KURB ON OLLA LAPSED Lende

Lende ja lasteaed – pettumus

21. august 2018

Oi ma mäletan, kuidas ma enne Mari esimest aiapäeva pabistasin ja asju pakkisin ja netti läbi kammisin, et mida ikka lasteaeda vaja on ja kuidas last sinna kõige sujuvamalt harjutada. Lendega oli nii, et kuu-kaks tagasi oli mingisugune koosolek, kus ei räägitud eriti miskit olulist, sain ainult seda teada, et üks rühm on nimetu ja selle rühma alustamiskuupäev on lahtine. Et antakse vanematele teada, millal lasteaed algab. Lende oligi seal nimetus rühmas, seega jäin meili ootama. Kuna Mari käib samas aias ja tema esimene päev oli 21. august, siis ma eeldasin, et eks Lendelgi sama päev hakkab, miks ei peaks.

Sellegipoolest kirjutasin ma eelmisel nädalal lasteada, kust vastati, et ahjaa, eile hakkas!

warlikenegativebighorn-size_restricted-4911307

Eelmisel nädalal oli aga nii palju toimetamisi ja no me pidime ju veel neljapäeval Lätti ka minema, seega sai siis paika pandud, et Lende alustabki 21. august, sest eile oli ju vaba päev. Rohkem ma sellele oluliselt ei mõelnud. Siis aga lugesin Lilli blogist lõiku:

Kaks päeva enne esimest lasteaiapäeva oli lastevanemate koosolek, kus räägiti veel sisekorrast, vajalikest asjadest ja sellest, kuidas esimesed nädalad välja hakkavad nägema. Samuti valisime Johanile kapi, voodi, rätikukoha ja kleepisime tema nimesildi vajalikesse kohtadesse. Hullult ärev tunne oli ja ausalt öeldes, peale esimest koosoleku poolt, ei olnud ma üldse nii kindel, kas ma ikka tahan Johani lasteaeda panna, aga rühmas juba õpetaja juttu kuulates ning teisi lapsevanemaid nähes tekkis natuke kindlam tunne.

Peale koosolekut saadeti igale lapsevanemale veel eraldi e-mailid nii direktori kui õpetaja poolt, kus tänati vanemaid, anti näpunäiteid ja n-ö rahustussõnu esimesteks päevadeks, samuti saadeti kirjalikult kõik kellaajad, kodukorrad, vajalike asjade nimekirjad ja muu selline, kui kellelgi jäi midagi kirja panemata või kodulehelt infot ei leidnud.

Teistes lasteaedades on listid ja e-mailid ja kapivalimised ja muud asjad, meil on “ah, muuseas, eile hakkas!”. No okei, mis seal ikka, eeldasin, et küllap siis täna mingi kapp ja rätik meile vast ikka jagatakse, lähme vaatame üle, mis värk on.

Esiteks ärkasime me mingi 9.50. Lasteaias peaks vist üldiselt olema 8.30? Ma ei tea, selles suhtes suht suva ka, et alguse värk, nagunii oli tänase eesmärk lihtsalt talle kohta tutvustada, mitte kellast-kellani kuskil olla. Muidugi kodus me munesime ja jaurasime ja aeda jõudsime mingi 10.45, kuigi me elame lasteaiast 2 minuti jalutuskäigu kaugusel. Näiteks suutis Lende oma puhaste riietega ukse ette maha kukkuda. Kardo jauras, et nüüd peame veel riideid vahetama, aga ma ütlesin, et suva. Las olla siis esimesel päeval kohe must, ega ta edaspidi parem olema hakka, mis siin ikka valelootusi hellitada.

Nagu ma arvasin, olid lapsed juba õues. Kohal oli umbes 5 last, ainult üks ilma emata, teised emadega. Laste õueala oli pehmelt öeldes masendav. Mingisugune aedik, mis on pool minu elutoa suurusest, kus sees oli üks liivakast. Kõik. Samas ümberringi hoovis on kiiged, liumäed, turnikad. Kasvataja veel kehitas õlgu, et “juhtkonnal pole raha siia midagi panna”. Ehk siis lapsed nutsid aia ääres, vaatasid, kuidas teised lapsed mängivad ja elus alla andnumad mängisid liivakastis. Rääkisime seal siis paari emaga, et tegelikult on nimekirjas 15 last, et ehk saaks vanemate peale mingi raha kokku, et sinna mingi liumägi ja kiik ikka panna, sest see olukord seal oli pehmelt öeldes trööstitu.

Lende andis alla ja kasutas ka lõpuks hoovi ainukest lõbustust.

Mulle lihtsalt ei mahu pähe, et kuidas üldse tekitatakse sõimerühm, kui selle jaoks raha pole? Et ah suva, viskame tühja aediku püsti ja mis need tited muud ikka tahavad, kui liiva ja kühvlit? Või kui nad eeldavadki, et vanemad ise ostavad, siis öelgu seda enne lasteaia algust, mitte et viid lapse sinna tühja platsi peale, et vaata, siin pole MITTE MIDAGI ja siin sa hakkad aasta otsa 2x päevas mängima 😀 Lisalõbustuseks saad vaadata, kuidas teised päris asjadega lustivad.

Muidugi kõik seal olnud emadest olid nõus panustama, aga ega seal ruumi ka pole. See liivakast on nii suur ja see aedik umbes 3 liivakasti jagu on kah. Ehk siis see turnikas peaks väike olema. Ma ise mõtlesin alguses, et ehk ostaks sellise, nagu mul endal kodus on. “Varajane Start” – 15 inimese peale see 330€ pole vast väga suur summa, lisad on ka midagi 100€ ringis, aga vähemalt see on väike ja lastel ehk mingitki rõõmu, nii kaua kuni “juhtkond raha otsib”. Saab mingi kiigekese ka külge ehk panna ja noh, abiks ehk ikka.

Teine imeline üllatus oli siis see, et noh, enamasti sellistel väikestel on ju uneaaeg 12-12.30. Söögiaeg on aga 12.30-13.00. See tähendab seda, et kella 12ks on lapsed väsinud ja väga näljased, samas tuleb neid veel pool tundi kuni tund “taltsutada”. Õpetaja kehitas õlgu, et kogu aeg on palutud, et söök tuleks 11.30, aga ei tule ta kuidagi ja jääb hiljaks ja nii see on suht kaks viimast aastat olnud. Huvitav, Mari rühmast jälle sellist probleemi ei tea. Õpetaja nentis veel, et ta oli ükspäev vanematele öelnud, et ah, ärge piinake lapsi, viige nad koju sööma, et ei tea jälle millal siia saabub.

Tore värk eks. Kõigepealt istud 2h tühjas aedikus nälgas ja unisena, et siis lõpuks EHK MILLALGI süüa saada. Vähemalt nii palju lohutati, et no lõpuks ta alati tuleb. Aga no mida siis teha? Viia lasteaeda snäkke? Aga siis ei sööks nad ju siis, kui see kauaoodatud toit tuleb… Ma ei tea, lihtsalt niiiii suur pettumus on praegu see lasteaiatee algus. Kuigi Lende ise paistis üsna okei olevat selle värgiga, v.a see, et lõpuks uni peale kippus.

Oh jumal, kuidas ma igatsen Helliku lastesõime. Seal oli NIIIII hea. Ühtegi sellist probleemi ei olnud ja ma praegu tõesti mõtlen, et äkki ikka peaks selle taaga ette võtma ja anuma neid, et nad Lendele mingi nurgakese leiaks ja hakkama hommikuti mõlemat last eraldi lasteaeda viima? Lihtsalt Hellikus oli nii armas ja nii kodune, selles lasteaias on aga praegu tunne, et kuskil jäi üks ruum üle, mõtlesid, et ah, teeme siis sinna ühe sõime, mingid vanad kaltsud sinna ju ikka leiame. Kõik mänguasjad on vanad ja teibitud ja koledad. Kilest söögipõlled 20a vanad ja haisevad (peangi Lendele tema oma kotti panema, seda oli rõve kaelagi talle panna…).

Kurat küll, oleks enne juba load ja auto, siis ma ei oleks mõelnud ka, et kuhu Lende panna.

Tervitused siinkohal kõikidele õnnelikkudele, kes saavad Helliku lastesõime oma last viia. Parim koht, parimad õpetajad ja no üldse mulle nii meeldis. Nüüd pean last sinna orbudekodulaadsesse rühma viima ja eluga rahul olema…?

Loe ka neid postitusi!

109 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Erli 25. august 2018 at 07:33

    Kõlab tõesti nagu kõige jubedam lasteaed. ?
    Ma vist ei suudaks oma last sinna jätta, mõtleks midagi muud välja.
    See on lapsele tõesti nagu karistus, kui ta sellises kohas peab olema, kurb.

  • Avatar
    Vasta e 24. august 2018 at 09:02

    Mina panin omal ajal oma pisi(1a11k vanuse) lastehoidu. Sellega olu ilge jama et keegi ei tahtnud võtta kuulmispuudega last. NEMAD okid nõus ja see oli parim koht kus ta olnud kunagi on.
    Aga teie aias nt otsutr tasuta ära abtavaid õuemänguasju, pallid pealeistutavad autod. Isegi tekike nukkudega on abiks kui viitsitajse varjualla viia pärast.

  • Avatar
    Vasta kelly 23. august 2018 at 13:06

    Eks lastaiad ja kohad on erinevad. Minul endal on ka ühe tartu sõimerühmaga kogemus kus käisin nö. ülevaatamas kohta – seal nad käisid üle tee ja üle tee minekuk pidid hoidma nöörist kinni – 1,5 . – 3 aastased ! Mina võtsin oma lapse sülle siis üks kasvatajatest käratas, et ega nemad ei saa lapsi sülle võtta neid on 20 tk ja siis tahavad kõik. Mänguväljak oli kõrval asuvas hoovis kus olid suured kaevurakked, libe jää ning kõrged äärekivid. Peale seda ütlesin koha üles.

    Sain teise hoidu koha kus amuti 20 last aga kasvatajad võtsid lapsi sülle – minu laps oli suhteliselt nutune magamamineku ajal ning esimesd lõunauinakud jäi kasvataja süles hoopis magama. Iga laps võeti kasvataja poolt vastu sülle v.a siis mõni ha kohaneja kes tegi emale tsau ja läks mängima. Jalutamas käidi aga traksidega. Nii palju on ikka kinni kasvatajates milline mulje jääb hoiust. Mõlemas kohas olid ok ruumid jms.

    • Avatar
      Vasta meow 23. august 2018 at 20:08

      Palun ära aja sassi sõime ja hoidu. Sõimed on lasteaedsdes ja seal on oma mänguväljak KOHUSTUSLIK. Ju su laps käis inka hoius.

  • Avatar
    Vasta K.V 23. august 2018 at 07:10

    Ma ei hakka pikalt kirjutama. Olen ise lasteaia õpetaja ja minu soovitus… tooge oma lsps Männiku lasteaeda. Siin on super õpetajad, õpetus, kasvatus, toetus, suhtlus 100% olemas.

  • Avatar
    Vasta Tr 22. august 2018 at 13:47

    Sinu kandis on üks armad lasteaed Raku Lasteaed. Muidugi täpselt ei tea, kuidas seal praegu asjad on aga head aastad tagasi lapsele kohta otsides olin valmis last teisest linna otsast sinna vedama kuna nii hea mulje jäi. Kohapeal tehti süüa, olid eesti ja vene lapsed koos jne.

    • Avatar
      Vasta K. 23. august 2018 at 12:00

      Minu laps käis koos Malluka lapsega Hellikus ja nüüd jätkab Rakus. Raku meenutab mulle väga Hellikut. Samasugune vana, natuke väsinud maja, aga hing on sees asjal, tunne on nii õige hea hea kodune 🙂 Olen ka valikuga väga rahul.

      • Avatar
        Vasta Pille 23. august 2018 at 15:47

        Hellik nüüd küll vana ja väsinud maja pole 😀 Seal remonditakse ja värskendatakse ikka igal aastal nii rühmad kui muud ruumid ja väga kaasaegne. Mänguväljak aias on suur ja palju tegevust lisandub igal aasta juurde.

        • Avatar
          Vasta K. 24. august 2018 at 13:03

          Eem… ma ei mõelnud seda halvasti, ega siis vana ja väsinud ei pea tähendama vaid paha. Aga tegu on siiski minu jaoks vana ja väsinud majaga. Maja on 68a vana ja pidev kõpitsemine ongi sellisel puhul kohustuslik. Olin seal sõimes hoolekogus 3a järjest ja tegemist remondi näol seal ikka jagubki igal aastal. Võib-olla pole Sinu jaoks siis ka Raku maja vana ja väsinud, sest ka seal uuendatakse igal aastal ja vastatakse samamoodi lasteaedadele kehtestatud karmidele nõuetele.

  • Avatar
    Vasta Liisa 22. august 2018 at 09:10

    Ma arvan, et paljud värsked lapseaialapse vanemad said peale Lilli postitust väikese kultuurišoki, et kui hoolitsev võib üks lasteaed olla.
    Minu mudilane läks nüüd ka lasteaeda, sõimerühma, kus peaks olema 2-3 aastased. AGA minu ülisotsiaalne 2a3k on üks vanemaid (loomulikult muretsesin, et kas kasvatajad tast aru saavad või et kas ta ikka lasteaiaks valmis on… sest nohh ta mu väike beebi ju. Savi, et ta kõikidel mänguväljakutel kohe teiste lastega mängima tormab). Rühmas on kaks last, kes oskavad suhtlemistasemel rääkida! Osad on pooleteisesed, kes pole harjunud üldse emast eemal olema…
    Koosolekut pole meie lasteaias olnudki. Ei ole kuulnud, et plaanitaks ka! Augusti alguse saadeti kiri, et sel kuupäeval hakkab ja esimesel nädalal poolik päev (esimestel päevadel siis koos vanemaga ja hiljem võiks vanem haihtuda), teisest juba lõunaunne ning vanem kohe peale und järgi. Mingeid nimekirju, mida vaja.. päevaplaane või muid juhiseid ei jagatud. Tõsi juriidilisest “Sisekorra eeskirjast” kodulehel sai ühtteist teada, nt ka selle, et salvrätid peaksid lapsel käepärast olema… Loomulikult saatsid kasvatajad lapsevanemad KOHE esimesel päeval minema, et nii harjub kõige paremini. See süsteem, et laps ukse pealt ära ja mingit koos kohaga harjumist, jäigi kehtima … Sain veel üks hommik kasvatajalt kommentaari, kui lapsega koos rühmaruumidesse tulin “mängima” ja laps mind ära ei lubanud, et ega siin muu ei aitagi, kui kohe minema, et ega see ei muutugi! Suht hull…
    Ma ei kujutaks ette, et 1,5aastane sellise süsteemiga hästi kohaneks! Minu laps, kellel tegelikult väike hoidja juures kogemus olemas ja väga on nautinud teiste lastega mängimas käimist, kohanes sellise julma lähenemisega halvasti.
    Aga võta näpust – kolmas nädal jookseb ja kõige pisikesemad küll nutavad hommikuti emmet taga, aga rahunevad ning isegi jäävad kenasti lõunaunne ja söövad. Minu oma on selle teise rääkiva lapsega suureks sõbraks saanud ja jooksevad koos hommikuti rühma sisse – pole mingit probleemi enam. Järele tulles ka koos lähevad õue mängima ja lubavad homme uuesti kohtuda. Ehk käivad lasteaias hea meelega! Kodus räägib ka, et lähme aga lasteaeda mängima.
    Näha küll on, et lasteaed väsitab oluliselt rohkem kui varasemad “tavalised” päevad, aga eks nad saavadki seal rohkem omavanustega suhelda ja möllata. Mida sa ikka kodus 6 kuud raseda emaga möllad. Ei jaksa teine joostagi. Igav :D!
    Seega väited, et ca 2 aastane on liiga väike lasteaiaks on küll minu meelest üks pullikaka… (ok, kindlasti on erandeid) AGA lastele meeldivad eakaaslased, uued mänguasjad… Mis nii viga päeval natuke vanematest eemal olla 😀

  • Avatar
    Vasta Ele 22. august 2018 at 07:27

    See nukker lugu läks mulle nii hinge, et nägin täna unes, kuidas te seal lasteaias käisite. 🙁

  • Avatar
    Vasta M 22. august 2018 at 07:10

    Mina ei nõustu faktiga et kasvatajad EI SAA oma töökeskkonna muutmiseks midagi ise ära teha .Lauslollus ! Kas te tõesti usute et vald käib igapäevaselt mööda lasteaedu ringi ja uuriv ,kus midagi kuuta saaks ? Naljatilgad .Selleks et midagi muuta lasteaias paremuse poole ongi kaks teed ,kas kasvatajad (kaasaarvatud juhatajad) või lapsevanemad .Nii on ju iga ametiga ,kui keegi oma suud lahti ei tee siis kuskilt midagi niisama imekombel ei muutu ju .Jah see võib võtta aastaid aga asja saab .
    Minul tütar käis sõimes nädal aega ja ma sain aru et selles keskkonnas lähiaastatel midagi ei muutu ,panin mujale . Paari aasta pärast läks sinna tööle mu tuttav ja asjad hakkasid liikuma .Paar penskarit käksid pensile ja vahetati värske tööjõu vastu .Siis vahetus juhataja .Suuremat remonti pole tegtud aga tänaseks on see kõige nõutum lasteaed kinnas ,hiigeljärjekorrad (kuigi välimuselt pole suurem asi) . Tuttav rääkis et kõige suuremad pidurid olidki vanemad daamid ,kes ei suutnud oma stagna mõtteviisi muuta ja kõik võimalikud lahendused jäid algul selle taha et nenad ei viitsinud ja tahtnud neid muudatusi arutada lasteaia juhatajaga ja vanaviisi on ikka da best .
    Igastahes usun et tegid õige liigutuse kui last sinna ei pannud , kui sa juba esimesel päeval pettud + mingit infi korralikult millegi kohta ei saa siis arvata on et see polnud kõige rühm ,vähemalt mitte praegu .Muidugi üks variant oleks olnud Lentsik sinna panna nt 2-3 korda nädalas ,lühemad päevad .Ma ei leia et 2 a laps peaks 5 p lasteaias veetma kui vanematel selleks suurt vajadust pole .

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 22. august 2018 at 07:52

      Aga miks sa arvad, et ma teda üldse rohkem sinna pannud oleksin? Umbes 2-3x nädalas oligi plaan, aga no tahaks ju et siis oleks lapsel ka hea ja tore.

  • Avatar
    Vasta C. 22. august 2018 at 01:07

    Aga tegelikult sellest lasteaiast ei olegi väga palju oodata. Hea, kui Mari rühmas on head õpetajad ja sa rahul oled aga iseasi kui kauaks neid häid õpetajaid sinna aeda jätkub… Sest direktor sööb neid sealt välja. Vähemalt selline mulje on jäänud, kuna pidevalt satub töövaidluskomisjoni ning kaotab. Ja need summad, mis lasteaed peab välja käima kahjutasuks õpetajatele pole väiksed… Siis pole ime, et ei jätku raha millegi muu jaoks.
    Tundub, et rühm on ka juurde loodud selle eesmärgiga, et rohkem raha sisse tuleks. Mida rohkem rühmasid, seda rohkem lapsi, seda rohkem saab raha kohatasude pealt.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 22. august 2018 at 07:52

      Kust selline info pärineb?

      • Avatar
        Vasta C. 22. august 2018 at 11:26

        Erialane info.

  • Avatar
    Vasta Maris A. 21. august 2018 at 23:28

    Tegelikult need liumäed ja turnimise asjad ei olegi nii tähtsad, saab ka odavamalt ja lahedamalt läbi ajada. Näiteks kännud ja mingi kivi sinna tuua ja lastel juba nii palju tegevust. Kui ma poissi harjutasin lasteaeda, võis ta 20 min mingi lambi puuplangu peal hüpata 😀 Kui ma käisin lasteaeda valimas, siis minu jaoks oli tõrjuv just meeletult mänguasjade rohked lasteaiad. Lapse kujutlusvõime areneb mingi suva puupulgaga rohkem, kui plastikust autoga.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. august 2018 at 23:43

      No ma ei ütlegi, et peaks otsast lõpuni täis olema asju, aga no… MIDAGIGI 😀

  • Avatar
    Vasta Kristi 21. august 2018 at 23:24

    Täiesti teemast välja, aga mul mees avastas, et osta’s on müügil domeen mallukas.ee, keegi üritab vist kaval olla ja Sinu tuntuse pealt teenida, lootes et inimesed ei märka erinevaid lõppe (.com ja. ee)

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. august 2018 at 23:44

      Suht vana uudis mu jaoks, et keegi sellise domeeni teinud olen ja ma ei usu, et see on lootuses pandud, et ehk keegi ei märka. Pigem saab sinna lehele reklaami müüa, ju siis sinna ikka ära eksitakse 😀

  • Avatar
    Vasta Monsa 21. august 2018 at 23:18

    Linna lasteaedasid vaadates tuleb mul alati hirm peale, et dziizas kui vähe õueala. Mina elan ise maal ja meie lasteaed on lihtsalt super ja õu tohutult suur. Õuele mahub ära isegi pisike park ja oma kelgumägi, loomulikult on ka kiiged, mängumajad ja muudki. Suurt rõõmu valmistab ka see et õunapuud on lasteaia hoovis 🙂

  • Avatar
    Vasta Kätlin 21. august 2018 at 21:55

    Esimest last lasteaeda pannes oli mul täielik ahastus. Koju tulles ütles mees, et temagi ei läheks sinna lasteaeda. Laps oli/on vaikne, emme või issi PEAB läheduses olema, vääääga kaua läheb aega sõbrustamisele, tagasihoidlik, vaikne. Terve suve rääkisime, kui tore ja vahva koht lasteaed on. Ja sisetunne ei peta ikka. Kui tunned, et asi pole õige ja midagi jääb hingele, siis tee teine valik. Meie tegime ja oleme 101% rahul.

  • Avatar
    Vasta J 21. august 2018 at 20:50

    Mu põnn käib ka seal lasteaias ja Lende rühm on ka valverühmaks seal. Ma nii imestan, et mu lasteaia fanaatik iga kord protestib ja ei taha sinna rühma jalgagi tõsta. Muidu nii 5+ lasteaed, hirmus lausa lugeda 🙁

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. august 2018 at 20:53

      Hmm, Lende rühm ju alles avati, kuidas ta valverühm siis olla saab?

      • Avatar
        Vasta J 21. august 2018 at 21:06

        Alates eelmisest nädalast (avamisest) ongi, varem oli Vembu-tembu rühm. Loodetavasti ajutine nähtus 🙂

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 21. august 2018 at 22:06

          Aaa okei, no selged pildid. Mul laias laastus vahet pole, sest Mari pole veel kordagi valverühma vajanud ja noh, Lende seal enam ei käi 😀

  • Avatar
    Vasta Kerli 21. august 2018 at 20:49

    Minu laps käib ka selles rühmas. Eelmine nädal käisid lapsed kõrval väljakul ka mängimas, teise kasvatajaga. Ma sain aru, et see aedikus olemine pigem ajutine, aga vb eksin.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. august 2018 at 20:52

      No minule väitis õpetaja, et mujal käia nad ei või, aedik on neile ja nii see on. Täna küll ei pakutud, et lähme mängime teistega koos, kuigi kõik olid vanematega + üks ilma.

      • Avatar
        Vasta Someone 22. august 2018 at 08:14

        Võib olla said asjast valesti aru. Võib olla ei peaks nii palju plähmima ka. Aedik on selleks, et lapsed harjuksid distsipliiniga, millest sinul õrna aimugi pole.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 22. august 2018 at 08:22

          Eeldusel, et sa oled täiskasvanud ja lugemisvõimeline isik, siis ma igaks juhuks ühe korra mainin veel, et aediku olemasolu ei olnud probleemiks, proovi veel ühe korra lugeda, ehk teine kord saad juba jutu poindist ka aru, sest praegu sul ei ole vist õrna aimugi. Umbes nagu mul distsipliinist 😀

          • Avatar
            Someone 22. august 2018 at 11:12

            Ma ei kommenteeri su tervikut juttu, vaid just ühte konkreetset osa. Mul savi, mis su point on, sest tundub, et sul oli ka savi, mis edasi saab. Soovisid vaid oma tekstiga kellelegi ära panna. Mis on tegelikult veider, sest lasid enda kulul pool aastat liugu lasta mingil haigel IT vennal ja next step on see, et tõmbad vee peale lasteaiale… Who does that?

          • Mallukas
            Mallukas 22. august 2018 at 11:39

            Sa ise ka saad aru, mida sa räägid või? Ma ei saa 😀

  • Avatar
    Vasta Krk 21. august 2018 at 20:42

    See, kes siin 100 laidukommentaari pani, ütles midagi sellist, et vb nii väikestele ei peagi rohkem atraktasioone olema kui liivakast. Ee 😀 mu laps käib aias, kus ongi ainult sõimerühmad ja seal on liivakast, pealeistutavad autod, tasakaalurattad, mängumaja, liumägi ja see suur toru, kus saab sees pugeda. Nii et õigesti tegid, et Lende ära võtsid, see kindlasti pole 2aastase jaoks piisav.
    Samuti on jabur, et pea 2aastast peetakse liiga väikseks lasteaia jaoks. Vanus ei määra siin midagi.

  • Avatar
    Vasta Elyna 21. august 2018 at 20:28

    Laps on lapsevanema oma ning sinu lugu lugedes ei olegi hämmingut, et miks otsustasid lapse sealt ära võtta. Lapse lasteaeda minek on oluline etapp nii lapse kui ka vanemate jaoks ning see ei peaks olema sarjast “kannatame-ehk-läheb-paremaks”. Seda enam, et elate Tallinnas ja koha valikut nagu on. Ei ole üldse nõus, et peaksid oma isiklikus blogis nn mööda seina ääri käima ja head nägu tegema, sest teised loevad ja äkki hakkavad seepärast oma lapsi kohe ära võtma ja elu ringi korraldama või et mõni pedagoog jääb nüüd töötuks või lasteaed pannakse kinni. Natuke meedia mõjudest lugeda ei teeks neile paha 😀
    Eestis on asi suht paigas, ega ühtegi rühma ei avata, kui see ei vastaks koolieelse lasteasutuse seadusele jm nõuetele. Ju neil oli seal sõimes see miinimum täidetud ja kui oled üle keskmise pretensioonikam lapsevanem, siis teedki vastavad otsused. PS “Lastel on lasteasutuses õigus vaimselt ja füüsiliselt tervislikule keskkonnale ja päevakavale, eneseusaldust ja vaimset erksust toetavale tegevusele ning pedagoogide igakülgsele abile ja toetusele alushariduse omandamisel”. Kui seda lapsevanema hinnangul napib, siis ongi kaks varianti. Leiad uue pesa või hakkad seda olemasolevat oma ressurssidega tuunima (sest jah, pedagoogid ei vastuta selle eest, kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha, see puhtalt juhtkonna teema). Pedagoogid on sisu inimesed, vastutavad õppetöö kvaliteedi eest ja savad õueala kujundamisel kaasa rääkida, mitte ei tegele sellega, kuidas lasteasuse eelarvet planeerida ja kasutada. Seega, see õpetaja õlakehitus igati omal kohal 🙂
    Mu meelest ei ole sa sellele asutusele liiga teinud, sest see pole Õpetajate Lehe artikkel 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. august 2018 at 20:51

      Vähemalt keegigi saab aru, mida ma mõtlesin 😀

    • Avatar
      Vasta Zil 21. august 2018 at 22:42

      Olen samuti nõus kõige öelduga. Pealegi, kui tegu oleks minu 2 aastase lapsega, siis ausalt öeldes ei oleks mul küll sooja ega külma, kas ja kus keegi tõreleda saab. Andke andeks, aga tähtsam on siiskis selle pisikese 2 aastase eluolu ja tulevik. Minu arvates on selline postitus väga hea! Kas keegi lapsevanemana sooviks viia oma pisikese lapse kuskile hoida ja elada infosulus? Eriti veel sellises sulus, mis kubiseb puudustest? Vaevalt!

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 21. august 2018 at 22:47

        No ma siiski täpsustan, et minu postitus ei olnud kirjutatud võtmes, et vaadake seda X lasteaeda, ärge sinna viige. Eks iga lapsevanem läheb ju lapsega kaasa ja saab ise kohapeal edasi vaadata, kuidas talle meeldib ja sobib. Võib-olla, kui õpetaja oleks täna ka mulle öelnud, et jaa varsti tulevad asjad õue ja poleks rõhutanud, kuidas nad iga päev sööki ootavad ja direktor helistab toitlustajale ja sõimab jne, siis oleks ka minu suhtumine olnud selline, et küll laabub.

  • Avatar
    Vasta Merksuu 21. august 2018 at 19:58

    Mul poiss käis Tartus lasteaias, seal ka mänguväljakud õues ja samamoodi ära jagatud. Meie rühma lapsed pidid leppima ainult mingi kiirabi auto taolise asjaga ja said ainult joosta ümber selle auto, samas kui teised said liumäest alla lasta vms..
    Nüüd käime teises kohas lasteaias ja seal ka mänguvälja ja kuna lasteaias ainult 2-ks rühma siis see mänguväli kõikide jaoks ja minu lapsed küll ei kurda 🙂 (Rohkem sõidavad jooksukatega või istuvad liivakastis).

  • Avatar
    Vasta Tuut 21. august 2018 at 18:53

    Ole hea kontakteeru haridusametiga ja tehnilise järelevalve ametiga! Mänguväljakutele lasteasutustes on teatud nõuded ja selline nikerdis selle alla ei kvakifitseeru. Selle asemel et reklaami teha muretse selle eest, et ohutus oleks tagatud

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. august 2018 at 18:59

      Ei kontakteeru ma kuskile, sest nagu öeldud, ma võtsin oma lapse sealt rühmast ära, seega pole vaja muretseda, et ma oma nikerdist kuskile sokutama hakkan. Reklaami ma kellelegi ei tee, see on juba kunagi tehtud ja rohkem vaja pole nigu olnd.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 21. august 2018 at 17:54

    Huvi pärast tahaks kohe teada milline lasteaed niimoodi käitub, samas tean, et süsteemis palju vigu ja enamasti viga asutuse juhis. Õpin ise lasteaiaõpetajaks või noh õigemini lõpetasin ja alustan nüüd ka tööpõldu sellel alal. Kurb kuulda, et selliseid lasteaedu eksisteerib, oma kogemuste põhjal soovitaksin Tallinna Kelmiküla lasteaeda ja Tallinna Päikesejänku lasteaeda, super kollektiiv, õpetajad ja ka rühmad ning mängualad(seda muidugi siis kui linna tulek pole probleem). Loodan, et lugu lõppeb hästi, sest lasteaed on ju siiski lastele vundamendiks!

    • Avatar
      Vasta Vaike 21. august 2018 at 18:07

      Lasteaia juhataja peab muuhulgas tegelema idiootsustega nagu nõuetele vastava redeli lasteaeda muretsemine ja selle nõuetekohane hoiustamine, seda muuseas kontrollitakse. Bürokraatiale lisaks on kohalik omavalitsus oma nõuetega, sisuliseks tööks jääb aega sageli vähe.

      • Avatar
        Vasta Mareem 21. august 2018 at 19:40

        Kui inimene lasteaia juhatajaks juba kandideerib, on ta hästi kursis sellega kaasneva bürokraatiaga. Kuid esmatähtis on siiski laste heaolu ja nende arengule kaasa aitamine. Siin ei saa juttugi olla, et ei jõua kõigega tegeleda. On inimesi, kes sobivad lasteia juhatajaks ja inimesi, kes ei sobi, nii lihtne see ongi.

        • Avatar
          Vasta Vaike 21. august 2018 at 22:31

          Ok 😀

  • Avatar
    Vasta Lisbet 21. august 2018 at 17:43

    A mis paned teda üldse nii vara lasteaeda?! Nagunii ju Martaga kodus! Veel hullem,nii väike laps hakkab Martale sealt iga nädal uut viirust tassima 😛

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. august 2018 at 17:47

      Jajah, sama räägiti Mari kohta, et “uus nädal, uus viirus aiast”, mul lapsed pole pea never haiged olnud 😀

      • Avatar
        Vasta Kats 21. august 2018 at 18:46

        Mina näiteks ei saa aru miks ei või last lasteaeda panna “vara”. Minu laps küll olude sunnil, sest me peame mehega mõlemad töötama, et maksud maksta ja elada tahaks ka. Aga lapsele meeldib seal, sest ta saab seal omaealistega mängida, lasteaias ta magab lõunaund jne… Ja olgem ausad koos lapsega ei saa kodus suurt tehtud ka 🙂 Nii, et ma ei saa aru miks ei võiks laps minna lasteaeda pea kaheselt 😀 Ja kuidas seletada siis seda, et ka kodused lapsed on haiged!

        • Avatar
          Vasta Lisbet 21. august 2018 at 21:28

          Wt kellele neid lapsi twhakse,kui nendega midagi kodus teha ei saa? :S mina käin oma pea kahesega iga päev mööda mänguväljakuid,saab teistega mängida,niiet küll ja veel 😀
          Minul tassib mees viiruseid töölt koju,aga tean peresid,kus rohkem lapsi ja haigused kestavad pm sügisest suveni

          • Mallukas
            Mallukas 21. august 2018 at 22:04

            No aga selle pärast ongi tore elada vabal maal, et kes tahab paneb aeda ja kes ei taha, see ei pane 😀 miks selle üle vaja vaielda on :)?

        • Avatar
          Vasta Kat 22. august 2018 at 13:26

          Mul läks laps lasteaeda 1.5 aastaselt
          Beat that !

          Oli vaja pere ära elatada ja emapalgaast mis oli mul tol ajal 400 euri ei saa makstud makse ega ka midagi muud..

    • Avatar
      Vasta Merks 21. august 2018 at 21:46

      Tundub, et Lisbet ei lugenud üldse postitus, et sellise küsimuse kirjutas ??‍♀️
      Kuidas sa Mallu üldse jaksad sellistega jamada? ?

      • Avatar
        Vasta Lisbet 22. august 2018 at 07:06

        Kujutage pilti,lugesin küll?
        Mallu,paljud maalasteaiad ei võta üldse alla 3 a lapsi vastu! 😀 vähemalt siinkandis on nii

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 22. august 2018 at 07:52

          No ok. Tallinnast võetakse.

        • Avatar
          Vasta Gr 22. august 2018 at 12:46

          Hmm..kust selline info. Olen paljude “maalasteaedadega” kokku puutunud ja kõigis sõimed.

  • Avatar
    Vasta G 21. august 2018 at 17:27

    Sellised odavad kodus sobivad mänguväljakud on keelatud lasteaias. Turvanõuetele vastavad ronilad hakkavad 5000 eurost. Kiigu saab kätte umbes 2000 euroga, sama palju maksavad turvamatid kiigu alla.

  • Avatar
    Vasta Katre 21. august 2018 at 17:17

    Kraavikrõll või Männiku lasteaed?

  • Avatar
    Vasta Katrin 21. august 2018 at 17:11

    Käisin Hellikus poisiga esimest korda. Tõesti tundub armas koht olevat. Suur hoov ja meeldivad õpetajad. 🙂 Hea meel, et koha saime 😀

  • Avatar
    Vasta Maarja 21. august 2018 at 16:34

    330+100 eurot teeb 430/15 umbes 29 eurot nägu, mina olen aus, mina seda küll ei maksaks, vanemad maksavad lasteaiatasu ( seegi ligi 70 eurot) ja selle sees peavad olema kõik õppevahendid ja mänguasjad jne.
    Kui täna osta üks asi, siis homme tahetakse juba uut jne, nii jäädakse vaid vanemate peale lootma.
    Mina olen see nö kuri vanem, kes keeldub sellest, kuna mul endla on ema lasteaias tööl ja mehe tädi, siis tean väga hästi, kuidas osad lasteaiad saavade ilusti pearahadega hakkama ja majandavad end väga hästi, aga teistes peavad vanemad vaid juurde maksama, küll rühmarahasi, küll mööbleid jne – see on juhtkonna saamatus ja sellest probleemist peab rääkima haridusametiga, miks pole päevakava õigesti paigas, miks puuduvad vahendid jne (muide katkised asjad ei tohi üldse lasteaias olla).

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. august 2018 at 16:58

      Noh, tulemus on lihtsalt see, et need vanemad, kes on nõus maksma, maksavad sinu osa kah, ei muud…

  • Avatar
    Vasta Reelee 21. august 2018 at 16:17

    Ilmselt ongi koht juurde tehtud lihtsalt ja õuealal ruumi vähe ja et ära hoida õnnetusi siis sõime ala piiratud aiaga. Kindlasti on kurb seal lastel liivakastis ja muud lõbustust pole. Samas on lasteaedades õueala nö ruutmeetri pealt ära mõõdetud kuhu mida panna saab ja seda kõike ohutuse tagamiseks. Ma olen 4 aastat olnud enda lapse rühma esindaja hoolekogus ja täpselt nii kaua on olnud ka teemaks meie maja puhul see vägene aktratsioonide arv kui ka näiteks nõudepesumasinad- tõsi nüüd need tulevad. Aga selleks kulus 4 aastat võib-olla isegi varem olid need teemas. Samas on meie aias tehtud õpetajatel omavahel selline nö platside jagamine, et vahetavad aga samas seda siiski eriti ei kasutata. Seega eriti ei saagi midagi teha ja lepid sellega mis on või kui võimalus valida muu koht siis seda teha. Meil maakatel näiteks vaid 1 aed ja valik puudub. Samas lapsevanemad rohkem panustavad ja on ka meil mingid üritused, mille tulu läheb aiale vahendite soetamiseks.

  • Avatar
    Vasta Kelluke 21. august 2018 at 16:17

    Ma olen ka pettunud oma lapse tulevases lasteaias peale Lilli postitust – meil oli juuni alguses mingi üldine koosolek, kus saime kodulehet välja prinditud info 🙁 ma juba tunnen ette, et ma ei ole üldse valmistunud ja kuidas pooled asjad jäävad maha ja siis ma olen ise seal närvis…

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. august 2018 at 16:59

      Noh, kui jääbki maha, siis viid järgmine päev, hullu ju pole 🙂

  • Avatar
    Vasta Maru 21. august 2018 at 15:53

    Oi joopenpuhhh, laps nagu koer aedikus, kus ainult liivakast.
    Vaesed pisikesed, kes peavad sinna käima jääma.

    Mu kaks esimest käisid maal lasteaias. Ülisupppppppper. Igal rühmal oli oma mänguplats, kiiged, liumägi, mängumaja, batuut, suur liivakast, palju ruumi jooksmiseks, asfalteeritud rajad rattaga sôitmiseks…. lisaks üldine suur mänguplats. Kôik oli MEGA!
    Rühmaruumid ilusad, suured ja avarad.
    Nagu unistus mis?
    Ja siis käis pesamuna seal 1a ja edasi kolis linna lasteaeda ja mul läks u 7kuud enne kui ma ise hakkasin leppima, et rattaga saavad söita vaid 1päev nädalas. Et hoovis on asju, aga kiikuma saad siis, kui sind lastakse, sest kiiged on ala 6 rühma peale ja ilmselgelt saadetakse neljane seenele kiigelt.
    Rühmaruumid väiksemad ja täis tuubitud.
    No ausalt ma nutsin kui tulin lahtiste uste päevalt.

    Mis lahenduse Lende osas said?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. august 2018 at 17:00

      Kui lahendus kindel, siis räägin. Igatahes sellest lasteaiast on ta välja kirjutatud.

    • Avatar
      Vasta Maarja 23. august 2018 at 12:17

      Mis lasteaed see esimene oli? Kus asub? 🙂

  • Avatar
    Vasta Mai 21. august 2018 at 15:48

    Meie Hellikut taevani ei kiida, eelmine sügis ehmatasid paljud asjad mind seal sedavõrd, et peale 2 nädalat kolisime erahoidu.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. august 2018 at 17:01

      Huvitav, näiteks mis? Nagu näha ma väga “pretensioonikas” aga nende aastate jooksul ei leidnud ühtegi põhjust nurinaks!

    • Avatar
      Vasta Tiina 8. juuni 2021 at 18:09

      Tere! Mis Hellikus ei sobinud. Enda pisike just sinna minemas.

      • Mallu
        Vasta Mallu 8. juuni 2021 at 18:39

        Ma ei tea, mis talle ei sobinud, aga mul 3 last seal käinud ja ei jõua ära kiita, ausalt kah.

  • Avatar
    Vasta Sigrid 21. august 2018 at 15:43

    Kurb oli lugeda et Lende hakkab sellises lasteaias käima ?. Lasteaed on juu niiii tähtis koht kus laps oma pool päevast veedab. Ja see et tudumine on enne lõunasööki ?. Ja mänguplatsist parem ei kommenteeri…

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. august 2018 at 17:01

      Ei hakka, ma ei suuda teda sinna viia enam ?

  • Avatar
    Vasta Kersti 21. august 2018 at 15:20

    Meil on homme esimene päev, samas lasteaias ja samas rühmas.
    Käime ja vaatame ka siis selle olukorra üle.
    Kui seda siin lugeda siis ilmselt tuleb hakkata uut kohta otsima. ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. august 2018 at 17:02

      Noh… Ehk läheb ajaga paremaks, ma ei tea, aga ma Lentsu enam sinna ei vii. Võta lapsele õunagi kaasa ?

  • Avatar
    Vasta S 21. august 2018 at 14:34

    Tõenäoliselt on toit lasteaeda ju sisse tellitud, kuna kohapeal toidu valmistamine on lasteaiale väga suur kulu. Seetõttu olenebki lasteaed nii suurel määral toidufirmast, kes peab aga mitmesse kohta oma toidud suutma samaaegselt toimetada. Ma usun, et sobiva toidufirma leidmine selle väikse eelarvega on ka väga keeruline. Rühmaõpetaja oleks jah võinud lastevanematele saata kasvõi e-mailid eelnevalt. Oleks vähe oodatum tunne jäänud… Samas ma usun, et tuleks anda natuke aega sisseelamiseks ja alles siis hinnanguid anda. Kindlasti saaks lastevanemate peale muretseda ka vähe kobedamad mänguasjad. Põhiline on see, et laps oleks rahul 🙂 . Seega… Ei maksa ju veel seda rühma maha teha.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. august 2018 at 14:38

      Ma ei tee midagi maha, räägin lihtsalt oma esimese päeva emotsioonidest 🙂

      • Avatar
        Vasta c 21. august 2018 at 16:49

        Sa kallad lihtsalt sitaga üle, ei midagi isiklikku 😛

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 21. august 2018 at 16:57

          No kas selles korralduses on midagi sinu jaoks meeldivat, et ülistuse või kiitusega üle valada?

          • Avatar
            C 21. august 2018 at 17:32

            Ilmselt on aiaga piiratud kõige väiksemate rühm turvalisuse eesmärgil. Kui rühm on äsja loodud, siis pole jõutud sinna ka veel liumägesid ja mis iganes õuesviibimist paremaks muutvaid atraktsioone lisada. Kõige pisematele ilmselt väga palju atraktsioone polegi? Toitlustusfirma on toitlustusfirma, see et anti teada, et asi kaootiline, ilmselt seda on mainitud ja mainitakse antud firmale ja asi kas paraneb või muutub. E-post ju saadeti, seega on e-postindus olemas. Aasta hakkas, küllap meililist on ka kohe kohe olemas. Linna lasteaed, mis imet sealt oodata. Igal asjal on siiski ka põhjus, uuri välja, kui on põhjust kritiseerida, anna eelkõige oma õpetajale teada. Lajatada kohe – orbudekodu, no eks ütleb ka midagi sinu enda kohta…

          • Mallukas
            Mallukas 21. august 2018 at 17:40

            Ma ei vaidlegi vastu, et väikseid ei võiks aiaga piiratud olla, suures lasteaias polegi vast muud valikut ja see on arusaadav. Arusaadav oleks ka olnud, kui õpetaja nii ütlekski, et vot me pole veel jõudnud ja tuleb, täitsa mõistetav. Tema aga kehitas õlgu, et juhtkonnal ju raha pole ja ma need pallimere pallid juba näed tõin ise, mida ma siis arvama pean. Ühesõnaga- ei ootagi mingit ime ja kuna MINUL on probleem, siis mina lihtsalt ostsustasingi oma lapse sealt lasteaiast ära võtta, lihtne 🙂

          • Avatar
            C 21. august 2018 at 17:53

            Kehitas õlgu? Väidad, et õpetaja ei teinud oma tööd? Või mida täpsemalt õpetaja veel teha oleks saanud?

          • Mallukas
            Mallukas 21. august 2018 at 18:00

            Ma ei saa aru, mida sa nüüd kempled. Ma ei arva, et õpetaja töö oleks tuua oma rühma mänguplatsile seljas mingisugune kiik või liumägi, seega ei, ma ei arva ega väida, et ÕPETAJA oma tööd ei teinud. Või kust sa välja loed, et ma arvan, et konkreetselt õpetaja midagi tegema pidanud oleks?

          • Avatar
            C 21. august 2018 at 18:05

            Korduvalt väljend “kehitas õlgu ja…” ei ole eriti positiivne. Selge on ka see, et p.sarahe saab selga nüüd just õpetaja. Millal enne on juhtkond vastutanud? Sina aga said mõnusalt “emotsioonidest rääkida”. Iga teol ja sõnal on tagajärg, eriti kui seda meediakanalis levitada, mida see koht siin ka ometi on. PS, nii norimise mõttes – orbudekodude eelarved on ilmselt lasteaedade omadest suuremad meil siin Eestis 😉

          • Mallukas
            Mallukas 21. august 2018 at 18:11

            Aga mida õpetajal siis teoorias olekski muud teha, kui õlgu kehitada. See on tema töökeskkond ja need töövahendid, mis talle antud on, ega see tema süü pole. Seega ma ei näe, et ma kuidagi õpetajat negatiivses valguses näidanud oleks. Miks peaks see õpetaja saama kaela pasarahe ja veelgi enam, kellelt? See on siiski juhtkonna asi sinna midagi muretseda, mitte õpetaja, sellest saab vast igaüks aru 🙂 See, et sina leiad, et see pole eriti positiivne väljend, siis no ma ei tea, ei oska sind selles suhtes aidata.

            Ma ütlen sulle veelkord, et minu õigus on omada arvamust ja sellest rääkida, nii nagu ma räägin paljudest sündmustest ja asjadest oma elus. Mis veel minu otsustada on, on see, et kas ma tahan, et mu laps seal edasi käiks või mitte. Mina mõtlesin tänase päeva peale ja jõudsin järeldusele, et ei, ei taha, et käiks.

            Kordan veelkord, et mul käib ju teine laps SAMAS aias, samas tema rühmaga ei ole mul kordagi probleemi olnud. Õpetajad on väga toredad ja laps on algusest peale seal ilusasti kohapeal käinud, ilma suurema jonnita. Ma ei oleks võib-olla täna ka aru saanud, et selle toitlustamisega mingid probleemid on, õpetaja lihtsalt ise rääkis sellest nii värvikalt, et ei tekkinud tunnet, et tahaks sinna last virelema viia, isegi kui see ehk ajaga paika loksuda võib.

            On sul veel küsimusi või? 😀

          • Avatar
            C 21. august 2018 at 18:17

            Küsimusi ei ole. Arvamus on sama, mis alguses. Kui teine laps samas aias, siis on elu alalhoid seal ju siiski olemas? See, et alustavas rühmas pole kõik paigas peaks olema teema õpetaja->juhatus ja kui ei muutu, siis avalik postitus ja loomulikult aidaa. Igal teol ja igal sõnal on mõju. Nii lihtsalt on. Miks ma seda Eesti esiblogijale kirjutama pean, seda ma taipa;)

          • Mallukas
            Mallukas 21. august 2018 at 18:22

            No lasteaedades ongi rühmad erinevad. Ja samamoodi on, et ühele vanemale võib meeldida üks õpetaja ja süsteemid, teisele mitte. Et no see pole eriline märk, et ühe lapse rühm on tore, seega teine ka peaks enam vähem ju lapsi elus hoidma, las käivad seal. Sama teema võtsin täna üles õpetajaga, temalt ma ju kogu info saingi. Ja üldse ei olnud mu postitus mõeldud mingisuguseks “lähme tõrvikutega kuskile protesteerima” aktsiooni alustamiseks. Ma lihtsalt jagasin oma mõtteid tänasest päevast. Mis sa nüüd arvad, mis sellest halvemaks läks? Et nüüd keegi enam ei vii kunagi ühtegi oma last sinna rühma, või mida sa täpselt kardad?

          • Avatar
            C 21. august 2018 at 18:32

            Seda ka muidugi, et kui sellist teksti lugeda, siis kes ikka sinna omaenda lapse viiks. Orbudekodusse. Ma lihtsalt aiman veidi, mis kulisside taga juhtuma saab. Linna haridusosakond peedistab juhatajat. See omakorda õpetajat. Palju toredaid emotsioone. Mis tunne on vanematel, kelle leapsed seal käivad? Põhimõtteliselt tegid sa ju siiski Selle konkreetse aia ja eriti rühma verbaaselt maatasa. Või noh, orbudekodu siis. 😛 Inimeste peedistamine on mõnikord kindasti omal kohal, elevant portselanipoes on väljend, mille sisusse võiks veidi süübida.

          • Mallukas
            Mallukas 21. august 2018 at 18:37

            Aga kust sa üldse tead, mis lasteaiast ma räägin :)?

          • Avatar
            C 21. august 2018 at 18:44

            FB lehel kinnitad ka aia nime. Samas see nö sündmuste ahel läheks käima kusiganes lasteaias ilmselgelt.

          • Mallukas
            Mallukas 21. august 2018 at 18:45

            Noh, aga las siis läheb, ehk läheb midagi paremaks siis 🙂

          • Avatar
            C 21. august 2018 at 18:52

            Kindlasti läheb. Näiteks mina nüüd siis õppisin, et Malluka, kui kliendi eest tuleb hoiatada. Nii igaks-juhuks. Kui peaks miagi valesti olema, ja ikka mõnikord ju on, siis saab kohe tegeleda meediasuhtluse ja ülemuste, alluvate, ametnike ja teab kellega veel. Ses “Äkki läheb paremaks sedaviisi”. Ma ei tea, see ei peaks ju ometi nii olema? Aga las ta siis olla nii.

          • Mallukas
            Mallukas 21. august 2018 at 18:56

            Mulle tundub, et me räägime veidi erinevatest asjadest. Selles suhtes, et sa võid loomulikut käia ja hoiatada, kelle eest sa vajalikuks pead, ei kavatsegi sind selles kuidagi takistada. Mina aga räägin oma blogis, mis räägib minu elust, oma kogemusest ja emotsioonidest lapse esimesel lasteaiapäeval. Jah, tuues välja ka vead, mis minus suurt nördimust tekitasid. Minu jaoks on need vead piisavalt suured, et oma last seal enam hoida ei taha, sellegipoolest olen veendunud, et tühjaks see rühm ei jää. Aga kui tänu sellele postitusele saab see rühm näiteks kiiremini õue liumäe ja muud asjad, siis on see ju ainult hea. Või on sul arvamus, et nüüd pool lasteaeda vallandatakse ja sajad lapsed jäävad kohata või?

        • Avatar
          Vasta Vaike 21. august 2018 at 18:10

          Kirjaliku suhtluse üks miinuseid on see, et lugeja ei näe kirjutaja miimikat ega kuule hääletooni, vaid loeb “omatehtud” tonaalsusega. Mina nt ei lugenud siit välja sitaga üle kallamist või kellegi süüdistamist, vaid kurbust ja pettumust. Neid kaht saab tunda ka ilma kedagi selle eest tanki panemata. Ent võimalik ka, et Mallukas viskas Lende sitase mähkme õpetajale näkku.

          • Mallukas
            Mallukas 21. august 2018 at 18:12

            Jah, ma pean nõustuma, et võib olla kirjalikult tundub nagu ma vihast läbi hammaste seda teksti sisiseksin, tegelt ma lihtsalt… rääkisin. Ja Lende ei situ püksi, vaid potti! 😀

          • Avatar
            Vaike 21. august 2018 at 18:15

            Mulle ei tundunud üldse vihane näiteks, aga ju see pott sul ikka kaasas oli. 😀

        • Avatar
          Vasta Tyy 21. august 2018 at 20:47

          õelust õkub vaid sinu ridade vahelt

    • Avatar
      Vasta Evelin 21. august 2018 at 16:59

      Vanemad maksavad ju niigi lasteaiakoha eest, tegelikult on nõme, kui peavad veel hakkama ise lasteaeda mänguasjade ja atraktsioonidega sisustama ja võib- olla kodust veel süüa ka kaasa panema. Kindlasti ollakse nõus panustama, aga päris normaalne selline asi ikkagi ei ole.

      • Avatar
        Vasta Miau 22. august 2018 at 08:28

        vetsupaberit on küll ja mitte vähe viidud

  • Avatar
    Vasta Helina 21. august 2018 at 14:26

    Mina elan küll maal ja meil pole ka lasteaiale raha eraldatud aga aktiivsete lastevanemate ja õpetajate abiga korraldatakse iga kevad perepäev. Selle raames kogutakse raha millegi vajaliku ostmiseks. Kes oskab see küpsetab kes mitte,ostab poest.
    Muidugi natuke võiks vald/omavalitsus aidata…

    • Avatar
      Vasta S 21. august 2018 at 14:37

      Väga hea mõte ju 🙂 . Kus viga näed laita, seal tule ja aita! Mallukas, äkki prooviksid hoopiski niipidi asjale läheneda?

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 21. august 2018 at 14:39

        Ma pigem võtan ta sealt lihtsalt ära ja panen kuskile inimlikumasse kohta 😀

  • Avatar
    Vasta L 21. august 2018 at 14:23

    Aga kui see nii masendav koht on, miks Sa üldse viid teda sinna? Ta ju nii väike alles ja võiks vabalt kodus olla.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. august 2018 at 14:31

      Ei viigi enam, suutsin vist parema lahenduse leida. Miks ma üldse teda viima tahtsin hakata – iga kord kui me Maril järgi käisime, siis Lende sukeldus ka kohe teistega mängima ja tundus, et tal oleks ehk huvitav ja tore kuskil käia paar päeva nädalas 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristin 21. august 2018 at 14:21

    Mul küll last ei ole veel, aga ma oma tulevast last ei viiks never sellisesse kohta, kui just vâga hull HÄDAolukord poleks… kōlab ikka vâga õudselt ja nõukaaegselt ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 21. august 2018 at 14:31

      ei viigi enam 🙂

  • Avatar
    Vasta Lyna 21. august 2018 at 14:08

    Ei ole see asi nii hull ühti. Vähemalt minu lapse lasteaias osteti ikka poest sellest tavalisest poest.

  • Avatar
    Vasta A 21. august 2018 at 14:00

    Näidske mulle väikelast kes vaid liivakastiga lepib. Nii palju kui mina lastega kokku puutunud tahavad nad kõik kiikuda. Ma peaks oma lapse sellisesse kohta viima ss nutaks ta päev otsa miks ta kaaga ei saa. Kuigi ega selle kirjelduse põhjal ei viikski oma last järgminepäev enam sinna rühma.

  • Avatar
    Vasta Kadri 21. august 2018 at 13:53

    Ütlen kohe, et lasteaeda ei tohi panna niisama poest ostetud asju. Eeskirjad. Peab olema firmalt tellitud ja sertifitseeritud. Ja hinnad korruta kohe kolmega.

    • Avatar
      Vasta Pisi 21. august 2018 at 15:05

      Ei pea olema. Kui lastevanemad teevad talgud, siis sinna ikka lastevanemad organiseerivad asju ja ei ole mingeid firmasid vaja sinna. Kui linn ei saa ise hakkama lasteaia korras hoidmisega, siis saavad lapsevanemad ise otsustada, mida lasteaeda mängimiseks orgunnivad. Meie oleme viinud vanu mänguasju, mida lapsed enam ei kasuta, lasteaedadesse. Ei ole keegi öelnud, et neid ei tohi tuua. Kõik võetakse rõõmuga vastu.

    • Avatar
      Vasta maria 21. august 2018 at 16:16

      ei tea meie lasteaias on vanemad isegi kummidest meisterdanud ôue mingeid atraktsioone ja on asju, mis on tâiesti poest ostetud ning alati saab paluda poest tootele kaasa sertifikaadi vôi spetsifikatsiooni.