RAHA

üks proua siin hakkas kulda kokku ostma, mis ise?*

13. juuli 2021

Nagu te ilmselt liigagi hästi teate, olen ma siin üsna jupp aega oma kodu otsingutel olnud. See tundub kohati natuke nagu täiskasvanud inimeste teema, aga kirjade järgi ma ka üks neist, kae nalja. Nii et pangast laenu saamine ja päris oma kinnisvara ostmine tundub et on reaalne asi, mis loodetavasti varsti juhtuma hakkab. Fingers crossed!

Aga on veel teemasid, kus ma tunnen, et the hell I know. Üks neist on investeerimine. Ausõna see tundub nagu mediteerimine või Noblessneris hängimas käimine – ühtäkki absoluutselt ükski inimene muud ei tee ja muust ei räägi. Ma olen mõned aastad tagasi ise ka selles vallas veits kätt proovinud, aga ega ma super põhjalikult ei süvenenud. Või no süvenesin, aga see polnud siis üldse sellise kaaluga ettevõtmine.

Sealtmaalt on asjalood aga omajagu muutunud. Pärast lahutust ja “oma elu peale minekut” hittisid päris selgelt mõned teemad, millega tunnen, et oleks mõistlik end kurssi viia. Ei no ega keegi ei PEA oma kodu ostma – võib ladnalt kasvõi surmani üürikas elada. Samamoodi ei pea mitte kui keegi ainsatki senti tagavara koguma või n-ö tagalat kindlustama. Vaba maa. Ega mul ka keegi käsi ei vääna ega sunni. Aga ausalt öeldes mulle lihtsalt väga meeldib mõtte iseseisvast endast, nii et tahaks seda absull igas aspektis olla. Et toogu elu mis ta toob, mul tagavaraplaan kohe varnast võtta.

No ja ärgem unustagem, et mul on ka kolm last, kellele ma ühel päeval oma elu alustamisel toeks tahan olla. Juba selle pärast võiks kunagi mingigi tagavara olla.

Igatahes, investeerimine. Ma olen varba põgusalt ühisrahastuse vette kastnud ja kogemus oli igati positiivne. Tean, et saab ka väärtpaberitesse investeerida ja aktsiaid osta…või on need sama asi? Jumal seda teab. Aga kõige sellega kaasneb selline pull risk, et võid kogu panustatud rahast ilma jääda. Või no eks tegelt selliseid riske varitseb igal sammul, sest elu onju.

Kogenematu investeerijana tahaksin oma raha esialgu panna kuskile, kus see võimalikult turvaliselt ja stabiilselt tasapisi kasvab. Suurte riskide võtmine ei paku hetkel pinget, mul seda elus niigi. Aga päris niisama inflatsiooni meelevalda kuskile kontole midagi seisma panna ei näe ka absoluutselt mõtet. Ega seda vist soovitatagi tänapäeval enam, ikka kasvatada on vaja.

Ühe väga stabiilse investeerimisvariandida tutvustas Aufort mulle hiljuti sellist asja nagu kulda investeerimine. Kuld on julgelt aastatuhandeid teema olnud ja pole näha, et see muutuma hakkaks. Nagu nad ise oma lehel kirjutavad: maailm muutub, aga gramm kulda on alati gramm kulda. Kõlab küll väga konkreetselt. Nad on investeerimiskulda müünud juba hea seitse aastat, nii et igati usaldusväärne värk.

Põhimõtteliselt ainuke asi, mis mul küsimusi tekitas selle juures oli, et kas kõigil kulda investeerijatel on kodus miskine varakamber või seif? Või kus põrandalaua all üks lihtne inimene oma kullavarusid hoiustama peaks?

Tuleb välja, et just selle probleemi on Aufort kenasti lahendanud. Nimelt on nad esimene ettevõte maailmas, mis annab võimaluse osta füüsilist kulda digitaalses vormis läbi e-poe. Ehk siis ostad küll kulda, aga hoiustamisega tegelema ei pea. Samas saad igal hetkel oma kulla füüsilisel kujul või rahasse ümber arvutatuna kätte. Minu meelest hästi mugav variant.

Nii olengi ma värske kullakonto ja ka investeerimiskulla omanik. Kõlab maru uhkelt. Soovitan teilgi seda varianti uurida ja kellele huvi pakub, siis SIIN saate endale ka konto avada. Neil kuni 15.07 muide kampaania, mille raames nad annavad ära tervelt 1 miljoni euro väärtuses kulda! Kui vajutate ülevalt menüüribalt “kullakonto” peale, siis leiate selle koha hõlpsasti üles, kust oma jagu välja nõuda. Kaks päeva on veel aega!

Oma kontolt näed igapäevaselt, kuidas see kulla seis parasjagu on, kas on langenud või tõsunud.

Grammine kuldplaat ei maksa muuseas suurt midagi – hea vähehaaval soetada. Või no ta maksab MIDAGI, aga ma ausalt arvasin midagi hullemat. Et kuld maksab mingi…megapalju. Tegelikult saad oma kullakontot tasapisi ka väikeste summade haaval kasvatada. Ja kui kohe praegu vaikselt servast pihta hakata, siis üks hetk olemegi kõik nagu Onu Robertid oma kullasalvedes ingleid tegemas.

Muuseas, ma olen kuulnud, et paljud lapsevanemad teevad seda nalja, et korjavad lastetoetused ja sünnarahade kingid ühele lapse kontole kokku. Kui seda kogumist kasutada suuremate väljaminekute jaoks, siis on sellel pointi. Kui aga üritad sedasi lapsele 18ndaks eluaastaks midagi kaasa anda, siis see küll väga tark tegu pole. Raha väärtus nimelt on selleks ajaks ilmselt nii väike, et heal juhul saab su laps iseseisva elu peale mineku puhul pudeli head veini osta. Seega tundub palju loogilisem selle raha eest lapsele hoopis kulda osta. Ka selle väärtus võib natukene kõikuda, ent suures plaanis on see aastasadu stabiilne olnud.

Aga rõhutan siinkohal ka, et kui investeerimiseks läheb, siis pidage ikka kellegi teadjamaga nõu. Kõik hajutamised ja jutud sinna juurde. Ega ma palju rohkem ei teagi soovitada 😀 Lihtsalt käituge vastutustundlikult.

*Postitus on sündinud koostöös Aufortiga

Loe ka neid postitusi!

19 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta ema 14. juuli 2021 at 10:49

    ostan 10gr plaate füüsilisel kujul, pole probleemi kodus hoida endale teada kohas. need nii väikesed. võõraid koju ei tassi, vargustega pole kodukandis probleeme kunagi olnud, turvaline kortermaja. ja põlengu korral kullaga ei juhtu ka miskit. ja kui miskit peaks juhtuma, saan kohe kaasa haarata.

  • Avatar
    Vasta Ra Mänd 13. juuli 2021 at 20:16

    Kuld rahana on kindlasti parem kui keskpanga IOU. Seda teed arendada on vast mõistlik. Kui aga tahta suuremas koguses kliente siis peaks füüsilise kulla ETF-i tegema.

  • Avatar
    Vasta jutake 13. juuli 2021 at 16:27

    Hea mote! Kulla hind on kasvanud 5 aasta loikes maailmaturul ca 38 %! Tasub kull kasvatada… kahju ainult, et kui soovid oma kuldplaadi fuusiliselt valja votta, siis lisandub ule 10 euro 1 g kohta ehk lisakulu ca 20 % .

    • Avatar
      Vasta Bert-Ken Raudberg, Auforti asutaja ja tegevjuht 13. juuli 2021 at 18:15

      Jah, nii see on, sest füüsilise kuldplaadi või -mündi tootmine (sh pakendamine) maksab. Seetõttu hakkaski Aufort pakkuma füüsilist kulda digitaalses vormis (AufortGold), et seda saaks osta soodsamalt. Ning kes tunneb, et soovib kulda füüsilise plaadina välja võtta, siis tuleb plaadi tootmistasu juurde maksta. Kes seda ei soovi ja/või ei taha seda kulu kanda, ei pea seda tegema – kulda saab mugavalt tagasi müüa ka digitaalsel kujul.

  • Avatar
    Vasta T 13. juuli 2021 at 12:51

    Oioi, ettevaatust! Sellised ettevõtted toimivad sisuliselt nagu pangad (paned oma raha hoiusele – aga “kullas”), aga erinevalt pankadest, kus hoiused on riiklikult tagatud ja keegi oma rahast riigi garantiiga ilma ei jää, ei ole selliste firmade juures sugugi haruldane, et ühel päeval ei vasta sealt sulle enam keegi ja jääbki vaid ilus screenshot oma kullagrammidest. Oli ju alles suur skandaal Erialist, kuhu raha muudkui sisse hoiustati ja kõik nüüd ilma sellest on. Palun palun palun olge teadlikud oma raha kuhugi hoiustamisel. Kuld jah on stabiilne vara, aga ettevõtted, kes sellist teenust pakuvad, ei pruugi olla.

    NB! Ei väida, et kõnealune firma ebausaldusväärne on. Aga teadlikkus ja ettevaatus ennekõike!

    • Avatar
      Vasta Bert-Ken Raudberg, Auforti asutaja ja tegevjuht 13. juuli 2021 at 15:03

      Täname kirjutamast! Teie “mure” on mõistetav ja loomulik, kui mõned negatiivsed näited on ees. See aga ei tähenda, et kõik peaksid tegelema pettusega. Aufort, juriidilise nimega SMI Group OÜ, on Eestis tegutsenud juba aastast 2014. Tegemist on legaalse ja litsenseeritud ettevõttega, kes omab kahte majandustegevuse luba. Aufort pakub nii investeerimiskulda kui ka -hõbedat, nii füüsilises kui ka digitaalses vormis. Need, kes digitaalsusesse ei usu või mingil põhjusel ei usalda, siis nendel jääb alati võimalus osta füüsilisi kuldplaate ning kuld- ja hõbemünte. Sellisel juhul tuleb aga arvestada, et need on kallimad kui Auforti digikuld (AufortGold), samuti tuleb ka ise hoolitseda selle eest, kus väärismetalli hoida. Eks neid pikanäpumehi liigub omajagu ringi 🙂

      Mis puudutab veel usaldust, siis Auforti põhjalikes kasutustingimustes on kirjas, et kuld on kliendi ja mitte Auforti oma. Ehk siis kui Aufortiga peaks midagi juhtuma, näiteks minema pankrotti, siis kuld ei kuulu pankroti vara hulka – see on kliendi oma. Juba see peaks andma piisava kindlustunde. Lisaks hakkab Aufort kaks korda aastas avalikustama sõltumatu audiitorfirma (SPS Steuerberatungsges.m.b.H.) poolt tehtud auditeid, mis tõendavad kulla reaalset olemasolu. Lisakindlustunde annab veel ka detsentraliseeritud andmebaasi tehnoloogia kasutamine – selles sisalduvaid kandeid (kullaga tehtud tehinguid, ost/müük) pole võimalik kustutada, muuta vms.

      Lisaküsimuste korral vastan meeldeldi siin või ka e-maili teel.

  • Avatar
    Vasta Tyy 13. juuli 2021 at 11:28

    kus on see IVA, osta kulda, hetkel kui ta oma rekord hinna läheduses?

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuli 2021 at 11:59

      Tead, ma lasen Aufortist kellelgi siia vastata, nad targemad minust 😀

    • Avatar
      Vasta Bert-Ken Raudberg, Auforti asutaja ja tegevjuht 13. juuli 2021 at 15:12

      Täname kirjutamast! Sellel võiks pikalt ja põhjalikult diskuteerida. Lühidalt võib öelda nii, et kui võrrelda teisi tuntumaid varaklasse, nt nagu kinnisvara, aktsiad ja krüptoraha, siis need kõik on viimase 10-20 aasta jooksul palju kallinenud. Kuld ja hõbe aga pole nii suurt tõusu (veel) teinud, mistõttu on minu isiklik arvamus (ei ole finantsnõuanne), et praegu on väga hea aeg kulda osta/investeerida. Suurel tõenäosusel seisab maailm uue suurema finantskriisi lävel, viimane oli 2008 .a. Tavaliselt on ühe tsükli pikkus olnud 8-10 aastat, praegune tsükkel on aga oluliselt pikemale veninud. Eelnevates kriisides, kus enamik tuntumaid varasid on oma hinda kaotanud, on kulla hind tõusnud. Aga eks igaühele jääb oma arvamus ning igaüks teeb nii nagu ise õigeks peab 🙂

  • Avatar
    Vasta Kaija 13. juuli 2021 at 10:10

    Hmm nojah, raha kogumiseks mustade päevade tarbeks on see okei viis, aga tasub siiski meeles pidada, et väärismetallid ei tooda intressi. See tähendab seda, et kogu väärtuse kasv seisneb ainult kulla hinna tõusus ja tasub meeles pidada, et hind võib ikkagi ka langeda.
    Mina ostsin oma investeerimisteekonna alguses kunagi 10 aastat tagasi hõbedat, sest hind läks üles ja noh… Väärismetall ju. Siiani istun oma hõbeda otsas, sest praegu on hind poole väiksem ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuli 2021 at 10:31

      Jah, mingit suurt kasumit sul oodata pole, aga et täitsa nulli jääd, seda hirmu ka pole 😀 Ja ilmselt kogumise mõttes ikka arukam kui sukasäärde?

    • Avatar
      Vasta Bert-Ken Raudberg, Auforti asutaja ja tegevjuht 13. juuli 2021 at 15:33

      Kaija, täname kirjutamast! Teil on õigus, et väärismetallid ei tooda rahavoogu, nt nagu seda teevad divideni aktsiad, üüri kinnisvara ja intressi hoius. Eks igal asjal (varaklassil) on omad plussid ja miinused. Kulla kasuks räägib mitu olulist fakti, nt nagu pikaajaline ajalugu, suur ja pidev nõudlus ning kindel väärtuse kasv (kulla hind 2005 ca 11 €/g, 2010 ca 28 €/g, 2015 ca 35 €/g, 2020 ca 51 €/g). Hea uudis on see, et Aufortil on plaanis juba lähitulevikus hakata pakkuma võimalust teenida intressi kulla hoiuselt (lisaks väärtuse/hinna kasvule) – see muudab kulla kindlasti oluliselt atraktiivsemaks ka nö juba kogenud investoritele. Lisaks on Aufortil plaanis veel juurde tuua mitu lahendust, mis annavad kullale laialdasema kasutusotstarbe. Lisaküsimuste korral vastan meeldeldi siin või ka e-maili teel.

  • Avatar
    Vasta Mmaik 13. juuli 2021 at 10:07

    Kui suure summa eest siis ise kulda ostsid? Kas ettevõte, kes seda kulla hoidmist pakub, on usaldusväärne ja kasumis?

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuli 2021 at 10:30

      Pildil ju näha, et hetkel on mul 5g kulda, ehk siis 250 euro eest. Ettevõte on usaldusväärne, saad ilmselt kodukal rohkem tutvuda ka 🙂

  • Avatar
    Vasta Ann 13. juuli 2021 at 09:52

    Nii kui mul laps sündis, hakkasin talle Tavidist hõbemünte ostma. Juba kaheksa aastat.

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuli 2021 at 09:56

      Jaa, see ka hea idee. Aufortist saab tavalisi münte ka osta, aga onlines on see võlu, et sa ei pea neid münte kuskil kodus hoidma. Aga jah, point on sama 😀 Lihtsalt ennast teades, ma kaotaks need mündid kuskile ära, haha 😀

  • Avatar
    Vasta Agnes 13. juuli 2021 at 09:42

    Hah, minu vanemad tegid samamoodi. Sündisin 95ndal aastal ja nad millalgi peale seda hakkasid mulle koguma kontole raha, kohe päris täiesti tavalisele kontole. Et siis kui ma saan 18, siis saan selle kätte. Saingi siis 18 ja juba elevusega ootasin seda kontot, et näha, kuidas ja kui palju sinna kogunenud on. Konto käes ja logisin sisse – 610 eurot 😀 Tollel ajal oli seegi üsna okei raha, aga kindlasti mitte midagi sellist, mis tegelikult olla võinud oleks, kui oleks kasutatud mõnda kogumisfondi.

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuli 2021 at 09:51

      Jaa, selliseid lugusid on ju mega palju! Muidugi minuvanuste ajal (ma eeldan automaatselt, et sa ka minuvanune :D) toimus ju raha vahetus jne, et see mõjutas ka täiega raha väärtust jne. Igatahes on kuld olnud aastasadu üsna hinnas, seega ma loodan ja usun, et see on natukene mõistlikum viis. Ja nt iga kuu 50 euri eest endale grammikese kulda osta ei murra just konti (saab ka poole grammi kaupa), nii et ma üritan sellest endale väikestviisi harjumuse teha. Ja kui tõesti häda käes ja raha vaja, saab selle kohe samalt lehelt maha müüa ja raha käes.

      • Avatar
        Vasta Bert-Ken Raudberg, Auforti asutaja ja tegevjuht 13. juuli 2021 at 16:49

        Jah, Auforti üks tänastest osanikest, kes on hetkel 46-aastane, tema vanemad kogusid talle samuti täiselaliseks saamiseni raha. Toonaste arvutuste kohaselt oleks ta pidanud 18-aastakseks saamisel saama osta selle eest auto. Reaalsus oli aga selline, et tänu inflatsioonile (raha väärtuse langusele ja hindade tõusule) sai ta osta kingad kooli lõpetamiseks 🙂 See on lugu ja õppetund elust enesest, miks ei tasu hoida säästusid sularahas või pangakontol 🙂