RAHA TESTIN JA ARVUSTAN

kas (lisa)raha teenimine saaks üldse lihtsam olla?*

2. september 2021

Loodan, et teil juba okserefleks ei teki, kui ma mainin sõnapaari “uus kodu”. Sorri, aga siit see jälle tuleb 😀 Uue kodu ostmise järel olen eriti selgelt aru saanud, kui palju ma teiste inimeste abi vajan. Kui vähe oskan ise teha kõike seda, mis puutub näiteks remontimisse. Ainult õige napilt suudan välja valida, missugust üldmuljet sihin, aga millegi teostamise juures tõstan lihtsalt käed püsti. Kodu remontimise juures on vähemalt tuhat kuussada asja, mille peale tavaline inimene üldse ei tulegi. Mida kõike on vaja puurida ja klopsida ja kruvida ja pahteldada. Ükshaaval on kõik need asjad siin välja koorunud ja järgemööda olen igale tööle teostaja leidnud. Mitmel korral hange.ee abil, mis on spetsiaalselt selliseks puhuks loodud lehekülg. Paned aga tegemist vajava töö kirjelduse/video/pildid üles ja erinevad spetsialistid teevad pakkumisi.

Aga teate, vahel ei ole üldse tarvis midagi konkreetselt ehitus-alast teha. Mõnikord suudan ma päev läbi ainult lamada, isegi kui kõiksugu erinevad toimetused tegemist vajavad. Näiteks tahaks, et keegi teine mu pakid postist ära tooks – ainult jumal taevas teab, kui palju on mul pakiautomaatide vahet käimist. Vahel lihtsalt ei viitsi. Teinekord tahaks, et keegi võtaks kätte ja kõik siin majapidamises leiduvad riided ära triigiks. Endal tekib mul selline aeg ja tahtmine täpselt mitte ühtegi korda aastas. Aga sirgeid riideid vahel ikka kannaks, kui oleks… Nüüd siin uues kodus ma juba tean, kuidas akende pesu hakkab teema olema. Mina neid pesemas samas ei hakka kunagi teema olema, üldse ei hakka illusooni looma. Nii et lühikese ajaga tuli mulle juba mitu asja pähe, mida ma tahaks, et oleks tehtud, ent ise kindlasti teha ei soovi.

Inimestega on selline kentsakas teema, et mis ühele on tülgastav ja kurnav tegevus, seda teine teeb suurima heameelega. Näiteks on mul üks sõbranna, kes armastab muru niitmist ja puude riita ladumist. Enamus inimesi, sh mina ise, pigem leiaks mooduse kõigist jäsemetest vabanemiseks, lihtsalt et kumbagi eelmainitust tegema ei peaks. Ja nii ongi. No näiteks mina kirjutan siin päevad läbi igasugu asju kokku. Teen tootepilte ja veedan nii suure aja oma meilboksis, et seda aega isegi kokku ei taha lüüa. Mõni teine inimene oleks täielikus ahastuses, kui päevad läbi arvuti taga peaks veetma. Igale oma.

Sellepärast ongi hea, et just nüüd tuli avalikuks selline lehekülg nagu PocketPro.ee. See on koht, kuhu iga lisarahast huvitatud inimene saab konto teha. Sinna saab oma meelistegevused/oskused kirja panna ning siis ootama jääda, mil mõni teine inimene seda sama tegevust parasjagu teha ei oska või taha. Asja mõte peaks kokkuvõttes olema see, et igale pisitööle leiab sealt teostaja. Selleks oleks hea, kui võimalikult paljud inimesed end seal registreeriksid. Tekiks igale inimesele umbes selline mõnus koht, kust abi küsida, nagu mul see blogi on. Reaalselt mida aga välja olen hõiganud, see on kellegi abil tehtud saanud. Miks ei peaks igaüks endale niisugust mugavust soovima 🙂

Muidugi võib teenusepakkuja otsingul minna ka guugeldamise teed, aga teate kui paljud ettevõtted ja isikud sedasi üldse välja ei tule? Väga väga paljud! Ilma naljata. Sellepärast on niisugune teenusepakkujaid ühendav veebileht ülihea. Igaüks on võrdselt nähtav ja leitav, mitte nagu guuglis, kus mõni pärl on kõvemate turundusvendade poolt kuskile kaheksandale lehele trügitud.

Tegin endale ka PocketPro.ee-sse konto. Mulle sobis seal praegu fotograafia valdkond. Pole ammu pildistamisega väga põhjalikult tegelenud, aga kui ma ei kirjutaks, siis pühenduksin ilmselt just pildistamisele Ehk on kellelgi mõnd fotot vaja ning minul parasjagu vaba aega neid teha. Ilmselt liiga sageli ei ole, aga ega see konto leiba küsi, nii et võib-olla kui ühel päeval koostööde huvi raugeb, on mul võimalik üht-teist ikka teenida enda jaoks toreda tegevusega. Minu meelest megahea võimalus nt lapsega kodus olemise aega pikendada soovivatele emadele. Esimene sihtgrupp, kes pähe tuli. Aga seal on variante ja väljundeid tõesti absoluutselt igas vanuses ja soos ja oskustega inimestele.

Konto üles seadmine on muide üli lihtne. Tegevusalasid vaadates saate veel eriti täpselt aru, kui paljude lihtsate tegevustega on võimalik teisi inimesi aidata. Ise seal neid pakutavate teenuste nimekirjasid sirvides ma lihtsalt loodan, et igasse kategooriasse tekib palju töökäsi, sest mul endal oleks mingi kümmet inimest sealt kohe vaja 😀 Kusjuures seal on palju kategooriaid ja nende all kümneid täpsemaid alakategooriaid. No ikka väga põhjalikult suur valik.

Soovitan teil ka end seal regada ja oma oskused või hobid lisaraha teenima panna. Mida rohkem inimesi sinna koguneb, seda tõenäolisem on, et ühel päeval leiate ise ka, kes teie koeraga jalutaks, kui endal parasjagu aega pole, kes kardinapuu üles paneks või seina augu puuriks, käsitöökaardi meisterdaks, kolida aitaks, vajaliku mööblitüki kokku paneks vms. See loetelu võiks jätkuda vähemalt ülehomse hommikuni.

Ma muudkui uudistan seda keskkonda ja avastan üha uusi võimalusi. Tundub lõputu. Näiteks see, et on võimalik tegutseda eraisikuna, aga ka ettevõttena. Tehtud töödest saab endale n-ö portfoolio luua. Inimesed saavad jätta tagasisidet saadud teenusele ja sedasi tekib täiesti oma bränd.

Teostajatele on keskkond täiesti tasuta kah. PocketPro-l ei ole (veel) küll äppi, aga on mobile first veebileht ehk siis supermugav telefonis kasutada 🙂

Terve septembrikuu on keskkond avatud esialgu vaid tööde teostajatele, ehk siis on rahumeeli aega oma profiile luua ja valmis timmida. Ja juba oktoobrist pääsevad ka kõik huvilised endale sealt abikäsi leidma 🙂

Kui te ka endale konto teete (mida ma loodan, et te teete), siis andke teada, mis valdkonnas teistele teenuseid pakkuma hakkate? Mis on need tegevused, mida teile väga meeldib teha, aga mõni teine võib-olla vabse ei salli või lihtsalt ei oska. Täiega põnev oleks teada 🙂

*Postitus sündis koostöös PocketPro.ee-ga

Loe ka neid postitusi!

10 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta gille 4. september 2021 at 09:11

    sul käis asjade organiseerija, kas soovitad?

    • Mallu
      Vasta Mallu 4. september 2021 at 10:25

      Jaaa, ma just eile mõtlesin, et peaks ta uuesti kutsuma, et siin ka asjad korda saada ?

  • Avatar
    Vasta Karin 3. september 2021 at 17:34

    https://parcelsea.com/et
    Kui sul nii palju pakkidega mässamist on, kas sa siis selle isikliku Parceli pakiautomaati peale pole mõelnud? Säästaksid aega ja jalavaeva?

  • Avatar
    Vasta Riina 3. september 2021 at 13:46

    Kas ma näen ka töid, millele inimesed teostajaid otsivad? Ma ei leia kuskilt seda kohta.

  • Avatar
    Vasta Leenu 2. september 2021 at 23:34

    Veidi ehk offtopic, aga kui Sa pakkide järel automaadis ei kibele käima, siis äkki sobiks Sulle ka maja ette see isiklik nutipostkast (nt Parcelsea) – iseenesest kortermaja puhul ehk veidi trickim, aga kui läbi läheb, siis oluliselt mugavam ju 🙂

  • Avatar
    Vasta RL 2. september 2021 at 21:48

    Ma võin pesu kokku lappida ükskõik mis pidi, andke aga ette! Nagu aru olen saanud, teeb suur enamus seda alles siis, kui enam midagi selga pole panna ja kõik riided ühes kuhjas diivanil, kuid minu jaoks on see nagu meditatsioon.

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. september 2021 at 21:50

      Tegelt ka? Kappi ka paned ära v 😀

      • Avatar
        Vasta RL 2. september 2021 at 22:40

        Pole probleemi 😀

  • Avatar
    Vasta Tyy 2. september 2021 at 15:57

    Pigem häirib, et pead vajalikuks n-ö vabandada kodu loomise teemade postitustel.
    Tead, tahan öelda, et teemat “uus kodu” ei ole mitte kunagi liiga palju. Enamikele on see eriti põnev kõiges. Just nii inimene õpib ja areneb, nii teadmiste kui stiilide ja vajaliku info hankimise jaoks. Keegi ei sünni ju valmis oskustega.
    Ja need, keda see tõesti ei huvita, loevad muid lehti, blogisid. Kuna see hõlmab su elust pikema perioodi, siis on see ju vägagi normaalne. Õigemini on kadestamisväärne jälgida, kui kiirelt sinu elus suured asjad liiguvad, täituvad. Kulmu paneb kergitama vaid see, et sa ise protsessi sees olles ei taju ega naudi seda. Aga nagu tänane postituski räägib sellest, et me oleme oma tegutsemistes nii erinevad, mida üks ei naudi, seda teine peab oma lemmiktegevuseks.
    Mina joonistaksin hommikust õhtuni igasugu lahendusi kodude planeerimisel ja köökide, garderoobide jne jaoks. Huvitav kas PocetPro lehel ka selline tegevus pakuks huvi? Ma olen seda siiani hobikorras teinud tuttavate jaoks tasuta. Aga kuna olen nüüd koondatud ja aega jagub, võiks ju mõne kopika ka teenida? Hind on küll suur küsimärk!

    • Mallu
      Vasta Mallu 2. september 2021 at 16:16

      Mina arvan, et paljud (k.a ma ise) ostaks sellist teenust!