Autokool

faaaak ja jeeee käsikäes vist?

3. september 2018

Nagu ma ütlesin, siis eelmise nädala lõpus pakkus sõiduõpetaja mulle välja, et kuna mul on kõik teooriatunnid läbitud ja vajalikud testid tehtud, siis võin ma ükskõik millisel esmaspäeval tulla autokooli teooriaeksamit tegema. Ma võtsin kohe sõnasabast kinni ja hakkasin usinalt teooriateste lahendama. Ütleme nii, et kuigi ma olin ka neid enne lahendanud, siis … valesti. Selles suhtes, et kuna minu autokooli leht annab peale teooriatesti läbimist ainult teada, et kas tegu on õige või vale vastusega, siis hakkasin ma tihti vale vastuse korral ise genereerima, et miks see vale oli. Selle asemel, et kelleltki küsida või nii.

Alles siis, kui sõbrad hakkasid minuga koos teste lahendama (ja teie mind ühe postituse peale aitasite, eriti Kristat, kes mulle meilile pika seletuse saatis, miks ja kuidas mingid vastused tulevad) hakkas juba mingi loogika tekkima ja lahendamine läks aina lihtsamaks. Terve nädalavahetuse tegelesingi ma suhteliselt usinalt erinevate testide lahendamisega ja vastuste tuupimisega. Alles täna taipas üks sõbranna, et tema e-autokoolis on palju parem süsteem kui mul, nimelt, et kui valesti vastad, siis tuleb ka põhjendus, et miks antud vastus on vale või õige. Nõnda oli kohe palju lihtsam õppida. Näete, nii:

Ühesõnaga alustasin ma tänast päeva nii, et jooksin esiteks hommikul vara libedakoolitust tegema. Kõik rääkisid, et libedakoolitus on NII lõbus ja NII tore, aga ma pean ütlema, et ma tegin selle küll kenasti ära, aga meeldiv see küll ei olnud, pigem tekitas sellise tunde, et ma loodan, et mul päris elus kunagi sellist libisemist ei tule. Aga noh, selles suhtes jälle hea, et vähemalt tunne on kätte saadud ja natsa nüüd tean ka, et mismoodi või kuidas ka sellise libeda puhul käituda.

Libedakoolitus edukalt sooritatud, ühe suure miinusega. Ma suutsin enda käe vastu autoust nii lüüa, et lõin küünest tüki välja. Mul pole kunagi enne küüs nii katki läinud, eks nad mul lühikesed ka, aga mul polnud ka normaalne niimoodi edasi elada, sellise käega, sest me ju homme Tartusse. Õnneks ma sain oma küünetehniku juurde kiirelt aja ja ta tegi mul selle korda.

Ma ei hakanud peale seda koju tulemagi, sõitsin otsa linna, istusin Argentiinasse maha, sõin ja lahendasin kaks ja pool tundi jutti liiklusteste, kuni mul oli juba niiii-iiiii-iiii kopp ees neist, et karju appi. Ega teha polnud midagi, kuna ma olin juba lubanud kohale minna, siis läksin ka ja… kukkusin haledalt läbi. Vigadeks siis mingisugune viljakombaini küsimus (wtf), kindlustuse küsimused, mootorrattaga seotud küsimused ja paar sellist, kus oleks saanud vastust tõlgendada nii ja naa. Et ala kaks on õiged, aga mina panin ainult ühe õigeks, teise jätsin panemata. Mingisugused lollakad vead, mis tulevad lihtsalt sellest, et ma ei puutu väga mootorrataste või viljakombainidega kokku.

ÜHESÕNAGA jah, kukkusin läbi.

Õpetaja ütles mulle, et ma nüüd rahulikult homme Tartusse sõidaks, spaataksin ja paar päeva mitte ühtegi testi ei lahendaks, sest ilmselgelt on mul aju juba kokku jooksnud. Nojah, ma tegin ühe sellise vea, kus ma märkisin vastuse valeks, sest lugesin sealt välja “reguleerimata ülekäigurada” kuigi seal oli kirjas “reguleerimata ristmik”, sest nii mitmes testis oli pidevalt juttu just reguleerimata ülekäiguradadest ja siis kõik küsimused ja vastused sulasid lõpuks kõik kokku mu peas. Ja kuigi ma saan mõistusega aru, et ega õpetaja mind ju mu kauni välimuse ja hea südame tõttu läbi lasta poleks saanud, ma tegin piisavalt vigu ja nii, siis ikka oli nii suur pettumus sees, seda enam, et ta ütles, et ta näeb ise ka, et ma oskan seda teemat ja lisas, et ARKi teooria teeksin ma juba praegu vabalt ära, et kooli oma ongi keerulisem. Ei no tere tali, eks.

Istun siis mina seal, kurb, nutt kurgus. Arutasime õpetajaga, et järgmise nädala lõpus on mul see esmaabikoolitus ja 20dal see pimedakoolitus, kui ta ütleb siis, et “no ja peale 20dat saad sa siis vaikselt hakata maanteeameti poole liikuma.” Ma mingi eeee, täis oled või, ma just kukkusin teooria läbi ja sõitu pole ma ju ka teinud, mille peale ta arvas, et tulen järgmine esmaspäev uuesti, teen raudselt lebolt ära ja teeme uuel nädalal mõned sõidud ka ja siis kohe sõidueksami otsa, sest sõita ma ju oskan ja ta ei usu, et sellega probleemi tuleks.

giphy-2874898

Et noh, ühest küljest tunnen ma ennast hetkel räige läbikukkujana ja teisalt mõtlen, et… oota ma päris nii läbi kukkunud vist ei ole ka, kui inimene mulle peatset ARKi minekut ennustab? Või siis ta üritas mind ainult lohutada ja andis mulle valelootust, et ma ta hinge rahule jätaks ja koju ära läheks, ilma suurema nutustseenita ? Ma jään siiski positiivsema vaatenurga poole ja ennustan siis ise ka, et ehk saan ma tõesti selle kuuga kõik autokooli asjad ühele poole, et siis hakata ARKi eksameid tegema. Ausalt, see ARKi teooria tundub mulle juba praegu lebo ja sõitu pole ma kunagi peljanud, okei, va alguses. Mul sõbranna ka just teeb lube ja alguses sai endale ARKi sõiduaja 16.10, aga tsekkis iga päev seda lehte ja nagu nalja on tal homseks nüüd aeg olemas, seega ma ei usu ka, et mina ka kauem kui paar nädalat ootama peaks. See on täitsa ok aeg ka, sest siis saabki veel selle aja enda õpetajaga ja veel ehk mõne võõrama õpetajaga ringi sõita, et siis eksamiks paremini valmistuda. Seega tundub täitsa teostatav enne Marta sündi tutikaid lube omada, kui kõike seda arvestada. (Noh, seda muidugi ka, et mul ARK’iga koostöö ja nad mulle load lubasid koostöö raames, nagu naised saunas rääkisid omal aal ?)

Igatahes ma teen nagu soovitatud, et nüüd paar päeva teste ei lahenda ja siis uuel nädalavahetusel kordan need eksamiküsimused paar korda veel üle. Vaatab, ehk saab siis ühele poole selle autokooliteooriaga.

Niiet jah, ühest küljest olen ikka natsa pettunud ja kurb, sest ma lootsin, et ehk ma ikka täna selle eksami ära teen, aga no laias laastus mul pole ka vahet, et kas tegin täna või teen uuel nädalal. Suuremat kassimist võite oodata muidugi siis, kui ma järgmisel nädalal ka läbi kukkuma peaks, aga optimist minus ütleb, et vaevalt, et see juhtuma peaks.

Samas see pessimist minus tahaks ikka veel pisara panna ja jonnida.

Et vot jah, selline ilus päev mul siis. Vähemalt mind rõõmustab teadmine, et homme juba on Tartu ja Vspa ja kaks pikka massaaži ja hoolitsust mind ootamas. Ja et mul õnnestus kolmapäevaks lastele paariks tunniks hoidja leida, mistõttu saame Kardoga kahekesti ka olla. Ma isegi ei tea, kas me peaksime sellel ajal sööma minema, või hoopis spa saunadesse, kuhu me lastega nagunii ei pääse never ja siis tuppa süüa tellima midagi vms, aga no eks vaatab. Ma nüüd kassin natsa edasi.

#nuux

Loe ka neid postitusi!

54 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Triin 5. september 2018 at 23:49

    App store’is on selline äpp nagu liiklustestid.
    Väga mõnus asi, saad selle endale alla laadida ja ükskõik kuskohas avada ja muudkui lahendada, ilma, et peaksid seda suurt, kohmakat raamatut kaasas tassima. Seal peaks vist olema samad küssad, mis raamatus.
    Näitab ka kohe ära, kas vastus oli õige või vale.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 6. september 2018 at 08:00

      Tean, mul on see 🙂

  • Avatar
    Vasta Nele 5. september 2018 at 14:22

    Mina tegin autokooli teooriat 3korda,ja sõidu sain esimese korraga tehtud.
    ARKis eelmine aasta tegin teise korraga teooria ära,ja proovisin ka kahel korral sõitu teha,aga kukkusin mõlemal korral haledalt läbi,täpselt enne seda kui aeg hakkas täis tiksuma (esimesel korral oli mu enda lohakus, aga teisel korral suutsin ma kuidagi endast niivälja minna,et tekkis viga,ja kui öedi,et kukkusid jälle läbi,tulid lõpuks pisarad silma,kuna ma niiii lootsin,et nüüd saan läbi). Nüüd see aasta tegin esimese korraga uuesti teooria ära,ja hetkel ootan oma sõidueksamit,mis on 8.oktoober-seekord loodaks ikka load kätte ka saada (hetkel olen seda teekonda käinud 5aastat,kuna elu on 70%Soomes,ja väga vähest aega saab olla Eestis) ?
    Sulle,aga hoian pöidlaid,et järgmisel korral läbi saaksid ??

  • Avatar
    Vasta Eq 5. september 2018 at 10:00

    Mina õppisin teooria.ee keskkonnas teooriat ja seal on väga mugav lahendada teste ja asju. Ja liskas maanteameti lehel on proovikesam mida saab ka lahendada, ark eksamil enam vähem samad kûsimused. Kooli oma on kah natuke raskem aga sinu kooli harjutused jne tundubad küll väga imelikud 😀 Mul oli hoopis teistsugune harjutusvihik ka kus olid palju loogilisemad ülesanded. Koolieksami tehkn alles kolmandal korral ära, ark teooria esimesel korral. Nüüd ootan ark sõidueksami aega aga järjekorrad nii pikad ja ja olen juba kuunaega oodanud oma eksamiaega ja alles see kuu lõpp on eksam . loodan et läbi ei kuku, sest load on hetkel hädavajalikud.

  • Avatar
    Vasta Liis 5. september 2018 at 09:48

    Mina ka nädal aega järjest tuupisin, terve testi raamatu tegin läbi + siis need kus oli 2 või enam valet vastust. Esimese korraga ei teinud läbi, olin ka hull pettunud, siis mõtlesin ah pohhui las jääda, et ei õpi rohkem, järgmine nädal läksin uuesti tegema ja saingi tehtud, ja lihtsalt saingi. Mul oli siiralt heameel et see kõige hullem osa autokoolis läbi sai 😀
    Aga sulle jõudu, jaksu ja raudseid närve ❤️?

  • Avatar
    Vasta Kat 5. september 2018 at 09:46

    Mina lahendasin liiklustestide raamatu 3x läbi, alusest lõpuni.. Iga vaba hetk kulus sellele. Lisaks ka loendamatu arv kordi netis mnt ameti lehel. Ja 1x käisin ka koolis kohapeal õppimas u 2h (arvutis nagu eksam, ainult tulemused kirja ei lähe ja tee kaua tahad). Kas sul ei ole sellist võimalust? Saaksid näha neid küsimusi, mis seal koolieksamil tulevad. Küsimused, millest aru ei saanud, kirjutasin üles/pildistasin telefoniga.. Ise läbisin selle tehnikaga autokooli eksami 0 veaga, kuna kõik küsimused olid pähe kulunud. Arki eksamile läksin kuu hiljem (peale autokooli eksamit enam ei õppinud) ja arki läbisin samuti 0 veaga. Sõidu sain aga alles kolmandal korral tehtud. Eksamineerija tahtis ka kolmandal korral läbi kukutada, tuues põhjuseks selle, et ma keerasin rooli siis kui auto ei liikunud!!!??? ehk kulutasin rehve… .Isegi sellise asja pärast võib läbi kukkuda eksamil.

  • Avatar
    Vasta Kärdu 5. september 2018 at 08:54

    Eks need sõiduõpetajad püüvadki lohutada ju pigem, aga tõsi ka see, et autokooli teooria ongi keerulisem kui ARKis, samas sõiduga on pigem vastupidi..nad hindavad ikka igat pisiasja, mida ehk sõiduõpetaja nii rangelt ei järgi, kui sa ikka sõita oskad. Ja eks nende aegadega on nagu on jah, ehk veab ja leias vaba aja aga mina pidin reaalselt igakord u 2kuud ootama, samas ma ei käinud igapäev tsekkimas ka, sest tahtsin nö vaimselt ettevalmistunud olla ja mitte igapäev närviliselt oodata ? kui sul õnnestub enne lapse sündi kõik ära teha siis ma olen küll üllatunud, lihtsalt kuna kõik ju võtab nii kaua aega ju aga tore kuulda,et teed edusamme ja asjad vähemalt liiguvad sinnapoole ?

  • Avatar
    Vasta Katrin 4. september 2018 at 22:19

    FYI see on juhiluba mite juhiload. Vaatan, et kõik kipuvad seda valesti kirjutama 🙂

  • Avatar
    Vasta Sandra 4. september 2018 at 17:27

    See läbi kukkumine on täiesti ok. Kooli teooriay tegin isegi 3-4 korda.
    Arki 1x korraga
    Sõit nûûd 4s kord…
    Lootus sureb viimasena

  • Avatar
    Vasta marta 4. september 2018 at 15:42

    Ma tegin 2 aastat lube..niiet 😀 16 a läksin ja 18 a sain load (teoorias läbi ei kukkunud kordagi, aga sõidus 2 korda arkis!).

  • Avatar
    Vasta V 4. september 2018 at 11:31

    Olen ka juba 5 kuud lubade omanik olnud ehk hiljuti läbi käidud rada see autokool ja ARK. Kõik läks libedalt, load sain tehtud nii, et jaanuaris oli esimene sõit ja märtsis load käes 🙂
    Aga… Autokooli teooriaeksam…Selle kukkusin vist 3 korda läbi? Mingid idiootsed vead ja ka üleõppimine. Muidugi oli tunne, et kuidas nii saab, et kuidas ma seda tehtud ei saa, aga seal on lihtsalt neid küsimusi nii palju ja tobedate trikkide-nippidega (s.h see et kui valid 2 õige asemel ainult 1 õige jms) . Kõik muud eksamid läksid libedalt, s.h arki teooria.
    Seega, ainus mis ma oskan öelda on EDU! (küsimustega peab õnne ka olema, et tuleksid normid küsimused)

  • Avatar
    Vasta Kellu 4. september 2018 at 11:11

    Kas su sõbranna teeb manuaali lubasid ARKis? Automaadi aegu pole nagu üldse 🙁

  • Avatar
    Vasta Katrin 4. september 2018 at 10:51

    Ma tegin autokooli teooria eksmit 3 korda ja sõitu 2, arkis pääsesin esimestel kordadel läbi ? autokool valmistab sind kõige hullemaks, et sa ikka kindlasti arkis läbi saaksid.

  • Avatar
    Vasta Krista 4. september 2018 at 08:49

    Ma arvan, et su teooria vastuvõtja ei lohutanud sind üldse mitte suusoojaks. Eksami vastuvõtja ju tegelikult näeb ära, mis tüüpi vead sul tulid (et ei ole mingite elementaarsete igapäevaste liiklusreeglite kohta, vaid just sellised pähe tuupimise küsimused jne). Ja tegelikult ongi sinu postitustest näha, et nüüd sa hakkad juba vaikselt aru saama, millele tähelepanu pöörata, kuidas seadust lugeda jne. Kui soovitada inimesele, kes alustas õppimist, et võta seadus kätte loe läbi ja asi selge, siis sellest ei tulegi midagi välja. Seda esimsest seaduse tõlgendamist peabki teooriaõpetaja tegema loengutes. Nüüd oled sa juba piisavalt teemas sees olnud, piisavalt teste lahendanud, et võiksid juba küll liiklusseadust lihtsalt lugeda ja leiaksid kindlasti päris palju tarkuseteri sealt juurde 🙂
    Niiet, minu soovitus, unusta need testid hetkeks ära aga võid tõesti liiklusseaduse Tartusse kaasa võtta ja seda lugeda (märke ja märkide seletusi peaks ka täitsa eraldi lugema, tihti on seal päris pikad lisa selgitused juures).

    PS! Ja selle teise kooli testid, kus pärast vastuse juurde tuleb vastav seaduse punkt – see on super hea lahendus, sellega õpib just seadust kasutama ja tekki sellist ebamäärasust, et kust lambist nüüd see vastus tuli!

    Edu, järgmine kord pead teooriaeksami ära tegema :)!

  • Avatar
    Vasta Ave 3. september 2018 at 22:46

    Kuna autosõit oü teooria küsimused on nii rasked, siis sul ongi mõtekas lihtsalt kasvõi peatükk haaval liikluseeskiri läbi võtta. Sa ei saa muidu aru.

    Minul oli üks nipp- kui küsimus oli raske/arusaamatu, siis ma tõmbasin põrandale tapeedi ja joonistasin peale suure ristmiku. Ja siis mängisin mudelaurodega liikunus suundi/ järjekordi läbi. Kuidagi reaalses elus sa isegi ei mõtle sõidu järjekorrrale.

    Mina käisin 5 aastat kokku autokoolis. Alguses käisin nii kaua , kuni sõidueksamilt kukkusin läbi ja siia jäin kassima. Mitu aastat kassisin. Nüüd mais võtsin ennast kokku- viisin paberid odiumisse. Odiumis oli nii raske saada sõiduaegu, et leidsin Atlanta autokooli õpetaja, kes siis mind treenis. Odiumis kukkusin esimesel teooria eksamil läbi. Odiumil ka mingid jaburad oma loominguga testid- pildistasin salaja kõik ülesse ja tuupisin pähe. Sooritasin teooria puhtalt. Ja siis läksin odiumisse sõidueksamile- kukkusin läbi. Väga raskele teele viidi. Suurest vihast ja trotsist võtsin paberid odiumist välja ja viisin atlantasse. Atlantas siis sõitsin 8 tundi ja õpetaja ütles ükspäev, et aitab- mine arki. Sõidueksamit ei olnudki.
    Ja ark teooria sooritasin 1 veaga ja 10 päeva hiljem oli mul sõidueksam paide arkis. Sooritasin täiesti võõras linnas eksami puhtalt.

    Täna mul lubade mini sünna- 1 kuused ?

  • Avatar
    Vasta Eh 3. september 2018 at 22:35

    Ma ise ARKi eksamineerija;) Naljakas on neid veidraid lugusid lugeda eksamineerijatest:D Mingeid ” trikikaid ” ei tohi juba oma 10 aastat teha, lisaks on eksamineerijatel kindel marsruut ettenähtud ja ülesanded, mida peab kontrollima, ei ole nii, et kle sõida siit McDrive, teeks väikse eine või pööra siit “telliskivi” alt ära, ups tegelikult ikka ei tohtinud. Eksamiautos on eksamineerijal kiip ja lisaks kaamerad, kui mingi vaidlusmoment, siis neid kontrollitakse komisjoni ees, aga 99,9% läbikukkunud edasikaebajatel pole õigus. Eksamineerijatel on väga tihti atesteerimised, lisaks kontrollitakse neid väga-väga, seega need linnalegendid, mis räägitakse – nonsenss. Testides on jah kindlustusküsimused, midagi rehvidest kindlasti, massi puutuvad küsimused , ülejäänud siis tavalised küsimused ristmikest, möödasõitudest, tagurdamisest jne. Väga sarnased neile , mis MNT kodukal on, tee neid läbi…
    Edu!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. september 2018 at 22:42

      Mulle rääkis ka sõiduõpetaja, et eksamineerijatel küll mingit hullu motti pole kedagi meelega läbi kukutada, lihtsalt mõni on julgustavam ja sõbralikum, teine järsem – nagu inimesed ikka 😀

    • Avatar
      Vasta D 3. september 2018 at 23:00

      Kui Sa pead silmas minu eelnevat kommentaari “trikikatest”, siis ma ei mõelnudki seda, et nad kuskile lambikohtadesse viiks ja elueest Sind läbi kukutada üritaks. Mõtlesin seda, et peabki olema 100% fookuses, et midagi kogemata märkamata ei jääks 🙂 eksamil ikka närv sees ja kasvõi nt peatee märgil suunamärge (lisatahvel?) jääb kogemata märkamata, sest pead justkui otse sõitma. Ma usun, et eksamineerijana oled Sa palju kogenud seda, et inimene justkui sõita oskab, aga teeb lohakusvigu 😉 vot sellest rääkisin mina.

      Mul igastahes jäi väga hea mulje eksamineerijast ning usun samamoodi, et googeldades leitavad “see eksamineerija on ikka täiesti värdjas, kukutas mind MEELEGA läbi” kommentaarid on tugevalt ülepaisutatud.

      Igastahes edu! 😉

    • Avatar
      Vasta M. 4. september 2018 at 00:32

      Omast kogemusest võin öelda, et “Sõida siit McDrive, teeks väikse eine” päris linnalegend nüüd ka ei ole. Endal load juba ee…2 aastat vist tavalised ehk ARKi eksami tegin 4 aastat tagasi? Siis nii väga vist ei kontrollitud. Aga võin käsi südamel öelda, et mind isiklikult juhendas ta oma kodumaja ette, parkisin auto ära ja käis vahepeal kodus- mida tegemas, ei tea. Tubli 5-10 minutit ootasin teda. Edasi sõitsime maanteel, kui tema helistas ja kauples oma majale soojustust. Pärast seletas veel, et klassivennal oma firma ja tal väikest tükki vaja :D. Läbi ei kukutanud, kuid ma arvan, et päris tavapärane see eksam ka ei olnud…

  • Avatar
    Vasta A. 3. september 2018 at 21:55

    Ma jällegi ei saa aru, et mis sa nii hullult imestad, et õpetaja juba eksameid sulle pakub. Sul ju sõidud tegelt kõik tehtud. Lihtsalt niisama rohkem moe pärast käid ja sõidad seal 🙂 Noh, ok, vilumuse lihvimise eesmärgil ilmselt ka. Kooli teooria on ajunusserdus jah. Ma läksin alt mingite tulede küsimustega. Nimelt on erinevatel tuledel nii palju sünonüüme, et lõpuks on nagu puder ja kapsad peas kõik. Paar päeva testidest pausi aitab tõesti asjadel vähe settida ning loodan, et järgmisel korral saad tehtud. Edu!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. september 2018 at 22:00

      Tänks!

  • Avatar
    Vasta D 3. september 2018 at 21:49

    Ma hiljuti sain load kätte. Ma soovitan Sul põhiasjad endale selgeks teha, a la parema käe reegel, põhimärgid, tee andmise kohustused, tuled jne. Siis on edasi väga lihtne loogikaga võtta küsimusi. Kõik muud küsimused, millega ma enam kunagi ilmselt kokku ei puutu (traktor, pukseerimine jne) kirjutasin ma endale üles, sest ikka läbi kirjutades jääb paremini meelde.
    ARKi teooria oli 60% liiklusteooria proovieksami küsimustega. ARK sõidueksamil tuleb olla 45 min VÄGA tähelepanelik. Kuna temal on vaja aru saada lühikese ajaga, kas Sa oskad sõita, siis kõikvõimalikud “trikikad” kasutatakse ära. Kui Sa kasvõi 1 märgi jätad kogemata tähelepanuta, on viga. Ta räägib Sulle alguses, et teeme sõitu ja 3 harjutust ka (nt sirgjooneline tagurdamine, mäest tõus, 3 manöövriga ümber pööramine, parkimine jne), aga tegelikult terve eksami aja Ta vaikimisi kontrollib enamus harjutusi, mis sinna 3 sisse ei mahu 😀 siis kui ta nt ütleb sõidame otse mööda peateed, siis mul oli natukese aja pärast ka märk, et peatee läheb vasakule, ehk kui ma oleks tegelikult otse edasi sõitnud, oleks viga olnud.
    Vahepeal mul hakkas tähelepanu hajuma ja ta kohe kõrvalt ütles, et EI KIIRUSTA! ehk see tõmbas jälle maa peale tagasi. Eksameerija oli küll karm, aga siiski väga õiglane. Kartma neid ei pea, nende unistus ei ole Sind läbi kukutada.
    Kui ma lubadel järgi käisin, siis just sisse minnes hakkas uus eksam ja kui ma u 20 min hiljem välja tulin büroost, siis 3 või 4 ark autot oli juba tagasi sõitnud ehk nad olid läbi kukkunud..

    • Avatar
      Vasta Oh juudas 4. september 2018 at 00:21

      Kui aus olla, siis ma ei ole väga kommenteerija tüüpi. Pigem loen, mida teised kirjutavad (tarka/rumalust), aga praegu ma ei saa jätta ütlemata, et ükskõik kes loeb selle inimese kommentaari ja plaanis teha autojuhilube, siis hoiduge sellisest õppimisest…tee põhiasjad selgeks, küll siis tuleb loogika,traktori teemad ei ole olulised, PUKSEERIMINE ei ole oluline (loen välja kuidas tahab öelda, et õpi üheks korraks selgeks.. MIS ON TÄIESTI VALE TEGELIKULT). Inimesed on erinevad, mõned saavad teooriast kiiremini aru, mõned raskemini, aga ei ole hullu, siis sa õpidki ja õpid nii selgeks, et peale teooria tegemist tead 10 aasta pärast ka, et kuidas teatud märgi korral käituda tuleks või kuidas seadus nõuab (muidugi juhul, kui seadust vahepeal muudetud ei ole). Nagu õpi sedasi põhikoolis, gümnaasiumis või kasvõi ülikoolis…Et tuubid ainult üheks päevaks selgeks ja rohkem mul seda elus vaja ei ole. Teen kontrolltöö ära ja korras, rohkem ei ole vaja mul neid teadmisi. Ehk ei olegi vaja ja ehk sa ei soovigi rohkem teada hilisemas elus, aga autokool ei ole koht, kus jätta meelde üheks korraks, et ARK’ist läbi saada, pigem tee ARKi 10 korda, aga lõpuks saad selgeks nii, et ei unusta kunagi. See, et parem käsi, anna teed, peatee märki kohtad päevas mitu korda, see ei tähenda, et kui tuleb mõni vähem nähtav märk, siis seda tasuks teada ainult ARKi teoorias üks kord. Ei, see kord päris elus võib panna ohtu nii sinu, sinu lähedaste kui ka teiste elud, kui kord selline situatsioon peaks päriselt ette tulema. Siis sul ei ole aega mõelda, et mida ma nüüd teen. Sa ei jäta autot kuskile seisma ja ei hakka uurima google’st, et mida see märk tähendab või kuidas tuleks teatud situatsioonis käituda, siis on juba hilja. Autokoolis õppimine ei ole nalja asi ja tasubki teha korralikult selgeks kõik, mitte pisteliselt ja paluda teooria eksami ajal jumalat, et ärgu vot sellised küsimused tulgu, mida sa kindlasti ei tea. Olen ka varasemate Mallukate postituste põhjal aru saanud, et Mallukas see inimene, kellel ei ole kõige lihtsam omandada teooriat. Sõita ta tõesti vist oskab, aga ainult sõidust ei piisa, et jõuda ohutult punktist A punkti B. Ja kahjuks sellised kõige olulisemad küsimused ja situatsioonide mitte teadmine võtab veits kõhedaks, kui selline inimene peaks kergesti load kätte saama sellega, et õpib just üheks korraks selgeks. Ma samas ei arva, et Mallukas ei suuda teooriat omandada, lihtsalt tal läheb nende teooriaküsimuste omandamisega natuke rohkem aega, aga selle postitusega annab ka mulle lootust, et ta pingutab ja saabki läbi nagu õige on. Sest ta tõesti pingutab, mitte ei õpi üheks korraks kõige tavalisemaid ja olulisemaid küsimusi.

      • Avatar
        Vasta Lily 4. september 2018 at 12:59

        Täiesti nõus selle kommentaariga. Autokooli teooria ei ole küll asi, mida korraks pähe õppida, sest need on reeglid, millega sa hakkadki liiklema kogu ülejäänud autosõitudel. Sellised korraks tuupijad ongi need, kelle tõttu nii palju liiklusõnnetusi toimub. Sorri, aga Tallinnas liigeldes tundub, et pooled juhtidest ei oska üldse sõita. Nüüd siin jm foorumites on lõpuks silma jäänud, milles asi võib olla, kurb 🙁

      • Avatar
        Vasta Vesper 4. september 2018 at 19:44

        Ma eeldan, et liiklusmärkide tähelepanuta jätmist loetakse veaks seetõttu, et see ongi viga ja liiklusmärke PEAB jälgima. Muidu võib vabalt juhtuda, et ühel hetkel sõidad rõõmsalt mööda ühesuunalist tänavat (on nähtud) või saad lihtsalt trahvi, kuna sõitsid Stop märgi alt läbi.
        Ei soovitaks tõesti mõelda, et kohustus tähelepanelik olla on ainult eksamit tehes ja pärast võib teooria ära unustada, kuigi muidugi mingi aja järel tikuvad need vähem elulised osad meelest minema. Sai isegi otsitud, millise ühenduslüliga tohib konkreetset masina pukseerida, sest üle viie aasta pole seda vaja läinud. Aga peatee märki “trikikaks” nimetada on natukene veider. 😀

        • Avatar
          Vasta D 4. september 2018 at 23:11

          OH JUUDAS, kuidas lollid on ikka lollid 😀 Teie oletegi need, kes elu eest endale testid pähe tuubivad saamata aru nende tähendusest ja mõttest 🙂
          Minu kommentaar algas sellest, et ma lugesin lauset: “TEOOORIA ON NIIIIII IGAV JA MA EI VIITSI SEDA PÄHE TUUPIDA!!!”

          Jah, võib-olla ma ei toonud väga häid näiteid, aga minu point jääb ALATI samaks! Saa aru, mis on OLULINE ja mis VÄHEM oluline, millega Sa ilmselt kokku ei puutugi! Ma ei näe kuskil, et ma oleks kirjutanud õpi pähe, aga vaata et unustad. Või siiski kirjutasin? Pigem ma just üritasin öelda, et saa mõttega asjast aru, mitte ära õpi pähe. Sorri, aga kui inimene ei saa parema käe reeglistki aru, aga teooriaeksamil vastab perfektselt, siiis kas ta ikka päris liikluses on nii perfektne? 😉 Teoorias on üle 1000 küsimuse, ka parima tahtmise juures ei ole võimalik 5 a hiljem kõike mäletada.

          Muideks, ma sooritasin eranditult kõik eksamid esimese korraga ning peaaegu veatult (kooliteooria 1 viga, ark soidueksam 1 keskmine viga, et ma ootasin vasakpöörde tegemisega natukene liiga kaua ja oleks 2 autot enne saanud ilusti pöörata. Kuid jällegi, enne soorita manööver hiljem, kui et tee avarii)

          Ja veel viiimast korda, eksami olukord ongi pingelisem ja nõuab rohkem kui tegelikult reaalne elu. “Trikikad” , ehk peatee märgi tähelepanematus? Kus ma küll need sõnad ühte lausesse panin?? Oh well inimesed, tuupige vähem pähe ja LUGEGE MÕTTEGA, et jõuda jutu poindini 😀

          • Avatar
            Vesper 5. september 2018 at 12:40

            Ei tuupinud midagi. 😀 Eks iga asja võib üht ja teist pidi lugeda ja lisaks muidugi on õppimisprotsess igaühe jaoks erinev.
            Minu point oli selles, et teatud asjad peabki alguses endale nii selgeks tegema (ja kui need on selged, siis on need ka lisaks meeles?), et une pealt ka saad hakkama ja eksamineerija vaatabki, kas mõtled oma peaga, tunned märke, mitte ei ürita lohku tõmmata.

            Aga igal juhul tasub võtta rahulikult, teooriatestil küsimus enne vastamist igaks juhuks kaks korda läbi lugeda ja küll see edu ka tuleb.

          • Mallukas
            Mallukas 5. september 2018 at 13:59

            Kuulge, ärge kakelge nüüd siin. Loogiline on, et tuleb aru saada, st seadusi/märke teada, et aru saada, miks küsimused on õiged või valed. Ma ju nüüd nii teengi, aga selle jaoks ei pea ju seda raamatut pähe õppima.

  • Avatar
    Vasta M 3. september 2018 at 19:52

    Mitu viga oli?
    Mind ootab see ees.. plaanin kolmapäeval minna tegema autokooli teooriaeksamit ?

  • Avatar
    Vasta Janeli 3. september 2018 at 19:34

    Mina tegin sellise lükke, et lugesin kõigepealt paar korda liiklusseaduse läbi, märkisin ära punktid, mis mind segadusse ajasin ja siis võtsin kelleltki sabast kinni, et ole mees, seleta ära. Pärast seda hakkasin teste tegema, eeskätt lihtsalt selleks et end testidega ja nende vigurküsimustega harjutada. Paaril korral olen kohanud, kuidas mõned lähevad eksamile vaid testi teadmistega, mis on minu meelest pisut kummaline.. Nii pidi on nii palju raskem õppida ja juhe jookseb nii kiirelt kokku, selmet võtta seadus ette ja endale teooria selgeks teha ning siis testi tehes juba seadusest tuletada – ei tõmba keegi nahka.
    Aga testide enese ületõmbamist on kohatud palju-palju, lõpuks on tõesti pea nii paks ja kipuvad asjad sassi minema. Mul oli sama mure mõne küsimusega. Aga jah, jälle, võtsin seaduse ette ja tegin päriselt endale selgeks, et ei tekiks mingit tuupimise effekti.
    Liikluses liiklemisel saavad muidugi teooria küsimused kohe korraga palju selgemaks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. september 2018 at 19:52

      Ma olen üritanud, aga no … ei 😀 Mu aju jookseb mingi teise lõigu peal kokku – lihtsalt NII igav, et ma ei suuda ka parima tahtmise juures seda läbi lugeda, noh MÕTTEGA, mitte lihtsalt automaatselt, et “oleks loetud” 😀

    • Avatar
      Vasta Liisa 3. september 2018 at 22:08

      Minu arust täiesti mõttetu nii palju vaeva näha jällegi. Ma ei tea mitte kedagi, kes liiklusseaduse reaalselt läbi oleks lugenud ja sellega eksamiks õppinud. Isegi õpetajad autokoolis soovitavad õppida teste lahendades ju. Liiklusseadusest võid otsida vastuseid, kui testis miski segaseks jääb.

    • Avatar
      Vasta A. 4. september 2018 at 00:11

      Liikluseeskiri oleks vajalik läbi lugeda küll ja aru saada sealt ühest koma teisest, aga autokooliga on mu meelest üldse nii, et need eksamid on kõik natuke midagi muud kui päriselu. Olen nõus, et LE on abiks siis, kui millestki päris hästi aru ei saa. Siis otsid ja uurid ja süvenedki millessegi konkreetsemasse. Ma läksin teooriaeksamile, ilma, et oleks üldse palju LE lugenud. Enne eksamit ukse taga kõik närvuliselt kordasid ja lugesid asju üle. Kes sirvis teste, kes luges paaniliselt LE. See viimane tekitas mus küll veidi ärevust, et fakk.. kas ma oleks ka pidanud seda rohkem lugema? Aga sain lebolt teooria tehtud, sedasama ei saa aga öelda nonde LE lugejate kohta. Ainult teste lahendades on läbisaamise tõenäosus väga suur. Ainult LE lugedes pigem väike. Lisaks teeb see asja just keerulisemaks, hakka ise tuletama asju, mõtlema, juurdlema.. Testid ongi selleks, et teada ja kinnistada põhiasju. Natuke on jah see efekt, et õpid justnagu ainult selleks, et eksamilt kuidagi läbi saada, aga mis seal ikka ilustada, see ju peamine eesmärk esialgu ongi.
      Päriselus käib ka liiklus ja liiklemine natuke teistmoodi. Päriselus kukuksid väga paljud iga päev läbi. Mul mehel on pikk sõidustaaž, vahepeal tuli muu elu vahele, load läksid käest, mingi 5a sõitmisest pausi, pidi uuesti arki eksamid tegema. Oma staaži arvesse võttes läks tormas kohe pea ees eksamiautosse ja kukkus läbi, sest ta liikles nagu vana kala ega osanud mõelda, et ta teeb eksamit, et ei tohiks nii või naa päris teha, peaks olema kõiges ülimalt korrektne, pead keerata ikka nii, et ei teki kahtlustki, et sa liiklust hoolikalt jälgid jpm, mis igapäevaliikluses on pigem tühi-tähi. Neelas siis oma ego alla, läks ja võttis ühe sõidutunni, kus sai uuesti aimu, kuidas ja mis, kuidas tuleb eksamit sooritada 😀 (et siis igapäevaselt edasi sõita nagu harjunud). Nii lihtsalt on.

  • Avatar
    Vasta Gzz 3. september 2018 at 19:32

    Oeh. Mul oli eelmine esmaspäev sama sitt päev…või isegi veel hullem, läksin autokooli sõidueksamit tegema. Sõiduõps juba ammu “käis pinda” et no mine ja tee see koolieksam ära, sõidad nii hästi ja teed vabalt ära jne, pole mingit probleemi, viimastes sõidutundides ei teinud enam ühtegi viga. No ok, 2 nädalat ootasin oma aega ja närvitsesin ja käisin iga õhtu mehega ka veel sõitmas ja parkimist harjutamas jne, et ikka max kindel olla et läbi saan. Ja reaalsus – mu sõidueksam jõudis kesta napp 10 minutit, ristmikul tegin niiiiiii lollaka vea, et õpetaja pidi sekkuma ja pidurit vajutama. Great! Läbi ta oligi. Ei jõudnud parkimisenigi, mida ma kõige rohkem üldse kartsin. Tol hetkel tõesti mu maailm varises kokku, hakkasin seal samas autos pillima, olin enda peale nii vihane…õpsi ees oli ka nii häbi, raudselt mõtles, et isssand, tuleb oma arust eksamile ja teeb kohe alguses sellise räige vea 😀 läksin koju ja ulgusin peatäie nutta, paar päeva põdesin, aga siis sain aru et ega see nüüd maailmalõpp ka pole veel…nüüd juba vaikselt julgen uue eksami aja panna ja saagu mis saab, käin või 10 korda…kunagi ikka tehtud saan.
    Pea püsti! Ei tule minulgi need load lihtsalt 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. september 2018 at 19:34

      Mina lohutan ennast sellega, et nii paljudel debiilikutel on load, et ega ma halvem debiilik olla saa 😀 Mis vea sa ristmikul tegid siis?

      • Avatar
        Vasta Gzz 3. september 2018 at 19:55

        Ootasin vasakpööret foori ees, läks roheliseks, panin kohe minekut, arvestamata, et pean otsetulija enne läbi laskma (neil oli ka roheline).
        Häbi 😀
        Närvid vedasid alt või ma ei teagi mis juhtus, õpetaja just ütles, et ja siit vasakule parklasse, lähme teeme parkimisharjutuse ära…ja ma juba olin kergelt paanikas, sest parkimine mul alati suurim hirm olnud 😀 olin juba mõtetega selle juures.

  • Avatar
    Vasta T 3. september 2018 at 18:59

    ARK teooriaeksam on nali, ausalt. Enam mõttetumat eksamit ei saagi vist olla. Koolieksamid ongi üldiselt vähemalt 10 korda raskemad, õpid need pähe ja teed ära ja ongi korras. Ja siis lahendad neid ARK proovieksameid paar korda (seal on paar sellist konkreetset numbriküsimust, mis peaks peas olema, aga kõik muu on puhas loogika ja ikka väga-väga-väga lihtne).

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. september 2018 at 19:06

      No ma teaaaaan jaa, aga ma ei saa ju üle koolieksami hüpata kohe ARKi teooriat tegema 😀

      • Avatar
        Vasta T 3. september 2018 at 19:19

        Mu point oligi, et mis sa hull kassid, kui sul tõsiselt kiiret ei ole nende lubadega 😀 Lihtsalt võta rahulikult ja lahenda ja lahenda ja lahenda neid autokooli omasid, küll pähe jäävad. Need kõik ju korduvad. Teed üks kuu rohkem või vähem, mis vahet sel on… Ma arvan, et nädala-paariga saad need autokooli teooriaküsimused selgeks vabalt. Ja pärast seda on eriti lebo, kui sõita oskad.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 3. september 2018 at 19:23

          Jah, ma mõistusega saan aru küll, aga ikka veits tunnen pettumust, ei saa midagi parata 😀

  • Avatar
    Vasta Maaria 3. september 2018 at 18:56

    Ma olen mingi kordi viis*? vist kindlalt läbi kukkunud autokooli teooriaeksami 😀
    Ja sõidueksami 2 korda läbi kukkunud 😀
    MA EI TEA MIS MUL VIGA ON
    Hetke seisuga olen juba alla andnud. Iga korraga läks motti aina vähemaks ja nüüd pole märtsist alates autokooliga tegelenud jälle

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. september 2018 at 19:05

      Mul õpetaja rääkis ka, et ülipaljud jätavad nii pooleli, aga ma arvan, et proovi sa ka ikkka uuesti!

      • Avatar
        Vasta Sandra 6. september 2018 at 19:07

        Ühest küljest tahaks ka inimest innustada, et pinguta edasi, teisest küljest jälle võiks nagu mõelda, et kui ka selle aja peale ei ole tulnud, ehk siis ei peagi tulema 😀 On meil teistel ka liikluses ohutum.

    • Avatar
      Vasta A 3. september 2018 at 20:04

      Ära pooleli küll jäta…krt ma punnitasin kaks aastat ja nüüd on see väike roosa kaartike mul rahakotis 😀 igakord kui vaatan seda tahaks pisara poetada.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 3. september 2018 at 20:05

        ma hakkan ka iga kord vist kõva häälega nutma, kui ma oma lube vaatan (kui ma need kunagi saan :D)

  • Avatar
    Vasta Mer 3. september 2018 at 18:56

    Ma tegin autokooli teooriaeksamit 3 korda. Kõige ajuvabam asi üldse. Õpetaja juba ammu ootas oma sõidueksamiga. ARKis tegin just teise korraga ära teooria. Ei uskunud oma silmi, kui roheline “Sooritatud!” ekraanilt vastu vaatas ? Sõidueksami aja sain 24.10. Ei hakka varasemat sihtima, tahan palju enne sõitmas käia, sest mul on komme lohakusvigu teha.
    Autokooliga alustasin 2015 kevadel. Vahepeal jäi katki, sest esimene valitud kool oli idiootsete õpetajatega. Vahetasin autokooli nüüd juunis ja juuli lõpuks oli tehtud. Endale tundub niii uskumatu, et päriselt olengi niiii lähedal oma lubadele. ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. september 2018 at 19:04

      Haha, mulle tundub ka nii võimatu, et keegi mulle ütleb, et noh siis liigud ARKi, nagu..whaaa 😀

      • Avatar
        Vasta Mer 3. september 2018 at 19:26

        Just!
        Eelmine autokool jäi sp ka pooleli, et ma kukkusin mingi 5x sõidust läbi ja õpetaja ei öelnud ükski kord, miks. Ütles lihtsalt, et tule järgmine kord uuesti. Ja siis mul tekkis lootusetu tunne. Kassisin pikalt ja mõtlesin, et ju ma siis ikka ei oska sõita. Nüüd tekkis reaalne vajadus lubade järgi, läksin, tegin ja võitsin! 😀
        Uue autokooli sõiduõpetaja on lihtsalt ülisuper! Ütles peale esimest tundi juba, et tema ei saa aru, miks mul senimaani lube pole ja siis lisas, et tegelt saab küll aru, kui nägi, mis autokoolist ma üle tulin 😀 😀

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 3. september 2018 at 19:33

          Issand, aga mis autokoolist tulid siis 😀

          • Avatar
            Mer 3. september 2018 at 20:47

            Odiumist. Üks tuttav omal ajal kiitis hullult seda. Reaalsuses on seal mingid närvihaiged, kes karjuvad. Üks õpetaja oli mingi perv üldse ? Raha kasseerisid ka mõnuga.

        • Avatar
          Vasta Mari 4. september 2018 at 13:02

          Kes su sõiduõpetaja oli ja mis koolis?

          Mul on load mitumitu aastat juba pooleli ja tahaks väga ühe hea rahuliku sõiduõpetaja soovitust tallinnas.

        • Avatar
          Vasta Kristi 4. september 2018 at 13:04

          Mis autokoolis load tehtud said?

  • Avatar
    Vasta Laura 3. september 2018 at 18:54

    Ärä kassi, see ei sobi sulle 🙂 kindlasti läheb järgmine nädal paremini, ma isegi ei kahtle. Ilusat puhkust Tartus ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. september 2018 at 19:05

      Ah, küll üle läheb 😀