KODU

kolme tunniga köögile uus ilme

20. jaanuar 2021

Ma olen siin mainunud, et uues korteris on muidu nii mõnus, aga pinnuks silmas oli see roheline köök. Vaielda ei viitsi, ma tean, et paljudele see köök meeldis ka rohelisena, maitse üle taielda mõtet pole. Lihtsalt muu korter on sellistes mõnusates mahedates toonides ja mina isiklikult eelistasin, et ta oleks neutraalsem, mitte laimiroheline. Aga nagu öeldud, maitseasi.

Üks hea lugeja soovitas mulle kommentaarides, et selline asi on olemas nagu mööbli kiletamine. Ma teadsin, et autosid kiletatakse, aga mööbli kiletamisest kuulnud ei olnud. Seega asusin googeldama ja kirjutasin esimesele firmale, kes mulle selle otsinguga ette tuli – Mirlex. Ma saatsin köögi pildi ja uurisin, palju see umbes maksma läheks. Selgus, et see oleneb mööbli täpsetest mõõtudest, olemasoleva mööbli tasapinnast (kas uksed on siledad) kile materjali valikust (osad kallimad, osad odavamad) ja kuni selleni välja, mis pidi see muster jookseb (kui võtad puiduimitatsiooniga, et kas jookseb pikku- või laiupidi. Pikkupidi odavam, laiupidi kulub materjali veidi rohkem). Et sellist täpset pakkumist ei osanud nad huupi teha, seega leppisime kokku aja, millal nad tulevad siia, mõõdavad köögi ära ja võtavad kaasa kilede näidised.

See päev oli eelmisel nädalal – mõõdud võetud, sain valida toonid. Kuna siin on elutoamööbel ja põrandad puidutooni, tundus loogiline seda sama ka köögil kasutada. Alguses mõtlesime, et ülemised kapid teeme valgega, lisaks jääb jooksma sisse veidi musta tooni, et sobiks kokku olemasoleva köögilauaga.

Seega täna hommikul oli mul inimene ukse taga ja kolm tundi hiljem ei olnud rohelisest köögist enam jälgegi. Töö kiire ja korralik. Ja kes mind instas jälgib, teab ka mu dilemmat: tegelikult oli alguses mõte, et kõik ülemised kapid ka valgeks teha, aga kui alumised puidukarva said, siis meeldis mulle üldmulje juba niimoodi väga, sobis ülejäänud ruumiga idekalt kokku ja otsustasime, et las see valge hetkel jääda. Seega tuli hinnaks kokku 400€.

Ütleme nii, et päris selline suvaline kommiraha see ei ole, aga kui tõesti on soov oma köögile suurem makeover teha, siis ongi ju ainult paar võimalust:

 • Ostad kogu uue mööbli – kuna see olemasolev on üli korralik, siis lihtsalt värvi pärast väljavahetamine tundus natukene overkill. Korteriomanik seda kinni maksta kindlasti ei tahaks ja mina ka siia uut mööblit ostma ei hakkaks, haha.
 • Ostad ainult uued uksed, et üldmuljet muuta. Ka need on kallivõitu.
 • Värvid olemasoleva ära, mis on siiski pikk protsess. Kui ise teha ei oska ja maksad kuskile töömehele päris suure summa. Kui ise teed, siis võtab see megalt palju lihvimist, tolmutamist, kruntimist, võõpamist jne. Muidugi igale oma, kes on suurem meistrimees ja nokitseja, siis võib muidugi see lõppkokkuvõttes sobida küll. Mina ise selline nobenäpp ei ole, seega see variant mulle ei sobinud.
 • No ja siis see variant – kiletamine.

Kuna kiletamine ei võta kuigi kaua aega, on vastupidav (10a garantiiga) ja näeb hea välja, siis ei olnud mul raske valikut teha. Kõige olulisem punkt minu jaoks oli see kiirus – ma tahan ju kõike ja koheeeeee! Ja kohe ma ta ka sain. Kolm tundi ja valmis kasutamiseks.

Nüüd on ainult need rohelised toolid seal natsa värvigammast väljas, haha, aga sellega annab veel tegeleda.

Ja kuna teil oli Instas niiiiii palju küsimusi selle kiletamise teema kohta, siis ma otsustasin neile siin vastata ka (okei, mina ei vastanud, Marko vastas). Ehk saate ka natukene targemaks selle koha pealt ja avastate, et teie elus on ka vaja asap midagi kiletama kukkuda, haha.

Mida saab kiletada? Absoluutselt kõiki kõvasid pindasid. Seinu, laudu, tehnikat, töötasapinnad, aknaid, külmkapid, kubud, pesumasinad, toauksi – you name it.

Kuidas kiletatud töötasapind vastu peab? Need kiled on tule- ja kuumakindlad. Ehk siis puhastad lapiga ära ja asi ants. Kuuma panni võid vabalt tasapinnale panna, midagi ei juhtu. Muuseas – isegi ühes tuntud kiirtoidukohas on samad kiled pliitide taga ja peavad idekalt vastu, seega saavad ikka korralikult õli ja kuumust seal, ikka ilus ja terve. Tihtipeale arvavad inimesed, et see kile on selline õhuke ja suvakas, umbes nagu Bauhofis selle pisike rulli kaupa müüakse, aga Mirlexis olevad kiled on väga tugevad, vastupidavad, tekstuursed (mitte kõik muidugi, aga nt minu puidu oma on) ja katsudes ei saa absull aru, et see mingi kile oleks.

Kaua see aega võtab? Eks oleneb, minul 3h.

Kuidas nurgad vastu peavad? Kogu tööle on garantii 10 aastat, ehk siis kui sul kuskilt peaks midagi lahti lööma, teevad nad ise selle sinu jaoks korda. Üldiselt ikka ei löö.

Kas kiletada saab ka vanemaid kappe ja leidub täkkeid – Jah, saab. Sellisel juhul paneb ta kile alla natsa pahtlit ja üldmuljet see ei riku.

Kus nad teenust pakuvad – Üle Baltikumi, seega saab neid kutsuda igasse Eesti otsa.

Kas kile ei hakka kobrutama, kui saab vett? Ei hakka, kiletatakse isegi vannitubasid ja duširuume, seega jääb ilus igal pool.

Kas kiletada saab ka reljeefiga pindu? Üldiselt küll, kui on mingid liistud või asjad peal, siis saab. Aga see oleneb siiski konkreetsest pinnast, seega oleks targem neile enne saata meilile pilt ja uurida, kas saab.  info@mirlex.ee

Kui kaua see vastu peab? Kas jäävad kriimud sisse? No see oleneb, millega sa seda pinda retsid. Kui ikka kääride või noaga kallale lähed, siis ilmselt jäävad jah. Aga kui füüsiliselt ise ei retsi, siis muule kulumisele/lahti tulemisele on endiselt see 10a garantii.

Kas väikelaps saaks selle ise maha nokkida? – kindlasti mitte, see on ikka tugeva ja vastupidava liimiga.

Kuidas puhastada, hooldada saab? Tavaliste puhastusvahenditega (ma panin insta storydesse video ka, kuidas pastakas näiteks insta maha tuleb). Erilist hooldust ta ei vaja.

Kas plaate saab ka kiletada? Saab, aga vuugivahed võivad veidi välja kumama jääda.

Kas toas oli liimilõhna ka tunda, kui paigaldati? Saab ise samal ajal kodus olla? Mingit liimilõhna ei tundnud, ainuke asi oli puhastusvahend, millega ta kapiuksed enne üle kleepimist puhtaks tegi. Seega vabalt saab kodus olla.

Kas nende käest saab kilet ka osta, kui tahaks kodus ise midagi meisterdada? Jah, neilt saab ka jupikaupa osta.

Okei, kui teil veel küsse on, siis kirjutage otse neile, ma praegu vastasin kiiruga nendele basic küsimustele, mis instasse tulid. Ahjaa, paljud kurtsid ka, et nende meelest nüüd on kuidagi nii basic see köök, et enne oli ikka värvi ka ja värki – ma tahan öelda aint seda, et nüüd sobib köök minu meelest ülejäänud toaga kenasti kokku ja ma saan värvi tuua sisse oma asjadega, mis selle rohelisega poleks hästi kokku sobinud. Ala diivanipadjad ja enda köögitehnika (röster, veekeedukann, mikser jne). Et ärge muretsege, teate ju mind küll – värvi tuleb! Hetkel alles sätin siin 🙂

Igatahes mul teile head uudised ka – teen koostöös Mirlex OÜ‘ga ka ägeda loosi. Nimelt tuleb sul seal neid instas followima hakata ja jätta mulle kommentaariks, mida sina enda kodus tahaksid lasta üle kiletada. Kahjuks tervet köögi makeoverit ma välja loosida ei saa, küll aga saate vabalt võidu korral valida nt ukse, külmkapi, laua, toolid, köögitasapinna, riidekapi – kõik sellised asjad on vabalt tehtavad. Seega jäta minu instasse sinna pildi alla kommentaar, et mille sina endal võidu korral üle kiletada laseksid ja juba nädala pärast loosin ühe võitja välja! Nii et kõik hopsti mu instasse (@mallukaz) ja võtke loosist osa!

PS! Kui võitja soovib siiski suuremat tööd, saab ta auhinna näol võidu jagu allahindlust!

Loe ka neid postitusi!

23 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta Greete 9. märts 2023 at 16:14

  Nii rumal küsimus, aga sahtlid/ kapid jms kiletatakse ikka seest ka ära eks?

  • Mallu
   Vasta Mallu 9. märts 2023 at 16:24

   Kui sa soovid, siis jah 😀

 • Avatar
  Vasta Maimu 24. september 2021 at 18:57

  Oi kui tore just plaanisin oma köögimöölit uuendada, mul ka laimirohelised kapid . Unistan ka heledast toonist, see kiletamine on kiire ja suhteliselt soodne .
  Olen huvitatud

 • Avatar
  Vasta Kelly 28. jaanuar 2021 at 15:55

  Laseksin kiletada enda suure söögilaua, mis on saanud kannatada 🙂

 • Avatar
  Vasta M 22. jaanuar 2021 at 11:20

  Sama küsimus, mis Helinal – kas seda kilet on võimalik eemaldada ka, nii et mööbel poleks rikutud?

 • Avatar
  Vasta Jaanika 22. jaanuar 2021 at 00:02

  Laseksin vanemate vähemalt 40a vana köögilaua ja taburetid üle kiletada. Köögis sai mõned aastad tagasi remont tehtud ja köögimööbel välja vahetatud, aga sellist sahtliga lauda ei leidnud poest mis oleks sobiv. Nii jäigi vana laud ja toolid alles. Oleks tore kui need saaksid uue ilme.

 • Avatar
  Vasta Merilin 22. jaanuar 2021 at 00:02

  Korter on tõesti väga ilus..aga minule jäi hoopiski silma hamstripuur ja kassipoeg diivani ees 😀

 • Avatar
  Vasta Mirr 21. jaanuar 2021 at 08:13

  Sellistele toolidele saab lihtsalt uued katted peale osta- ise tellisin Alist, miski 6€ tükk. Saab hõlpsalt eemaldada ja masinas läbi pesta.

  • Avatar
   Vasta Maitseasi ? 22. jaanuar 2021 at 20:32

   Hehee, minu köögimööbel on just laimiroheliste ustega, ise tellisin, sest meeldis ??
   Aga mööbli kiletamine on tõesti hea teada, uurin oma lauaplaadile mõeldes seda ?

 • Avatar
  Vasta uhuu 21. jaanuar 2021 at 07:45

  Aga kas selle pärast maha ka saab? Kui korteri omanikule tagasi annad, peab see ju samaa seisus olema nagu alguses.

 • Avatar
  Vasta V 21. jaanuar 2021 at 06:31

  Mul oli ka hiljuti üürikorteris täpselt sama tooni roheline köögimööbel ;D algul ka eriti ei meeldinud, aga no harjusin ära ja suhtusin nii, et “natukene rõõmu ja sära siia valgesse korterisse”. Kui päike peale paistis, oli päris armas. Päris oma kodus on ikka naturaalne köök ja tulevastes oma kodudes hakkab samuti olema valge või puit. Aga sinul tulemus väga ilus ja üldse väga kena korter.

 • Avatar
  Vasta Luuts 21. jaanuar 2021 at 06:27

  Alis müüakse täpselt neid samu laminaate kopikate eest. Kes vähegi meistrimees saab ise ka tehtud.

 • Avatar
  Vasta Mari 21. jaanuar 2021 at 01:52

  Tv aluse või laua kleebiks üle.?

 • Avatar
  Vasta JJ 20. jaanuar 2021 at 23:12

  Kuna diivanil on heleroosa pleed, võib apelleerida sellele, et toolide õrnroheline koos roosaga on “kevadiste nüansside” sissetoomine kujundusse 😉

 • Avatar
  Vasta Kadi 20. jaanuar 2021 at 22:41

  Köögitoolidele on võimalik näiteks uued katted lasta õmmelda? Keegi kindlasti teeb täpselt toolile. ?

 • Avatar
  Vasta K. 20. jaanuar 2021 at 22:10

  “Ma teadsin, et autosid kiletatakse, aga mööbli kiletamisest kuulnud ei olnud. ” kas sa kunagi külmiku kiletamine ei rääkinud?

  Sellistes toonides näeb tõesti miljon korda parem välja kui too laim.
  Minu meelest oleks alumine võinud olla veidi tumedam puit (ala 50% sokolaad) ja üles teha valge puit (jah, ma tean, et need on puitimitatsiooniga kleepsud).

 • Avatar
  Vasta Eeva 20. jaanuar 2021 at 20:06

  Väga, väga ilus tulemus. Eelmisega ei anna võrreldagi. Ja ikkagi on see moodne ja soodne, sest kõik muu uuendus oleks kordades kallim. Super.

 • Avatar
  Vasta Kass 20. jaanuar 2021 at 19:49

  Minu meelest oli see varasem roheline pehmelt öeldes kohutav ? uus värv on palju ilusam ?

 • Avatar
  Vasta Geidi 20. jaanuar 2021 at 19:25

  Me laseme uue külmiku alumise ukse kiletada integreerimise asemel, jääb ideaalselt kööki sobima ?

 • Avatar
  Vasta Anu 20. jaanuar 2021 at 19:14

  ma kiletaks laua üle, see on pisut kriibitud ja tumeda spooniga laual paistab see hullult välja, samas on seoses kolimisega vaja nii palju muid kulutusi teha, et muidu seda niipea korda ei saaks

 • Avatar
  Vasta Helina 20. jaanuar 2021 at 19:12

  Kas seda kilet on võimalik eemaldada ka, nii et mööbel poleks rikutud? Näiteks kui omanikud soovivad seda laimirohelist mööblit tagasi. Või kui soovid hoopis mingit kolmandat välimust mööblile, kas siis kiletatakse juba kiletatud mööbel uuesti üle?

 • Avatar
  Vasta Liisu 20. jaanuar 2021 at 18:43

  Mina ei saa üldse neist rohelistest köökidest aru. Alles lähedane tegi köögis remonti ja uuris mis värvi võiks köök olla. Ma siis lisasin, et kindlasti mitte laimiroheline 😀 Seega minule see praegune üldmulje täiega meeldib. Muidugi… need köögitoolid on nüüd nii võõrkehad seal.