JUMALAITA

head esimest aprilli mulle

1. aprill 2022

Ma ise suur esimese aprilli mees ei ole, aga elu on küll. Igatahes ei oska ma seda tänast päeva algust muud moodi võtta, kui universumi nalja. Hoiatan kohe ette ära ka, et kes TMI ei soovi, siis palun heaga kohe lugemine pooleli jätta.

Mul olid tänaseks suured plaanid. Hommikul pidin minema seda laktoosi- ja gluteenitalumatuse testi andma minema. Peale seda psühholoogi juurde uus ravimeid uurima minema, siis Ülemistesse veits töövärki tegema, siis auto tagasikutsumisele viima, trenni, siis veel veidi töövärki ja lõpuks poodi. Ütlen kohe ära, et praegust postitust kirjutan ma oma kodu vetsu põrandalt ja siit ma niipea ei lahku.

Ühesõnaga läksin mina hommikul kenasti söömata-joomata Synlabi, kus mul võeti verd, paluti viie minuti jooksul sisse juua mingi hirmmagus laktoosijook ja siis ootama 40 minutit, mille jooksul ma veel kaks korda verd pidin andma. Peale 20 minutit oli mul selline tunne, et mingist otsast midagi kohe purskub ja see tunne pole siiani kadunud. Selle peale raputas õde kurvalt pead ja ütles, et ilmselt see test siis meile mingit talumatust näitab kah. Yay… Ütleme nii, et polnud suht meeldiv Confidos oma arstiga rääkida ja samal ajal kabinetis silmadega ringi vaadata, et kus on lähim prügikast. Lahkudes ma siiski suutsin sinna vetsu ka oksendada 🥲 Õnneks mitte kabinetti.

Ostsin mina siis jooksuga apteegist oma uued ravimid ära ja MIDA MA NÄEN. Medikinekti tagumisel poolel seisab kenasti “sisaldab laktoosi”.

Mõelge vaid, kui tore oleks valida, et kas mu aju töötab ja sooled lekivad, või aju ei tööta, aga sooled ka ei leki. Ei teagi nüüd, kumba ma eelistaksin. Õnneks sain täna seal vestlusel aru, et peale Medikinekti on paar valikut veel, aga neli päeva peaksin seda ikka proovima tarbida. Noh, muidu ütleks, et nutan ja tarbin, aga hetkel oleks vist kohasem öelda, et situn ja tarbin…

Tunnikese pärast peaksid testi tulemused ka meilile tulema. Mis arvate, mis nad head näitavad… 🥲

Also kui ma ennast surnuks situn, siis palun laske mu hauakivile raiduda, et krt oleks tahtnud kauem elada.

PS! Ma tea, et ma olen väga daamilik, ihaldusväärne ja seksikas, pole vaja mu postkasti nende kirjadega ummistada…

Loe ka neid postitusi!

40 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Caro 2. aprill 2022 at 04:14

    Kindlasti proovi Lactrase Go’d või sellele sarnaseid tablette – nii mina kui ka mu mees oleme laktoositalumatud (mina vähem ja mees rohkem) ning neid võttes on võimalik laktoosi tarbida ilma plahvatamata. Laktoos on suhkur ning need aitavad seda suhkrut lõhustada.

  • Avatar
    Vasta KatKat 1. aprill 2022 at 17:34

    Mõni aasta tagasi tegin ise ka talumatuse testi. Hiljem vastuvõtul arst ütleb: “Teil laktoositalumatus. Kuidas end pärast tundsite?” Vaatasin üllatunult otsa:”Kuidas tundma oleks pidanud?” Arst vaatab üllatunult ja küsib:”Kõhuvalu, võimalik kõhulahtisus või isegi oksendamine?” Mina vastu:”Eee…tualetti kasutasin alles 4h hiljem ja siis vaid pissimiseks.” Arst vaatas mind mõne hetke uskumatult ja vastas “Kummaline” Ehk siin ma olen laktoositalumatu laktoositaluja 😆

  • Avatar
    Vasta Mari 1. aprill 2022 at 14:51

    Isver kui hea, et lapsel tehti need testist verest määramisega.
    See ei kõla just kogemusena, mida tahaks lapsele pakkuda 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. aprill 2022 at 15:19

      Tead, ma olen nii palju kirju saanud, et seda saab jah ainult verega ka määrata, nii et ma ausalt ei tea, miks ma seda jooma pidin 😀

      • Avatar
        Vasta Enely 1. aprill 2022 at 23:01

        Laktoositalumatust testitakse selle joogiga, sest joogiga tehakse kindlaks, kas lisaks geneetilisele soodumusele on juba välja kujunenud talumatus. Ehk kas organism lagundab sisse joodud laktoosi glükoosiks või läheb kogu laktoos soolde käärima. Veretest näitaks ainult seda, kas geneetiliselt on võimalus, et talumatus tekib millalgi, sest laktoositalumatus kujuneb tavaliselt mingiks vanuseks alles välja. Laktoositalumatus võib kujuneda ka ilma geneetilise soodumuseta, niiet see lääge jook igat pidi vajalik kahjuks.

  • Avatar
    Vasta Mina 1. aprill 2022 at 14:45

    Siinsete juttude põhjal ei aita vist see ka, kui ämbriga kohale minna või wc-pott tagumiku külge keevitada. 😂 Synlab peaks ette hoiatava info saatma, et testimise päeval võtta vabaks – ajutine töövõimetus. Ma vist lükkan ka edasi selle testi nii mõneks aastaks. 🤷‍♀️
    Jah, ma ka ütleks, et need lilled seal tapeedi olid pigem pojengi kui roosid. No lill on lill.

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. aprill 2022 at 15:19

      Seda hoiatust oleks mul ka vaja olnud enne 😀

  • Avatar
    Vasta Kerli 1. aprill 2022 at 14:23

    Väga huvitav tegin seda testi ca 2 aastat tagasi synlabis. Kuna mul oli probleem just kõhukinnisus, arvati et võib olla tegu gluteeni või laktoosi talumatusest.. Sest alati ei tee laktoos kõhtu lahti vaid paneb selle hoopis kinni.
    Nali naljaks aga see sama pudelike jooki ei teinud nt Mulle mitte midagi. Ei kõhuvalu ega seda et ma kõhu kinnisusest lahti saaks.
    Testi tulemused olid piiri peal, nii et konsultant ütles, et ei saa väita kas on talumatus või ei. Testist mulle kasu polnud ja kõht läbi ei käinud. 🙈 Hea, et haigekassa vähemalt testi eest tasus. Kuna see moodne test ei andnud väga midagi 🤷‍♀️
    Organismid ikka nii erinevad 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. aprill 2022 at 15:20

      Ega nad tõesti on jah 😀

  • Avatar
    Vasta Laktoositalumatu 1. aprill 2022 at 13:52

    Tegin ka laktoositalumatuse testi aastakese tagasi. Keegi ei hoiatanud tagajärgede eest 😀
    Tulin peale testi rõõmsalt tööle, jõudsin arvutigi juba käima panna ja… järsku tunnen, et asjalood päris õiged pole:D kõhus hakkas korralik tornaado, mis otsis väljapääsu. Kuna mul on räme hirm tööjuures kakil käia siis mul polnud muud valikut kui koju sõita. Need olid 20 kõige piinarikkamat minutit autoroolis. Ma arvan, et kui ma oleks tööl wc-sseläinud siis ma enam samas kohas ei töötaks, sest ma reaalselt istusin wc-potil 6h. Ja oleks see lihtsalt istumine olnud:D Ja see oli üldse puhas ime, et ma koju jõudsin ilma püksikakimata:D
    Vot sellised seiklused.

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. aprill 2022 at 13:55

      Ma tean, mida sa tundsid, mul oli autos sama tunne ja ma jäin veel raudtee taha ootele 😀

  • Avatar
    Vasta K 1. aprill 2022 at 13:32

    Pole hullu Mallu, mul tekkis ka laktoositalumatus 2020 aasta alguses peale AB kuuri, sain asjale ise jälile, eelmise aasta lõpus läksin tegin ka selle ametliku testi ära ja sealt tuli siis vastus et soodumust mul selleks laktoositalumatuseks ei ole ja see on ajutine. Nüüd see ajutine juba üle 2 aasta kestnud. Laktoosi on peaaegu igalpool lisaks ravimitele näiteks ka puljongikuubikutes, ole ka omal nahal tundnud. “Ravina” võin soovitada laktaasitablette mis apteegis müüakse, siis õnnestub aegajalt patustada 😁

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. aprill 2022 at 13:34

      Mulle öeldi ka, et seda kahte sorti, ajutine ja kaasasündinud. Aga kaua see ajutine siis kesta saab? Kas pead mingi hetk uuesti tegema?

      • Avatar
        Vasta K 1. aprill 2022 at 15:40

        Vat ei tea, mul ajutiselt 2 a juba, ise ka ootan et see ajutine värk juba otsa saaks. Pole mõtet väga uuesti teha, tunnen igapäevaselt et talumatus alles, söön nt kasvõi krõpsu 1 tk hapukoore&sibula ja juba tunnen. Klaasist normaalsest piimast toidu kõrvale võin und näha 😭

        • Mallu
          Vasta Mallu 1. aprill 2022 at 16:42

          õnneks niisama piima juua tundub mulle enivei jälk 😀

      • Avatar
        Vasta K 1. aprill 2022 at 17:23

        Kunagi geenitesti tehes ju selgus, et sul esineb geneetiliselt päritav ehk kaasasündinud laktoositalumatus, millest ka blogipostitus üleval on.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 1. aprill 2022 at 13:10

    Minul siis GV ja LV dieet. Aga minul diabeediõega (jah lisaks tsölaakiale ja laktoositalumatusele on mul 1. tüüpi diabeet) on kokkulepe, et võin nt piima kohvi sisse panna ja nagu natukene laktoosi tarbida, vastavalt enda enesetundele.
    St nt kui mingis ravim sisaldab laktoosi, siis saan seda süüa. Lisaks olemas mingid tabeltid, mis siis aitavad laktoosi lõhustada. Apteegist ostes 5 euri oli äkki suht suur pakk.
    Muidugi kui gluteenitalumatus või tsölaakia – vot see muudab elu + teeb rahakoti tühjemaks. Näide peenleib (5 viilu sees) , soodsaim Prismas 3.99, aga selverid üle 5 euri. St üks viil leiba maksab 1eur!!!
    Aga positiivsema poolelt, bolt ja wolt suht välistatud – sealt jääb raha alles jälle 😀

  • Avatar
    Vasta AB 1. aprill 2022 at 13:04

    Siin puhkab Mallu. Ema, sõbranna, sarisittur

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. aprill 2022 at 13:06

      Ja ümber on graveeritud roosid

      • Avatar
        Vasta Krr 1. aprill 2022 at 13:32

        …need sealt tapeedi pealt :D…

        • Mallu
          Vasta Mallu 1. aprill 2022 at 13:33

          Justnimelt 😀

      • Avatar
        Vasta Katrin 1. aprill 2022 at 13:54

        On need ikka roosid, jah? Mulle tundub, et pojengid 🤣🤣🤣

        • Mallu
          Vasta Mallu 1. aprill 2022 at 14:14

          krt vb on pojengid ka jah 😀

  • Avatar
    Vasta Liisukas 1. aprill 2022 at 12:50

    Kui eile mõtlesin, et jess, lähen teen ka selle testi ära, siis täna ma enma nii kindel pole. Või no vähemalt tean, et pean valima päeva, millal seda tegema minna. Et pärast ei pruugi enam töölooma olla.
    Ilmselt midagi head sul seal vastustes ei tule, ei proovigi lohutada 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. aprill 2022 at 12:53

      Jah, kindlasti pead valima päeva, kus on väga lühike vahemaa vetsuga 😀

  • Avatar
    Vasta Tiia 1. aprill 2022 at 12:42

    Oi, ma võtan ka medikineti ja kahtlustan laktoositalumatust. Kui saad alternatiivide kohta teada, äkki kirjutad postituse?

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. aprill 2022 at 12:44

      Siis vist pidi järgmine katsetus olema Elontril, ütles mulle täna arst

  • Avatar
    Vasta Triin 1. aprill 2022 at 12:40

    Võtan ka laktoositalumatusega Medikineti ja ei ole õnneks täheldanud, et see probleeme tekitaks. Selles õnneks seda ju nii väike kogus. Aga soovin jõudu ja vastupidavust! 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. aprill 2022 at 12:41

      Võib-olla tõesti see nii väike kogus jah. Aga kui sa samal ajal üritad ennast mitte täis sittuda, sest just laktoosi sisse jõid ja siis seda kirja näed, siis oli küll korraks tunne et wtf 😀

  • Avatar
    Vasta Anu 1. aprill 2022 at 12:39

    Äkki su ATH ongi toitumisega seotud?! Ammu teada, et põletiku tekitavad toiduained(piimatooted, gluteen, rafineeritud tooted jm), e-ained ja värvained mõjutavad ajutööd. Mina olen teadliku toitumisega nt paanikahood kontrolli alla saanud.

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. aprill 2022 at 12:42

      Äkki tõesti on, jumal seda teab

    • Avatar
      Vasta Mina 1. aprill 2022 at 13:31

      ATH ja muud sellised häired tulevad sellest, kui inimesel on raskemetallid ajus oksüdeerimas ja elektriimpulsid ei saa normaalselt infot edastada + mõned viirused, mis kaasa löövad. Kahjuks tavameditsiinis pole sellest juttu, aga vaikselt hakkavad nad ka selle peale tulema. Raskemetalle tuleb meile igast kandist (vesi, toit, tatoveeringud, heitgaasid, ravimid, toidunõud jne jne), oleks tark neist lahti saada, mitte kehasse koguda. Meditsiinimeediumil on raskemetallide eemaldamiseks smuuti retsept, kus sees spirulina, odraorase mahla pulber jne, mina sain oma ärevusest sellega lahti, see ärevus oli mul lapsest saati…

      • Avatar
        Vasta Anna-Liisa 1. aprill 2022 at 16:11

        Palun ärge ajage seda jama, kuidas toitumisega ATHst jagu saab 🙂 ATH on geneetiline, st kui sul on, siis ilmselt on kummalgi su vanematest ka see vähemasti mingil kujul, võib küll olla oluliselt kergemalt kui sul endal. Ja ilmselt tuleb ka mõnel lapsel, kuigi muidugi ei pruugi. Tervislik toitumine on väga oluline, aga ärge palun valetage inimestele, et mingit sorti toitumine aitab terveneda aktiisvsus- ja tähelepanuhäirest.
        Kindlasti võib vale toit selle ilminguid süvendada ja hullemaks teha, seda eriti lapseeas, aga TERVEKS toitumise muutmine kedagi sellest ei tee.

      • Avatar
        Vasta Nimi 1. aprill 2022 at 18:40

        Inimene internetis, kes räägib raskEmetallidest, on kahtlemata pädevam kui tavameditsiin 😀

      • Avatar
        Vasta Marje 2. aprill 2022 at 22:24

        Kui on tsöliaakia, kas võib seda smuutit üldse juua? Seal ju siis odraoras, aga tsöliaatikutele on oder välistatud….Ma ise ka tsöliaakiaga ja ärevus.

  • Avatar
    Vasta T 1. aprill 2022 at 12:37

    Ma ka paar kuud tagasi jõin seda sama jooki. Ja pidin ka tööl olema. Jooksin siis wc ja laua vahet😅😅see jook =1l piimaga pmst.
    Jep tuli mul ka see laktoositalumatus, aga kuna sümptomid täielikult ei kadunud sai tehtud ka gluteeni oma. Ja noh tuli ka sealt talumatus. Mina rohkem teste ei tee igatahes..🙃😅

  • Avatar
    Vasta F 1. aprill 2022 at 12:33

    Ravimis on laktoosi ni minimaalselt, et sellepärast küll muretsema ei pea. Sama kui võtaksid pipetiga 2 tilka piima.

    • Mallu
      Vasta Mallu 1. aprill 2022 at 12:38

      ma loodan kaa, aga eks arst ilmselt hellab hiljem ja ütleb, mis ta arvab

  • Avatar
    Vasta Tibu0 1. aprill 2022 at 12:21

    Tabletis õnneks see laktoosi kogus väike. Proovi ikka. 🙂