AVALDAN ARVAMUST

jeesus, ma olen ikka rõve inimeseloom küll

4. september 2020

Mu lemmik inimene oli see, kes eelmisest blogipostitusest suutis välja lugeda ühe olulise fakti: mis teil on ÜKS NUUSTIK kogu kamba peale või?! Kui ma üdini aus olen, siis vahepeal on üks ja vahepeal on kolm, oleneb, kui palju keegi neid ostab, pakendist välja koorib ja vannitoa kanti viskab. Küll aga pean ma tunnistama, et isegi siis, kui neid seal seitsesada tükki virnas oleks, siis ma haaraks kätte suht esimese ja kasutaksin seda, sest… miks mitte?

Lugesin naerdes Andrale ka seda kommentaari ette, kuidas inimene poolöökides oli mulle seda kirjutanud, et issand, kas ma saan valesti aru ja tegelikult on teil ikka kõigil erinevad, märgistatud ja läbikeedetud švammid olemas, aga jah, pettumus on meie perekond ühiskonnale, sest nagu sorri, meil tõesti hetkel on vaid üks nuustik. Elame nagu loomad.

Ja sellega seoses meenus mulle üks lugu: ma olin kunagi aastaid tagasi perekoolist lugenud. Hakkasin siis sellestki Andrale ääri veeri rääkima, et tead, ma lugesin sellist asja, et tegelikult normaalsetes majapidamistes on sellised asjad ka, nagu eraldi perserätikud… Et… kas sul on ka? Alles siis, kui Andra mulle üllatunud silmadega otsa vahtima jäi, julgesin ma talle tunnistada, et ka meie elame nagu viies eesti: kuivatame päid, persseid ja küünarnukke kõik samasse rätikusse.

Normaalsetel inimestel olla selline süsteem, et igal pereliikmel on enda käterätik, näo rätik ja noh, persse rätik. Et kui pesust tuled, siis sa jumala eest ikka õiget rätikut kasutaksid.

Mul on selle süsteemiga aga jube palju küsimusi: esiteks kui palju siis teil kodus rätikuid on?! Nagu meil on 5 pereliiget, mis tähendab seda, et meil peaks vannitoas kogu aeg olema vähemalt 10 rätikut. Perse- ja muude osade rätikud. Aga see tekitab mulle omakorda küsimuse, et mida teised inimesed seal duši all täpsemalt teevad, et välja tulleski tagument niii must on, et hoia jeesus selle eest, kui keegi sinna käsi kuivatama peaks.

Ja kui palju nad seda rätikut perse vahele suruvad?

Ma ütlen ausalt, et ma olen nii räme vend, et käin pesus (kus ma kasutan seda ühte sama nuustikut eks) ja siis tulen välja, kuivatan ennast suvalise rätikuga, mis kuskil vannitoas silma jääb ja.. jätan selle sinna. Et … keegi teine saaks ka pärast miskit kuivatada. Ups.

Sorri, külalised. Ma ei teadnud enne, et see vale on. Homsest lähen rätikujahile ja ostan iga pereliikme igale kehaosale eraldi rätiku…

Aga teil muidu on eraldi perserätik v? Ma vannun, et kui kõik nüüd kirjutavad, et khm, OBV on, siis ma lähen ostan ka.

Loe ka neid postitusi!

195 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta juku 14. september 2020 at 13:47

    https://amzn.to/3miw01N youre welcome

  • Avatar
    Vasta Kri. 12. september 2020 at 14:08

    Omg, ma suren naeru kätte, see postitus on lihtsalt niiii naljakas.
    Ma töötan kaubanduskeskuses, ja reaalselt naersin üle koridori praegu, tnx Mallu 😀 😀

  • Avatar
    Vasta Sigrid 9. september 2020 at 22:20

    No see nö perserätik tuleb eelkõige kasutusele, kui majapidamises on bidee. Elan ise Eestis väljas ja nüüd on ka mul au omada isiklikku perserätti, sest on loomulik kasutada bidee kõrval väikest eraldi rätti, mitte tilkudes joosta käteräti juurde :). Kuna aga Eestis bideed veel igas majapidamises pole, siis on see eraldi räti kasutamine pigem mitte nii oluline :D.

  • Avatar
    Vasta Evelin 8. september 2020 at 23:50

    Mul on tõesti eraldi rätik alakehale, kuna õhtuti tavaliselt loputan ennast üle, vahel ka mitu korda, siis kuivatan sinna. Lisaks on mul saunalina, mida duši alt tulles kasutan. Mehel ja lapsel on lihtsalt oma saunalina mõlemal. Pluss siis ühine käyerätik kraanikausi juures.

  • Avatar
    Vasta njämps 7. september 2020 at 17:17

    Ma ei jaksa küll nüüd kõiki kommentaare läbi lugeda, vbl keegi on seda juba kirjutanud, aga sa oled selle pheene nimega alumise otsa rätikust valesti aru saanud. Eraldi rätik ei ole mitte sellepärast, et pesust tulles ikka veel hargivahelt hirmus must oled, vaid hoopis vastupidi. See paik seal on üsna õrna mikroflooraga ehk siis eraldi rätik on piltlikult öeldes hoopis seepärast, et su ülejäänud kere on liiga “must”, et sama rätiga ka alumist otsa kuivatada. Ma tean konkreetselt üht inimest, kellele seda soovitas arst ja kes sai lahti korduvatest põiepõletikest. Tema ka varem ei olnud selle peale tulnud. Minul jah on alati eraldi rätik olnud, lapsest saati, ema korraldas kodus nii. Oma tütrele õpetan sama asja. Ja ma arvasin muidu enne, et see on mingi naiste värk, aga kui oma mehega tutvusin, selgus, et temal on ka eraldi rätik. Mees on pärit üldse mujalt kultuuriruumist, seega pole tegu ka mingi Eesti rahvusliku eripäraga. Kui sa oled terve elu probleemivabalt ilma spetsrätikuta elanud, siis ilmselt saad edukalt ka samamoodi edasi. Aga kuna teil on tütred, siis pole see mitte kasutu nipp teadmiseks võtta.

  • Avatar
    Vasta Evelin 7. september 2020 at 16:09

    Meil on igalühel oma saunalina (mina, mees ja laps), kuid meie mehega kuivatame vajadusel ka üksteise rätikusse, aga lapsel on alati enda oma. Lisaks on vannitoas igal ühel oma käte/näoratik, mis tundub mu jaoks täiesti normaalne ja ma ei tahaks küll, et meil üks rätik oleks. Alumise korruse wc on käte kuivatamiseks tõesti ainult üks rätik.

  • Avatar
    Vasta Hmm 6. september 2020 at 20:15

    Perse jaoks eraldi rätikut pole. On eraldi näorätik ja keharätik

  • Avatar
    Vasta Katri-Kristel 6. september 2020 at 19:06

    Huvitav, Eestis on varem ikka isiklikust hügieenist lugu peetud – ja see eeldab tõepoolest eraldi käterätikut igale pere liikmele jne. Sellest on veidi juttu ka siin, miks see vajalik on:
    https://tervis.ohtuleht.ee/606455/kui-tahad-terve-pusida-ara-neid-hugieenitarbeid-teistega-jaga

  • Avatar
    Vasta Ropp, roojane, keskealine naisterahvas. 6. september 2020 at 06:52

    Täitsa pekkis, aga ma ei kuivata seda hargivahet kunagi. Kannikad tõmban üle, reied ka, rätik ehk puudutab esimesi mokkasid…. pärast kuivatamist keeran saunaka juustesse ja sinna see jääb, endale hommikumantel peale ja elu läheb edasi. Nustikuid on ka üks kõigile. Mis sellel siis viga on, kui seebi ja minuga kokku puutub ja teised enam kasutada ei tohi? Hambahari isiklik, pastatuub ühine, seep ka ühine ja sama seebiga pesen nägu, perset, kaenlaaluseid jne. Ei ole iga kehaosa jaoks eraldi seepi, ehk peaks?
    Olen ilmselt põhjakihi inimene, ropp ja roojane aga esteedid oksendavad nüüd sisikonna välja.

  • Avatar
    Vasta kel 6. september 2020 at 05:47

    Hea, et teil 1 hambahari kamba peale ei ole ??
    Ikka peaks olema igal ühel oma isiklik rätik

  • Avatar
    Vasta KT 6. september 2020 at 00:37

    Meil pole perepeale mitte ühtegi nuusikut…lisaks kuulen ma tõesti esimest korda (6.09,2020), et päriselt ka alakeha jaoks eraldi rätik. Ma olen küll kuulnud,et mõnes peres on eraldi rätik jalgade jaoks. Inimene õpib kogu elu… Nüüd küsin,et milleks nuusikut vaja?

    • Avatar
      Vasta Kt 6. september 2020 at 00:39

      Lugedes ühte kommentaari,et peale wc käiku jne, saan aru, saan aru, aga harjumatu mõte. Hügieeniga seonduvad teadmised on kehvad.

    • Avatar
      Vasta kk 8. september 2020 at 10:35

      Iuu, sa ei nühi mustust maha enda pealt? :O

  • Avatar
    Vasta t 5. september 2020 at 21:50

    Kunagi lapsena oli küll nii, et kõigil oli näorätik ja jalarätik (kõigepealt tagumik, siis jalad 😀 ) ja sauna- või vannipäevadel oli saunarätik. Nüüd mehega elades on meil saunarätikud ja üks eraldi rätik vetsus käte kuivatamiseks ja vannitoas näo kuivatamiseks. Aga mu mees võtab ka alati esimese ettejuhtuva, on see siis minu rätik, tema rätik või põrandal olev rätik (meil üks selline ka, et dushi alt tulles hea peale astuda) 😀 Ja no ma alati mõtlen, et pesust tulles inimesed ometigi puhtad, et mis see siis teeb 😀 Hambaharju muidugi ei jagaks…

  • Avatar
    Vasta Lily 5. september 2020 at 14:29

    Kommentaaride arvu järgi paistab perserätiku postitus läbi aegade üks populaarsemaid, palju õnne 😀
    Endal kah selline agregaat ikka puudub paraku.

  • Avatar
    Vasta Keidi 5. september 2020 at 14:21

    Haha, ja mina suudan nüüd mõelda ainult selle peale, et telliks käterätikud ja laseks osadele peale tikkida “perserätik” ja riputaks mõnusalt vannituppa nagisse #hüvastisõbrad

  • Avatar
    Vasta H 5. september 2020 at 12:32

    Igaühel on oma isiklik saunalina, hambahari, nuustik, deodorant, juuksehari.
    Lisaks siis eraldi käterätik vannitoas mida kasutavad kõik ühiselt ja mille vahetame peale külalisi alati välja.

  • Avatar
    Vasta Kats 5. september 2020 at 11:28

    Ok, no siis on selge. Sain lõpuks teada, et mina ja mu elukaaslane pole mitte isegi viies Eesti, vaid lihtlabased loomad ? Meil on mõlemal üks saunalina, millega oma päid ja tagumikuvahesid kuivatame, vahel lausa käime koos duši all – loomad ju – ja kasutame lausa ühte rätikut. Ma arvasin, et on rõvedamaid asju, mida me koos teeme, aga tuleb välja, et tussurätiku puudumine on siiski kõrgeim ilgus.

    Meil nuustikut pole kummalgi. Täielil pornopesu. Ja kujutate ette – isegi dušigeeli pole ? Jagane ÜHTE ja seda sama šampontsikut kõigiks vajalikeks nühkimisteks. Ja ei, me pole vaesed ? elame täitsa südalinnakorteris, korralikud tööinimesed, lihtsalt metslased

    • Avatar
      Vasta Kats 5. september 2020 at 11:37

      * täpsustan veel, et ma ei pea veidraks, kui kellelgi on mingid erinevad rätikud, aga ma arvan, et pole ka kellegi asi oma nina toppida teiste inimeste rätikumajandusse 😀

    • Avatar
      Vasta kapsauss 5. september 2020 at 17:00

      Meil sama teema 😀 avastasin et kasutame ka elukaaslasega sama rätikud peale dušši, ma isegi käsi vannitoas kuivatan nö ülakeha rätikutesse suht randomilt. Meil on küll mitu rätikut vannitoas rippumas, aga eriti tähelepanu ei pööra et kes mida kasutab. Ja naljakad kombel olen muidu jumala hügieeniline inimene ja paljudes asjades isegi suht pedant, aga see on kuidagi selline asi mis nii välja on kukkunud, lihtsalt ei häiri.

    • Avatar
      Vasta lillll 7. september 2020 at 01:26

      Meie põrssaperes ilmselgelt on rätikuteema väga vabameelne, kuivatad sellega, mille vähegi kuskilt kätte saad. Nuustikut jumala eest pole, hea kui mõne seebi/šampoonivärgenduse leiab – paar korda aastas tuleb ikka ette, et tervet keha ja juukseid peab kätepesuseebiga pesema, kuna kellelgi ei tule meelde šampooni ja dušigeeli osta. Kui külaline tuleb, siis üritame siiski mõne puhta rätiku eraldada ja ka tsipa šampoonikest varuda.
      Perserätikutest polegi varem kuulnud, kuid rätikuteemal tuleb meelde kunagine külaskäik ekskuti vanemate juurde. Pessu minnes loeti sõnad peale, et külaliste käterätik on beež ning ripub parempoolses nagis. Mul, kõrgharitud täiskasvanul, pole aga paarikümne eluaasta jooksul lasteaiatarkused oluliselt kinnistunud: parem ja vasak on minu peas üsna abstraktsed terminid, mis kuidagi meelde ei jää. Niisiis võtsin duši alt tulles vasakpoolsest nagist mingisuguse heledat tooni käterätiku, kuhu end üleni kuivatasin, samal ajal mõeldes, mis veidra lõhnaga pesuainet siin majas küll kasutatakse, rätik ju lausa… lehkab. Ääri-veeri rääkisin haisvast rätikust ka oma tolleaegsele kutile, kes kiirelt hirmus lõbusaks muutudes mulle selgitas, et suutsin end kuivatada hoopistükis koerarätikusse. Pikakarvaline labradorilaadne perekoer käib nimelt iga päev duši all, kuna vanas eas suudab ta hommikuse kakipeatuse käigus oma pepukarvakesed korralikult ära määrida. Niisiis kuivatasingi, just nimelt, koeraperserätikusse 🙂 Ausalt, soovitan end külalisena alati pere rätikupoliitikaga peensusteni kurssi viia!

  • Avatar
    Vasta Liis 5. september 2020 at 11:04

    Mu elukaaslasel on samuti kaks rätikut, üks ülakeha ja teine alakeha jaoks, aga ma kuivatan ennast ka ühe rätikuga ja siiani ei ole probleeme küll olnud ?

    • Avatar
      Vasta Naine30 6. september 2020 at 12:18

      Duh, homseks unustab jun rätik ära, kus ta eile käis. (ma ei arva pahasti, meil on küll igaühel oma saunalina, aga käterätik on üks…)

  • Avatar
    Vasta Pesukati 5. september 2020 at 10:27

    Meil on peres kolm liiget, igalühel on oma saunalina, kuhu kuivatab kõik oma vidinad. Samuti on igalühel oma nuustik. Ehk siis meil on vannitoas 3 rätikut ja 3 nuustikut. Loomulikult on meil igalühel ka oma taskurätikud. Ei ole nii, et “üks pere-ühed ninakollid”.

  • Avatar
    Vasta Mell 5. september 2020 at 09:01

    Loen ja naeran ja.. Mõtlen, et oooooot..
    Äkki see perserätik on ikka teema küll, kui pärast wc’s käiku oma taguots ilusti puhtaks pestakse? Mingi paberiga hõõrumine on ju suht vanaaegne teema ??
    Ei kujuta küll ette, et mu mees käib nr2l ära ja siis loputab kannivahe puhtaks ja hõõrub kõik meie käte-näo rätikuga kuivaks?

    Sesmõttes, meil on kasutuses niisked wc-paberid, millega see viimane “lihv” pepule saab antud aga ma tihti lähengi pärast vetsuskäiku pessu enivei, siis kasutan ikka ühte saunalina oma kere kuivatamiseks ?

  • Avatar
    Vasta Kati 5. september 2020 at 08:39

    Ma tavaliselt Su blogi ei jälgi, aga pealkiri oli intrigeeriv.. ja noh.. lapsed jooksid teisest toast kohale, et mis juhtus??? Tükk aega pole niimoodi naernud ?. Aitäh!

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. september 2020 at 10:18

      ole aga lahke 😀

    • Avatar
      Vasta Triin 7. september 2020 at 22:49

      täpselt sama siin.. jälgija ei ole aga intrigeeriva pealkirja tõttu avasin.. ja no luksun naerust siiani… tänud!

  • Avatar
    Vasta Ttar 5. september 2020 at 07:28

    Ma sellele kommijale vist ei julgeks tunnistadagi, et ma olen oma abikaasaga teinud hullemaidki asju (nt magame samade linade vahel) kui temaga sama nuustiku kasutamine. Nuustikuid on erinevaid vist 3. Aga paraku mitte väga personaliseeritud.
    Meil on 5 pereliiget ja igaühel on vannitoas oma saunalina. Kuna need on kõik ühte värvi ja ühesuurused…siis kasutame seda mis parasjagu kättejuhtub.Nagis ripub paar pisemat rätikut ka. Pigem need käte/näo kuivatamiseks kui kraanikausis pestakse.

  • Avatar
    Vasta L 5. september 2020 at 02:07

    Tule taevas appi, mis imesid ma siit kommentaariumist loen ? meil peres enamasti erinevad rätikud aga vahest kasutame ka ühtsama. kas tõesti nii halb vesi või pesuvahend et peput puhtaks ei saa? Ja miks sa terve elamise täis tilgutad, kui sul kuivatamiseks rätik? isiklikult kuivatan end enne ära ja siis topin (jah selle sama rätiku millega peput ja jalgu ja nägu kuivatasin) pähe. siiani elus ja terve.

  • Avatar
    Vasta Lily 5. september 2020 at 01:16

    Lisaks, täpsustuseks, et eraldi rätik tähendab ainult seda, et samal päeval eri inimene sama rätikut (tavaliselt) ei kasuta, peale pesemist on jälle ükskõik, kes millise võtab, virnast võtab igaüks oma lemmiku, tavaliselt lihtsalt kõige ülemise. Lapsel on oma, aga lihtsalt seepärast, et sel on kapuuts ja on väiksem.

  • Avatar
    Vasta Lily 5. september 2020 at 01:09

    Meil on nii, et igaüks kasutab eraldi rätikut, mida pesen iga päev, aga eri kehaosadele eraldi pole. Elan Jaapanis, kus inimesed on eriti puhtusearmastajad, aga isegi mu jaapanlasest mees pühib kõik samasse rätikusse. Näorätikud neil on, aga lihtsalt seepärast, et on tavalistest pehmemad ja kasutavad tavaliselt naised, kui kasutavad. Švamm ka sama, aga kuna hetkel lapsel mollusk, siis tema oma on eraldi, muidu oli koos. Eestis kasutasime samu rätikuid mitu korda, aga siin on niiske, nii et parem tunne on, kui iga päev rätik ära pesta, sest kuivatades kipub niiskel perioodil veidi rõskelt lõhnama. Sorry, aga see eri kehaosade erinevad rätikud tundub jälle mingi veidra ülepakkumisena, mida veidrates elusituatsioonides osad inimesed teevad. Parem teema on see, mismoodi mu mees ei harju, et ma iga päev pead ei pese nagu korralik jaapanlane…mis tekitab kindlalt ka osades eestlastes õudu.

  • Avatar
    Vasta OS 5. september 2020 at 00:01

    Kui me väiksemad olime, siis olid meil küll kõigil oma nagis kaks rätikut nägu/käed ja tagumik/jalad. See tulenes sellest, et sel ajal ei olnud kombeks käia iga päev dušši all/vannis, aga pesti ju ikka ennast. Suurem pesupäev oli, siis oli igal oma saunalina.
    Ka edaspidi on mul olnud alati väga kindlad enda saunalinad (juuksed ja keha) ja taipohh keegi neid näpib ? oma peres on meil kõigil oma saunalina (üldiselt alati äratuntavad ja ei ole mitmeti mõistmist ?) ja siis paar käterätikut, kes tahab kuivatab sinna nägu ka, kes ei taha kuivatab oma saunalinasse.

  • Avatar
    Vasta Anni 4. september 2020 at 23:44

    Meil kolmel on ikka köigil oma keharätik. Kuna mina olen see ainuke, kellel on pikad juuksed, siis kasutan ka eraldi rätikut juuste jaoks – ei kannata, kui juuksed tilguvad.
    Meil mingit eraldi rätikut tagumiku jaoks pole – ei näe vajadust, sest keharätik ajab asja ära?! Me hoiame oma rätikuid ühtepidi, nii, et ‘näo pool ja tagumiku pool’ ei lähe vahetusse.

  • Avatar
    Vasta Pizike 4. september 2020 at 23:23

    Nii, mina olen see imelik, kellel on rätikute süsteem, ? mis pärineb minu lapsepõlve kodust ja kusjuures olen leidnud endale mehe, kelle kodus on sama süsteem. Peres 4 liiget, 2 väikelast. Kõigil on eraldi saunalinad, siis on nö käterätikud igal ühel, kuhu kuivatame ka nägu ja siis need kurikuulsad p… rätid, ehk sinna käibki tagumik ja jalad. Loomulikult sinna p… rätti ma ei kuivata end dušši alt v vannist tulles. Vaid sel juhul, kui pesen eraldi p… või jalgu, et mitte suure saunalinaga seal maadelda. Nuustikud on lastel ja meil mehega on eraldi harjad. Rätid on ühtvärvi ja komplektina kõigil ja neid erinevaid komplekte on vist kokku 6. Segamini ei lähe, kuna kõik teavad millises nagis nende rätik ripub ja milleks see mõeldud on ?(eri suuruses rätik, eri otstarbeks) ja lisaks olen kindluse mõttes nagide juurde nimed kirjutanud ja rättidel pesustidel samuti nimed ?? Külalised, kes nö korraks tulevad, nende tarvis panen vannituppa punase rätiku, kõik teavad, et karjuv punane on külalistele ? Kes ööbima jäävad, saavad kmpl, mis sisaldab saunalina ja käterätikut ja nende tarvis on IKEA konksud, mis kapikülge saab panna. Laiendan teemat…mitu rätikut on Teil köögis? Mul on käterätik (frotee) ja nõuderätik (linane).

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. september 2020 at 10:19

      mul on köögis nii mitu rätikut, kui pesust neid tulnud on 😀

  • Avatar
    Vasta Haha 4. september 2020 at 22:39

    Meie 4 liikmelises peres on kõigil küll oma nuustikud ja oma kindel saunalina, millega kuivatab kogu keha aga eraldi kehaosade oma küll mitte. No tegelikult tupsutan vaid suurema vee kehalt ära ja keeran juuksed rätikusse nõrguma. Keha ei katagi, vaid see kuivab õhu käes. Mees pole igatahes vastu ja lapsed ka veel väikesed, kes mu keha peale öökima hakkaks. Mul ripub veel iga kraanikausi kõrval kätekuivatusrätik, mida kasutame me kõik ja ka meie külalised. Igatahes tean vaid üht inimest kellel on perserätik. Nimelt mu ema mees peseb käsiduššiga oma tagumiku pärast nr 2 käimist. Ja see rätik ripub rangelt teistest rätikutest eemal

  • Avatar
    Vasta Annika 4. september 2020 at 22:01

    Mina dushi alt tulles keeran omale suure laia saunalina ümber et ei tilguks tervet elamist täis ja veidi aega veesan sellise burritona.. kui kuskile kiire pole siis ma end üldiselt kunagi eraldi ei kuivatagi…

  • Avatar
    Vasta Mia 4. september 2020 at 21:44

    Sain ka pisarateni naerda.

    Meil on igalühel oma saunalina. Vahel ka mitu, aga siis pigem laiskusest, et pole veel vana pesukorvi visanud. Lisaks on mul teine rätik juustele, aga alati pole kahte vaja, sest viskan lihtsalt hommikumantli selga. Käterätik on ühine ja külalised saavad vajadusel oma saunalina. Minul on veel ka eraldi näorätik, aga ainult sellepärast, et meil on kassid ja saunalinadega kodus ringi käies jäävad ikka mingid karvad sinna kinni. Ei taha neid kohe pärast pesu suhu. Nuustikuid on ka mõned, aga ammu pole viitsinud kasutada.

    Mind huvitab aga, et kuidas stiilsed inimesed, kellel on ühesugused rätikud küll enda omi eristavad? Alati ju ei ole need nimelises nagis.

  • Avatar
    Vasta N. 4. september 2020 at 21:42

    Oi appi, lambist FB-s kolades sattusin seda blogi lugema ja no ammu pole niimoodi naerda saanud! Kõht kõveras ja munad märjad! Tänud tõesti, koos kommentaariumiga väga mõnus õhtune trenn!:D Perserätikuloos oleks lõpetuseks parim.

  • Avatar
    Vasta Xc 4. september 2020 at 21:05

    Me mehega kasutame sama rätikut. Pole kunagi isegi mõelnud, et see kuidagi imelik oleks… ? Mina kuivatan sellega oma vismutit, tema oma nägu.. No ei ole probleem ju, kui ta nägu on ka ilma rätiku vahenduseta algallikaga kokku puutunud…?‍♀️
    Ja ka nuustik on meil ühine.

    • Avatar
      Vasta Triin 10. september 2020 at 00:09

      ?

  • Avatar
    Vasta Maila 4. september 2020 at 20:32

    Meie peres (5 in) on igaühel ikka oma saunalina saunas ja vannitoas oma linad. Ei kujuta ette, et sama rätikuga, millega keegi teine oma privaatkohti kuivatab, kuivatan mina hiljem oma nägu – iiuu! Nuustikud samuti kõigil oma omad!

    Sünniperes oli ka igaühel oma rätik ja nuustik. Kõigil oli eri värvi. Mingil hetkel ema õmbles kõigile kolme eri värvi kombinatsiooniga rätikud, kus siis kõige heledam ots oli näo/juuste kuivatamiseks, keskmine osa keha ja tumedam ots jalgade/tagumiku kuivatamiseks. Kõigil jällegi eri värvi.

  • Avatar
    Vasta Triin 4. september 2020 at 20:31

    Mul ja mehel on ikka eraldi pesusvamm. Keha ma otseselt ei kuivata peale duši, panen selle krõpsuga saunalina ümber, mida Jyskis müüakse – ja küll õhk kuivatab. Ma askeldan peale duši alati veel tükk aega vannitoas, selleks ajaks, kui sealt lahkun, olen juba suht kuiv. Juuksed keeran spetsiaalsesse mikrofiiberrätikusse, sest see on õrnem juuste vastu. Mehel on ka kaks rätikut: üks suur kuivatamiseks ja üks krõpsuga Jyski oma nagu mul, mille paneb alakeha ümber. Lisaks on kolmas rätik näo ja käte kuivatamiseks (seda vahetan tihedamini kui teisi rätikuid). Sama hambaharja kasutamine ei tuleks mõttessegi, öak. Enne peseks lihtsalt hambapasta ja sõrmedega.

  • Avatar
    Vasta A4 4. september 2020 at 19:06

    Meil ka kujunenud ikka nii et igal on oma rätik. Liikmeid on 5 ja vannitoas ripub 6 rätti. Minul on juuste jaoks lisarätik mis jãäb pähe. Kätekuivatuseks on ühine mida siis vahetan ja pesen. Nuustikuid on ka kõigil neljal. Pisemat ei ole nuustikuga pesnud vaid käega

  • Avatar
    Vasta L.A. 4. september 2020 at 18:57

    Meie majas ( 3 naisterahvast ) On kapp rätikuid täis. Eraldi on veel külalisterätikud. Igapäevases kasutamises on näo rätik..kehale suur saunalina. Igale oma rätikud ning kollektiivset rätti pole . Aga kui ma lapsena maal elasin, siis igal pereliikmel oli oma rätik, ning kuna meil tollal peale sauna pesemiseks muud ruumi polnud ja sauna ju iga päev ei köetud. ( köögis oli pesemise nurk ) .siis oli lisaks näorätile veel alakeha rätik..igale oma..nimetati pepu-kuivatamise rätik.

  • Avatar
    Vasta Sandra 4. september 2020 at 18:50

    Küll rätikuteema kütab ikka kirgi! Ammu pole nii palju kommentaare olnud. 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. september 2020 at 10:20

      jep 😀

    • Avatar
      Vasta K 7. september 2020 at 18:32

      Nuustikud ja saunalinad on köigil isiklikud. Vannitoas ja köögis lisaks käterätikud. Mul on veel eraldi rätik juustele.

  • Avatar
    Vasta Evy 4. september 2020 at 17:35

    Peres neli liiget. Igal ühel oma saunalina ning käterätik. Külalistele (kes jäävad siia ööseks) saunalina ja käterätik eraldi ja nii igale külalisele/sugulasele. See jäänud siis puhtalt harjumusest oma kodust, aga egas kedagi nüüd rabedaks ei pea, kes teisiti toimib.

    • Avatar
      Vasta Evly 4. september 2020 at 17:36

      Rõvedaks*

  • Avatar
    Vasta Violetta 4. september 2020 at 17:29

    Uksi elades on mul 6 suurt ratikut.. nendest kaks on kulaliste jaoks, et noh juhul kui tahavad pessu minna. Endal siis 2 paari…(ma paris iga nadal ei viitsi ratikuid pesta) uks juuste jaoks ja teine keha jaoks ?
    Ja no vaikseid ratikuid vannitoas on ka omajagu, ma kulalistele panen ikkq puhta ratiku vms ? koroona ajal oli vabsjeee paberratikud mul seal.

  • Avatar
    Vasta S. 4. september 2020 at 17:28

    Ma olen vist natuke rätiku-nazi ? Käterätik on kõigile kasutamiseks. Siis on üks rätik, mille ühe poole sisse kuivatan jalgu ja teise poole sisse taguotsa.. seda siis enamasti, kui ma kogu keha ei pese (võib olla keegi hoopis minestab selle peale, et iga päev üleni pesus ei käida ?). Igatahes, pesust tulles on üks rätik, ühele poolele kuivatan nägu ja juukseid ja teisele poolele ülejäänud keha, kusjuures jalgu tavaliselt otstesse. Ja mehega on kujunenud, et kasutame erinevaid rätikud, on nö tema ja minu rätikud, mis kapist võtame ja siis mingi ports selliseid eikellegi omi ka. Haha, ma ise ka ei olnud varem pikemalt mõelnud, et mul asjad niii reguleeritud on ?. Aga samas mul ei juhtu midagi, kui ma kasutan tema oma või tema minu oma, lihtsalt üldiselt on asjad nii jagatud.

  • Avatar
    Vasta Sann 4. september 2020 at 17:11

    Huhh, ma ikka naersin kohe kõva häälega viimast lauset. Ma päriselt ei tea miks see naljakas oli. Aga jaa, mul on näiteks ka perserätik, aga .. aga . Dušši alt tulles kasutan ma üht rätikut terve keha ja juuste jaoks . Kuid päeva jooksul vähemalt korra , teatud perioodil, pesen end altpoolt vähemalt kaks korda päevas ja selle jaoks on mul tõesti eraldi rätik.

  • Avatar
    Vasta Hel 4. september 2020 at 17:08

    Hahahaa, päris naljakas teema. :’D Uskumatu ja samas “viieline”, et kommentaariumist tuleb välja, et inimestel ongi reaalselt perserätid. See kõlab kuidagi õõvastavalt. Ma mõtlen, et kui ma peseks kellegi juures käsi ja midagi muud poleks käepärast, kui ta enda rätt, millega dušši all tulles end kuivatanud, siis poleks just kõige hullem oma käsi sinna kiirelt kuivatada (Kuigi ta teoreetiliselt mingi nurgaga ka oma perset nühkind). Aga, kui kellelgi ripub kuskil rida konkreetseid perserätte, siis see tundub küll millegipärast rõve. Ei tea, eks ta vaatenurga asi ole. Edaspidi tuleb külla minnes igaks juhuks käed kuivatamata jätta vist….või ??? oma, äkki ma olen minevikus juba kellegi perserätti oma käsi kuivatanud, sest ma lihtsalt ei teadnud, et need eksisteerivad ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 5. september 2020 at 10:21

      HAHAHAHA rida perserätte :D:D

  • Avatar
    Vasta Liina 4. september 2020 at 17:00

    meil on mõlemal oma niiöelda duši alt tulemise rätik, pluss mul on eraldi rätik juuste jaoks, sest peale peapesu tuleb ju poolpäeva käia ringi rätist turban peas. näo kuivatamiseks on mul ka eraldi väike rätik.

    nuustikuid on meil üks, aga ainult mina kasutan seda. mees kasutab seepi üle kere.

    külalised saavad oma rätiku kui duši all tahavad käia. millist rätikut nad näiteks pärast WC-s käimist käte kuivatamiseks kasutavad, sellest pole mul õrna aimugi. kõige tõenäolisemalt mu näorätikut.

    ma pigem küsiks pigem, et pärast mitut kasutuskorda inimesed rätikuid pesevad?

    • Avatar
      Vasta S 7. september 2020 at 23:16

      See on jah hea küsimus, et kui tihti inimesed vahetavad/pesevad käterätikuid ja saunalinasid?

  • Avatar
    Vasta A.J. 4. september 2020 at 16:45

    Hahh…. Mu vanaema on mulle kogu elu suvilas rätikuid jagades mingit pisikest pepurätikut surunud ja kui ma ütlen, et mulle piisab ühest rätikust küll, tänan väga, vaatab mind kui pidalitõbist ja seletab, kuidas seda va taguotsa ikka ülejäänud kehaga ühte rätikusse ei kuivatata. Viimastel aastatel ei ole enam viitsinud temaga vaielda, noogutan ja võtan vastu, las ta siis ripub seal saunanagis. Olen alati arvanud, et see mu vanaema mingi isiklik kiiks ja alles praegu kuulen, et mingi suurem tagumikurätikukoolkond olemas on ??? Ma ise muidu järgin üldiselt seda filosoofiat, et jalgu võib näo rätikusse kuivatada küll, nad ju puhtaks pestud (kehtib ka perse kohta ?).

  • Avatar
    Vasta Kriisu 4. september 2020 at 16:43

    Üksikema 3a preilile. Printsessil oma rätik, minul 2 rätikut(juustele ja kehale). Pole kuulnudki et kellegil perserätik oleks. See-eest mul ja lapsel eraldi näorätikud + kolmas ühiskasutuses käterätik. Nuustikuid on 1 kahe peale 😀

  • Avatar
    Vasta Helery 4. september 2020 at 16:41

    Meid on peres 3 ja kõigil on 1 rätik ? külaliste jaoks on kätekuivatusrätik.
    No tõesti pole rohkem ju vaja ??

  • Avatar
    Vasta Kusti 4. september 2020 at 16:25

    Priceless 😀 😀 😀

  • Avatar
    Vasta Piltsberg 4. september 2020 at 16:10

    Sa oled ikka jube loom Mallu!!! Meil on peres iga varba jaoks eraldi nuustik ja rätik. Rääkimata siis veel muudest kehaosadest. Sinu blogi tuletas mulle ühe üsna rõveda loo meelde. Kuid samas üsna õpetliku. Hoiatan ette, et lisaks loo peakangelasele rätikule sisaldab see veel okset, alkoholi ja paljaid jalgu. https://piltsberg.com/2020/09/04/igast-loost-on-midagi-oppida-isegi-kui-see-on-iiveldama-ajavalt-rove/

  • Avatar
    Vasta Eskarina 4. september 2020 at 16:07

    Meil on eraldi saunalinad mehega, kuid kui vaja mingil põhjusel nagist tema oma võtta siis sobib ka see (on juhtunud nii mul kui ka temal). Nagunii mehega magan samade linade vahel ja teen muidki asju koos kus tema kehaga kokku puutun ?. Seega tema rätiku kasutamise pärast põdemine tundub mulle mõtetu. Aga oma vanemate, õe/ venna või teiste pereliikmetega ma küll saunalina jagada ei suuda. Käterätik ühine vannitoas.

  • Avatar
    Vasta Kati 4. september 2020 at 15:49

    Meil on kasutuses pesemiseks sõrmikkindad. Maailma mugavaim asi. Tütar kasutab enda omi eraldi ja poeg tahab miski pärast nuustikut kasutada. Aga meie abikaasaga ei kasuta keha kuivatamiseks rätikuid vaid meil on selleks mõnusad hommikumantlid. Mhmmm. Veider mis. Juuste jaoks on mul kolm erinevat rätikut. Üldse muidu on mingi a la 10 rätikut kohe dussinurga kõrval kapid nii et lapsed saavad seslt kohe võtta, kuskile laiali jätta ja ma neid pidevalt pesta. Nii on

  • Avatar
    Vasta L 4. september 2020 at 15:41

    Meil on nii, et vannitoas on paar rätikut, mida kasutame suht suvalt, ühes vannitoas on ka käterätik, teises hetkel vist mitte. Lapsel on oma rätik, sest see on oluline, et oleks Käpapatrulli oma. Aga kui seda seal parasjagu pole, kuivatame ta muusse rätti ära. Ja kui kõik rätikud seiklemas on, kuivatan käsi nt lapse hommikumantlisse mõnikord 😀 Juhtub.
    Muidu päevade ajal ma pigem kuivatan alumist otsa vetsupaberiga, muidu määriks rätiku kohe ära…
    Nuustik on ka 1, sellega pesen mõnikord lapse tooli ka, kutsuge politsei ?

  • Avatar
    Vasta Inks 4. september 2020 at 15:38

    Issand, ma ka kivi all elanud vist, vähemalt selle rätikuteema osas ? aga ma tegelt juba eelmine postitus tahtsin soovitada sulle mitte samme enam osta, vaid pesurätikuid (need nagu sellised pikemat sorti rätiknuustik või kuidas iganes seda nüüd seletada). Need ei lähe katki ega räbalaks, saab kaua kasutada ning pesevad ülimõnusalt puhtaks ja kuna nad on nii pikad, siis saab ise kenasti selja ka üle nühkida.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 4. september 2020 at 15:28

    Issand kui naljakas see teema ja selle kommentaarid on, lasin siin hullult kajakat praegu ?
    Perserätikutest polnud ma varem midagi kuulnud ? Meil on mehega mõlemal oma saunarätikud, kuhu kuivatame kogu keha (oh õudust) ning vannitoas käte kuivatamiseks ripub eraldi rätik. Nuustikuid on mitu, kasutan seda, mis ette juhtub pole ära jagatud kellele kuulub.

  • Avatar
    Vasta Mare 4. september 2020 at 15:02

    see oli nagu parim asi (loe naljakas) mida olen viimasel ajal lugenud ja tunnistan, et elame ka nagu loomad, samade nuustikute ja rätikutega ja isegi paha ei hakka. ?

  • Avatar
    Vasta viviann 4. september 2020 at 14:50

    Appi, loen ja naeran 😀 Pole elusees kuulnud perserätikutest, wtf?
    Meil on alati olnud igal pereliikmel oma saunalina, kuhu kuivatatakse nii jalad kui nägu, samuti käsi pestes käed, kuna ripub sealsamas… käterätik on ka, aga see on minu meelest nii moepärast, st külaliste jaoks 😀
    nuustikuid, kui neid on, kasutavad kõik läbisegi, need ju seebiga puhtaks saanud nagunii.

  • Avatar
    Vasta Helen 4. september 2020 at 14:43

    Meil peres kokku 4 liiget ja kõigil on 2 saunalina, kui üks pesus siis kasutame teist ja siis lisaks siis ühine väiksem rätik nii igaks juhuks ? svammid on ka kõigil erinevad.

  • Avatar
    Vasta Tiina 4. september 2020 at 14:43

    Lapsena oli küll eraldi “pissurätik”, aga nüüd omas kodus on ühine käterätik, jalgade alla viskamise rätik. Vannitoas pisike näorätik- mina ja tütar kasutame. Ja mina siin haaran nagist juuste ümber ühe ja keha ümber teise a krt, kah terve pere võib sinna vahepeal kuivatada end, igapäev ei pese neid.

  • Avatar
    Vasta Mann 4. september 2020 at 14:38

    Rätikutega lugu sama, esimesef mis kätte jäävad – üks pähe ja üks igale poole mujale. Nuustik on vannitoas 1 ja kõik nühivad ennast sellega sealt kus ise tahavad?
    Haigeks pole jäänud, surma ka pole saanud.
    Kui nii võtta siis… mees ja naine teevad omavahl palju “räpasemaid” asju, kui ühe rätiku kasutamine, johhaidii?

  • Avatar
    Vasta k. 4. september 2020 at 14:38

    Meil täiskasvanute ja laste rätikud (ja peale iga kasutuskorda lähevad pessu). 4 nagi 🙂 Nuustikud kõigil erivärvi. Köögi ja käekuivatuse rätti jagame.

  • Avatar
    Vasta Helena 4. september 2020 at 14:24

    Olin kunagi tihe nuustikukasutaja, aga ajaga olen laisemaks läinud ja iga kord ei pese sellega vaid teen pornopesu ? lapsega kunagi beebieas ujumas käies treener alati rõhutas et KÄSI POLE PESUVAHEND ja nõudis nuustikut. Seda lauset ütlen vahel mehele, et teda narrida, kuna ta pole vist never nuustikut kasutanud.

  • Avatar
    Vasta Ann 4. september 2020 at 14:18

    Ma jälle õppisin perekoolist, et on majapidamisi, kus pannakse keha kuivatamise rätikud peale iga kasutuskorda pessu. Seal oli veel umbes selline teema, et peres 3 teismelist poega, kes käivad 3x päevas pesemas ja iga rätiku panevad pessu. Seega muud pm ei tehta kui pestakse pesu päevad läbi ?
    Mul lähevad ainult trussid peale iga kasutuskorda pessu haha

    Rätikud on meil eraldi, aga me ainult kahekesi ka. Lastega vist ei hooliks.

  • Avatar
    Vasta Mikrobioloog 4. september 2020 at 14:10

    Ilmselgelt peaks vähemalt lastel olema isiklikud rätikud ja nuustikud. Selles mõttes on rohkem suva, et vanemad kuivatavad laste rätikuga (v.a need võimalikud ussid ja muud lasteaiast toodud haigused) või jagavad vanemad omavahel, aga olulisem on oma lapsi kaitsta vanemate kõikvõimalike hädade eest ja mitte pärast lapsi nende asjadega nühkida. Paljudel täiskasvanutel igast küüne- ja nahaseened, akne jms. Nuustiku ja rätikuga vahetad ikka rohkem oma mikrofloorat kui lihtsalt mürades.

  • Avatar
    Vasta Katrin 4. september 2020 at 14:02

    Meil on eraldi nuustikud (eri värvi, et vahet teha) ja igaühel oma rätik (1, mitte igale kehaosale eraldi). Minu arust nuustikut jagada suht sama imelik nagu hambaharja, aga igal perel omad harjumused ja kombed. Ma ei kritiseeriks kedagi.

  • Avatar
    Vasta Kristel 4. september 2020 at 13:53

    Meil ripub vannitoas lastel mõlemal 1 rätik, mehe rätik, mul kehale rätik ja juustele rätik, siis üks rätik, mis paneme kõik jalgade alla kui duši alt tuleme, et põrand märg poleks ja siis ühine käterätik, mida siis ülepäeva või iga päev vahetan. Nägu kuivatame ikka oma rätikutesse.
    Ja kõigil ikka oma svammid ? üks sõber käib tihti meil saunas, siis tal ka oma svamm meil ? Üks asi on puhtus aga teine see, et kui mees ongi kasutand minu oma, siis pool tundi pese seda meeste lõhnalist dušigeeli sealt välja ?
    Ei kujutaks küll ette kui kõik samaga peseksid ? sorri

  • Avatar
    Vasta My 4. september 2020 at 13:51

    Haa, meil ka kõik rätikud segamini, igaüks kuivatab suvalt oma käsi ja perset ?
    Eraldi on kraanikausi kõrval üks väiksem rätik käte kuivatamiseks ja minu juustekuivatusrätik, sest punaseks värvitud juuksed annavad värvi.

    • Avatar
      Vasta M. 5. september 2020 at 21:41

      Meil sama sûsteem ja no ei kujuta ette, et 1 nuustik ja 1 rätik kogu pere peale. Aga noh, inimesi on erinevaid…

  • Avatar
    Vasta Pille 4. september 2020 at 13:50

    Ma ei pea midagi imelikuks. Õigemini pole nii peensusteni minu asi, kuidas teised elavad ja mis süsteemid neil toimivad.
    Meil on tavaline, et igal pereliikmel on oma rätik ja minul lisaks ka eraldi juuste jaosk rätik. Sest vannilina on liiga suur ja ebamugav et seda pähe keerata. Samas see igal-oma-rätik on kujunenud rohkem vajadusest. Kui on pessuminek, siis käivadki kõik suht korraga, üksteise järel. Teise märga rätikusse ei taha keegi peale pesu pugeda. Mäletan enda lapseeast, kui oli vannipäev ja läbi olid need ajad, mil kõik kolm väiksemat olid nõus korraga ühes vannis olema. Igaüks käis siis eraldi, mina pidin alatihti olema viimane ja kui ebameeldiv oli minna leigesse vanni, kus teised juba end puhtaks olid pesnud. Veekokkuhoiu mõttes ei saanud pea iial puhtasse vanni (kui ma just ei saanud olla esimene). No ja siis oli oma isiklik ja kuiv vannilina see ainus mõnus asi. Jalgade ja tagumikkude jne jaoks meil küll eraldi rätte pole. Tõesti, kes neid sinna vannituppa ära mahutab ja kus need kõik kuivavad pärast? Pole nii suurt vannituba… Aga lisaks vannilinadele ripub nagis siiski ka üks rätik spetsiaalselt käte kuivatamiseks ja see on küll ühine. Lastel on praegu oma väiksed rätikud, mis on allapoole nende käeulatusse sätitud, aga seda rohkem harjumuse kujundamiseks ja noh… lasteaias ka neil kõigil nimelisd rätid seal ju, et… neil praegu oluline tunnetada, et miski on ainult nende oma. Aga tulevikus jääb ikka ainult see üks käterätik kõigile. Lihtsalt saab siis sagedamini välja vahetada seda.
    Olin pikka aega nuustikute vastane. Muidu lapsena jne oli nuustik olemas. Mäletan ka, et pere peale neid palju polnud. vast 3-4 tk. Aga need polnud nimelised vms. Need polnud ka need pehmed svammid, vaid… ei oskagi öelda millised… Tänapäeval enam pole näind müügil taolisi. Siis teismelisena juhtusin nägema saadet, et pesusvammid on hullud mustuse kogujad ja neid peaks sagedasti välja vahetama jms. Lõpetasin päevapealt nende kasutamise ja vahepealsed umbes 20 aastat polegi kasutanud. Kuid alles sel suvel tundsin selleks taas vajadust, mitte niivõrd enda, vaid laste jaoks. Et nad õpiksid end korralikumalt pesema. Sest muidu oli nende ettekujutus pesust umbes et ligunevad vannis ja paar korda libistavad kätega end kõhu pealt üle ja kõik. Ei ostnud nüüd ka neid pehmeid svamme, mingid teistsugused on. Lastel jälle oluline et igal oleks oma, mul pestes muidu vahet poleks, haaraks esimese ettejuhtuva. Küll aga nii palju ma siiski teen, et igakuiselt käivad need muu pesuga masinpesus ära.
    Mind tüütab aga alati see, et külalised alati küsivad, millise räti sisse kuivatada võib. Mdea.. Kui kõik nagis tagapool on vannilinad ja kõige esimene ja ainus on käterätik, siis milline oleks loogiline valik? Selline tunne, et pane või silt juurde, et KÄTERÄTT. Vb sellepärast ollaksegi nii umbusaldavad, et kodus ripub kõigil sada väikest rätti nagis tõepoolest iga kehaosa jaoks eraldi. Ei tea………

  • Avatar
    Vasta Vaike 4. september 2020 at 13:50

    Mul on selline süsteem, et kui ma pesust tulen, olen ma ükdjuhul puhas, ja kuivatan suvalise rätikuga kõik kehaosad ära, pärast keeran selle endale veel pähe ka, et juukseid kuivatada. Ja kohutav küll, mees kasutab ka suvalist kättejuhtuvat rätikut kõige kuivatamiseks. Ent kunagi oli mul peiks, kes ei lubanud mul enda žiletti kasutada tuti raseerimiseks, mis sest, et ta harrastas seal nägupidi sees olla… ?‍♀️

  • Avatar
    Vasta Kristi 4. september 2020 at 13:49

    Meil igaühel kaks väikest rätikut. Üks näo jaoks ja üks jalgade/pepu jaoks. Need siis nendeks kordadeks, kui duši all ei käi. Vannis käimiseks on vannilinad ja need kogu aeg vannitoas ei ole, kes pessu läheb, võtab kapist omale sobiva ja kasutab seda. Külalistele panen eraldi käteräti, aga neid meil tihti ei käi 😀 Ahjaa, pesuniustikid on lastel igaühel oma ja meil mehega teoreetiliselt ka aga kuna need on täpselt ühesugused, siis .. ??‍♀️

  • Avatar
    Vasta K 4. september 2020 at 13:40

    Hahaha mul üks rätik. Pesust tulles kuivatan juuksed, näo ja siis lähen järjest allapoole. Ja pärast keeran sama räti juustesse. Ja järgmine kord jälle sama moodi. Pohhui ju, ma ju just tulin pesust, ma olen puhas ju ?

  • Avatar
    Vasta Di 4. september 2020 at 13:40

    Et lastel lihtsam oleks siis lase ikka peale tikkida KARDO PERSE, MALLU NÄGU, MARI KÄED, LENDE JALAD JNE ?

  • Avatar
    Vasta Grete 4. september 2020 at 13:40

    Ma arvasin alguses ka, et mu elukaaslane on mingi napakas ja sai peaaegu kreepsu, kui tema “jalarätikuga” vannituppa kõndisin. Rääkisin talle ka, et miks sa üldse end pesemisega vaevad siis, kui jalad nii sitaseks jäävad, et rätik mürgitatud. Hiljem sain teada, et jalarätik tema mõistes, on see rätik, mis visatakse põrandale, et ei peaks paljajalu olema. (me muidugi olime sel hetkel ka shared flatis riigis, kus inimesed ei käigi kunagi kuskil paljajalu, isegi duši all käivad plätudega)

  • Avatar
    Vasta Nella 4. september 2020 at 13:36

    … mis poindiga seal pesus käia kui end niisama loputada ja mitte puhtaks pesta. Vahet sel on siis mida ma selle ühe rätikuga kuivatan, kui PESEN end siiski pesus ????

  • Avatar
    Vasta Liis 4. september 2020 at 13:26

    Hahaa, hea tekst! Meil kodus kolm pereliiget ja igaleühele oma rätik. Ühiseks kasutamiseks on veel eraldi jalarätik ja käterätik. Mul isiklikult siis veel lisaks juuste rätik ja khmmm tussurätik ?. Millegipärast on see mul jah olemas… Keharätikuga ei tah kuidagi sealt alt kuivatada ?‍♀️. Aga nuustikuid me ei kasutagi. Või noh 2 tk on aga need kuskil sahtlis ja kasutame nt suvel, kui vaja jalgu nühkida vms. Aga teema on lahe, mida arutada ?

    • Avatar
      Vasta MP 4. september 2020 at 20:27

      Hea teema püstitus! 😀 Aga muidu on mul kasutuses 2 rätikut. 1 juustele ja teine kehale ning keha rätikuga kuivatab ka sealt alt, aga alati teen seda vähese saunalina ääre osaga või kuidas seda paremini selgitada ja teise saunalina otsaga varbad ja jalalabad. Ja need tavaliselt kuivatan alati viimasena. Mul on oma kuivatamise järjekord. 😀 Pole ka ise kunagi sedaviisi mõelnud, et tutul võiks eraldi rätik olla. Ja ega ei pea vajalikuks kah. Kõigil on omad rätikud ja igaüks kasutab oma ning seega pole ohtu, et keegi kuivataks end kellegi teise rätikusse. 🙂

  • Avatar
    Vasta Kätlin 4. september 2020 at 13:26

    Mõlemad lapsed on sündides saanud kingiks nimelised saunalinad, seega nendel eraldi..
    Aga…ma unustan tihti omale võtta ja kui mehe oma väga märg pole, siis läheb ikka see sama kasutusse. Sorry, aga kui keegi tõesti oma sitase perse saunalinasse pühiks, siis ma viskaks selle minema..õnneks ei ole ma seda kartma pidanud, et äkki…nii et ma ei näe küll pointi võtta hunnik erinevaid saunalinasid ja rätikuid.

  • Avatar
    Vasta Iris 4. september 2020 at 13:25

    Muidu meil ei ole igalühel eraldi perserätikut, aga kõige väiksemal pereliikmel, kellel päevas vaja mitu korda tagumikku pesta, talle on küll eraldi kannirätik nagis. Aga kui see pesus ära käib, siis võib ta tavaline rätik edasi olla. Igal on kasutuses oma rätik, pärast masinast tulekut võib omanik teine olla. Kätepesu juurde on üks ühine rätik, mida vahetame igapäevaselt välja.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 4. september 2020 at 13:22

    Mul on eraldi juusterätik! 😀 Aga seda ainult sellepärast et mu juuksed on punasek värvitud ja jätavad vahel veidi rante. Seega juusterätik on mul ka punane 😀 lihtsalt juhtus nii et oli punane rätik ja jäigi juusterätikuks. Päid ja perseid kuivatame elukaaslasega ühte rätikusse 😀 sest tavaliselt ripub kaks ja mina võtan ülemise, kuivatan ära ja kohe peale mind läheb elukaaslane kes siis ka sinn kuivatab ja siis paneme rätiku ka kuivama.
    Aga vot emal mul näiteks on kodus eraldi rätikud endale, isale ja vanaemale. PLUSS sellel lisaks on seal käterätik kuhu käsi kuivatame EMA näorätik ja EMA vagina/pepsi rätik 😀
    kui a kodus käin siis emal õnneks savi kuhu ma ennast pühin seal, aga enda perserätikut ta ei soovita väga 😀

    • Avatar
      Vasta Siret 4. september 2020 at 17:42

      Ma naersin nii kõvasti selle kommentaari peale, et pisarad silmas ?

  • Avatar
    Vasta Ave 4. september 2020 at 13:16

    Meil peres 5 liiget, kõigil oma käterätik, svamm ja nn. saunarätik. Ma ei kujutaks teisiti ette ka ?

    • Avatar
      Vasta A4 4. september 2020 at 19:06

      Sama siin

  • Avatar
    Vasta T 4. september 2020 at 13:14

    See perserätiku teema tuleb jah vanematest aegadest. Võtke mingi nõukaaegne raamat, a la “Tütarlapsest sirgub naine” vms, ja näete, et mustvalgel on kirjas, et kui neiul mens (kui rõve sõna) algab, siis hakkab ta enda hügieeni eest eriliselt hoolt kandma ja loputab enda alakeha iga päev käesooja veega ja pehme seebiga. Alakeha kuivatamiseks võetakse eraldi puhas rätik, mida keegi teine ei kasuta ja millega kuivatakse ainult alakeha.

    Ma arvan, et see on neist aegadest, kui ema töötas karjalaudas ja isa kombaini peal ja pessu sai kord nädalas. Et siis neiu pidi oma alakeha kausi veega loputama ja puhta rätikuga tupsutama, samal ajal kui isa-ema oma õliseid-musti-higiseid kehaosasid sinna ei kuivataks.

    Tänapäeval ma arvan et suht suva. Igaühel võiks oma rätik olla küll mu arust, aga ega sitasurma ka ei sure, kui pereliikmega rätikut jagad.

    • Avatar
      Vasta Eke 4. september 2020 at 13:27

      Võtsid sõnad suust ?

    • Avatar
      Vasta Merithh 4. september 2020 at 19:46

      Kolm inimest ja vannitoas tavaliselt mingi 3-6 suurt rätikut. Igaüks võtab, mida tahab, kasutab ja paneb tagasi rätikukuivatile rippuma. Pesen neid ka paar korda nädalas. Mingeid eraldi pea, perse ja jalarätikuid ei ole. Ma ei saagi aru, miks peaks. Kui inimene käib dushiall või vannis, on ta ju pärast seda puhas. Või kuidas need jalad või tagumik siis nii ülirõvedalt räpased ikka on, et igal inimesel peaks olema nende jaoks veel eraldi rätikud. Müstika. Ei viitsi pead vaevata ka ja lasen samas vaimus edasi 🙂 Seni pole miskit halba kellelegi juhtunud sellest rätikupornost 😀

  • Avatar
    Vasta Marianne 4. september 2020 at 13:05

    Meil igal igal liikmel oma rätik. Lapsel ka isiklik nuustik. Abikaasaga kasutame samu nuustikuid. Vahel olen tabanud abikaasa ikka minu roosa rätikuga oma tagumikku kuivatamast dussialt tulles. Pole suurt skandaali teinud sellest. Tal savi ja võtab mis essana näppu jääb. Müsteerium on minujaoks see , et peale kasutamist on ta rätik nii märg nagu ta oleks ka seda pesnud. Mul on tagumikuni juuksed ja mul vaevu saab rätik märjaks ?

    • Avatar
      Vasta Kristiina 4. september 2020 at 13:27

      Ma paneks sellele kommentaarile LIKE! Täpselt sama!! 😀 ja kõige naljakam on see, et ta tuleb pärast ikka MÄRJANA välja ja hõõrub ennast minu külge kuivaks 😀

      • Avatar
        Vasta P 4. september 2020 at 15:19

        Hahahaa, jaaaa mul ka sama ??

      • Avatar
        Vasta K 4. september 2020 at 20:01

        Huvitav jah, et see on mingi meeste teema, et kuivatagu palju tahavad, ikka tilguvad.
        Endal on mehega eraldi rätik, aga vahel kasutame üksteise omasid ka. Seda sellisel juhul, kui olen juba dušši all ja avastan, et olen oma rätiku tuppa restile kuivama viinud. Ma ei tea, savi ju. Nuustik on eraldi küll ka, aga ei tee paanikat, kui vahetusse läheb mehe omaga. Kes siin eespool kirjutas, et tal on eraldi tussurätik, oi naerda sain. ?
        Lapsi ei ole, selle koha pealt ei oska kommenteerida.

      • Avatar
        Vasta Laura 4. september 2020 at 20:40

        Ja ma mõtlesin, et aind minu mees suudab seda. Rätik alati väga märg ja tuleb välja pool märjana ja ka kuivatab end mu sisse. ?Nagu kuidas??

  • Avatar
    Vasta Silva 4. september 2020 at 13:01

    Minu jaoks suur üllatus, et nii paljud kasutavad perega sama rätikut ?.
    Igal ühel oma saunalina ja nuustik. Nuustikud muideks suht rõvedad asjad, pidevalt niiskes, niisked, keha rasu, mustust täis. ?
    Käterätikud on ühised.

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 13:02

      ma ise ka rõve asi siis haha

      • Avatar
        Vasta Silva 4. september 2020 at 13:13

        Nagu kommentaarist loen siis suht suur osa eesti inimesi on “rõvedad” ?.
        Kui ennast ei häiriks siis võiks ühine ka olla. Paraku see rätikutega mässamine on tüütu ?

        • Avatar
          Vasta K. 4. september 2020 at 13:25

          Me mehega kasutame rätikuid suht segamini. Peale pesu on ju inimene puhas… mis vahet sel on. Eraldi pepurätikut ei ole, küll aga jalarätik, mis põrandale käib, et seal peale pesu kõik ei lirtsuks. Ja noh, mul pikad juuksed, ka juukserätikut pean kasutama, aga selle võtan ka ikkagi suvaliselt nagist.

          Kui vanematega elasin, siis oli kõigil oma rätik. Pepurätik oli ainult emal 😀 Ükskord ma ei saanud aru, mis rätik see on ja kuivatasin sellega käsi. Ema sai rabanduse ja mina ka, et ma empsi tussurätikuga käsi kuivatasin 😀

    • Avatar
      Vasta R. 4. september 2020 at 13:57

      Te mõlemad võtsite nagu sõnad suust. ??

  • Avatar
    Vasta Krissu 4. september 2020 at 12:58

    Eraldi pepurätikut ega midagi pole, ainult juuste jaoks on, aga seda selleks et märjad juuksed igalepoole ei tilguks. See jääb pähe turbanisse ja ülejäänud kuivatamine toimub teise rätikuga. Teiste rätikutega on nii, et üks on alati vannitoas käte ja näo kuivatamiseks mõlemale. Pesus käimiseks võtan kapist suva rätiku, mida kasutan möned korrad enne pessu panemist. Sel ajal aga kui see on “minu” rätik, elukaaslane sellega ei kuivata ühtegi kehaosa. Aga kui see rätik käib pesus ära ja istub kapis, siis on ta jälle vaba mõlemale võtmiseks. Ja kui seekord võtab selle elukaaslane, siis enne uut pesukorda mina seda rätikut ei kasuta. Ma arvasin, et kõik teevad nii… ei teadnudki, et kuivatamiseks nii palju erinevaid süsteeme on nagu siin kommentaarides välja tuleb 😀

    Ja nuustikuga on see, et meie peres olen ma ainus kes nuustikut kasutab, elukaaslane teeb pornopesu. Mis on hea, sest kui varasemalt oli mul nuustikutest suht üksköik, kes või millal kasutab, siis hetkest kui keegi ütles, et mõtle viimasele asjale, mida eelmine sellega pesi ja esimesele mida sina sellega pesed, siis kas sa tahaks et need kaks asja kokku saaks, siis enam polnud nii savi. Maailmalõpp pole, aga mõtlema paneb iga kord kui nuustikut näen 😀

  • Avatar
    Vasta Liisu 4. september 2020 at 12:57

    Meil on vannitoas igaühel oma rätik, kuhu kuivatatakse end pealaest jalatallani. Peale iga kasutust seda pessu ei visata. Nuustikuid on paar tükki, aga nende puhul ei jälgi väga seda, mis kelle oma on. Niikuinii loputame need peale kasutamist ja paneme kuivama. Kätekuivatuseks on pere peale üks rätik, mida vahetame tihedamalt kui saunalinu. Külalised saavad endale alati puhtad rätikud.

    • Avatar
      Vasta Laura 4. september 2020 at 20:44

      +1? ainuke, et svammid ka meil eraldi mehega. Aga kui kuskile lähme siis võtame ikka 1 nuustiku ja ja 1 räti. Lihtsalt kodus mugavam kui oma rätt, muidu saab nii märjaks ?

  • Avatar
    Vasta M' 4. september 2020 at 12:55

    Ma olen tulihingeline pornopesu pooldaja. Elukaaslasega oleme rätikud ära jaganud ja üldiselt nii ka kasutame. Vannitoas on lisaks üks suur “külalisterätik”, tavaline käterätik kõikidele, kes seal käsi pesevad. Kuna mu näonahk on pirtsakas, hoian endale eraldi näorätikut ka pesumasina peal, mida üsna tihti vahetan kuna nägu on niii rõve ja rasvane et pean seda mingi kolm korda päevas pesema.
    Niiet kokku kolm suurt rätikut ja kaks väikest. Kui lapsed ka oleks, siis oleks ilmselt lihtsalt lappes

  • Avatar
    Vasta Triinu 4. september 2020 at 12:55

    Hahaha. Best kommentaarid, perserätik ja püha vagiiinus ???

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 13:03

      selle blogiposti kommentaarium on KULD 😀

  • Avatar
    Vasta K 4. september 2020 at 12:55

    Meil küll korraga kaks rätikut kasutuses ja isegi kaks nuustikut, sest tavaliselt käime samal ajal pesemas aga ega kullipilguga ei jälgi küll, et iga päev jumala eest samasse rätikusse kuivataks, rääkimata siis erinevate kehaosade jaoks eraldi rätikutest. ? Küll aga meenub lugu kümneaastasest minust ja laulupeost, kui peale pesemist ühel tüdrukul koitis, et ta ei võtnudki rätikut kaasa. Hea inimene nagu ma olen, andsin talle siis oma uue puhta rätiku, et vaene inimene saaks natukenegi end kuivatada, tema ilusti naeratas ja muudkui kukkus oma alaotsa minu ainsa rätikukesega viiuldama, otse minu silmeall.. Võin julgelt öelda, et olen siiamaani traumeeritud ?

    • Avatar
      Vasta M 4. september 2020 at 13:37

      Viiuldama 😀 😀

  • Avatar
    Vasta S. 4. september 2020 at 12:54

    Hahaha, mul tuleb selle jutuga see meelde, et mul ämmal on vannitoas alati mega palju rätikuid rippumas. Aga keegi ei ole kunagi juhendanud, et millist rätikud külalised kasutada võivad. Alguses ma olin ikka päris nõutu seal vannitoas pärast kätepesu, aga nüüd ei tee vahet enam. Pärast viit kooliaastat julgesin alles mehelt küsida, et miks ometi nii palju. Ja tuleb välja, et pmst selleks et iga pereliige eri rätiga oma kehaosi saaks kuivatada. ????
    Aga svammist rääkides, siis me ei kasutagi neid ???

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:55

      Ja siis sa said aru, et sa oled viis aastat ämma hargivahe rätikuga nägu kuivatanud jah? 😀

      • Avatar
        Vasta S. 4. september 2020 at 12:57

        No vot loodan, et mitte. Aga nüüd ma ei suuda enam sellele mitte mõelda???

        • Avatar
          Vasta Evelin 4. september 2020 at 13:10

          Meil on igal oma rätik ja mul endal ka spets juusterätik (hea mugav pähe siduda) ja eraldi kalts pissipoti kuivatamiseks ?

    • Avatar
      Vasta S. 4. september 2020 at 12:56

      Mitte kooli vaid kooselu ?‍♀️???

  • Avatar
    Vasta Liis 4. september 2020 at 12:52

    What:D esimene kuulmine.
    Meil on kraanikausi kõrval näo/käterätik ja dušši kõrval ripub x arv rätikuid, kuhu siis kõik pereliikmed oma kehaosi kuivatavad. Külalistele annan eraldi puhta rätiku, kui nad dušši alla peaks minna tahtma.
    Nuustikut me peres ei leidugi ? kunagi moe pärast üks rippus dušisegisti küljes, aga keegi ei kasutanud seda. Never.

    Iga päev imestan, kui keeruliseks elu suudetakse elada.

  • Avatar
    Vasta kerttu 4. september 2020 at 12:51

    eraldi on käte ja muu rãtik sest lihtsalt kraanikauss ja vann asuvad vannitoa eri otsades. aga meenub lugu endise elukaaslasega. mul oli dushinurgas tollal lisaks muule näopesu nuustik, millel oli mingi kooriv jms ilutegev/näojooga/tõstev/trimmiv/retrocam efekt vãidetavalt. ja mingi kord läksin midagi kûsima vms kui kallis kaaslane pesi end ja näen – kutt küürib mu peene luufaga ennastunustavalt oma.. persevahe. tunnistan, et olin ûsna hãiritud :’D

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:53

      Hahaha, appppi, selle postituse kommentaarid on KULD 😀

      • Avatar
        Vasta Mirru 4. september 2020 at 13:13

        Meid on peres 4 ja kõigil on oma käterätik ja saunalina. Ise teavad, mida sinna kuivatada tahavad ? Mul ja lastel eraldi nuustikud ka, mees nuustikut ei kasuta ?

      • Avatar
        Vasta Kaheksas Eesti 4. september 2020 at 17:53

        Ma suren kohe narukrampidesse, ausõna. Midagi nii head pole ammu lugenud. Vastuseks: me oleme ka ropud loomad. Mul on kodus umbes 20 saunalina, mis elavad oma elu. Kui pesemise lõpetan, palvetan kõikide saunalinade kaitsepühaku poole, et kuskilt üldse mõne rätikumoodi kaltsu leiaksin. Sest need rändavad saunast minema. Musta pesu kogumise ringil selgub, et ühe lapse toas on kuus ja teise omas kaheksa kasutatud rätikut, mõni on mustapesukastis, midagi ripub ehk nagis ja kui on eriliselt õnnelik päev, on isegi kapis üks puhas ka. Niisiis, jah, ma kuivatan sinna, mis parasjagu olemad on ja isegi ei mõtle, kes sinna enne oma kehaosi kuivatas. Ühtlasi uban endale, et järgmine kord otsin ENNE rätiku valmis, mida ma muidugi unustan teha. Nuustikuid on meil kaks ja me kasutame neid kordamööda (mina, pereisa ja kaks teismelist last), kui üldse kasutame. Perserätikuid meil pole, sest me päriselt peseme ennast. Ja me oleme eriliselt imelikud ja käime koos saunas ka… ?

    • Avatar
      Vasta M 4. september 2020 at 13:52

      Issand jumal 😀 eiiiiii

  • Avatar
    Vasta Laura 4. september 2020 at 12:50

    Meil on peres 4 inimest ja igalühel on oma nuustik ja saunalina ning vannitoas on kaks käterätikut ühiskasutuses. Kontrollimas ma ei käi,et kas keegi nühib oma tagumentost sinna või sügab silma sellega hoopis.

  • Avatar
    Vasta Liis 4. september 2020 at 12:49

    Meie kodus on ainult lapsel nustik. Ma isiklikult ei näe sellel pointi. Rätikud on aga kõigil omad + siis kätekuivatuseks ühine.
    Aga selle nustikuga tuli naljakas lugu meelde. Üks sõber käis kunagi kuskil külasaunas ja seal mingi papi ulatas talle nustiku. Sõber oli veidi õllene ka ja käis siis enda keha sellega üle. Ise mõtles, et oi kui lahke papi. Tegelikult papi ootas, et sõber aitab tal selga pesta. ??

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:51

      HAHHAHAHA 😀

  • Avatar
    Vasta Marii 4. september 2020 at 12:46

    Eeee. Me teeme pornopesu st nuustikuid pole. ?
    Aga eraldi suured rätikud küll. Ja veel värvi järgi.. minul roosad ja valged. Mehel hallid ja tumesinised. Lapsel valged. Käterätik on nagunii eraldi nagis kraanikausi kõrval niiet käsi suvalisse rätikusse ei kuivata. Minul on 2 rätikut, üks juustele teine kehale, sest noh, mõnikord on päevad ja flow on to the max. Ei tahaks küll, sama rätiku juustesse panna, millega on just vagiina läikima löödud.

    AGA.
    Mul on see kiiks, et kui külalised tulevad siis ma korjan meie isiklikud rätikud vannitoast ära, et kellelegi ei tekiks seda momenti… eee kuhu ma kuivatan? Üks rätik, üks võimalus ?

    • Avatar
      Vasta Triinu 4. september 2020 at 22:40

      Igal on nuustik ja igal oma rätik, iagüks vaatab, kas kasutab nuustikut või kui palju enf oma rätikuga kuivatab.
      Samas, see on müstiline, kuidas ka minu mehe rätik on alati läbimärg, kui ta on end kuivatanud ja minu oma ei ole. Tal on suurem rätik ka veel. Kus see loogika on vms.
      Kätekuivatamiseks on eraldi ühine rätt. Ma kuivatan sinna vahel nägu ka, enamasti kuivatan nägu oma nn saunalinasse, sest see ripub mugavamal kõrgusel.
      Oli aeg, kus mul oli juuste jaoks eraldi rätt, puhtalt mugavusest, et need tilkuvad asjad kinni kuidagi siduda, aga nüüd kuivatan end ära ja sama rätt läheb juustesse.
      Ma saan aru, et mõni täiega minestab, aga mina pesen end puhtaks, enamasti nühin nuustikuga, jah sama nuustikuga kaelast varvasteni ja rätik on lihtsalt vee kuivatamise eesmärgil. See ei saa ju nii must olla, et ma ei võiks oma näo ja pee ja varvastevahelt sama rätikuga vett kuivatada?
      Ma pole kuulnudki, et pee jaoks eraldi rätt võiks olla, samas noh, siin seda max flowd arvesse võttes kõlab loogiliselt isegi. Vot, hormoonspiraaliga no flow ja nii eluvõõras, et jube.

  • Avatar
    Vasta E 4. september 2020 at 12:44

    Ma ei tea. Meil kapitäis rätikuid. Seal on siis nii köögirätikuid kui sa saunalinu. Meid peres 3. Vannitoas on igal ühel eraldi rätik. Mul 2. Üks on keha kuivatamiseks, teine juuste jaoks. Kokku on Vannitoas 6 rätikut. Minu 2,mehe 1, lapse 1,üks käte ja näo kuivatamiseks ja siis 1 selline mille paneme duššinurga ette kui pesema lähme. Dušši nurk on põrandale ehitatud. Veits kõrgem äär ka tehtud, aga ikkagi pritsib vett ja ei taha et terve vannituba pärast märg on.
    Ka svammid on igal ühel omad.

  • Avatar
    Vasta Doris 4. september 2020 at 12:43

    Neljaliikmeline pere ja vannitoas korraga 2 rätikut. Üks on pigem mehel kasutuses ja minul keha kuivatamkseks, teine mu juustele. Beebidele võtame seal ühe juhuslikult. Ma arvan ka, et ega suurt vahet pole, mis osa kuivatada, sest peaks ju ikka puhtana seal duššialt välja tulema

  • Avatar
    Vasta K. 4. september 2020 at 12:43

    Vanainimesed tihti loobivad häid tarkuseteri.
    Perse JA jalad peaks peale pesu sama puhtad olema kui nägu, et saaks ühte rätikut üle keha kasutada, kui ei saa, tuleb perse ja jalad uuesti üle pesta.

  • Avatar
    Vasta Sandra 4. september 2020 at 12:41

    Kujutad ette, meil on ka kahe peale 1 saunalina. ? Näo- ja jalarätik (väiksed) on erinevad, aga sinna kuivatame ka mõlemad.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 4. september 2020 at 12:35

    Minul tekib küsimus, et kui igale kehaosale reaalselt erinev rätik ja kui pereliikmeid palju, et mis siis vannitoa seinad/uks on kaetud lihtsalt nagidega? Lihtsam oleks siis vist seinad rätikust teha vms 😀 . See lihtsalt kõlab nii totralt, et kellegil on eraldi perserätik, nagu mis asja?? 😀 Ma saan aru et näorätik vms aga noh, mul on ainult üks rätik mida ma kasutan iga kehaosa jaoks ja no olen elus.

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:39

      Ma ise mõtlen ka, et kas … perserätikud on eraldi hunnikus? Või ei tohi nad kokku puutuda? Vaakumpakendites :D?

      • Avatar
        Vasta Kristiina 4. september 2020 at 12:47

        Või siis äkki mingi eraldi vannituba, kus pestakse ainult perset ja rätikud ka seal? 😀 Et noh, hügieeni suhtes ei tohi ju teiste rätikutega kokku puutuda 😀 . Vaakumpakendid oleks ka muidugi päris hea variant. Ma nüüd tahaks teada, et mismoodi need perserätiku kasutajad oma rätikuid vannitoas hoiustavad 😀

        • Mallu
          Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:51

          hahaha, appi 😀 teed eraldi perse vannitoa 😀

          • Avatar
            Pille 4. september 2020 at 14:05

            Ei pea ehitama eraldi vannituba. Selleks on olemas bidee ja/või wc dušš 😉 Kusjures tunnen WC-dušist puudust küll. Aga mitte sellepärast, et vannitoas oleks ebamugav tagumikku pesta. Vetsus mõned asjad korda ajada oleks ilmselt palju mugavam, selle asemel, et alailma duši alla minna seda tegema.

  • Avatar
    Vasta Kolmlast 4. september 2020 at 12:34

    Meil on igalühel enda rätik samamoodi 5 liiget peres, kuivatame kõiki kehaosi oma rätikuga, v.a juuste jaoks on mul see trubanilaadne rätik, mille ma pooleks päevaks umbes pähe jätan 🙂
    Abikaasa ja vanema pojaga ma ühte rätikusse kuivatada ei saa, sest nende rätikud on nagu LÄBIMÄRJAD, kui nad pesemast tulles kuivatamise lõpetavad….kuidas ma pole aastatega sellest aru saanud!????
    Perserätikutest kuulnud ei ole!

  • Avatar
    Vasta Eha 4. september 2020 at 12:32

    Me haarame ka suht suvalt rätikuid. Lastel need hommikumantli laadsed, aga kui need pesus on, siis võtan suvalt. Kui keegi külas käib ja pesema tahab minna(mida on üsna harva), siis talle otsin küll puhta rätiku ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:33

      No jah külalisele annan isegi mina, va mats, uue 😀

  • Avatar
    Vasta Jane 4. september 2020 at 12:32

    Minul on eraldi näo jaoks rätik ja siis keharätik. Elukaaslasega rätikuid/nuustikuid ei jaga, sest noh mdea veider.. Minu rätik on ikka minu rätik, nii nagu minu aluspüksid on minu omad ?‍♀️?
    Aga mingeid eraldi persevaherätikuid me ka ei kasuta ??

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:33

      Ma olen isegi kardo hambaharja kasutanud, ups 😀

      • Avatar
        Vasta Marii 4. september 2020 at 12:51

        Hahaaa. Meil on minu vanematele külla minnes kõigil oma värvi hambaharjad. Mu ema ostab mitu pakki erinevaid värve, et ei tekiks segadust. Well. Üks aasta jõulude ajal. Minu abikaasa teadis, et tal on roheline ja minu õde teadis, et tal on roheline… well do the math. ? 3 päeva hiljem avastasime.

        • Mallu
          Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:53

          :D:D:

        • Avatar
          Vasta A.J 4. september 2020 at 17:12

          Meil vennaga oli suvilas ühel aastal sama olukord ? pärast pikka talve mäletasid mõlemad, et eelmise suve lõpus sai endale valitud mereroheline ja teine siis pesi tavalise rohelise hambaharjaga ja nii me siis pahaaimamatult pesime mõlemad mererohelisega, kuniks ühel päeval korraga hambaid pesema läksime ja avastasime ? minul tekitas mõte veel tükk aega jubedusejudinaid, kuigi praegu mõtlen, et suht suva ju, juhtus, siis juhtus ?

          • Avatar
            Kats 5. september 2020 at 11:43

            Issand mul juhtus sel suvel mehe ema suvilas sama. Kõigil erinevad hambaharjad, minul läbipaistev. Avastasin ühel õhtul end aga hajameelselt rohelist harja suus ringi udjamas, sest minu eelmine oli olnud samasugune. Kuna ma teadsin, et see on elukaaslase oma, kehitasin õlgu, pesin hambad lõpuni ja pärast harja kuuma veega puhtaks. Fast forward järgmisesse hommikusse, kui ma avastasin, et elukaaslane hoiab oma harja eraldi tualettkotis. Järelikult oli see hoopis tema 80aastase vanaema oma ???

          • Mallu
            Mallu 5. september 2020 at 12:58

            hahahah, omggg :D:D

  • Avatar
    Vasta H. 4. september 2020 at 12:32

    Hahah. Kusjuures mind jäi ka see nuustiku kommentaar täiega silma. Ma pole elus mõelnudki, et peaks olema igaühel oma. Vahepeal on samamoodi mitu neid vannitoas, vahepeal üks. Tööl on loomulikult enda oma eraldi, sama ka rätikuga (mida on mul muide seal ainult üks).
    Rätikutest niipalju, et üldjuhul saab pärast pesu alati puhas saunalina võetud, igal pereliikmel oma kindlat rätikut pole, perserätist rääkimata. No näokuivatamiseks on eraldi väiksem rätik nagis, sinna (nii kohutav, kui see ka pole), kuivatavad kõis pereliikmed oma nägu ja käsi 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:33

      see on ikka ÕUDNE 😀

    • Avatar
      Vasta liska 4. september 2020 at 12:50

      tundub, et ma elan ka siis elu valesti. mul rätikuid küll jagub aga ikka kuivatan kõik kehaosad ühte. ma ju just pesin ennast ega ma rätiku sisse oma sitta pane ? ja nustik ka üks ja kui maal vanemate juures saunas käin siis valin suvalise nustiku välja arvatud isa oma. talle ei meeldi kui ta nustik naiste juuksekarvu täis on (3 tütre isa no saan ta probleemist aru küll 😀 )

  • Avatar
    Vasta Erika 4. september 2020 at 12:27

    Jap…see perserätiku teema on tuttav, kuid mitte enda perest.

    Kunagi käisin sõbrannal ööseks külas, kelle emal eksisteeris selline asi..ja otseloomulikult tavaliste käterätikute kõrval.
    Ja nii ma siis pühkisingi oma nägu peale hammastepesu tema ema perserätikuga (mida ta siis ütles mulle peale seda, kui ma olin juba tegevuse lõpetanud) 😀 😀 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:29

      HAHAHAHA, paluuuun appi, siinsed kommentaarid taapavad mu 😀

      • Avatar
        Vasta Kk 4. september 2020 at 12:33

        Inimese suu ja pepsi mikrofloora on sama. Vähenalt nii haris meid kevadel yks meditsiinikoolitaja lasteaias. Seega noproblemos ju

        • Mallu
          Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:34

          väiksed võidud elus 😀

  • Avatar
    Vasta Anne 4. september 2020 at 12:25

    Jap, on küll. Igal pereliikmel on oma saunalina(d), lastel on laste käterätik kahepeale ja meil mehega üks rätik käte jaoks. Minu jaoks elementaarne, et mu laps ei hõõru oma käsi ja nägu sinna rättikusse, millega ma enda virsikut ja muud kuivatan 😀 kle, loosi ühed rätikud ka ikka välja, hullult olekski uusi vaja:D

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:27

      Haha, omg, su virsik :D:D appi ma suren naeru kätte haha. Ma nüüd hakkan endale rätiku-koostööpartnerit otsima 😀

      • Avatar
        Vasta Pinx 5. september 2020 at 08:11

        ooo! kas ma haistan perserätiloosi?

        • Mallu
          Vasta Mallu 5. september 2020 at 10:18

          suur giveaway 😀

  • Avatar
    Vasta Kessu 4. september 2020 at 12:25

    Mida ma just lugesin???? OBV elan ma kah oma perega nagu loomakari siis?‍♀️ Meil on kül lastele eraldi väiksed rätikud kuhu nad kuivatavad peale hamba pesu näo ja käed aga mul ja abikaasal oma rätid kuhu nühime ka kõik sabadest kuni sarvedeni?‍♀️? ja nuustikuid on 5 peale 2. Päris hää tulemus mu meelest ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:27

      oiii, hästi elame oma nuustikuhunnikus jah 😀

  • Avatar
    Vasta Pille 4. september 2020 at 12:25

    No nagu päriselt, selle kohta ütlen, et issanda loomaaed on suur ja mis ühele elementaarne, see teisele imelik ? Me küll kasutame igaüks ühte rätikut aga igaühel oma? ja nuustik on ka ühine. Saan siis aru, et peaksime nagisi juurde tegema ja kirjad juurde, nägu, kõht, käed, perse jne? Tõenäoliselt on nüüd uut ja suurt vannituba ka vaja?

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:28

      Ja kui külalised tulevad, siis 5 minutit seletad rätikuolukorda neile 😀 Et palun siia mitte käsi kuivatada, see mu vaginni jaoks.

  • Avatar
    Vasta Mhm 4. september 2020 at 12:25

    Mul on perserätik. Sama rätikuga kuivatan ka püha vagiinust, sest peale vetsus käimist siinpool “maailmas” on kombeks kasutada vagiinafoni ehk käsiduši. Duši alt aga tulles pole vahet kuhu rätiku nurka pühin ma oma pead, jalad ja persed .

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:28

      Ausal ma hakkan nutma praegu naerust, püha vagiinus :D:D:D

    • Avatar
      Vasta Marja 4. september 2020 at 19:32

      täiesti normaalne, et pärast vetsu pesta või loputada tagumik-VÄIKEST rätikut tihti pestes säästame loodust

  • Avatar
    Vasta Anneli 4. september 2020 at 12:24

    Jaa, muidugi on 😀 See on vajalik selleks, et kui sul mõne lapse aiarühmas kellegil on ussnugilised ja laps need koju toob siis ei lähe need teie pere kõigile liikmetele edasi. Eks neid tõbesid ole rohkemgi mille levikut nii ära saab hoida. Sellest pole miskit, et sa ei tea kõike siin ilmas – mina ka ei teadnud kui sinu vanune olin 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:28

      Ewwww ussnugised 😀

      • Avatar
        Vasta Pille 4. september 2020 at 23:01

        Oli vahva lugeda nii postitust kui kommentaare.tuleb nyyd hea uni ja unenägudes kindlasti pööritavad rätikud ja p…sed….
        Aga tösiselt,ma läheks hulluks nende värvikoodide ja kehaosade koordineerimisega ….meil on nagis 1 rätik käte jaoks.kòige muu jaoks vòetakse puhas rätik v hommikumantel peale suuremat pesu ( no need kyll igal yhel omad ja eri värvi kuid ei ela statsionaarselt vannitoa nagis) ja peale kasutamist läheb rätik pesumasinasse .hommikumantli viib kasutaja oma tuppa tagasi nagisse.

  • Avatar
    Vasta A 4. september 2020 at 12:23

    Igal pereliikmel on kohe kindlasti OMA isiklik rätik, mida teised ei kasuta! Eraldi näo- ja jalarätikud olid ka kunagi (kusjuures meid oli peres üle 5), aga see on kuidagi unustuste hõlma vajunud… Aga oma peres alati olnud igal liikmel oma rätik, sest hügieen noh! 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:28

      well.. fk hügieen vist siin majas 😀

  • Avatar
    Vasta Keidy 4. september 2020 at 12:22

    Ei ole meil eraldi ja taipohh kui sa lähed ostma ja oma elu keeruliseks tegema kellegi teise pärast 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:30

      Jah, siis hakkan siin teile ka blogima, et ewwww matsirahvas kuivatab ennast SAMA rätikuga? UIH!

  • Avatar
    Vasta Ceissy 4. september 2020 at 12:20

    Hahaaa, hea teema 😀
    Lohutan.. Teie pere ei ole ainus. Meil vahest on üks rätik kõigi peale, vahest üks nuustik kõigi peale.. no kuidas parasjagu puhtaid rätikuid majapidamises leidub 😀
    Nuustikuid hetkel 2, mehel oma ja mul ja lapsel oma. Aga ega ma ei tea, ehk mees peseb meie omaga ka ennast ja väga ei huvita ka 😀
    Ma tihti nt lapsele annan rätiku ja siis kui laps sellega üleni kuivatatud saab, siis selle rätikuga pärast kuivatan endal juukseid, st panen endale turbaniks pähe.. 😀 No ühesõnaga, ei aja näpuga järge. Peale pesu eeldatavalt on kõik ikka puhtad inimloomad, mis häda selle ühe rätikuga pesta.
    Ja no seep peseb ju nuustiku puhtaks 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:30

      true story 😀

  • Avatar
    Vasta Eva 4. september 2020 at 12:20

    Ma pesen end ka suva nuustikuga ja kuivatan end suva rätikuga. Mees aga ei taha minu rätikut ega nuustikut vaadatagi 😀
    Samuti lapse peput kuivatab ta jumala eest ainult lapse rätikuga. Mõtle, mis veel juhtuks ta kuivatas lapse pestud peput minu perserätikuga? KOHUTAV!

    Lisaks. Lapsena sõbranna juures käies luges ta ette, et ei selle ega teise rätikuga ei tohi käsi kuivatada, sest need on emme ja issi pepu rätikud. Ma olen siiamaani arvanud, et ta tegi nalja aga vist mitte ??

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:30

      mehed… imelikud krt

  • Avatar
    Vasta Õnne 4. september 2020 at 12:20

    Ei ole eraldi booty-rätti, see on ju teada-tuntud tõde, et kui rätik ära kuivab, siis ta resetib! 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:22

      hahaha, appi, teeb jah reseti 😀

    • Avatar
      Vasta L 4. september 2020 at 13:52

      Igalühel ikka oma rätik ja oma nustik. Ei taha mõeldagi, et peaks kellegagi neid asju jagama :S Ja käte-näo ja keharätik ikka eraldi. Minu jaoks nii elementaarne ja pole kordagi elu jooksul nii rätikudefitsiidis olnud, et jagama peaks 😀

  • Avatar
    Vasta M. 4. september 2020 at 12:17

    No meil on nii, et on nö üldrätikud (üks näo ja teine käte jaoks), mis püsivalt vannitoas ja kõigile kasutamiseks. Pesus käimisel on igaühel küll jah oma rätik (ja näiteks vajadusel veel eraldi rätik juuste jaoks).

  • Avatar
    Vasta M 4. september 2020 at 12:16

    Ma olen kohanud küll inimesi, kellel on iga kehaosa jaoks eraldi rätik, aga ma praeguseni eeldasin, et see on mingi vanema generatsiooni teema. Ma kuivatan kõik ühte rätikusse, elukaaslasega rätikut ei jaga. Kuigi minu jaoks on nii palju rätikuid overkill, siis teised tehku, mis tahavad 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:23

      no mul olid ka kunagi vanavanemad ja ma isegi elasin nendega, aga vot perserätti polnd enne oma silmaga näinud 😀

    • Avatar
      Vasta S. 4. september 2020 at 12:25

      Mida ma just lugesin? Mõnel on perserätik? Et kui ma lähen poodi ja küsin pererätikut, siis müüa ei kutsu mulle hullari autot? ?

      • Mallu
        Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:27

        hahahah 😀 “tere, oleks huvi perserätikute vastu. kus te neid hoiate?”

    • Avatar
      Vasta M 4. september 2020 at 13:43

      Ma kunagi käisin külas ja siis sain riielda, et ma oma jalgu käterätikusse kuivatasin, nii et sellepärast olin kuulnud, et selline rästikute liigitamine toimub. Jalarätik oli täpselt samasuur, ainult teise mustriga. Kuidas ma kohe aru ei saanud, eks? 😀
      Samas perserätik on küll minu jaoks müstika 😀

  • Avatar
    Vasta Kasekas 4. september 2020 at 12:14

    Hahah, meil peres kull eraldi nustikuid- mehe, minu ja lapse, aga mingit pepu rätikut kull pole ? mäletan, kui käisime sõbranna juures saunas, siis rahumeeli kuivatame sealse rätikuga enda nägu, kui sõbranna ütleb, et kuulge see mu vanaema tussurätik ????

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2020 at 12:30

      ok fine, ma nutan nüüd naerust 😀

      • Avatar
        Vasta Nipitiri 4. september 2020 at 12:56

        Kunagi lapsena oli meil
        peres vannitoas 1 rätik ja kōik kuivatasid sellega (4 pereliiget). Ja siis ühe korra paraja pubekana läksin sōbranna juurde ja tuli teemaks.. ja sõbranna küsis, et kuidas sa kuivatad ennast sama rätikuga, millega su isa enda vōmpa kuivatab. Ja alates sellest päevast oli mul kodus oma rätik?

        Aga nüüd täiskasvanuna on meil mehega mōlemal oma rätik terve keha kuivatamisems ja kui vaja siis kasutame ka üksteise omasid. Vaid väiksem rätik käte jaoks on eraldi, kuna meil vannituba ja wc koos ning peseme alati peale wc-s käimist käsi.

        Kui ma mōtlema hakkan, siis elukaaslase vanaemal on küll alati 5 rätikut reas.. huvitav, mitu korda ma tema perserätiga olen käsi kuivatanud.. pole selle
        peale tulnudki??

    • Avatar
      Vasta Kaisa 4. september 2020 at 20:26

      Ma ei saa nüüd probleemist aru. Üks asi on saunalina, aga vannitoas ongi ju eraldi näole/kätele ja tagumikule rätik! See, et õhtul duši all käid, ei tähenda, et oma alumist otsa hommikul ei pese! Kas siis haarad suure saunalina enda tagumiku kuivatamiseks? Minu jaoks väga tavaline ja elementaarne nähtus, et saunalina on saunalina ja igal hommikul ja õhtul(kui ei käi eraldi duši all), pestakse enda alumine osa ka puhtaka ja selleks on ikka rätik.