Uncategorized

autokool ja automaadiload

16. märts 2018

Ma ei tea, mitu korda ma olen mõelnud autokooli minna ja mitu korda olen ma ennast sinna isegi registreerinud, aga alustanud ma sellega veel ei olnud. Kogu aeg tuli midagi vahele ja no teate küll mind ja mu nullilähedast järjepidevust. Aga nüüd kirjutati mulle Autosõit OÜ’st, et kaua ma ikka munen ja et ma võiks ikka nende kampa astuda ja endale load ära teha. Nad ise vist nii kindlad enda heas autokoolis, et lausa garanteerisid, et ma lõpuks load saan. No eks näis. Kuna aga pakkumine oli tõesti ahvatlev ja nende poolt kingitusena täismäng – alates siis teooriast, kahekümnest sõidutunnist, libedakoolitusest ja pimedakoolituseni välja, tundus imelik säärasele pakkumisele ei öelda. Mis siis, et ma vannun, käsi südamel, et saame küll autota hakkama, aga ega load ei kohusta ju kohe autot ostma ja no ei tea, võib-olla pean lõpuks enda sõnu sööma ja sõidan ainult autoga ringi? Eks näis.

Grupp ise oli selline pisike ja teooriaõpetaja tundus ka hästi muhe mees. Ma ei oska öelda, kas teda saab sõiduõpetajaks ka valida, sest ma olen oma autokoolile mõeldud tervisetõendi ära kaotanud ja ei saa seetõttu veel enne arsti käest andmete saamist ennast sõidutundidesse regada, aga loodan küll, et saab teda ka. Tundus selline hea ja rahulik õpetaja. Kui ma kunagi käisin, siis esimene õpetaja oli mingi ühe jalaga hauas vanamees, kes “kogemata” kogu aeg kintsu näppis ja peale teda üks naisterahvas, kellega sõidutunnid olid tema asjaajamiste tegemine. Ala tõime ta lapse lasteaiast ja käisime sukapükse ostmas jne. Mõni ime, et ma kunagi sõitma ei õppinud, kui ma enamuse ajast kuskil parklas teda ootasin.

Mul “omal ajal” ei olnud autokoolil e-kooli ka. Nüüd on. Sealt saab näha, mis tunnis tehtud sai ja üldse on seal kõiksugune info olemas. Saad ennast sõidtundidesse regada ja teste teha jne. Tundub päris asjalik värk.

Meil oli eile peale esimest teooriatundi ka esimene tunnikontroll, kus oli viis küsimust. Igale küsimusele pidi vastama õigesti (võis olla ka mitu õiget vastust, ühe õige vastuse korral ei olnud ikkagi terve vastus õige). Ma sain neli punkti, aga ega keegi teine ka maksimumi ei saanud, seega võib enda esimese tunniga päris rahul olla.

Kuigi kui ma ausalt ütlen, siis lappasin neid liiklusteste ja liiklusseadustega täidetud raamatut ja mõtlesin, et see oleks ikka puhta IME, kui ma load saaksin. See kõik tundub mingi täielik tuumateadus ja ma ei kujuta ette, kuidas ma endale need miljon testi ja seadust pähe õppima peaksin?!

Tunnis ütlesin ka kohe ära, et mina isiklikult soovin teha automaadilube. Ei, mitte automaatrelva, vaid automaatkäigukastiga. Ma lihtsalt mäletan, et ma ei saanud selle paganama manuaaliga ÜLDSE hakkama ja kui on võimalus oma elu mugavamaks teha, siis mida ma rapsin endale neid manuaalilube teha, sest “muidupole päris load”. No kui ei ole siis ei ole, suva ju. Mul pole praegu ka ÜLDSE lube ja keegi pole veel siiani tänaval peksa andma tulnud, et ma niii mõttetu lubadeta vend olen. Loodan, et automaadilubadega läheb sama hästi. Ma muidugi esimene kord võin PROOVIDA manuaaliga ka, aga ma olen üsna kindel, et ma ei saa sellega hakkama ja lähen kohe, saba jalge vahel, automaadi peale tagasi.

Kuigi ma ei saa aru, mis häda on inimestel seda manuaali peale suruda, nagu oleks nende enda elu kuidagi kaalul.

“Aga kui on elu ja surma küsimus ja ainukene variant surev sõber metsast välja saada on manuaalkäigukastiga auto?!”

Imelikul kombel olen ma terve elu suutnud sellist laialt levinud probleemi kuidagi vältida, aga olgem ausad, kui mul sõber metsa sureks ja AINUKENE variant oleks sealt välja saada manuaalkäigukastiga autoga, siis ma istuks praegu ka sinna rooli ja saaks ta KUIDAGI haiglasse. Vaevalt, et ma sellises olukorras surija kätt silitaks ja ütleks: “Sorri, oleks mul vaid manuaali load, aga ei ole… Mine rahumeeli valgusesse sõbrake…”.

“Aga kui sulle tööl antakse manuaal ja kui sa sellega sõita ei oska siis ei saagi autot!”

No… arvestades, et ma ise enda tööandja olen, siis ma proovin siiski endale pigem MITTE manuaaliga autot anda.

Üldse tekib mul vahepeal tunne, et kõik, kellega ma räägin, tegelevad VÄHEMALT manuaalide müügiga, et nii hingest ja südamest seda promovad. Selles suhtes, et kas meil kõigil ei võiks teoorias olla selliseid lube ja selline auto, nagu ta tahab? Minu puhul on üldse mingisugused load ja üldse mingisugunegi auto juba edasiminek elus 😀

Kas kõikidel mu lugejatel on load? Kui jah, siis millised? 

Ps! Kui keegi arvas, et ma veel ei tea, siis kinnitan, et MA OLEN KURSIS, ET AUTOMAADILUBADEGA EI SAA MANUAALIGA SÕITA. MA EI SOOVIGI MANUAALIGA SÕITA. 😀 


I don’t even know how many times I have thought about going to driver’s school and how many times I have even registered myself to go, but I have not started yet. Something always got in the way and well you know me and my close to zero consistency. But now I got a letter from Autosõit OÜ, telling me to stop procrastinating, join their gang and get my license. They must be very confident about their good school, because they guaranteed I would get my license eventually. We shall see. Because the offer was truly tempting and they are giving me everything from theory lessons, twenty hours of driving, driving with slippery roads and driving in the dark training lessons, it seemed weird saying no to such offer. Doesn’t matter that I swear we can manage just fine without a car, but a license doesn’t obligate us to get a car right away and well, you never know, I might have to eat my words and will someday driving around in a car? We’ll see.

The group itself is small and the theory teacher seemed like a mellow guy. I don’t know if I can request him to be my driving instructor too, because I have lost the medical certificate necessary, so I can’t register myself to any driving lessons before I go to the doctor, but I hope I can get him. He seemed like a good and calm instructor. When I took some lessons some time ago, my first teacher was an age-old man who kept touching my thighs “by accident” and after him I had a women instructor, whose driving lessons were just running her errands. A ‘la we picked up her kid of daycare or went shopping for pantyhose. No wonder I didn’t learn to drive when I was waiting for her in a parking lot most of the time.

“Back in my day” Driver’s schools didn’t have an online school either. Now they do. You can see what the topics of a lesson were and it has all kinds of information. You can register for driving lessons, take tests etc. Seems legit.

After the first lesson yesterday we had to take a pop-quiz that had 5 questions. You had to get every question right (there could be more than 1 correct answer, and picking just one of the correct answers didn’t make the whole answer correct) I got 4 points, but no one got maximum points, so I consider the first lesson a success.

If I am completely honest, I was browsing through the tests and the book containing the traffic laws and it would be a MIRACLE if I actually got my license. It seems like complete rocket science and I have no idea how I could ever learn these million tests and laws?!

In the lesson I made it clear I wanted to have the license only for an automatic. No, not for an automatic weapon, an automatic transmission. I just remember I COULD NOT handle the manual gearbox and if there’s a way to make my life more convenient, why should I work harder for a manual license, because automatic “are not real licenses” . Well, if they are not, they are not, what do I care. Currently I have NO license and no one had beat me up for being a pointless licenseless dude. I hope it will be as good with the manual transmission license. Of course I can TRY a manual transmission in my first lesson, but I am almost certain I won’t be able to handle it and will turn back to automatic with my tale between my legs.

Although I don’t understand why people are so pushy with the manual license, like their lives depended on it.

“But if it’s a life or death situation and the only way to get your dying friend out of the woods would be to drive a manual transmission car?!”

It seems weird but I have managed to avoid this very widely spread problem in my life so far, but lets be honest, if my friend was dying in the woods and the ONLY way to get out would be to drive a stick, I would get behind the wheel even now and get them to a hospital SOMEHOW. I don’t think I would pet their head and say “Sorry, I wish I had a license to drive a manual gearbox, but I don’t… go into the light, poor friend…”

“What if you are given a company car that is a stick shift and if you don’t know how to drive it you don’t get a car at all?”

Seeing how I am my own employer, I will try NOT to give myself a car with a manual transmission.

I feel like everyone I talk to are AT LEAST a manual gearbox salesperson so they are promoting it with their heart and soul. I mean in theory couldn’t everyone just have the type of license and car they want? Any type of license and some kind of a car would already be a progress in my life 😀

Do all my readers have licenses? If so, what kind?

PS! If someone thought I don’t know then let me assure you I AM AWARE YOU CANNOT DRIVE A MANUAL TRANSMISSION CAR WITH AN AUTOMATIC GEARBOX LICENSE. I DON’T WISH TO DRIVE MANUAL. 😀

Loe ka neid postitusi!

245 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Getu 18. märts 2018 at 02:47

    Suurim pluss manuaali lubade juures on see, et kui tahad välismaal autot rentida, siis enamus juhtudel on manuaalkastika autosid pakkuda, automaati on vähe. Aga kui piisavalt ette bronnida või kui välismaal rent ei huvita, siis pole probleemi ka ju 🙂

  • Avatar
    Vasta Vahtraleht 17. märts 2018 at 21:14

    Väga tore ,see OÜ on väga hea kool .Minu jaoks parim 🙂 Kunagi sai ka manuaali õpitud ja päris kenasti auto liikus ,välja ei surnud .Selle tunnetuse saab kenasti kätte aga eelmise kooli õppemeetod ei sobinud mulle .See Odium oli (võib olla on seal asjad muutunud ,ma eriti ei usu )raha välja pressimise kool.Ei seletatud mulle asja nii nagu seda tehakse OÜ Autosõit . Odium oli ja võibolla on siiani jama kool.Kuna eluke läks niikaugele,et oli juba lube vaja.Autota enam ei saanud .Otsustasin minna OÜ Autosõit autokooli ja teha automaadile load. Super hea sõiduõpetaja Dmitri Timofejev ,aitas mind võiduka lõpuni .Olen talle väga tänulik ja nüüd plaan ka lõppaste ära teha.Automaadiga on nii hea ja mõnus sõita .Võin öelda,et kui automaatkäigukasti korralikult hooldada ,käib ta kaua .

  • Avatar
    Vasta J :) 17. märts 2018 at 20:43

    Tegin juhiload autoga, millel oli manuaalkäigukast , aga nüüd sõidan autoga, millel on automaatkäigukast 🙂 Lube olen omanud üle kolme aasta .

  • Avatar
    Vasta Mirjam N 17. märts 2018 at 17:49

    Ma olen vist nii mammut, et siis kui mina juhilube tegin keegi ei pakkunudki mingit automaadi varianti. Eks see on harjumise asi. Aga kui sa tunned, et see on sinu jaoks utoopia, siis vahet pole ju mis teised arvavad. Sa tead, et kui sa teed ära automaadi loed, oled sa niikuinii juba võitja, sest sa arvasid et sa ei sõida nagunii kunagi.

  • Avatar
    Vasta Elisabeth 17. märts 2018 at 15:33

    Hakkasin enne 17a lube tegema. Tegin kohe manuaali load, sest siis oli auto juba olemas. Aga isegi kui mul oleks autom. käigukastiga auto olnud, oleksin ikka manuaalid teinud. Eks see ole mugavuse asi.
    Nüüd mul autom. käigukastiga auto aga mulle hullult meeldis käike vahetada jne? niiet tulevikus tahan ikka manuaali tagasi. Automaadiga igav sōita, kuigi linnas kindlasti mugavam.

  • Avatar
    Vasta Kaja 17. märts 2018 at 14:58

    Minul on load aastast 1998 ja peale Seda pole päevagi manuaaliga sõitnud ja kui vaja metsast surev sõber ära tuua…. Siis küll jõnksutades linna saan ?

  • Avatar
    Vasta Kats 17. märts 2018 at 14:51

    Ma kunagi vandusin endale et ei hakka elusees manuaaliga sõitma. Isa lasi autoga sõita ja va raibe suri koguaeg välja mu käes ja käikude vahetus oli nii tüütu , aga kui autokooli läksin siis valisin ikkagi tavakoolituse-manuaaliga.
    Vahepeal sõitsin automaatkastiga ka, aga sõidumõnu sest ei olnud mulle absoluutselt. Mulle meeldib driftida ja automaadiga seda eriti teha ei saa. Samuti võtab automaatkastiga auto rohkem kütet, ja kui automaatkäigukast peaks pekki minema – no, see summa on sama suur kui mõnel kuupalk
    Ei ütle et manuaaliga ei oleks kulutusi- jah muidugi on aga isiklikult soovitaks õppida siiski sellega sõitma. Automaadiga sõita on lihtne ja mõnus, samas on ta mugavus millega võibki ära harjuda…
    Aga mina õnneks ei harjunud?

  • Avatar
    Vasta A 17. märts 2018 at 14:09

    Ma vist ainus loll, kes mõtles just, et väga lahe on sõidutundides seda manuaali harjutada ja proovida. Et hiljem võin ju sõita emma-kummaga nagunii. Et miks ma sellest käigukasti õpetusest siis loobuma peaks.

  • Avatar
    Vasta Mellu 17. märts 2018 at 09:50

    Nonii, Mallukas – Sina tee sellised load, nagu sa ise soovid ?
    Ma läksin 25selt autokooli.. Tartu Kiivi autokooli. Koos MEHEGA ? Läksin siis esimesse manuaali sõidutundi, tundus lahe ja olin selline kellel vist terve aeg nägu peeretas aga iga korraga läks õudsamaks… Ma ei saanud aru kuna tuleb vahetada. Siis juba sõidu õps mölises et ma juba 6 tundi teinud et peaksin teadma.. Ühesõnaga oli hullumaja.. Nutsin autos , nutsin koju minnes ja nutsin kodus ka. Kartsin ja oli suuur suur hirm. Ja mees ütles et saaksin automaatload ka ju teha. Ja läksin ja tegin need Automaat Load ! ♥️✌ ei kahetse. Niii hea on linnas juba sõita ? Ja 26selt sain load.. nüüd märtsi lõpus saab AAASTAA ! ?? aga mis naljakas… Sain ennem load kui meha.. Kuigi koos läksime ?

    nii et mina arvan:
    AUTOMAAT – kerge ja mugav sõita, linnas on väga väga hää.. MANUAALIGA siis ei tohi sõita ? (et see sul meelest ei läheks)
    MANUAAL – nupp keskel ja sikuta ? ja muidugi siis tohid AUTOMAADIGA ka sõita ?

  • Avatar
    Vasta Pille 17. märts 2018 at 09:18

    Mina teen ka hetkel autmaadiga. Mugavus maksab! Samas olen võtnud osa sõidutunde ka manuaaliga, no , et vajadusel oskaks. Eksami teen siiski 100% automaadiga. Kui peakski mingi olukord tekkima, et vaja manuaaliga sõita, siis sõidangi! Mis siis, et ei tohiks! Nagu teada siis ega seda ei kontrollitagi kummad load sul on.

  • Avatar
    Vasta Jj 17. märts 2018 at 08:58

    Tegin ka kunagi oü autosõidus load. Või noh seal õppisin sõitma jne.. 😀 ma arvan, et mul oli see sama teooriaõpetaja… ta tõesti super muhe.
    Endal on tavalised load, saaksin manuaaliga ka hakkama aga tüütum see. Automaat on mugav ja tänapäeval nii paljud sõidavad automaadiga, et vahel lausa paneb imestama, kui kellelgi manuaal on. 😀 Aga noh, ühele meeldib üks, teisele teine – see täiesti ok. Absurdne on tõesti see metsa jutt, ometi paljud sellele rõhuvad.. 😀

  • Avatar
    Vasta Triinu T 17. märts 2018 at 08:49

    Ma tegin 2a tagasi manuaali load. Manuaaliga sõitsin umbes 2a ja vahetasin auto automaadi vastu, kuna sõidan palju kesklinnas ja kaaslane tunneb end automaadis kindlamalt ja ei tee lolle liigutusi. Manuaal pole hullu midagi ja esimese 7 korda ongi rasked aga läheb lihtsamaks

  • Avatar
    Vasta Karu 17. märts 2018 at 07:13

    Minul on automaat käigukastiga auto load. Siiani pole olnud ka olukorda mil oleks vajadust manuaaliga sõita. Ühtegi sõpra pole kah metsas olnud ? nii et jahh, mina olen väga rahul. Enda elu tunduvalt lihtsam ?

  • Avatar
    Vasta Mujal 17. märts 2018 at 02:27

    Nendin lihtsalt fakti, et ma sain load 1995 ehk 22 aastat tagasi. Oskan vagagi hasti manuaaliga soita ja olen seda rendi- ja soprade autode peal teinud, AGA mul ei ole mitte kunagi olnud soovi omada sellise kaigukastiga autosid. Isegi maastur on mul automaadiga, ja ka voimsa mootoriga sedaanid olid seda. Ma ei nae mingit motet linnaliikluses kasitoolist mangida.
    Ja uuemad autod on nagunii CVT-kaigukastiga, veelgi mugavam.

  • Avatar
    Vasta Vesper 17. märts 2018 at 00:09

    Manuaal on töökindlam ja seetõttu on ka manuaali õppimine mõistlikum. Automaat on juba mugavus.

  • Avatar
    Vasta July 16. märts 2018 at 23:40

    Automaadi load on igati okei ju! Ise just tegin oü Autosõidus kooli läbi ja edasi ARKi Rakveres ja olen igati rahul. Kord on karm, õpsid muhedad ja sõitma õppisin! Tegin samuti automaadi load, sest autosõit on mugavus ja mille kuradi pärast ma pean kuskil ristmikul nikerdama nende käikudega? Tänan ei. Sain ka taolise kriitika osaliseks, et a la-kellegil sõbral väga vaja sõita ja sina ei saa, sina paha ja sõber sureb ära-mida iganes tead 😀 ma teen endale lube ja mul täiesti savi mida keegi arvab. Taaskord-autosõit on mugavus. Respekt neile, kes viitsivad mässata manuaaliga, aga mina olen liiga mugav. Aga Sulle jõudu!!! Ju kän tuuit!!!

  • Avatar
    Vasta H 16. märts 2018 at 22:36

    Ega nende testidega on ka nii, et kui tunnis kuulad ja seda testi töövihikut lõpuks lahendama hakkad, siis poole vihiku pealt hakkad juba ära tabama neid konkse ja loogikat. Vähemalt endal oli nii. Pole rasket miskit 😉

  • Avatar
    Vasta Nipu 16. märts 2018 at 22:26

    Huh,

    Ei taha midagi halvasti öelda, aga hirmus hakkab siin neid kommentaare lugedes. Ja mõneti selgitab ka miks liikluses aegajalt on nii jabur kaos, ilma ühegi nähtava põhjuseta, nagu seal parasjagu on.
    Auto juhtimine ei ole inimõigus vaid privileeg.
    Ja olla veel uhke selle üle, et ollakse saamatu, on eriti arusaamatu.
    Kehtib mõlema soo pihta.

    • Avatar
      Vasta Diana 17. märts 2018 at 10:42

      Täpselt minu mõtted! Põhimõtteliselt igapäevaselt Tallinnas sõites on vähemalt kord päevas selline tunne, et mõni on load saanud vist a la 25. ARKi eksamil. Osad tuttavad on mulle öelnud, et ära ole kuri, äkki nad on ainult täna Tallinna sõitnud sest on vaja asju ajada, pole harjunud suure liiklusega jne. Ma ei tea, pargiks auto linnaäärde ära ja sõidaks bussiga siis edasi ?

    • Avatar
      Vasta Mammu 17. märts 2018 at 15:46

      Millega sa nüüd seda “saamatu olemist liikluses” võrdled? Sellega et mõned ei soovi ega oska manuaaliga sõita ja siina automaadiga sõites on nad ka sinu arvates saamatud? 😀
      Ma tegin pärnus load ja minu jaoks oli ka Tallinna liiklus suht ulme, aga vähese ajaga harjub kõigega. See nüüd ei tähenda et ma roolis nii saamatu oleks 😀 Ma ropendan ka roolis vahest teiste inimeste saamatuste või valede manöövrite peale, aga samas juhtub ju endalgi vahest. Ei ole vaja olla õel 🙂

  • Avatar
    Vasta k 16. märts 2018 at 22:21

    minu sõiduõpetaja sõnul võetakse varsti eestis vastu seadus, kus lubadele enam ei märgita, kas sul on automaadi või manuaali load, st. suurt vahet ei ole. teed oma automaadi ära ja kui kunagi sõit ja liiklus selge, võid istuda mõne sõbra manuaali ja seal ka sõidu ära õppida.

  • Avatar
    Vasta Mannakas 16. märts 2018 at 21:51

    See on nii naljakas kuidas sa pikalt ja laialt seletad miks sa teed automaadiload ja et tead, et manuaaliga sõita ei saa ja siis tuleb keegi rääkima, et kle kas sa ikka tead, et sa ei saa manuaaliga sõita???

    Mul on omal tuttavaid, kes on ka ainult automaadiload teinud ja kavatsen ka ise ainult need teha.
    Proovisin manuaaliga ja ainus mis ma sellest sain oli paiste nutetud silmad.

  • Avatar
    Vasta Xc 16. märts 2018 at 21:17

    Mul on juba 14 aastat manuaali load aga viimased 11 aastat sõidan automaadiga. Niipalju mugsvsm linnavahel. Seega oleks vöinud vabalt ka automaadi load teha 🙂

  • Avatar
    Vasta Yay-yay 16. märts 2018 at 21:10

    Kui joppab, siis saan järgmisel nädalal load kätte – hetkel viimased sõidud Autosõidus ja olen oma õpetaja valikuga nii-iii rahul! Suurepärane kogemus kogu see autokool ning tunnen, et hakkan lausa igatsema seda aega. 🙂

  • Avatar
    Vasta Zil 16. märts 2018 at 21:10

    Mina tegin ka automaadiload, peres on kõik automaatkastiga autod. Ma ei hakka iial manuaaliga sõitma ja ma olen rohkem, kui rahul oma otsusega. Ütlesin sõiduõpetajale kunagi, et saan ju alati manuaaliga ka eksami anda, millele ta vastas, aga milleks? Üldse ei tunne end kehvemini, sõidan juba üle poole aasta ringi ja elu ei saaks ilusam olla. Pealegi tegin ma need load enda jaoks, mitte selle jaoks et äkki keegi kaanib end kuskil täis ja vajab kainet rooli. Edu õpingutes ja usu mind, elu saab hoopis kenamad värvid, kui loas rahakoti vahel lõpuks olemas 🙂

  • Avatar
    Vasta Kirss 16. märts 2018 at 20:49

    mul olemas ka rekkaload, samuti tõstukite. ? (sai tehtud kui olin 26) B kati sain 19 aastaselt.

  • Avatar
    Vasta Elina 16. märts 2018 at 20:46

    Käisin samas autokoolis ja load sain kätte poole aastaga, ilmselt oleks isegi kiiremini saanud kui oleks olnud rohkem ressursse. Mart Udusaar(või oli Udusalu) on väga väga hea õpetaja, alustab tavaliselt Linnu tee Rimi eest sõite. Ise elan bussijaama juures (Tallinnast ikka räägin) aga kuna ta oli nii hea õpetaja minu jaoks olin nõus bussiga sinna tiksuma.

  • Avatar
    Vasta ML 16. märts 2018 at 19:59

    Minul on tavalised load, Kuressaares ei saanudki (vb ei saa tänase päevani) tol hetkel automaadilube teha. Aga sõitma hakkasin kohe kui load käes automaadiga ja sõidan siiani ja manuaali rooli ka pekstes ei roniks ? no tglt korra ikka ronisin, kui 2 aastat täis sai ja Pärnusse Aide autokooli lõppastme koolitusele läksin ja mul polnudki muud võimalust. Libedasõidu osa pidi nii või teisiti manuaaliga tegema. Ja kuigi polnud 2a pärast sõidueksamit enam manuaaliga sõitnud, siis ikka sain hakkama kuigi oli esialgu ikka hirm nahas. Ma igaks juhuks teeks ikka tavalised load kui uuesti peaks tegema.

  • Avatar
    Vasta Lil 16. märts 2018 at 19:09

    Alustasin lubade tegemist manuaaliga (nagu kõik “ajudega inimesed”), pusisin ja pusisin ja no kuidagi ei saanud seda siduritunnetust ja käiguvahetust omaseks. Boonusena andis sõiduõpetaja mõista, et olen erakordselt andetu ning minu lubade saamine võtab väga palju aega (kui pole mitte ilmvõimatu) Samal ajal sõitsin harjutamise mõttes ka sõbra automaatkäigukastiga autoga-ja no mitte ühtegi probleemi ei olnud. Seega otsustasin autokooli vahetada ning automaadiload teha. Autokoolist pabereid välja võttes sain ka sealt päris mõnusa suhtumise osaliseks, et “autosõit on pask, enamasti tullakse sealt ikkagi meile” ja “automaadilubade tegemine on idiootidele.” No ei pannud mind see kuidagi ümber mõtlema.

    Lõpetasin oma algastmekoolituse ja lõppastme Autosõidus ja olen siiani väga rahul. Dimitri suutis mu “olen lammas ja ei oska nagunii sõita” paanika kenasti maha võtta ja oli minu jaoks ilmselt just õige õpetaja. Ei patroniseerinud ega alandanud ja lubas vahel mõõdukalt kiirust ületada :D. E- õppe loengute süsteem töötas mu jaoks isegi parem kui tavaklassi oma- kuna selleks, et järgmist loengut kuulata peavad testid õigesti lahendatud olema, siis väga viilida ei saanud ja tuli süveneda. Peas on küll tänu sellele siiani igasugust pahna (näiteks mitme meetri kaugusel veekogust tohib autot pesta), aga nohh…pole hullu. ARKis tegin load esimese korraga ära ja siiani sõidan igapäevaselt.Saaksin ilmselt ka manuaaliga hakkama, kuid ei näe sellel erilist mõtet, rekkajuhiks kardetavasti nagunii ei lähe.

  • Avatar
    Vasta Anne 16. märts 2018 at 18:52

    Mina õppisin Pärnus samas autokoolis,st Autosõit OÜ.Kiidan väga sõiduõpetajaid! Jäänud veel ARK-i sõidueksam,kord põrusin,aga noh mis halvasti see uuesti! Mallukas edu ja edukat läbimist!

  • Avatar
    Vasta Liis 16. märts 2018 at 18:51

    Sa oled lihtsalt nii teistsugune inimene, et sul kohe oleks imelik manuaal aka normaal lube teha ?

  • Avatar
    Vasta aa123 16. märts 2018 at 18:11

    Need, kes manuaali lubasid kiidavad taevani… nad pole vist pidanud igapäevaselt vana manuaal romuga talvel libedage tartu mnt
    sôiduteel (vana zelluloosi tehase kôrval) nôka-nôka ummikus sõitma edasi 1 m, tagasi 0,5 m. Kohutav: libe, jàrsk, ummik ja manuaal. Jah, harjub. Aga milleks kulutada enda kalleid närve.
    Kunagi sai load tehtud Odium autokoolis Tallinnas. Esimesel õpetajal oli vist koguaeg paha tuju, teisega õpetajaga sõitsimine mööda linna tema asjatoimetuste järgi, aga kolmas siis lõpuks juhendas ka ja oli lihtsalt tore. Ikka 2 sõidutundi korraga ja siis palju palju sõidutunde hiljem oligi aeg ARKi minna. Tehtud. Nüüd kahe lapsega tànan kõige kõrgemat, et load ikka tegin. Vaja ju sõita: kodu-lasteaed-töö-lasteaed-kodu.

  • Avatar
    Vasta Liise 16. märts 2018 at 18:00

    Ma tean vägagi hästi, et mõnel tuleb autosõiduoskus loomulikumalt ja kiiremini välja kui teistel, aga lugenud siit, kui palju lubade saamiseks vaeva on nähtud (aastaid autokoolis ja mitmeid korduseksameid) …. tublid tüdrukud!

    Olen Mallukaga samas eas ja juhiload on olnud kümmekond aastat, st läksin autokooli veidi enne oma 18. sünnipäeval, vähem kui kolm kuud hiljem sooritasin edukalt ARK-i eksamid. Samal aastal läksin veel A-kategooria juhilube tegema ja 21-aastaselt käisin eksamil, et piiranguteta võimsusega mootorrattaga sõita. Eelmisel aastal sain C-kategooria juhiload tehtud, need sõidud koolis venisid pisut, kuna sellega polnud kiire ja tiksusin neid oma töö ja elu kõrvalt teha.

    Mu emal oli veel paar aastat tagasi kategooriad ABCEDE, aga kuna veokiga pole pea üldse sõitnud ja bussiga mitte kunagi pärast lubade saamist, otsustas neist loobuda (tervisetõendit oleks pidanud muidu tihemini tegema ja ka teise hinnakirja alusel. 😀

  • Avatar
    Vasta Liis 16. märts 2018 at 17:58

    Sa oled kohe teistsugune inimene, oleks kuidagi imelik kui manuaal aka normaal load teeksid ?

  • Avatar
    Vasta Mammu 16. märts 2018 at 17:42

    Et nagu siiamaani pole ühtegi sõpra lubade puudumise tõttu metsa surema jäänud, aga Mallukas, kohe kui sul load käes on, siis see kindlasti juhtub 😀 😀
    Mul endal kül nö tavaload ja ega manuaaliga sõitmine mingi raketiteadus ei ole, aga kui ausalt öelda siis oleks vast omal ajal ca 9a tagasi ka pigem automaadi load teinud.. palju lihtsam ja mõnusam ju automaadiga. Ise eelistan ka pigem automaati, no milleks selle käigukangiga ikka jamaga, lihtsam ju ilma 🙂
    Vahet ju ei ole millega keegi sõidab 😀 Oluline et üldse load on 😀 aga seda ma kül ei mõista, et miks need kõigi arvates nö poolikud load on..auto kooli teed ju samamoodi läbi 😀 siin oleks nagu kõigil mingi kadedus peal, et mina kül nussisin selle käigukangiga (hahaa) ja sa oled lihtsal nõme et sina seda vaeva nüüd nägema ei pea 😀

  • Avatar
    Vasta Karina 16. märts 2018 at 17:32

    Mul on load olemas, tegin 7 aastat tagasi kui sain töötl niiöelda “lõpparve” rahad kätte 🙂 Ja kuna juba läks laristamiseks jne siis tegin kohe manuaalauto load. Ütleme nii, et ma üldse ei arvestanud et ma teengi nad ära ( räigelt kartsin auto roolis olla, rääkimata liikluses olemisest). Hetkel umbes aastakese sõidan automaatkastiga , eelnevad autod on olnud manuaalid 🙂 Enda üllatuseks saan mõlemaga hakkama 😀

  • Avatar
    Vasta kadri 16. märts 2018 at 17:17

    Mina tegin oü autosõidus 2017 aasta septembris automaadiload ja olen väga rahul. Kuigi ausalt, kõik teised olid minestamas, kui kuulsid mu automaadilubadest ja pidin ennast õigustama alati, miks ma nii tegin.

  • Avatar
    Vasta Helen 16. märts 2018 at 16:59

    Mul on manuaali load juba mm, 4 ja pool aastast. Nii kui load sain, ostis abikaasa automaadiga auto 😀 Ma olin ikka pettunud, et mida ma seda manuaali nii hirmsasti siis õppisin, kui nö edasi harjutada ei saa ja sellega sõitma ei jää. Aga tegelikult olen super rahul automaadiga. Linnas ülimugav, ei pea tiptunnil esimene käik – teine käik – pidur – esimene käik – pidur jne jaurama. Siiski oleksin ilmselt ikkagi manuaalis õppinud ka siis kui oleksin ette teadnud, et põhiliselt automaadiga sõitma jään. Kasvõi selleks, et vajadusel maal äia autoga sõita kui vaja.. Seda vajadust on küll vaid paaril korral olnud, kuid mul on süda rahul, et ma saan kenasti hakkama kui see peaks tekkima.
    Aga jah, linnas on automaat superluks ja tõesti on ilmselt automaadiga õpe oluliselt lihtsam.. Jälgi ainult liiklust ja sõida, ei mingit käigutamist ja väljasuremist.

  • Avatar
    Vasta Merlin 16. märts 2018 at 16:55

    Minul on manuaali load ja autokool Tartus oli ka kuidagi lebo st piisas kohustuslikest tundidest ja kooliväliselt sõitmas ei käinud ega enne polnud ka sõtnud so on võimalik teha ära autokool 0-ettevalmistusega ja vaid etteantud tundidega. Ma vaatasin ka Youtube videosid ja lugesin ise palju kõrvale täiendavalt. Aega läks alla 2 kuu. Sõidutunnid võtsin suhtkoht järjest ( kohati 2 tundi korraga) st pea iga päev-usun, et see oli ka edu võti st sõidutundide vahel polnud pikka pausi ja eelmise tunni õnnestumised ja apsud püsisid meeles. Pidasin enda tarbeks ka nö sõidupäevikut kus anaüüsisin toimuvat. Edu õpingutel!
    Auto annab ikka nii palju liikumisvabadust ja kohati ka aja kokkuhoidu. Sõidad sinna kuhu tahad ja siis kui tahad. Ostes uuema auto ei ole ka pidevaid remondimuresid.

  • Avatar
    Vasta Triin 16. märts 2018 at 16:49

    Minul on ka automaadi load. Ja mugavus ja rahulolu ennekõike, seega mul on siiralt ükskõik teiste arvamusest ?

  • Avatar
    Vasta Andra 16. märts 2018 at 16:48

    Tegin manuaaliga load ja peale seda pole kordagi sõitnud, ainult automaadiga. Kui sõber metsas suremas oleks, siis vast kuidagi ikka sõidetud saaks. Ei mäleta midagi ainult :D. Vast ta suudab rääkida, kus sidur pidur on :D:D

  • Avatar
    Vasta Mari Liis 16. märts 2018 at 16:36

    Aga kui sa oled oma sureva sõbraga üksikul saarel ja ainus võimalus ta haiglasse saada on helikopter? Selline sõber oledki ilma kopterilubadeta vä? :s

  • Avatar
    Vasta Ülle 16. märts 2018 at 16:11

    Ma käisin 10 a tagasi samas autokools ja julgen küll kiita seda kooli, vägagi normaalne ja mul õnnestus ka load hankida 😛
    Kui seal veel töötab Indreku nimeline sõiduõpetaja siis julgen kahe käega teda soovitada, väga äge õpetaja ja huumorisoon ka õige koha peal 😀

    Ning ja.. ma tegin manuaalid, sest mauaaliga auto terendas ees 😀

  • Avatar
    Vasta Tups 16. märts 2018 at 16:08

    Mul on manuaaliluba, aga manuaaliga sõitnud pärast juhiloa saamist umbes-täpselt 1 korra 😀 Juhiloa sain juba 7a tagasi. Mitte mingil juhul ei läheks manuaali ligi, ainult automaat. Reaalselt ei mäleta midagi manuaalist, peaks uuesti õppima hakkama. Automaat on linnas igati mõistlik, kes viitsib ummikutes kogu aeg käike lapata ja pabistada, kas kuskilt kallakult saad minema jne. Ja puudub võimalus ka siduri läbikärsatamiseks 😀

  • Avatar
    Vasta Nele 16. märts 2018 at 15:45

    Mul on autokooli kõik sõidutunnid läbitud manuaaliga ja autokooli eksami tegin ka manuaaliga. Käisin 2 korda ARKi sõidueksamil manuaaliga ja kukkusin läbi(teine kord täiesti absrudsete põhjuste pärast). Tuli aastake pausi ja kuna ARKi teooria hakkas aeguma, siis läksin ja tegin ARKi sõidueksami automaadiga, sain esimese korraga läbi ja ongi nüüd automaadiload. Kuna meil on 2 autot, mõlemad automaadid, olen rahul ja saan hakkama, sõber sureb metsas seika pole ette tulnud, seega ei põe. ?

  • Avatar
    Vasta Kaasaelaja 16. märts 2018 at 15:31

    https://www.youtube.com/watch?v=HYa3T0a862A&feature=youtu.be

    Sorry, see video lihtsalt haakus teemaga. 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 16. märts 2018 at 15:17

    Hahhaa. Huumor kuubis. Tõesti, olen ise ka seda suhtumist märganud. Jumala õige jutt, et see lubade teema ikka igaühe oma asi. Mul manuaali load. Tegin kolm korda ja jäin pooltest ajurakkudest ilma. Sest muidu pole päris load ju. Praegu sõidan ainult automaadiga ja ei kavatse elusees manuaali rooli istuda.
    Go Mallukas!! You can do it!

  • Avatar
    Vasta Kristi 16. märts 2018 at 15:16

    Minul tavalised load, st manuaali 🙂 a mul oli autokoolis enamusest kindlasti oluliselt lihtsam, kuna autorooli pandi kohe, kui kätega roolist kinni hoida jaksasin, alguses süles ja kui pedaalideni ulatasin, siis üksi. Mul isa, vanaisa ja onu kõik nõukogudeaegsed rallimehed ja mis mõttes siis laps ei oska sõita onju 😀 hetkel tegemisel D-kategooria, esialgu lihtsalt niisama, tulevikus hea töötu olemist vältida 🙂

  • Avatar
    Vasta Marjaana 16. märts 2018 at 14:56

    Tere,mina teen hetkel manuaali lube ja olin ikka alguses täielik käpard.esimeste tundidega ei tule jah suurt välja aga mida rohkem harjutad seda rohkem hakkab välja tulema ja ei ole see manuaal nii jube midagi? kõik oleneb õpetajast.manuaali ja automaadi vahe on ka see et manuaaliga sa ikka tunnetad autot ja funim on sõita.aga edu sulle ja julgust!

  • Avatar
    Vasta Kristina 16. märts 2018 at 14:48

    Mul endal on manuaali load 5 aastat aga ei näe üldse midagi halba selles, kui inimene ise tunneb, et tahaks ainult automaadi lube teha. Nagunii on praegu enamustel minu arust automaatkäigukastiga autod.

  • Avatar
    Vasta T 16. märts 2018 at 14:46

    Autokool GARANTEERIB, et saad load? Kõlab nagu reklaami eest on nad su autokooli eksamilt reklaami eest läbi laskma. ARKi eksamiga läheb muidugi keerulisemaks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 17:21

      Kle ära näri tähte 😀 kas sul endal ei viska koppa ette siin aina targutada?

  • Avatar
    Vasta Liisa 16. märts 2018 at 14:45

    Mul manuaalkasti load ja manuaalkastiga autod. Arvasin ka et raketiteadus aga ups tuligi vàlja ja load juba poolteist aastat varsti olnud. Automaatkastiga autosse ei ole veel istunud, ei tea kuidas see toimibki 😀 Aga niipalju ma olen aru saanud et kui kuskil suures linnas ikka elad siis automaat parim valik. Ma elan maal ja palju seda linnasõite ikka vaja on. Koolis olin Autosõit oü-s ülimahe õps oli ja nagu näha oskasin ikka sõita ka, muidu poleks ju lube 😀

  • Avatar
    Vasta A 16. märts 2018 at 14:35

    Meile võrru tuli ka eilmisest aastast Autosõit OÜ , ja kuna plaanisin lube nagunii teha siis läksin nende kooli, grupis oli meid vaid 2 seega asjad sai hästi selgeks , ja sõidu õpetaja oli mul väga tore , rahulik ja positiivne . Laod sain kätte selle aasta Jaanuaris . Tegin manuaal load 🙂 aga sulle palju edu ?

  • Avatar
    Vasta Mi 16. märts 2018 at 14:34

    Lihtsalt üks küsimus – mitut jalga kasutad automaadiga sõitmisel? Et kas ainult paremat või vasakuga pidur ja patemaga gaas? 😀
    Mul elukaaslane sõidab igapäevaselt manuaaliga ja kui minu autosse satub, siis kasutab vasakut jalga piduri jaoks 😀 ma pidin naerukrambid saama sest ma eluaeg teadnud, et automaatkäigukasti puhul kasutatakse paremat jalga 😀
    Täiega huvitab kuidas sõiduõpetaja õpetab seda.

    • Avatar
      Vasta Kellu 17. märts 2018 at 17:37

      Sõidan automaadiga.Jalg oli kipsis(parem) ja sõitsin pea kaks kuud mõlemaga.Siis kui kipsist lahti sain läks mitmeid kuid aega et automaadiga ei pea kasutama mõlemat jalga 😀

  • Avatar
    Vasta marta 16. märts 2018 at 14:19

    Mulle meeldib manuaal, aga praegu juba on manuaali raske osta. Sa pead manuaali puhul eritellimuse tegema mõndade automarkide puhul, enamus on täna juba automaat. Manuaal on minusugustele fännidele.

    Vanasti oli vastupidi, automaat maksis rohkem. Manuaal on parem maakohtades 🙂 kui peaksid kraavi sattuma vms ja tahad ise välja ubida, meeldib rallit sõita… Linnas pole vahet, parem on isegi automaat.

  • Avatar
    Vasta K. 16. märts 2018 at 14:13

    Ma mõtlesin et ma olen ainuke, kellel need load on ??. Aga kommentaare lugedes ikka väga väga paljudel ? vähemalt oma tutvusringkonnas olen küll ainuke inimene ja alati tehakse suured silmad pähe et need pole ometi mingid loadki ?. Saaks selle peale vastu öelda “ega load ei sõida” ?

  • Avatar
    Vasta Leelo 16. märts 2018 at 14:03

    Aga tee riski hindamine et emb kumb ja siis korruta sagedused ja tõenäosused. Mul pole lube, kuigi kooli lõpetasin…automaadiga võivad alguses pedaalid sassi minna ja siis juhtub avarii..manuaaliga peab 1 pedaali võrra rohkem tööd tegema, siis ei tundu auto liikumine ulme vaid raske töö jne

  • Avatar
    Vasta Laura 16. märts 2018 at 13:39

    Mul on tegelikult üsna suva, mis load keegi teeb. Nagu miks see üldse teiste asi on, põhiline eesmärk ongi ju autoga ühest kohast teise saamine ja kui tõesti inimene ei suuda ja taha manuaaliga sõita, siis milleks stressata ja teha manuaali load. Ja kui niikuinii ei sobi manuaaliga sõitmine, siis see teistele ka pärast ohtlik, kui keegi sõidab sellise autoga, millega võib-olla nii hästi ei oska sõita ja mõtleb rohkem käikude vahetamisele kui liiklusele. Tuleb teha nii, mis endale kõige parem on.
    Mul isiklikult on tavalised load ja eelistan manuaali, aga seda ilmselt seepärast, et olen väga vähe automaadiga sõitnud, see tundus mu jaoks lihtsalt igav ? autokoolis läks ka üsna kiirelt, veidi alla 2 kuuga oli kool läbitud ja ees ootas ARK, millega läks ka õnneks kiiresti.
    Aga edu sulle!

  • Avatar
    Vasta A 16. märts 2018 at 13:34

    Minul ikka nö täielikud load, ei tulnud pähegi, et automaadilube teha. Meil kõik autod manuaalid, kuid kui elaks Tallinnas siis ei ostaks mittemingil juhul manuaali automaat ikka kõvasti mugavam.

  • Avatar
    Vasta Mirjam 16. märts 2018 at 13:23

    Manuaali load on, sõidan ka manuaaliga.
    Suva mis load teed, peaasi et autot juhtida võib- ise valid, mis autot ju 😀
    Mul on vaid üks küsimus, et kui palju manuaalilubadega inimestel on selliseid elu ja surma olukordi olnud:D Minul pole veel ette tulnud, et oleksin pidanud metsast kellegi välja tooma ja pärast jumalat tänama, et mul ikka manuaaliload on, muidu oleks järgmine sõit matustele. 😀

  • Avatar
    Vasta Liina 16. märts 2018 at 13:22

    Kuna isa on sõiduõpetaja, siis olen juba, kui mu mälu ei peta, alates 3ndast-4ndast klassist saati saanud iseseisvalt rooli taga olla, koolikott tagumiku all ja isa vahetas kõrval käike. Kui jalad juba nii pikad, et sidurini ulatusid, siis ei mingit tütrekese hellitamist, kohe käike vahetama.. 😀
    Esimesed autod kõik manuaalid ja käiguvahetus tuli iseenesest. Just hiljuti soetasin endale aga automaatkastiga auto, pikka aega oli suureks sooviks just selle mugavuse pärast. Eelmist autot tahtsin ka automaati aga kuna suures osas tuli finants vanematelt ja nende meelest ei olnud see just kõige parem idee, siis austasin nende soovi. Vanasti läksid automaatkastid kiiremini/kergemini vist rikki ja remont oli väga kallis, ilmselt seetõttu oli nende suurimaks hirmuks käigukasti kallis remont, mida nad peavad kinni hakkama plekkima. Ega praegugi pidi olema tegelikult ulme kallis.. Nüüd on nad millegi pärast meelt muutnud.. tulnud kaasaega 🙂 Praegu ei kujutaks enam elu ilma autota ettegi.
    Ma ütleks, et teed just sellised load, mida ise soovid ja kuidas ennast paremini tunned. Sina ju hakkad sõitma, mitte keegi teine!

  • Avatar
    Vasta Katrin 16. märts 2018 at 13:20

    mul manuaali load, aga sõidan ikka automaadiga 😀
    ausalt öeldes, oli mul alguses küll raskusi nende käikude vahetamisega – millal? milleks? no üldse ei saanud aru, auto suri suht tihti völja 😀 sain küll käpasse selle asja natuke aega hiljem (eksamil ei suretanud kordagi välja, jeee!), aga alguses kulus selle peale ikka to-hu-tult energiat. No ja ma ei ütleks, et ma nüüd kuidagi tähtsam/parem/õigem autojuht olen ainult selle tõttu, et “õiged” load tegin. Pfff, mugavus loeb, ma ütlen 😀 ja no vabatahtlikult ma küll manuaali enam ei istu. Tglt valetan, maal vahel on pull uuesti manuaali rooli istuda ja kärutada natuke, aga linnas- never-ever!

  • Avatar
    Vasta M 16. märts 2018 at 13:13

    Ma ei tea kuidas eestis see lubade tegemine toimub aga rootsis on võimalik sõidutunde teha kõrvalise isiksusega .See inimene peab omama lube üle 5 aasta ja käima kursusel (1,5 h) ja siis võib temaga sõita ,selle asemel et koolis käia autotundides . Igastahes tegin mina abikaasaga ja olude sunnil tegin automaadi kuna meie mõlemad autod automaadid ja keeldume ostma manuaali lihtsalt lubade jaoks .Palju kordi on küsitud mult neid samu küsimusi ja siin rootsis enamus “tööautod” on juba automaadid ja rekkat ma sõita ei kavatse (selle jaoks on nii või naa vaja teisi lube) .Aga kui peaks tulema olukord et mul absoluudselt ON vaja manuaali lube siis hüppan manuaali autotunnist läbi (ala 100 euri max) ja teen eksami .Manuaaliga sõita ma usun et oskaks peale paari proovimist kodus ,load juba ilmatuma aega olnud. Mina ei kahetse et automaadi tegin .Esiteks on automaat nii palju mõnusam ,eriti inimesele kes palju linnas sõidab .Tihtipeale on manuaali peale suruvad inimesed need kea automaadiga veel sõbraks saanud ja nende lemmiktegevus on endiselt käikudega jõnksutamine aegajalt .
    Ma istun autos suht lõdvalt ka ja päris tihti kohvitass käes ,ei viitsiks eluseea mõelda et parem käsi peab vaba olema .rooli hoian pea alati parema käega ,kuidagi harjumusest see parem käsi rooli alumises osas ja lebotan oma automaadiga .
    Mina võrdlen seda kahte näiteks tava ja sülearvutiga .milleks enda elu raskemaks teha ,ei tea .
    Kui autokoolis küsisin et miks teil automaadi sõidutunni ajad koguaeg kinni on ,sain vastuseks et enamus juba tahavad siin automaati teha ja 10 aasta pärast on rootsis manuaal olematu . Ei tea kas vastab tõele aga usun küll et rohkem ja rohkem mõeldakse mugavusele ja lisaks , kergem kontsentreeruda sõiduke kui auto ise vahetab käike .Vähemalt algajatel juhtidel kellel käiguvahetamine veel hästi välja ei tule .

    • Avatar
      Vasta Kairi 17. märts 2018 at 11:05

      Päris jube on mõelda, et mõne arvates on normaalne autot juhtides ka kohvitassi käes hoida.

  • Avatar
    Vasta Lisbet 16. märts 2018 at 13:06

    Ma küll ei tea kedagi,kes oleks ainult autokooli sõiduõppega load saanud,ikka sõidupraktikat on vaja-nt abikaasa või isa või vend teeb endale mingi loa sind õpetada ja siis muudkui kärutadki selle inimese kõrval ringi,aga kui autot pole majas,siis on ikka jama küll

    • Avatar
      Vasta Mai-Liis 16. märts 2018 at 15:31

      Näiteks minu ainsad sõidud olidki autokoolis. Ei olnud kordagi eelnevalt autot juhtinud. Nüüd kohe 4 aastat tavalised load olnud. 🙂

  • Avatar
    Vasta Marina 16. märts 2018 at 13:05

    Ma kohe ütlesin et ma ei soovi oma närvi linnavahel kulutada ja teen ainult automaat kk. Load. Ja nii ongi. Detsembris sai tehtud see samm ja olen nii rahul ?

  • Avatar
    Vasta Kätlin 16. märts 2018 at 13:04

    Soovitan autosõidus õp. Ilmarit. Oli ühtlasi ka teooriaõp. Esimene sõit oli autokoolis ja kahekümne tunniga oli ka autosõit selge. Kindluse mõttes 5lisatundi ja ka ARK sai sooritatud esimese korraga. Kiidan taevani. Ka minu vend on autosõit oü edulugu ja absoluuuuutselt kõik keda tean, et seal käinud. Raha 100% väärt kui mõni odavam kool.

  • Avatar
    Vasta J 16. märts 2018 at 12:59

    Mul on manuaaliload, sõidan manuaaliga ja olen vist ainus, kes ei armasta automaati.
    Kuidagi mõttetu tundub seal roolis olla 😀
    Sama on pikkade sõitudega, kus sõidad ainult otse ja püsimiirusehoidja on peal. Niiii igav on. Sellepärast isegi uue võtsin manuaaliga. Ei saa mina selle automaadiga hakkama.

  • Avatar
    Vasta MariLiis 16. märts 2018 at 12:57

    Käisin ka Autokool OÜs (manuaali)lube tegemas. Kuna loengutes kohapeal ei saanud käija,siis läbisin kõik teooriad ja testid e-koolis. Nüüd saab lubade kättesaamisest 2 aastat täis. Kui õige sõiduõpetaja leiad,siis on kohe julgem sõita. Alguses sain mingi vanamehe (ei osanud siis õiget valida), kes kogu aeg ainult karjus ja mõlises, mainis igal sõidul seda,et kui tema teha oleks,siis ta ei annaks naistele üldse lube :D,kuigi ma nii hullult ei sõitnud, aga korra pidi mul küll pilt tasku minema sõidu ajal,vererõhk oli nii kõrgel kui ta muudkui jauras seal kõrval 🙂 Õnneks temaga sõidueksamit teha ei saanudki 😀 (PS!ta enam ei tööta seal)

    Aga omalt poolt soovitan väga selliseid õpetajaid nagu Jaanus Madissoo, Mart Udusaar ja Marek Aasmäe

    Edu Sulle!

    Edu koolis!

  • Avatar
    Vasta Lis 16. märts 2018 at 12:52

    Mul ka manuaalid, aga mu ema, kes on neljakümnendates, tegi eelmisel aastal omale automaadiload ja nüüd on ta väga hea sõitja. Käib tööl enda autoga ja ei pea kellestki teisest sõltuma 🙂 Kusjuures sugulastel oli küll vinguda, et mismõttes automaadiload, aga ema jäi endale kindlaks ja tegi load vähem kui kahe kuuga ära ?

  • Avatar
    Vasta A. 16. märts 2018 at 12:50

    Tegin manuaaliga load, läksin autokooli nii, et polnud never manuaaliga sõitnud, ilmselt oleksin heameelega automaadiga load teinud kuid minu autokoolis sellist võimalust ei antud. Aga no selgeks sain, arki sain esimese korraga läbi. Kuid hetkel sõidan ikka pigem automaadiga kui võimalust on ? kuigi enamus ajast topitakse mind ikka manuaali rooli ?

  • Avatar
    Vasta K 16. märts 2018 at 12:48

    Sain 3 aastat tagasi load. Automaadi omad. Tegin samas koolis kus sa ja 5 kuuga oli käes. Lisasõidutunde ei võtnud. Nii mäletan tuttavate poolt samu küsimusi ja tehti ikka üsna maha, õnneks aga vanemad toetasid mind ja jäin endale kindlaks ning teistest välja enam ei teinud. Ja elukaaslasel on ka automaadiga auto ja isal ka, seega olen 3 autoga kõik sõidud sõidetud saanud.

  • Avatar
    Vasta Liis 16. märts 2018 at 12:47

    Mina tegin Autosõidus oma load. Sain kõik eksamid esimese korraga tehtud, nii koolis kui ARKis. See e-õppe variant on taeva kingitus, sest mina ei suuda seal koha peal istuda, ikka läheb mõte uitama. Tegin manuaali load, sest too hetk oli meil manuaal käigukastiga auto, aga hiljem ostsime automaadi ja no never-ever ei võta enam manuaaliga autot. Puhas sõidurõõm minumeelest 🙂

  • Avatar
    Vasta Maša 16. märts 2018 at 12:46

    Mul on manuaali load ja ausalt rusikad ei hakanud selle jutu peale sügelema 😀 Minu õpetaja oli küll kui taeva kingitus ja ütles, et nagunii manuaalid surevad varsti välja ning olekski mõttekas automaadi load teha. Mu lubade tegemise ajal nokitses ta oma kooli püsti panna ja imestas, kui vähe noori tahab automaadi lube teha. Siinkohal reklaamin Urmas Kalmust ja soovin talle palju raha ja ilusat elu.

    xoxo, Autopuudik

  • Avatar
    Vasta HAPPY 16. märts 2018 at 12:35

    Mul B ja CE. Võin sõita autost rekkani (igasugused järelkärud seal hulgas) . Igapäevaselt sõidan ka ikkagi automaadiga, kuigi manuaal pole probleem, on esimene ikkagi mugavam ?

  • Avatar
    Vasta M 16. märts 2018 at 12:29

    Millal tervisetõendi tegid?
    Digilugu.ee’s peaks Su tervisetõend alles olema. Mulle tehti vähemalt mingi ~10 aastaks see nii et võid igaks juhuks vaadata 🙂 äkki ei pea rohkem maksma.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 14:52

      Ei peagi. Maxkuu tagasi tegin

  • Avatar
    Vasta Nimi 16. märts 2018 at 12:24

    Tegin lubasi mega kaua, mingi 4a kokku.
    Ehk siis tegelikkuses tegin kiirelt teooria ära, suht maksimum tulemusele ja siis hakkasin sõitu kartma ja jätsin pooleli, mingi aasta pärast läksin platsile sõitma, kõik läks päris hästi, kuniks linna lubati(ja mingi närvihaige õpetaja sain) ja samaaegselt oma platsiõpetajaga kellega sebima hakkasime tülli läksin, mitte just otseselt tülli, aga erimeelsusteni ja otsustasin suhtlemise lõpetada, igatahes siis jätsin jälle kooli pooleli, siis läks jälle aasta mööda, kuni autosõit oü mulle mingi küsimustiku saatis tagasiside mõttes vms, seal ma siis kirjutasin, et autokool pooleli, kuna õpetaja närvitses jms, seejärel võeti minuga ühendust ja uus väga tsill õpetaja helistas ja ütles, et ole nüüd normaalne, tule lähme sõidame, no ei meeldi mulle ei öelda ja leppisimegi siis aja kokku, kõik klappis, sõitsin ilusti oma sõidud ära ja autokooliga saigi omale poole ja siis hakkasin jälle kartma, arki siis, jälle tuli paus sisse. Ja mingi aja pärast siis jälle see uus sõiduõpetaja helistas, et miks mul lube ei ole, ma siis ütlesin, et kardan, kutsus siis veel sõitma, 1x käisin ja siis tal hakkas puhkus, ütles mulle, et pärast puhkust ta mind näha enam ei taha, kui ma vahepeal arki pole läinud(naljaga muidugi). No õpetaja läks puhkusele ja mina arki, load sain esimese korraga ja ideaalselt, nüüd juba 7aastat iga päev roolis ja ülimugav on, muudmoodi oma elu ette enam ei kujutagi.
    Arki tegin ära, siis kohe helistasin õpetajale ja juubeldasin, nii nii tänulik talle utsitamise eest!

  • Avatar
    Vasta B 16. märts 2018 at 12:23

    Mind huvitab, et kui kehtiks nt selline seadus, et need, kes manuaaliload teevad, tohivadki AINULT manuaaliga sõita (ehk siis automaadiga ei tohiks), siis palju neid manuaalilubade jüngreid üldse alles jääks?! 😀

    • Avatar
      Vasta Helen 16. märts 2018 at 16:50

      Ja mis loogika järgi selline seadus peaks tehtud olema? Et manuaaliga õppinud autojuht ei oska lihtsalt gaasi vajutada ja peatudes “P” peale kägukangi lükata? 🙂

  • Avatar
    Vasta Laura 16. märts 2018 at 12:21

    Manuaali load 😀 käisin autokoolis 4a tagasi kui 15a sain 😀 18a sain siis “päris load” ja nüüd käisin Autosõit OÜ’s lõppastet tegemas ja vahtralehtedega on ka kõik 😀

  • Avatar
    Vasta Triin 16. märts 2018 at 12:14

    Mul on manuaalkäigukastiga auto load olnud juba 4aastat ja nagu näha, kuluvad ära. Elukaaslase auto on manuaal ja uue auto soetab samuti manuaali. Kui mul ainult automaadi load oleksid, siis ma ei saaks nendega üleüldse sõita 🙂
    Alguses kartsin samamoodi seda manuaali nagu tuld, aga usu mind, paar korda läheb vussi, suretad välja jne ja siis juba asi käpas. See ei ole tegelikult nii raske nagu räägitakse, pigem tunnetuse küsimus. Muidugi peab ise ka suutma rahulikuks jääda, ega esimene kord kohe ei saagi välja tulla.

    Mitte, et ma suruks manuaali peale, aga ma lihtsalt ei mõista ainult automaadi lube. 20 sõidutundi on piisav, et õppida ära manuaaliga sõit, aga kui sul on ainult automaatkast (pidur-gaas-pidur-gaas), siis mida sa need 20 sõidutundi seal täpsemalt teed…? 😀

  • Avatar
    Vasta Mann 16. märts 2018 at 12:12

    Load olemas juba kaks kuud, enne seda sõitsin pikalt ilma lubadeta. Oma lube tegin 10 aastat, kuna peale teist Arki eksamisôidu läbikukkumist keeldisin sinna enam minemast. Nüüd võtsin end kokku ja tegin ära ja premeerisin end ka kohe uuema autoga.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 16. märts 2018 at 12:11

    Ma olen ikka täiesti tummtumm 😀 ma isegi ei teadnud, et ainult automaadi lube saab ka teha 😀 mul on need nn tavalised load. Algul sõitsin manuaaliga, peale kolme aastat ikka ei meeldinud. Kaks aastat tagasi ostsin oma esimese auto ja automaadi loomulikult 😀 neveeeeer ma ei taha enam manuaaliga sõita! Aga kui see sind lohutab, siis ma tegin kunagi lube seni, kuni mu sõiduõpetaja ära suri 😀 nagu päriselt suri ära (õnneks mitte minu sõidu ajal) ja peale seda sain lõpuks load kätte ka 😀

  • Avatar
    Vasta Maila 16. märts 2018 at 12:08

    Oleks ka tahtnud kohe sulle manuaali lube hakata parseldama, aga no su argumendid on suht head , niiet las jääda 😀
    Endal load aastast 2011 ja vana hea manuaal 😀

  • Avatar
    Vasta stella 16. märts 2018 at 12:04

    Ei arva üldse, et automaadi lubadega juhid kuidagi kehvemad oleks aga see manuaaliga sõitmise maha tegemine on ka kergelt öeldes naljakas. Ilmselt siis nii väga vaja oma valikut õigustada, et tuleb kohe kõik teised maha teha. Ise tegin manuaaliga load ja sõidan siiani manuaaliga, nii linnas kui maal. Väljendid ‘kangiga võimlemine ja jebimine’ tulevad ka ilmselt inimese suust, kes manuaalkastiga autot lihtsalt ei valda. See tuleb loomulikult ja mõtlemata kui oled harjunud. Meie peres on autopark suur ja tihtipeale vaja abistada autode transportimisega nii automaat- kui manuaalkäigukastiga. Kuigi Tallinnas sõitmist on palju (kus manuaaliga sõtmine on ka täiesti võimalik), siis elan ise maal ja autoga liikuma saamine on tihtipeale hädavajalik. Tuleb ette naabritelt auto laenamist-sõidutamist kui kellelgi vaja liikuma saada või kellelgi auto ootamatult ei käivitu. Seega on tavalubade universaalsus meie peres hädavajalik ja üldse mitte ajast-arust. Mõni sõidabki igapäevaselt automaadiga ja maitse asi, minu perset absoluutselt ei torgi. Ükshetk ehk sõidan ise ka aga vajadusel hüppan probleemideta ükskõik millise auto rooli. Lihtne ja lollikindel.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 14:55

      Eee, ma ei oska ega tahagi manuaaliga sõita, see ongi minu jaoks jebimine. Kellel annet rohkem,andku tuld. Minul on suva mid load teistel on.

  • Avatar
    Vasta Anastasia 16. märts 2018 at 12:00

    Eks neid põhjuseid on, miks inimesed pooldavad manuaali rohkem. Isegi sõitsin mitu aastat manuaaliga ja nüüd kolisin Tallinnasse ja võtsin automaati. Ja Tallinna kohta parim valik üldse – see automaadiga sõitmine muudab kohe asja nii palju lihtsamaks + siis ise oled ka rahulikum, kui ei pea foori taga seda kasti lappama. 😀 No üks miinus on küll, et automaat võtab rohkem kütust, aga samas.. mugavus maksabki. 😀

  • Avatar
    Vasta Liina 16. märts 2018 at 11:57

    Manuaali load. Üle dramatiseeritud..suht vahet pole. Kah probleem. Sõitnud ka automaadiga.. Ei eelista üht teisele. Kuna auto omamisel on olulisemaid asju. Öko, mahutavus, kere remondikulud jne. Ega selle väikse pirra ga mis vaevu 2 inimest kannatab ei tooks ka manuaaliga metsast ära. Seega suht savi.. Ega sõiduoskust tuleb ikka juhilt. Linnas liikudes, saadaks osad uuesti kooli. Olenemata automaat või manuaal. ??? fb. Kis ringles üks tõsijutuke.. Lühidalt.. Üks suure auto autojuht ei näidanud suunda. Tegi ohtliku manöövri.. Teine juht kohtus temaga parklas(kellele ohtlik olukord tekitati). Eks läks sõnelema, et kurat sa suunda ei näita, seadsid kõik ohtu jne. Siis suure auto autojuht vastas mul automaat käigukastiga auto, mees ütles et see teeb kõik automaatselt ise. See on tase Oma ette. Nii, et tee mis load tahad tähtis on ikka muu selle juures

  • Avatar
    Vasta Ann 16. märts 2018 at 11:56

    Endal mul on load pooleli ja teen ka manuaali omi. Sõidutundide alguses ma olin nii koba, et mõtlesin päris mitu korda automaadi peale minna, aga sõbrad kõik olid, et ära anna alla küll hakkama saad ja ise tahtsin ka ikka manuaali omi, et kui vaja siis saab alati teiste autodega ka sõita ja kuigi pean veidi lisatunde võtma et asja lihvida on mul nüüd manuaal juba päris selge

  • Avatar
    Vasta Liisa 16. märts 2018 at 11:52

    Mina pooldaks ka ikkagi manuaali lube. See käiguvahetus ei ole nii sumav asi, et sellega hakkama ei saa. Kui oled juba mingi aastake sõitnud automaadiga siis usun et saad aru, et automaat on liiga lihtne ja tahaks juba midagi muud. Aga selleks ju peaksid siis uued eksmid jms kõik tegema. Miks inimesed suruvad manuaali lube peale. Ongi esiteks see et kui juba teha lube siis teha täielikult. Nii mõnigi kord on juhtunud et siiski vaja sõita manuaaliga. Mitte et elu ja surma küsimus aga siiski juhtub olukordi kus mõtled et võiks olla. Inimesed hirmust käiguvahetuse ees teevadki automaadi lube aga kui juba manuaali load käes siis saad aru et see hirm oli mõttetu. Miks võtta 1 asi kui sul on põhimõtteliselt sama pingutuse eest võimalik saada 2 varianti.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 14:58

      Liiga lihtne? Ma sõidaks et saada punktist a punkti b, mitte põnevuse otsimiseks.

    • Avatar
      Vasta K 16. märts 2018 at 18:50

      Ee.. mul on manuaali load juba aastaid ja imelikul kombel pole automaatkastiga sõites veel igavaks läinud või mõelnud, et liiga lihtne on. Mugav ja hea hoopiski. Olen aga täiesti veendunud, et manuaal käigukastiga autot ei osta ma ealeski.
      Nii et täiesti maitse asi. Kellele mis.. mulle automaat, sulle manuaal.

  • Avatar
    Vasta Jansa 16. märts 2018 at 11:48

    Mul on load nüüd juba üle kolme aasta, täiega pikalt venis see tegemine, sest kuidagi.. ei viitsinud ennast kokku võtta 😀 Eksamitelt sain esimese korraga läbi ja üldiselt läks ladusalt, aga enne autokooli minekut aitas mul elukaaslane käiguvahetuse selgeks saada. Ma teadsin, et tahan kindlasti manuaaliga, aga alguses tundus see käiguvahetus selline tuumafüüsika. Tegelikult ei ole midagi hullu, lõpuks tuleb nii automaatselt.. et noh, kui ma automaadiga sõitsin, siis kogemata pidurdasin nii järsult, et kaasreisija “lendas” punnis silmadega esiklaasi, sest ta ei saanud aru millepärast ma äkkpidurdust teen 😀 😀 😀 (selgituseks siis, et tahtsin sidurit vajutada, aga siduri asemel oli hoopis pidur)
    Nüüd ka elukaaslane tahab automaati ja mina pigem.. noh ma ei tea. Tahaks ikka manuaaliga edasi sõita 😀 Nii käe sees juba

  • Avatar
    Vasta Ka 16. märts 2018 at 11:47

    Tehtud manuaali load aga tegin need u 18baastat tagasi ja kui manuaal selge siis pole automaatkastiga ka muret aga eelistan iga kell automaatkasti manuaalile ja ei osta kunagi manuaalkastiga autot 🙂

  • Avatar
    Vasta J 16. märts 2018 at 11:39

    Mina sain nüüd 2 kuud tagasi load. Tegin pea aasta aega lube, manuaali siis. Ma koguaeg mõtlesin et tahan automaadi lube teha, sest ma lihtsalt ei saanud hakkama. Eksamit tegin mitu korda. Aga kõik surusid jubedalt peale, ja ütlesid et kui ära teen siis. Pärast mõtlen et kui hea et ma automaadi lube ei teinud. No jah lõpuks tegin küll ära, aga ma pole mitte ühtegi korda manuaaliga sõitnud peale seda kui load sain ??? niiet kui ma ei. Oleks teisi kuulanud, oleks mul rohkem närve alles, sest no see oli ikka jube kogemus.

  • Avatar
    Vasta Birgit 16. märts 2018 at 11:36

    Minul pole lube ja ei plaani teha ka. Lihtsalt ei meeldi autoga sõita. Olen 29.

  • Avatar
    Vasta blondinka8 16. märts 2018 at 11:34

    On olemas, tavalised (omal ajal polnud teist võimalustki). Õppisin moskvitšiga ja kui auto ikka külmaga käima ei läinud, siis õpetaja armu ei andnud ja tuli VÄNDAGA käima vändata see masin 😀 Ja kui ei jaksand piisavalt vändata, siis said veel loengu selle kohta, et oled vähe putru söönud 😀 Kui hiljem pimeda-ja libedasõitu oli vaja teha, siis oli edasiminek toimunud ja autoks oli volkswagen 😀 Ahjaaa, ma tegin lube aastal 2002

    • Avatar
      Vasta Mujal 17. märts 2018 at 02:50

      Mis ulmelugu see on, ma sain load 1995, soidutunnid (1994) ja eksam olid Laane autodega. Autokool ja ARK olid Tallinnas.
      Ma poleks mingi noukaaegse romuga soitma oppimise eest kyll raha maksnud, let alone seda naisterahvana talvel yksi kaivitanud, soiduopetaja korval parastamas. (Kahju, kui selliseid asju toesti kusagil tehti.)

  • Avatar
    Vasta Liis 16. märts 2018 at 11:31

    Haha, ma tean, mida sa tunned ? suure surmaga tegin autokooli ja ARKi manuaaliga ära, aga lõppastme ikkagi automaadiga (võin sõita nii manuaali kui automaadiga, aga ilmselgelt manuaali rooli ei roni, kui kolm aastat aint automaadiga olen sõitnud). Ükski sõber pole õnneks metsa surema ka jäänud sellepärast, et ma manuaaliga sõita ei oska…nagu muidu oleks, eksole ??

  • Avatar
    Vasta Heike 16. märts 2018 at 11:24

    Tavalised… Nn manuaali load 9 aastat nüüd. Viimased 5 aastat sõitnud automaadiga. Eks vahel tuleb ette, et vaja ka manuaaliga sõita. Eelistan igaljuhul automaati. Linnas eriti mugav!

  • Avatar
    Vasta L.L 16. märts 2018 at 11:20

    Tegin load poole aastaga. Olen sõitnud nii manuaaliga kui auomaatkäigukastiga.linnas eelistaksin sõita automaatkäigukastiga ja maa kohtades vahet pole. Ise soetasin endale manuaalkäigukastiga auto.

  • Avatar
    Vasta Liina 16. märts 2018 at 11:11

    Hahaa, need stsenaariumid boldis on nagu veganite igapäevaelu 😀 jube tõenäoline jah, et need juhtuvad. “aga kui satud üksikule saarele, kas siis sööksid liha???” kuule enamasti ikka ei satu sinna saarele, kas tead.

  • Avatar
    Vasta TR 16. märts 2018 at 11:07

    Mul ka autokool käsil ja teen automaatkastiga lube, sellel lihtsal põhjusel, et mul on vaja autoga jõuda lihtsalt punktist a, punkti b. Ma ei leia, et käikude vahetamine seda kuidagi kiiremaks/paremaks/mugavamaks teeks ? Ja see jutt aga mis siis kui on vaja manuaaliga sôita…eemnnnn kui sellist olukorda pole tekkinud 29 aasta jooksul, siis miks nüüd järsku peaks? Või kui mul praegu üldse lube pole, siis ma ju samamoodi ei saa sellises olukorras sôita. Ma lihtsalt ignoreerin neid “issand jumal kôik saavad käiguvahetuse selgeks kuidas sina siis ei saa?”. Küll ma ka saaks aga ei näe vajadust.

  • Avatar
    Vasta Pille-Riin 16. märts 2018 at 11:06

    Teen ka automaadilube. Paljudel tuttavatel ja sõpradel on need load. Põhjus väga lihtne: MA TAHAN. Olen kuulnud neid lõputuid vingumisi, “mis siis oleks kui” aga vot ma ei tee lube, et hakata kellegi taksojuhiks, driftijat minust ka ei saa ja jumal tänatud, et mul on olemas telefon ja oskus anda esmaabi kui manuaalkastiga sõitev sõber peaks keset seenel käiku mõtlema, et nüüd hea aeg surema hakata. Ka seljuhul metsast välja sõitmiseks ja aja võitmiseks istudki selle manuaalkastiga auto rooli, sest sõbra elu on ju tähtsam. Ja kuna sellest aastast suurem osa autod tehasest tulevad juba automaatkastiga ja manuaalse saad ise tellida, siis milleks teha oma elu raskeks. Et saaks sõpru vedada, talvel külg ees sõita ja unistada et oled järgmine Ken Block? Ei, auto on ikka sulle tarbeese ja mina ei kavatsegi fooride ees kangiga jamada vaid tahan normaalselt ja mugavalt sõita ?

  • Avatar
    Vasta Kaie 16. märts 2018 at 11:06

    Tegin load kohe peale gümnaasiumi lõpetamist, ei kujutaks elu ilma lubadeta ette. Sôidan igapâevaselt autoga.

    Tol ajal kui mina tegin siis kûll ei saanud valida kas automaat vôi manuaalkasti load. Ôpeka autod olid kôik manuaalid ja nii ma siis seal ôppisin.
    Ûtlen aga seda, et autoga sôitmisel kôige kergem osa on manuaalkastiga sôitmisel. Liiklus, kaassõitjad, lollakad jalakâijad on palju raskem eneseûletus. Ja manuaalkastiga pole midagi rasket, jah see konna panek ja vâljasuretus on ikka alguses aga so what. Automaatkâigukastiga auto hooldus kallis, kûttekulu nendel körgem kui manuaalil.
    Ja manuaaliga saab ikka talvel külksi ka lasta
    😀

  • Avatar
    Vasta Kadi 16. märts 2018 at 11:01

    Oi kui tuttav teema. Mul on tavalised load aga sõidan ainult automaadiga. Kunagi lolli peaga lasin omale autot ostes manuaali pähe määrida, eks ta odavam ka. Et küll ära harjun ja bläblä. Ei harjunud. Ikka suri välja ja kippus kallaku peal vajuma jne. Igakord kui sõitma läksin süda värises sees. Lõpuks viskas kopa ette, müüsin auto äiale ja sõidan nüüd ainult automaadiga. Teine asi on see, et ma kardan ka suurtes linnades sõita. Mitte ükski vägi ei pane mind sõitma sellistes kohtades. Olen ka kuulnud sellist jama, et kui laps on haige vms keegi sureb küll siis sõidan. Ei, leian raudselt kellegi teise mitte ei lähe ise sinna koperdama sureva inimesega, närv püsti ja teen veel rohkem vigu, kui muidu teeks. Mulle ei meeldi autoga sõita ja hea et üldse load on. Mul mees sõitis end kunagi algaja juhina surnuks ja ilmselt sealt mingi hirm. Vastik on, et inimesed koguaeg targutavad ja teavad paremini. Nagu vähe veel on liikluses neid lolle ja hulljulgeid juhte. Mina vähemalt saan aru, et olen loll ja sõidan täpselt niipalju, et olen oma võimetes kindel. Pole teiste asi targutada.

  • Avatar
    Vasta Ly 16. märts 2018 at 10:58

    Tegin load umbes 4 aastat tagasi Autosõit oü-s .Ja ma võin öelda ,et jäin kogu koolitus programmiga rahule . Tegin asju läbi e-õppe ,kuna 2nädalat loksusin merel ja 2nädalat olin siis maal .Õpetaja oli mul hästi vastutulelik ,sõbralik ja muidu täitsa tore mees !Sõidutunnid viis läbi mul sama õpetaja kes teoorias oli ..VEDAS! Aga ei õppisin ilusti manuaal käigukastiga sõitmise ära . Saan sellega siiani hakkama enamvähem ? Nüüdseks harjund automaadiga . Hea ja mugav juu 😉

  • Avatar
    Vasta Kris 16. märts 2018 at 10:57

    Mul on “manuaali” load, aga ringi sõidan ikka “automaadiga” :D.. ses mõttes, et kohe peale lubade saamist ostsin esimeseks autoks mingi 3000 eur maksva junni ja sõitsin oma 2 aastat manuaaliga..arvasin, et vot peab ikka oskama ja kui matsu panen, siis ei ole autost kahju :D. Hiljem valisin normaalsemaks autoks automaatkäigukaga auto.. no ja NII rahul.. ma elan suht rahulikus kohas muidu, aga ma ei kujutaks ette Tallinnas kuskil selle manuaaliga jamada..seega absull ei näe põhjust, miks mitte kohe automaatkäiguka load teha :))). Ja usu ikka endasse rohkem… Autosõit on mega hea autokool :).

  • Avatar
    Vasta Birgit 16. märts 2018 at 10:57

    Minul on manuaali load. Valikut lihtsalt polnud kui tahtsin neid kodusaarel, Hiiumaal, teha. Söita oskan mölemaga, enda auto hetkel automaat mistöttu nüüd täpselt ei tea kuidas löppastme koolitus läheb (järgmine kuu saavad esmased load läbi), pole ammu manuaaliga söitnud. ?

    • Avatar
      Vasta Mi 16. märts 2018 at 14:31

      Ära põe, küll meelde tuleb 😀 ma olin ka enne lõppastet ainult automaadiga sõitnud, aga õnneks Pärnusse (tegin Tallinna autokoolis, mis teeb lõppastet Pärnus) sain sõita automaadiga ja libedarajal manuaaliga. Hakkas isegi see manuaalivärk meeldima aga linnas ei taha elusees käikudega jamada 😀

  • Avatar
    Vasta Siret 16. märts 2018 at 10:53

    Minul isiklikult on manuaaliload ja manuaal auto, aga ei vaata viltu, kui kellelgi automaadiload on. Sessuhtes mis vahet sellel on, milliseid lube või autot keegi omab.

  • Avatar
    Vasta Kristi 16. märts 2018 at 10:52

    Mul on manuaaliload aga sõidan AINULT automaadiga. Hetkel ennast enam nn. tavaliste lubadega ei piinaks.

  • Avatar
    Vasta M 16. märts 2018 at 10:52

    Mina läksin autokooli 2016 september/oktoober ja nüüd siis hakkan LOODETAVASTI lõpetama (esmaabi märtsi lõpus ja siis eksamid). Mina teen samuti automaatkastilube, sest minu arust on see manuaaliga nu**imine nii ajuvaba. Selline jutt, et “aga mis sa siis teed, kui sa PEAD manuaaliga sõitma?!” wtf sellist olukorda ei saa tulla, sest ma ei usu, et keegi mulle relva otsaette paneb ja manuaaliga sunnib sōitma. Olen aastaid automaadiga sõitnud ja ma ei taha never mõeldagi, et manuaali rooli istun. Tubli oled! 🙂

  • Avatar
    Vasta Kätlin 16. märts 2018 at 10:48

    Load olemas, manuaal 🙂

    Load saavad ikka kõik kätte. Mõnel läheb vähem aega, mõnel rohkem 🙂
    Tähtis on see, et pooleli ei tohi jätta.

  • Avatar
    Vasta Helen 16. märts 2018 at 10:46

    Nii tean seda tunnet, kui ütled, et: “Teen automaadiload”, siis vaadatakse sulle otsa sellise ilmega nagu sa oleks kaaslase vanaema just ISISele müünud. Ma lähen alati närvi, sest no kelle asi see on, mis load mul on? “Aga sa ei saa ju siis manuaaliga sõita?” oh wow, päriselt?! Mul pole mitte ühelgi tuttaval manuaalkäigukastiga autot enam ja mu enda auto samuti mitte, ma ei saa aru miks ma ÜLDSE peaksin istuma mingi võõra inimese manuaalkäigukastiga autosse, et kuhugi sõita. Kui lube polnud, siis keegi eriti ei virisenud ja nüüd, kui on automaadiload, siis on hala lahti. 😀 Ma ei pea kedagi sõidutama, kui kellelegi ei sobi mu lubadel olev kiri 😀

  • Avatar
    Vasta K. 16. märts 2018 at 10:45

    Tundus minulegi, et autoga sõitjat minust kunagi ei saa kuni lõpuks alla andsin ja autokooli läksin. Kokku võttis see nali mul aega kaks aastat, sest otseselt nagu kube vaja ei olnud ja püsivust ka mitte. Vahepeal suutsin pooleli jätta ja kooligi vahetada, kuid tänaseks on mul load (MANUAALI!!!) käes ja tehtud kõik esimesel katsel, kuigi mu esimene õoetaja andis mõista, et ma ei saa neid mitte mitte kunagi!

    Pea vastu ja ära alla anna 😉

  • Avatar
    Vasta Airi Klasche 16. märts 2018 at 10:39

    Mul on load, autot pole, laps on. Saan Tallinna linnas ühistranspordiga hästi hakkama. Üks küsimus on aga ammu piinanud. Loodetavasti siin kommentaarirahe all veel rammu vastata. Kui sa palju taksodega sõidad, kuidas lahendad laste turvavarustuse probleemi? Ma tean et seadus ei käsi taksos turvatoole kasutada, aga miski minus siiski ei luba laps süles taksos istuda. Ta mul alles 9-kuune ka. Turvahälli oli lihtne tassida, aga varsti peaks suuremale toolile üle minema. Mis taksot kasutad? Kas neil on oma turvavarustus ja kui palju kallimaks teeb see sõidu?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 10:46

      Meil enda tool/häll kaasas. Taksode turvavarustus on pehmelt öeldes sitt (ainult tulikal on, mingi 20a vanad hällid :D)

      • Avatar
        Vasta Airi 16. märts 2018 at 11:25

        Ok. Aga kas raske pole tooli kaasa tassida? Mis turvatool on? Just et no lähed taksoga arsti juurde või ujuma, siis tassid ühes käes tooli ja teises käes last? Ma nii kribu et vaevu jõuan hälli lapsega taksosse tassida ?

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 11:33

          Ma käin igal pool Kardoga 😀

  • Avatar
    Vasta Terts 16. märts 2018 at 10:37

    Mul endal on küll need nö “tavalised” load aga mu esimene päris oma auto, on automaat. Never ei vahetaks manuaali vastu. Söidan 99% ajast tallinnas ja no püha issand kuidas ma ei viitsiks manuaaliga jaurata, igapäeva liikluses on automaat ikka igati mugavam ja mõnusam. Muidugi on tore, kui oskad mölemaga söita aga noh, kui sa tead, et võid söita aint automaadiga siis söidadki ja sätidki oma elu nii, et ei pea manuaali rooli istuma, ühtlasi kui auto läheb teenindusse saab öelda, et on vaja asenduseks automaat autot… Jessus ikka mis mured inimestel on 😀

  • Avatar
    Vasta Merilin 16. märts 2018 at 10:35

    Mina läksin autokooli 2014.aastal ja lõpetasin selle 2017. aasta juulis ehk siis väga pikk aeg sai veedetud seal….Läksin kooli nii, et ei teadnud teooriast eriti midagi ning polnud kunagi autoroolis isegi olnud. Valisin ikkagi manuaalkäigukasti load. Oi ma nägin ränka vaeva, et aru saada mismoodi see sidur töötab ja kuna kui palju ma gaasi andma pean. Vahepeal tuli nutt ka peale, sest ma lihtsalt ei tunnetanud sidurit üldse. Võtsin päris palju sõidutunde lisaks veel nendele 20nele kohustuslikule. Peale selle sõitsin veel elukaaslase autoga, tema oli minule juhendajaks. Lõpuks 2017 mais tegin kooli sõidueksami ära (jube närv oli sees ja sõitsin üle äärekivi, parkimine võttis aega 5 minutit jne jne). Peale seda oli ARKi (Tartu) järjekord mega pikk ja aja sain alles sõidueksamile juulis. Ma pidin hirmu ja ärevuse kätte ära surema kui ma seal ARKis eksamit ootasin. Õnneks eksamineerija oli mega rahulik ja seetõttu muutusin ka mina rahulikumaks. Õneks sain esimese korraga load kätte. Load on mul olnud nüüd vist 8 kuud aga manuaaliga tunnen ennast endiselt ebamugavalt. Ilmselt asi selles, et minul endal on automaat ja manuaaliga sõidan ainult siis kui elukaaslane oma autot annab ehk siis manuaali kogemust päris vähe.
    Ma leian, et kui peamiselt linnasõite teha, siis automaat on selleks parem valik kui manuaal. Aga eks see ole igaühe oma valik. Samas nüüd järgmist autot tahaksin ikkagi manuaalkäigukastiga, et saaks selle käiguvahetamise ja siduri ikka ükskord selgeks ka 😀

  • Avatar
    Vasta Siky 16. märts 2018 at 10:34

    Ilmselt need, kes automaatkastilube maha teevad, pesevad käsitsi pesu ka, mis siis , et pesumasin on leiutatud. Minu tutvusringkonnas on manuaalautod vaid paaril: vanaisadel ja kellel on tööauto. Ja jutt, et kui on elu ja surma küsimus, mis teed?! No sõidan manuaaliga, kui vaja kui kellegi elu sellest sõltub!
    Ühesõnaga, miks minna ringiga, kui saab otse (ja lihtsamalt) 🙂

  • Avatar
    Vasta Lily 16. märts 2018 at 10:34

    Ma tegin faking 6 aastat lube sest ma kartsin reaalselt autoga sõita ? Esimene sõiduõpetaja oli mul reaalselt närvihaige – tartus riiamäel hakkas mäel mul auto tagasi kalduma ,sõiduõpetaja vajutas blokki karjus mulle et ma autost väljuksin ja et ma eal tagasi ei tuleks – ega ma ei läinud ka . Sellest seigast nüüd 6 aastat möödas load on küll olemas aga no olgem ausad ei läinud kohe omale autot ostma ( aaa argis teoorias kukkusin neli korda läbi ja sõidus kaks )

  • Avatar
    Vasta Karina 16. märts 2018 at 10:32

    Pool aastat tagasi tegin ikka päris load ? aga sõidan ainult automaadiga. Issssand kui ilus eluke praegu on!
    Kui kooli läksin siis õpetaja ja mu mees tegid jah ikka väga selgeks, et teha ikka nn päris load. A la kui teed automaadi siis oled ikka ajukääbik, kuna ei suuda kätt ja aju koos tööle panna. Nali naljaks aga mine tee ikka päris load ja pärast sõida ükskõik millega!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 10:33

      ei

      • Avatar
        Vasta Kristina 16. märts 2018 at 10:39

        ? Sama siin… Oli konkreetne ei! Just seepärast,et milleks oma elu raskemaks teha? Ja ma ei ütleks,et ma seeläbi ajukääbik oleks… tee rahus automaadiload ja näed kui easy see kõik on. Jõudu Sulle,naine!

  • Avatar
    Vasta Siilik 16. märts 2018 at 10:32

    Manuaal on minul. Aga mul on metsikule maastikule palju asja kah, nii töö kui ka hobi pärast.

    Kui mul veel lube ei olnud, siis ma ei saanud sellele käiguvahetuse mõttele üldse pihta, kuigi seletati küll. Autokoolis olin samuti alguses paras tuhmakas ja tegin, mida kästi, aga aru ei saanud. Miks vahetada ja millal? Kui sõiduõpetaja üritas mulle rääkida, et ka mootori hääle järgi saab aru, et vaja käiku vahetada, siis ma mõtlesin, et hea psühh, üritab siin mootorimürinast mingeid toone eraldada…
    Aegapidi lõi pildi selgemaks. Loomulikult käis käiguvahetus kobamisi veel mõned kuud peale autokooligi. Ei mäletagi, millal see muutus, hakkasin samuti mürinast aru saama mida auto “räägib”, käiguvahetus oli nii käe sees, et vaheta või une pealt. Praegu ma ei mõtlegi käikude peale, lihtsalt vahetan neid, aga kui peaks mõtlema, siis mulle pigem meeldib see.

    Tead, load tehakse vajaduse pärast JA vastavalt vajadusele 🙂
    Sinu eluviis arvatavasti ei vajagi rohkemat kui et automaadilube. Tean paljusid, kes loa järgi võiks manuaaliga sõita, aga pole seda teinud aastaid ja ei plaani kunagi teha ka. Nad oleksidki kohe võinud teise loa teha. Automaatkäigukast vist on juba nagunii võidukäigul.

    Muide, kui mina oleksin sureva sõbraga metsas ja seal oleks automaatkastiga auto, siis oleksin minagi hädas. Kuidas, krt, sõita masinaga, millel pole sidurit ega õigeid käike? Mina ei tea, ma pole kunagi sõitnud sellisega, kuigi load lubavad. A mul pole vajadust olnud. Kui hädavajadus tekib, küll siis sõidaksin ükskõik millega, hoolimata loast.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 10:33

      Siis peaks sinu sõber ka valgusesse minema :D!

  • Avatar
    Vasta Maria 16. märts 2018 at 10:29

    Mul nii vanad load, siis polnudki valida.
    Mehel manuaalne, mul automaat. Saan hakkama mõlemaga, aga eelistan IGA KELL automaati.

  • Avatar
    Vasta Mann 16. märts 2018 at 10:29

    Linnasõidul on automaatkast kindlasti kordades mugavam, kui muudkui neid käike edasi-tagasi raiuda. 🙂

  • Avatar
    Vasta Olga 16. märts 2018 at 10:28

    Mina tegin endale ka POOLIKUID lube 😀 Ehk siis automaatload mul taskus ja ei kahetse. Ma lihtsalt ei seedi seda manuaali, nu löö või maha 😀 Autokoolis muidugi teooriatunni õpetaja vahest pilkas aga mis see krdi tema asi on, kes mis lube teeb. Kui on vabadus valida siis pole midagi kobiseda. Küsiti ka minult, mis siis teed kui automaatauto läheb katki ja on ainult manuaalauto – midagi ei saa, tallatakso ja bussiga liiguvad samamoodi edasi 😀

  • Avatar
    Vasta Riina 16. märts 2018 at 10:26

    Ma olen juba ammu imestanud, et kuidas teie 2-lapseline pere üldse ilma autota hakkama saab. Auto annab ikka niiiiii palju vabadust ja mugavust! Kunagi isegi ütlesin mehele, et mina enne pole nõus last saama, kui meil auto on ostetud :D.

    Automaatkäigukast on vist parim leiutis pärast nõudepesumasinat. Mul on küll “vanad” load, kus polnud võimalik validagi, millise käigukastiga sõita soovid, aga enam elus ei tahaks tavalise peale tagasi minna. Kuna enamik sõite on ikkagi linnas, siis automaat on ikka väga palju mugavam. Selline see inimloom juba on – et saaks ikka võimalikult mugav ja laisk olla, eksole :). Aga sa ära küll põe, et ainult automaadiload teed. Ma küll ei tea, kui palju praegu protsentuaalselt automaadikastiga autosid Eestis on, aga ennustan, et 10 aasta pärast on neid veel kaks korda rohkem.

    A seda ütlen ka, et 20 sõidutundi on tõenäoliselt vähe ja pead juurde ostma. Palju edu autokooli läbimisel!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 10:29

      Mida siin imestada, kas sa taksodest oled kuulnud kunagi? Need on sellised asjad, et tõmbad äpi ja auto tuleb sulle maja ette ja viib su, kuhu tahad 😀

      • Avatar
        Vasta Riina 16. märts 2018 at 11:34

        What? Mis on takso?

        Takso on muidugi ka väga tänuväärt asi, kui tahad linna veini jooma minna jne (st ma ise tahan, ei vihja sinu veiniarmastusele :D), aga ikkagi ei kujuta ette, kui peaksin iga päev laste hälle-toole taksosse tassima, neid paigaldama jne. Pärast koju tulles veel kaks toidukotti ka lisaks. Taksod jah pakuvad ise ka mingeid toole ja hälle, aga kes teab, kui vanad need on ja mis kvaliteediga jne. Lisaks ju kujuneb igapäevane taksoga sõitmine päris kulukaks. Kui juba lube teed, siis tasub ka auto ostmise peale mõelda. Usu, sa ei kujuta pärast enam elu ilma oma autota ettegi. (Ma küll ei kujuta.)

  • Avatar
    Vasta kertu 16. märts 2018 at 10:24

    Load tuleb teha manuaalkastiga ning ilma roolivõimenduseta. Mis sa teed kui roolivõim puruks läheb? ABSpidureid ka ei tohiks olla. Õppima peaks ikkagi sellise autoga nagu auto kunagi loodi. Ning seda autot pead sa suutma pimedal novembriõhtul pimedas parandada!
    Need, kes kasutavad automaatkastiga autot, tagurdamiskaamerat, istmesoojendust, roolisoojendust, elektriaknaid jne jne on laisad ajudeta värdjad!
    Kedagi ei huvita, et sa kavatsed vaid linnas sõita ja kui auto tuksi läheb, võid igal hetkel takso võtta. Ei, sa pead olema valmis ikkagi selleks, et lähed pärapõrgusse pagaritoodete transameheks. Hommikul kell 4 võtad saiad peale ja vead need küladesse laiali just selle masinaga, mille ülemuse armust saad!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 10:29

      hahaha! 😀

  • Avatar
    Vasta lilllll 16. märts 2018 at 10:24

    Mulle meeldib manuaaliga sõita, on alati meeldinud – võib olla seepärast, et olen veel peast täitsa teismeline ja on ju vahva kellegagi foori tagant võidu kiirendada – manuaaliga sõites on selles osas eelis küll ? Muus osas ei oskagi öelda, miks oleks manuaal mõistlikum kui automaat.

    • Avatar
      Vasta Riina 16. märts 2018 at 11:37

      Eee.. automaadiga saab just kiiremini minema.

  • Avatar
    Vasta U 16. märts 2018 at 10:22

    Käisin autokoolis manuaaliga aga eksami tegin automaadiga, sain kohe läbi. Soovitan teha ka automaadiga, kes see enam soidab manuaaliga- sebi nende kaikudega ja nii mottetu ja ebamugav. Ja see manuaali loba on mottetu, sama hasti voiks oelda et miks sa spotifyd kuulad, kuula vanu kassette sest mis juhtub kui su sober on suremas ja ta viimane soov on kuulata uuno loopi aga seda spotifys pole ja kassetti ei tea kuidas kasutada. Ajuvaba. Tuleme tanapaeva. Kaasaegne auto on automaadiga.

    • Avatar
      Vasta Siky 16. märts 2018 at 15:10

      5+ juttD 😀
      Naeran nii, et pisarad voolavad 😀

  • Avatar
    Vasta Kertu 16. märts 2018 at 10:21

    On load ja mul on manuaaliga. Kunagi, kui lube tegin tundus ka see käiguvahetus tõeline raketiteadus aga see vajab lihtsalt natuke harjutamist ja varsti on nii selge, et nii muuseas juba vahetad käike. Mäletan, et kui lube tegin, siis mõtlesin ka, et issand kui raske ja ma ei saa iial neid lube tehtud. Mulle olid need sõidutunnid eriti rasked. Siis aga kunagi sõidutunnis avastasin end mõttelt, et linnas sõidab niiiii palju autosid ümber ja kõigi juhid on ka ju kunagi autokooli läbinud ja load saanud ja no kui nii paljud inimesed on juba load saanud, ega siis mina ka neist kõigist nüüd kehvem ole, et sellega hakkama ei saa ?. Aga sõiduõpetajast oleneb palju. Mul oli algul kiimane vanamees (ma ise olin 17a), kes näperdas pidevalt ja kui kätte ei andnud talle, siis hakkas minu peale pidevalt sõidu ajal karjuma ja ma ei saanud keskenduda. Lisaks tegi ka oma erasõite ja olin vahel nagu taksojuht talle. Lõpuks lihtsalt vahetasin autokooli, kus uus õpetaja oli sõbralik ja kannatlik mees ning sõidu õppimine muutus kergeks ja meeldivaks tegevuseks. Ja sain kiirelt sõidu selgeks.

  • Avatar
    Vasta M 16. märts 2018 at 10:21

    Minul pole ka manuaallube ja TÄPSELT sama teema on nende kommentaaridega algusest peale olnud!! 😀 Lugesin ja naersin kõva häälega praegu :D.
    10 aastat on load olnud ja pole 10 aasta jooksul kordagi tekkinud olukorda, kus oleks manuaallube vaja läinud. Ja olen igapäevane autosõitja.
    ning üleüldse – kui arvestada, et me liigume jõudsalt suunas, kus elektriautod vahetavad praegused autod välja, võib manuaalkäigukasti ajalooks lugeda. Rääkimata isesõitvatest autodest, mis samuti on juba reaalsus. Ühelgi neist ei ole manuaalvarianti. Kui 10 aastat tagasi veel võib-olla oli mõni argument teha manuaallube, sest elektriautode revolutsioon oli veel tsipa kaugel, siis tänasel päeval enam kohe kindlasti mitte.

  • Avatar
    Vasta Annika 16. märts 2018 at 10:20

    Kõrgkoolis oli kohustuslik neile, kel veel polnud, sest amet eeldas. Saingi tehtud. Sh alarmsõidu load. Manuaal muidugi, on tulnud kõiksugu asjadega sõita, praegugi igapäevaselt sõidus mul väikebuss, sest auto jääb meie perele väikseks, vahel ka abikaasa kaubik, kui nt enda oma remondis ja vaja liikuda. Manuaaliga on nii, et talvel on see ohutum (nt käiguga pidurdamine piduripedaali mitte kasutades), kui jääd kuskile kinni, saad manuaaliga edukamalt välja (eriti kui tegu suurema masinaga), ja näiteks kui autoga midagi juhtub (nt sidur lendab vms), siis manuaaliga saad ikka sõitu. Neid plusse on veelgi. Automaat muidugi on mugav eelkõige, et muudkui vajutad, aga mingeid muid eeliseid nagu vist polegi.

  • Avatar
    Vasta kurij 16. märts 2018 at 10:18

    Ikka tavalised load, sõidan millega tahan, kuid eelistan automaati ja see mul endal on ka.
    Ainult automaadi omi tehes oleks nagu kergema vastupanu teed minnes, aga see on iga inimese oma asi.

  • Avatar
    Vasta Vici 16. märts 2018 at 10:17

    Kunagi jäi mul endal ka pooleli, ainult eksamid oli vaja teha aga lõin araks. Plaan sügisel uuesti alustada kui laps lasteaeda saab,siis aega süveneda rohkem. Aga samuti ainult automaadi omad. Küll ma olen ümberveenamist kuulnud ja samamoodi “aga kui on vaja manuaaliga”..Einoh kodus mul automaat ja on vaja järsku manuaaliga minna ?! Vaevalt onju

  • Avatar
    Vasta A. 16. märts 2018 at 10:17

    Mul Manuaali load aga sõidan automaadiga. ? Aga no sellessuhtes et näiteks läheb sinu auto remonti ja pakutakse asendusautot aga paraku on see manuaal , sõber tahab sind kainekaks sa et ma ei saa mul automaadiload vms. ?Aga noh eks siis saabki elu niimoodi ümber korraldada. Seega ega jah väga vahet pole mis load teed?

    • Avatar
      Vasta A. 16. märts 2018 at 10:19

      Aa ja load saime keskkoolist, endal tuli maksta ainult ~90€ ARK-i eksami jaoks

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 10:20

      üks lahendus igale probleemile: takso

    • Avatar
      Vasta Merks 16. märts 2018 at 10:51

      Muide, tänapäeval on esindustes asendusautosid ka automaate 🙂 muidugi oleneb, kus autot hooldad… Ja kui sõber kainekaks tahab ja automaati pole, siis on tõesti takso.
      Aga muidu jah taksod on olemas ja viivad kuhu tahad aga see maksab sul rohkem, kui sa ise kütust ostaks ja ise tiksuks kuhu sul vaja. Iseenda peremees oled lihtsalt rohkem, ajaliselt, rahaliselt ja mugavuselt. Pikamaa otsi tehes sa rongi või bussi ei peata, kui näed teeääres mõnd huvitavat kohta kuhu sisse põigata. Autoga on see eelis. Pluss lastega kuskile suvakasse kohta trippima minna jne. Taksoga vist seda ei tee… 🙂

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 11:00

        No käsi südamel – pole kunagi kuskile minemata jäänud, sest autot pole.

      • Avatar
        Vasta Riina 16. märts 2018 at 11:41

        Kindlasti ei olegi jäänud kusagile minemata, aga oma autoga saad sa lihtsalt veeeeeel rohkematesse kohtadesse minna. Kujuta nt ette perega suvetripp mööda Eestit. Sõidate ja peatute millal ja kus tahate.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 14:59

          Ma käin kud tahan ja kui tahan kuskil väga peatuda, küllap peatun. Rahune nüüd maha mu suvereiside planeerimisega.

          • Avatar
            Riina 16. märts 2018 at 17:58

            Sorri :D, olen ilmselt tugevalt autousku.

  • Avatar
    Vasta Mari 16. märts 2018 at 10:17

    Mul on automaadiload. Aga mitte selle pärast, et ma hakkama ei saaks. Vaid ma lihtsalt nägin enda sõbrannade pealt kui palju närvirakke nad kulutasid manuaali peale 😀 ja peale arki enam manuaali taha ei istu 😀 Sõidan enamus aja linnas ja automaat on igati mugavam.
    Mu vanemad hingasid kergemalt, et vähemalt nende autot ei puutu ja jääb terveks 😀 nüüd kui minu automaadiga sõitnud siis plaanivad ka ühe soetada 😀

  • Avatar
    Vasta Kätz 16. märts 2018 at 10:16

    Minul on manuaali load. Autoga koguaeg ei sõida, sest pole lihtsalt vajadust. Tööle minna on lihtsam jala, 20 minta jalutamist ja ei pea otsima parkimist ja selle eest maksma. Muidu sõita meeldib täiega, ainult parkimist kardan alati. Pargin alati parkla kõige tagumisesse osasse, kus palju vabu kohti, kuskile vahele ennast väga suruda ei taha ja külgboksi pole peale autokoolis käimist never teinud, tuumafüüsika mu jaoks. 😀

  • Avatar
    Vasta Kätuke 16. märts 2018 at 10:15

    Manuaali ja automaadi lubade vahe on see, et automaatlubadega ei tohi manuaali rooli istuda. (2011a, kui lubasid tegin, siis öeldi koolis seda ja minu teada jätkuvalt seaduses kirjas. Küsi kindlasti õpetajalt üle), aga manuaaliga tohid mõlemaga sõita 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 10:17

      sa päriselt arvad, et ma ei teadnud seda? vihjena oleks võinud võtta “ma ei taha manuaaliga sõita”

      • Avatar
        Vasta Kätuke 16. märts 2018 at 19:03

        Vabandust! Ma südamest ausalt ütlen, et ma ei teadnud, et sinu “mis vahet sel on?!” mõttega sissekandele on niisugune kuritegu vastata, et kuul pähe tuleb lasta. Minu soovitus tuli südamest, sest kõik ei pruugi seda teada või taibata küsida.

  • Avatar
    Vasta L. 16. märts 2018 at 10:15

    Soovitan sõiduõpetaja Ahti Pärgmat. Kuna ma olen päris ärev inimene ja kartsin meeletult autoga sõitmist, siis oli minu jaoks oluline saada võimalikult rahulik ja mõistlik õpetaja, kes ei hakka mõnitama, karjuma ega rooli krabama. Istusin temaga esimest korda elus autorooli 26-aastaselt, mõne kuuga sain juba eksamile ja esimese korraga eksamilt läbi. Nüüd sõidan igapäevaselt. Tegin küll tavalised juhiload, aga pärast autokooli olen sõitnud ainult automaadiga.
    Aga ma tõesti ei jõua Ahtit ära kiita, ühegi teise õpetajaga poleks ma sellega hakkama saanud. Mõned korrad olin sunnitud asendusõpetajaga sõitma ja see oli ebameeldiv, sest nad panid mind tundma end täiesti saamatuna. Ahti aga alati julgustas. Rumalust ja saamatust ta muidugi ka ei kannata, aga ta seletab vähemalt rahulikult lahti kõik. Muidugi ma ei tea, kas ta automaadiga teeb õppesõite. Kui mina 4 aastat tagasi käisin Autosõidus, siis sai automaadiga ainult paari õpetajaga sõita.

  • Avatar
    Vasta Evy 16. märts 2018 at 10:15

    Laod käes kohe pea 2 aastat. Alustasin ka miski kahtlase tegelase all õppimist. Siis läksin õppega edasi oü autosõitu ja midagi halba pole öelda. Load mul mul täiesti tavalised ja mäletan et kui kunagi alustasin siis tundus samuti tuumaseadus ja olin kindel et minust autosõitjat ei saa aga näe elu teeb nii et lihtsalt muid moodi siin lastega maal elades ei saa.
    Meil nüüd uus auto ka ja see siis esimene automaat meil. Proovisin ka sõita aga ma jään ikka enda manuaaliga sõitma. Kuidagi nii harjunud ja kodune tunne seal autos.

  • Avatar
    Vasta meow 16. märts 2018 at 10:13

    On küll load ja auto. Ei kujuta ilma elu ette, kuid ma ei kartsin ka meeletut autokooli, sõidutunde ja ARKis kukkusin selle kuradi külgboksi pärast 3x läbi ka. Nüüd on sellest juba 10 aastat möödas ehk siis staaži juba on natukene. Sõidan päevast, mil sain load, igapäevaselt. Ja load on ikka nö tavalised. Manuaal tundubki alguses tuumateadus, aga esimeseks autoks valisin endale näiteks nimelt manuaali, et see ikka väga käppa saaks. Alles nüüd mu viimane auto on automaat, sest… auto, mis tahtsin, oli praktiliselt võimatu leida manuaalkastiga ja keeruline on neid ka pärast müüa. Ise olen ka hinged tegelt pigem manuaalipatrioot miskipärast, aga ei ole midagi selle vastu, kui keegi otsustab automaadiload teha, sest ega manuaalkäigukasti jääb turul järjest vähemaks ja on varsti vaid uunikumitel 😀

  • Avatar
    Vasta Helle 16. märts 2018 at 10:12

    Mul on manuaaliload, aga olen 15 aastat ainult automaadiga sõitnud. Kui nüüd peaks tegema hakkama, teeksin ka ainult automaadiga vast. Sest praktiliselt kõik uued autod on ju automaadid, st muidugi manuaalid ka, aga see argument, et siis ei oska inimene sõita, kui manuaai ei tee, on nii kiviaegne mu meelest. Ja see ka uute autode juures ei päde enam, et automaat kuidagi kulukam või vähemöko vmt oleks. See manuaali teema tundub ülivaldavalt meeste ja munade teema olema, et nad tõestaksid endale, et nad on pärismehed vmt. Ma ei saa ka aru, miks peab vabatahtlikult elu raskemaks tegema. Samahästi võiksime ju siiani vändaga autot käima käiata, sest võtmega süütes keerata on ikka nii nõrk?!?!?

  • Avatar
    Vasta J 16. märts 2018 at 10:11

    Load olnud u 9 ja veidi peale aastat. Ei teagi, kas siis oli juba automaadi lubade võimalus ka olemas. Linnaliikluses automaat muidugi mugavam ja endal ka automaatkastiga auto, samas olin mitu head aastat sõitnud ainult manuaaliga ning võttis tükk aega harjumiseks, et enam ei peagi käigukangiga toimetama koguaeg. Eks see harjumise asi ?

  • Avatar
    Vasta B 16. märts 2018 at 10:10

    Mul load peaaegu 2 aastat olnud, sain kohe 18. sünnipäevaks kätte need.
    Sõidan pmst iga päev, aga manuaaliga. Automaadi roolis pole saanud veel kordagi olla 😀

  • Avatar
    Vasta Sandra 16. märts 2018 at 10:10

    Minul on load olnud 3a kohekohe ja manuaaliload, kuid samas autokooli minnes oli mu peres manuaalkastiga autoga ehk ei mõelnudki miskit enamat, kuna sõita ju tahtsin. Aga kui samas plaan osta endale automaatkastiga autoga, siis mu meelest kyll vahet pole mis load teha ? ma varem motlesin ka, et noh kui nii suur summa maksta, siis milleks aint yks variant teha kui manuaalilube tehes saad loa mõlemaga soita, aga enam kyll vahet pole. 21 sajand ja enamik uuemad autod siiski automaatkastiga.

  • Avatar
    Vasta Eneli 16. märts 2018 at 10:10

    Oiii mina tegin lubasid vist kõva 6 aastat, kui mitte rohkem. Tollel ajal ei olnud meil autot ka, siis eriti ei tundnud pinget neid lubasid kohe saada.
    Aa ja esimene kord, kui ma autokooli läksin sain sellise nômeda sõiduõpetaja kes hakkas lõugama mu peale esimesel tunnil platsi peal. Asi oli siis sellest, et tema tutvustas mulle rooli ja mina ütlesin naljaga selle peale, et rooli ma tean. ? peale seda hakkas lõugama, et kui ma nii tark olen siis hakaku ma kohe sõitma. See oli viimane kord, kui sinna autokooli läksin, kuna ma ei julgend uut õpetajat küsida, lôpueksamid oleks pidanud selle sama õpetajaga tegema nii sõidus, kui teoorias.
    Lõpuks läksin Autosõitu ja see oli elu parim valik, tegin load tartus ja paremat sôiduõpetajat ei oska tahtagi, kui selleks oli Urmas Kisand. Tegelikult olid kõik seal nii toredad ja abivalmis.
    Mina tahtsin algul ka teha aind automaadi load aga samamoodi hakati peale suruma, et vot mis siis juhtub, kui aind manuaal on jne…
    Peale Ark eksamit istusin automaadi rooli ja sinna seljataha jäigi see käigukangi kakkumine. ?✌️

  • Avatar
    Vasta Liisi 16. märts 2018 at 10:09

    Kuna load hiiglama ammus ajast siis ei olnudki valikut manuaal või automaat. Kõik õppisime mingi manuaali romuga sõitma. Sõiduõpetaja naeris ka, et kui sellelga selge siis ei pea autosõidu oskuses küll kahtlema.
    Seega sõidan mõlemaga vabalt. Automaat on kindlasti suures linnas mugavam. Kes seda sidurit seal ummikus libistada viitsiks.
    Aga kui enda lapsed ükskord seal maal on, et lubasi tegema hakkavad siis kindlasti teen neile ajupesu nii palju, et nad saaksid ka manuaaliga sõitmisega hakkama. Sest reaalselt ei ole selles mitte midagi keerulist. Lisaks on elus mõned valikud suuremad ?
    Aga minuarust ikka load võiks olla ega nad jah süüa ju lopuks ei küsi. Aga kui kohe üldse ei sõida siis tekib ikkagi küsimus kas ma tahaks liikluses sellistega koos figureerida kes aastas korra autorooli saavad ?

  • Avatar
    Vasta m 16. märts 2018 at 10:09

    mul tiksub neljas aasta manuaali lubadega. kõik autod on ka olnud manuaalid, et seda kinnitada. kui sa ükskord endale auto soetad ja seda kasutama hakkad, siis olgem ausad, peale seda on väga raske ennast panna taas liiklema busside või ühistranspordiga üleüldiselt. nüüd võtame situatsiooni, et sul läheb auto parandusse ja asendusauto antakse manuaal, mis siis teed?
    ei ütle, et pead tegema endale manuaali load ja ei sunni ega materda, aga lihtsalt oskus sõita manuaaliga on väga hea oskus ☺

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 10:15

      kas nuga kõril kästakse asendusauto võtta :D? taksod ka olemas, küllap saan nendega nii kaua hakkama 🙂

    • Avatar
      Vasta U 16. märts 2018 at 10:30

      Kui korralikust esindusest ostad, siis nad annavad valida manuaal v automaat ka asendusautoks, Catwees ja Veho nt.

  • Avatar
    Vasta Terje 16. märts 2018 at 10:09

    Alustasin just autokoolis lubade tegemisega. Olen 30ndat nädalat lapseootel ja mõtlesin, et kui mitte nüüd siis millal. Endal on 2 autot, aga sõita ei oska 🙁 lisaks lapse sündides juba tunnen seda vabadust temaga liigelda ilma et peaksin oma elukaaslast piinama, et lähme sinna ja sinna. 🙂 kahju oma mehest, et minu pärast peab kogu aeg sõitma 🙂 mõlemal liikumis vabadust rohkem.

  • Avatar
    Vasta Merilin 16. märts 2018 at 10:08

    On load. Manuaaliga tegin peaaegu aasta. Aga tehtud sain kuidagi. 15.jaanuar sain load. Olen sõitnud linnas nii manuaali kui automaadiga ja ûtlen ausalt, et automaadiga siin liikluses lihtsam kui manuaal. Ei pea nii palju mõtlema.
    Sest kuo ma autokooli lâksin oli mul kõik tãiesti 0.

  • Avatar
    Vasta Sigrit 16. märts 2018 at 10:07

    Mina läksin autokooli niimoodi, et polnud kunagi varem autoroolis istunud, teadsin ainult kus on rool ja kõik ?
    Olin samuti manuaaliga mega hädas ja ka eksamitel vaatasin veel käike, et mitte valet käiku sisse panna. Aga mul automaadi variant ei tulnud kõne allagi, sest vanemad olid sellele nii vastu. Mõtlesin veel, et see nii lootusetu juhtum, ei saa never neid käike selgeks, et teen need load ära, aga sõita julgeksin ainult automaadiga.
    Lõplikult selgeks need käigud ja vahetamised saingi alles siis kui iseseisvalt sõitma hakkasin. Nüüd hea küll, sõidan millega tahan ?

    • Avatar
      Vasta U 16. märts 2018 at 10:32

      Vanemad ei lubanud:D:D:D

  • Avatar
    Vasta Mariana 16. märts 2018 at 10:06

    Mina tegin load 20 aastat tagasi ja ainult manuaali saigi teha. Praegu teeksin kindlasti automaadi load. Kuna peres nagunii automaat käigukastiga auto ja never ei taha enam manuaali. Ema autoga vahest sõidan (tal manuaal), algul vuristan gaasiga ja võõras auto, siis jälle harjub, aga üldiselt ikka automaadiga mugavam. Edu sulle!

  • Avatar
    Vasta MaKi 16. märts 2018 at 10:06

    See on nii tuttav teema ? arvestades sellega et olen lubade tegemist kolm korda alustanud ningi kokku on see vôtnud 10(!) aastat aega… vôin öelda- kôik on seda väärt. Esimesed 2 korda oli rohkem nö ühiskonna ja pere pool peale sunnitud ning pehmelt öeldes kæisin tundudes vastu meelselt- imselgelt jäi kôik pooleli. Ligi 2 a tagasi sai mu tööandja teada, et mul (27-aastaselt) polegi lube. OMG. Talle eiahtunud see kuidagj pähe. Kuigi otseselt töö tegemiselt polnud mul autot üldse vaja? Tema südameasjaks sai , et aasta jooksul oleks mul see paganama plastikkaart käes. Andis oma autk vôtmed ja teine töökaaslane tegi nn ôpetaja load ning meie kohustus oli iga päev sôidutunde teha. Töòajast ilmselgelt. Kompromissina olin nôus tegema VAID automaatlube tegema. Saingi autokooli eksamid automaadiga yehtud AGA tunnistusele mingit märget ei tulnidki (manuaal vôi automaat). Sel samal heykel tekkiski hasart, mille gulemusel ARK eksami tehid manuaaliga ära. Igapäeva elus sôidan AINULT automaadiga. Ilmselgelt, kuj maailma päästmine sôltiks minult ja manuaal käigukadtiga autost- kyll ma hakkama saaks! Issver, pikk romaan tuli…

  • Avatar
    Vasta Helena 16. märts 2018 at 10:05

    Mul on olemas manuaaliload, aga selle 6a jooksul ei ole ma omanud ühtegi manuaalkastiga autot ja autosid on mul olnud üsna mitu. Ja ma ei kavatse ka kunagi osta manuaalkastiga autot. Linnaliikluses iga päev tiksudes ja lapsi sõidutades – tänan ei. Minu mugavus maksab ka midagi ja paraku on see just auto, mis automaatkasti tõttu rohkem maksab, aga olen nõus selle ohvri tooma.

    NB! Manuaaliga sõitmine on nagu rattasõit, ehk siis selle 6a jooksul ma pole seda unustanud ja saan manuaalkastiga kenasti hakkama, olen pidanud vahepeal paar sõitu tegema 😀

  • Avatar
    Vasta Mari-Liis 16. märts 2018 at 10:04

    Tegin esmased load 16-aastaselt, sellest siis juba 12 aastat möödas. Sain kaks aastat tublisti harjutada enne pärislubade saamist. Niiet isiklikult seda varianti soovitan küll noortele. ?
    Ning olemas täitsa tavalised load, võin sõita nii manuaali kui ka automaadiga. Ja ei ütleks küll, et automaadid “päris” load poleks ? Igaühe vaba valik.
    Kunagi olin küll mega automaadi vastane, sest need jutud, et automaat on kallis ja läheb rikki ning igavene rist ja viletsus sellega, siis esimesed autod olidki manuaalid. Aga ühel hetkel ostsime automaadi ja never ei vahetaks seda enam manuaali vastu välja. Sõidumugavus on ikka üle kõige. Jah, on tulnud ette olukordki, kus olen pidanud ka manuaali rooli istuma (äial manuaal), aga sellega sõitmist pole ära unustanud. Kuid tõesti need nii harvad juhud.
    On olnud ka autol käigukastiga probleeme…ja mitte ainult automaadil. Manuaal trikitas ka korralikult. Aga no nii ehk naa tuleb auto eest hoolitseda ja kui seda hästi teha, siis ei ole vahet kummaga sõita. Töökindlad on sellisel juhul mõlemad. Kuid sõidumugavus kaaub ikka täiega automaadi üles.
    Edu Sulle autokoolis! Igati tubli ettevõtmine! ?

  • Avatar
    Vasta Airi 16. märts 2018 at 10:03

    Jah, on, manuaaliload, kuna just “muidu pole ju päris”. Aga tänu sellele venis ka autokool, esimest korda käisin 18-aastasena, sain õpetaja, kes oli nii nilbe ja nii halba nalja tegi kogu aeg, lisaks pani käe põlvele jne, et asi lõppes sellega, et mingi hetk astusin autost välja ja enam tagasi ei läinud, enne kui hakkasin 30 saama. Täpsemalt 3 kuud enne. Andsin lubaduse, et enne 30-ndat saan load kätte. Ja sain kah! Pull oli asja juures see, et sattus sama sõiduõpetaja olema, kes esimesel korral, aga kas asi oli minu enda vanuses ja enesekindluses, aga seekord oli meil sigalõbus, naljad klappisid ja oleks ta vaid julgenud näpuga põlve katsuda oleks ilmselt litaka kirja saanud 😀

  • Avatar
    Vasta Hõbe 16. märts 2018 at 10:03

    Mul on tavalised “manuaaliload”, aga tegelikult oleme alati automaatidega sõitnud. Sest nii on mugavam ja kui just pole mingi autoguru, siis ka ökonoomsem – sest auto teab ise, millal käike vahetada, mitte ei pea piinama mootorit ja neelama kütust teise käigu peal läbi linna kihutades. Ma ei tea ilmselgelt, kuidas mootor toimib – võib-olla ei neelagi vale käiguga kütust.
    Manuaalida oskan küll, aga harva on vaja olnud ja siis oleks ka muud moodi hakkama saanud. Ehk siis et jõudu ja jaksu lubade tegemisel!

  • Avatar
    Vasta M 16. märts 2018 at 10:03

    Load olemas. Mõni kuu olen juba vahtralehest ka prii olnud. Esialgu ka põdesin meeletult seda manuaali asja, aga taaskord- mina ei tahtnud riskida sellega, et võib tekkida olukord, kus ma vajadusel rooli istuda ei saa. Lisaks oli meil mehega vaja üks auto juurde osta mulle tööl käimiseks. Kallist autot Me lubada ei saanud ja odav+automaat ei ole just kõige töökindlam variant naisterahvale. Nõkutasin oma kolm esimest tundi vaevaga ära ja sain manuaaliga sõidu selgeks. Tegin load ära ja isegi tervelt kaks aastat sõitsin manuaaliga Tallinna vahel. Nüüd mõni kuu tagasi ostsime uue auto ja sedapuhku automaadi. Mul on endal hea meel, et nö poole perssega lube ei teinud. Kui see kadalipp juba ette võtta, siis kohe ja täiega. Teist korda enam ARKis närveldada ei tahaks :D. Samas see teema on igale ühele personaalne. Ilmselt sellepärast meil on ka kaks valikut autokoolides 🙂

  • Avatar
    Vasta M 16. märts 2018 at 10:03

    Minul on automaadi juhiluba ja olen nii nii nii nii nii nii nii nii rahul oma valikuga! Elu ka kohe kergem.
    Kui ma oma tuttavatele ja lähedastele ütlesin, et teen automaadiga. Oi, kus tulid igasugused vastakad arvamused. Et ma pole 100% tõeline autojuht, ma ei või manuaaliga sõita ja nii edasi. Aga ma ei teinud nendest väljagi.
    Ma tegin juhiloa vaid enda pärast, mitte kellegi teise pärast.

  • Avatar
    Vasta Sirel 16. märts 2018 at 10:02

    Hahahahaaa. Väga hästi kirjutatud. Sain südamest naerda. Mina tegin ka u 10 aastat tagasi automaatkäigukastiload ja eks kõrvalseisjad jätsid küll mulje, et need pole nagu päris. Samuti küsiti neid äkki/ainuke/manuaal küsimusi. Nüüd 10 aastat hiljem mõtlen, et polegi kordagi sellist olukorda olnud, kus oleks manuaali vaja olnud. Endale sai ostetud automaadiga auto ja sellega kõik vajalikud sõidud tehtud saanud. See on täielikul ülepaisutatud jutt, et igaks juhuks peavad manuaaliload olema. Kui ise tunned, et pole vajadust, milleks oma aega ja närve kulutada manuaaliga tõmblemisele. Minu jaoks on manuaal liiga raske ja noh, midagi polegi teha. Leppisin, et olen saamatum ja voib-olla laisem. Ei ûtleks, et see mu elu kuidagigi mõjutanud oleks. Ise sõidan igal pool, lapsed saavad veetud. Kõik bueno 🙂
    Naljakas on see, et need kes mind 10a tagasi viltu vaatasid, sõidavad ise nuud automaatkaigukastiga autodega 😀

  • Avatar
    Vasta Doris 16. märts 2018 at 10:02

    Mul on varsti 4 kuud load käe, ka siis manuaali 😀 Tegemiseks kulus täpselt aasta ja lisa sõidutunde pidi ikka päris palju võtma, sest enda peres siis autot ei olnud. Ühe korra kukkusin Maanteeameti sõidueksamil läbi ka ja tahtsin üldse pooleli jätta seda asja, aga siis hakkas kogu sellest sinna alla pandud rahast kahju 😀 Mega hea tunne oli, kui lõpuks tehtud sai ja oma juhiloa kätte sain 🙂
    Edu sulle ja saad hakkama, kui siht silmeees!

  • Avatar
    Vasta Anonüümne 16. märts 2018 at 10:02

    Mul jãänud automaadiga arki sôit veel ..
    Aga mäletan kui teada saadi et ma automaadiga teen siis tuli seda sitta suust igalt poolt ala ” issand kui LOLL sa oled ja ainult lollid teevad AUTOMAADIGA ” alguses tegi kûll tuju kehvaks ja seest kurvaks, et no MIS VAHET SEL on ! Olen loll siis olen ? jah ainuke miinus ongi see et ei saa manuaaliga sõita aga vot ma ei tahagi ! Sõidan automaadiga ! Läheb katki , jääb teepeale ? No siis sõidan krt bussiga/ rongiga edasi . Ega elu sellepärast seisma ei jãã ! Vend oli kohe lohutuseks sellistele jobudele ja rahustas maha et VAHET POLE ! Enamik autojuhte kes omavad manuaali lube sõidavad automaadiga ?! See on MUGAVUS ! mitte midagi enamat ! Liikluseeskirjad KEHTIVAD ju mõlemile samamoodi ei ole nii et ala automaat lubadega peab kuidagi muud moodi sõitma liikluses ! Nii et ma ei saa aru miks inimesed lähevad nii kettasse ja miks nende tundeid see nii riivab ? Ajuvaba ausalt öeldes ! Nyyd olen endale paksu naha peale kasvatanud ja yldiselt ei koti kellegi arvamus ! Olengi siis loll nagu “manuaaltargad” nimetavad . Minu jaoks on oluline jôuda a-punktist b-punkti ! Mitte kuskil põllupeal 5käiguga drifti lasta !
    Soovin sulle edu ja ãra heiduta ennast sellistest “manuaalhaigetest” tee nii nagu sulle parem ja mugavam on 🙂

  • Avatar
    Vasta Relika 16. märts 2018 at 10:01

    Minul on manuaalkäigukastiga tehtud load. Alguses oli küll raske pihta saada kuidas käigu vahetus käib, aga nüüd juba harjunud ja täitsa okei. Load juba kolm aastat olnud.

  • Avatar
    Vasta Si 16. märts 2018 at 10:00

    Ei ole veel lube – ainult ARK vaja teha. Ja on ka plaanis automaatkäigukastiga teha. Peres auto ka automaatkäigukastiga ja me mugavad , nagunii manuaali vastu välja ei vaheta. ?

  • Avatar
    Vasta Alli 16. märts 2018 at 10:00

    Load on olemas juba 10 aastat, reaalselt sõitnud olen sellest ajast umbes 2 aastat ja pudinaid peale. Just samal põhjusel, et käidi pinda – manuaal on ainus õige jne. Seega relate on soti peal praegu 😀 Sain oma manuaalikad tehtud aga vihkasin autoroolis olemist, seda hirmu ja muud närvijama, mis sellega kaasnes 😀 siis järsku pidin sõitma hakkama, ei aidanud enam midagi ja kuskil mõned kuud igapäevast sõitu mööda linna ning ma olin selline ralliäss valmis 😀 nüüdseks meeldib sõita, mõnus on. Ostsin hiljuti auto omale – automaadi – ja polegi kindel, kas olla rahul sellega või mitte. Eks see ole harjumise asi ka. Aga edu igaljuhul!

  • Avatar
    Vasta Kairi 16. märts 2018 at 10:00

    Mina tegin oma load ka selles autokoolis suht hiljuti. Oskan ainult kiita. Suhtumine ja nendepoolne suhtlemine oli väga ok. Kusjuures mina olin just see , kes oli surmkindel, et kui ma load teen, siis automaadiload. Nüüd olen manuaalilubade omanik. 🙂 Hästi õpetasid 😀

  • Avatar
    Vasta Ly 16. märts 2018 at 09:59

    Tegin load 3a tagasi, läbi häda ( olin üks selline, kes ütles et mina ei tee kunagi lube) aga kuna maal elades ei saa teisiti, vaja lapsed lasteaeda ja ise kooli ja arstil vaja käia ja poes ja sada häda. Koguaaeg ei saa mehele lootma jääda. Igatahes enne kui autokooli läksin, rääkisin ka, et tahan automaadiga lube teha, sain miljooon sõna vastu. Tegin manuaaliga ära ( minu sõidu õpsil oli manuaal) sain hakkama, aga sõidan nüüd ikka ( kuba 2,5a) automaadiga, sest see on nii palju mugavam ja närvitseda pole ka vaja. Ma manuaaliga suretan sada korda auto foori all enne välja kui liikuma saan ?

  • Avatar
    Vasta Sigrid 16. märts 2018 at 09:59

    mul on “tavalised” load, aga meil mõlemad autod, nii manuaal kui ka automaat kastiga. Ausalt öeldes pole absull vahet, kumba rooli istuda. Hommikuti nagunii “kivi paber käärid” kumbaga tööle liigun 🙂
    Tallinnas on kindlasti mugavam automaadiga, aga ega manuaalgi Tallinnas surmaotsusele alla kirjutamine pole 🙂
    aga noh, ega see manuaaliga sõita oskamine mööda külgi maha ei jookse 🙂 proovida võid ju ikka, vb vanusega tunnetus iseenesest tekkinud 😀

  • Avatar
    Vasta Kats 16. märts 2018 at 09:59

    Minul on load aastast 2005, manuaali omad. Olen sõitnud automaatkastiga viimased 5-6 aastat. Isiklikult mul on hea meel, et tegin need “õiged” load (ma pole kindel, kas tol ajal üldse valikut oligi), sest kui nüüd oleks vaja teha, siis ma kahtlen, et viitsiks uuesti ette võtta autokooli. Tegin ühe jutiga kõik ära ja nüüd rahu maa peal selle teemaga. Aga.. Kõige lõppeks sõidad ikkagi Sina ise oma lubadega ja oma automaatkastiga ja ma usun, et need automaatkastid maailmas veel otsa ei lõppe ?

  • Avatar
    Vasta Jaana 16. märts 2018 at 09:59

    Teen lube manuaaliga kuigi mõtlen et oleks võinud võtta automaadi?
    Lihtsam,mugavam ja kui selline mugavus on välja mõeldud siis milleks see manuaal??
    Nagu tagasiminek ajas ☺☺

  • Avatar
    Vasta N 16. märts 2018 at 09:58

    On load, manuaalid, aga sõidan ikkagi automaadiga, palju mugavam, eriti linnas sõites. 🙂

  • Avatar
    Vasta Helery 16. märts 2018 at 09:58

    Mul on manuaali load. Aga paaril mu tuttaval on automaadiload ja ma küll ei näe, et nad selle pärast kuidagi kehvemad oleks. Iga üks otsustab ikka nii, nagu talle parem on.

  • Avatar
    Vasta Liisu 16. märts 2018 at 09:58

    Mul on tavalised load, varsti juba 10 aastat. Sõidan vahelduva eduga nii manuaali kui automaadiga. Mul aga hoopis suurem küsimus, mis autokoolis ei öpetata käruga sõitma. Ometigi kui load käes, võid käruga ringi kimada. Nii palju on inimesi, kes unustavad möödasöitudel ära kui pikad ja laiad kärud neid taga on? käruga parkimisest ei tasu rääkidagi…

  • Avatar
    Vasta Ann 16. märts 2018 at 09:57

    Autosõidus mu meelest ainult üks õpetaja teeb automaadiga õppesõite – Mustamäelt algusega vene meesterahvas.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 09:58

      No ega mul mitut polegi vaja 😀

  • Avatar
    Vasta L 16. märts 2018 at 09:57

    Jah. Mul on ka autojuhiload. Kuigi mul Tallinnas olles autot ei ole, siis ma kahjuks siin eriti autoga ei sõida. Aga kuna mul maal vanematel on auto olemas, siis seal kasutan ma igat vaba hetke, et autoga sõita ja päris “rooste” oma auto sõidu oskusega ei läheks. 😀
    Mul on täiesti tavalised autojuhiload ja alguses tundus minu jaoks ka tõsiselt hirmus hakata õppima manuaal käigukastiga autoga sõitmist, aga kui esimestest ponnistustest üle sain ja auto kohapealt lõpuks liikuma sain, siis oli küll ikka tõsine kergendus. Seega mul on hea meel, et mul on nö “tavalised” load, siis tulevikus vahet ei ole, mis autoga sõidan. Kui vaja, siis saab sõidetud mõlemaga.

  • Avatar
    Vasta carmen 16. märts 2018 at 09:56

    Manuaal aga sõidan ainult automaadiga ?

  • Avatar
    Vasta M 16. märts 2018 at 09:56

    Manuaali load on. Sarnane juhtum oli, et varasemat ajast ebameeldiv kogemus sõidutundides ja ei saanud hakkama. Kui 6 aastat hiljem läksin, siis oli parem õpetaja ning võtsin ennast kokku. Nö mugavalt tundain autoroolis ehk paar kuud peale lubade saamist, sest sõitsin igapäevaselt. Praegu on atomaadigasõitminr minu jaoks igav. Ma prooviks sinu asemel paar korda ja kui ei sobi, siis tee muidugu automaadiga. Mul oli esialgu sama plaan.

  • Avatar
    Vasta Ege 16. märts 2018 at 09:55

    Jah, manuaali load, kuid sõidan ikka automaadiga, sest see on 100 korda mugavam. Eriti linnas, kui on vaja kiirelt reageerida, on mugavam kasutada kolme pedaali ja käikudega mängimise asemel, kahte pedaali. 🙂 Tegin manuaali load ainult sellepärast, et vanemad käskisid ning väitsid, et ei tea kunagi, millal vaja võib minna.

  • Avatar
    Vasta Maia-Liisa 16. märts 2018 at 09:55

    On load. Samamoodi olin kindel, et teen automaadiload. Aga teised ütlesid ära tee mõtetu. Tegin siis ikka, et saaks mõlemaga sõita. Sõidan praegu ikkagi vaid ainult automaadiga ei teagi kas oskakaki enam manuaaliga 😀 Kui elad ikkagi suuremas linnas kus palju autosid ja ummikud sa ju veel Tallinnas ka siis manuaal täiesti mõtetu. Automaadiga on nii hea ja lebo sõita. Mul on veel see ka, et ma kasutan automaadiga sõites kahte jalga mitte ühete nagu teised 😀

  • Avatar
    Vasta elina 16. märts 2018 at 09:55

    mul argis veel sõidueksam teha
    aga olin ka nii automaadi armastaja ja ütlesin et las see märge olla
    aga no pigistan kinni silma ja teen manuaaliga aga oma auto võtan ikka automaadi
    aga jah kunagi ei tea mis juhtub vähemalt saan sõita mõlemaga

  • Avatar
    Vasta Anja 16. märts 2018 at 09:55

    Minul isiklikult on 4 a load, ”päris load” 😀 😀 Manuaaliga tohin sõita, kuigi tuleb tunnistada, et korra olen ka automaati omanud ja no ikka sigamugav. Eriti kui linnas liigelda tuleb.
    Seni aga lepin oma manuaaliga 😀

  • Avatar
    Vasta Karmen 16. märts 2018 at 09:54

    Ah mis vahet seal on…. automaat või manuaal, endal kunagi nii ammu tehtud load, et pigem automaat oli luksus veel ja ma ei osanud isegi mingis märjas unenäos näha, et kunagi autoomaatkastiga masinaga ringi sõidan 😀 Tean täna paljusid, kes juba ettenägelikult ei hakka jamama selle mauaali ära õppimisega ja enda elu raskemaks tegemisega, kui nkn ei ole kunagi plaanis endale sellist masinat osta, mis automaatselt käike ei vahetaks 😉 Ja enda seisukohalt võin ka öelda; et jah, manuaali load taskus aga ikka sõidan automaadiga, noo ok, vahel manuaaliga ka.. aga kui saaksin valida nüüd uuesti, et kumbad load ma teeks.. siis ikka automaadi… Isegi nüüd, palju aastaid hiljem mäletan neid sõidutunde… vaata märke, jälgi liiklust, peegleid, vaheta käike, vt et sidurit liiga järsult ei lase lahti… muidu kohe seiskasid liikluse ju foori taga… siis läksid kõrvad punaseks ja jube sabin tuli sisse.. appii.. mis nüüd saab… Nii et edu! Õige valik! PS! Need on ka päris load, ARK ju väljastab… mitte mingi Anatoli kuskilt Koplist 🙂

  • Avatar
    Vasta Laura 16. märts 2018 at 09:53

    Jalgratta omad ? need ka ainukesed, oih valetan, põhjapõtradega võin ka sõitta, sai kunagi lapimaal ka sellised load hangitud. Autojuhi lube ei saa minul never olema ?

  • Avatar
    Vasta Helen 16. märts 2018 at 09:53

    Mul on load olnud 7,5 aastat, autot hetkel pole. Täiesti tavalised load on just põhjusel, et vajadusel saaks ja oskaks sõita mõlema autoga. Siiani on see oskus vägagi kasuks tulnud, sest kuigi ma ise eelistan sõita automaatkäigukastiga, siis paratamatult on olnud rohkem vajadust sõita manuaalkäigukasti omava autoga.
    Kui lohutab, siis ma olin autokoolis ikka päris kohutav manuaaliga sõitmises. Ma tõsiselt imestan, et läbisin ARK’i sõidueksami esimese korraga ja ei suretanud autot 10 korda välja. Aga minu puhul kehtis see, et rohkem sõita, seda paremaks ja kindlamaks manuaalkäigukasti kasutamine muutus(mul võttis muidugi umbes aasta pidevat sõitmist enne, kui ma autot ühe sõidu jooksul vähemalt korra-kaks kusagil ristmikul välja ei suretanud. 😀 )

  • Avatar
    Vasta reili 16. märts 2018 at 09:53

    Manuaaliga saab ikka rallida ka. Mina just ei taha automaat autoga sõita.
    Igatahes käisin samuti seal autokoolis ja kiidan taevani!!!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 10:00

      mul on null rallimise soovi

  • Avatar
    Vasta Grethe 16. märts 2018 at 09:52

    Mul on endal küll manuaali load ja sõidan kõikide käigukastidega, aga räägiks hoopis enda emast. Mul ema tegi load alles 40nendates ja suruti ka siis, et peab manuaali omad ikka tegema. Kuidagi tehtud sai, aga näha oli, et ei tunne end kindlalt ja sõita ikka ei julgenud. Lõpuks ostis omale automaadi ja nüüd sõidab igal pool, elab Tallinnast kaugel maakohas, aga mingi probleem pole ka Tallinna kesklinnas hakkama saada. Pikk lugu lühidalt- kui sa ise tunned, et automaadiga on sul kindlam siis nii teegi ja ära kuula teisi. Mis sa siis seal metsas surijaga teeks kui üldse lube poleks? Ei oskaks vb autot töölegi panna.

  • Avatar
    Vasta Berta 16. märts 2018 at 09:52

    Mul täna kolmas kord arki sōidueksam,no ei ole see nii lihtne midagi kui enne autokooli kordagi autoroolis pole istunud. Aga siiski pean mainima et mina olin ka manuaaliga täiesti saamatu ? aga nüüd saan ilusti hakkama,kahjuks on mul raskusi igale poole vahtida sp ka kolmas kord eksam. Aga loodan et viimane ikka,muidu tahaks pillida nats kuna nii palju raha on selle peale läinud.
    Igatahes ma ise teen manuaalilube,aga ma arvan et jumala savi et sa automaati tahad. Inimene elab ikka enda jaoks mitte teiste jaoks. 🙂

  • Avatar
    Vasta Liisu 16. märts 2018 at 09:52

    Polnud aimugi, et sellised asjad olemas on nagu automaadiload 😀 endal on järelikult manuaaliload 😀

  • Avatar
    Vasta Marju 16. märts 2018 at 09:51

    Kah Autosõit OÜ eelmise aasta kasvandik. Aprillis saab aasta. Tegin ikka selle “õige” loa ära 😀 Mitte midagi polnud keerulist. Pärast esimest platsitundi mulle veel “linnaluba” ei väljastatud, kuid peale teist juba sain. Sai paari erineva õpetaja käe all oldud, kuid parim oli Ahti Pärgma, kes on hästi rahulik ja tõesti oskab olla hea õpetaja, kannatlik ja tasakaalukas. Alustab sõidutunde Järve Selveri juurest.

  • Avatar
    Vasta Liisi 16. märts 2018 at 09:51

    Tee lõppastme koolitus kohe peale lubade kätte saamist ära! Muidu kahe aasta prast ei viitsi ei taha ja siis jääd ilma nagu Kardogi 😀 mul kh see ees aga no ei viiiiiiiiiitsi. Tuttava laps tegi kohe ära sest läks sôjaväkke. Nyyd kui 2 aastat moodas siis lihtsalt saab vahtralehest lahti ja uued load, midagi tegema ei pea enam.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 10:02

      meil just eile räägiti, et ärge tehke kohe 😀 Et siis on oma sõidukogamust ka ja õpid rohkem.

      • Avatar
        Vasta Liisi 16. märts 2018 at 11:16

        2 aasta pärast oled nkn vana kala juba sõitmises, see loppastme koolitus pidi suht jura olema. Kui 2 aastat oled suutnud iga ilmaga soita ja ellu jääda siis pole enam midagi olulist juurde oppida in my opinion 😀 aga noh, kuidas keegi.

  • Avatar
    Vasta Triinu 16. märts 2018 at 09:49

    Olemas ja manuaali load.

  • Avatar
    Vasta Kristel 16. märts 2018 at 09:49

    Minul on manuaal. Autokooli minnes mõtlesin ka, et jummel küll, kuidas ma hakkama saan käikude vahetamisega liikluses. Aga ma võin Sulle öelda, et see jääb käe sisse. Ei pea isegi mõtlema selle peale, kõik käib sujuvalt. Ma usun, et Sa saaksid hakkama ka manuaaliga!

  • Avatar
    Vasta Anna 16. märts 2018 at 09:48

    Mul on manuaali load ja autokoolis sain ilusti hakkama, aga kuna mul autot pole ja sõidan väga harva, siis käikude lappamine enam hästi välja ei tule. Nimelt kipun unustama, mis käigu sisse panin ja järgmisena panen vale vms. Üks kord õnnestus sidur suure pauguga lahti lasta, aga auto välja ei surnud 😀 Ühesõnaga sel aastal kavatsen endale automaadi osta ja loodetavasti teen seda enne lõppastet, sest seal tahan ka automaadiga sõita ja päris niru oleks esimest korda elus automaatkastiga sõita koolitusel, kus peaks enda kahe aastaga iseseisvalt omandatud sõiduoskusi näitama 😀

  • Avatar
    Vasta Kaisa 16. märts 2018 at 09:48

    On load, manuaalile 🙂 Olen 1 korra õemehe automaadiga sõitnud ja oh-sa-issand, kui võõras oli see, et ainuüksi pidurilt jala võtmine juba auto liikuma ajas. Lugesin juttu ja sain juba aru, et pole mõtet pähe määrida seda manuaali, aga ütleme nii, et kui autosõitu ei karda ja pedaali vajutada meeldib, siis manuaaliga tekib selline mõnus rallitunne 😀 Automaadil seda pole ja seega ei leia automaatkäigukastiga auto vähemalt meie peres omale kohta. Samas- sinu load ja sinu valik, mölisejad mingu seenele 😀

  • Avatar
    Vasta Tiina 16. märts 2018 at 09:47

    Mul manuaali load, aga juba teine auto mul automaat 😉 väga mugav on. 😉

  • Avatar
    Vasta Pisi 16. märts 2018 at 09:47

    Sain mina endale load, siis saad sina ka 🙂 Ma läksin autokooli nii, et ma ei teadnud midagi. Mul oli ka netis materjalid ja see ikka väga mugav. Sõitma pidin manuaaliga ja see oli kohutav kogemus. Ma “unustasin” alati õigel ajal käike vahetada. Nüüd meil kodus hybrid automaatkastiga ja tunnen end autojuhina 😀 Nii mugav ikka on, kui on ainult kaks pedaali. Saab keskenduda sõitmisele, mitte käikude vahetamisele.

  • Avatar
    Vasta H 16. märts 2018 at 09:47

    Ikka on load? Tegin enne 18 aastaseks saamist kähku ära ning praeguseks on load olnud juba üle 5 ja poole aasta.
    Mäletan, et algusel mötlesin ka automaadilubade peale, aga õnneks otsustasin ümber.
    Mulle isiklikult meeldib käike vahetada ? Algul oli minujaoks ka see raske ja tundus nagu raketiteadus, aga tegelikult pole midagi rasket? natuke harjutad ja olemas.

  • Avatar
    Vasta Elise 16. märts 2018 at 09:46

    Load on ikka olemas ja hetkel olen nii õnnelik, et nad ikka tehtud sai. Aega võttis mulgi. Polnud ma see, kes 18a kohe load taskus poodi sõitis 😀 Kuid mõni aasta hiljem sai nad siiski tehtud 🙂 Ilma auto ja lubadeta oleks nadi tööle sõita, kuna bussiliiklus on nagu on. Ja noh, ma ei sõltu kellestki ega millestki. Load pea 7a. Ma ei teagi, kas siis üldse sai valida, kummad load teed. Meil oli see koolikavas tunnina, seega mul on manuaali omad ja vahel harva satun ka automaadi rooli.
    Üht võin öelda, et ka mul kohe manuaaliga välja ei tulnud, aga nüüd on kõik liigutused ja tegevused nii automaatsed, seega lihtne 🙂 Tallinnas elades on automaadiga kindlasti lihtsam ja mugavam, väiksemates Eesti linnades pole vahet, kas automaat või manuaal, kuna liiklus pole nii tihe 🙂 Edu igal juhul.

  • Avatar
    Vasta Merilyn K 16. märts 2018 at 09:46

    Vaevalt, et ma sellises olukorras surija kätt silitaks ja ütleks: “Sorri, oleks mul vaid manuaali load, aga ei ole… Mine rahumeeli valgusesse sõbrake…”.

    Omg, hea et ma praegu bussis suure kajaka maha ei pannud ????????????????
    Ära tee üldse välja, tee nii nagu endale mugavam, tänapäev elu nii mugavaks tehtud ja ma tahaks näha,et kõik kes load tegid sõidavad ikkagi manuaaliga, automaadiga ju palju lihtsam, juba linnasõidus kergem 🙂

  • Avatar
    Vasta kratt 16. märts 2018 at 09:45

    JUHILUBA on, miks sa kirjutad mitmuses: load? Kas saad neid mitu tükki või siiski ainult ühe?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2018 at 10:13

      kavatsen viis teha

      • Avatar
        Vasta Mujal 17. märts 2018 at 02:56

        +1!

      • Avatar
        Vasta Mujal 18. märts 2018 at 02:32

        Vaatasin just, et mu +1! on yleval, siiamaani naeran seda vastust, et kavatsed viied load teha 😉
        ongi kindlam, kui yhed peaksid ara kaduma.

  • Avatar
    Vasta Liisike 16. märts 2018 at 09:44

    Mina läksin 6 aastat tagasi esimest korda autokooli ja seda venna sunnil ja tema maksmisel ( vastasel juhul ma ei olekski läinud 😛 )
    Ma ei olnud mitte kunagi autoga sõitnud ja kõigi soovitusel valisin manuaali ja jumala tänatud , et seda tegin, sest nüüd ma muud ette ei kujutaks! Load sain kätte nii nagu ette nähtud, ühtegi eksamit kordama ei pidanud ja sõidu sain ka selgeks ( ise ka imestan! )
    Täna ma siiski end väga kindlalt autoroolis ei tunne, aga oma elu lubadeta ma ette ei kujutaks 🙂
    Edu! Ja ootan huviga kuidas sul läheb! Elan täiega kaasa 😉

  • Avatar
    Vasta Kata 16. märts 2018 at 09:44

    On, tavalised, sôidan kôigega, kuidas kunagi vaja:)

  • Avatar
    Vasta rissu 16. märts 2018 at 09:44

    Minul on tänase päevaga 16 päeva load olnud. Käisin ka Autosõit OÜ. Võtsin e-õppe. Õppisin ise kodus ja mõned korrad käisin koolis kohapeal vaheloenguid kuulamas ja vastamas. Oh mina kartsin ka manuaal lubade tegemist . Alguses oli ikka väga hull aga lõpuks sain kõik selgeks ja polnud enam midagi hullu. Kuigi nüüd,kui load käes sõidan automaadiga. Kiidan autosõit OÜ nad suudavad võhiku ka autoga sõitma panna.

  • Avatar
    Vasta Kristi 16. märts 2018 at 09:44

    Oi ma tean mis sa tunned 😀 ma käisin ka autokoolis, tegin siis manuaalikaid. Põrusin, närvid ütlesid üles ja katkestasin. Nüüd kui uuesti peaks proovima, siis kindlasti ainult automaadiload teen. Siis saab rohkem liiklusele keskenduda ja oleks vast vähem närvis. Olen ka selle jutu peale imelikku vastukaja saanud, et need pole päris load. WTF? Ega ma taksojuhiks ei hakka, et peale lubade saamist pean kõigi autodega sõitma ja kõiki vedama, siiani pole üldse ju lubasid olnud.
    Niiet ära pane seda lolli juttu tähele, inimene ikka enda jaoks teeb neid asju 🙂

  • Avatar
    Vasta Enelin 16. märts 2018 at 09:43

    Ma vihkasin ka manuaalkäigukastiga sõitmist autokooli ajal, jätsin korduvalt kooli tänu sellele pooleli kuni mees lõpuks ütles, et võtku ma end kokku ja tehku need paganama load ära. Kuna olin alustanud manuaalist, siis otsustasin, et teen nad siis lõpuni. Mingil hetkel sain asja aga käppa ja sõidan edukalt manuaaliga, nii töö- kui ka isiklik auto on manuaalkäigukastiga. Oleme mehega nüüd arutanud, et kui peaks uue auto ostma, siis ostame automaatkäigukastiga, sest väga tegelikult vahet polegi. Kuigi vastumeelsust mul selle manuaalkäigukastiga enam pole, pigem juba naudin sõitu. Aga muidugi, iga inimese enda asi mis load teeb, see pole kellegi asi. 🙂

  • Avatar
    Vasta Kiku 16. märts 2018 at 09:43

    See on autosõit oü ? mitte autokool oü

  • Avatar
    Vasta Sirts 16. märts 2018 at 09:43

    Minul on küll manuaali load, aga sain need kätte läbi ussimu**i. Iga auto on erinev ja see siduritunnetus ei tekkinud mul nii kiiresti. Eksamit tegin mingi neli korda, lõpuks siis ikka vedasin välja. Peale seda loetud korrad manuaaliga sõitnud. Sügisel saab 10 aastat.

  • Avatar
    Vasta Arle 16. märts 2018 at 09:42

    Jätsin kunagi pooleli ☹️

  • Avatar
    Vasta Mann 16. märts 2018 at 09:41

    Isegi mu sõiduõpetaja ütles, et tema aru ei saa miks veel manuaali lube tehakse. Manuaaliga võid rallit sõita, tavaliikluses ikka automaat 100x mugavam. Need kes seda manuaali raiuvad…ma ei tea, äkki pole automaadiga sõitnud või ongi tulihingelised kangikangutajad.

  • Avatar
    Vasta Kats 16. märts 2018 at 09:41

    Minul manuaali load. Tegemine oli jube, võtsin vist 20 lisatundi juurde!! Läks väga kalliks maksma. Aga no tunduski ulme jälgida liiklust ja siis ise kuidagi edasi liikuda selle autoga ilma jõnksutamata. ? tee muidugi automaadiload kui tahad. Parem ikka kui lubadeta ?