TESTIN JA ARVUSTAN

ma olen vist ka nüüd “moekas”*

10. november 2019

Ma just hiljaaegu lugesin kuskilt, et tänapäeval on igal enesest lugupidaval moodsal inimesel laktoosi- ja gluteenitalumatus. No, ma sain teada, et ka mina saan ennast lõpuks moekate inimeste sekka lugeda. Oli ka tagumine aeg! Ma nimelt tegin geenitestid.ee lehel teste erinevaid, mis käib nii, et võtad kodus süljeproovi ja saadad neile uurimiseks ja puurimiseks. Juba päris tükk aega saatsin enda proovid ära ja otseloomulikult suutsin ma seda valesti teha (ei pannud topsikusse kuivatuskapslit mingil põhjusel), seega ma päris 100% oma tulemustest teada ei saanud, aga enamiku ikka õnneks sain. Esimese testiga, Lacto+celiac (LINK) sain ma teada, et ma olen laktoositalumatu. Sellest on mul üsna suva, kui aus olla, sest ma pole iial suur piimafänn olnud ja tarbin seda ainult kohvi peal. Lepin hea meelega ka taimse variandiga. Juustu söön, aga mingi mega lemmik ta mul pole, et ma temata hakkama ei saaks. Jogurteid tarbin nii palju, kui laste kõrvalt üle jääb, et mitte ära visata ja noh, suures osas elaksin kenasti ja piinadeta ka piimatoodeteta edasi. Kui ma õigesti aru saan, siis see talumatus tähendabki laias laastus seda, et… jood piima=sahistad peeru. Muud miskit?

Aga see teine… Gluteenitalumatus. Selle peale tekib tunne, et…

Täitsa lõpp, see tundub küll mingi päris karm värk. Esiteks nagu… saia ei saa süüa! Ela kui põrgus. Teiseks: pooled asjad on ju mingist teraviljast valmistatud, tundub päris keeruline leida midagi, mis sellest EI ole. Ma olen poes näinud gluteenivaba saia ja leiba, aga proovinud pole. On ta sama maitsega või mingi imeliku mekiga? Ma mäletan, et maksis ta küll poole neeru hinna ?‍♀️

Aga üldse kui selle kirjeldust lugeda, siis tundub jumala tõsine asi ja ma esmaspäeval raudselt võtan enda perearstiga ka ühendust, et teha neid vajalikke lisauuringuid teha, mis geenitest soovitas. Ma ei tea küll, millised need testid on, aga ju siis tuleb teha. Kuigi ma tõele au andes ütlen, et kõik need rõvedad sümptomid, mis siin loetletud on, et neid mul igatahes pole, aga jumal teab, ehk tulevad? Kuigi üks asi, mida ma sealt nimekirjast sooviks, oleks see ootamatu kaalukaotus, aga sellega mind jessake õnnistanud ei ole. Veame kihla, et seda ei tule ka. Enne hakkan ma kahest otsast puderjat väljaheidet pritsima, aga vot võtaks ootamatult alla, seda kindlasti mitte.

Teine test, mis tegin, oli kofeiini test. Ehk siis, kui hästi minu keha kofeiini talub ja kannatab. Midagi uut ma selles suhtes teada ei saanud, kõik tundub üsna loogiline ?‍♀️

Ma tõesti joon palju kohvi. Või … ma ei tea ka, mis on kellele “palju”? Üldiselt joon ma tassi-kaks päevas, oleneb, kui mitu korda Kardo mulle seda teeb. Endale ma ise teha ei viitsi, nii suur see kohviisu kunagi ei ole, aga kui keegi pakub, võtan hea meelega vastu. Mulle meeldib kohvi MAITSE, aga tõepoolest mind ta ei erguta, ega üleval ei hoia. Lihtsalt mingi rüübe, nagu iga teine.

Veel lasin teha vitamiinide testi (LINK) ja seda vaadates sain aru, et ma tõesti peaksin hoolikamalt ikka neid vitamiine võtma. Hetkel võtan vaid d-vitamiini ja probiootikume (kes mind instas jälgib, siis teavad, et NEID), aga tegelikult peaks vist jälle ühe kalamaksaõli raundi tegema. Ma küll ei VIITSI iga päev midagi sisse süüa, aga vanus vist seal maal, et võiks veits enda eest rohkem hoolitseda küll. Muuseas, seda oomega kolme seostatakse ka silmanägemisega ja mul on küll viimasel ajal tunne, et ma näen halvemini ?‍♀️

Viimaseks siis sporditest, ma ühte nendest olen kunagi ammu teinud ka… Aaa, haha, saate aru, hakkasin seda vana posti otsima ja mida ma näen. Mulle on juba aastaid tagasi öeldud, et ma laktoositalumatusegeeniga olen, aga ma .. olen ära unustanud. Ütleme nii, et konkreetselt ei mäletanud, ups ? Aga vb on asi selles ka, et sellest teemast nüüd palju rohkem räägitakse, vanasti ma polnud üldse kursis, et mis see on, või mis selle suhtes teha väga tuleks.

Igatahes see uus sporditest näitas seda:

Ma praegu mõtlen, et peaks Kardole ka kõik need testid kinkima, äkki ta on ka laktoosi ja gluteenitalumatu ja siis ma saan meile koos hakata seda neeruhinnaga saia ostma ja ühiselt taimepiima peale üle minna. Kes üksi ikka rabeleda viitsiks. Nüüd loodame, et Kardo oleks piisavalt hea abikaasa, et omaks minuga samu talumatusi ? Jah, otsustatud, täna on ju isadepäev, teen talle kohe selle sellimuse ära, siis saab tema ka enda kohta üht koma teist teada.

Kui te juhtumisi mingit testi tahate, siis kood “MALLUKAS” annab teile kenasti 15% allahindlust ja see kestab … igavesti. Et kasutage, millal soovite. Aga seda pean tunnistama, et huvitav on küll. Seda muidugi nii kaua, kuni sa enda tulemusi actually mäletad ka ??

*Postitus sündis koostöös geenitestid.ee

Loe ka neid postitusi!

18 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Jaan Vogelberg 30. november 2019 at 00:14

    Geenitesti ärimeeste huvi on pakkuda elouluga seotud faktikesi, või heal juhul ühe haiguse riske, mis pöhinevad mönel vöi mönekümnel geenil ja eelistatult mitte ühekorraga vaid mitmesse paketti jaotatuna.
    Samas nii USAs, Venemaal kui ka mujal vöimalik tellida täielik geeniprofiil, ja mönes kohas ka koos väga pähjalike tölgendustega, mis pöhineb mitmekümnel tuhandel geenil, ja seda mitte kohvi tundlikkuse, empaatilisuse vöi juuksevärvi, vaid töeliste haigusriskide määramiseks, mis enamusel juhtudest ei tähenda midagi fataalset, vaid teadmist, mille alusel on vöimalik neid riske soovi korral agressiivselt juhtida ja vähendada.
    USA geenifirmadega on küll selline lugu, et sealt vöib lisaks väheolulistele möttetutele andmetele saada päris soodsalt suuremahulise nn. raw data, millega tavainimene ei oska midagi peale hakata, ja mida nende ravimiamet ei luba tölgendada, pöhjendusel, et möni inimene vöib oma haigusriskidest ärevusse sattuda ja parem on pea liiva sisse peita ja mitte tahta tahta kuidas asjad tegelikult on. See tähendab, et tölgendust tuleb hankida mönest kolmandast firmast, ja enamasti ikka raha eest, sest nii nagu endale haiguse (näiteks kopsuvähi vöi 2.tüüpi diabeedi) ostmine pole odav vaid nöuab aastatepikkust investeeringut, nii oleks ka ülekohtune nöuda, et paremat tervist peaks pakkuma paari suitsupaki hinnaga vöi sootuks tasuta.
    Aga teadmine on vöim, ja kellel huvi, see vöib oma riskide ja nende spetsiifilise ennetamisega (enamasti suukaudsete vahendite abil , mis aga pole suvalised polüvitamiinid vöi toidulisandid, ) minna päris sügavale, parandada oma elukvaliteeti ja säilitada seda kauem. Seda nimetatakse tänapäeval anti-age meditsiin vöi personaalne preventiivne meditsiin.

  • Avatar
    Vasta Liis 11. november 2019 at 09:28

    Gluteiinitalumatust pole uuritud, aga ma vaevlesin aastaid meeletute kõhuvalude käes ja seda eriti veel lapseeas. Lapsena soovitasid arstid rohkem piimatooteid tarbida (mulle aga ei maitsenud). Alles kümme aastat tagasi kui laktoositalumatusest hakati rääkima nõudsin perearstilt uurimist, kuigi ta oli arvamusel, et see moehaigus. Ja tuligi välja, et on laktoositalumatus. Piimatooteid, milles on laktoos enam ei tarbi ja kõhuvalusid pole sellest ajast olnud.

  • Avatar
    Vasta Kat 11. november 2019 at 03:06

    See test on totaalne kräpp, mis diagnoosib kõigile talumatuse. 100% siiani teinud sõpradest on samuti olnud kõigetalumatud, lõpuks on ikka vastupidine välja tulnud. Aga kuna kogu talumatus müüb….

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. november 2019 at 11:59

      eee. miks talumatus müüma peaks 😀 Ja kui palju sul neid sõpru seda testi teinud on, kellel vastupidine tulemus välja tulnud on?

      • Avatar
        Vasta Katre 11. november 2019 at 13:07

        Talumatus müüb vast seepärast, et need toiduained on kordi kallimad. Kasvõi su enda näiteks toodu gluteenivaba sai. Lihtsam oleks sai lihtsalt menüüst vajadusel välja jätta, somehow, kui 4 eurot ühele feik-pätsile kulutada. Utoopiline.

        Mul endal oli vahepeal jant, teste pole viitsinud teha, aga kuna näonahaga probleemid, siis mõtlesin ka, et äkki on millegi talumatus, mis selliselt välja lööb näos. Mõtlesin, et testiks nö “ise” jättes gluteeni/laktoosi paariks nädalaks menüüst välja, aga jõudsin kiirelt järeldusele, et see on liiga suur peavalu. Just seepärast, et ma ei tea.. kõik sisaldab seda va gluteeni ja tundus, et praktiliselt peabki ainult juurikatele kolima, kui seda teha või siis KALLITELE xxx-vabadele ainetele. Eriti mahe oleks kõikide talumatuste kõrval veel vegan ka olla. 😀

        Igatahes leidsin, et no pohh. Kärvan maha siis kärvan, aga ma ei viitsi toidulaua pärast sedasi stressata, et elukestvaid harjumusi siinkohal muutma hakata. :S Ja noh.. et ehk ei olegi midagi nii hullu ka, sest tegelt mingeid hulle tervisehädasid siiski kallal ei ole ka.

        • Avatar
          Vasta Mallu 12. november 2019 at 01:52

          Eks see harjumuse juurutamine ja alternatiivide leidmine ongi vast kõige keerulisem. Sellises olukorras vist kõige mõistlikum toitumisnõustajaga konsulteerida.

      • Avatar
        Vasta Kat 11. november 2019 at 18:22

        Müüb, sest tahetakse olla “moekad” nagu sa ise ütlesid. Mu sõbranna on perearst ning see on ulmelinr paljud tahavad neid teste kuigi reaalsed näidud puuduvad ja seejuures tõstavd häält kui testid on negatiivsed. Minul on nii teravilja- kui laktoositalumatus ning elu ongi fin nõme, sest neid moekaid tuleb aknast ja uksest ning sellest on saanud “hipiliikumine”, kus päriselt haigeid vaadatakse ka “jälle mingi wannabe” näoga. Suht nõme on raisata haigekassa raha kui reaalseid vaegusi pole, kus poleks ka varem saanud viilu leibgi suhu pista rääkimata pätsist saiast cocaga. Mõelgem reaalselt ja nii, et päriselt haigetele raha haigekassasse jääks.

  • Avatar
    Vasta Eesti Tsöliaakia Selts 10. november 2019 at 22:03

    Hea Mallukas, rõõm lugeda, et oled käsitlenud oma postituses niivõrd erinevaid ja põnevaid geenitesti võimalusi! Usume, et nendest on paljudele abi.
    Kuna interneti avarus on täis tohutul hulgal informatsiooni, siis soovime jagada korrektset ja usaldusväärset infot just tsöliaakia ning selle testimise kohta.
    – Tsöliaakia on Euroopas umbes 1-2% rahvastikust.
    – Kahjuks on see haigus hetkel suuresti aladiagnoositud, kuid nii arstide kui ka patsientide teadlikkuse tõustes jõuab ka rohkem inimesi oma õige diagnoosini.
    – Euroopas on haiguse keskmine diagnoosini jõudmise aeg ~8-10 aastat!
    – Tsöliaakia diagnoosimiseks on vaja teha tsöliaakia veremarkerite test ning nende positiivse tulemuse korral gastroenteroloogi juures gastroskoopia (“mõõga neelamine”).
    – Tsöliaakia testide tegemiseks peab inimene sööma gluteeni! Mitte mingil juhul ei tohi minna ennem iseseisvalt gluteenivabale dieedile!
    – Umbes 30%-l populatsioonist olemas geenid (HLADQ2, HLA-DQ8), vajalikud tsöliaakia tekkeks. Tsöliaakia tekib neist umbes 1%-l.

    Ja tsöliaakia diagnoos on oluline, sest tegemist on geneetilise eelsoodumusega haigusega, mis tähendab, et kui saad tsöliaakia diagnoosi, siis on koheselt riskirühmas lähisugulased, keda tuleb samuti kontrollida. Diagnoosimata tsöliaakia puhul, kui inimene sööb edasi gluteeni, on kõrgenenud risk soolestiku pahaloomulisele kasvajale.
    Mida nooremas eas haigus avaldub, seda tüüpilisemad on sümptomid. Ligi 60% uutest diagnoositud haigetest on
    täiskasvanud, umbes 25% neist üle 60 aastased ning seedetrakti vaevused võivad olla väga tagasihoidlikud või puududa üldse – seega jõuavad need inimesed tsöliaakia diagnoosini tihti alles siis, kui organismil on tekkinud juba soolestiku kahjustusest ja toitainete puudusest mitmed muud tervisehädad.

    Seega Mallukas, teie puhul on oluline, et käite perearsti juures kontrollimas tsöliaakia veremarkereid, kui need on negatiivsed, elate rahulikult samasugust elu edasi nagu siiani. Lihtsalt jälgite oma tervist ning käite paari aasta tagant tsöliaakia veremarkereid kontrollimas. Ja kui teil peaks olema tsöliaakia kahtlus ning suunatakse gastroenteroloogi juurde, siis kindlasti võtke meiega ühendust ja oleme nõu ja jõuga vajadusel toeks 🙂
    Rohkem infot leiab meie kodulehel http://www.tsoliaakia.ee ja ka FB lehel!

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. november 2019 at 12:01

      Aitäh, panen endale perearstile aja 🙂

  • Avatar
    Vasta Anneli 10. november 2019 at 20:42

    laktoositalumatusega ei ole siiski elu nii lihtne, et jood ja ainuke mure on, et lased p….ru. inimesed vaevlevad kõhuvalude käes, neil on kõht lahti ja mida kõike veel. Tasub olla õnnelik, kui neid talumatusi ei ole, sest see ei ole mingi moehaigus. Gluteenitalumatusega võib olla ka vasutpidi, et ei võta mitte kaalus alla vaid juurde ja seda just kuidagi paiste minnes. Samut võivad kaasneda erinevad kõhuhädad jne. Tsöliaakia on ikka väga hull autoimmuunhaigus ja seda ei soovi vaenlasele ka. Gluteenitalumatus on kergem vairant.
    Ja muidugi ei tasu segi ajada talumatusi ja allergiaid omavahel. Ka täiesti erinevad asjad. nt nisuallergik ei saa süüa ka gluteenivabu asju, milles on sees gluteenivaba nistärklis jne.

  • Avatar
    Vasta KitKat 10. november 2019 at 17:57

    Lihtsalt täpsustuseks gluteenitalumatus ja tsöliaakia EI ole samad asjad. Tsöliaakia on autoimmuunhaigus.
    Ja on jh päris raske alguses. Väljas söömise pm võib ära unustada. Ja gluteeni leidub tõepoolest kõikjal. Lisaks gluteenivabad tooted, 100% usaldada saab vaid vastava märgistusega tooteid, on kuni 5x kallimad kui samad tavatooted.
    Tegelikult võiks jahvatama jäädagi sellel teemal. Ja veel, et tsöliaakia ei ole moehaigus, selle diagnoosi saab siiski alles pärast korrektselt võetud vereproovi ja biopsiat. Ainuke ravi sellele on range dieet elulõpuni. Isediagnoositud igasugused talumatused pigem on nn moehaigused

    • Avatar
      Vasta Mallu 12. november 2019 at 01:55

      Ma arvan, et eks selle moehaiguse all on ka paljuski mõeldud seda, et viimaselajal on seda hakatud rohkem diagnoosima ja see vana hea, et aga vanal ajal küll neid haiguseid ei olnud… Ei mõelnud postituses seda kuidagi kehva tooniga. Eks see minu jaoks ka uus maailm.

    • Avatar
      Vasta Kristiina 12. november 2019 at 22:53

      Ma ka see laktoositalumatu, aga oleks see vaid lihtne, et lased peeru ja elu ilus. Mul ikka väga haiged kõhuvalud ja paistetus jne ja ei ole üldse asi gaasides. Ei piisa ka lihtsalt piima vältimisest, sest tegelikult VÄGA paljud toidud sisaldavad mingil määral seda krdi laktoosi. Kodus süüa tehes pole hullu, kõik saab asendada laktoosivabade toodetega, aga väljas süüa on täielik peavalu. Ma ei tea mida sa selle teadmisega peale hakkad, aga lihtsalt tundsin, et pean kirjutama 😀

      • Mallu
        Vasta Mallu 13. november 2019 at 00:41

        feel for u 🙁

  • Avatar
    Vasta Maarja 10. november 2019 at 16:03

    Mulle tundub, et see test mingi jamps. Pole küll 100% kindel aga laktoosi ja gluteeni allergiatesti tehakse pikema aja vältel, kus sa pead täielikult vältima neid tooteid. Süljetest? No ma ei tea.. On sõprusringis käputäis, kes kannatavad gluteeni või laktoosi talumatuse käes ja no neil on ikka nii, et nad ei saa süüa lusikatäit ka mitte. Meeletud kõhuvalud, kõhulahtisus ja iiveldus.
    Kui sa muidu saad süüa saia- leiba ja neid jogurti jäänuseid ilma mingite sümptomiteta, siis muretsemiseks pole põhjust.

    • Avatar
      Vasta K 10. november 2019 at 17:08

      Testid määravad geneetilise riski tsöliaakia ja primaarse laktoositalumatuse tekkeks. Tegemist ei ole allergiatega. Primaarse laktoositalumatuse korral esineb piimasuhkrut ehk laktoosi lagundava laktaasi puudulikkus. See kui palju laktaasi aktiivsusest säilinud on, sõltub konkreetsest inimesest. Mõni saab väiksemas koguses piimatooteid tarbida (eriti hapendatud kujul ehk jogurtid, juustud jne) ilma igasuguste sümptomite tekketa, teisel põhjustab juba väiksem kogus tõsiseid probleeme.

      Ka tsöliaakia riski puhul ei pruugj haigus avalduda. Kui aga risk puudub, siis on tsöliaakia diagnoos praktiliselt välistatud. Nii, et kõik, kes nii-öelda “moe pärast” gluteeni väldivad, võiksid enne gluteenist loobumist välja selgitada, kas neil üldse esineb risk ning seejärel teha juba arsti juures vastavad uuringud enne kui gluteeni oma menüüst välja jätavad.

    • Avatar
      Vasta Reeli 10. november 2019 at 19:32

      Maarja, vastupidi. Gluteenitalumatust saab testida just tavatoitumise perioodil, muidu ei annaks test tulemust. Selleks tuleb teha vereproov+peensoole biopsia. 🙂
      Esialgu on väga keeruline, kuid sellega õpib elama. Toidu peale läheb kindlasti tunduvalt rohkem raha! Kallis “lõbu” see haigus!

  • Avatar
    Vasta Kriss 10. november 2019 at 15:53

    Kusjuures sa võid mõelda küll et palju sa ikka seda piima kohvi peale ära jood aga kui neid lattesid või cappuccinosid paar tassi alla kallad päeva jooksul siis tegelikult pea pool liitrit piima päevas või ära juua küll. Ma ka üllatusid. Nüüd teen spets kohvile mõeldud kaerapiimaga, prismast saab. Väga hea on.