JUMALAITA KODU

polegi ju ammu malludraamat olnd

11. november 2021

Tahaks täna lihtsalt halada, sest ma olen jälle taaskord aru saanud, kui loll ma olen. Halaks pikemalt, aga mu kaebuste alla kuuluvad ka vigane ranne, näotäis ohatist ja katkine klaviatuur. Lühidalt: ma olen super pahur, sest peale seda kui kõik mulle hakkasid rääkima, et 7000€ ainult töörahana on jube palju, küsisin ma ehitajalt, et kle viitsid mulle lahti seletada, et kuidas see summa kokku tuleb.

Ma ise isiklikult arvan, et ma olen muidu norm ja laadna vend, et ei ole üldiselt mingi emm klient, kes käib ja nõuab, aga kui keegi ei suuda/taha mulle seletada, mille eest ma päris kopsaka summa maksan, siis võtab nõutuks küll. Ma reaalselt lõpuks palusin talt seda vist kokku sada korda, nii viisakalt kui vähegi suutsin. Mille peale sain lõpuks sellise arve, mida vaadates ei saanud ma ikka ausalt öeldes täpselt aru, kuidas see summa kujunenud on.

Millest aga sain ma seda paberit vaadates aru oli see, et lause “mul tuleb üks noor neiu, kes tahab vannitubade tegemist õppida ka appi ja näeb protsessi” tähendas hoopis seda, et ma enda teadmata võtsin endale ühe töötaja juurde. Kui tänu sellele saab kiiremini valmis on täitsa okei võtta tööline juurde, aga mina konkreetselt arvasin selle lause põhjal, et ta hakkab kedagi omast vabast tahtest koolitama, et kas see on ok, kui ta on seal. Minu poolest olgu, aga seda, et ma ta koolitust kinni maksan, seda ma tõesti aru ei saanud. Ehk olen ise loll, ma ei tea.

Lisaks, noh, ma eeldasin rohkem midagi sellist, et näed kommunikatsioonide tõstmine nii palju, lammutamine naa palju ja värki. Vastuseks sain ma aga erinevaid jutte sellest, kuidas “aega pole kirja panna”, kuni selleni, et “issand jumal, KEEGI pole enne sellist asja küsinud” ja “ma ei hakka iga kruvi seina laskmist kirja panema”.

Ma reaalselt tundsin ennast NII halvasti. Ma tundsin, et ma nõuan inimeselt midagi utoopilist ja absurdset. Selline tunne oli, nagu ma oleks mingi täielik tropp, kes head inimest ahistab või piinab. Ma tõesti ei tahtnud mitte midagi muud, kui täpselt teada, mille eest ma maksan. Ma ei olnud ju öelnud kordagi, et jumal, nii suur summa, seda ma küll ei maksa. Aga tunne oli NII räme, nagu ma üritaks hoopis teda kuidagi üle lasta.

Igatahes ma kirjutasin nii:

Jaa sain kätte, ma muidugi täpselt ei saa ikka aru, et mida siin täpselt tehtud on, suht üldine on see. Ma olen su tööga nii rahul, kui ma oskan olla (sest ma ju ei tea) aga saa minust ka aru, et see on suur summa, mu vanemad ütlevad, et see on NII suur summa, et ei saa aru, kust see ikka kokku tuleb, kas sa oled oma tunnid täpselt kokku lugenud jne. Et enne kui ma maksan niii suure summa, siis ma tahan veenduda, et kõik on õige, lihtsalt selle pärast, et ma olen reaalselt saanud IGA kord tüssu. Ma ei väida, et sina seda teha üritad, aga sa pead mõistma, et see jätab suht kahtlase mulje, kui ma pean ühte asja 100x küsima ja saan vastu midagi suht umbmäärast ja esimest korda infot, et tüdruk, kes sinu käe alla õppima tuli esimest korda, sellele maksan 25h tunnis. Ma oleks seda infot enne soovinud, sest sina ütlesid mulle lihtsalt, et kas fine kui keegi tuleb vaatama ja õppima kuidas sa teed. Ma olen lihtsalt väga ebamugavasse olukorda pandud. Ühtlasi on parem, kui sa täna ei tule, mul on vaja täiega koristada ja tööd teha.

Ma ei tea, kas on viisakas tema osa siia kopida, aga ta andis mulle SELLE lingi ja ütles, et ma tutvuks netis hindadega. Kõik. Selle peale vastasin ma nii:

Ma ei tea, kuidas seda paremini kirja panna, et sa ka aru saaksid – mu eesmärk ei ole sind rünnata, või süüdistada. Lihtsalt nii mitmed inimesed, kes on seda summat kuulnud (k.a inimsed, kes ehitusvaldkonnast rohkem jagavad) on öelnud, et see summa on utoopiline. Mina ju ei tea, kas on või ei ole. Võib-olla ongi tulnud mingisuguseid asju ehituse käigus välja, mis seda summat suuremaks teevad jne.

Seetõttu tahtsingi ma sinu käest saada täpset nimekirja, mida ja kui palju sa teinud oled. Lihtsalt selle pärast, et seda ka teistele näidata ja saada aimu. Saan ju ise ka aru, et ilmselt oleksime me kohe pidanud tegema diili, et kui sa siin käid, paned iga kord tunnid kirja + täpselt, mida tegid. Siis poleks praegu seda minupoolset arusaamatust. Kuna aga minu info on ainult teistepoolne “APPI KUI ÜLE SA MAKSAD” ja ma ei saanud sinu käest pikal ühtegi “puust-punaseks” nimekirja, et mis selle hinna kujundanud on, siis tekiks vist igaühel kahtlus, et mis värk siis on? Ma ei ÜTLE, et sa midagi oleksid valesti teinud vms, aga sa ju tead, et ma ei tea ehitusest midagi, ma olen sinuga alati väga sõbralikult suhelnud ja ma lihtsal ei saa aru, et miks sul nii raske mul vastu tulla on ja mulle täpselt ära põhendada see on?

Laused, et issand, keegi pole enne sellist asja küsinud, teevad asja kahtlaseks. Mulle mokaotsast mainimine, et mingi tüdruk tuleb õppima, et kas see fine, on saanud see, et ma maksan inimesele, kes esimest korda elus vannituba teeb ja vb aeglustab sinu tööd, sest sa pead õpetama? Ma ei tea ju, need asjad oleksid pidanud olnud enne läbi räägitud, võtan selle süü omaks. Ma lihtsal ei saanud ise ka täpselt aru ja nüüd kui tahan saada, siis muutud sa suht kurjaks, loobid mulle mingeid linke ja noh, ikka ei seleta. Mida ma siis sellest arvama pean? Ma teen vannitoa ehitamisest blogipostitust ja ma ei tea, kui ma selle hinnakirja sinna panen, kas kõik ütlevad, et see tunduks aus?

Sain infot ka selle kohta, et üldiselt kui pannakse paika umbkaudne töö hind, siis on selle sees juba materjalid. Klient ostab muidugi ise oma santehnika ja plaadid, aga muu loetakse üldiselt töö sisse. Sinu puhul nii ei olnud, seda me ka enne ei täpsustanud, kui alles eelmine nädal. Mul on endal nii sitt tunne, sest ühest otsast kardan ma, et ma saan jälle millegagi üle, teisalt on mul vastik tunne, nagu ma üritaks sulle su töö eest mitte õiglast summa maksta. Seda ma ei taha teha, aga et mõlemal oleks õige tunne, on mul vaja läbipaistvust. Kust tulid kõik tunnid, kas need sul kirjas? Peaks ju olema, kui oskasid need kirja panna? Mida sa täpsel siiani teinud oled ja mis need kõik asjad individuaalselt maksid: kommunikatsioonide ümber tõstmine, lammutustööd, pahteldamine jne. Palun lahendame selle asja ära.

Ma reaalselt istusin eile oma kodus ja tundsin ennast mingi maailma suurim emm ja kriminaal. Seda hetkeni, kus ta rahumeeli tuppa sisse astus. Kuna ma olin enne spetsiaalselt öelnud,et palun täna mitte tulla, siis ma vedelesin siin püksata nagu vana mauk. Küsisin, et ee sa ei pidanud ju täna tulema, et ma ju kirjutasin sulle. Selle peale sain vastuseks, et ma kirjutan nii palju, et ta ei jõua kõike lugeda. Mina pagesin awkwardilt magamistuppa ja tema tegi mida iga normaalne inimene sellises olukorras, kus ta on mõistnud, et teda pole oodatud: kuus tundi rahumeeli mu vannitoas tööd.

Ja siis täna hommikul leidsin postkastist täpsustustega seletused:

Ma olen ausalt juba väsinud kõigiga seda teemat lahkamast, aga ühesõnaga TEGELIKULT on see töö hind üldse kokku 9809 euri, aga tema sõbramehepoolest teeks 7000ga. Kena. Kena oleks ka enne teada olnud, et kui ta esimene kord ütles mulle konkreetse hinna (6000) et tegelikult maksan ma talle tunnipalka, mida ta täitis näiteks tunde minuga vestlemisega, iga päev poes käimisega (ta põhjendas seda täna mu emale sellega, et see oli selle pärast, et mina ise ei tea, mida ma tahan ja kogu aeg “muudan enda meelt”, kuigi ma ei tea, mida ma üldse oskaks tahta, või mille osas meelt muuta mingi ehitusega, millest ma midagi ei tea, ma jätsin talle pmst kõigega vabad käed). Ja loomulikult tuleb alati poes käia mitu tundi ja kahekesti.

Ja loomulikult ütles ta mulle, et mu vannitoa seina ruudud on 65. See oli siis, kui ma küsisin seda mikrotsemendi tellimiseks. Arvake, palju päriselt on? 44 🙂 Aga suht lebo ots lasta mul 20 ruutu rohkem tellida – kallis kraam ju, kuluks vb endalgi kuskil ära? Okei, võibolla olen ma ülekohtune, sest kui mikrotsemendi inimesed hakkasid uurima, et ma paluks üle mõõta, sest see ei tundu looogiline, mõõtis ta teist korda välja 50 ruutu. Kui küsinud poleks, oleks rahumeeli 65 peale jäänd. Aga ehk oli aus viga…

Ühesõnaga. I feel like shit. Esiteks sellega, et ma sain temaga oma meelest hästi läbi, olin sõbralik – nagu MIKS tahavad kõik mind casually üle lasta? Misjaoks? Jah, ma ei ole kõige kontrollivam inimene maailmas, aga kas see on siis kutse tüssule v? Et ah, ta nagunii aru ei saa ja kontrolli – panen kirja suva tunnid, jooksen mööda poode, räägin oma elust ja lapsepõlvest. Norm, raha jookseb.

Teiseks ma tunnen, et ma olen lolll. Jah, teist üle lasta on nõme, aga kui ikka KÕIK ehitusinimesed seda mulle teevad (sry Kaspar, mitte sina :D), siis ma vist pean enda peale näpuga näitama ja kuidagigi õppima olema konkreetsem ja hommikust õhtuni korrutama, et ausalt mul pole raha jalaga segada, pliiiis ära lase üle mind.

Kolmandaks on mul nüüd mingi poolik vannituba, mis ilmselt jääbki nüüd selliseks, sest kust krt ma uue ehitusmehe leian? Kuigi noh, pakkumist peaks olema, sest ma olen avalikult kirjutanud, et ma olen lausloll ja usun kõike, mida mulle öeldakse. Ja kui üle lased, siis tunnen lõpuks ise süüdi ka, et nii loll olin.

Neljandaks: ma peaks nüüd tehtud töö eest ära maksma, aga ma ei tea, palju ma siis tegelikult maksma peaks? Arve põhiselt 4650+KM kuu aja töö eest? Arvestades ei see tabel ei tundu üldse tõele vastavat, siis… tehtud töö järgi? Aga palju see tehtud töö väärt on? Mina ei tea.

Lihtsalt fu*k my life so hard.

Miks ma nii loll olen ja miks ma kohe ei rääkinud kõike läbi? Ma lihtsalt vaatan, et ah, tore inimene, ütles sellise summa, tundub ok. Aga NALIIII. Tegelt olen ikka vana hea lüpsilehm 😀 As usual.

Loe ka neid postitusi!

118 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Haapsaluehitus 19. november 2021 at 00:01

    Oh jah kus pealinnas ikka osatakse tööeest küsida.
    Meie siin Läänemaal küsime tavaliselt terve 2 toalise korteri remondi (koos vannitoaga ) 6500´-7500 eur + km.
    Vannitubadel jäänud hind sinna 2000-2500 eur + km kanti.

  • Avatar
    Vasta Haapsaluehitus 18. november 2021 at 23:55

    Oh jah kus pealinnas ikka oskatakse küsida töö eest. Meie siin Haapsalu teeme tavaliselt tuleb terver korteri remondile koos vannitoaga tööraha maksumus tavaliselt 6500-7500 eur + Km

  • Avatar
    Vasta Tyy 17. november 2021 at 17:04

    Mind ajab närvi et tahad veel võtta mingit vastutust vääriti mõistmisest. Mis siin mõista on ?
    Kui ütles hinna 6000, siis see oli juba varuga. Olid nõus , siis nii on.
    Kui töö käigus tegid suuri muudatusi, millel ka aja ja materiaalne kulu, siis need asjad lepitakse kokku eraldi.
    Kui mitte, siis on need samuti hinnas ja ehitajale teada.
    Ammugi ei osta ehitaja omale tööriistu sinu raha eest ega palka lisatööjõudu.
    Minul kunagi üks plaatija pani poole rohkem tunde kirja ja pärast viuksus et naine kodus pani kirja millal ta väljus ja tagsi jõudis. Hobusemehe lõunad koos prowwaga läksid ka kirja.
    Sain uue arve minu poolt esitatud tundide järgi. Häbi on tal tänaseni.
    Nõuanne kirjuta välja mille eest pole nõus maksma on tööriistad ja nende rent.
    Lõpplik summa oli kokkulepitud ja sellele ei lisandu ka käibemaksu.
    iga sent üle 6000 on juba preemia.

  • Avatar
    Vasta Mariliis Pinn 16. november 2021 at 21:36

    Ah mingu need seelikud. Kas ma võin su vannitoa korda teha?

  • Avatar
    Vasta JJ 15. november 2021 at 01:14

    Tead, mul on ka mitmeid kordi sellist pulli olnud. Lepid kokku torude ringi tegemise. Konkreetne summa. Tuleb tüüp, teeb ära, teatab, et tema tahaks ikka 30% rohkem saada. Tuleb järgmine, tõstab kanalisatsiooni ringi – ka eelnevalt kokkulepe konkreetsele summale, kusjuures inimene oli ise kanalisatsiooni teinud, seega teadis, mis teda ees ootas. Hakkab sama jama pihta ning nõutakse lisaks transpordikulu. Tuleb kolmas, teeb pakkumise siseviimistlusele terve maja lõikes. Hakkab töö valmima, küsitakse 10% juurde, nagu näeks esimest korda, et 2. korrusel on kaldlaed. Tuleb aastaid hiljem uus vend siseviimistlust uuendama, teatab objektiga tutvudes, et tema hind on 6-7 eurot/m2. Järgmisel päeval teeb esimese otsa tööd ära ja lajatab, et nii, hind on 10.-/m2. No tõesti.

  • Avatar
    Vasta aadu 13. november 2021 at 20:02

    Olete asja nii keeruliseks teinud.
    Tegelikult Mallu (ühelt poolt) ja töömees (teiselt poolt) leppisid ( suusõnaliselt) kokku, et töömees teeb Mallule vannitoa ja Mallu maksab talle 7000 eurot. Punkt.Töö algas. Töö oli teada, hind oli teada. See hind võib ülejäänutele tunduda kallina (ilmselt ongi, kuigi pealinnas ehitusturul on tunnihinne 25 eurot tavaline), aga Mallu oli selle hinnaga nõus ja pole kellegi asi kommenteerida seda. Kui töömees võttis omale abilise,teavitas ta Mallut veel ühe inimese korteris viibimise kohta, Mallu oli nõus. Aga hind ju sellest ei muutunud, see oli ikka 7000. Ja siit – ta oleks kasvõi 16 abilist võinud võtta selle hinna sisse, see on ainult tema asi. Teine asi oleks siis, kui arvestus oleks tunnipõhine, siis tuleb tunnihinne korrutada töötajate arvuga. Aga antud juhul see variant ju polnud käigus, oli töö üldmaksumus ja seda töömees ei muutnud, oli tal see abiline või mitte.
    Ja see, et blogilugejatele ja muidututtavatele hakkas see üldhind väga suurena tunduma ei ole jällegi töömehe rida – tema leppis kokku ainult Malluga, mitte kogu tuttavate ja sõprade armeega. Kui Mallule oleks see hind kõrge tundunud, siis oleks seda kohe pidanud ütlema või võtma mõtlemisaega arutamaks seda targematega. Aga ei -Mallu oli nõus, sest kohe oli vaja, juba eile!
    Aga see tundide ja tööde lahtikirjutamine – sellest oleks võinud töömees täiesti vabalt loobuda, sest maksumus 7000 oli ju objektipõhine, olenemata tundide arvust. Nii et ka see, et ta jutustas oma lapsepõlvest ja elust ei määra mitte midagi.Ta võis vabalt seda teha, sest teil polnud isegi lepitud, mis ajaga ta selle objekti valmis teeb, paigas oli ainult hind.
    Mul on kahju teist mõlemast. Sinust Mallu, sest sa oled juba suur tüdruk, aga ei saa oma peaga asju paika, aga veel rohkem töömehest, sest kõik kriitikanooled on suunatud ju tema pihta, ja oi-kui-raske on töötada kliendiga, kes täpselt ei tea, mida ta tahab.
    Kõige parem oleks vabandada tema ees, las ta teeb oma töö lõpuni ja sa maksad talle alguses kokku lepitud summa.
    Ja tulevikus, kui läheb jälle mingiks leppe sõlmimiseks, võta endale appi mõni inimene, kes asjast teab, kasvõi ainult lepingu sõlmimise ajaks.
    Ja ära püüa olla kõigiga “laadna ja mitte emm”, see ei huvita mitte kedagi. Teie suhe on tellija-töömees.

    • Avatar
      Vasta Kirbi 15. november 2021 at 10:12

      +1

    • Avatar
      Vasta Nimi 15. november 2021 at 10:13

      +1

  • Avatar
    Vasta Pille 13. november 2021 at 19:21

    Mallu, sa oled nii tubli, et et kõigega üksi tegeled. See on mega raske ja sul on veel lapsed ja töö ja 292 736 asja korraga teha. Me ei saagi kõike teada ja osata ja su enda oma korter valmib su silme all! Tee endale pai, kalla klaas kihisevat ja pea püsti!

  • Avatar
    Vasta Hggff 13. november 2021 at 17:21

    Kohutav suhtumine – tõesti, ise ei suuda hinnas kokku lepida ja pärast tekib geniaalne mõte kuidas hind odavaks lasta

  • Avatar
    Vasta Ain 13. november 2021 at 15:12

    Ma ise olen ka (üld)ehitaja, ehitan ka vannitubasid /duširuume juba üle 20 aasta, keskmiselt kulub ühele vannitoale üks kuu – ja sealjuures teen kõik tööd algusest lõpuni ise ära – teen eelarve, lammutan, vean prügi ära, paigaldan elektri, torustiku, ehitan, plaadin – kuni nagi seinariputamiseni välja ja minu töötasu on keskmise vannitoa puhul 2500 eurot neto. Kusjuures, see hind sisaldab ka prügivedu ja ei lisandu mingeid “tööriistarente”.

    Järjekord venib küll mõnikord poole aasta pikkuseks ja alati on tunne, et peaks hinda tõstma, aga mingis mõttes on see hea tunne, et sinu tööd hinnatakse ja soovitakse.

    Ehituses on alati võimalus, et töötad nagu juhutööline, kes teeb aastas paar tulusat otsa ja ülejäänud aja istub kodus või – oled nõutud ja hinnatud tegija, kes teeb tööd pigem nagu hobina – töö peab inimesele ka meeldima. Ma usun, et sealt tuleb ka kvaliteet.

    Natuke arusaamatu seal hinnakirjas on see, et kliendi arvele on pandud tööriistade rent – kas need mitte kogenud ehitajal endal ei peaks olemas olema? Lisaks on kliendi arvele lisatud lammutamise tarvikud – mis need veel on? Haamer ja kang?

    • Avatar
      Vasta Lily 13. november 2021 at 18:06

      Ain, millises Eesti otsas tegutsed? ja jaga kontakti 🙂

      • Avatar
        Vasta Ain 20. november 2021 at 16:13

        Kui Mallukas lubab, siis miks mitte – wg@online.ee. Tööpiirkond enamasti Tallinn, mõnel juhul ka Harjumaa – kui on toredad inimesed ja huvitav töö.

    • Avatar
      Vasta Sandra 14. november 2021 at 18:26

      Hei, kas Sa enda kontakti jagaksid? Oleme just ühte korterit ostmas, mis vajaks tulevikus vannitoa remonti. 🙂

  • Avatar
    Vasta Marge 13. november 2021 at 13:45

    Minu jaoks on üldse arusaamatu see tunnihind kui selline.. Nii ehituses kui autoremondis jms. Kui maksta AJA eest, siis on ju suht selge, et tegijal tasub venitada ja polegi pointi kiiresti teha- raha ju jookseb. Mida aeglasemalt teed , seda rohkem raha saad. Mõelda, kui näiteks hambaarstid kehtestaksid tunnihinna 😀 Kolm tundi puurib seal, vahepeal vestleb pool tunnikest, käib poes jne. Minu jaoks oleks selgem ja normaalsem, et lepitakse kokku töö iseloom ja maksumus. Näiteks nii ja nii paljude ruutmeetrite eest pahteldamise eest selline summa ja kõik. Ma ei kujuta ette mis motiveeriks sel juhul ehitajat meelega aeglaselt tegema? Järgmine töö ju, mille eest jälle raha saab, tuleb ju just kiiremini kätte?

    • Avatar
      Vasta kk 15. november 2021 at 01:47

      Tunnihind on arvestuses siiski tavaline, eriti kuna ei ole teada, mis üllatusi võib remondi käigus tulla 😉 Muidugi arves see ei ole alati märgitud eraldi – enamasti kogenud ehitusmees teab kui palju üks või teine asi võtab. Samas mul tutvusringkonnas mitu ehitusmeest ning ei tea ühtegi, kes spetsiaalselt venitaks. Mul isa santehnik, keskendunud suurematele projektidele ning teeb väiksemaid töid vaid kindlatele klientidele ning just proovib projektidega nii ruttu ühele poole saada kui võimalik, samas alati 100% kvaliteetselt. Effektiivsem töö = rohkem projekte (ning rohkem raha), parem tagasiside klientidelt ning selle tõttu ka parem maine.

  • Avatar
    Vasta Seesam 13. november 2021 at 11:41

    Ma oleks sama ülbe vastu. Mitte pahatahtlik! See on oluline vahe.
    Antud olukorras ei mõtleks ega tunneks enam midagi, ütleks tuimalt ja täiesti usutavalt, ok, ok, vahet pole, tee see vannituba lihtsalt valmis. Täiesti tavaliselt, nö sõbralikult. Ta ise ka ei viitsi neid teemasid sinuga enam lahata, saab rahulikult tööd edasi teha. (Kuigi ma olen kindel, et ta mingi käki sulle sinna pinna alla nüüd viskab, kuna ta ka nii närvis ja “pettunud” juba. St hiljem avastad mingi jama. Aga seda enam:) Ja siis kui töö ongi täiesti lõplikult valmis nii, et ta kordagi enam tagasi sinna tulema ei pea, ka mitte mingi unustatud asja järgi!, kannaksin talle lihtsalt minimaalse summa üle, kui üldse. Mingit lepingut teil ei ole, tema seda ka kuidagi tõestada ei saa palju ta täpselt midagi sinna kulutas ja kuna tal igasugune raamatupidamine või arvepidamine absoluutselt puudub, makse ilmselt ei maksa, töötab mustal, pole tal ka millegi üle kobiseda. Mingis kohtus ta mitte mingisugust võitu nagunii ei saaks, kui ta üldse viitsib sellega ähvardama tulla. Pigem jääb ise paska. Tean küll selliseid.
    Samas sinul on väga hea õigustus, kui palju on ta sulle juba peavalu ja stressi valmistanud – see ka maksab midagi; kui palju oled sina tööriistu ja tehnikat ja materjale kinni maksnud, mis sinule ei jäänud (mille ta on kaasa võtnud näiteks või üle mahu ostnud) ja mida sa esiteks poleks üldse pidanudki kompenseerima, see ikka töömeeste enda rida, et töövarustus peab tal endal olemas olema; kui vähe rahul sa tehtud tööga oled – nii aja mõttes, kvaliteedi mõttes (sest sa ei tea mis see suur pask on, mis ta vahutavast vihast sulle sinna pinna alla nüüd jättis ja milles võid kindel olla, et ta raudselt seda teeb! /poolik töö või muu käkk) kui ka emotsinaalses mõttes. Sest lõpuks kui eriti ilus ikka pole, ei ole selline nagu ootasi, milles kokkulepe jäi, siis seda enam ma ütleks peale tööde lõppu, tšau pakaa ja kannaks hiljem 2000€ üle. Rohkem sinu meelest töö ei vääri (igas võimalikus mõttes) ja mis ta ikka teha saab? Tal pole mingit alust rohkem nõuda. Õppigu siis korralikum olema ja peremini tegema. Sõna sõna vastu. Jah, leppisime alguses 6000€ kokku, aga sorry see töö pole isegi poolt seda väärt, see mis sa mulle selle aja peale korraldasi ja kui palju see kõik aega ja närve võttis, hindan töö 2000€ peale max. Ka lõpptulemus pole lihtsalt rohkem väärt! Ja nii ongi. Aus ja õiglane diil. Maksad nii palju, kui täpselt tunned, et kogu asi üldse väärt oli, kui palju töö väärt on. Ja ei ole nii, et jube lahke ja vastutuleliku inimesena maksad ikka selle 6000€ või 7000€ ära! Rohkemast ei hakka üldse rääkimagi. Mingeid + km ta sulle alguses ei tutvustanud. Ütled ka, et ah sain ikka alguses aru, et kõik kokku lõpplik summa 6000€.
    Lõpuks igal ühel oma hind, sina ütled, et see on see hind selle töö eest (2000€ nt) ja mitte fckn’ sentigi rohkem. Ükskord pead oma jala maha panema!
    Enamus inimesi käivad lihttööl, 500€-2000€ palgaga tööl iga kuu, ega see ehitamine nüüd ka mingi tuumateadus pole, suvaline lihttöö, igaüks võib selle selgeks õplida ja teha. Eriti arvestades mis jorsid need ehitusmehed valdavalt on, siis mingiks spetsialisti töök küll ei hindaks sellist asja. Eriti see mis sul seal veel toimub. Lõppkokkuvõttes julgen ma küll ka kvaliteedis pisut kahelda, kuna sa ise ehitus spets pole, siis sa ei pruugi arugi saada kui mööda mõni asi tehtud on, mis siis, et pealtnäha näeb vb ilus välja. Kui inimene ise juba nii suvalise suhtumisega ellu ja teistesse inimestesse on, siis loogiline ju, et töö kvaliteet/oskused samad.

    Jõudu ja jalg maha, ükskordki elus!
    Ega see sind vähem paremaks inimeseks ei tee, kui sa endale korra elus pähe ei lase istuda!

  • Avatar
    Vasta Maarja 13. november 2021 at 01:52

    Mul on ehitajast kahju, ma oleks sellise tellija juba ammu kukele saatnud. Juhul kui alguses lepitakse kokku kindel summa, siis ei olegi hiljem võimalik seda kuidagi tundideks, rm2 jm arvele lahti kirjutada. Kui tahad maksta tunniga/rm2 järgi, siis tuleb see ka alguses kokku leppida. Kui tellid töö kindla hinnaga, siis on see ehitaja enda valida, kui tihti käib poes, sinuga lobiseb või mitu abilist endale juurde võtab – sina selle eest ju rohkem ei maksa, segad ainult tema tööd. Mina leian et õige oleks ehitaja ees vabandada ning lasta tal rahus oma tööd teha. Ja on täiesti usutav, et enne polegi keegi sellist jama talt nõudnud, sest kui tööde maksumus on enne kokku lepitud, siis kes ometi hakkaks poole pealt nõudma tehtud töötunde jm??? Less is more, ei tasu kõike kirja panna, mida sülg suhu toob (rohkem konkreersust ja vähem häma). Peletad kõik ehitajad jm juba ette ära oma suhtumisega.

    • Avatar
      Vasta Triin 13. november 2021 at 19:48

      Aga kogu asja point ju selles ongi,et ehitaja tõstis hinda, mitte ei teinud kokkulepitud hinnaga. Kas sel juhul siis pole tellijal õigus küsida,et mille eest juurde maksab? Oleksin ise sellises olukorras täpselt sama teinud ja detailsest hinnapakkumist küsinud. Tundub,et te pole kogu teksti korralikult läbi lugenud.

    • Avatar
      Vasta Tyy 17. november 2021 at 16:32

      kui ehitaja esitaks arve kokkulepitud 6000-le eurole siis seda teemat ju ei olekski!!!!
      Ükski ehitaja ei lisa arvesse ENDALE ostetud tööriistu. Rendi puhul on see kokkuleppe asi ja enamasti siiski juba hinda arvestatud. Summat vaadates mahub see kenasti sisse. Praktikandi ja lisa tööjõu võtt on ehitaja eralõbu.

  • Avatar
    Vasta Tauno 12. november 2021 at 21:53

    Miks sa üldse arvad et sa pead maksma selle summa? Esiteks kui töö ei ole lõpetatud siis ei ole ka mingit alust raha küsida/ maksta. Teiseks kui oli eelnevalt kokkulepitud summa siis iga muudatus selles summas tuleb kookõlastada. Kui sina pole numbreid näinud ja kuulnud siis ei pea sa neid maksma. Võid tal lasta kohtu kaudu need summad sisse nõuda. Iga jurist ja advokaat ütleb talle kohe et siin ei ole midagi hageda, sest ta ise on rikkunud seadusi ja häid tavasi igast küljest.

  • Avatar
    Vasta Martti 12. november 2021 at 18:38

    Meil läks suure vannitoa (12m2) peale koos santehnika ja mõõbliga max 2000 euri. Enamuse tõõdest (wedi plaadid, san tehnika paigaldus, valgustus ja juhtmed) tegime ise ära, ainult plaadi lasime panna proffil (nii seinad kui põrand) 1200 euri eest. Juhtus see imelugu sellel suvel.

    Oma aega läks 3 nädalavahetust, plaatimine ca 8 tundi

  • Avatar
    Vasta E. 12. november 2021 at 17:07

    Kuule pea vastu eks! Suht nõme case, aga pea lihtsalt vastu.

  • Avatar
    Vasta a 12. november 2021 at 16:46

    Ma hindade osa ja omavahelist suhtlust ei kommenteeri, aga oma piiride seadmisega pead Sa tööd tegema. Kui on öeldud, et täna ei tule ja sellega ei arvestata, siis tuleb vastavalt reageerida. See on Sinu kodu, Sinud kindlus, Sinu reeglid. Mitte mingit “kobisin magamistuppa ja sissetungija tegi rahulikult 6h tööd”. Wtf? Kui tal on võtmed olemas, siis miks Sa arvad, et ta öösel Sulle “tööle” ei tule? (“Sa lõhnad magades teistmoodi.”) Mina nii ei suudaks.

    • Avatar
      Vasta Mer 12. november 2021 at 21:02

      Minu ekspertehitaja ütleb, et sa said rämedalt lüpsta.

  • Avatar
    Vasta Kata 12. november 2021 at 16:38

    Sorry aga ega keegi ei taha su juurde ehitama ka tulla, kui kõike blogisse üles topid. Keegi ei viitsi nii jamada. Pealegi ehitusmaterjalide hinnad on jõhkralt tõusnud ja see hind on väga okei. 2 euriga vannituba ei ehita…

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. november 2021 at 18:42

      Kas sulle jäi kuskilt mulje, et ma soovin 2 euriga vannituba?

      • Avatar
        Vasta Siim 13. november 2021 at 02:37

        Poole sootsamalt teeksin valmis küll ja poes käimise eest pole ma kunagi raha küsinud.. kui ostab klent materjali, siis endal sinna asja pole või kui ostab ise, siis kogu töö ja materjali summa lepitakse kokku.. ja lõppuks… Leping mis määrab ära piirid..

    • Avatar
      Vasta Sandra 12. november 2021 at 20:47

      Naera puruks ausalt. Jutt vannitoa remondist, selge see, et keegi looda 2 euriga seda tehtud saada. Aga maksta ulmehinda selliste käitumise ja suhtumise eest, siis ongi kliendil õigus küsida, arutleda ja tähtis ongi ju, et kõik läbipaistev oleks, mis on hea suhte alus. Ja samas, kui oled korralik töömees ja ajad ausat asja, siis tasuta reklaam ju halba ei tee. ?

    • Avatar
      Vasta väike Myy 17. november 2021 at 16:42

      sorry aga su pooldav hinnang ehitaja käitumisele on lihtsalt NÕME.
      Nagu ilguksid vägistatu kallal, et ise tahtsid ju…
      Soe peast oma 2 € jutuga- kui jutt on 6000 asemel 9000 tuhat ja arves ostab omale tööriistu .
      usu ma olen üksiku naisena maja ehitamisega hakkama saanud ja pole ses teemas lapsuke.
      Toon näite- sama kandi mehed küsisid sama töö eest üks 60€ ja teine 800€ siis millega muu kui nahaalsusega tegu.
      Kui keegi on nõus maksma 800 siis las maksab aga peale seda ma küll ei arvaks et olin eriti tark ja ei kukuks kuskil kirema.

  • Avatar
    Vasta Gerda 12. november 2021 at 14:27

    Kûsiks, et kaua reaalselt Su remont kestnud on?
    Arvelt selgub, et umbes 19- 20 päeva?!
    Ja need ikka ulmelised hinnad, mis pandud kirja?

  • Avatar
    Vasta Mina 12. november 2021 at 12:09

    See on tüüpiline viga, mis tehakse, sa ei ole ainuke. Viga on selles, et ALGUSES tuleb kõik selgeks teha, mitte poole peal või lõpus. Ja kõik tuleb paberi peale panna, et on, mille põhjal arutada, kui hiljem lahkhelid tekivad.
    Tuleb võtta konkreetne hinnapakkumine, kus on lahti kirjutatud, mida vaja ja mis maksab ja see tuleb sul siis läbi vaadata, et kas tundub loogiline. Kui see hinnapakkumine sobib, siis kirjutate allkirjad alla, et on näha, et mõlemad nõustuvad selle summaga, mis on paberil. See on ülioluline. Kui sul ühtegi sellist paberit pole, siis polegi midagi teha. ERITI raske on sellised hetked just töömeestega, kes “on nii toredad” sest nendega on nii kerge suusõnaliselt asju ajada ja tundub nii lihtne ja hea, aga tulemus on see, et lõpuks oled jamas.

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. november 2021 at 12:10

      Jaaa, ma tean 🙁

      • Avatar
        Vasta Mina 12. november 2021 at 13:00

        Aga kui heast küljest vaadata – ega tal ju ka pabereid ette pole näidata, kus sa kinnitasid, et nõustud tema hindadega. Kui tööd on tehtud võid talle öelda, et paluks nüüd üks korralik arve mulle ja tasun selle siis, kui sellega nõustun. Ta siis las saadab sulle erinevaid varienate kuniks sa näed, et ok, selle arve peal on asjad kenasti selgitatud ja loogilised. Võite rollid ära vahetada – temast saab see, kes õpib ja kannatab (tema suured rahateenimise unistused luhutsid) ja sina oled see, kes rahul on. 🙂 OLULINE on emotsioonid kõrvale panna ja vaadata ratsionaalselt seda asja. Mida selgemalt näed, seda selgemalt ka tead, kuidas sellest välja tulla.

  • Avatar
    Vasta Lugeja 12. november 2021 at 11:49

    Ehitusmaterjalid, mis jäävad järele, samuti tööde teostamiseks ostetud üldehituse tarbed, kuuluvad Sinule. Praktikandiga on lisaks selline lugu, et sageli saavad ettevõtted toetust/tasu selle eest, kui võtavad praktikante juhendada. Igas mõttes ilma kliendiga läbirääkimata palgata lisatööjõud on halb toon ja tegelikult ei pea tasuma selliseid tööjõukulusid. Kui muidugi on olemas mingigi võimalus seda tõendada, et pole kokku lepitud selliselt. Aga siin ei maksa ka reageerida üle- nii nagu Sina pead tõendama, et sellist kokkulepet pole, peab ehitaja tõendama, et selline lepe on. Seega oleks lihtsalt aus arvestada praktikandi töötasu summast maha. Kuna eesmärk on, et vannituba saaks valmis, on keeruline seda pooleli jätta. Küll aga tasub kuskil piir panna ette- kui siduvat lepingut ei ole, on lõputu vaidlus aga võibolla on see vaidlus antud hetkel õigustatud. Ja vaidlemist ei pea kartma, kui ikkagi asjad kooskõlastatud ei ole, siis nende asjade eest ei maksta. Ehitajal on keeruline (aga kindlasti teeb) ähvardada kohtuga- kui ei ole siduvaid lepinguid ning kirjalikke kokkuleppeid, taandub kõik sõna sõna vastu ning kohtuga ähvardades peaks ehitaja ise tõendama kõiki oma kulutusi. Vaevalt, et teda ta teha tahab (kuidas selgitada ligi kolmandiku võrra suurema mikrotsemendi koguse tellimust?) ning lisaks peaks olema ehitaja valmis maksuameti kontrolliks (kas kirjeldatud teenustelt on tasutud kõik ettenähtud maksud, maksed, ja üleüldse, kuidas ehitaja seda oma raamatupidamises kajastab). Seega tasub säilitada rahu, proovida ehk leida kompromiss töö teostamise osas ja mitte alluda survele tasuda asju, milles kokku pole lepitud.

  • Avatar
    Vasta Madli 12. november 2021 at 11:33

    Mul mees, kes omab oma ehitusfirmat vaatas selle just üle ja ütles: need hinnad on isegi okeid, tunnihinne ongi paratamatult kallis. Firma tahab oma osa ja ehitusmees samuti. Mikrotsement ongi kallis ja selle hinna põhjal ütles, et sul on isegi odav. Küll aga plaatimistöö on jõhkralt kallis 60€/m2 ?‍♀️

    • Avatar
      Vasta JJ 15. november 2021 at 01:26

      See mikrotsemendi hind on pakkumises ju ainult paigaldus, ja see tundub küll liiga kallis. Tsemendi ostis Mallu ise juurde. Küll aga tekib küsimus, et kas see asjapulk enne seda ka paigaldanud oli, sest kui ei, siis seal annab seda ka pekki keerata.

  • Avatar
    Vasta M. 12. november 2021 at 11:11

    Kui on kokku lepitud hind 6000 eurot, siis ma jääks selle juurde kindlaks ja paneks ehitaja fakti ette, et võtku v jätku.
    Sina tellisid ühe ehitusmehe ja selle ehitusmehe enda otsus on sellest 6000st oma õpipoisile maksta, sina seda küll ei pea tegema.

  • Avatar
    Vasta Taavi 12. november 2021 at 10:59

    Tere. lihtsalt infoks. Aasta alguses maksin dusshiruumi ja wc plaatimise eest 35.- eurot ruutmeeter. Hind sisaldas töid ja kõiki materjale peale plaatide. (Hüdro oli mul eelnevalt omal tehtud). Töö tehti ülimalt korralik ja ma olen plaatijaga väga rahul.

  • Avatar
    Vasta Malin 12. november 2021 at 10:27

    Kuhu see vivacolor j pahtel läks? See on ju kuivadele siseruumidele mõeldud 😀

  • Avatar
    Vasta Helena 12. november 2021 at 09:57

    Eriti palju plaate oli vannitoas, lausa 7 päeva käis muudkui nende eemaldus

  • Avatar
    Vasta Aire 12. november 2021 at 09:45

    See on natuke nagu naised ja autoremonditöökojad.
    Olen enda ühte vana autot käinud ikka viimas parandusse jne. Ma veidi ikka jagan autodest midagi, täitsa blondiin selle koha pealt ei ole. Tean, mis vajab vahetust, palju varuosa maksab, palju võiks aega minna – selle järgi oskan umbkaudse summa arvutada.
    Üks kord läksin ühe võõra remondimehe juurde, kuna mu remondimees oli puhkusel. Vaatas, et ah, naisterahvas ja tuimalt viskas mulle hinnale mingi 300.- juurde. Vaatasin suu ammuli teda ja seletasin ära, et ei saa selline summa tulla. Ütlesin talle konkreetselt kõik detailselt ära, mida on vaja teha ja palju aega läheb ja et varuosa maksab ju ainult 60-80.-.
    Onu sai aru, et tegemist ei ole lolli eidega, vaid inimesega, kellel on veidi aimu autodest ja oh üllatust, sain kohe algsest summast 450 euri maha.

  • Avatar
    Vasta Hmmmm 12. november 2021 at 09:43

    Hei,
    Tundub ausalt öeldes, et te leppisite üje konkreetse summa kokku, 7000, ja selle kohta pole mingit arvestust mõeldud-tehtud, see tuli lihtsalt kokkuleppe järgi. Nüüd,kui Sa arvestust küsisid, mõtles ta tagantjärele midagi välja ja sellepärast on see selline. Halvasti mõtles läbi lihtsalt selle pakkumise, ei mõelnud, et seda niimoodi analüüsima hakatakse.

  • Avatar
    Vasta Grete 12. november 2021 at 09:34

    Hei.
    Vaatan ja imestan.
    Mul on ema ratastoolis ja lasin tema järgi ära kohandada vannitoa.
    Töö oli suur. Sest duzz tuli ühest seinast teise kolida. Samuti wc pott hoopis teises kohas. Ühesõnaga kõik. Kõigepealt lammutus ja siis ehitus. Kus juures mul tehti seingi ümber kuna oli suuremat ust vaja, et ema mahuks ratastooliga ukse vahele. Sai muretsetud ka kraanikauss väiksem ja ja wc pott uus. Ma maksin kogu kupatuse eest peaaegu 8000. Ja seal hinna sees on ka inva wc pott mis maksis pea 800 eurot. Kaasa arvatud plaadid ja nagu kõik kõik…

  • Avatar
    Vasta Kats 12. november 2021 at 09:30

    Uhh,ma tean täpselt mida Sa tunned.

    Eks tagantjärgi kõik targad aga kui ma ka kodus remonti tegin siis õnneks mul ema oli nii tark, et andis nõu ja tegin enda ootused töövõtjale kirjalikult selgeks

    Leppisime kokku, et kui mingeid asju tal poest vaja on, et ta ei raiskaks oma aega poes shoppamisele, siis annaks ette teada ja toon kõik asjad ära. Ehk siis jääkski niiöelda tööraha ainult. Tundus nagu hea plan, niikaua kuniks helistas alati mulle selliste asjadega keset päeva et “kuule panin just viimase plaadi seina, palun too juurde, töô seisab” või et “olen siin poes et tule kohe, et pead nurgaliistu ära valima”. Mulle oli ka hämmastav et suur inimene ei oska asju planeerida.

    Kui tuli tasumise aeg, siis tuli samamoodi ühe reaga – remoditööd x summa. Siis hakkas trall pihta. Kuna varasemalt oli kokku lepitud et kõik tööd on eradi ridadega ja et oleks tehtud ka joonised torustike kaablite kohta mis said veetud, siis keeldusin niikaua maksmast kuni need mulle esitab. Remont lõppes 3 aastat tagasi, arve sain tasuda alles 2 kuud tagasi ?

  • Avatar
    Vasta Jaanika 12. november 2021 at 09:30

    Vau-vau-vau. Järjekordne ratsa rikkaks vend on ehitustöid hakanud pakkuma. Ehitame hetkel maja ja lihtsalt võrdluseks, ka meil on plaatimistööd 60 €/m2, sh ei sisalda hüdroisolatsiooni paigaldust, sest see oli eelnevalt tehtud, AGA meil on plaat ka 1600 x 3200 ehk selline, mida üks inimene maha ega seina pandud ei saagi tervelt. Tehnoruumi 300×600 põrandaplaadi paigalduse m2 hind oli 30 €. Või mis “oli”, on siiamaani. Eks ka meile muidugi pakuti hinnapakkumistes erinevaid huvitavaid m2 hindasid. See vend, kes 250 €/m2 eest küsis, elab ilmselt juba Marsil, kui keegi talle tõesti sellist hinda oli nõus tasuma :).
    Ja see “ohh-ähh-puhh keegi ei ole varem tahtnud teada” ongi kahtlane. Küll aga vahva äriidee. Kui mul abikaasa järgmine kord läheb elektritöid teostama, siis mis ma lapsega niisama kodus ikka passin siin vanemapuhkuse ajal – lähen kaasa ja kasseerime iga tunni eest raha, ma ka “õpin” kõrvalt ametit.

  • Avatar
    Vasta HL 12. november 2021 at 09:16

    No sellega on see, et hind on jõhker, aga… Igasuguste tööde teostamiseks on kaks varianti. Lepitakse kokku koguhind või siis käib jooksvalt tundide arvestamine. Üldjuhul, kui koguhind on kokku lepitud, siis pärast pole midagi hädaldada ja tunde lugeda. Sellisel juhul on kaks varianti – saab kas ehitaja üle naha või klient üle naha, sõltuvalt sellest, et kas objektil tekib halbu üllatusi. Kui tuleb töid, mida ehitaja ei osanud oodata, siis see on tema probleem. Muidugi, kui just klient ei teata, et ma nüüd tahan lisaks töid, mida enne kokku lepitud polnud. Aga üldiselt nad panevadki varuga ja kui sa oledki sellega algul nõus, siis pärast ei saa seal enam midagi nõuda, et hakkame ikka tunde lugema.
    Kui leppida algul kokku, et reaalselt loetakse töötunde, siis on teine asi.
    Ehk, ma ei loe siit välja, aga kui teil tööraha oli kokku lepitud, siis nii on. Ja eks tänasel päeval ehitusturul toimuvat arvestades ongi nii, et kui kohe tahad, siis maksadki või ootad.

  • Avatar
    Vasta Hange 12. november 2021 at 09:16

    Vaata hange.ee keskkonda

    • Avatar
      Vasta Lauri 17. november 2021 at 19:20

      Sealt saad samasuguseid. Paar korda katsetanud ja loobunud.

  • Avatar
    Vasta Riina 12. november 2021 at 09:00

    Mulle jääb küll mulje, et see vana loodab sul rahulikul perset lohku tõmmata. Kui tema võtab enda alla tööle inimese, keda koolitab ehk siis praktikandi ei pea sina selle inimese tööd küll kinni maksma ja tollele maksab ta ise kui tahab maksta. Ja üldse maksta kellegile, kes õpib 25€/h on ikka väga ülemakstud. Esimeselt arvelt võib üldse välja lugeda, et tööd tegi kolm inimest 1 töötaja ja 2 töötajat. Õige töömees paneb igapäev tunnid kirja ja ka selle, mida ta sel päeval siis ära tegi nende tundide sees. Ja no mõõta lebolt ruumi 20 ruutu suuremaks on ikka VÄGA suur viga ja seda küll väikseks eksimuseks pidada ei saa. Ühesõnaga loodna, et su lugejate seas on spetsialiste selles vallas, kes oskavad sulle täpselt öelda, et kas see vana nüüd tõmbab sul perse lohku või ei. Aa ja kui ta oma firmaga sul tööd tegi peaks ometi tal olema kõikide nende poodide tšekid/arved olemas. Aga soovin sulle kindlat meelt ja et asi laheneks rahulikult.

  • Avatar
    Vasta Kaseke 12. november 2021 at 08:51

    Vähemasti on sul nüüd päris mitmed “tarvikud ja töövahendid” olemas.
    Need, mis sinu raha eest ostetud, peaksid ju sulle jäàma.
    Huvitav, et ehitusmehel omal tööriistu ei ole…

    • Avatar
      Vasta Laivi 12. november 2021 at 12:44

      Just jäin sama mõtlema 😀 nüüd saab nende asjadega oma ettevõtte püsti lükata kuna neid ikka korralikult ostetud

  • Avatar
    Vasta Olga 12. november 2021 at 08:47

    Kindlasti ära nõustu õpilasele raha maksmisega. Ja tõesti, ka tunnid on lihtsalt kirja pandud ning materjalide ostutšekid peaksid tal olemas olema. Või kontoväljavõttedki. Kui tal neid esitada ei ole, siis ehk oskab keegi lugejatest sind aidata, et palju materjalide maksumus tegelikult võiks olls. Ise võtaksin umbes 70% sellisel juhul. Mitu tundi päevas kuskil ära käia – võtakski julmalt iga päev -2h tema kirjutatud tundidest (ilma õpilase tundideta siis). Tüüp koorib nii kuis saab, aga ära anna järgi. Pole normaalne..

  • Avatar
    Vasta Ave 12. november 2021 at 08:28

    Kus on reaalsed tšekid? Õpipoisid on tasuta . See arve on täiesti jama. Tunnihind nii kõrge? See oli kohe paigas nii suur? Nad ikka lasevad täiega üle siin.

  • Avatar
    Vasta rootsi kakk 12. november 2021 at 08:20

    Meie tellisime aastal 2005 vannitoa remondi firmast Lindert: https://www.lindert.ee/
    Tore näha, et nad siiamaani tegutsevad. Mis ma oskan öelda- suurepärane töö oli nende poolt. Suhtlus ja arveldamine konkreetne ja läbipaistev.
    Aga muidu suhtlemise koha pealt nii palju, et sa tõesti kirjutad pikki eeposeid 🙂 mehed enamasti ei viitsi nii pikalt lugeda ja kuskilt jutu seest pointi otsida. Meestega tuleb rääkida konkreetselt ja lühilausetes. Kõik emotsioonid (a la “ma mõtlesin, et me saame hästi läbi”) jäta välja.

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. november 2021 at 10:01

      Ma olin juba selleks ajaks korduvalt lühidalt ja konkreetselt kirjutanud. Lootsin, et kui pikalt seletan, siis annab vastuse

  • Avatar
    Vasta Marju-shmarju 12. november 2021 at 07:37

    Kirjutad ahastaval toonil, et “miks alati just mina”, aga tegelikult ei ole asi üldse nii dramaatiline – pole sugugi ainult sina see, kellele teenusepakkujad külge teevad (no muidugi ma saan aru, et blogi nimi on mallukas.com ja sprst see ei ole sellest, kuidas ehitajad kohtlevad Jüri Ratast või Reet Linnat, eksole). Paljud ehitajad on ausad, aga palju on ka teistsuguseid, ja paraku need ausad on väga-väga hõivatud. Kui inimene kuuleb, et tellija on nõus maksma suht süvenemata summat x, kui palju on siis neid, kes ütlevad, et ma teen sulle selle töö korralikult poole odavamalt ära? Kui sa just tahad prospektiivsele töötegijale kohe esimese asjana öelda, et sa selle ja teise ehitamisest midagi ei tea, vaata talle vähemalt u minut aega sügavalt silma ja küsi sugestiivse häälega, kas ta on nõus oma töö eest õiglast raha küsima ja sind ausalt kohtlema 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. november 2021 at 10:02

      Just nii teen järgmine kord 🙂

  • Avatar
    Vasta Maiks 12. november 2021 at 05:27

    Mulle tundub juba see kahtlane, et kõik tööriistad on ka arvele lajatatud…nagu nullist tehtud firma ja sina peaks temale tööriistu hankima? Korralikul töömehel on omal viisakas tööriistade pagas ja isegi kui mõni tööriist katki läheb siis sellist asja ei panda kunagi kliendi arvele vaid see on ikka tööandja kulu kui firma vara uuendust vajab?

  • Avatar
    Vasta K. 12. november 2021 at 02:47

    900% ei maksaks õpilase eest. Sina teda ei palganud. See et ehitusmees ta endaga kaasa võttis, on tema probleem.
    Üldiselt praktikandid teevad tasuta tööd, sest nad alles õpivad ja kinnitavad teadmisi, kui just pole teisiti kokku lepitud.
    Küsi ka tšekke, ära maksa liigse materjali eest.

    • Mallu
      Vasta Mallu 12. november 2021 at 10:03

      No materjali ta ostis nii ehk naa, selles ma ei kahtle

  • Avatar
    Vasta Galja 12. november 2021 at 01:39

    Tead, kui sa saad selle raha eest korralikult tehtud vannitoa, siis mina ei võtaks seda nii traagiliselt. Hull lugu on siis, kui ta veel teha ka ei oska.

  • Avatar
    Vasta Tiit 12. november 2021 at 01:15

    Selge on see, et mitte midagi pole selge. Esiteks, võta mõõdulint ja tee omale selgeks, palju sul neid ruute seal siis tegelikult on, selle teadmisega annab materjali kulu võrrelda. Päris grammi ja ruutsentimeetri pealt materjale ei arvestata kuna eksisteerib selline mõiste nagu loomulik kadu, mis krohvi- ja tasandussegude puhul näiteks kätkeb endas väga kõikuva seina puhul suuremat kulu kui pakendil näidatud keskmine, plaatide puhul lõikuste varu jne. Mis töödesse puutub, siis see jutt, et töö hind sisaldab materjale ei päde ilma eelneva vastava kokkuleppeta, kuna materjale on igasuguseid ja nende hinnad kõiguvad “sapakast ferrarini”. Esitatud arve põhjal annab eeldada, et kodanik tegutseb ettevõtjana, seega maksab makse, mis omakorda räägib sellest, et tunni hind ei olegi nii müstiline kui kõrvaltvaatajale tundub. Margiesindused küsivad autoremondi tunni eest 65 euri tund ja keegi ei köhi, samas on ka neid, kes oma autot kusagil Lasnamäe garaažis remontida laseb – kusjuures margiesinduse tegija ei pruugi sugugi kuldsemate kätega olla aga suure maja garantii maksab oma osa 🙂 Minuga mitte nõustujatel soovitan endalt küsida, mis oleks nende hind antud töö puhul? Kirjeldatud tööde kohaselt on tegemist laia profiiliga ehitajaga, seega võib küsida. Päevad, mil õpilane kohal oli, on muidugi eri teema. Õpilase tasu 10 euri tunnis pole just ülehinnatud, arvestades, et sellest makstakse ka maksu, aga lisatöötaja objektile tunnitööle toomine ilma kokkuleppeta on sigadus. Teine asi muidugi, kui töö hind oleks kokku lepitud ja sooritaja ise otsustab, kui kiiresti ta selle tehtud tahab saada või kui suure osa kellegagi jagada. Kirjelduses on töid, mis kahe inimesega tunduvalt kiiremini tehtud saab ja kokkuvõttes ostjale soodsam tuleb. Arusaamatuks jääb arvel see, et miks seni tehtud tööd esitatakse tunniga, ees ootavad aga ruuduga? Samas selgituse lõpus on ju näidatud, et eelneva kokkuleppe alusel on töö hind 7000+KM, lisaks see materjalide eest vist juba makstud 1400, ehk siis praegu maksad esitatud arve alusel need 4650+KM ja valmis vannitoa üle andmisel lõpud, mis kokkuleppe kohaselt on 2350+KM. Kui nii, siis ainus, mis täpsustamist vajab on see, et miks sulle meelde jäänud 6000 on nüüd 7000 ja kas eelneval kokkuleppel oli jutt lõpphinnast või KMta summadest. Ühesõnaga väga palju lahti rääkimata asju. Tagantjärele on muidugi suht mõttetu rusikatega vehkida, ainus mis seni tehtu põhjal vaidlustamist/täpsustamist vajaks ongi abitöölise töötasu ja kahe inimese poeskäigud. Istuge maha, võtke tass kohvi ja arutage asju emotsioonideta. Mõlemale lõppeks kasulikum asi lõpuni viia, kui tööde kvaliteedi osas pretensioone ei ole. P.s. Kahtlustan, et meistri bloki põhjustas just see “teised ütlesid, et nii kallis” jutt. Omalgi lööb karva turri, kui keegi kõrvalseisja “täpselt teab” mis hinnaga ma oma aega ja oskusi müüma pean. Pps. Kirjeldatud ruutmeetrite kohaselt saan aru, et tegemist pigem suuremat sorti pesuruumiga. Kui spetsialistid väidavad tüüpvannitoa hinnaks 6K, siis 8,5 ruutude põhjal arvates topelt suurema ruumi eest ei ole tegelt sugugi paha diil.

    • Avatar
      Vasta Heli 12. november 2021 at 10:42

      Ma kirjutaks kahe käega sellele alla. Paljud siin kirjutavad “aga mina sain nii ja nii hea hinnaga…” aga ei mõista sedagi, et Mallul on keskmisest suurem vannituba ja töömaht võib olla hoopis teine, lisaks veel kalli paigaldushinnaga mikrotsemrnt, mida pannaksegi u 60-70€/m2. Iga ehitusmees ise otsustab oma hinna ning piirkonnast, töömehe oskustest lähtuvalt ongi hinnad erinevad. Ja teiseks arvan ma, et töömees ei öelnudki, et punkt 7000 läheb vaid räägiti umbkaudsetest summadest, palju võib minna. On asju, mis on jäetud kokku leppimata ja sealt see probleem tuleb. Kahju lihtsalt lugeda, kuidas kõik süvenemata töömeest tuimalt pettuses süüdistavad. Äkki oleks ikka idee rahulikult 2kesi asi ära lahendada.

    • Avatar
      Vasta Marit 12. november 2021 at 11:26

      Asjalik kommentaar.

      Kõrvalseisjad on alati kõige targemad ja teavad täpselt, kui palju kellegi töö maksab. Kõige teadjamad teevad remondi ise koos lellepojaga valmis. Siis kulub raha ainult materjalile – töö on puhta tasuta 🙂
      Mu meelest on oluline see, et sa saad lõpptulemusena korraliku vannitoa.

      Nii, et istuge aga ehitajaga maha ja arutage asjad rahulikult läbi.
      Ootan põnevusega su vannitoa valmimist. 🙂

  • Avatar
    Vasta Elery 12. november 2021 at 01:10

    Oeh, kui kurb lugeda. Meie vannitoaga oli ka taoline teema, ma ju ei teadnud ehitusest midagi ja ta siis ise käis siin ja värki, lõpuks asi kuidagi venis ja hinnad aint tõusid, tahtsin tsekke ja lõpuks need miljon tsekki sain ja lasin need ülevaadata teisel ehitusmehel ja pooled asjad ei kuulunud üldse meie vannitoa juurde? viskasin mingi raha ja ütlesime, et kao minema. Siis lasime torud üle kontrollida ja kõik tilkusid, jumal tänatud, et sisetunne oli õige, muidu oleks kõil naabrid üle ujutanud.

  • Avatar
    Vasta Heli 12. november 2021 at 00:44

    Kahjuks ongi ehitussektor viimasel ajal nii pöördesse läinud. Juba mõned aastad tagasi oli 7000€+.. tavalise paneelika vannitoa remont (ilma sisustuseta). Hinnad ongi erinevad, keegi teeb kusagil kindlasti odavamalt ja keegi siis sellise hinnaga, sa lihtsalt said selle kallima otsa tegija. Ja küsida nad oskavad, sest tegemist on tööga, millega igaüks hakkama ei saa. Ma töömeest kohe risti ei lööks, tundub keskmine Tallinna hind aga oi kuidas tahaks ise ka enda töö eest kellelegi sellist arvet esitada 🙂

  • Avatar
    Vasta E. 12. november 2021 at 00:33

    Esiteks, väiksed soovitused, järgmine kord las töömees jätab kõik tsekid alles, poes käimine pole töö tegemine-see on ettevalmistus, nagu näiteks kontoritöötaja ei lähe töö ajast pastakaid ostma või paberit. Tööleping kohe alguses kus on välja toodud tööraha ja punktid, peale seda ei saa ta ise uusi numbreid koostada või midagi juurde mõelda. Aga jah mõõtmise kohta ma ei oska midagi öelda, kui inimene on ikka uhuu, siis pole sinna midagi parata. Mina maksaks max 1500, arvestades probleeme, mis ta on tekitanud jms.

    • Avatar
      Vasta K. 12. november 2021 at 11:05

      Meie töökohas on küll elementaarne, et töövahendeid käiakse ostmas töö ajast (ja firma raha eest) – miks peaks kontoritöötaja ostma TÖÖvahendid oma vabal ajal, kui need on tarvikud, mille kasutamist tööandja temalt nõuab. See muidugi ei tähenda, et iga töötaja omale eraldi pastakat ostma läheb – selleks saadetakse ikkagi poodi üks inimene ja tehakse suurem ost korraga – aga kindlasti mitte töötaja enda vabast ajast.

    • Avatar
      Vasta Liina 12. november 2021 at 17:50

      Minule kui raamatupidajale jäi üks asi silma (ei jõua kõiki kommentaare lugeda, et kas kellelgi veel ).
      19.10 oli tehtud tööde all, et käis poodides materjali ostmas (või jumal teab mida?)
      Aga arvete all seda 19.10 kuupäeva ei ole.

      Ebaloogiline, eks.
      Kindlasti küsi tema käest kõik tšekid! Ja lase kellelgi targemal need üle vaadata! ?

      • Avatar
        Vasta Andra Kiirend 12. november 2021 at 21:47

        Kas sa selle “õpipoisiga” ei saa ise rääkida? Mida talle töömees lubas,kui üldse lubas .. Kas ta oli üldse praktikal- sellisel juhul peaks neiul olema samuti tabel mida mis päeval tegi ja õppis.

  • Avatar
    Vasta Kristel 12. november 2021 at 00:32

    Juba mitmendat korda mõtlen, et peaks sulle enda meest ehitajaks soovitama, aga siiani on see ainult mõtteks jäänud. Mul on sinust nii kahju, tõmbad kohe selliseid ligi endale. Kui ikkagi ehitusmeest vajad siis võid mulle meilile kirjutada ja annan enda mehe kontakti. Pea vastu!

  • Avatar
    Vasta T 12. november 2021 at 00:30

    Ma ei saanud ka veel aru et miks nii palju läks raha mingile lammutus kraamile.
    Kas tal endal ültse tööriistu oli?!
    Need hinnakirjad on nii kahtlased ja vead on sees arvutustel, ei saa neist nagu midagi aru. Ta peaks sulle tsekke esitama ja teiseks soovitan teinekord teha töölisega mingi tundide tabel kuhu annad iga päev allkirja tundide arvestuse kohta, enne kui ta lahkub

  • Avatar
    Vasta Triin 12. november 2021 at 00:28

    Mina ei maksaks talle sellist summat, tõestagu ära et õiglane hind on, kui ei suuda siis oma viga ! Palun, edaspidi ära lase endale niiiiii palju pähe istuda. .. sul on nii palju kogemusi juba sellega, kuidas ikka see õnnestub ?

  • Avatar
    Vasta P. 12. november 2021 at 00:22

    Mdea, kui inimesega ikka ära lahendatud ei saa asja, maksaks max 4000 talle. Kui tahab rohkem, las läheb tõestab ja nõuab siis kusukil ametlikult.

    • Avatar
      Vasta Tiit 12. november 2021 at 18:13

      Poes käid ka nii, et “mdea, selle saia eest maksan max 30 senti, las selver tõestab, et rohkem väärt”?

  • Avatar
    Vasta T 12. november 2021 at 00:20

    Pead hakkama hinnapakkumisi küsima ja ma ütleks et nende oma töölistega ei tohi isiklikuks muutuda. Arutad ainult töö asju ja muudest vestlustest lahkud, või paned näiteks oma isa sinna neid asju ajama trinekord kui tööline esimest korda tuleb jne. Meestele ei julgeta tünga eriti teha, eriti kui nad on veits vanemad, kunagi ei tea mis elukogemus inimesel 😀
    Naistega lihtne, nad ise jutustavad liiga palju ja jätavad mulje et neid kindlasti saaks lüpsta.

    Isiklikult, ma ka naisterahvas, alla 30 a vana. Käisin kutsekas plaatimis kursustel, mis on tasuta. Ja ühe sõbra käest uurisin kuidas tegema peaks ja tegin ise oma vannitoa ära, mullast alates. Soojustasin, armeerisin, valasin, torumehe kutsusin, elektri asjad tegin endale selgeks, kapist lasksin elektrikul ühendada aga muud ühendused tegin ise. Tulemusega olen rohkem kui rahul. Ma arvan et kui sa meile vahepeal ka ehitusblogi pakuks oleks lahe 😀
    Mul läks materjalile um 1500 euri ja vannitoale siis oma aeg.

  • Avatar
    Vasta R.V 12. november 2021 at 00:17

    Mina küsiks poetsekke. Tal peavad need ometigi alles olema.
    Meil ehitaja tõi küll tsekid alati meile.

  • Avatar
    Vasta Jane E. 12. november 2021 at 00:15

    Hei, kahju. Aga kas sa seda panid tähele (kommentaare pole lugenud) et tabelites on 1004,70 (sisaldab km) + 4650 + 3524,10 = 9178,80 ja siis sellele lajatab ta veel käibeka otsa? ehk hetkel teeb sulle selle exceli arvutuste pealt ka ca 200 eurot tünga.
    Õpipoiste puhul, need peaks tasuta käima, lisaks õpetamisele kuuluv aeg ei ole objekti omaniku tasustada, see on küll täitsa vaidluste koht. ilmselgelt õpilased aeglustavad tööd (küsimused, seletused, ise proovivad teha).
    Imelik ka see et ostetud materjalid exceli kirjutatud, miks mitte tsekke näidata? ja noh, poes käimiste tihedus on ju üldse lollus, iga normaalne ja TARK ehitaja planeerib ette, teab mida on vaja ja ostabki asjad enamasti valmis. või käib pärast tööd oma ajast poest ja võtab asjad, midagi ehk arvestad poes käigu 1-2h objekti kohta aga mitte see transpordid-ajakulu poodi ja tagasi pmst igapäevaselt. Mis ka kohe silma jäi, et 24.10 on Materjalide ostmine ESPAK, aga selle kuupäevaga kirjet materjalikulu all nt pole? Where’s the logic there?! (ok 25 kuupäevaga on materjalid kirjas, aga see võiks ju ometi olla õigesti tehtud, eriti kui ta seda kõike käsitsi tegi!)
    Jumal tänatud et mul abikaasa on ehitaja ja ma ei pea selliste soss-seppadega kokku puutuma!

  • Avatar
    Vasta Merle 12. november 2021 at 00:04

    Minu jaoks näiteks on kahtlane see juba et KÕIK tunnid on täistunnid, ehk vaevalt et ta tunde allapoole enda kahjuks ümardas.
    Seda teise inimese asja ma nii ei jätaks kindlasti- polnud eelnevat kokkulepet tema tunnihinnas, seega pole sina ka kohustatud maksma.
    Samuti see materjalide ost ja transport- käigu siis ühe korraga poes ära ja võtku kõik asjad kaasa. Ja tõesti, see peaks juba töö sisse olema arvestatud.

    Järgmine kord kutsu mind “ehituse järelvaatajaks”- raamatupidajana panen kõik minutid ka kirja ning mis tehtud sai 😉

    • Avatar
      Vasta Helina 12. november 2021 at 09:53

      Ise arvan sama, et Mallu, sa vajad enda kõrvale inimest, kes vaataks ta olemasolevad kulud üle ja aitaks näpuga järge pidada võimalikel järgnevatel.

  • Avatar
    Vasta Aigi 12. november 2021 at 00:03

    Oiii ma tean kuidas sa ennast tunned! Meil oli ka vannitoa töömehega probleeme!
    Küll küsis avanssi korduvalt(mõtlesime, et mis seal ikka, tore inimene ja teeb juuu tööd..) Kõik remondiks vajalikud asjad ostsime meie ise ja ühe tööriista ka rentisime.!Lõpuks oli seis meil nii, et tüüp oli kõvasti ülemakstud, tänu raha ette küsimisele ja kirss tordil oli see, kui varastas selle tööriista mille me rentisime ning lasi jalga…. Oiii never ei usalda enam võõraid! Ise olime lollid ?

  • Avatar
    Vasta Kats 11. november 2021 at 23:51

    Mu ema tegi oma väikses 8-10ruuduses wc+vannituba koos remonti 2 kuud tagasi ja maksis kahele töömehele selle eest 5000€ ja oli väga rahul. hüdro, plaadid, uus pott, kraanikaus, torud, põrandaküte jms.

  • Avatar
    Vasta Kadi 11. november 2021 at 23:51

    Mul elukaaslane ka ehitaja ja ütles, et see kuidas ta on tehtud tööd lahti kirjutanud on ikka jama. Ta sulle mõned ühesugused tööd erinevate nimedega kirja pannud. Tehtud tööd ja aja kulu ei ole proportsioonis.

  • Avatar
    Vasta Liisu 11. november 2021 at 23:48

    Eelmisel aastal oli vaja torumeest, kes paar toru ühendaks ja pumba tööle paneks. Torumees käis eelmisel päeval vaatamas ja ütles, et tööraha on 1000 eurot. Kuna abikaasa oli sel hetkel välismaal ja ma asjast midagi ei jaganud, arvasin, et ju siis peab nii olema (kuigi summa tundus ulmeline sellise töö kohta). Õhtul helistasin abikaasale, kellel jäi suu selle peale lahti, ja ütles, et see summa on päriselt ka ulmeline. Helistas torumehele ja said kokkuleppe 300 euro peale. Tundub, et mingid vennad lihtsalt vaatavadki, et ah, naisterahvas ei tea midagi ja paneme täiega.

    • Avatar
      Vasta H. 12. november 2021 at 00:15

      See pole reaalne .
      Vb mõtled ise välja palju ta päriselt mõni päev oli. Kindlasti oskad ise mõni päev täpset aega öelda ja vaadata kas need tema esitatuga klapivad. Mina küsisiksin tema nö päevikut. Kus tal kirjas tehtud töö tunnid ning päriselt tsekke/arveid materjalide eest . Ning vaataksin need mõne spetsialistiga üle, kes näeb reaalset olukorda ning kad need klapivad esitatud tsekkidel ja töötundidega.

  • Avatar
    Vasta Päris hull 11. november 2021 at 23:45

    Reaalis kui tema pole tööjõu palkamisest midagi maininud on juba asi kahtlane mille eest sa maksad et keegi tuleb ja vaatab kuidas ta tööd teeb? Juba see on kahtlane. Istus pähe mis teha. Tegid ka kirjaliku töölepingu ? Siis seal peaks olema ka kirjas see summa mis pidi alguses kokku minema. Ja kui ongi ka leping pole seal ka kindlasti kirjas ka seda et pead maksma tema toodud nn õpilasele 15€ tunnis pm vaatamise eest. Naljakas

  • Avatar
    Vasta Sveta 11. november 2021 at 23:38

    Esiteks ei pea sa kohe kindlasti maksma tema õpilasele , ehk siis tema soovis endale õpilast ja see on tema kanda , teiseks ta kordagi ei maininud sulle et ala sa peaksid talle ka maksma ehk siis see on selle mehe süü, et ta sinuga läbi ei rääkind , mitte sinu süü, et sa ei küsinud . Nii ikka asjad ei käi ala võtan omale õpilase midagi ei ütle ja lõpus esitan sulle arve , utoopiline mina ei maksaks nii öelda õpipoisile kuna see ei olnud sinu teema , tema tahtis , tema maksku.
    Siin tahab ta tõesti sind üle lasta .

  • Avatar
    Vasta H 11. november 2021 at 23:29

    Sind lastakse üle, kuna oled kärsitu.
    Kui sa tahad remondimeest kohe ja praegu, siis saadki sellise, keda keegi teine ei taha.
    Head töömeest pead järjekorras ootama. Vabalt mitu kuud kuni pool aastat.

    • Avatar
      Vasta Anna-Liisa 12. november 2021 at 00:30

      Seda olen ise ka mõelnud, et kõik need lood lähevad valesti juba sealt, et tekib mõte remonti teha ja kohe on tegija olemas. Väga harvadel juhtudel võib nii vedada ja saadki päriselt hea tegija, kel mingil põhjusel hetkel järjekorda pole. Aga üldiselt on järjekord ehitaja töökvaliteedi näitaja: hea ja ausa ehitaja puhul peab ootama.

      • Mallu
        Vasta Mallu 12. november 2021 at 10:07

        Aga ma ootasingi teda 😀

        • Avatar
          Vasta Anna-Liisa 12. november 2021 at 20:30

          Headel tegijatel on järjekorrad kuudepikkused, meie omal tavaliselt neli kuud, oleme ka kauem ootama pidanud. Sõpradelt, kes remonti teinud ja oma ehitajatega rahule jäänud, olen kuulnud laias laastus sama pikkadest ooteaegadest. Nii kaua sa vist ju küll ei pidanud ootama?

    • Avatar
      Vasta Jaanika 12. november 2021 at 09:39

      Nõus, kahe käega poolt. Alati imestan, kui kuskil Facebooki gruppides otsitakse “eile oli juba vaja” mingeid ehitusspetsialiste. Et nagu – kas tõesti usute, et need tõelised tegijad, kelle puhul hinna ja kvaliteedi suhe on paigas, istuvad ja kõlgutavad jalgu tänase ehitusbuumi ajal?

      • Mallu
        Vasta Mallu 12. november 2021 at 09:58

        Ma ei saanud teda ju kuskilt “kohe ja odavalt”

        • Avatar
          Vasta Jaanika 12. november 2021 at 12:10

          Odavalt ei saanud sa teda tõesti, sellega tuleb nõustuda. Küll aga tekib küsimus, kuidas sellistel tegelastel üldse turgu jagub. Vahel mõtlen, et kas kõik need käpardite ja/või ratsa rikkaks tüüpide endised tellijad vajuvad oma rumalusest tekkinud häbi tõttu maa alla, et teisi ei hoiata või miks neil edasi tegutseda võimaldatakse. Su postitus loodetavasti aitab nii mõndagi üksikut naisterahvast tulevikus, kellel nahka üle kõrvade tahetakse tõmmata.

          Aga poeskäikude tundide arvestus. Veel üks kena äriidee – tahaksin minna Lõuna-Eestisse vanaemale ka külla, lähen käin Tallinna ESPAKi asemel hoopis Võru kohalikus ehituskaupluses – sõit sinna ja tagasi + kohapeal veedetud aeg oma 5-6 tundi ?.

  • Avatar
    Vasta Flows 11. november 2021 at 23:26

    Ma ise saan aru nii, et õpilase eest sa maksad 10 eur tunnis (25 siis kui mees teeb üksi ja 35 mõlema peale kokku kui kahekesi). Aga summa on ikka korralik jah. Igapäev šopata sellise tunnihinnaga…. no ma ei tea mis planeerimismeisterlikkust see just näitama peaks. Aga tore kui vähemalt kvaliteedis ei ole pettunud.

  • Avatar
    Vasta meow 11. november 2021 at 23:20

    Häda on selles, et töö on tunnihinnaga, mitte ruuduhinnaga. Siis tüüp venitab ja leiutab sinna miljon tundi. Plaatimine jm peaks olema arvestatud ikka m2 hinnaga. Aga see takkajärgu tarkus…

    • Avatar
      Vasta Hh 11. november 2021 at 23:47

      Seal on tunnihind (35/25) ja lisaks 60eur/m2 plaatimisel ja 15eur/m2 värvimine jne.

      Ühesõnaga kallis ja aeglane lammutus 35eur tund kuu aega.

  • Avatar
    Vasta Tyna 11. november 2021 at 23:03

    Kui väga häda, kirjuta.
    Mul mees ehitaja ja piisavalt ülbe, et eelmise venna sitt töö õiglaselt hinnata. Hindamise kohapealt ( kui ei ole firma) siis öeldakse tööhind ja materjal tuleb lisaks aga materjal arvutatakse umbkaudu välja. Mitte tagantjärgi. Ja poeskäigud tunnitasuga maksustamine on apsurd. Oleks siis võinud 1x kõik vajaliku ära osta 🙂

  • Avatar
    Vasta Maire Helde 11. november 2021 at 23:03

    Hetkel ootan minagi millal ma saan endale töömehed(tööfirma)peale.Kuigi firmaga on suheldud,Kuna väljas on veel soe ilm ja puha.Mina taotlesin kredex kodutoetuse summa ja selle rahaga ma sain lubada täis veesüsteemi(kanalitsioon ja veetrassi)ja lisaks ka vannituba.Vannitoaks oli üks ruum kus oli ainult neli seina ja lagi.See tehti mul 6600 euriga.ülejäänud rahaga tahtsin teha kööki ja tubasid natukene kohendada.Aga kevadel hüppas olemas olev alt ära.Pidin uue otsima.Terve suvi vaatatasin ja mötlesin ja küsisin.Viimasele ütlesin et mul pole pensi fondi taga aga mul jäänud kredex-si summa.Mingi 5000.Niipalju kui mina olen nende firmade bossidega rääkinud olen,Pöhilause on mul on vaja hinnapakkumist ja olemas oleva summa on 5000.Kas oleks võimalik teha köögile remonti.Kui on vaja siis kraabin puudu oleva summa kusgilt kokku sest öeldi et läheb maksma kusgil 7000 euri.kevadel oleks saanud lubada tubasid ja kööki aga sügisel saan lubada ainult kööki.Loo põhimoraal on ,et tuleb alati küsida hinnapakkumist ja mitmest kohast.Tuleb anda ka summad ette.Mina andsin ja sellega nad arvestavad

  • Avatar
    Vasta Marin 11. november 2021 at 23:02

    Huh, väga julm. Ma ei tea, kas see lohutab, aga me oleme ka päris palju üle maksnud ning kehva töö tagajärgedega pidanud tegelema. Megaraske selle ehitusega. Tõesti ise ei tea ja usaldadki oma ala spetsialiste, kes paraku ei pruugi need tegelikult olla. Ja mõnikord ka mõelnud, et ei maksa päris kõige vähemat, sest tahaks ka ju head tulemust. Aga pärast ikka süüdistad iseennast (keda siis veel?), et miks rohkem tausta ei kontrollinud, ei küsinud erinevast kohast pakkumisi ega seisnud töö tegemise ajal kõrval, et olla kindel, kas kõik ikka nii nagu vaja. Nüüdseks oleme õppinud, et iga detail tuleb endale ise selgeks teha ning näpuga järge ajada või veel parem, ise ka ära teha. Aga alati pole ju võimalik. Tõesti, jube raske on häid töötajaid leida. Ei taha kellelegi liiga teha, aga kuidagi oleme mitmel korral valede inimeste otsa sattunud ja neid lugusid on liiga palju, et mõnda näidet siin üles loetleda. Tegu siis maja ehitamisega, seepärast kokkupuudet nii palju.

  • Avatar
    Vasta Kärt 11. november 2021 at 23:01

    Kuidas vahepeal õpilase tunnihinne juba 35€ on? ???

  • Avatar
    Vasta kats 11. november 2021 at 22:59

    ojeh, see arve meenutab mulle neid hinnapakkumisi, mille maja katusevahetuse kohta saime. hinnad algasid 8 tuhandest ja küündisid 12 tuhandeni. mitte praegu, vaid ca 10a tagasi! lõpuks saatsime kõik ehitusfirmad kukele ja tegime ise: mina, mees, poeg, ühe pooltuttava pensionärist endine ehitaja palkasime omale töödejuhatajaks. absoluutselt kõik kokku: materjalid, uute materjalide ja vana katuse lammutusjääkide vedu, prügimäele ladustamine, järelkäru rent, konsultandi tasu, läks maksma vaid natuke üle 3 tuhande.

    eriti tegi mulle kui matem.õpetajale nalja ehitusfirmade poolt tehtud materjalikulu arvestused (projekti piltide põhjal), suurim number oli katuse materjal 450 ruutmeetrit (pagan, meil on terve krunt 2x niipalju ja maja on pisike, krundi ühes nurgas), tegelikult ostsime kogu viilkatuse peale eterniiti vaid ca 80 ruutmeetrit (ja sealt jäid veel mõned tahvlid üle: koerakuut sai ka uue katuse ja vanaisa puukuur)

  • Avatar
    Vasta Kadri 11. november 2021 at 22:58

    Ulme hinnad tõesti. Kahju kohe, et selliseid leidub. Tunnihind on ebareaalselt suur. Lisaks tööde hinnad ka. Näiteks Hange keskkonnas on keskmiseks plaatimistööde hinnaks suvel 44.-/m2 koos käibemaksuga. Sul 60 ilma ja pole ka kõike mis teine hind sisaldab. https://www.hange.ee/blogi/kui-palju-maksab-vannitoa-plaatimine/

    Selle õppuri töö arvestaks maha. Esiteks oleks ta pidanud ütlema, et SINA pead selle eest maksma ja no ausalt 25.-/h???
    Reaalselt kogu see tööde hind peaks olema poole odavam ja lisaks kas ta päriselt kulutas poes nii palju raha? Ma arvan, et kokkuleppeliselt julgelt võta 1/3 maha sealt

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. november 2021 at 23:02

      Tead, ma selllest sain ise valesti aru. 35eur/tunnis oli siis kui nad kahekesi ja 25eur/h kui üksi.

      • Avatar
        Vasta Triinu 11. november 2021 at 23:29

        Ikkagi kummaline, et kui tuli õppipoisiks, et sa maksad ikkagi selle eest 35-25=10€. Kui tema ei öelnud, et saab rutem, aga lisandub väike tasu, siis ei saa tagant järgi raha küsida.

        Kui teil omavahel kirjalikke lepinguid pole, siis ma võtaks igal pool tunni hinnaks vaid 25€ ja maksaks selle järgi. Igaks juhuks peaks enne juristiga ka korra nõu, et pärast pepust sind ei tule see hammustama

  • Avatar
    Vasta Kix 11. november 2021 at 22:57

    Vau mis summad….kas ta teeb Soomes tööd 🙂 isegi seal pole sellised hinnad….(mõtlen siis seda 12k)

    • Avatar
      Vasta :) 11. november 2021 at 23:39

      Töö tegijal peaksid olemas alles kõik tšekid, kus on näha, mis materjali ja kui palju sinu vannitoale on läinud. Kas ta tõesti viskas need tsekid minema?

      • Avatar
        Vasta Maria 12. november 2021 at 09:41

        Teen just vannitoad remondi. Mul läheb see maksma 4500 koos minu ostetud kraamiga. Kui töömees käis rääkimas ta teeb ikka omapoolse pakkumise kirjalikult kus välja kirjutatud summa tööeest ja ma ostsin aint vannid asjad. Pahtlid asjad ostis tema. Ise ehitusega palju kokkupuutund ja üldjuhul teen seda ka ise aga vabnituba ja wc lasin teha asjatundjal. Kui nägin sinu summat see tundus ikka väga ulme ja aint tööraha ?

  • Avatar
    Vasta Mari 11. november 2021 at 22:56

    Räägin kogemusest, aastaid töötanud ja endal mees tänagi sel alal. Meie tegime ma tööpinna ja enamasti oli fixeeritud tunnihind (eraldi too ei olnud eraldi hind) ning estimated tunnid (need võivad muutuda) kuid sellest informeeritakse jooksvalt. Iga nädala lõpp saatsime tõotatud tunnid (kellast kellani) ja no tehtavad tood olid igapäevaselt naha eksole. Materjal ei olnud hinnas, sest seda saab samamoodi igaüks valida. KUID kui meister peab ise poodi minema, siis loomulikult see aeg on tema tööaeg ja tasustatud. Me ei küsinud lisa kütuse vms muud, aga tööaeg oli tasustatud alati j keegi ei öelnud ega vaielnud ka vastu. Tunnihind rootsi tasemel Eestis ? vähemalt selle arve järgi. Siiski oletatavad tunnid peaksid sul olema teada Ja ootamatused alati samamoodi, kui lähebki aega üle, siis seda ei saa teada viimasel minutil.

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. november 2021 at 23:03

      Arusaadav on see, et kui ta käib poes ostmas minule asju, siis see on tööaeg. Aga kas seda on vaja teha IGA päev ja kahekesti ja mitu tundi (bauhof on mu maja kõrval) mitte osta korraga ära asjad, mida vaja? Põhjendus, et mina iga päev meelt muutsin, ei päde, sest ma ei oskagi millegi suhtes meelt muuta 😀 Ma ei tea sellest midagi 😀

      • Avatar
        Vasta Tyna 11. november 2021 at 23:12

        Ok mu eelmine komm vist kadus ära aga kui väga hätta jääd siis kirjuta. Mul mees ehitaja ja piisavalt ülbe et teiste sitt töö õiglaselt hinnata

        • Mallu
          Vasta Mallu 11. november 2021 at 23:31

          Tead ta töö, mis tehtud, ei ole üldse sitt. Lihtsalt muu on ?

  • Avatar
    Vasta Liis 11. november 2021 at 22:54

    Ma leian, et kui sa tegelt tehtud töödega rahul oled, siis hinna järgi tundub minu kogemuse järgi väga tavaline hind. 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. november 2021 at 23:06

      Ma üldiselt tööga olen nii rahul kui oskan olla. Rahul ei ole sellega, et mulle keeldutakse hinda põhjendamast, töötunnid ei klapi ja kõik tundub kuidagi persest imetud olema.

  • Avatar
    Vasta Smurf 11. november 2021 at 22:53

    Miks mulle tundb, et ma olen seda remondi janti kuskilt blogist kunagi lugenud? Kuidas iga jumala kord saab tellija üle? 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. november 2021 at 23:05

      sest ma olen iga kord sama loll

      • Avatar
        Vasta Li:na 11. november 2021 at 23:46

        Siis see on nn kooliraha ning elu õppetund.
        Tekib küsimus, kus need targad enne olid(mainisid, et pere ka imestab vm)?Miks keegi sind hindadega enne kurssi ei viinud?
        Üldjoontes ongi ehitus jube kallis lõbu.
        Kurb lugeda, et sul alati see värk vussi läheb. Liigne usaldus või vähene kontroll?!
        Samas imelik, et peika ka ei oska su eest seista, nagu üldse ei huvitu su tegemistest ja tüssu saamisest?

        Aga sinu puhul lõpuks kõik ju laabub siiski, siiani on laabunud, ehk ikka nüüd ka.