Autokool JUMALAITA

MUL ON LOAD!?

2. oktoober 2018

Ma varjasin kiivalt teie eest enda ARKi sõidueksami sooritamise kuupäeva, sest ma lihtsalt olin ise nii pinges selle koha pealt, et ma poleks vist suutnud seda hala ära kuulata, kui ma läbi kukkunud oleksin. Muuseas, ma olin üsna kindel, et see nii juhtub ka. Esiteks seetõttu, et ma läbisin ainult 22 sõidutundi, mis tundub kuidagi… vähe? Teiseks ma kartsin, et kui isegi mu sõbranna, kes on TÄIEGA sõitnud, kaks korda läbi kukkus, et kuidas mulgi paremini minna saaks. Ja no kolmandaks kõik need õudusjutud kiuslikest eksamineerijatest, kes elavad selle nimel, et sind läbi kukutada.

Reedel oligi mu viimane sõidutund õpetajaga, peale mida ütles ta mulle, et “sa võid rahulikult ARKi minna.”. Noh, seda ma garanteerisin talle kohe, et ma lähen küll, aga rahulikult kindlasti mitte. Igaks juhuks pakkus mul sõbranna, et ta võib mulle veel nv juhendajat mängida, aga peale seda meie sõitu mõtlesin ma küll, et issand jumal, kui juba temal load on, siis oleks puhta imelik, kui mina neid ei saaks. Sorri, no offence, aga kui inimene küsib siiralt, et “miks sa käsipidurit kasutad?? Ma küll KUNAGI ei kasuta!” siis jääb küll selline mulje, et ilmselt suuri nõudmisi seal Maanteeametis olla ei saa ?

Ehk oli see ka hea, et ma sõitsingi ainult juhendajaga, sest sellisel juhul sain ma vältida seda, et mulle antakse “ekspertnõu” sõpradelt, kellel ammu load ja kes ise enam vb hästi ei mäleta, kuidas sõidetakse. Teine sõbranna mul sõidab ka tihti sõpradega niiöelda nagu juhendajatega, aga need istuvad enamasti telefonis, nagu ma aru saan ja seega pead sa ikka rohkem enda oskustele panustama, mis alati esimese laksuga õiged olla ei pruugi. Seega minu soovitus ongi see, et kui vähegi võimalik, võtta sõidutunde rohkem päris juhendaja, kui sõbraga, kes juhendajapaberid teinud on. See viimane variant võib abiks olla, kui sa ei oska hästi autot käsitleda või ei tunne ennast liikluses väga kindlalt, et siis aitab selline lihtsalt ringi sõitmine, aga ARKiks selline tiirutamine vast nii palju ei aita. Õpetajaga tead ikka kindlalt, et nii kuidas tema ütleb, nii ka päriselt on ja võid rahus meelde jätta selle.

Eilne õhtu oli kohutav. Mul oli nii kiire kõikide asjade valmissättimise ja pakkimise ja sorteerimisega ja kogu aeg turgatas mulle pähe mõte, et issssand, mul on homme eksam! Ja siis hakkas mu peas käiama alati sama mõtterada.

Issand, ma kukun raudselt läbi!

Aga kui ma nii mõtlen, siis ma kukungi raudselt läbi? Negatiivsed mõtted! Mõtle parem, et sa saad raudselt läbi!

Samas kui ma mõtlen, et ma saan raudselt läbi, siis ma olen pärast nii pettunud, et parem oleks ikka mõelda, et ma EI saa läbi ja valmistada ennast halvimaks.

Issand, ma kukun raudselt läbi!

tenor-4863879

Kaasa ei aidanud üldse ka see, et Lendekesel öösel mega köha tekkis, mistõttu ta pidevalt ärkas ja siis mina ärkasin, et talle vett pakkuda ja süles hoida, et tal mugavam oleks, endal kogu aeg peas tagumas mõte, et appikene, ma niiiii-iiii kardan homset.

Aga homne tuli sellegipoolest ja täna pidingi ma silmitsi seisma sellega, et üritasin ennast terve hommiku rahustada mõttega, et saab mis saab. Ega kõik, mis ma teha saan on anda endast parim ja kui peaks pekki minema, siis saab ju kasvõi sada korda seda eksamit teha, kes mind keelata saab. Mitte, et see mõte mind rahustanud oleks, aga vähemalt ma üritasin.

ARKi jõudsin ma 20 min varem, mistõttu istusin ma seal ees ja juurdlesin endamisi, kas ma pigem läheks täna sünnitama, või sooritaksin eksamit. Jõudsin järeldusele, et eksami tegemine (ja isegi läbi kukkumine) on raudselt vähem valus ja ma peaks vast õnnelik olema, et ma ikkagi sünnitama minema ei pea ?

Ühel hetkel ilmuski mu ette härrasmees viisakas ülikonnas ja tutvustas ennast, et tema on eksamineerija ja lähme siis eksamit tegema. Andis mulle võtmed ja istusime autosse. Ma küsisin üle, et kas ma peaks targa näoga auto ümber ka tiirutama ja rehve toksima. “Palun..palun ära tee seda,” ütles ta mulle, nii et ma siis ei teinud. Seletas mulle, et eksam koosneb linnasõidust ja maanteel sõidust ja kolmest harjutusest ja rehvi toksimise asemel küsis paar küssi. Et mis tuledega ma sõitma pean (päeva) ja et kas mulle tundub, et kütust on piisavalt. Mulle tundus, et on ja nõnda me minema hakkasime.

Esimese asjana juhtus see, mis ma arvasin, et raudselt juhtuda EI saa. “Mine loomaaia juurde” ütles ta mulle. Noh, see polnd selles suhtes nii otsene käsk, sest ta küsis enne, et kas ma Tallinna inimene ja et kas ma üldse oskaks juhendamata sinna saada. Ma küll 100% ei olnud kohe kindel, et kuidas, aga no KUIDAGI ma lubasin sinna jõuda. Vahepeal küsisin üle, et siit vasakule vms, ta ütles jah ja jõudsimegi haaberstisse. Seal ma sain kohe aru, et minu loodetud trajektoor Nõmmele ei saa kindlasti teoks vaid juhtub teine asi, mille juhtumist ma kõige vähem soovisin – võõrasse kohta sõit.

Haaberstist läksime Tabasalu poole ja seal olidki vahepeal 90 ja 70 alad, seega sain näidata, kuidas ma kiirendan. Kuigi paaril korral olin ma suht kahe vahel, et mis pagana alas ma olen, aga ma üritasin loogiliselt võtta ja vaatasin silmad punnis märke, et mitte mööda panna. Ühel hetkel jäime kuskil Vatsla teel seisma, kus ma pidin tee äärde tõmbama ja ilma liiga teelt väljumata ümber pöörama. See oli küll mingi max üksik tee, aga ometi JUST siis tuli mingi auto ka vastu, mis mind veits närviliseks tegi, aga sain ümber pööratud ja ta ütles kohe ära, et esimene harjutus sooritatud. Siis pidin 15m otse sirgelt tagurdama ja ka selle kohta ütles ta kohe, et tehtud. Sõitsime siis edasi, nüüd juba vaikselt suunaga linna poole, kui ta mingi hetk ütles, et pööra siit parklasse, mille peale ma vaikselt kergliiklusteele keerata tahtsin, aga ta lihtsalt ütles, et kle… sealtpoolt ikka. Õnneks ma kuskile pöörata veel jõudnud ei olnud, niiet ju siis polnud NII suur viga.

Parklas pidin parkima enda valitud kohale, enda valitud… viisil. Ütles, et mul on kaks katset. Esimesel olin veits viltu ja närv tahtis tagasi sisse tulla, sest mul muidu pole parkimisega probleemi olnud (pole seda ka nüüd väga hullult harjutanud ka, kui aus olla). Teisel katsel sain ennast joonte sisse ja ta ütles ka, et noh mitte ideaalne, aga et seal parklas on hullemalt pargitud autosid ka ja seega on ka kolmas ülesanne sooritatud.

Seejärel avastasin, et issand me oleme juba 35 min sõitnud, ma polnud kella enne vaadanudki ja ma juba lootsin, et issand, ma polegi ju kedagi alla ajanud, et äkki saangi siis läbi? Suund oli meil juba ka täitsa ARKi poole, nii mulle tundus. Ja ma ei eksinud ka, sõitsimegi ARKi parklasse, kus ma kohe Kardot ja võttemeeskonda nägin autos konutavat. Viimane katse – parkida see auto tagasi joonte vahele ARKi ette. Eriti haige oli see, et seal olid mingid imelikud topeltjooned, seega ma tegin KOLM katset, et seal normaalselt pargitud saada ja hakkasin lõpuks juba kõva häälega taevaiša paluma, et see auto ükskord pargitud saaks ja ma ometi sealt autost välja saaks, pinge hakkas juba vaikselt ära tapma ja minu meelest ei olnud ta küll kordagi selle terve eksami aja kuskile kadunud.

Siis hakkas ta rääkima, et tema tundis ennast autos väga hästi. Tunnen märke, oskan olla ettevaatlik, aga mitte liiga ettevaatlik, suudan sõita ökonoomselt ja väga hästi ka enda jaoks võõras kohas. Maanteesõit olla natsa raskem olnud, sest väga tihti vaheldus seal 50/70/90 ala, kuid ma sain hästi hakkma olukorras ja tegin kõik õigesti. Ja siis see tuli… AGA parkimine polnud just mu tugevaim külg ja see hetk ma juba tundsin, et klomp tuleb kurku. KURADI parkimine!! Siis ta jätkas, et aga ta ei tea, ehk praegu mängisid närvid ka rolli ja eks see ole ka harjutamise asi ja üldse võin ma endale õnne soovida, sest ma olen nüüd eksami läbinud ja homsest alates võin ma sõita, ning nädala pärast tulevad load mulle postiga koju.

Saate aru v?! Ma tegin load ära esimese korraga! Ja ta ei paistnud üldse arvamusel, et ma sõita ei oska, erinevalt mingisugustest kommentaatoritest, kes mingil põhjusel pidevalt korrutanud on, et ma lube raudselt ei saa, sest ma ei tee midagi lõpuni. Hehe, nali on nüüd teie kulul, sest ma tegingi täpselt poole aastaga load täitsa lõpuni ära! WOHHOOO!

Loe ka neid postitusi!

108 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta M 23. aprill 2019 at 12:29

    Vana teema muidugi juba, aga mul tekkis küsimus, et kas eksami ajal juttu ka ajasid või olitegi täitsa vait ja eksamineerija ainult juhatas ja tegid tema järgi? Ma olen ka suur pablaja ja jutustamine justkui rahustab, aga ma ei taha mingi imelik ka olla, kes aiva vatrab ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 23. aprill 2019 at 12:38

      Ma üritasin vadrata, aga ta ütles et ole vait suht :D:D

  • Avatar
    Vasta Gellu 11. oktoober 2018 at 16:12

    Palju õnne lubade puhul!Tegin ka ise hiljuti ja oli samasugune närv sees,läbisin samuti esimese korraga.

  • Avatar
    Vasta Elis 5. oktoober 2018 at 22:48

    Palju õnne, väga tubli! 🙂 Sain isegi mõned kuud tagasi load kätte, aga tegin need Inglismaal ja siin liiklus teisel pool ka veel! Ka esimese korraga õnnestus ja see oli minu jaoks tõeline saavutus. Nii nii uhke tunne oli, sest millegipärast mul oli alati räige hirm sõitmise vastu. Teeb igatahes elu palju iseseisvamaks, ei pea busside/taksodega jändama enam! 🙂

  • Avatar
    Vasta Madis 5. oktoober 2018 at 00:12

    Palju õnne! Ise sain ka 3. oktoobril load tehtud ja jube hea ja rahulik on nüüd olla, ei mingit pinget enam. Kordan eksamineerija sõnu, “Ohutut liiklemist.”

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 5. oktoober 2018 at 00:15

      Mul on ka siiani selline uskumatuse ja õnnetunne täiega ?

  • Avatar
    Vasta Kätu 3. oktoober 2018 at 19:47

    Jippiikajee ???

  • Avatar
    Vasta Liisukas 3. oktoober 2018 at 10:29

    Super tubli oled. Läksin välismaale puhkusele ja ikka hoidsin pöidlad sees sulle. Nüüd joon hotellis kohvi ja viskan sulle näppu. Endal ark teooria varsti ja sõidueksamit kardan juba praegu…väga nagu väga väga?

  • Avatar
    Vasta Darja 3. oktoober 2018 at 09:55

    Palju õnne!! Ääretult tubli!

  • Avatar
    Vasta Kadri 3. oktoober 2018 at 09:08

    Super tubli oled, et oma lõpuraseduse kõrvalt veel raamatut jõuad kirjutada ja load vaatamata suurele vingumisele teiste poolt ikka tehtud said. Väga uhke! 😉 Tänu sinule mõtlesin, et võtaks ka selle teekonna ette ja teeks lõpuks load ära, kunagi autokool sai tehtud 16-aastaselt, aga kuna võimalust sõita ei olnud, siis jäi ARKis käimata ja asi soiku. Nüüd aga võiks ära teha, 9 aastat juba möödas sellest 😀

  • Avatar
    Vasta Ty 3. oktoober 2018 at 00:06

    Tubli! So proud!

  • Avatar
    Vasta Triin 3. oktoober 2018 at 00:05

    JESSSS! Tubli oled! Hoidsin sulle pöialt ja elasin sulle kaasa! ?
    Ise alustasin lubade tegemist märtsis ja krt lõppu ei paista! Muudkui sõidan ja sõidan! Aga nui neljaks ma pean manuaali selgeks saama! Tahaks ka juba eksamiteks õppida ja olla eksamihirmus!
    Aga sa oled tubli ja hea et “koostöö” sujus! ?

  • Avatar
    Vasta Kairi 2. oktoober 2018 at 22:46

    Huuh, küll sa oled tubli!!! ?
    Südamest õnnee ja ohutut liiklemist!! ?

  • Avatar
    Vasta Krista 2. oktoober 2018 at 22:36

    Nii hea meel su üle!! ??

  • Avatar
    Vasta Triin 2. oktoober 2018 at 22:30

    Hurraa! Palju õnne!!!

  • Avatar
    Vasta Kätlin 2. oktoober 2018 at 22:28

    Jeeeeeee! Nii tubli oled! Ma ei kahelnud hetkeski, et sa neid tehtud ei saa. Kui mitte esimese korraga, siis järgmistega ju ikka 🙂 Ja kõik need, kes pidevalt kaikusid, et raudselt sa tehtud ei saa ja üleüldse sa ostad need load – need saada veelkord sinna, kuhu sa laivis nad juba saatsid!
    Go girl!!!

  • Avatar
    Vasta Kai 2. oktoober 2018 at 22:26

    Mina tegin lube 8 aastat tagasi. Teooria sain arkis tehtud esimesel korral, sôidu kolmandal. Jube kogemus oli ûhe eksamineerijaga kes esimesel kahel korral mind lâbi kukutas. Kolmandal korral oli teine eksamineerija ja load olid taskus.

  • Avatar
    Vasta tiina 2. oktoober 2018 at 22:07

    Tubli, Mariann! :)) Kõige õigem otsus üldse, et alles hiljem sellest rääkisid. Palju õnne! Üks suur koorem õlult langenud ja üks asi vähem teha! Jeeeesh! Hea meel su üle:)

  • Avatar
    Vasta Helen 2. oktoober 2018 at 22:00

    Palju õnne! Ma olen ka sinu pärast nii rõõmus, et väike rõõmupisargi tuli silma!

  • Avatar
    Vasta Kertu 2. oktoober 2018 at 21:48

    Palju õnne!!!
    Mul tuli seda lugedes juba paanika sisse, eksam on küll alles 23.nov, aga ma juba vahelduvalt näen seda unes, kuidas ma lihtsalt feilin ja südame põhjast pisaraid loobin ?
    Mind on nii ära hirmutatud sellega, et raudselt pean ikka esmalt auto kontrollima ja surmkindlalt on ka külgboks eksamil sees( milles ma ausalt ei ole absull hea, nii et oma sõiduõpetajale ma käsi südamel ka lubasin, et kui ma mingi ime läbi load peaks saama, siis minu auto saab olema alati parkla kõige tagumises otsas v kilomeeter kaugemal, peaasi, et ma külgboksi tegema ei peaks?)
    Igaljuhul ole sa tänatud, et oma positiivset kogemust jagasid ja suurendasid minu usku, et kõik eksamineerijad ei olegi kiuslikud pässid! ??

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 22:55

      Tõesti ei ole kõik kiuslikud :D! Ma muuseas googeldasin oma eksamineerija nime ja selgus, et ta on maanteeameti eksamikeskuse juhataja, sp ta oligi ülikonnas ja nii lugupeetud moega 😀

  • Avatar
    Vasta Jana 2. oktoober 2018 at 21:41

    Juhuuuu ? Palju õnne Mallu ?? Oled megatubli, mul on nii hea meel sinu üle. ??? Endalgi tuli meeldi, kuidas 7 aastat tagasi pidin ARK eksamil südari saama ?

  • Avatar
    Vasta Miiu 2. oktoober 2018 at 21:38

    Palju õnne!!!!!!! Mega!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 22:56

      Ma 4 real lugesin, et viimane sõna oli “siga” ?

  • Avatar
    Vasta Evy 2. oktoober 2018 at 20:46

    Tundub et ARKiga koostöö sujus sama hästi kui autokooliga. ?
    Eh. Tegelikult au ja kiitus ning õnnesoovid! ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 22:59

      Jah, väga edukas koostöö 😀

  • Avatar
    Vasta Vivian 2. oktoober 2018 at 20:23

    Jeee palju õnne! appi ma vist rõõmustasin lõpus nagu oleks ise load tehtud saanud aga loodetavasti varsti ongi! 🙂 Sinu teekonna jälgimine on olnud minu jaoks nii suur motivatsioon, et võtsin end lõpuks kokku ja käisin eile õhtul autokoolis teooriat tegemas peale päev otsa närvitsemist ning ausalt öeldes olin ka veendunud, et esimese korraga seda tehtud ei saa KUID SAIN!!! Peale seda ja nüüd kuuldes, et sa said oma load tehtud üritan ma oma kartust alla suruda ning olen veel rohkem motiveeritud hirmu läbikukkumise ees alla suruma ja liikuma edasi. Sa oled super, super tubli ja ma väga loodan, et varsti saan ka mina samamoodi rõõmustada! Ilusat puhkust!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 23:01

      Noo see hirm jääb lõpuni, aga nagu näha, siis tõesti on TEHTAV! Edu sulle :))

      • Avatar
        Vasta Merka 3. oktoober 2018 at 09:44

        Sa oled nii tubli ? Palju õnne ?

  • Avatar
    Vasta Triin 2. oktoober 2018 at 20:18

    Nii tore uudis! Turvalist liiklemist ?

  • Avatar
    Vasta Ann 2. oktoober 2018 at 19:06

    Palju-palju õnne! Julgen nüüd sama asja ette võtta ?

  • Avatar
    Vasta OhLaa 2. oktoober 2018 at 18:45

    Suurepärane! Õnnesoovid ja muud head sõnad!
    Aga nüüd siis kiirelt roolima, sest ega vahet ei tohi sisse jätta, pärast ei julgegi enam.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 19:20

      ma ei tea kui pikk vahe see olema epaks, et ei julgeks 😀

      • Avatar
        Vasta Anna 2. oktoober 2018 at 21:15

        Mina sain hakkama väikese kõksuga (sõitsin tagant sisse, linnas äkkpidurdus alas, kus pole ühegi ülekäigurada ega midagi, aga ohvri autol polnud ühtegi kahjustust peale mustaks saanud bumperi, kindlustusse teatas sellest hoolimata … m*nn ?) ja peale seda enam rooli ei kippunud. Aasta jooksul sõitsin max 5x ja enam ei julge. Nüüd otsisin odava panni, et saaks vähemalt lõppastme tehtud. Tean, et seal keegi lube käest ei võta, aga kui isegi parklas rooli istumine tekitab kergemat sorti paanikaataki, siis on nats sitt lugu 😀

  • Avatar
    Vasta Birgit 2. oktoober 2018 at 18:43

    Jeee, palju õnne!! Mega tubli oled! Kui sul juba mõte peast läbi käis, et kas pigem eksam või sünnitus, siis kaldun sinna sünnituse teemasse ka veits… Soovin südamest, et sünnitama läheksid ikkagi heade mõtete ja ilma hirmudeta, mitte nagu telekas ette lugesid, kuidas sünnitus on kohutav, õudne, rõve, tülgastav, valus jne 😀 Kolmas kord, küll ta sul kökimökilt läheb, sa oled piisavalt badass 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 19:19

      Mul polegi hirmu sünnitada, aga ega see seda vähem vastikuks ei tee 😀

    • Avatar
      Vasta Maarja 3. oktoober 2018 at 07:21

      Misasi see äkkpidurdus ala on?

  • Avatar
    Vasta Aia 2. oktoober 2018 at 18:15

    Palju õnne!

  • Avatar
    Vasta K. 2. oktoober 2018 at 18:04

    Sinu looga tuli mul enda eksam meelde, mis oli aasta tagasi.. läksin kusjuures kindlalt läbi kukkuma, sest nii ju öeldakse, et ah ega esimesel korral sind nagunii läbi ei lasta aga ei tehtud sain, ise ka ei uskunud ja sõitma ka kohe minna ei julgenud ??. Mind just aitas see, et sain kahel eelneval päeval sõpradega tunde linnas ringi sõita nii, et asju tegin nii nagu autokoolis kästi teha. Eksami keskel olin päris kindel, et läbi saan, sest kõik ülesanded sooritasin ilusti – isegi need milles autokoolis alati feilisin.. Sulle aga palju palju õnne ?

  • Avatar
    Vasta Pille 2. oktoober 2018 at 17:51

    Mul on enda ARKi sõidueksamist meeles ainult see, et eksamineerija ütles enne sõidu algust veits elus pettunult: “Noh, täna siis on viimane kord, kui pead korralikult sõitma. Edasi teeb nagunii igaüks mis ise tahab…” 🥲

    Sulle palju õnne ja turvalist liiklemist!

  • Avatar
    Vasta Triin 2. oktoober 2018 at 17:31

    Nii tore!! Palju õnne! ?

  • Avatar
    Vasta Liis 2. oktoober 2018 at 17:25

    Jeeeeeeeeeeeeee
    Rohkem polegi midagi öelda 😀

  • Avatar
    Vasta Maria 2. oktoober 2018 at 17:06

    Issand, lugesin su postitust ja selle lõpus olin vist sama õnnelik, kui ise load tehtud sain pea kaks aastat tagasi ?? Palju-palju õnne!!! ☺️ ? Pole kunagi olnud eriline kommenteerija, aga nüüd tundsin, et pean kohe enda rõõmu ka jagama, et load tehtud said ??

  • Avatar
    Vasta Eveliis 2. oktoober 2018 at 17:04

    Siiralt palju õnne! Väga hea meel Su üle!

  • Avatar
    Vasta Load 2. oktoober 2018 at 17:03

    Juhuuu tubli ,Palju palju ònne sulle!!!! Ootan ka ,et saaks need load ükskord juba tehtud ?

  • Avatar
    Vasta tinkerbell 2. oktoober 2018 at 16:55

    Mulle tundub et meil olid samad eksamineerijad. Minu eksam oli äkki 3,5a tagasi. Sõitsin täpipealt sama trajektoori:D Minu see nn parkimine oli seal tähetorni lähedal terviseraja parklas. Tahtsin veel öelda,et automaat kastiga eriti käsipidurit vaja pole olnud, vähemasti mul 🙂 võib-olla sellest ka see sõbranna lause.
    Mega tubli oled ja õnnitlused!

  • Avatar
    Vasta Lyna 2. oktoober 2018 at 16:29

    Sa oled tubli. Sinu eeskujul läksin ka autokooli aga Tartus ja olen täpselt poole peal. Ja kui juba sina said hakkama vaatamata sellele et 10101 inimest palus kõige vägevamad et sa läbi kukuks. Siis saan ka mina.

  • Avatar
    Vasta Liisa 2. oktoober 2018 at 16:28

    Millal sa käsipidurit kasutad siis??
    Mul on 96 aastast load ja kordagi ple veel vaja olnud

    • Avatar
      Vasta Kk 2. oktoober 2018 at 22:36

      Tasub kasutada! Ma ei kasutanud aastaid ja nyyd kukkusin tehno ylevaatuses läbi, sest käsipidur oli lausa kinni roostetanud! 200.- ja korras aga seda saab ära hoida kui kasvoi korra nädalas kasipidurit kasutad

      • Avatar
        Vasta Jane 3. oktoober 2018 at 20:07

        Pargid auto ära ja paned käsipiduri peale? ? Manuaaliga nii õpetati.

        • Avatar
          Vasta Helts 4. oktoober 2018 at 00:29

          Mul õpetati ka autokoolis nii. Aga mees kohe õpetas ümber, et käik sisse ja syyde välja. Ütles, et külmaga võib kässar kinni külmuda ja siis raksaki vôtad kässari maha ja võib midagi katki minna. Mina ei tea, kas tõesti on nii, aga tema auto oli ja nii ma ära harjusingi. Nyyd automaadiga ka pole kässarit vist kordagi kasutanud. Kallakutel pole kordagi parkinud.

  • Avatar
    Vasta Kaja 2. oktoober 2018 at 16:13

    Palju õnne! 🙂

    PS! Automaatkäigukastiga autol pole tõesti käsipiduriga mitte midagi teha. Kellel käigukasti tööpõhimõttest veidi aimu on, need saavad aru. Selles suhtes oli sõbrannal täitsa õigus.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 17:05

      No mulle õpetati, et kui autost väljun, pean käsipiduri peale panema, ka ARK autosse istudes, oli käsipidur peal 😀

      • Avatar
        Vasta Evy 2. oktoober 2018 at 20:52

        Mind ka nii õpetatud ja nalja kui palju kui parklas oli üks naine mu esistangele oli otsa sõitnud sest käik oli peale jäänud ja käsipidur maas. Naersin mis ma naersin aga nädal hiljem sõitsin oma kodu garaažil ukse maha. Mehe vend oli mu autoga käinud sõitmas ja jätnud 1. käigu sisse ja piduri maha. Läksin autot sooja panema kõrvalistuja ukse poolt ja sõitsin siis ukse maha nii et ise poolenisti autost väljas. ? nüüd olen veel targem ja kontrollin ikka üle kui keegi teine mu autoga vahepeal sõidab

      • Avatar
        Vasta Tyy 3. oktoober 2018 at 11:20

        Panen ka nüüd ALATI parkides käsipiduri peale, sest kord sõitjaks saamise alguses, parkisin auto oma maja ette ja viisin asju tuppa ja uutele järgi läksin oli auto diagonaalselt teisel pool teed nina vastu naabrimehe aeda !!!! Isver kuidas ma ehmatasin, hea et juhita auto kedagi alla ei ajanud. Kus juures mu tee seal ei olenätavalt kaldu. Mõned jätavad käigu sisse , see ka takistab oma teed minemist aga mulle see ei meeldi. Vist sellepärast et algaja juhina tegin vigu käivitades. Näiteks käik sees käivitad ja sidurit alla ei vajuta – paneb teine kohe kargama. See et käik sees ma muidugi unustasin. Ehmatus suur siis. Siis võtsingi nõuks käiku seisval autol mitte kunagi sisse jätta. Uuel autol pole mul enam võimalik käivitust ilma sidurilr vajutamata tehagi.

    • Avatar
      Vasta RS 2. oktoober 2018 at 17:24

      Tundub, et sa ise ei tea samuti käigukasti tööpõhimõtet 🙂
      Kallakul seisma jäädes tuleb ka automaadil käsipidur peale panna.
      Autom. käigukasti sees on völl, millele jääb jöhker pinge peale ning käigukasti eluea pikendamiseks tuleks automaati kallakupeale parkides kasutada käsipidurit.
      (Völliga blokeerib ära rattad, et auto liikuma ei hakkaks ja völlile jääb kallaku peal pinge peale).

      • Avatar
        Vasta A 2. oktoober 2018 at 20:41

        RS, tõsijutt!
        Ehk siis kallakul- ennem käsipidur ja siis parkingu peale.
        Kallakult minnes vastupidi, ennem drive peale, siis kässar maha.

      • Avatar
        Vasta maisa 2. oktoober 2018 at 21:33

        Lisaks seda, et käsipidurit kontrollitakse ülevaatusel ka ja kui pole üldse kasutatud siis võib jamasti minna-olla.Ei tööta vms.Seega jah, käsipidurit peab ka automaadiga kasutama nii nagu RS kirjutas.

      • Avatar
        Vasta Laura 3. oktoober 2018 at 09:57

        Uutematel autodel on automaatidel niikuinii käsipidu nn nupuga, mis läheb automaatselt ise peale kui auto süüte välja võtad.

  • Avatar
    Vasta Lila 2. oktoober 2018 at 16:00

    Just lahendan siin teooriateste, et koolieksam ära teha, sõiduga on kõik väga hästi, aga enne vaja ju teooria ära teha. Nii tore, et sa hakkasid lube tegema, motiveerisid mind ka uuesti asja käsile võtma!
    Palju õnne!

  • Avatar
    Vasta Kadri 2. oktoober 2018 at 15:56

    Palju, palju õnne! Sa oled suure asjaga hakkama saanud! ???

  • Avatar
    Vasta Birgit 2. oktoober 2018 at 15:52

    Jee, palju, palju õnne!

    Mäletan ka kui närvis olin eksami ajal, tegin manuaaliga, pidin koha pealt üles mäkke minema, olin niii närvis, et läksin teise käiguga haha.. aga minema sain kohe ja alles hiljem vaatasin, et ups… eksami lõppedes ütles juhendaja ka, et muidu oled väga tubli, aga proovi ikka koha pealt esimese käiguga edaspidi minema minna 😀 Sain kõik eksamid esimese korraga tehtud, aga sõita siiski ei armasta, load 6 a olnud ja viimati sõitsin vast 4 a tagasi, selline hirm autode ees.. 😀

  • Avatar
    Vasta Kaits 2. oktoober 2018 at 15:29

    Palju õnne!!
    Mina tegin sõidueksami alles 6-ndal korral ära. See oli juba 8 aastat tagasi. Iga kord teadsin täpselt oma vigu ja närv oli lausa kohutav ja ma ei saa aru kuidas oli võimalik nii vigaselt eksamit sooritada kui mina seda tegin. Viimane eksami sõit hakkasin lausa nutma kui eksamineerija küsis kuidas ma ikka läbi pole saanud ?.
    Juhina olen aga tõesti kohusetundlik ja tähelepanelik. Seda enam, et sõidan oma kahe pisikesega, kelle eest ma ju vastutan.
    Hehehh…. Leian, et need kahtlejad on igati väärt “ilusaid” sõnu ja pimedasse kohta saatmist ?

  • Avatar
    Vasta K 2. oktoober 2018 at 15:28

    no super 🙂 seda ma arvasin, et sul kohe kuu alguses see on 🙂
    palju õnne ja naudi nüüd mõnuga ära teenitud puhkust 🙂
    ja Lendele palju tervist!

  • Avatar
    Vasta K 2. oktoober 2018 at 15:16

    Automaadi puhul ei olegi vaja kasutada käsipidurit, manuaali puhul jah 🙂 (nt siis kui järsu mäe peal pargid, siis paned käsipiduri aga muul ajal pole vaja 🙂 )

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 15:38

      No mulle on ikka õpetatud, et parkides käsipidur peale.

    • Avatar
      Vasta Diana 2. oktoober 2018 at 18:05

      Ma ei saa aru miks inimesed ei kasuta käsipidurit. Nagu selle peale tõmbamine/maha võtmine oleks mingi kohutavalt keeruline ja raske tegevus. Viimase kahe-kolme kuu jooksul on minu kõrvu jõudnud 3 juhtumit kus käsipiduri kasutama jätmine on lõppenud kehvasti. Kahel juhul neist lõpetas auto järves/tiigis ning kolmandal juhul lõpetas ilma käsipidurita pargitud auto mu tutava autos.

      Minu jaoks on käsipidur sama elementaarne nagu turvavöö hoolimata selllest, et viimased 7-8 aastat olen omanud vaid automaat käigukastiga autot.

      Aga Mallule palju õnne ja ära kuula neid, kes kaagutavad, et pole vaja seda käsipidurit. Kui seda vaja poleks automaadiga autol siis poleks seda seal üldse olemas ☺

      • Avatar
        Vasta K 2. oktoober 2018 at 20:34

        Ma ju kirjutasin, et seda on vaja siis kui pargid nt kallaku peal. Ma ei öelnud, et seda mitte kunagi kasutama ei pea – therefore see peab seal olema. Käsipiduri kasutamine ei ole hea, kuna tihtipeale see läheb autol kergesti läbi, eriti 10+ a vanustel autodel. Minu tutvusringkonnas ei kasuta keegi automaadi puhul käsipidurit ja kordagi mingit jama pole olnud, järelikult sinu tuttavad on parkinud kallaku peale ja siis jätnud käsipiduri peale panemata mis on puhaslollus või ei ole automaatkasti P modei peale pannud 😉

  • Avatar
    Vasta Liis 2. oktoober 2018 at 15:11

    Palju õnne! 🙂 Ma tegin ka enda load esimese korraga ära ja ilgelt pabistasin. Mul on sellest eksamist kõige rohkem meeles see, et kui ma lõpetasin eksami ARKi ees ära, siis eksamineerija oli, et noh nüüd on siis lood nii, et (tegi minu arust hästi pika pausi) võid nüüd poodi tordi järgi minna, et sain eksami tehtud. Ja ma ise olin selle pausi aeg täiesti kindel, et nüüd ma kukkusin selle eksami läbi.

  • Avatar
    Vasta Laura 2. oktoober 2018 at 15:06

    Super tubli oled! Hea meel su üle! ?
    Vaata, et siis tähistad ka!

  • Avatar
    Vasta Geidy 2. oktoober 2018 at 15:03

    Suured õnnesoovid, ei näinud kordagi põhjust miks peaksid läbi kukkuma 🙂

  • Avatar
    Vasta Stifferly 2. oktoober 2018 at 14:58

    Tublii ! Nael kummi ja kindlasti püüa nüüd 2 aasta jooksul liiklustrahvidest hoiduds 😀 siis ei pea sa kahe aasta prst uuesti teste tegema.

  • Avatar
    Vasta Mutt 2. oktoober 2018 at 14:55

    Lahe, et sa läbi said. Palju õnne!??
    Peaks ka ennast käsile võtma ja load lõpuni tegema. Ma praegu vähe kade?

  • Avatar
    Vasta Paanitseja 2. oktoober 2018 at 14:47

    Palju õnne armas Mallu!!!
    Minul on ARKi sõidueksam homme ja mul on juba megapaanika lahti. või noh.. enesekindlus ja paanika vaheldumisi 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 14:48

      Jah, ma tean seda tunnet 😀 Aga mõtle pigem nii, et noh, tuleb mis tuleb 😀 Saad läbi, siis saad ja kui ei saa, no persse, siis on sitt tunne, aga teed uuesti 😀

  • Avatar
    Vasta Nimi 2. oktoober 2018 at 14:43

    Palju õnne ja kohtumiseni liikluses ?

  • Avatar
    Vasta Kristiina 2. oktoober 2018 at 14:42

    Nii tubli oled! Kusjuures ma nägin täna öösel unes, et sa said load. (Hmn, ma ei tea miks ma sind küll unes nägin aga noh jah :D)
    Igatahes õelad kommenaatorid võivad oma sõnu süüa ja kibestunud edasi olla aga juhheii Mallukal on nüüd load 🙂
    Palju õnne!

  • Avatar
    Vasta Kris 2. oktoober 2018 at 14:36

    Super! Palju palju õnne! :). Oled väga tubli!
    Seoses parkimisega.. ma sooritasin eksami 4 a tagasi (manuaaliga) ja siis pidi parkima tagurdades ja ikka sinna kuhu eksamineerija ütles. Ma tegin ära eskami teisel korral, aga ma pean tunnistama, et ma pole ühtegi korda 4 a jooksul parkinud tagurdades 😀 no ei ole olnud sellist vajadust. Kuskil kitsas parklas ma pigem valin koha kus on ruumi, mitte ei hakka pressima kahe auto vahele. Ja pole veel juhtunud, et ma parkimiskohast ilma jääks :))).

    • Avatar
      Vasta K 2. oktoober 2018 at 21:10

      Mul just nii,et tagurdades tuleb paremini välja, eriti kitsasse kohta parkimisega. Kui pargin ninaga, siks kipun viltu jääma.?

  • Avatar
    Vasta Mariliis 2. oktoober 2018 at 14:26

    Woooohooooo! Ma elasin sulle kaasa! Mul oli muide samamoodi, et teooria kukkusin esimesel korral läbi, aga sõit läks väga hästi. Tubli oled!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 14:31

      No ARKi mõlemad eksamid ma sain essa korraga, kooliteooriat tegin 2x 😀

  • Avatar
    Vasta Kat 2. oktoober 2018 at 14:25

    Palju õnne! Ja also.. suck this haters!

  • Avatar
    Vasta L 2. oktoober 2018 at 14:25

    Tubli! Palju õnne ?
    PS: kas nendel vingatsitest nõmmekatel juba kaart valmis, et sinu sõite vältida? ??

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 14:31

      Küllap praegu juba prindivad 😀

  • Avatar
    Vasta Marii 2. oktoober 2018 at 14:25

    Palju õnne. Tuut tuut ja saluut! Kahju et sa kritiseerijaid nägupidi ei tea, muidu saaks mööda sõites signaali lasta ja laia kaarega hmmmm.. lehvitada. ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 14:31

      jehuu! 😀

  • Avatar
    Vasta Sandra 2. oktoober 2018 at 14:21

    Palju, palju õnne Sulle! Siiralt hea meel sinu üle. 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 14:21

      Aitäh! 🙂

  • Avatar
    Vasta E 2. oktoober 2018 at 14:18

    Palju õnne! Täna 5 aastat tagasi sain mina enda load. Sõidueksamit tegin küll kaks korda :/ aga nüüd load ilusti olemas 🙂

  • Avatar
    Vasta Dagne 2. oktoober 2018 at 14:17

    Õnnesoovid!!!

  • Avatar
    Vasta L 2. oktoober 2018 at 14:13

    Oma vigu näed mnt ameti lehelt. Seal tuleb postkasti kiri sellest, kui aeg kinnitatud, kui sooritamata, siis see kiri, kui sooritatud siis seal kirjas kogu info söidu kohta. Mitu viga, mis vead, kellega söit oli, kaua kestis jne.?
    Lihtsalt igaksjuhuks ütlen, kui ei tea.?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 14:17

      Oh, lähen vaatan!

      • Avatar
        Vasta S. 2. oktoober 2018 at 14:19

        Ma lisaks nii palju juurde, et kohe ei pruugi see üleval olla. Mul läks pool päeva aega enne kui postkastis olemad see oli.

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 14:20

          Ma just vaatan ka, et ma ei näe kuskil sellist inffi.

          • Avatar
            L 2. oktoober 2018 at 14:24

            Vöibolla küll jah tuleb päeva jooksul. Ma ise avastasin selle alles päevi hiljem, niiet ei tea jah päris täpselt, millal selle info saab.? Aga ühel hetkel peaks see siiski tulema ja siis näed☺️

          • Mallukas
            Mallukas 2. oktoober 2018 at 14:26

            Noh, kiiret pole, sest MA SAIN LÄBIIII!

  • Avatar
    Vasta Ma 2. oktoober 2018 at 14:13

    Ma ütleks sulle, et luba endale nüüd spaas üks pokaal šampust, aga ma olen meedik ja ma ei saa seda öelda, seega ma ütlen, et mõtle sellele pingsalt 😀 WOOHHHOOOOOOOOOOOOOOO!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 14:17

      Tead kui hull, mul PEA valutab ja mul ei valuta never pea. Pingelangus vist 😀

      • Avatar
        Vasta Ma 2. oktoober 2018 at 14:23

        Ooojaaaaaaa 😀 See on ikka jubedus kuubis, milline närv enne sees on 😀

  • Avatar
    Vasta S. 2. oktoober 2018 at 14:12

    Ma usun, et sul vedas eksaminaatoriga ka tegelikult. Olen kuulnud kuidas osad on ilusti 45 min hakkama saanud ja siis arki juures parkimisega põrunud. Aga samas nagu ma aru saan, siis see arki juures parkimine ei läinud enam ju harjutuste alla vms? Tegelikult pidigi nii olema, et eksaminaator peab end eksami ajal ohutult tundma ja siis ta selliste pidiasjade juures pigistab silma kinni. Minu eksaminaator kukutas mu läbi, sest esiteks ma pidin kuskil maarjamõisa parklas parkima, mis oli puupüsti autosid täis, imeläbi üks kohake leidus. Siis ta ütleski, et sinna pean parkima ja õigetpidi. Seega ma ei saanud midagi valida ka. Parkisin auto täiesti sirgu ja jäin joonte vahele ka, st ei olnud joone peal ega üle, aga ta ütles et ma pole täpselt joonte keskel autoga ja oligi eksam mittesooritatud 🙁 Aga palju õnne sulle lubade puhul!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 14:14

      Selles suhtes tundub see natsa nokkimisena, et kui sa olid joonte vahel ja sirge, siis no kes suudaks alati nn joonlauaga parkida? Aga jah, eks see oleneb eksamineerijast ka, ta ütles kohe, et jah, pole idekas, aga meie kõrval pole praegu kedagi ja joonte vahel oled sirgelt ja seega on tehtyd.

    • Avatar
      Vasta Ma 2. oktoober 2018 at 14:24

      Ma oleks vaidlustanud sellise läbi kukutamise!

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 14:26

        Ma vist isegi ka.. samas ma olen seda ka kuulnud et kui juba eos on eksamineerija niiöelda “ebakindel” sinu suhtes, et siis polegi palju vaja, et läbi kukutada vms. Aga ma ei tea ka 🙁

        • Avatar
          Vasta S. 2. oktoober 2018 at 14:33

          Ma mõtlesin vaidlustamisele, aga ma ei teadnud, kas pärast seda on suur võimalus sama eksaminaator saada või mis üldse saanud oleks ja ei hakanud jamama sellega. Ja kusjuures sõiduga ta ei norinud üldse ja maanteeameti lehel ühtegi viga ka polnud kirjas, vaid ainult mittesooritamise põhjuseks parkimise mittesooritamine, seega ma ei tea, natukene nõme on sellise asja pärast läbi kukkuda. Teisel eksamikatsel pidin külgboksi tegema ja kuigi esimesel korral mähkisin oma närveerimisega korralikult ära, siis teise katsega sain õnneks tehtud. Ja jumal tänatud, et ma seda külgboksi ikka harjutasin, kõik rääkisid, et külgboks ei ole eksamil kohustuslik ja seda enam ei lasta teha -.-

          • Mallukas
            Mallukas 2. oktoober 2018 at 14:38

            Millal sa tegid? Mulle ütles eksamineerija, et külgboksi ei tehta jah enam väga, sest pole kohta kus teha.

          • Avatar
            S. 2. oktoober 2018 at 14:41

            Paar nädalat tagasi oli eksam

  • Avatar
    Vasta Triin 2. oktoober 2018 at 14:11

    Sa oled väga tubli! Palju palju palju õnne Sulle! ?☺️

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 2. oktoober 2018 at 14:15

      Aitäh, kümblen kiituses 😀