LAPSED Lasteasjad Riided

kui palju need lasteasjad siis maksavad?

17. juuli 2018

Sõidutunnis käidud, kõik elus ja terved, võin oma eelmist mõttelõnga jätkata, et kas siis see laste saamine on kallis lõbu või mitte. Okei, jätame selle turvavarustuse välja, sest enamik ju ei osta endale ühe päeva jooksul hunnikut turvavarustust ja isegi kvaliteetset varustust võib saada parema hinnaga (nt Joie), säästa suuri summasid välismaalt tellides ja üldse selle jaoks raha kõrvale pannes, sest eks seda ole ikka teada, et alguses on vaja turvahälli ja u aasta pärast tooli.

Samas räägime igapäevaelust. Riided. Üks külg ütleb, et näiteks beebiriideid kannab laps nii vähe, et kasutusaeg on maru lühike, mistõttu neid liigub ka järelturul väga palju. Parema õnne korral leidub sul tutvusringkonnas inimesi, kes sulle oma lapse asju annavad ja nõnda võib ju aastaid hakkama saada. Et võtadki sõbrantside laste riideid ja otsid kaltsukatest hädavajaliku juurde ja nõnda ei kulu tõesti riietusele suuremaid summasid. Esimese lapsega mul muuseas nii oligi. Siit-sealt kogunes asju, mingi valiku nendest asjadest tegin ma puhtalt enda maitset arvestades ja olin ise väga rahul. Mis materjalidest ja kust asjad pärit olid? A mis see mind huvitas? Peaasi, et oli midagi selga panna ja palju ei maksnud ja oligi juba täitsa hea variant.

Kahjuks on aga nii, et mida rohkem sa TEAD, seda rohkem sa… tead. Et no tegelikult kui sa tead, et meriinovillast asjad on beebi naha vastas pehmed, head ja hoiavad temperatuuri, siis tahaksid ju pigem seda? Ja kui sa nüüd natukene googeldad ja avastad, et väidetavalt juba kõige soodsamad on ka päris krõbeda hinnaga (18.99€) siis tekib küll esimese asjana ahastus. Sest ega beebile ju ühte body vaja pole. Ja ega ta ühte numbrit kauem kui kuu-kaks ka ei kanna. Et kui suured need väljaminekud siis kokku peaksid olema? Et kui tahaks, et lapsel oleks üleni kvaliteetsed ja naturaalsed riided seljas, mida pole immutatud mingite kemikaalidega (nagu nt Aliexpressi asjad on) ja poleks kasutatud lapstööjõudu (nt H&M).

Ma pean ütlema, et ma ei ole vastuseni siiani jõudnud, sest ma ei suudaks vist küll kõiki riideid selle järgi osta, et oleks parimast parem. Seega on minu laste riiete seas alati olnud nii neid HÄID asju, mis on tehtud Eestis ja kohalike käte läbi, kui ka asju, mis on teisel-kolmandal ringil sõbrantside käest ja muidugi ka kaltsukad, ning need kirutud kiirmoeketid, mida nagu ühest küljest ei tahaks lapsele osta, aga samas kui sa näed, mis tempos ta riideid hävitab ja pläkerdab, siis tundub kuidagi lihtsam osta George’ist tellimisega 5 t-särki 9€ eest, versus maksta 28€ t-särgi eest, mis näeb küll imeilus välja, aga noh… ei julgeks ju seda lapsele selgagi panna, olgem ausad. Nagunii läbustab ära või midagi.

Ülal pildil on pakk, mille täna kätte sain. Kõik asjad siis Hilp e-poest tellitud ja no tõesti TAHAKS, et rohkem riideid oleks lastel sama malliga. Et kodumaal tehtud, erksad, ilusad, lastepärased, kvaliteetsest materjalist, mis ei luitu ja tupsuliseks ei läheks. Aga tahtmine on taevariik ja ma pean ütlema, et ma ikka jupp aega kõhklesin, enne kui tellimuse ära tegin. Lohutasin ennast sellega, et iga asi, mis ma Marile ostan, on lõpuks ju Lendele ja üldse kõige lõpuks on need Martale kah 😀 Mitme, samast soost lapse saamise võlud. Oleks ma kohe teadnud, et nii läheb, siis oleks võinud ju juba Mari ajal sellise teadmisega asju osta ja alles jätta. Okei, Mari ajal poleks mul elusees raha olnud selliseid asju osta, aga noh… teoorias siis. Et no kui oleks juba Marile ostnud kvaliteetse 56 suuruses body ja saanud seda tal 2 kuud kasutada, siis Lendel ja Martal mõlemal sama kaua, siis oleks juba säästnud kahe H&Mi body pealt, mis ma muidu mõlemal korral uue ostsin.

Üldse võiks kasutada rohkem seda loogikat, et osta pigem harva ja seda, mida tõesti vaja, mitte iga kord, kui poes midagi eriti nunnut näed. Ma üritan küll, praegu ka see Hilp tellimus oli selles suhtes poolvajalik, et mõlemal lapsel tõesti oli pusa vaja ja see kutsudega body pluus hüppas reklaamina FBis ette ja nõnda ma kodukal ringi uudistama hakkasin ja oma tellimuse ära tegin. Emotsiooniost, mida ma aga ei kahetse, sest tõesti no nii väga meeldib ja loodan siis, et kõik riided lõpuks Martani ka jõuavad, mitte, et keegi neid vahepeal jäädavalt ära ei läbusta :))

Siinkohal lubadus endale – ma sorteerin kõik lasteriided hommepäev ära. Mari ja Lende omadega on üsna kerge, sest ma alles koristasin nende kappe ja nägin ära, et puudu on lühkareid, t-särke ja pusasid. Pusad ostsin kalli raha eest, sellised õhemad riided lootsin FBist kasutatud asjade grupist leida ja leidsin kah! Näiteks selline komplekt maksis 5€! Ja Peppa oli ka veel kaasa pandud üllatusena, Lende oli niiiiii õnnelik. Nii oma Peppa pükste, kui ka Peppa enda üle. Et võib odavalt ka ilusaid ja ägedaid asju saada, kui natukene otsida.

Beebiasjadega olen hooletum olnud – iga asi, mis kuskil silma jääb, siis õhkan, et ooo kui nunnu ja pisike ja nii ta korvi rändabki. Alles täna turvatoole ostes lahkusin poest jälle kahe 50 suuruses beebiasjaga. Peakski ära sorteerima, et mis suuruseid mul kui palju on, et siis teaks teinekord “tuhina” tulles suuremaid asju osta. Praegu olen kuni 62 suuruseni soetanud ja ma vist isegi usun, et ehk päriselt on piisavalt kah, et polegi rohkem vaja. Kui viitsiks, tõuseks kohe püsti, aga ei viitsi. Ütleme siis nii, et ongi hea plaan homseks, ammu lubasin ju teile näidata, mis beebile valmis ostnud olen. Saabki siis korraga ära teha selle sortimise ja pildid postituse jaoks kah!

Mis veel JUBE kallid on, on talveriided. Jällegi, mul on natsa parem lugu, sest ostan korra kallima kraami ära ja jätkub siin muudkui edasisele titele, kes peale kasvab. Kombesid küll ei suuda nii ära trööbata, et enam kanda ei saaks. Näiteks Lende kombe on mul alles, mis tal essa talve ajal seljas oli, selline sinine Gugguu kombekas karvase äärega. Ehk siis Martale esimene talv see, järgmisel talvel saab juba Lende eelmise aasta oma ja Lende omakorda Mari jope ja…nii see ring meil läheb. Et kui muidu on 130€ ühe talve eest räme kirves hind, siis kolme talve peale on see juba tunduvalt soodsam variant!

Viimane kallis artikkel: jalanõud. Jällegist olen ostnud igasuguseid jalatseid. Odavamaid ja kallimaid – uusi ja kasutatud. Mis iganes parasjagu saadaval oli ja meeldis ja palju raha oli. Alles nüüd, hiljuti, kuulsin sellisest asjast nagu barefoot jalatsid. Et kui enne väideti, et lastel on vaja ortopeedilisi ja igati toestatud jalanõusid, siis nüüd on tõestatud, et lapse jalale on kõige parem olla paljajalu ja jalatsitest valida neid, kus varbad pole kokku surutud ja tald võimalikult pehme.

Siin pildil on pmst erinevust näha, mismoodi jalatsid meie jalgu moonutavad vs mismoodi jalad loomulikult on ja maha toetuvad. Küll aga on barefoot jalatsid üsna kallid ja enamikest poodidest neid kohe saada polegi. Seega viimati ostsin lastele Sketchersi jalatsid. Kuigi ka kallid ja kvaliteetsed ja tunduvad ülimugavad, siis barefoot nad ei ole ja edaspidi tahaks lastele ainult BF jalatseid. Maril, vaesekesel, pole veel ühtegi paari, aga Lendel juba ühed sandaalid on, näete sellised kiisudega (link).

Nüüd pean lähinädalate jooksul mõlemale lapsele uued sandaali tellima – lasteaia sisejalanõuks. Need kiisudega on 23 suuruses ja kuna ma Lende jala pikkuseks 13.5 cm sain, siis eelmised tellisin 23 suuruses – öeldakse, et vähemalt BF jalatsitega tuleb 1 cm otsa lisada, et mugavam tulemus saada. Need 23 on hetkel veel parajad (ehk kuu-kaks veel) aga no mõttekam on korraga ära tellida, saab postikulu pealt kokku hoida. Edaspidi ostan Lendele 24 suuruses ja Marile 27 või 28. Ma ei mäleta täpselt jalamõõtu tal, aga vist 28 on isegi parem. Ainult ma pole ära otsustanud, et kas tellin Tikkid (neid saaks kiiremini kätte, ikkagi Eesti pood müüb edasi, see tantsupood), või tellida mingilt lehelt, mis täna leidsin LINK.

Näiteks SELLISED kassidega on täiega nunnud, on nii Lende kui Mari mõõtu (seal nad suurus 8 ja 12) ja lisaks saab regullida ka ninaosa krõpsu, et sobib nii kõrgemale, kui madalamale jalale. Samas need kollased (link) on ka ilusad ja ales 42€ peal, et noh, kui me siin juba asjade kallisusest räägime, siis soodukad on ju alati hääd. Ja poistele on ühed pruunid (link) veel eriti hea hinnaga, 22€! Ma muidugi selle lehe saatmiskuludest ei tea essugi, täna alles avastan seda ilma seal.

Õnneks väga kiire pole, paar nädalat aega siin valida ja uurida, aga kuna need Tikkid tõesti nii mõnusad on, siis ehk ei hakka üldse lasteaia sisejalatsite osas rohkem ringi vaatama ja tellin ikka sealt, kust eelmised? Sügiseks tellisin just täna Lendele need Move by Melton saapad (link) ja Marile Froddo tossud (link). Seega ongi nüüd vaja ainult lasteaia siseajalatseid ja siis mõne aja pärast talvekaid ka. Muuseas, ma praegu googeldasin, et mis on BF talvesaapad ja selgub, et ma kogemata olin juba eelmisel talvel lendele BF talvesaapad ostnud, Baby Bogsid. Need on talle muidugi selleks aastaks kenasti väiksed, seega on mõlemale uusi talvekaid vaja, see muidugi on tulevikumuusika, kuigi ma olen aru saanud, et suvel talvesaapaid osta on mõttekam, et siis olla odavamad. Samas jumal teab, mis kasvuspurdi need jalad võivad ette võtta, seega on pigem mõttekas ikka sügiseni oodata, ma arvan.

Keda veel hakkasid nüüd BF jalatsid huvitama, siis ma soovitan liituda grupiga FBis Barefoot jalatsid (LINK). Seal saab igasugust infot erinevate jalatsite ja firmade kohta, lisaks on seal ka järelturg ning müüakse ka jalatseid, mis kogemata vales mõõdus saabunud. Ma just panin seal ühtedele sandaalidele silma peale, ehk õnnestub Lendele skoorida. Muuseas, enda esimesed BF jalatsid sain ka sealt! Ma olin alati arvanud, et no okei lastele jah ostaksin, aga täiskasvanute omad nii koleda ninakujuga ja ei meeldi. Seda seniks, kuni ma nägin müügis neid Rocket Dog tenniseid ja need ära ostsin. Ma ei jõua taevaisa ära tänada, et ma 60€ converse’i tenniseid ära ei ostnud, mida ma suveks saada tahtsin. Sama raha eest tellisin endale veel sinised ja hallid Rocket Dog’id juurde (siit) ja peaksin need lähipäevil kätte ka saama. Üldse tahaks edaspidi endale ka ainult BF jalatseid osta, kui vähegi joppab ja meeldivad leian.

Pikk jalatsijutt, aga jõudsin ikka selleni, et ei ole nad tegelikult poe kraamist, mis pole BF üldse kallimad. Samas suvalistest 5 euristest sandaalidest on kallimad küll, mida kasutatuna osta saab. Jalatsid tegelt võiks ikka uued olla, öeldakse. Et jalats muutub jala järgi ja ei pruugi teisele enam nii hästi istuda? Ma ei tea, ma ikka paremad palad kavatsen vähemalt oma laste seas edasi pärandada. Vaene Marta, see saab hea õnne korral lõpuks ainult kolmanda ringi asju 😀

Jumal, küll see on alles üks pikk lobapostitus saanud, ääreni linke ka täis topitud. Igaks juhuks mainin, et keegi neist ei ole mu koostööpartner ja kõik need asjad, mis ostnud olen, olengi ise valinud ja ostnud ja nii. Lingid on selleks puhuks, kui keegi juhtumisi ka huvi tunneb ja tahab ka midagi säärast soetada.

Mul endal on mingi jutustamistuhin täiega sees ja hea meelega patraks veel riidest mähkmetest ka edasi ja näitaks teile veel igast asju, mida ma mõtlen, et tahaks lapsele tellida, et peaks nagu arengule head olema ja nii edasi, aga ma tõesti enam ei viitsi trükkida. Keegi eelmise postituse peale kommis, et nii tore, kui ma informatiivseid poste teen ja ma vist tõusin ära sellest, hakkasin omast arust mega infoguruks 😀 Aga no lõpptulemusena tahan vist öelda, et kõike saab kallimalt ja kõike saab odavamalt, aga kui sul on juba teadmine, et mida kõike pakutakse ja mis parem on, siis TAHAKS ju kõike seda paremat lapsele lubada ka….

Igatahes ma rõhutan, et kindlasti on kõiki asju võimalik otsides ja kombineerides odavamalt saada, et ei tasu vaid minu linkidest ka siin lähtuda, aga lihtsalt loodan, et kellelgi vähemalt seda sajameetri pikkust eepost huvitav lugeda oli ja muidugi olete jälle oodatud kaasa rääkima, et mis sorti riideid/jalatseid teie ostate. Mida silmas pidades? Kas hoiate alles tulevastele lastele ja mismoodi kogu selle OSTMISE hulluse seas säästa ja kokku hoida? Jumal seda teab…

Loe ka neid postitusi!

46 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Vasta mina ei taha enda ja laste jalgu pe***e keerata! | Mallukas Mallukas % % 6. september 2019 at 12:35

    […] kirjutasin ma pika postituse lasteasjadest, kus puudutasin põgusalt ka barefoot jalatsite maailma (postituse leiad siit). Sellest ajast peale hakkasin vaikselt liikuma selles suunas, et saaksime kõigile normaalsed […]

  • Avatar
    Vasta M. 24. juuli 2018 at 19:46

    Mina avastasin ka bf maailma poolkogemata.
    Lastel on nüüd kahed bff jalatsid, endal ka kahed päris bf (zeazoo sandaal 70€ ja vivobarefoot ilmastikukindel vabaajajalats 80€).
    Tööl on sisejalanõuks crocs work clogs. Kui enne vabal ajal bf jalatsite kandmist oli crocs mugav, siis enam ei. Eieiei. Seda enam saan kinnitust, et olen bf õigel teel. Siiami olid ka minu lastel superfitid enamasti. Ag enam ei. Tundub jõle ebamugav lasteaeda. Saavad ka mölemad tikkid 🙂
    Siin ees viskas argument, et kõva tald on seljale hea, et maapind ka ju kõva… Eeee… What ? Barefoot jalats ehk paljajalu jalats, imiteerib paljajalu kõndimist, ehk käiks nagu otse maapinnal. Kuidas kunstlik mitte painduv kõva tald sellest parem on ?
    Miski lapsekandmisvahendi ka soetad lisaks Lende omadele ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 24. juuli 2018 at 20:32

      Jaa, mul mitu uut kandmisvahendit “hingel” 😀 üks kodumaine lina ja kokaidilt midagi

  • Avatar
    Vasta Kris 21. juuli 2018 at 09:56

    Kui kooliiga kätte jõuab, siis on eriti kulukas pidada algkoolilapsi. Kõik need paljud erinevad koolitarbed, nende kiletamine, riided, hobid, ekskursioonid.
    Iga kooliastmega lähevad kulud kooliasjadele väiksemaks, keskoolis ostetakse 2 pastakat ja 3 kaustikut ja ülikoolis piisab arvutist.
    Oma läpakat on vaja hiljemalt keskkoolis.
    Vanuse kasvades lähevad hobid ja reisid kulukamaks.
    Kui laps läheb ülikooli, on tore kui ta veedab vähemalt semestri mujal. Isegi kui stipendiumiga, siis vanemate rahakotti tekib auk.
    Kui laps läheb ülikooli teise linna, siis tema elamiskulude katmine on päris krõbe. Üür, toit jne.
    Kui see toimub paralleelselt, sest lapsed on suht samaealised… ehee! 🙂
    Suured lapsed lähevad reeglina vabal ajal ka tööle, et teenida omale lõbu- ja reisiraha.
    Aga ma nimetan seda investeerimiseks tulevikku. 🙂

  • Avatar
    Vasta MarianneL 19. juuli 2018 at 16:57

    Ma avastasin ka hiljuti alles bf-jalanõude maailma ja proovin jalasõbralikumaid valikuid teha lapsele. Võib-olla sa peaksid ära märkima selle, et lisaks jala pikkusele on olulune la laius ja kõrgus, sest valesti valitud kingadest pole nagu eriti tolku. Need, kes esimest korda bf-jalatsitest loevad ei pruugi teada seda 🙂

  • Avatar
    Vasta Kris 19. juuli 2018 at 12:30

    Tee pliiiis postitus apteekikraamist ja haiglakotist.. ei tea ju millised rinnapadjad on parimad, millised nibukaitsmed…mille järgi neid üldse valitakse? Termomeeter..kas see lutt-termomeeter on beebile parim või sobib ka tavaline kodus olemasolev digitermomeeter. Jne… no ei oska ma valida..

  • Avatar
    Vasta Elsa 18. juuli 2018 at 13:35

    Mina arvasin alati, et jalanõud peaksid olema nahast, hingavad, pehmed ja kerged, mis tähendas, et need olid ka kallid. Nüüd kui hakkasin uurima, kas anda esimese lapse jalanõusid edasi teisele, muutus ka minu arvamus. Igale lapsele ostan nüüd omad ja pigem kõvad. Just sellepärast, et laps käiks enda järgi sisse- see on seljale hea. Sp on ka paljajalu käimine hea- kõva pind. Nüüd on jalanõude hinnaklass ka kohe soodsam :).

  • Avatar
    Vasta Pisi 18. juuli 2018 at 12:08

    Tore, et ma ainus pole, kes arvab, et lasteraha on nii suur, et tasub teha aga lapsi. Meil kolm last. 2 tûdrukut ja poiss. Poisist ei jää mitte midagi alles. Tüdrukute asju aga jääb. Pisema omad müün maha ja suurema lapse omad siis jäävad ootele. Kui enne sai suurema tüdrukute üleriideid poisile anda, siis hakati norima, et lillat ja roosat kannad. Tuli osta siis muid värve, kuigi poisile need meeldivad. Kuna kõik lapsed on sündinud eri aastaaegadel, siis nt jalatsid vaja kõigile osta uuena. Nüüd suurem preili selles vanuses, et ostame talle ka üleriided tûdrukute mudelit, mida siis poisile selga ei pane. Nii, et kulud kasvavad. Iga kevad ja talv kõigile uued jalatsid. Nt pere pesamunal oli talvel saapad 27 number ja nüüd ostsime tossud 30 number. Sügisel vaja osta uued kummikud ka lisaks talvesaabastele. Hetkel piisab ainult tossudest. Mina nt ei julge osta jalatseid ette. Kunagi ei tea, kuidas need jalad kasvavad. Sooduseid aga jälgin. Ilma nendeta oleks pangaarve miinuses.

  • Avatar
    Vasta Evelin 18. juuli 2018 at 11:38

    Mul on enamus lapse riided kaltsukast või kellegi käest saadud. Kuna nüüd enam nii palju aega kaltsukas ringi luusimas käia pole, siis hoian silma peal teiseringi FB gruppides kui midagi vaja. Muidugi on väga coolid need eesti Hilpu riideid, tõesti armsad, aga ma ei raatsi mõneks ajaks osta selliseid riideid. Ja noh eelarve ei luba ka. Kui nüüd rääkida täitsa teise nurga alt, siis riided mis on kasutatud on lapsele tegelikult paremad kui uued. Just siis keskkonna mõttes ja tervise mõttes. Läbi pestud riietel on korduvalt vähem seda nö keemiat. Ma väga ikka püüan ette manada, et mida nende riiete ülejääkidega tehakse. On ju reaalne, et kõike toodetut ei jõuta ära tarbida ja huvitav kaua läheb aega et me reaalselt näeme muutusi kliimas ja meie ühiskonnas mida see ületootmine kaasa toob? Ilmselt seda vilja näevad rohkem reaalsemalt meie lapsed, lapselapsed jne…Kui palju asju on ühel väikesel inimesel…see on metsik 😀 Sellepärast ma suhtun taaskasutusse hästi ja üle nö ei teematse nende nö kokku sobivate, nunnude jms riiete teemaga 🙂 Jalanõusi ostan kasutatud nii endale kui lapsele. Alguse jalanõud vähemalt pole nii ära kantud, hiljem kui üks number ehk kauem juba..teine teema. Ikkagi on ka teisel ringil liikumas vähekasutatud, korralikke riideid-jalanõusi.

  • Avatar
    Vasta K. 18. juuli 2018 at 11:10

    Minumeelest on laste saamine ikka väga kallis 🙂 Ja mida suuremaks laps kasvab, seda kallimaks läheb.
    Mul läheb suurem nüüd esimesse klassi. Ja vaikselt ostan asju: koolivorm (100- müts,vest,kampsun,kleit), koolitarbed (koolikott, pinal ca 150), jalanõud (2 paari tosse, 2 paari kingi, saapad ca 200), riided (150-200 valged pluusid, püksid, seelik, pikad ja lühikesed spordiriided), õnneks K/s jope on sügisest veel paras. Ja seda, mis TV, kirjutusvahendeid jms veel vaja on ma isegi ei tea (pakun ka, et läheb jälle ca 60-100). Igakuised ringid (100). Talvel läheb juurde talvesaapad (ca 80-90), talvejope+ püksid (ca 150). Mobiil on õnneks olemas.
    Ja kusjuures ma pole väga priiskanud ja üleliigseid asju ostnud (sh kingad ja riided korralike soodukatega, kvaliteetsemad asjad)

    Õnneks on mul lapsed samast soost ja väikese vanusevahega. Niiet üleriided jäävad üldjuhul väiksemale ja mõned korralikumad asjad ka. Muidu võiks vist küll hulluks minna. Jalanõud tuleb muidugi mõlemale uued osta.

    Ja siia pole meelelahutuspool (teater, kino, resto, reisid) ju üldse juurde arvestatud.

  • Avatar
    Vasta Katariin 18. juuli 2018 at 10:03

    Kas sa need BF tennised tellisid enda tavalise numbri või number suurema?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. juuli 2018 at 10:13

      tavalise nri 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristi Viimsi 18. juuli 2018 at 09:18

    Liliputi.ee müüb ka barefoot jalanõusid 🙂 Pehmed ja mõnusad, isegi kannaks ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. juuli 2018 at 09:26

      jaa, need on rohkem sellised sussid mu meelest.

    • Avatar
      Vasta Merit 20. juuli 2018 at 08:11

      Jaa, me kasutame ka Liliputi papusid. Lasteaeda on need ideaalsed, aga saab õues ka kanda.

  • Avatar
    Vasta Mammu 18. juuli 2018 at 08:19

    Ma ei kujuta ette, mida ma enne lapsi oma rahaga tegin, sest praegu kulub ikka suurem enamus püsimaksetest üle jäävat raha nendele.
    Aga peamine, mida ma tahtsin öelda, APPPI kui lahedad mopsidega riided, ma pean nüüd kohe minema endale ära save’ima, et palgapäeval osta, sest ma olen the mopsi-fänn 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. juuli 2018 at 08:24

      Seal on siniseid ka mopsidega 😀

      • Avatar
        Vasta Mammu 18. juuli 2018 at 08:32

        Jaa, ma arvan, et poisil on mõlemaid vaja 😀

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 18. juuli 2018 at 08:35

          ma tellisin ka 62 suuruse, ise mõtlesin, et äkki peaks ikka 56 ka võtma… 😀

  • Avatar
    Vasta Kätlin 18. juuli 2018 at 08:03

    Ma ootaks isegi väga postitust mähkmetest ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. juuli 2018 at 08:05

      Ma ootan kuni ma uued laarid kätte saan ja siis näitan 🙂

  • Avatar
    Vasta Anneli 18. juuli 2018 at 07:51

    Mul esimene praegu ja sain katsikuks mega-mega palju erinevaid riideid. Olen katsunud neid ikka selga panna, aga suur osa on praeguseks taaskasutusse oma tee leidnud. Järgmisele hoian alles tõesti vaid meriino/orgaanilise puuvilla riideid ja paar suurt lemmikut, ntks üks PO.P i body, mis sünnitusmajas oli juba pmst paras, aga nüüd pea 7-kuud hiljem läheb endiselt lahedalt selga – sain selle kûll paari euri eest Paavlist, aga ausalt poleks kahju olnud ka uuena osta, kui nii head asja saab!

    Selle pepco poe kommentaariks ütleks et see ikka kiirmoodide tipp – vaevalt need asjad peale korraliku kandmist enam edasipärandatavad on ja seega ju suurem koormus keskkonnale. Parem osta paar asja vähem, aga kvaliteetsemaid sekkariasju ntks!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. juuli 2018 at 08:01

      Seda muidugi, et pole neid kiirmoode väga pointi osta, lihtsalt uudishimu. Mõtlesin isegi täna minna, aga EI 😀

  • Avatar
    Vasta Eliis 18. juuli 2018 at 07:23

    Olen alles hoidnud mõningad suurema lapse asjad ja nüüd saab pisem neid rõõmuga kanda. Muidugi müüsin vahepeal selliseid suuremaid suurusi maha nagu 98-110 .
    Mulle meeldib väga ka taaskasutus ja kui leian mône hea asja siis ka ostan. Tuleb tõdeda et teatud suurusi peaaegu ei leiagi taaskasutusest… eks nad trööpavad palju ära need.
    Hästi palju hea hinnaga saab ka soodukate ajal poodidest?
    Jalatsid on lastel alati uued… neid ma ei hoia ka alles v.a crocsi kummikud need on siiani kenad püsinud.
    Eestimaine käsitöö on lastel kena aga kohati liiga krõbeda hinnaga….

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. juuli 2018 at 08:07

      Mulle tundub ka, et 74-86 on kõik sellised rokanokad, et pole väga suurust 😀

  • Avatar
    Vasta marju 17. juuli 2018 at 23:19

    Kas osta kallist või odavat – ma tean täpselt seda dilemmat… Mul on üks laps ja no tema riietele ikka kulub raha. Ostan nii kvaliteetbrände, kiirmoodi kui kasutatud asju, lihtsalt nii huvitav on see lasteriiete maailm ja enne ma ei teadnud sellest MITTE MIDAGI. Üldiselt mulle väga meeldib, et Eestis on lasteasjade järelturg nii arenenud, ostsin rasedana kõik beebile esmavajaliku kasutatult (rahaliselt oli siis kitsam) ja nüüd, kus võimalused suuremad, olen müünud väga palju asju seal õnnelikele uutele ostjatele, sest me tõesti ei kanna asju läbi. Ma kaltsukates käia ei viitsi, aga nende FB gruppide puhul mulle täitsa meeldib, et osad müüjad või ostjad saavad kohe natuke tuttavaks… Ja eriti hea meel on, kui minu väga head ja vähe kantud kraami ostab keegi kuskilt Lõuna-Eestis, kus minu ettekujutuses on olud palju kitsamad (kuigi tegelikult ju mitte, enamik poode on ka online variandis olemas…). Mis mulle ei meeldi on see, et ka kvaliteetbrände tegelikult alati usaldada ei saa. Ja n-ö tavapoodide puhul on üks õudne asi see polüestri pealetung… Aga üldiselt tavabrändidest mulle täitsa istuvad Lindex ja Next. Aa ja mis talveriietesse puutub, siis ma võin TUNDE guugeldada, millised kombed on kõige paremate näitajatega 😀 Mis mulle aga ei meeldi on need emmed, kes päris segi lähevad oma laste riietamisega (a la Scandic style vms grupp FB-s)

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. juuli 2018 at 08:10

      Hehe, riidemaailm on ju nii tore, mõni ime, et mõni “hulluks läheb” 😀

  • Avatar
    Vasta K. 17. juuli 2018 at 23:18

    Jalad on pühad. Jalatseid (peale crocsode kuna nad ei vaju) laste seas edasi ei päranda.

    Taani lasteaedades ja päevahoius soovitatakse sisejalatsiks panna tavaline pehme nahk, ehk et katab kuid jalg saab kasvada ja olla nagu ta seda loomulikilt on. Sp poed ka neid “lötrse” täis ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. juuli 2018 at 08:08

      See Tikki pmst selline ongi 🙂

  • Avatar
    Vasta Liis 17. juuli 2018 at 22:40

    Meie esimese lapse asjad on kõik edasi antud siis sõbrannadele ja tuttavatele. Ainuke mille alles hoidsin on koju toomis komplekt. Näiteks mähkmed ostsime me kõik norrast ja selle 10. Kuu jooksul oleme 3 korda eestist mähkmeid ostnud. Norras nt mega pakk mähkmeid oli 11 euri mis siin soodukaga 18 euri.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. juuli 2018 at 08:09

      Ma Martaga proovin üldse 100% riidest mähkmete peale minna:)

  • Avatar
    Vasta Kaisa 17. juuli 2018 at 21:32

    Ma ostan nii uusi kui kasutatud riideid. Just täna sain nooremale pojale terve kotitäie riideid tasuta. Korralikud, aukudeta, plekkideta riided- miks mitte? Samas hoian silma peal ka poodide aledel- et kui ikka miskit vaja on, siis noh on ju vaja. Sügiseks on mõlemale lasteaia riideid ja jalatseid vaja, lisaks edasi talveriided ja jalatsid, nii et issi peab vist jätkuvalt paar(kümmend) ületundi tegema 😀 Lisaks on meil ka sugulane, kelle poiss on mu nooremast pojast ca aasta vanem- nii et teoorias saab ka temale väikseks jäänud riideid. Praktikas võib juhtuda, et mu poiss on pikem ja kogukam, kui sugulase laps 🙂 Aga noh elame, näeme 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 18. juuli 2018 at 08:08

      Jah, laste suurused on erinevad. Lende ei saanud enamikke Mari asju kanda 😀

  • Avatar
    Vasta Kerli 17. juuli 2018 at 21:30

    Mina ostan alati hinna järgi,isegi kui mulle see 30-40 eurone asi meeldib,siis mõistus ütleb midagi muud.
    Ainuke mille pealt kokku ei hoia on kvaliteetsed üleriided ja jalanõud.
    Oma lapsele ostan riideid
    Pepco poest (Magistrali ja Nautica keskuses),hinnad MEGA soodsad.
    Soetasime tervele perele suveriideid,pluss kodukaupa ja arveks tuli 66.-

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 21:36

      Krt, kõik räägivad sellest poest, tahan ka minna, aga mul pole ju midagi vaja :(((

      • Avatar
        Vasta Jansa 17. juuli 2018 at 21:42

        Lihtsalt harutan mõttelõnga, et miks sulle see odavketi pood põnev tundub, kui nt h&m’i üritad vältida?

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 21:51

          Sest juba mingi viis inimest on rääkinud mulle, et OMG kas sa oled käinud ja no NII äge pood ja… tahaks näha siis, et kui äge ta siis on.

          • Avatar
            Kerli 17. juuli 2018 at 21:54

            Vaata kliendile hotell nende kodukant ja saad aimu ?

          • Mallukas
            Mallukas 17. juuli 2018 at 21:58

            mida? 😀

          • Avatar
            Kerli 17. juuli 2018 at 22:01

            Kliendile hotell kodulehelt* autocorrect noh??

      • Avatar
        Vasta Kerli 17. juuli 2018 at 21:48

        Kodusisustus kraami ikka ju ?

      • Avatar
        Vasta Kerli 17. juuli 2018 at 22:23

        No kaua võib noh ???
        Kodulehelt kliendilehte ??
        Pepco.ee

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 17. juuli 2018 at 22:31

          nüüd saan aru :D:D

          • Avatar
            Liisu 17. juuli 2018 at 23:13

            Ka mina käisin seal poodlemas. Ja omg nii palju ilusaid ja värvilisi asju. Sain terve hunniku asju oma printsessile. Kassasse minnes arvasin et arve tuleb korralik aga kõigest 30€ . Kuskilt mujalt ostes oleks kordades rohkem maksnud. Soovitan soojalt.
            Kuna seal asjad nii odavad siis pole kahju ka kui laps ära trööpab.

          • Avatar
            Hekti 18. juuli 2018 at 08:52

            Novot see pood on jah selline… kahe otsaga asi. Odavam seal on kui mujal, samas kvaliteet mitte nii hea ja kemikaalid tõenäoliselt jõhkrad jne. Maitse asi ka, vb ta sellepärast meeldibki inimestele, et on odav, aga minu maitsele ta pole. Minu jaoks igas mõttes nö “odav” pood. Samas olen ka õnnelik, et see olemas on, sest no ausalt, mu rahakott eluseeski ei kannataks praegu muud moodi lapse Barbie hullust üle elada. Kuna sealt võid barbi saada ka 4€, siis no ole sa õnnistatud, kes iganes sa selle mõtte peale tulid, et selline pood siin ilma peal vajalik on. Suuremad barbi komplektid lausa on reeglina 5-7€ ¤_¤ Kvaliteet muidugi on nagu ta on, aga samas vastupidavad ikka on ka pisut, siiamaani vähemalt… Miskise roosa jalgrattaga ja vidinatega barbi komplekti sain näiteks ~6€ eest, no on küll odav võrreldes muude kohtadega. Ja mis ma veel tahaks mainida, et need samad barbid maksid all Rimis Nautica keskuses ala 27€ .. nojah. Siis olin küll õnnelik, et seekord ei ostnudki kallimat varjanti ära ja siis avastad ala kõrval poest kümme korda odavamad või järgmine päev jälle retsi soodukaga kuskil vmslst. No üks kord elus võib ikka vedada eksole 😀
            Pepco riiete poolest pole just minu maitse, olen vaid loetud arvu truspareid saanud endale sealt, niisama proovimiseks ja katsetamiseks, et kaua üldse vastu peavad või on kohe peale esimest pesu ka kõlbmatud. ~1.50€/tk. Need on sellised enamvähem välimusega, mis ostsin, aga muu riie, eriti laste riided… no ma pole veel pea ühtegi asja leidnud, mis oleks ilus mu jaoks. Kõik on jube selline kirju ja neoon ja pling pling ja pildikesed sibrusäbru..appi, ma ei kannata sellist asja 😀 nagu juudi jõulupuu nagu öeldakse, ses mõttes on see pood mu õudusunenägu. Aga nagu öeldud, siis mänguasjade koha pealt jälle õnnistus. Nii, et minna kaema soovitan ikka, kui vähegu viitsimist on, kes teab mida vajalikku sealt just endale leiad.

          • Mallukas
            Mallukas 18. juuli 2018 at 08:54

            Ega neid mänguasju meil ka vaja pole ja laias laastus see Nautica ei jää kuskile “tee peale” ka.