KODU

sukeldun ikka korterimaailma

24. september 2019

Oi jeerum, kuidas ma puid alla sain kõikide nende käest, kelle jaoks korteris elamine mõeldav ei ole. Mis teha, sellegipoolest kui te küsite, mis on saanud minu majast korterisse kolimise mõttest, siis kadunud ta ei ole. Sain kõvasti igasugust tagasisidet ja uurisin asja edasi – te saatsite mulle nii palju kuulutusi ja linke ja see võttis omajagu aega, et neid läbi töötada. Noh, olgem ausad, et kui ma kavatseks päriselt 100% kohe kolima hakata, siis oleks vb põhjalikumalt seda tööd teinud, aga praegu tegelikult lihtsalt vaatasin peale ja mõtlesin esimese laksuga, et kas meeldiks, või mitte. Ja vaatasin nii maju, kui ka kortereid.

Majas elamise sõbrad väljendasid ennast eelmise postituse all väga selgelt, aga oli omajagu ka neid, kes mõistsid, et kiire elutempo juures on kohati ikkagi elu korteris kordades puhtam, lihtsam ja odavam. Eks nii ongi, et ühele sobib mingis eluetapis üks ja teisele teine, ei hakka üldse vaidlemagi.

Ahjaa, põhiline oli, et kas ma ikka Kardolt ja ämmalt ka küsinud olen või tõstan muti lihtsalt tänavale ja hakkan kolima ? Olge täitsa mureta, me oleme neid mõtteid ikka kõik koos veeretanud ja võtnud selle suhtumise, et VAADATA ja uurida võib ju kõike, see ei võta tükki küljest. Et parimal juhul leiame midagi väga ägedat ja halvemal juhul oleme lihtsalt rohkem kursis kinnisvaraturuga.

Igatahes kammisin ma põhjalikumalt läbi vist peaaegu kümme erinevat kinnisvaraprojekti, kus korterid rohkem või vähem vastasid ette antud kriteeriumitele. Arvestasin veel juurde ka mõningaid argumente, mis te maja kasuks välja tõite, et oleks tagatud rohkem privaatsust, oleks kohti, kuhu asju panna, hooviala, kuhu lapsed saata jne. Konkreetselt igal pool, kus käima sattusin, vaatasin inimeste kodusid. Nt Kristina elab Lumi kodudes ja kui külas käisime, siis kohe vaatasin, et nii, majal aeda ümber pole, samas on kaks mänguväljakut jne.

Praegu jäi kõige rohkem silma Tiskreoja arendus Tallinna piiril Rocca al Marest natuke edasi, mis põhimõtteliselt vastab kõigile kriteeriumitele. Mul sõber on kinnisvaras, ta soovitas seda projekti vaadata, et korterid lähevad seal ludinal, kuigi esimesed korterid saavad valmis alles järgmise aasta teises pooles, aga paistab, et tulevad väga korralikud ja ilusad majad. Mulle meeldib just, et kõik majad on üsna väiksed ja privaatsed, kolmekorruselised ja suurte rõdudega. Lugesin kodukalt, et seinad lubatakse teha tavalisest helikindlamad ja kõik tehtud tehtud nii, et oleks rohkem eraldatust naabrist ja palju rohelust. See oleks ju ideaalne ja ei oleks seda, et kuuled teiste puurimist ja toksimist 10 aastat. Mis seal ka toksida, kui kõik on uhiuus. Ja need suuured aknaaaad! Ma nii tahtsin meie majja ka selliseid, aga öeldi, et ei saa, et kandvad seinad vms ?

Veel meeldis mulle, et lastele on oma maja juures mänguväljak ja lisaks veel erinevad ühised suured spordiväljakud ja mängualad. Nagu oma väike community koos kodupoe ja -kohvikuga. Tundub mega idüll ?‍♀️

Tundub, et seal 4- ja 5-toalised korterid on suht minev kaup ja hinnad tunduvad selliste kodude kohta üsna mõistlikud. Praegu on koduka järgi üks 5-toaline veel vaba 149 900 euro eest. Peaks minema uurima. Näitasin Kardole ja Leale ka seda ja kumbki ristimärki ette ei löönud. Ei teagi, kas nad arvavad, et ah, las inimene käib ja vahib, või see tõesti meeldis neile ka, aga eks seda näha ole, kui me kunagi sinna jõuame.

Ja kuigi ma ilmselt päris homne päev ehk veel kuhugi kolimas ei ole, siis otsustasin vähemalt endale selle teema üksipulgi selgeks teha. Seda juba ka selle pärast, et meil on mõte ennast korterimaailmaga nagunii siduda. Kui ise ka ei koli, siis on plaan kunagi soetada mingi odavam korter välja üürimiseks. Seega olge abiks, just teie, korteriinimesed: mis on need kolm kõige tähtsamat asja mille järgi te endale kodu valisite või valiksite? 

Loe ka neid postitusi!

74 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta ingrid 8. oktoober 2019 at 11:02

    Soetasime korteri kevadel Peetri kanti Järvekülla ning valikul oli oluliseks, et oleks 1. korrus, suur terass ning elutoas suured aknad. Samuti oli oluline ka küttesüsteem ning korteri kaugus linnast, aga ei soovinud korterit linna osta. Siiani oleme väga rahul valikuga, korter on mõnus soe, ruumi on ning kesklinna tööle sõidab ca 15-20 min ja samas on võimalik maja ümbrus jalutada, tegeleda tervisespordiga :).

  • Avatar
    Vasta k. 26. september 2019 at 13:48

    Kui ma peaks majast korterisse kolima oleks minujaoks oluline:
    1) Igale lapsele omatuba. Kooliaeg jõuab kiirelt kätte ja laste privaatsusvajadus suureneb.
    2) Asukoht! Kui juba korter, siis kesklinn
    3) Head lasteaedade, koolide lähedus.
    4) Piisavalt suur köök, elu- ja vannituba.
    5) Terrass või suur rõdu
    6) Parkimiskoht!!!
    7) Valgusküllasus
    8) Panipaigad

    Teile on niipalju loomi, et need peavad ka veel kuhugi mahtuma+ pissitamas tuleb hakata käima jms.
    Minu elukoha eelistus on:
    1) Maja (aga uus ja väikese aiaga)
    2) Ridaelamu (uus)
    3) Koret (uus)
    4) Vanem maja
    5) Vanem korter

  • Avatar
    Vasta Tiina 26. september 2019 at 10:36

    Meie ostsime korteri mõned aastad tagasi ja peamine kriteerium oli, et oleks 3 tuba ja mõistlik hind. Lisaks veel see, et maja oleks uusarendus (või lihtsalt uuem ehitis). Leidsime endale sellise, meil vedas. Lisaks saime asjad, mida vaikimisi soovisin, kuid mille puudumine ei oleks ilmselt tehingut katki jätnud: rõdu, panipaik/garderoob korteris, panipaik keldrikorrusel, parkimiskoht, eraldi köök + köögisisustus. Maja asukoht on hea – naabrid aknast sisse ei vaata (ka ühtki teist rõdu pole samal maja küljel), maja ümber on rohelust ja aed, maja on kõigest kahekorruseline ja see lisab minu arvatest privaatsust juurde. Elame esimesel korrusel, algselt ei oleks esimene korrus minu eelistus olnud, aga pärast paari aastat pean tõdema, et tegelikult on väga mugav. Korteriuks asub sellisel kohal, et naabritel ei olekski võimalik sealt mööda käia. Eraldi köögi üle on mul väga hea meel, aga ega selliseid kortereid eriti saada ei ole

  • Avatar
    Vasta Kts 25. september 2019 at 22:30

    Tähtsuse järjekorras: Asukoht, uue maja ehituse kvaliteet, arendaja taust, piiratud aiaga, planeering.

  • Avatar
    Vasta Egle 25. september 2019 at 19:25

    Miks ei valiks uusarendust?
    1. Sp et wc ja vannituba on koos. Kuidas sa istud vannis kui teine potile tahab. Lastega koos on siis see eriti piin :O Laagri uusarendused on wc, vannituba ja saun koos. No tule taevas appi….
    2.Rõdud on kõrvuti naabritega. Vot ei tea ju kes naaber on ja kui juhtubki tore siis enda privaatsus peab ka olema.
    3. Mänguväljakud akna all- on tore kui enda lapsed mängivad ja lähedal. Aga seal on ka kellegi teise lapsed kes ei pruugi hästi kasvatatud alla. Võõraste laste röökimist akna alla ei taha.

    Need uusarendused mis sobivad, neid väikese raha eest ei saa :/

    • Avatar
      Vasta K. 30. september 2019 at 23:29

      Sinuga ei tahaks tõesti naaber olla ?

  • Avatar
    Vasta Liisa 25. september 2019 at 13:58

    Meie vaatasime alguses ka uusarendusi ja siis ka lihtsalt uuemaid, kuid juba kasutatud maju. Tuli aga välja, nii enda vaatlustest kui ka (kogemustega) sõprade soovitustest, et uusarendused ei pruugigi nii head olla. Esiteks – enamasti pole seal mitte midagi sees, ei kööki, kardinaid, lambikupleid ega üldse mitte midagi. Lisaks võivad seal tekkida ootamatud vead (ehitusvead), ootamatult kõrged tasud mingite asjade eest, millest alguses juttu polnud jne. Et uusarendus on hea siis kui tead ettevõtet (kindel, et ei kao ära kui garantii korras parandusi vaja teha) ja sellel arendusel on juba palju samasuguseid majasid näiteks samas piirkonnas ja need tõesti on kiidetud.

    Meil olid olulised aspektid:
    * Uuemat sorti maja
    * Valgus (kas siis hommiku-päeva, pärastlõuna-õhtu või mõlemad)
    * Hea planeering (selle tajub ära korteris kõndides, et kuhu mida paneks). See isegi olulisem kui ruutmeetrid mõnes mõttes.
    * Et ei oleks neid kaldega (katusealuseid) seinu, mis ruumi ära võtavad – näiteks otsides nägime isegi sellist korterit, kus pea kõik seinad olid kaldega – nii ei saa ju üldse elada
    * Et oleks normaalne infrastruktuur ja asukoht – muude asjade seas tõesti selle ka saime ja ma VÄGA naudin seda. See on tõeline rõõm
    * Et ei vahiks kellelegi aknasse, hea vaade
    * Igasugused lisa-panipaigad on teretulnud
    * Natuke remonti oma maitse järgi – ok, liiga palju – ei
    * Korralik maja ühistuga
    * Normaalsed kommunaal- ja küttearved
    * Parkimiskohad nii endale kui külalistele
    * Korralik keldriboks/panipaik, mis ei logiseks, poleks kuskilt avatud jne
    * Korralik ehituskvaliteet
    * Alati üritasime uurida sõpradelt-tuttavatelt, kes elavad seal kandis, et kuidas on. Seda muidugi täis-uusarenduse puhul ei saa teha. Siis võib uurida, kas keegi sealseid ehitajaid teab.
    * Kõrgemas majas lift

    Kindlasti on neid asju veel, aga need põhilised. Kuigi otsisime tükk aega, siis saime oma nõuetele vastava korteri ja tegelikult tundis selle suht kohe ära sisse astudes. Valedes kohtases võis küll see hasart tekkida, aga samas südames ikka tiksus näiteks et, ah see pole kõige parem asukoht või see liiga kallis jne. Ja siis leidsimegi sellise, mis vastas meie rahakotile ja nõuetele. Oleme väga rahul.

  • Avatar
    Vasta T 25. september 2019 at 12:22

    Vaatasin selle viietoalise plaani.
    Ütled, et sulle meeldivad suured aknad. Sellel korteril paistab elutoal olevat küll suur aken, aga selle ees on rõdu, mis osa valgusest siiski ära varjab. Rohkem aknaid peale selle, mille ees on rõdu, elutoal polegi.
    Suur nurgaaken ja veel üks päris suur aken on hoopis magamistoal – just sellel ruumil, mis võiks olla privaatne ja hämar. Rääkimata sellest, et pimedas magamine on tervisele kasulik 🙂
    Jabur akende planeering, ühesõnaga.

    • Avatar
      Vasta Kts 25. september 2019 at 22:32

      Kes käseb sellest toast magamistoa teha?

  • Avatar
    Vasta Juliana 25. september 2019 at 11:45

    Ostsime eelmisel suvel korteri. Kui otsima hakkasime, siis panin paika asjad, mis oleksid MINU ja mu pere jaoks idekas.
    1. Rõdu, sest tahan olla tulevikus ka see muti, kes teab kõike jne. Hea kohvi hommikul juua seal, kasvatada maitsetaimi jne kui aiamaad pole.
    2. Suured aknad!
    3. Vähemalt 4 tuba, kuna neli last meil. Oleksime leppind ka kolmetoalisega kui oleksime suurte tubadega leidnud sellise.
    4. Suur köök, sest kelllele, ausalt kellele meeldivad tinymini köögid? Ebamugav ju!
    5. Suur vannituba! Mul on olnud väike vannituba ja nii nõme.
    6. Suured toad.
    7. Max 3 korrusel, sest ei meeldi kui mu üleval trambitakse. Tahan Ise trampida 😀
    8. Et ei oleks äärekorter.

    Nii. Saime kõikide nende kriteeriumitega korteri, lootsime küll, et vähemalt ühe nõudmisegagi läheks hästi. Ideaalne korter, aga asukoht ei meeldi 🙁 kui saaks, siis viiks selle korteri mujale 😀
    Planeering on ideaalne, kõik toad eraldi. Esik on mingi üübersuur, suur sahver köögis, ühe rõdu asemel on KAKS rõdu! No mida 😀 ja kõigest 10K maksis. Naiss. Mis nii viga elada ja osta. 🙂 maja taga mänguväljak, lastel hea mängida. Tütrel elab parim sõbranna kohe üle ukse. 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 25. september 2019 at 11:48

      kust saab 10K’ga kortereid 😀

      • Avatar
        Vasta Juliana 25. september 2019 at 11:53

        Mitte Tallinnast 😀 😀

        • Mallu
          Vasta Mallu 25. september 2019 at 12:13

          ilmselt jah :D:D

  • Avatar
    Vasta Jekaterina 25. september 2019 at 10:21

    Asukoht, hind ja vaade.

  • Avatar
    Vasta kristiina 25. september 2019 at 08:03

    Kuna oli alles oma esimese kodu ost, siis oli peamine kriteerium hind, sellele järgnesid – asukoht, keskküte, ruutmeetrid, läbi maja planeering

  • Avatar
    Vasta Liina 25. september 2019 at 00:34

    1) korteri planeering – alati ei saa vaadata ainult ruutmeetrite arvu, tihti on uutes kortermajades väga tobedad planeeringud, kus ruutmeetreid nagu oleks, aga need kaovad mõttetute koridoride alla ära ja toad on ikka liiga pisikesed. Pidime tükk aega otsima sellist korterit, kus oleks reaalselt ruumi elada ehk magamistoad poleks alla 10 m2 ja elutuba-köök 20 m2.
    2) asukoht – tasub mõelda sellele, kuidas see sobib sinu elustiili ja vajadustega, näiteks kas on vaja käia tihti kesklinnas, kuidas korraldad laste transpordi jne. Meie töötame kesklinnas, ei tahtnud, et commute oleks liiga pikk, aga päris kesklinnas ka elada ei tahtnud, sest seal pole minu arust õige koht laste kasvatamiseks.
    3) vaade korterist välja ja teiste vaade korterisse sisse – minu arust väga oluline. Hea vaade ei ole teise maja aknasse, sest siis on kellelgi hea vaade ka sinu tuppa ?‍♀️ Ehk siis kokkuvõttes privaatsus. Rõdu või terassi puhul häiriks mind see, kui naabritele või möödakäijatele oleks kõik näha, seega ise eelistan selliseid rõdusid, mis on nö maja sees, mitte majast eenduvad.

    • Avatar
      Vasta Liina 25. september 2019 at 01:24

      Vaatasin nüüd Tiskreoja 5-toalise plaani ka ja ma saan aru, miks see nii odav on – 83 m2 on suure 3-toalise või normaalse 4-toalise pindala, see on seal üks pisikeste tubadega 5-toaline. Elutuba-köök on nii pisike, et köök pole isegi joonisele mahtunud ? meil on elutuba-köök 35 m2, sellest kööginišš on umbes 6 m2 ja elutoa osas pidi ikka mõtlema juba, kuidas diivan ja söögilaud mõlemad normaalselt ära mahuksid. Kui on oluline just tubade arv, siis 5-toalise kohta hea diil, aga elutuba jääks 5-liikmelisele perele minu arvates liiga kitsaks

  • Avatar
    Vasta JJ 24. september 2019 at 22:14

    Peaasi, et elukohaga poleks sul nii nagu mööbliga – vahetad… ja siis ikka uut vaja… ja uut vaja ja siis ikka vana oli parem:) Kui Nõmmelt lähed, siis samasse kohta tagasi ei saa. (Ai, pipart mulle keelele!)

  • Avatar
    Vasta XXX 24. september 2019 at 21:24

    See 5-toaline korter küll hea planeeringuga pole. Esiteks on kogupind väike, mul on sama suur elamine, aga tube 4 ja ei ütleks, et liiga suured on. Elutuba-köök on ikka üsna tilluke ja üks panipaik kuluks ka ära. Üldine mulje on, et võimalikult väikse pinna peale on üritatud võimalikult palju tue toppida. Aknad on ka põhja-ida suunas. Ja suuri aknaid ära igatse. Ma vahetaks heameelega oma suured aknad väiksemate vastu. Mitte ühtegi aknalauda mul pole, lisaks on talviti aknaalune põrand väga külm (maja on 10 aastat vana) ja mööbli paigutamine on keeruline.
    Ja no asukoht. Ilma autota seal hakkama ei saa.
    Kogukonnaga on nii ja naa. Võib olla, et satuvad väga toredad naabrid, aga ka tropid elavad kuskil ja on kellegi naabrid.
    Kas te olete ka seda arutanud, kuhu ämmale korterit osta? Praegu on väga lihtne lapsi vanaema juurde saata vajadusel.
    Üldiselt tundub, et majaremont on ära tüüdanud ja arvad, et uusarenduses on elu nagu lill. Aga tegelikult see seda ei ole, on omad head ja vead. Mina panustaks ikkagi majale. On suur asi, et lapsed saavad vabalt oma aias mängida ja infrastruktuur on teil seal ka parem ning lastel lasteaiad läheduses.

  • Avatar
    Vasta H 24. september 2019 at 20:58

    Ostsime just hiljuti korteri.
    Otsisime kaks aastat kuna kriteeriumid olid järgnevad:

    – päikesepoolne külg, sealhulgas iga päev vähemalt paariks tunniks päikest korterisse
    – lift (ka madalates majades, tulevikus lapsekäru ja muud jutud)
    – parkimiskoht siseruumis
    – kaks magamistuba
    – avatud köök (oleme sotsiaalsed kokkajad)
    – piisavalt suur pea-magamistuba, et 2x2m voodi mahuks sisse ning saaks ümber voodi kõndida
    – walk in closet
    vannituba piisavalt suur, et sees oleks suurem dussinurk, kapiga valamu ja koht pesumasinale ja vetsule
    – madalapoolsed kommunaalid
    – toimiv ühistu
    – piisavalt suur köök
    – heade perspektiividega turvaline linnaosa kus kriisi korral ei langeks (head koolid, lasteaiad, jne.)
    – võimalus elektriauto laadimiseks
    – rõdu
    – kelder
    – maks 1,5 km linnasüdamest (ehk jalutuskäigu kaugusel töökohast)

    Ei ostnud Eestisse, aga kriteeriumid oleks vast Tallinnaski sarnased olnud)

  • Avatar
    Vasta Vaike 24. september 2019 at 20:55

    Ahjuküte, max kaks korrust, aed.

  • Avatar
    Vasta Kädi 24. september 2019 at 20:24

    Meie oleme 3 lapsega (5a, 3a, 1a) pere, kes elas 5 toalises üpriski uues majas. Aga töid oli siiski vaja teha. 5a elasime seal. Nüüd ostsime uusarendusse 5 toalise korteri. Ootame valmimist.
    Meie jaoks olid kriteeriumiks
    • asukoht (lastele lasteaiad, koolid, huviringid lähed, töökoht, bussipeatus, et lastele hiljem ise taksojuhti ei peaks mängima, et võiks jalutada linna, randa, tööle jne)
    • uusarendus
    • lastele eraldi toad
    • mees soovis sauna, saab sauna
    • kuur
    • et korteris ei oleks kipsist seinu ?
    • põrandaküte
    • suur ja avar elutuba
    • oma õuala koos mänguväljakuga
    • piisavalt pistikupesasid (uusarenduse puhul võimalus kohe soovi avaldada asukohtade suhtes), et ei oleks pikendusjuhtmeid
    • eraldi sissepääs

    Me hetkel ei tunne grammigi kahetsust, et maja maha müüsime. Eks inimesi on igasuguseid, kes laiutab käsi, et “ohjah, lastega ja kolivad korterisse!” Teine seevastu kiidab otsusele takka. Aga mis see teiste asi on.
    Meie oleme liiga mugavad inimesed vast, hindame kvaliteetaega perega rohkem kui majas orjaks olemist ?

  • Avatar
    Vasta Rita 24. september 2019 at 19:07

    -asukoht. Sellest sôltub su kogu elukorraldus. Elan kesklinnas ja ei saaks olla rohkem rahul. samas olen elanud ka pirital ning see oli ajakulu môttes absurne. Kolides vôitsid iga päev 1, 4 h.
    -normaalsed kommunaalid. Uusarendustes maksavad inimesed ühise kokkuleppe alusel ebanormaalsete asjade eest. Nt porimati rent 10 eur/kuu. Vana korterelamu ja uusarenduse kommunaal on üldjuhul sama suurusjàrk.
    – normaalse suurusega elutuba/köök vôi eraldi köök. Täiesti jaburad on uusarenduste köögid, kus paari m peale pead mahutama kogu tehnika + kapipinna.
    – korruse voi paiknemise osas ei tohiks keegi vaadata aknast sisse. Eestiaegsete majade puhul on ka 1. Korrus ok
    – suletud hooviala mänguväljakuga
    -parkimisvôimalus.

  • Avatar
    Vasta Sandra 24. september 2019 at 19:05

    Kui otsid uut korterit/maja, siis vaata võrdluseks kõrvale enda praeguse maja tubade pindalasid. 24 ruutu elutuba/köök on paras kahele inimesele, mitte viiele. Nad pole isegi kööki suutnud korteriplaanile mahutada/joonistada.
    Ise vaatan:
    Asukoht
    Planeering – nt 50rm korteri puhul, ei tahaks panna 10rm koridori alla
    Privaatsus – never ei ostaks korterit sellistesse arendustesse, kus terve vaade on ainult vastasmaja, mis on 20m kaugusel.

    • Avatar
      Vasta Minu arvamus 25. september 2019 at 09:40

      Mitu tükki juba maininud siin, et kööki pole plaanil. Mulle tundub, et on. See sirge kapirivi elutoa nurgas. Kuigi imelik tõesti, et kööke tavaliselt märgitakse vähe teistmoodi.

      Minu arust jääb antud konkreetne korter 3 lapsega perele väikseks. Meil on kabinet 10 m2 ja see on ikka ülipisike. Ei kujuta ette, et kõigi laste magamistoad sellised tikukarbid oleksid.

      Teie Nõmme maja vahetus sellise korteri vastu ei tundu kuskilt otsast ratsionaalne.

      • Avatar
        Vasta K 25. september 2019 at 11:03

        Plaanil tundub, et köök peaks ilmselt asuma selles seinas, mis jääb söögilaua taha. See nišš on u mööblisügavune (ja silma järgi max 3m pikk, mida köögiks ka minimaalselt) , aga sinna ette peab ju toimetama ka mahtuma. Seega peaks laud nihkuma vähemalt meetri jagu edasi, aga siis suu juba pm telekalaua küljes. Väga kitsas on see olemine seal igal juhul.

      • Avatar
        Vasta Liina 25. september 2019 at 15:15

        Ainuke müümata 5-toaline on krt 27 majas 2 ja seal ei ole ju kööki plaanil, ka sirget kapirivi mitte, on ainult diivan, diivanilaud, telekas ja söögilaud. See ristiga kuubik on torustiku asukoht. Köök peaks tulema söögilauast vasakule, aga 24 m2 on ikka jube kitsas kõikide nende asjade jaoks, olenemata sellest, kuidas need plaanile joonistatud on.

  • Avatar
    Vasta Kai 24. september 2019 at 18:43

    1.Kas päike paistab terve päev korterisse ehk kas on aknad môlemat pool maja
    2.Mitmendal korrusel elad (kui on lift siis pole hullu). Igatahes ei soovita 1.korrust (liiga madalal, ei ole privaatsust). Kôige ideaalsem on 2.korrus
    3. Kas on olemas panipaik vôi keldriboks. Väga vajalik jalgrataste jm träni hoidmiseks

    • Avatar
      Vasta Mallu 24. september 2019 at 21:19

      Huvitav, mul sõbranna elab ka esimesel ja just soovtas pigem seda. Eks see vist oleneb maja plaanist jne ka..

      • Avatar
        Vasta tiiu 25. september 2019 at 10:00

        Majast oleneb jep. Siis on tõesti tobe, kui akna lahti tehes, saab keegi sulle käe aknast sisse panna 😀
        Aga meil näiteks on esimene korrus nii kõrgel, et hüpates ka ei ulatu aknani, väga mugav elada esimesel.

  • Avatar
    Vasta K. 24. september 2019 at 17:27

    Minu jaoks kõige olulisem kriteerium korteri valimisel oli valgus. Et oleks palju päikest ja valgust. Olen kunagi elanud põhjapoolses korteris ja vähe sellest, et ma kogu aeg seal külmetasin, pidid ka pmst kogu aeg lambid põlema. Nagu koopas oleks elanud. Enam ei taha.
    Teine oluline kriteerium oli rõdu – pesu kuivatamiseks ja suvel ka niisama peesitamiseks-kohvitamiseks.
    Kolmas oluline asi oli suur keldriboks, sest see on lihtsalt uskumatu, kui palju kola meil on. Hea, kui saab kuhugi silma alt ära lükata 😀

    • Avatar
      Vasta Mallu 24. september 2019 at 21:20

      Mulle väga meeldiks kui oleks mingid panipaigad korteris sees ka ? Kelder on nii kaugel ja sinna asjad tihtipeale vajuvad unustuste hõlma ?

  • Avatar
    Vasta L. 24. september 2019 at 15:41

    Mulle tundub väga äge variant, muidugi siis, kui päriselt kunagi üle tšekite ja endiselt meeldib. Lugesin siin kommentaare natuke ja keegi ütles, et nõmedas kohas, kuna lapsed ei saa tulevikus ise sõpradel külas/trennis/koolis käia. Ja siis öeldi, et kui sellises asukohas maja oleks, et noh, siis veel… ? Hmm, nagu why, nii palju kui lugesin, polegi see selline basic korter, et kaks tuba ja ühes trepikojas 20 korterit – kui seinad, põrandad, laed piisavalt head (mis selliste uusarenduste puhul nagunii on ja ilmselt alati majas elanud inimesed ei saagi aru, kui hea kvaliteet täna kortermajadel on) siis appi, why not!? Ei näe tõesti põhjust, miks kolme lapsega pere PEAB automaatselt elama majas, pigem just korteris minu meelest, säästab väga palju energiat igasuguse träni arvelt ? ei mõista, kuidas inimesed arvavad, et korter pole ju ikkagi see PÄRIS OMA kodu 😀
    Samas mina jälle olen talus kasvanud ja kogu ülejäänud aja erinevates korterites, et noh, ausalt, miinuseid (ja plusse) leiab tõesti igalt poolt, tähtis ongi pigem, et endal hing rohkem rahul oleks ☮️

    • Avatar
      Vasta Mallu 24. september 2019 at 21:22

      Kõikide uute majade kvaliteet vist pole parim. Klopsitakse suvalt midagi kokku ja küsitakse palju raha. Aga olen kuulnud, et nendel peaks tõesti hea kvaliteet olema.

  • Avatar
    Vasta th 24. september 2019 at 14:18

    just lõpetasime teise poolega kodu otsimise ja mõned näpunäited paneksin kirja 🙂 asukohta vali nii, et sealt oleks mugav kõigile kuskile edasi liikuda. nt meil alguses oli mõte saue või laagri, aga kuna ühe töökoht asus logistiliselt sellises kohas, et ta oleks pidanud sõitma tund aega tööle, siis tuli see välistada. nimelt oleme pigem seda meelt, et võimalusel kasutaks rongi/trammi, siis ei pea ummikus istuma (auto, bussiga). kas lastel on mugav tulevikus kooli liikuda ise. teine asi, mida tasub jälgida eriti väikeste majade puhul – kommunaalid. näiteks ühes kortermajade asumis oli majade vahel aiaga piiratud parkla – kogu selle suure parkla haldamine jaotati ära korterite vahel ning see pani päris mõnusa osa iga kuu juurde (suvel kommunaalid ca 200 euri on liiga palju mu meelest).

  • Avatar
    Vasta H 24. september 2019 at 14:00

    Soovitan minna tõesti vaatama sinna Tiskreojasse. See asub ikka suht lambi kohas keset põldu. Jah buss 27 sõidab sinna küll, aga see läheb Harjujärvelt edasi Õismäele ja siis Nõmmele. Mitte midagi muud eluks vajalikku pole jalutuskäigu kaugusel. Rocca al Mare jääb ikka päris kaugele sealt, pigem Harkujärve on lähedal. Vaatasin isegi seal kandis kortereid, aga asukoht on ikka jama. Elame nüüd päriselt Rocca al Mares ja siin on ikka poed-koolid-lasteaiad-spordiklubid jne kõik paari bussipeatuse kaugusel või suisa üle tee astuda. Kuigi sõidame kõik peres autodega, siis kuhugi päris põllule ei soovi kolida, sest peagi läheb laps kooli ja tahab ise sõpradele külla, trenni või kooli minna. Boonusena on meil vaade metsatukale, mis Tallinna linnas ikka väga paljudele osaks ei saa. See Tiskreoja on toredas asukohas, kui selle raha eest saaks maja, aga korter võiks ikka olla kuskil rohkemate hüvedega paigas. Samas kesklinna ma ei fänna, aga linnaservas palju elamiseks mõnusaid kohti tegelikult, kus piisavalt loodust, aga samas ka kõik vajalik lähedal.

    • Avatar
      Vasta J 25. september 2019 at 12:46

      Nr 4 buss sõidab Luccani ja tagasi linna. Oleneb, mida sa asukoha all hindad. Põllul asub jah, mis on nõme, aga tundub päris korralik arendus seal tulevat.
      Isiklikult ei kujutaks end elama Tallinna linnas.

  • Avatar
    Vasta Marie 24. september 2019 at 13:57

    Kui me valisime endale uut korterit, siis olid põhilisteks kriteeriumiteks suur rõdu/terrass, et soojal ajal grillida ja tsillida, saun ja mõistliku suurusega toad. Lisaks muidugi kõik lapsele vajalik läheduses (koolid, aiad, huviringid), et ei peaks teda tulevikus pidevalt sõidutama igalepoole. Eelistasime pigem väiksemat maja ja eks ka mänguväljakud jms maja ümbruses oli plussiks. Valisime lovirahu.astlanda.ee arenduse ja kuu pärast peaksime saama kolida, eks siis paistab kuidas päris elu olema hakkab. 😀
    Veel jäi silma näiteks see – https://www.waldeck.ee/ .

    • Avatar
      Vasta Anna 24. september 2019 at 15:29

      Oleme siis tulevased naabrid! Mina kolin ka sinna arendusse 🙂

      • Avatar
        Vasta Marie 24. september 2019 at 20:09

        Oo, millisesse majja? 🙂

  • Avatar
    Vasta Saara 24. september 2019 at 13:51

    Mina enda jaoks selle Tiskreoja kandi välistaksin ühe konkreetse asja tõttu – KOHUTAVAD ummikud. Seal elades pead arvestama sellega, et igal hommikul kui on asja linna poole, või õhtul, kui tahad koju saada, istud ummikutes ja liigud heal juhul teosammul autoga edasi. Võib-olla sinu jaoks ei ole nii suur probleem, aga mina selletõttu sinnakanti korterit ei ostaks. Eriti arvestades, et see probleem pole lähiaastatel ka lahenemas. Aega on niigi pidevalt liiga vähe, üliniru oleks seda siis igapäevaselt matta ummikus istumise peale. Kusjuures ummikuid on sealkandis muul ajal ka, lihtsalt hommikusel ja õhtusel tipptunnil on kindlalt.

    • Avatar
      Vasta Kristine 24. september 2019 at 19:55

      Mina elan linnapiiril, Tiskreojast mõni kilomeeter Tallinna poole ja ma ausalt ei saa aru sellest “seal on jubedad ummikud” jutust, sest teate, ega ikka ei ole küll 🙂 kohe kindlasti ei ole siin kogu päeva vältel ummikuid, ning hommikul/õhtul on ka kõik täiesti tavapärane Tallinn

  • Avatar
    Vasta K 24. september 2019 at 13:36

    Planeering – et toad poleks nö läbikäidavad ja kõik paikneks loogiliselt. Nt mu tuttaval on teisel korrusel saun, aga seal ainult magamistoad, suur tuba asub all. Saunas käies samas ju tihti tahetakse kuskil istuda, juua, süüa vms, loogilisem oleks saun elutoa lähedal või eesruumiga.
    Meil endal on korteri välisuks keset korterit, aga eraldi koridori osa puudub. Suurest toast vannituppa või magamistubadesse minnes kõnnime koguaeg välisuksest mööda, aga sinna jalanõukapi juurde tekib tahes-tahtmata jalanõudega liiva ja sodi ning pole kõige puhtam koht, kust koguaeg läbi tatsata. Ehk siis eraldi koridori osa meeldiks, mitte et astud otse tuppa.
    Suur rõdu ja aiaga mänguväljak kindlasti plussid. Need maast laeni aknad valguse mõttes mõnusad, samas puhastamise mõttes tüütud ( lapsed nühivad väga kiirelt mustaks). Lisaks pole sel juhul aknalaudu ja lilli pole näiteks kuskile panna.
    Meil üks põhiargument majja kolimiseks on ikkagi privaatsus. Enamikes uusarendustes kostub ikka mõnusalt kõik läbi ja naabrid käivad korralikult ajudele. 😛

  • Avatar
    Vasta rami 24. september 2019 at 13:08

    Seinade helikindlus
    Korrus (kindlasti mitte esimene, kui tegu ilma väravate või muu kaitseta majadega)
    Valgus korteris peab olema väga hea. Mingisse pimedasse urkasse pole mõtet kolida, isegi kui korter on megailus. Proovitud ja kahetsetud.

    • Avatar
      Vasta G 24. september 2019 at 16:35

      Seinade?

  • Avatar
    Vasta Ülle 24. september 2019 at 13:01

    Asukoht, vaated aknast, ehituse kvaliteet uuselamu puhul,
    Vanema puhul uuriksin kes on naabrid.

  • Avatar
    Vasta F 24. september 2019 at 12:51

    Ma arvan, et sul on hetkel selle vana maja remondist ja segadusest kopp ees, aga sa ei adu, millest ilma jääd kui korterisse kolid. Lapsed, loomad saavad praegu suvalisel ajal õue minna, saad grillida, teha tünnisauna sõpradega, kasvatada marju, köögivilju jne.
    Ise elan majas, aga teen korteriühistute raamatupidamist (erinevad majad, uuemad ja vanemad) ja näen, kui kallis on korteris elada. Remondifond, heakord, liftide hooldus ja kõikvõimalikud kuluartiklid. Seda eriti 4- ja 5-toaliste puhul.

    • Avatar
      Vasta Liina 25. september 2019 at 00:45

      Ma arvan, et see hind sõltub ikkagi konkreetsest majast. Meie uues kortermajas olid talvel kõige külmemal kuul kommunaalid 120 eur, ei ütleks, et see on 80 m2 eest kallis. Selle sees olid kõik haldus-, koristuskulud, remondifond, jne. Mu vanemad maksavad eramajas juba ainult kütte eest mitusada eurot kuus kütteperioodil.

  • Avatar
    Vasta Älis 24. september 2019 at 12:46

    1. Asukoht (lasteaed/kool/töökoht poleks kuskil 100 km kaugusel).
    2. Korter ise: suurus piisavalt ruutmeetreid- lastel oma toad (eriti kui erisoost lapsed), vannitoa ja köögi suurus on ka väga tähtis minu jaoks. Samuti rõdu/terassi olemasolu. Ideaalis teine korrus, mõnel uusraendusel on kolmas korrus äge, nagu oma nurgaga katusel vms..siis selline oleks ka hea. No ja sooviks lisada veel ehituskvaliteedi, aga seda kahjuks ei saa teada enne, kui seal elama hakkad. Sama kehtib ka naabrite kohta, never know.
    3. Hind ka ikka. Majahinnaga ei ostaks siiski.
    Muidu, kui teil mugav oleks kuskil korterisse kolida, siis why not. Lihstalt peab väga hästi kõik läbi mõeldud olema. Kus, mis, kauaks. Kas perepliikmed on kõik rahul. Kassid, koerad..kas nemad harjuksid sul korterieluga jne.. Aga seda tead isegi, mis siin teistel veel õpetada on :).

  • Avatar
    Vasta G 24. september 2019 at 12:15

    Üks asi millele soovitan tähelepanu pöörata on päikse liikumine, st. ideaalis võiks ju rõdule/terassile paista ikka õhtupäike 🙂 Samuti kui nii suured aknad, siis akendest sisse tulev õhtupäike on ka minu arust väga mõnus. Lisaks soovitan veel piirkonna detailplaneeringuga tutvuda, et juhuslikult poleks hiljem täpselt maja kõrvale või taha kuskile mingit suurt ehitist vms tulemas. Olen kuulnud, et paljud inimesed on sellega alt läinud et ostnud kodu ja hiljem kerkib ilusa vaatega akna taha hoopis mingi monstrum.

  • Avatar
    Vasta Xc 24. september 2019 at 12:12

    Sa seda oled vaadanud? Lasteaedki kohe üle muruplatsi – vaikerae.ee

    • Avatar
      Vasta liisbeth 26. september 2019 at 22:05

      Heh, lasteaed võib ju üle muru olla, aga sinna kohta ikka ei saa. Tutvu Peetri piirkonna lasteaia jrjekorraga, see on ulme.

  • Avatar
    Vasta Katte 24. september 2019 at 11:16

    Mina elan maakorteris. Kohe päris külas. Super variant minu jaoks. Meil on korteris oma küttesüsteem. Kütan palju tahan ja naabri Maimu ei kobise et tema palju maksma peab (nagu leskküttemajades). Naabrid on väga toredad ja elavad igaüka ikka oma elu. Maja taga on mänguväljak ja üldse asib maja keset küla niiet pole autodeesid ümber maja. Lapsed saavad ise õues käia, ratastega sõita, sportida jne. Majal lõpetati eelmine talv kapitaalremont. Soojustatud ja ilus on koduke nüüd. Ja veel on mul oma aiamaa. Niiet kui tahan tomatit kasvatada v 10 minutit muru niita on ka see võimalus olemas. Enam paremat korterivarianti ei oskaks lastega perele tahtagi.

  • Avatar
    Vasta Lizzy 24. september 2019 at 11:11

    Tundub nagu Tiskreoja reklaamina 😀

    Aga kui valisime korterit, siis oluline oli : madalad kommunaalid ( meil Bklass), põrandaküte, palju valgust ( ehk siis suured aknad), läheduses ei tohiks olla suurt liiklust, rõdu/terass ( meil rõdu 16m2).

  • Avatar
    Vasta Keiukeiu. 24. september 2019 at 11:11

    Asukoht, asukoht ja asukoht. ?

  • Avatar
    Vasta AT 24. september 2019 at 11:08

    Mulle meeldis korteis elada kui lapsi polnud. Mul oli oluline, et bussid liikusid igasse suunda ja tuba soe. Peale seda kui lapsed tulid, olen elanud majas. Väikeste lastega korteris ei taha küll elada. Eriti kui on soe suvi ja ei taha üldse toas olla. Rõdu jääb selleks liiga väikseks ning alati saan nad õue saata ja ise toas midagi teha. Pole seda probleemi, et jookseb kuskil autode vahel.

    Nüüd vaataksin, et oleks suur rõdu, kus saak lastega mängida ja mänguväljak lähedal. Mitte viimasel korrusel (kuna mul kalduvus asju maha unustada ja ei viitsiks joosta edasi- tagasi). Lisaks suvel on viimsed korrused soojemad. Kindlasti lift. Mingi panipaiku kus käru, rattaid jne hoida. Eriti hea oleks kui oleks keldriboks .

  • Avatar
    Vasta K 24. september 2019 at 11:01

    Kuna endal alles hiljuti uue kodu otsimise protsess seljatatud, läksin kohe uudistama, mis siis pakutakse 🙂 Meil samuti peres väikest 3 last ning 5-toalise korteri leidmine oli üsna keeruline, sest neid liigub lihtsalt niiii vähe, isegi Tallinnas. Aga lõpuks läks õnneks ja täna on tunne nagu oleks lotovõidu saanud! Meil korter küll pea 120m2 ja ausaltöelda on see minu jaoks suht minimaalne mõõt selliste tubade/inimeste arvu jaoks. Vaatasin Tiskreoja plaani ka ja seal ainuüksi elutuba köök ainult 24m2, mida on ikka väääga vähe. Plaanilegi pole neil köögimööbel kuhugi mahtunud, on vaid köögisaar/suurem söögilaud + elutoadiivan ja teler. Jabur, keegi ei ela ju nii 😀 Samuti on esikus garderoob väga kitsas ning istumiskohta jalatsite jalga saamiseks sinna üsna ilmvõimatu tekitada, sest 5 inimese riided võtavad ikka üsna palju ruumi. Samuti tasub läbi mõelda sellised igapäevamured nagu: kas on ruumi pesumasinale/kuivatile või kuhu saad pesuresti loogiliselt paigutada jne.
    Meil oli valiku põhikriteeriumiks asukoht ning see, et igal lapsel oleks siiski oma tuba. Et ei peaks ise tulevikus lapsi päev otsa ühest kohast teise vedama ning ka neil endil ei kuluks liikumiseks ja ootamiseks tunde. Praegu liigub ühistransport meil kodu juurest iga 5 min tagant ja suure osa käikudest saab vabalt ka jala teha. Ümbrus ilus roheline, majal aed ümber ning õuel ma mänguväljak olemas. Elame liftiga majas ülemisel korrusel ja keegi ei trambi ka pea kohal! Korteris on meil ka kaks vannituba, mis oli samuti minu jaoks oluline, sest muidu on tulevikud hommikused järjekorrad ilmselt päris pikad.
    Ideaalis oleks kindlasti hea, kui saaksite korterile jaole veel selles faasis, kus elektrit ja teisi kommunikatsioone oleks võimalik teie soovide järgi kohandada, et pistikud ja valgustid saaksid mööbli suhtes loogilisse kohta ning neid oleks ka piisaval hulgal.

  • Avatar
    Vasta Anu 24. september 2019 at 11:01

    Su sõber ei ole väga hea sõber. Tabasalus on koolikohtadega suhtkoht jama, niivõrd suure tee lähedal on ööpäev läbi müra, võrreldes praeguse koduhooviga on see ikka lärmakas.
    On palju paremaid arendusi aga ma ei tea, mis ja millal ehitusse minemas on. Hindu ka ei tea. Aga praegusele kohale jääb see asukoht niivõrd alla.

    Aga suurtest akendest – pikkupidi peaksid oma praeguse maja aknaid suuremaks küll teha, laiusega on jah probleem, nii et mõtle sellele.
    Ja kui rääkida sellest, et korter vs maja, kumb rohkem kinni paneb. Siis kuna teil vist pole lumerookimise kohustust? Siis just arutasime sõbraga, et omas majas on ikkagi oma teha kui soe on, millal kütma hakkad jne jne jne. Lapsed lükkad omapäi õue mängima, mingu paljajalu, koorigu või paljaks kui end märjaks teevad ja kõik need boonused.
    Pigem soovitaks sul ridaelamut kaaluda. Või kortermajadest… alles oli müügil üks korter nendes uutes majades (2 puitviimistlusega hoonet), mis teilt raba poole tee ääres asuvad. Need kah 3st küljest metsaga ümbritsetud ja mulle tundub, et seal inimesed suht vähe kodus ja õues, seega oleks olnud variant aga ridakas oleks ikkagi mõistlikum.

  • Avatar
    Vasta Aire 24. september 2019 at 10:57

    Kui korterit otsisime siis olid olulised kriteeriumid: asukoht, rõdu olemasolu, tubade arv ja et ei oleks esimene korrus. Kui ma nüüd uue korteri soetasin, siis tahaks et korteris oleks ka saun ja suured aknad.

  • Avatar
    Vasta Hundu 24. september 2019 at 10:15

    No vaikus oli ikkagi kriteerium number 1 – kõik muu võib olla või mitte olla, aga müraterroriga elada ei saa. Ja vaikus on selline asi, et see taandub ikkagi suuresti vedamisele (st naabritele). Kui sul just vangla betoonseinad või helistuudio isolatsioon ei ole, siis kes müra teha tahab, siis see sulle läbi ka kostab. Meil on haudvaikne maja (mõnikord hakkab lausa kõhe, tuleb raadio seltsiks mängima panna, kui ma üksi kodus olen) aga seda seetõttu, et naabrid on normaalsed. Kui nad vahel harva lärmi teevad, siis on kosta küll – mõnikord puurib keegi kuskil midagi, jalgpalli maailmameistrivõistluste ajal oli kisa kuulda, kui Venemaa mängis, sellised asjad. Lihtsalt peab niipalju vedama, et need puurimised-jalgpallid on harvad ja normaalsel kellaajal. Selles mõttes on need uusarenduse majad väheke kindlam variant, et korterid on nii palju kallimad, et väga hullu kontingenti sinna tekkida ei saa (aga garantiisid ka ei ole). Meie maja on vanem, aga värskelt renoveeritud, mis ütles mulle juba otsingute ajal, et siin elavad niipalju normaalsed inimesed, kes viitsivad panustada ja hoida. Lisaks veel see, et meil on viimase korruse korter, nii et pea kohal saavad laamendada ainult kajakad, see oli mul ka üks kindel otsingukriteerium. See muidugi tähendas jõu- ja ilunumbreid lapsevankri üles-alla vedamisel, aga seda ma olin nõus välja kannatama (vanker on paar aastat, vaikus kestab kauem).

    Minu teine tähtis tegur oli see müstiline ükssarvik, mida enam mitte kusagilt ei leia: et köök ei oleks elutoa osa. Ausalt ma ei kannata seda jaburust, mida kõik arendajad sellega tänapäeval teevad; piltidel näeb kena välja küll, aga reaalsuses on ikka mingid potid-pannid ja koristamata sodi kusagil köögikapil ripakil ja siis on see pidevalt silma all, kui tahaks end elutoas kerra keerata, nii et kohustused end parasjagu meelde ei tuleta. Samas eraldi köök on selline tuhkatriinuvariant, kus söögitegija seltskonda ei näe ega kuule. Ideaal oli poolavatud köök, aga neid väga ei tehta; meil vedas, et leidsime ümberehitatud korteri, kus köögi ja elutoa vaheline sein oli maha võetud.

    Kolmas oli ühistranspordiühendus – auto on olemas, aga nii on ka jama elada, kui varuvarianti üldse ei ole. St kui autoga midagi juhtub/parajasti ei viitsi/ilm on nii jama, et autot peaks kaks tundi välja kaevama/kesklinnas ei taha parkimisega mässata, siis buss-rong-tramm võiks ikka viisakas kauguses olla, mitte et ainsad variandid ongi auto või kilomeeter bussipeatusse pluss kohalik buss käib kord tunnis.

  • Avatar
    Vasta Kix 24. september 2019 at 10:12

    Kolisime ka Märtsis uusarendusse ja vaatasime kindlasti et oleks ikka koolid/lasteaiad ja pood läheduses et ei peaks nüüd koguaeg 15 minutit poodi sõitma. Lisaks et korteriplaneering oleks mõistlik, mõnel korteril on see nii veider ja ala kui avatud köögiga elutuba siis et diivanid jne ära mahuks ja ruumi oleks. Viimasena vaatasime ka muidugi õueala lastele ja helikindlus jne, kuigi meie korter peaks ka olema tavalisest helikindlam ja tegemist on siiski uusarendusega on meil KUIDAGI ikka sattunud naabrid kes koguaeg ehitavad – aru ma ei saa mida aga iga nädal käib mingi puurimine ja kopsimine – seega ei saaks öelda et oleks nüüd nii helikindel, lisaks veel et väga hästi on kuulda kuidas ülemistel naabritel iga hommik telefon äratusega vibreerib ? Aa ja veel vaatasime muidugi maja energiaklassi 🙂

  • Avatar
    Vasta M 24. september 2019 at 09:42

    1. Piisavalt pinda
    2. Suured aknad, valgus ja vaade
    3. Mugavus- majas olemas lift (et oleks mugav vankriga kõrgele liikuda), panipaik ja parkimiskoht maa-aluses parklas, sisseehitatud panipaigad korteris.

    Muidugi pidi ka eelarves püsima. Soovitan Hõbemetsa prk ka vaadata. Sealse prk korterid müüakse ka ikka vg ruttu ära.

  • Avatar
    Vasta Maili 24. september 2019 at 09:41

    Kui korterit vaadata, siis seal võiks olla palju ruumi ja ei tohiks asuda kõrgel. Kui lift on siis suva. Ise elame viiendal ja no fakk, oli vaja seda jama. Koguaeg loodan võita lotoga või loodan, et läheb paremini ja saaks paari aasta pärast maja osta. ?

  • Avatar
    Vasta Ceissy 24. september 2019 at 09:32

    Ma olen korteriinimene pigem, aga mul tuleb kolida mingil ajal rohkem veidi maale elama. Tegelikult, mis maale? Suvilapiirkonda Tallinna lähedal. Teeme ühe suvila aastaringseks elamiseks soojaks. Põhjus selleks on elukaaslane, kes on harjunud ikka maal-maal elama ja ei taha tegelikult kuuldagi linna lähedalegi kolimisest. Seega kompromiss- jääme Tallinna lähedale, aga elame siis majakeses. Mulle see idee tegelikult isegi natuke meeldib, kuigi korteris oleks minusugusele laisale inimesele kordades mugavam. Oleme plaane teinud, et päris vanaduses, kui maal elades jõud sellest üle ei käi, siis kolime ikkagi korterisse, aga kuhugi vaiksemasse linna 🙂

    Aga su küsimusele vastus- mis on need 3 asja mida vaatan korteri juures? Kuna olen kolinud ühest VÄGA kehvast korterist ümber, siis on täiesti olemas kogemus sitast korterist ja teadsin juba, mis kriteeriumid peavad olema täidetud. Muidugi vahe on selles, et sa vaatad kortereid uuselamu rajooni, aga minu hinnaklass lubas ainult nõukaaegseid maju vaadata. Ja olen oma valikuga hetkel enam kui rahul, arvestades võimalusi 🙂
    Esiteks- päikesepoolne korter! Ja kindlasti õhtupäike, et talvel valgustaks ka tuba. Mul vedas- meil paistab päike poolest päevast kuni loojanguni sisse ja saan aknast päikeseloojangut imetleda.
    Teiseks- kindlasti ei soovinud ma vaadata vastasmaja akendest sisse. Sellise maja leidmine “mägedelt” oli raskem, aga mul vedas. Otse minu maja ees ei ole ei autoteed ega teist suurt maja. Kui ma elaksin kõrvalmajas, siis sellist vaadet mis mul praegu on, mul ei oleks. Ehk aknast vaadates jääb maja taha veidi roheala, siis lasteaed ja siis veel veidi roheala. Kohe VÄGA vedas.
    Kolmandaks- kindlasti olid välistatud esimene ja viimane korrus. Ideaalne oli korter keset maja, st ka äärekorterid olid ebasobivad, kuigi soojustatud maja korral oleks see veel sobinud, kui muud kriteeriumid oleks olnud täidetud. Ja ka siin mul vedas- mul on 4.korrus 5 kordsest majast ja elan täpselt maja keskel. Seda siis põhjusel, et oleks soojem! Kolisin VÄGA külmast korterist ära, kus aastaringselt oli 18 kraadi toas ja talvel 14 kraadi vannitoas! Nüüd on hea ja soe 🙂

    Omast kogemusest veel ütlen, et selle õige koha tunneb kohe ära 🙂 Mul vedas ikka VÄGA korteri ostuga- sain vaevu paar nädalat otsida kodu ja käisin vaatamas enne oma kodu leidmist ainult ühte korterit, sedagi niisama, nö “soojenduseks”, sest teadsin juba, et seda ma ei taha ilmselt niikuinii.
    Oma korterit nähes ma juba teadsin, et sellest saab ilmselt minu kodu. Ja nii ka oli- esikusse astudes ma teatasin maaklerile kohe, et teen hinnapakkumise ja soovin kohe osta 🙂 Sain veel mõned tuhanded alla ka kaubeldud 🙂
    Sellest korterist ma niisama naljalt ei loobu. Õnneks ei peagi 🙂 Jääb tuleviku investeeringuks!

  • Avatar
    Vasta Merilin 24. september 2019 at 09:30

    Mulle tundub, et suurema pere jaoks on elutuba-köök väga väike. Mõtle korraks kui suur see hetkel sul on ja kui väike see seal oleks (piltide põhjal tunduvad vähemalt praegu su elutuba ja köök oluliselt ruumikamad).

  • Avatar
    Vasta M. 24. september 2019 at 09:24

    Ise elan kristiine linnaosas, kolmekordses majas, viimasel korrusel, kus rohkem kortereid ei ole. Meil on ka väike aed ja väike mänguväljak oma aias, kuid väikest last sinna siiski üksi mängima ei saadaks, kuna aiad on lahtised ja maja siiski suurema tee ääres. Aga muidu on tõesti ideaaalne koht elamiseks ning naabreid meie muidugi ei kuule absoluutselt. Oma majja tahakski ainult koera tõttu, et saaks ta hommikul uksevahelt õue lasta.

    • Avatar
      Vasta Meryl 24. september 2019 at 19:36

      Sai suht hiljuti ostetud korterit. Oluliseks osutus suurel määral just, et mitmes korrus – nimelt elab minu ema meiega ning paratamatult tuli arvesse võtta ka tema vanust ning et kas maja on liftiga või mitte.

  • Avatar
    Vasta Katriin 24. september 2019 at 09:24

    Minu jaoks olid kõige olulisemad :
    * asukoht (kas on mugav liikuda tööle, toidupoodi, kinno, välja sööma jne, mõtled küll, et auto on, aga kui terve hommiku tööle ummikus istud või poodiminek paras ettevõtmine on, siis eks ta tüütu ole)
    * hind (ka m2 hind ja kas tundub oma hinda väärt olevat, mis hinnaga ümbruskonnas teised korterid jne)
    * suurus (kas kõik vajalik mahub ära ja samas ega liiga suur ei ole – liiga suure eest maksad jälle mõttetult kommunaalkulusid, küll kütte eest ja teiste eest, mis arvestataksegi korteri m2 pealt)

    • Avatar
      Vasta Mirelin 24. september 2019 at 22:48

      Me elukaaslasega hiljuti soetasime ka korteri. Peamiseks kriteeriumiteks olid võimalikult minimaalne linnaliikluse ja lennumüra. Samuti et oleks rohelust. Korteri enda puhul aga see et maja fassaad oleks soojustatud, torud korras, energiakulud madalad. Lisaks korteril boonusena ka oma garaažiboks, sest kes see talvel tahab väga autot lumest kraapida külmaga. Ja eks muidugi väga oluline oli ka mugav ühistranspordi liikuvus eri linnaosadesse, kuhu tihti asja.

  • Avatar
    Vasta Anna Maria 24. september 2019 at 09:23

    Need uued korterid on megaaaaa ilusad!!! Ise ma tahaks kunagi samas majja kolida aga ei mingeid peenraid ja värke??‍♀️ lihtsalt meeldiks privaatsus 🙂

  • Avatar
    Vasta V 24. september 2019 at 09:19

    Eks tähtsamad faktorid on hind, asukoht ja korteri välimus. Meie esimene üürikorter oli möbleeritud väga vana mööbliga. Saatsime kõik ära ja ostsime ise teleka, telekaaluse, kirjutuslaua, voodi, riidekapi, telekalaua. Olid küll suured väljaminekud, aga vist ei suudaks kellegi teise voodis magada ka?

    Järgmist korterit otsiks pigem möbleerimata, et saaks juba soetatud asjad kaasa võtta. Oleneb kelle üürnikuks võtate, noortel vast pole enda kraami ja otsivad möbleeritud korterit. 1. korrus on parim variant, sobib nii beebiga emale kui ka vanurile.

    Minu jaoks on oluline, et parkida saaks ja et tuttavad ka hoovi/parklasse oma auto panna saaks.

  • Avatar
    Vasta Maria 24. september 2019 at 09:14

    Naabrid – meil elsdod üleval sellised kes hüppasid armatuurid laest lahti. Vaba langemine lae alt põrandale lastel. No kohutav elu oli. Pere oli selline mitte korralik ka. Sai. Kakelda korralikult aga vaikus saanus koos lastekaitsega.
    Ühistu – meie mutt on tropp. Kütet järgi ripsne ja kui pani siis sedasi et huugab koguseg ja noo nii kuum. Sõbrannale sobib soe tuba ja sp 60 korterit kannatavad. Palju asju a trop ta on. Ehk vaata ühistut.

  • Avatar
    Vasta Kt 24. september 2019 at 09:10

    Kui korterit valisin ja korteris elasin siis oli tähtis: viimane korrus ( minu erikiiks, kõige vaiksem, ei käida korteriuksest mööda jne), panipaiga olemasolu, parkimiskoht, läheduses laste mänguväljak, keskkond ( et oleks ka lastega peresid), kinnine planeering st eraldi kööki tahtsin mitte a la pliit diivani taga peaaegu. Tähtis oli ka koolide/lasteaedade lähedus ja ühistransa (nt laps saab huviringidesse).
    Korteris oli väga mõnus kuigi muidu ise olin eluaeg kasvanud majas. Mugav oli sest keskküte andis sooja, ühistu koristas trepikoja jne. Elutempo ei võimaldanud maja eest hoolitseda ja see oli õige otsus. Nüüd lapsed suuremad, elame ridaelamud aga eramajas/talus end enam kunagi elamas ei näe. Liiga suur kohustus eelkõige töõ osas. Pole suurem asi näpud mullas müttaja jms. Parem lähen perega mere äärde piknikule kui õunapuu oksi lõikan jne.

    Mis privaatsus see linnakrunt ikka on, naabrid igas küljes jne. Privaatsusest saab kuskil maal rääkida.

    Sulle võiks Rae/Peetri kant sobida. Seal koolid/lasteaiad jms läheduses, lastek alati sõbrad ümberringi, huviringid jms kohapeal kõik.

  • Avatar
    Vasta Liis 24. september 2019 at 09:07

    Mina valin ilmakaarte, ventilatsiooni ja kütte lahenduse järgi. Muidugi vaatan ka, kas on ruumi panipaikadeks.