ilus jalutades vaadata,et miskigi on korrastatud ja hooldatud. Meie linna tänavad on alla igasugust arvestus, kas need peaks ka olema meie, linnaelanike mure? Hakkame neid lappima? Ei aitäh! Teile,aga edu.