KURB ON OLLA LAPSED

natukene hirmus lugu

16. aprill 2022

Teate, mis on natsa hirmus. See fakt, et järgmine nädal on mu viimane “vaba” nädal ja siis hakkab tööelu pihta. Juba see mõte üheksast viieni kuskil töötada tundus alguses veidi hirmutav. Alles peale kinnitamist, et jaa tavai, muidugi ma tulen, sain ma teada, et tööaeg ei ole teps mitte 9-5. Seal on hoopis selline süsteem, et E-T on 8-18, K-N 8-16 ja R 8-14.30.

Mind küll rahustati, et kui tööst veidi rohkem aru hakkan saama ja asjad paika loksuvad, ei ole need ajad nii täpselt kivisse raiutud. Aga no esimene kuu peaksin ma loogiliselt ikka sellega arvestama. Ei saa ju esimesel päeval öelda, et klge ma täna lähen nüüd varem ära, sain aru küll kõigest, baii.

Ehk siis ei saa enam lubada endale neid päevi, kus ei viitsi tõusta ja lapsed 10-ks aeda viia. Või kui üldse ei viitsi tõusta, siis üldse mitte viia ja nendega kodus olla. Ja tavaliselt hakkan ma kodust umbes 16 paiku neile järgi minema, ehk siis olen 16.15 seal. Nüüd pidin Kardoga kokku leppima, et esmaspäevad ja teisipäevad võtab tema ise lapsed aiast ära. Mina korjan nad omakorda peale tööd tema juurest peale. Natukene lohutab see, et teistel päevadel jõuan ikka peaaegu umbes tavalisel ajal järgi ja reedeti jõuab lausa ehk trennigi, enne kui lapsed peale korjan.

Et no jah, kõik on tehtav ja orgunnitav, aga kas see on normaalne, et ma juba tunnen ennast nagu sitt ema, et pean nad varem aeda viima ja hiljem ära tooma? Lende on alati suur magaja olnud. Ma lasen tal alati viimase minutini nohiseda. Aga kui ma pean kell 8 tööl olema, tähendab see, et ma peaksin 7.15 kodust väljuma ja lapsed hiljemalt 6.45 üles ajama.

Jällegi, super hullu pole, sest Marta umbes sellisel ajal kipubki ärkama. Mari saab ka hakkama. Lende tahab kindlasti harjumist. Muidu ma viin Mari ka lastega samal ajal kooli, nüüd peab ta hakkama siit ise bussiga minema.

Ütlen ausalt, et see tundub natukene…hirmus ja mingi loll süütunne juba närib mind. Kuidas teised inimesed maailmas suudavad korraga tööl käia ja lapsi kasvatada, ah? Okei, ilmselt aitab enamikke kaasa see, et nad elavad koos teise lapsevanemaga, kes neid sellistes toimetustes aidata saab. Jumal tänatud, et Kardo seda ikka veel teeb, ka ilma koos elamiseta, sest muidu ma vist ei saakski sellise ajagraafikuga tööle minna. Ma ei kujuta ette, et viiksin oma lapse poole kaheksaks lasteaeda ja läheksin alles pool seitse õhtul järgi, õudneee.

Igatahes ma loodan siiralt, et need ajad kuidagi “paremaks” loksuvad ja tegelikult ma tean, et saan aeg-ajalt kodukontorit ka teha, aga ikkagi, veits on hirmus. Ma vist tulingi siia, et te nüüd kõik mulle jälle pats-pats teeksite ja ütleksite, et pole see hullu midagi ja kindlasti fine ja ma ei ole sitt ema, et tööle minna tahan 🥲 Sest tegelikult olen ma muidu juba super põnevil ja ei jõua ära oodata, et alustada (kui see tappev süütunne välja arvata).

Mis kell teil tööpäev hakkab?

Loe ka neid postitusi!

65 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kaisa 19. aprill 2022 at 21:17

    Ja ise mõtlen, kellel mõlemad vanemad tööl ja õhtul mees kodus, milline lux elu, kui keegigi saabub õhtul..
    Ise 2 lapsega enamus aega üxi, kool (megahull õppimine, tähelepanu ja aktiivsushàire) öppimised, elu majas/hoovis jne.
    Ajab suht hullluks, enam ei jaksa aga mees ei saa ka kuidagi tulema.. veits pekis tundub see värk, a proovime ellu jääda, loodan ikka jälle paremale elule ühel pàeval🤣

  • Avatar
    Vasta Triin 19. aprill 2022 at 06:44

    Praegu olen küll beebiga kodune aga minu tööpäev algab muidu 6:30 😄, äratus oli mul pandud 5:22. Miinuspool et lapsi ei näe hommikul (samas ei näe ka seda hommikust pahurdamist 😁🥳), plusspool et tööpäev lõppes 14:30.
    Ma olen kindel, et sul loksub ka kõik kenasti paika! Tubli oled! (pats pats seljale ka 😊)

  • Avatar
    Vasta Marju-shmarju 18. aprill 2022 at 11:44

    Siukestel puhkudel olen ma avastanud, et minu lapsed on maailma kõige paremad kohanejad. Mina muretsen ette ja taha ja põen ja harjun elumuutustega hullult kaua, aga nemad, sunnikud, on paari päevaga uue graafikuga harjunud. No ma vanainimene ka juba, niiet loomulik. Ma loodan, et su lapsed kohanevad ka hästi, ja et saate koduseid päevi teha just niipalju kui vaja.

  • Avatar
    Vasta leeni 18. aprill 2022 at 10:43

    mu vanim laps on täiskasvanu, noorim algklassilaps. ja ma ausõna väga armastan oma tööd (lisaks lastele), mis on ainult osaliselt kellaajaline ja lubab mulle küllaltki käepärast graafikut, mis teisest küljest tähendab ka periooditi pikki öötunde arvutiga köögilaua taga. on olemas ka toetav ja tegus meespool, aga ma ytlen ausalt, mul ei ole mitte kunagi ära kadunud syymekad, teemal töö-lapsed.

  • Avatar
    Vasta seesam 17. aprill 2022 at 09:48

    Ma kümneks tööle, seitsmeks koju, laps peab oma käimistega ise hakkama saama, kuuene seikleb ise mööda linna. Seni on hakkama saanud, kedagi teist ka pole kelle kraesse teda sokutada. Ei sugulasi ega kedagi muud, mõnes mõttes lihtsam, mõnes mõttes raskem, aga elu tahab elamist. Kui oleks võimalik, elaks ka kodus oma elu oma lapsega ja kassidega, tegeleks oma hobide ja kodudega ja elaks niisama normaalset elu, käiks vahel reisimas. Aga noh… potentsiaali miljonäriks saada pole vast kunagi nii, et normaalsest elust võib und näha 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. aprill 2022 at 10:59

      Ma ei ütleks, et sellise elu jaoks just miljonär olema peaks. Ma küll ei ole 😀

  • Avatar
    Vasta Kadi 17. aprill 2022 at 09:29

    Mina kasvatan oma 2 tütart 100% üksi. Käisin 8-17 tööl, et lapsed viisin aeda 7.30-ks ja järgi 17.30 . See oli niii kohutav aeg, hetkel olen kodune ja teen läbi töõtukassa lube ja pingutan, et oleks vähe teistmoodi mul tööl käimiste ajad. Rahaliselt on hullult raske ja tugivõrgustik on ka kahjuks olematu aga küll hakkama saame 😊

  • Avatar
    Vasta Laivi 17. aprill 2022 at 00:16

    Olgem nüüd ausad, sa lihtsalt laisk! 🙄

  • Avatar
    Vasta Gigi 16. aprill 2022 at 23:03

    Mul ka sarnane mure, sest sügisel lähen pärast lapsehooldust uuesti tööle ja peame hakkama üles tõusma kell 6, et 8 tööl olla. Mul endalgi raske ärgata nii vara, aga seda ei kujuta üldse ette, kuidas põnni nii vara üles ja riidesse saan . On mul teine üsna pika unega ja hommikuti pole ka eriti koostööaldis 😀

  • Avatar
    Vasta Efka 16. aprill 2022 at 23:01

    No ma ei tea, olen üksikema. Kaks last. Tööpäev 8-17 ja töökoht ca 30 km linnast väljas. Lapsed esimesed lasteaias ja tihti viimaste hulgas, kes koju saavad. Imestan alati, et kuidas teised töötavad lapsevanemad juba viiest lapsed ära saavad võtta.

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. aprill 2022 at 10:59

      Ilmselt tööl mingid kokkulepped tehtud vms?

  • Avatar
    Vasta Ingrid 16. aprill 2022 at 22:47

    Töö algab 8 ja lõpeb u 14.00. Ärkan tihti 7 või äärmisel juhul 7.30
    Lapsi veel ei ole, aga õpetaja töö asendab neid päevast päeva 😉
    Mõnikord ikka väsitab ja siis mõtlen, et kui kodus ootaks ka oma laps, siis mis ma küll teeks!
    Müts maha emmede ees

  • Avatar
    Vasta Angela 16. aprill 2022 at 22:14

    Kolisin linnast maale 2 lapsega ja üksinda.
    Tööpäev algas kell 7 hommukul aga kuna mo lastel avati lasteaed kell 7 siis jõudsin tööle 7.40 ( ülemusega läbi rääkides et sellisel kellajal sobib nt minule ja sobis ka neile). Tööpäev lõppes 15.30-16.00 olenevalt päevast. Aga saime hakkama ja saame ka edaspidi. Saad ka sina ja kõik teised. Iga algus on alati raske. Aga mitte võimatu

  • Avatar
    Vasta Karin 16. aprill 2022 at 22:06

    Tööpäev algab 7.30 ja lõppeb 18.00 või 17.00
    Laps hommikuti aias esimene ning kui kuuest järgi lähen siis on alati viimane. See on elu. Elukaasa tööl teisel pool lahte.
    Saame hakkama-veidi muretsen siis kui kool algab. Siis on päevad tal lühikesed.

  • Avatar
    Vasta Help 16. aprill 2022 at 18:07

    Käin vahetustega tööl ja iga kuu on graafik erinev, kõige hullem aeg on siis, kui inimesed haiged on, siis pole nagu üldse oma elu. Tööpäevad algavad kuskil 5 või 6 vahel, õudukas on tegelt laste kõrvalt nii tööl käia

  • Avatar
    Vasta Kätlin 16. aprill 2022 at 17:38

    😀 Aga nüüd hoopis egoistlik küsimus – mis saab su blogist+instast?

    • Mallu
      Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 17:40

      Mis temast saama peab, samasuguseks jääb 😀

  • Avatar
    Vasta Eeva 16. aprill 2022 at 16:46

    Ma ei julge oma töölkäimisaegadest ( issand, on see 1 v 2 sõna 😀 ) siin kirjutadagi eriti. Eelis on see, et laps juba täiskasvanud, aga minuga koos käivad tööl ka noored emad, Ühel ka 2 last, mees põeb vähki ja sõidab linnast igal hommikul 40 km ja päeval tagasi. Tõusen 4.15, kodust väljun 4.50 ja lähen jalgsi tööle 30 min, olgu ilm milline tahes. Trenni mõttes käingi ja hea energialaksu saab ka. 5.30 hakkab töö ja kodus olen tagasi pool 2. Milleni ma jõuda tegelikult tahtsin oli see, et nendel jh lapsed käivad koolis kõigil ja ses suhtes natuke lihtsam, aga see ema tõuseb samal ajal kui mina ja sõidab autoga see aeg kui mina kõnnin, et ikka väga tubli. Kuigi ta ka kirub ja siunab seda värki vahest nii, et vähe pole, samas 12 aastat käinud. Ja sina oled nii tubli ja hakkaja naine, et paar nädalat on raske siis oled juba rattal. Laste suhtes muidugi ajast kahju, sest lasteaias käimise vanus on kõige armsam aeg üldse. See läheb hirmus kiiresti. Aga kuna sa oledki nii hooliv ja armastav ema lastele siis sa oskad iga pisematki hetke nendega koos nautida ja nende jaoks alati olemas olla. :))))

  • Avatar
    Vasta Marilin 16. aprill 2022 at 13:58

    Sama süütunne. Teeme klubi.
    Ainult ma pole veel tööd leidnud.

  • Avatar
    Vasta Ülle 16. aprill 2022 at 13:32

    ..eks ta üks suur harjumine on kõigi jaoks, aga usun, et saate hakkama..edu igal juhul!

    • Mallu
      Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 13:41

      Tänks!

  • Avatar
    Vasta H 16. aprill 2022 at 13:26

    Ma viin augustis oma aastaseks saava lapse aeda. 7.30-17.00 Hakkab ta aias olema
    Pole kedagi ka muud kes hoiaks. Mis teha, elu.

    • Mallu
      Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 13:41

      Elu indeed!

  • Avatar
    Vasta M 16. aprill 2022 at 12:56

    Kõlab kohutavalt ja soovin edu. Samas mul abikaasa läheb 7. 15 ja jõuab kõigr varem 19.15, nii et kõik on tehtav.
    Aga mis töö on üldse, ma ei leidnud, kas kuskil sellest ka pikemalt kirjutanud?

    • Mallu
      Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 13:07

      Eks ma kunagi kirjutan, kui päriselt tööl ka käin 😀

  • Avatar
    Vasta Kairit 16. aprill 2022 at 12:44

    Esimese lapsega olid ajad kui teine pool oli tihti töö tõttu kodunt eemal, ise töötasin graafiku alusel. Tol ajal viisin hommikul 7-ks lapse aeda ja õhtul jõudsin 7-ks järgi, vabadel päevadel sai vähe vabamalt võtta.
    Nüüd kolmanda lapse viib mees ise 8-ks aeda ning õhtul käime vaheldumisi järgi kellel võimalust on.
    Varasemate/hilisemate minekute pärast ei tasu küll süüd tunda, eks alguses ole raske ja harjumatu kuid elu teeb korrektuure ja kõigega harjub.

  • Avatar
    Vasta Pille 16. aprill 2022 at 11:55

    Ma polnud 9 aastat tööl käinud kui otsustasin et kõik aitab ma enam ei taha kodus tööd teha 😀 hakkasin tööd otsima kui kolmanda poja lasteaeda sain
    Arvasin et ahh ega ma kohe ei lähe tööle se töö leidmine võtab ka aega 😬😀😀 aga võta näpust kolm päeva hiljem oli juba esimene tööpäev 😬😬ma olin nii hirmul ja närvis kartsin et ma harju sellega et pole enam enda peremees aga jälle võta näpust 😂😂😂 ma harjusin ikka väga ruttu
    Esimesed päevad olid tiba keerulisemad sest uut infot oli väga palju ja olin üpris läbi aga nädala pärast ma juba tahtsin tööle minna ja varsti saab aasta täis
    Olen enda üle ääretult uhke sest mulle meeldib tööl olla ja tahan ilka veel minna 😬😀😀😀 nii et sa saad hakkama
    Me sind polgis kindlasti enam nii palju ei näe aga usun et sul loksub kõik ajaga paika käid tööl kasvatad lapsi koristad ja kokkad ja jõuad blogida ka 🥰

    • Mallu
      Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 12:11

      Ei tea jah, kuidas ja palju mind blogis näha saab 😀

  • Avatar
    Vasta T.J. 16. aprill 2022 at 11:55

    Peale viite aastat lastega kodus olemist, hakkasin eelmise aasta novembrist tööl käima (E-R 9-17). Mul on kaks last: 5- aastane ja 3- aastane. Tahaksin lohutada, aga tegelikult on väga raske kui lapsed hommikuti nuttes paluvad, et ma nendega koju jääks. Varem nad ju saidki nädala sees vaba päeva, mille koos veetsime. Lisaks sellele, et esmaspäevast reedeni tööl käin, tahaks vahel ka sõbrannadega kokku saada või mehega kahekesi väljas käia… võib öelda, et süümekad on mu igapäevased kaaslased ja varsti juba emaduse sünonüüm.

    • Mallu
      Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 12:11

      Ma õnneks sain nüüd teada, et seal kohas 2 kodukontori päeva nädalas on fine, nii et võtan oma hala tagasi 😀

  • Avatar
    Vasta Liis 16. aprill 2022 at 11:51

    Ma muretsesin ka alguses sellepärast. Mul oli tol ajal 100% kodukontori töö – ehk sain ta 8ks aeda viia ja hiljelmalt 16 olin järgi. Ja kui oli päevi, mil nt mõni koosolek hakkas 16 ja ma talle sama ajal järgi minna ei saanud, ma olin täiesti paanikas ja otsisin meeleheitlikult kedagi, kes ta saaks ikkagi varem ära tuua. Nüüd on mul uus töö, mis eeldab E-R kontoris töötamist. Ja silm ka ei pilgu, kui ta 7.30 aeda viin ja 16.45/17 järgi lähen. Mul on natuke keeruline teda isegi siis koju saada. Ta väga armastab lasteaeda ja see minu algne paanika oli täiesti asjatu.
    Ehk see on õudne ainult sinu peas 🙂 lasteaias on neil tegelikult tore ja neid “kaaskannatajaid” , kelle vanemad tööl käivad, on neil rühmas palju.

  • Avatar
    Vasta Kati 16. aprill 2022 at 11:31

    Mina olen ka üksikema. Olen lasteaiaõpetaja ja minu tööpäev algab tihti kell 7 hommikul. Mul on kaks last 6a ja 9a. Kui lähen hommikul 7ks tööle, siis ise ärkan kell 5 ja lapsed tulevad pool 6 üles. Kui lähen tööle hiljem, siis ärkan ise kell 6 ja lapsed pool 7, et üks kooli ja teine lasteaeda viia.

  • Avatar
    Vasta Merje 16. aprill 2022 at 11:18

    Mul hakkab tööpäev kell 9, ärkan kell 8 ja õnneks lapsi pole. 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 12:11

      Hästi elame 😀

    • Avatar
      Vasta Sille 16. aprill 2022 at 12:44

      Mul hakkab tööpäev kell 11, ärkan kell 9:30 ja lapsi ei ole , vaid kassid xD

  • Avatar
    Vasta Landa 16. aprill 2022 at 11:07

    Meil õnneks see lasteaia bisness kenasti jaotatud nii ,et mees viib alati. Ja ma toon ,siis nendel päevadel ,kui kella nelja ajal kuskil veel ringi liikumas olen. Viib mees ainult sellepärast ,et ma pean punkt kell 7 tööl olema. Ärkan 5.45. Teised äratan ennem minekut kell pool seitse ülesse ,et jõuaks preilile patsi ka veel punuda. Tööpäev lõppeb 15:30 ja selle nimel olen ma vana tudukott valmis nii vara ärkama ja lapsega koos varem magama minema. Peale tööd on veel niiiiii palju vaba aega ,et teha oma asju. Mulle tundub ,et viieni töödates on õhtust aega nii vähe lihtsalt.
    Sinu graafik tundub ka täitsa tehtav ,sest kes ei tahaks reedel nii vara juba koju minna 😁 Edukat tööl käimist ja küll kõik loksub paika nagu alati ✌️

    • Avatar
      Vasta Lila 16. aprill 2022 at 13:11

      Omg. Samad ajad mul phm. Ärkan kell 6 ja 6:30 olen toast väljas. Üks päev saan tund aega hiljem minna, aga ei julge näidata end lastele, kes kell 7 ärkavad, äkki teevad draamat. Mu tüdruk on nüüd patsivastane 😄 kuna ma hommikuti enam ei tee ju. Mõnikord isa ukerdab väikse hobusesaba kuklasse 🥰 aga kell 15 hiljemalt saan töölt ära ja jõuab isegi kodus tiksuda ja riideid vahetada, enne kui lastele 16ks järgi lähen 😄 suvel tundub selline ajakava eriti mõnna, ootan juba.

      • Mallu
        Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 13:42

        Ma ausalt öeldes ammu enam ei usu, et suvi tuleb 😀

  • Avatar
    Vasta Triinu 16. aprill 2022 at 10:57

    Ma käin ülikoolis, täiskohaga tööl ja mul on 3 last. Süütunne närib ja kahetsen, et läksin tööle. Aga enam ära ka pole pointi tulla.

  • Avatar
    Vasta Johanna 16. aprill 2022 at 10:48

    Mina ärkan 6:30, laps 7:00/7:15, kuidas kunagi. Lasteaeda jõuame 8ks ja minu tööpäev hakkab 8:45. Tööpäev saab õnneks läbi juba 14st ja seetõttu saab ta koju kohe peale õhtusööki. Vahest läheb meil muidugi lasteaias veel tund aega kuna ta ei soovi ära tulla ja siis mängime veidi koos.

  • Avatar
    Vasta Ruth 16. aprill 2022 at 10:29

    Päris vastik on küll lapsed nii vara üles ajada. Mul hakkab tööpäev kell 7 ja oma nunnu pean kell 6 üles ajama.

  • Avatar
    Vasta Tiina 16. aprill 2022 at 10:26

    Te vanemad ise kultiveerite seda, et ma nii halb ema, laps nii kaua lasteaias. Lasteaed ongi selleks, et lastel oleks kuskil järelvalve all mängida, süüa, magada, samal ajal kui emmed-issid tööl. Lasteaiatöötajad saavadki selle eest palka ja on õppinud selleks, et seda tööd teha. Sa ei ütle ju hambaarstile, et kuule, ma parandasin siin ühe hamba ise ära, ma ei tahnud sind segada… Ja mina olin ka üksikema, lapse pidin kella 7:15 ks viima ja 17:30 sain järele minna, sest ma pidin tööl käima. Ja ma tean küll et ma polnud kõige populaarsem, aga arved oli vaja maksta ju. Nüüd olen ise lasteaiaõpetaja.

    • Mallu
      Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 10:30

      Sorri, aga see on nii loll kommentaar 😀 Et ma ei tohiks tahta ISE oma lastega aega veeta mitte mingil muul põhjusel, et mitte lasteaiatöötajaid enda töös segada? Loomulikult on lasteaiad olemas põhjusega, aga minu meelest on ebanormaalne, kui lapsed veedavad sealsete kasvatajatega rohkem oma ärkveloleku aega, kui vanemaga.

      • Avatar
        Vasta Katu 16. aprill 2022 at 11:59

        Mallukas ma arvan, et sa saad valesti aru sellest, mis ta mõtleb..pigem on see, et teised inimesed, kes peavad tööl käima ja pole varianti tuua või viia lapsed muul ajal kui vara hommikul ja peale tööd, ei peaks tundma end sitasti,et nö lapse nii kauaks teise kätte jätab. Paljudel pole valikut. Enamus tööd 8/9st algavad ja ikka vähenalt 8h pead olema tööl. Tihti ka töökoht või lasteaed kaugel, et peab tükk aega varem minema ning ei pruugi olla ka auto võimalust. Mida ma aru saan on, et lasteaed ongi koht, kus lapsed saavad turvaliselt olla seni kuni ema/isa tööd rügavad, sest enamusel pole võmalust öelda, ma täna ei viitsi minna ja jätan lapse koju või viin ta ainult natukeseks. Sinust saan ka aru, et selline muudatus on harjumatu ja ka väikestele lastele kindlasti raskem ja emana on alati süümekad, et peaks/tahaks/võiks lastega rohkem tegeleda aga pead jah olema tänulik, et sul võimalus nad Kardoga ikkagi varem koju saata. Need kellel rahaliselt võimalus on ka palganud nö lapsehoidja kes siis tooks nt 16st lapse ära ja viiks koju ja tegeleks temaga, kuni vanemad tulevad.
        Pole lihtsalt mõtet ka teistes tekitada süümekaid, et kui tema laps olude sunnil peab olema 8+ tundi lasteaias (usun, et sa ei mõelnud seda nii aga paljudel võis selline tunne tekkida)
        Edu uuel tööl ja ootan põnevusega, mis sa tegema hakkad 🙂

        • Mallu
          Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 12:10

          Vaata, mina ei arvagi, et keegi peaks ennast sitasti tundma, ega üritagi kelleski süümekaid tekitada. Mina räägin, mida MINA tunnen ja kardan. Loomulikult on inimesi, kellel pole muud varianti ja sellisel juhul peabki südame kõvaks tegema ja edasi elama, ei vaidlegi vastu. Ma ka pigem maksaks arveid ja ostaks süüa, kui istuks lapsega kuuse all ja puhuks juttu.

      • Avatar
        Vasta K 16. aprill 2022 at 17:51

        Ma mallukaga päri. Pealegi on lasteaiad tänapäeval rohkem kui õppeasutused, kus õpitakse. Kasvatajad on minevik, lastaias töötavad õpetajad. Kui lapsele hoidjat vaja, siis tulekski hoidja palgata mu meelest.

      • Avatar
        Vasta väike Myy 18. aprill 2022 at 02:39

        issand kui õel sa oled. Pole ses kommis midagi valet. See mida sina pead ebanormaalseks on enamikele siiski normaalsus. Ega sellepärast, et sul on teised võimalused olnud ja Kardo ka veel abiks, ei pea nii moodi halvustama teistsugust arvamust.
        Meil olid need päevad ikka väga pikad. Nüüd on lapsed suured aga kui olid veel väikesed siis üksik emana oli pidev mure kuidas jõuda enne järele kui “orbude rühm” kinni pannakse. Toona olin ka hämmingus, et mõned lapsed juba unejärel ära viidi.
        Meil siis äratus 6.30 -7 ks lasteaeda, jala tööle ja üle kahe nädala oli pikk päev st 20.00ni lühike aga 14-ni, vahepeal kella 18-ni
        Kauplesin lasteaias, et laps ise koju tohiks tulla(viimane rühm). Ei lubatud, aga mul polnud varianti, siis lõpuks saime loa. Rask oli, sest ka laupäev oli mul tööpäev. Selle eest kasvasid väga iseseisvad lapsed. Kooli minnes, hakkasid ise õigel ajal ärkama ja minema. Mina olin siis juba tööpostil. Nad ei märganudki, et mõnel lapsel on teistsugune elu. Kui umbes neljandas klassis see avastati , üks noormees teatas uhkusega, et tuli esimest korda ise kooli, elas koolist 200m kaugusel ja sõidutati teda siiani igapäev kooli autoga. Kogu klass pööritas silmi sellise nunnutamise peale. Eks ta oli natsa aega ka naerualune. Ehk tema jälle ei teadnud teistsugust normaalsust.

        • Mallu
          Vasta Mallu 18. aprill 2022 at 08:06

          Õel? Ma kordan ennast veelkord, et paraku elu on selline, et mõned peavad nii elama, see on fakt. Vaevalt, et keegi TAHAB sellist elu, et ta laps 12h kuskil lasteaias on, ega? Mina ka ei pea tahtma. See ei tee mind õelaks.

          • Avatar
            väike Myy 18. aprill 2022 at 12:45

            õel on öelda teisele :Su kommentaar on nii LOLL.

          • Mallu
            Mallu 18. aprill 2022 at 14:01

            Minu jaoks on võrdlus hambaarsti ja lasteaiaõpetaja vahel loll. Mis siis teha.

  • Avatar
    Vasta Riina 16. aprill 2022 at 10:09

    Vaevalt, et sa tegelikult vastu pead sellisel tööl. Imelik üldse, et inimesed pole su blogi lugenud ja ei tea, et sa oled suht selline täna siin homme seal persoon ja nad päriselt arvavad, et sul on püsivust käia iga päev kellast kellani tööl rohkem kui max paar kuud 🙂 Imelik on ka see, et sa ise seda usud, sest see on tõesti täiesti sinu loomuse vastane (arvamus on blogi põhjal). Ajakirjaniku v lugude kirjutaja töö on natukenegi vabama graafikuga ja vaheldusrikas. No ei tea, äkki on liikuv ja vaheldusrikas see töö ka, et ei eelda ainult kontoris olemist, sest kui põnevus läbi saab, siis …. baiiiii .

    • Mallu
      Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 10:12

      Oi, aitäh sulle toetava kommentaari eest. Töö iseenesest on liikuv ja vaheldusrikas, muidu ei oleks sinna üldse kandideerinudki. Ja tead – kui juhtubki, et ei sobi, siis pole ju ka hullu. Ma rahaliselt saan ka selle tööta hakkama ja ega keegi mind sinna keldrisse ei pane, kui neile v mulle ei peaks sobima. Proovida vast ikka võib.

    • Avatar
      Vasta Hmm 16. aprill 2022 at 12:44

      Aga selle jaoks ongi katseaeg, et nii töötaja kui ka ettevõte üksteise sobivusest aru saaksid.
      Keegi ei kohusta töötajat hambad ristis tööd tegema, mis talle ei sobi kas siis graafiku või tööiseloomu tõttu.
      Täna on täiesti okei tulla ära ennem katseaja lõppu, sest polnud päris see.

      • Mallu
        Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 13:07

        Nii tõesti on!

        • Avatar
          Vasta Hmm 16. aprill 2022 at 14:12

          No just.
          Mina soovin sulle igatahes edu uuel ametikohal.
          Hästi ägedaid kolleege, mega palju uusi teadmisi ja oskusi!
          Et sa õpiksid iga päev midagi uut ning ei satuks mugavustsooni 🙂.

  • Avatar
    Vasta 🦋 16. aprill 2022 at 10:08

    Kui see sind lohutab siis mina ärkan koos lastega e-r (15a ja 7a) kell 5.40, et jõuaks nemad kooli ja aeda ja mina 8ks tööle. Elame linnast 30km kaugusel ja loksume 40 mintsa bussiga. Õhtul jõuame kell 18 koju.
    Ei kurda, sest vähemalt on mul nüüd sellest aastast päris oma kodu.

    • Mallu
      Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 10:12

      ausalt öeldes natukene lohutab jah 😀

  • Avatar
    Vasta Anna-Liisa 16. aprill 2022 at 10:04

    Hirm ja (ootus)ärevus ongi väga normaalsed asjad mida tunda. Tegelikult on see teie elus niiii suur muutus ja usun, et nii Sina kui ka lapsed kohanevad sellega väga hästi! Jõudu ja jaksu!🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 10:12

      ❤️

  • Avatar
    Vasta E 16. aprill 2022 at 10:00

    Oeh.. tean, mis tunned.. mul on 3-aastane laps ja olin nii kaua kodune, kuni selle aasta jaanuarini. Läksin töövestlusele, mida ma arvasin, et lähen lihtsalt proovin ja oli way over my expectations. Sain tööle! Jehuu! Aga siis… mõtlesin, et ma ju jätan lapse terveks päevaks teistele ja hakkasin samamoodi planeerima, et hommikul 8ks peab vähemalt lasteaias olema, siis vanaema läheb järgi 12ks esialgu ja kui saab, siis hiljem 15ks, kui ära on harjunud juba sellise eluviisiga. Õnneks emal oli just mingi puhkus ja sai käia iga päev lõunaks. Aga kui mina lapsele kell 18 vanaema juurde järgi läksin, siis koju jõudes ta oli omadega done. Üleväsinud ja jonn jne. Tundsin nii süümekaid ja nutsin mehele, et nii ei saa ja kas ma tulen siis ikka töölt ära voi tuleb tema jne, ta jälle lohutas, et küll ta harjub jne. Käisin kuu aega kohapeal õppimas ja laps niikaua elas sellist rutiini, siis tulin kodukontorisse ja nüüd viin ta 8.30 lasteaeda, ise tulen 9ks tööd alustama, toon ta 15st ära lasteaiast ja lõpetan 17 paiku arvutis töö. Ta on rahul ja harjunud ja tahab lausa minna lasteaeda mängima teistega, ükski hommik ei ärka halva tujuga ja on rõõmus, et kui emme-issi ärkavad ja lähevad tööle, siis tuleb tema ka üles ja läheb “tööle” lasteaeda😀 Alguses katsetasin nii, et viisin ta 8.30ks ja tõin 12st koju, aga siis hakkas trall pihta, et ei taha magama minna ja mul töö kannatas selle all, siis lasen tal seal ära tududa lõunaune ja siis toon puhanud ja söönud lapse koju😃 Thank god, et lasteaiad üldse olemas on..

    • Mallu
      Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 10:13

      Issand, ma ei kujuta ette, kui peaks tööle minekuga samal ajal last alles aeda harjutama 😬 Hea, et sul ema abiks olla saab!

  • Avatar
    Vasta Maire 16. aprill 2022 at 09:50

    Muide,maailm on täis üksikvanemaid kel pole teist kaaslast ei lähemal ega kaugemal ja käivad iga päev 8-17 või kauemgi tööl ja näe, elus ning see on nende tavaline elu. Saad ka sina hakkama. Edu, küll harjud

    • Mallu
      Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 10:13

      Ma tean, et maailm on täis neid inimesi. Kas see tähendab, et ma siis ei tohigi mures olla?

  • Avatar
    Vasta Lill 16. aprill 2022 at 09:49

    7.15 pead lodust lahkuma, et lapsed 6.45 üle anda? 😄😄😄
    Süümekate tundmisel ei ole mõtet sa oled hea ema ja alati oma laste jaoks olemas.
    Harjud ära sellise elurütmiga lõpuks ja siis kõik ok jälle.

    • Mallu
      Vasta Mallu 16. aprill 2022 at 10:13

      Okei, ma panen segast 😀 vastupidi ikka 😀