LAPSED Lasteasjad Lende

riidest mähkmed, katse kaks/ reusable nappies

6. märts 2018

Ma sattusin siin ühel päeval mingi artikli peale, kus oli välja toodud, kui kaua lagunevad looduses ühekordsed mähkmed. Eks ma teadsin seda tegelikult ju enne ka ja see ei olnud mulle mingi väga suur uudis, aga nüüd üle lugedes tekkis selline tunne, et no… kammoon, miks ma midagi siis ei muuda?

Kui Mari oli vastsündinu, siis me kõva mitu kuud kasutasime riidest mähkmeid, aga esiteks ei olnud meil vastsündinu suuruses mähkmeid ja teiseks ei olnud ma isegi eriti teadlik, kuidas ja mida teha.

Väike Mari omal ajal Hipsikutes magamas. Ilmselgelt ei olnud ma toona just parim pildistaja 😀

Seega me andsime üsna kiiresti alla ja läksime edasi tavaliste mähkmetega, kuigi tõele au andes ei olnud see üldse keeruline, ega kohutavalt ebamugav. Olingi selle unustanud kuni see artikli lugemise hetk kätte tuli ja mina Lendele satsi mähkmeid tellisin.

Esiteks mõtlesin ma, et nagunii on Lende nii suur, et ehk on nendes riidest mähkmetes natukene märjem olla ja seetõttu oleks tal motivatsiooni ka potil käima hakata. Mitte, et mul sellega nüüd jube kiire oleks, aga väike algus ikka. Lisaks noh, kogu see mädanevad-tuhat-aastat värk ka.

Eestist oli neid mähkmeid kuidagi nii kallis tellida, seega sattusin lambist sellise väljamaise saidi peale nagu Fill-your-pants.com. Seal olid hinnad soodsamad kui Eesti lehtedel ja ausalt öeldes ka valik palju suurem ja kirevam. Minu pakk pandi teele 26 veebruar ja postkontorisse jõudis see teisel märtsil, seega päris kiiresti tuli kohale. Mis ma siis tellisin?

Mõtlesin, et kuued mähkmed oleks esialgu täitsa piisav, aga paraku tegin ma suure vea ja tellisin kogemata kahed mähkmed vastsündinutele mõeldud suuruses. Ma ei saa nüüd aru, kuidas ma selle vea tegin, sest seal on suurelt kirjas NEWBORN nappies, aga kae nalja, ma vist vaatasin ainult ilusat mustrit…Igatahes on mul nüüd vaid neljad Lende suuruses mähkmed.

Need sinise mustriga (LINK) tulid veel pisikese kotikese sees, selle poindiga, et kui beebiga väljas oled ja mähe mustaks saab, saab selle sinna lekkimiskindlasse kotti panna. Maksid umbes 12€.

Need kitsetekstega SIIT (LINK). Maksid 8.90€.

Teised neli tellisin siit (LINK) ja need maksid 7.78€ tükk. Mustreid on seal igasuguseid, tsekkige ise, keda huvitab. Need Alva Baby one size nappies ongi, nagu nimi ütleb, sellised, mis sobivad umbes igale suurusele. Roosad vasemad tegin ma nii väikseks kui sain, paremal pool asuvad on nii suured kui suureks minna saavad. Nagu näha, siis suurusevahe on kõvasti, aga päris vastsündinule soovitaks ma ikka neid, mis ma kogemata tellisin (ja mitte vaid selle pärast, et ma need maha parseldada tahan :D). Kohe peale vaadates on näha, et need mis on mõeldud newborn suurusele on tõesti imepisikesed ja just titale sobivad. Neid one size saab kindlasti ka kasutada, aga ma kardan, et need lekiksid rohkem ja oleksid pisikese beebi seljas robustsed.

Igatahes oli mu pakis lisaks mähkmetele ka sisupaber hinnaga 6.55€ (link), selle jaoks, et kui number 2 tuleb, siis oleks seda lihtne selle paberiga ära visata. Lisaks ekstra sisusid Little Lambilt hinnaga 7.84€ (LINK), mis on mega-mega pehmed! Palju pehmemad, kui need, mis nende Alvadega kaasa tulid. Samad nende vastsündinute mähkmesisu oli omakorda VEEL pehmem 😀

Kuna ma alles täna paki kätte sain, siis pole veel jõudnud pikemalt kasutada ja kommenteerida, aga ilusad ja pehmed on nad küll! Esimesed, lõvidega, ajasime Lendele juba jalga ja kuna ta siin hoolega vett joob, siis panin igaks juhuks kaks kihti. Need, mis Alvadega kaasas oli ja ühe LL’i oma ka. Lisaks siis paber.

Aga te ei kujuta ette, kui naljakas oli Lendest neid pilte teha, tal oli selline veiderdamise tuju, et tantsis mööda tuba ringi ja pildid said tõesti naljakad. Kes tõsiseks jääda suudab, siis teil pole hinge sees!

Nüüd jäi väike präänik siruli elutoapõrandale magama, seega on see ideaalne testimaks nende mähkmete lekkimiskindlust magamise ajal. Hea, et kaks sisu sisse sai!

Ma isegi praegu mõtlen, et peaks äkki juurdegi tellima, sain nimelt esimese pakiga kaasa uuele tellimusele 10% sooduka, nii et kui paar päeva pärast ikka veel selline tunne on, et riidest mähetega ära harjuda võib, siis tellin nii palju juurde, et saaks vähemalt 2 päeva rahus olla, mitte kogu aeg kuskil mähkmeid küürida. Õhtu lõpus võib ju ühe laari käsipesu programmi peale keerlema panna, aga neljast mähkmest jääb kahjuks terve päeva üle elamiseks väheks.

Aga kes neid vastsündinutele mõeldud mähkmeid katsetada tahaks, siis kirjutage mulle, ma hea meelega müün edasi ja ostan Lendele natukene midagi rohkem tema mõõdus 😀


The other day I stumbled on this article that highlighted how long disposable nappies decompose in nature. I knew this already and it wasn’t any kind of news, but reading this made me feel like… come on, why am not making a change?

When Mari was a newborn we used reusable diapers for a good couple of months, but firstly we didn’t have newborn size nappies and secondly I wasn’t aware of what I should do and how.

So we gave up pretty quickly and converted to regular disposable diapers, but to be honest there wasn’t anything too complicated, it was just inconvenient. I had forgotten all about it until I read that article and ordered some nappies for Lende.

Firstly I thought that maybe the reusable diapers stay a little more damp, so she would be motivated to start using the potty. Not that I am in a hurry, but hey – it’s a start. In addition, well, the whole decompose-for-a-thousand-years deal.

These nappies were quite expensive to order from Estonia, so I discovered this site called Fill-your-pants.com. They had better prices than any store in Estonia and honestly their selection is a lot bigger and better. The package was posted on February 26th and I received it on the 2nd of March, so it was quite quick. So what did I order?

I figured 6 nappies is more than enough for now, but I made a mistake and ordered two of them in a newborn size. I don’t understand how I could’ve made such a mistake, because they spell it out in big and bold saying NEWBORN nappies, but there you go, I was only staring at the pretty patterns.. anyway, I ended up with only 4 Lende sized nappies.

I got the other 4 from here (LINK) and they were 7.78€ per nappie. They have all kinds of patters, who’s interested check them out. These Alva Baby one size nappies truly fit any size. The pink ones on the left I made as small as I could, the ones on the right I set as big as they would go. As you can see there is quite a difference in size, but for newborns I would recommend the ones I ordered by mistake ( and not only because I want to get rid of mine :D). At first glance it was clear they are meant for newborns and are tiny and just right for a tiny baby. You could use the one size versions, but I am sure they would leak more and would be too bulky on a newborn.

Anyway, I also got an extra inner lining paper for 6.55€ (LINK) so when number 2 comes it would be easy to get rid of it with the lining. In addition some extra linings from Little Lamb for 7.84 € (LINK) which are super-super soft! A lot softer than the ones I got by default from Alva. But then again Alva’s newborn nappie liners were EVEN softer 😀

Since I just received the package today, we haven’t had time to use them enough to comment on them, but they are pretty and soft! We put Lende in the first ones, with lions on them and since she is drinking a lot of water, I put in 2 layers, just in case. The one that came with Alva’s and one LL’s. And the paper.

You have no idea how fun it was taking these pictures of Lende, she is in a silly mood and was dancing around the room so the pictures turned out very funny. If you don’t laugh at these, you have no soul!

And now this little rascal fell asleep on the living room floor, so we have the perfect opportunity to test the leakage while sleeping. Good thing I put in the extra paper lining for poop!

I am considering ordering more, because I got a -10% coupon with the purchase, so if in a few days I still feel like we could get used to the reusable nappies I will order more, so we could go for 2 days without having to clean nappies all the time. At the end of the day, you could put a load in on a delicate wash, but four nappies are not enough for the whole day.

But if you would like to give these newborn diapers a go, drop me a note and I would be happy to sell them to you and buy something more appropriate for Lende 😀

Loe ka neid postitusi!

26 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Vasta lapp püksi ja minek - Mallukas Mallukas % % 12. detsember 2018 at 16:08

    […] on üks post riidest mähkmetest, SIIN pakun välja 5 põhjust riidest mähkmete proovimiseks ja SIIN kirjutan ka sellest, kuidas ma neid Lendele essat korda […]

  • Avatar
    Vasta Kai 31. märts 2018 at 09:31

    Nüüd oled veidi aega testida saanud, kuidas tundub? Annad väikse tagasiseda! Mingi aja pärast endal kasutusele vaja võtta ja millegipärast olen viimasel ajal lugenud kõike riidest mähkmetest! Kuigi esimese lapsega ei tulnud mõttessegi millegipärast!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. märts 2018 at 10:03

      Ütleme nii, et juurde on vaja tellida! 😀

      • Avatar
        Vasta Kai 7. aprill 2018 at 10:24

        Kas sealt tellides postimaks ka lisandus ja kui palju? Pean kunagi vist ka tellima hakkama 🙂

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 7. aprill 2018 at 10:31

          Natukene oli jaa, aga ma ei mäleta ausalt enam 🙁

          • Avatar
            kai 18. juuni 2018 at 14:10

            Kas seda tellimust tehes sa juba ei võinud lapseootel olla? Ise teadmata veel 🙂 ja sellepärast need vastsündinu mähkmed…märke tuleb osata lugeda 😉
            Aga tegelikult plaanin sellelt lehelt ise kohe-kohe tellima hakata, aga olin unustanud selle aadressi ja mõtlesin et läbi sinu blogi leian selle üles! Tänud!
            Kas oled siiani nende mähkmetega rahul?

  • Avatar
    Vasta Tii 11. märts 2018 at 02:01

    Me riidest mähustasime päris kaua. Meil on terve spets riiul selle jaoks. Sellega on aga palju agasid. Esiteks, paljud ei tea, et käib sees kiht, mis hoiab last kuivana. Vanemal saab ära võtta, aga jee sa vahetad väga väikesel beebil absoluutselt IGAT pissi. Jama selles, et korralik kiht on 4-5€ TK, sest “odav” variant on fliis ehk läheb hauduma.

    Siin on probla mahus ja karedas vees. Meil on kare vesi. See tähendab, et peale mingit aega kasutamist sisu enam ei ima. Ainuke viis kuidas seda nö strippingut teha – tellida välismaalt kallid kapslid. Ja kes viitsib siis neid suuri kuure teha, kus kõike puhastad (sest kui kõike ei tee, siis kes enam arvet peab, milline on tehtud ja milline mitte). Teiseks see laps pissib nii palju, et ma ei jõua piisavalt kraami tal pükstesse panna. Kui lekib kuskilt, teda see ei mõjuta. Mul said üks hetk juba puhtad riided otsa, sest iga mähuvahetusega pidi ka märjad riided pessu panema. Siinkohal on algusest peale kõige hullem olnud eestimaine Hipsik – mitte midagi ei pea kinni.

    Ka nõme see, et mul pole piisavalt suuri riideid talle selga panna. Riidest mähud = suur perse ehk mitu nr-t suuremad riided, mis nii suured, et õlgade pealt juba alla vajuvad. Nu ei ole normaalne.

    Ja see kaka! Kui sul vetsus mingit seda spreid ei ole, siis olen sunnitud seda vannis tegema, dushshiga. Kes see viitsib seda vanni pärast pesta. Ja ta ju kakab VÄHEMALT 2-3 korda päevas hetkel. Jube, jube, jube. Väiksena oli see iga 4-5 päeva tagant, siis oli jummala norm.

    Ja suurused. Suht kõik need on kuni 15kg. Laps mahub veel ilusasti sellesse kategooriasse. Mähukatted aga mitte nii väga. St soonivad, kuigi jalga lähevad. Tuleb meil vist investeerida Bambino Mio-desse – meil on paar tk ja need on “lahjemad” ümber (meil on katted ja sisud eraldi).

    Meil plaanis uus fääänsi pesumasin-kuivati osta. Kui see kohal oli ennasthävitav mõte uuesti proovida. Vaadata kas saame uuesti jalga.

    Aga teile jõudu! Seda läheb tarvis!

  • Avatar
    Vasta Nea 10. märts 2018 at 11:58

    Kiidan riidest mähkmeid! Beebi saab peagi 7 kuud vanaks ja kasutan neid alates tema esimesest elukuust ☺

  • Avatar
    Vasta A. 9. märts 2018 at 10:01

    Mallu, aga kas sa menstruaal anumat ei ole mõelnud kasutama hakata? 🙂 Ma võin sulle kinnitada, et kui sa sellega ära harjud, ei tea sa parimat asja päevade jaoks. Lisaks keskkonnale hea + rahakotile kõva sääst.

  • Avatar
    Vasta AiriR 8. märts 2018 at 22:26

    Meil ka hunnik riidekaid, aga praegu neist paus, sest meie mees ei püsi paigal 😀 ja trukke võimatu kinni panna 😀

  • Avatar
    Vasta Janne 7. märts 2018 at 22:13

    Kui keegi soovib kunagi Eesti tootjate nö potitreeningu pükse osta, siis soovitan väga Nups.eu-d. Super head püksid. Ei pea eraldi mingit lisa kihti sinna panema ja on lihtne pesta.
    Üks paar maksab 15€ kanti, kuid selle sisu on väga nahasõbralik.
    Nups-ist saab tellida ka eritellimusena aluspükse kui mõnel lapsel juhtub olema näiteks probleem öise voodimärgamisega.

    • Avatar
      Vasta Lisbet 8. märts 2018 at 12:20

      Mina ostsin hiinast,nüüd ootan 😀

  • Avatar
    Vasta Svetlana 7. märts 2018 at 14:05

    Su Lende on neil piltidel täpselt selline nagu mõtleks juhhuuu emmmme, mul on nüüd nii ilusad mähkmed, et potil ma küll käima ei hakka 😀

  • Avatar
    Vasta Helena 7. märts 2018 at 13:26

    Kui oled juba mõnda aega kasutanud neid mähkmeid, siis võiksid kirjutada postituse oma muljetest 🙂 Kaalun ka üleminekut korduvkasutatavatele mähetele

  • Avatar
    Vasta Lisbet 7. märts 2018 at 12:53

    Ma oleks tulemustest huvitet,mulbsaab tirts ülehomme 1,2 aastat vanaks ja viimane kuu harjutame potilkäiku. Samas kasutame tavamähkmeid,mis maksavad ikka ogaralt palju,sest mu tirtsu nahk kannatab ainult huggiesi elite softe….

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. märts 2018 at 12:54

      no siiani on kõik hästi olnud! ööseks panime tavalised, sest kõik 4 lasti eile täis ja kuivasid öösel 😀

  • Avatar
    Vasta H 7. märts 2018 at 10:35

    Mina oleksin huvitatud nendest vastsündinud mähkmetest 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 7. märts 2018 at 11:21

      kirjuta mulle 🙂

  • Avatar
    Vasta Kadri 7. märts 2018 at 10:32

    Ma kasutasin soojematel kuudel riidest mähkmeid, teise ringi omasid ja mul on väga lai valik erinevaid (ca 40 tk), sain ebayst soodsa hinnaga (elan Inglismaal) Tõsi, pean kasutama seda wrapi teise ringi omadel, sest muidu lekib, aga see ei sega kuidagi. Lineriks on fliisist lapid, sest mulle need paberist ei meeldinud. Fliisi omad in kenasti pestavad ja väga head. Nüüd kevadel hakkan taas kasutama, kuna ka potitreening plaanis. Talvel lihtsalt kuivatamise pärast olen laisk. Aga alati pesen 60 kraadi juures. Soovitus on, et vähemalt korra nädalas peaks 60 pesema, muidu võib 40 olla. Samuti on soovitus, et riidest mähkmeid peab pesema non-bio pulbriga. Kuivatamise jaoks on mul ka süsteem loodud – IKEAst on ostetud kaks kaheksajalga pesulõksudega ja need on siis esikus dushikardinatorul rippumas, lae all on hea kuivatada, ei jää kellelegi ette ja õhk seal soojem ka. Hetkel kuivatan seal sokke ja aluspesu.

    • Avatar
      Vasta Tii 11. märts 2018 at 02:08

      Üldiselt on see saitidel kirjas, aga jh – ei tohi olla orgaaniline, ensüumideta, optiliste valgendajateta. Kindlasti ei tohi kasutada äädikat ja söögisoodat – hävitavad imemisvõime / kangast. Tuleb pesta tempil mis vastab juhendile. Mul on osa, mille max on 40 ja kõrgemal ei saa – tõmbub kokku.

      Muidu isegi fliisidega kasutatakse ühekordseid lainereid. Fliis on see “kuivana tundmise kiht”. Tavaline äravisatav lainer on aga suuremaks kakapüügiks. Lisaks ei tohi kreemiga kokku saada (kui pepsi määrid) mähud ja see tavaline lainer kaitseb seda selle eest.

  • Avatar
    Vasta Triin 6. märts 2018 at 20:52

    Ma avastasin hiljuti selle riidest mähkmete väga sõltuvustekitava maailma ja nüüd ootan kannatamatult, et saaks veel ühe portsu juurde tellida, et enam ei peaks iga päev pesema neid. Mida ma soovitan nende little lambi lisaimude koha pealt on, et pese need mitu-mitu korda läbi (mulle soovitati vähemalt kaks-kolm korda pesta enne esimest kasutust), sest bambus saavutab oma maksimaalse imavuse alles 8.-10. pesukorral. Ja kõige lekkekindlam variant, mida kannatab üldiselt ka öösiti kasutada, on fitted sisumähe, lisaimu (või kaks) ja peale eraldi mähkmekate (Motherease Airflow töötab meil nagu võlukunst). Minu lemmikpood on https://www.thenappylady.co.uk/. See omanik hea meelega nõustab ja jagab soovitusi (saab ära täita ka küsitluse, mille põhjal koostab individuaalse soovituse, mis peaks parim variant olema, ja selle küsitluse täitja saab ka 5% sooduskoodi, mida saab tulevikus iga ostu puhul kasutada) ning isegi lihtsalt tema tootevalikuga tutvudes on võimalik väga palju targemaks saada, sest lisaks sellele tavaliselt “reklaamtekstile” on ta kirja pannud ka oma arvamuse ja ka selle, millise kehakujuga lapsele see konkreetne mähe sobima peaks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 6. märts 2018 at 20:53

      ooo äge, hea teada, pesen siis läbi! millega sa neid pesed?

      • Avatar
        Vasta Triin 6. märts 2018 at 21:12

        Mina kasutan praegu mayer sensitive’i pesupulbrit (Nappy Lady soovitab just pulbrit kasutada, sest vedel vahend võib jääda mähkme sisse ja pikemas perspektiivis vähendada imavust). Mustad mähkmed lähevad “kuivalt” (vett ämbris pole) ämbrisse koti sisse (mul on sellised kotid: https://www.thenappylady.co.uk/nappy-buckets-waterproof-bags/laundry-mesh-bag.html) ja siis, kui on pesuaeg, läheb kott masinasse ja ise ei pea rohkem neid mähkmeid puutuma. Ja ideaalis võiks mähkmeid pesta 40/60 kraadi juures ja kõige pikema pesurežiimiga, mis masinal olemas on. Seda n-ö eelpesu enne mähkmete kasutamist võib teha ka 30-40 kraadi juures 🙂

    • Avatar
      Vasta Tii 11. märts 2018 at 02:09

      Ma ka kiidan seda poodi. Päris palju on sealt tellitud ja väga tore on lugeda. Sealt sain ka kõige paremad lukskuslainerid üldse, millega laps ei lähe hauduma.

  • Avatar
    Vasta Elsa 6. märts 2018 at 20:31

    Mina olen mõlema lapsega kasutanud marlisid. Esmalt võtsin ette sama põhimõttega mähkmed nagu sul, kuid minu jaoks oli see nii ajamahukas ja tüütu. Nüüd mul ongi hunnik marlisid ja villapüksid. Marli jalgevahele ja villapüksid peale ning tehtud. Imeline:)!

  • Avatar
    Vasta kodulehe valmistamine 6. märts 2018 at 20:17

    Väga huvitav blogi!